Laktace feny a počet štěňat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2015 16:28
hanyzek

XXX.XXX.208.231

Dobry den. Mam fenku dalmatina ktera jeste nikdy nemela stenata. Je brezi. Probehne porod jen problem je ze stenata nebudou cistokrevna. Nechat po narozeni vsechna stenata nebo jen treba jedno. Nedostane fena zanet kdyz nebude mit na kazdy struk jedno stene? Poprosim vas mipopsat tento problem. Prosim jen zkusene chovatele a ne amatery. Dekuji.

3.7.2015 16:45
awake

XXX.XXX.115.136

Nechala bych jedno - dvě štěňata. Mléko se "tvoří" dle potřeby štěňat. Čím víc toho štěňata vypijí, tím víc má fena mlíka. Když budou pít málo bude mít fena méně mlíka. Ze začátku bude trvat několik dní než se množství upraví. Může ho mít hodně a může mít i zánět, ale také nemusí. Malá plemena mají běžně jedno štěně a fena s tím žádný problém nemá. Žena má také dvě prsa a dítě se rodí jedno. Není nutné mít na každý struk jedno štěně .

4.7.2015 21:45
hanyzek

XXX.XXX.208.231

Dekuji za odpoved.

5.7.2015 07:37
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

hanyzek napsal(a):
Dobry den. Mam fenku dalmatina ktera jeste nikdy nemela stenata. Je brezi. Probehne porod jen problem je ze stenata nebudou cistokrevna. Nechat po narozeni vsechna stenata nebo jen treba jedno. Nedostane fena zanet kdyz nebude mit na kazdy struk jedno stene? Poprosim vas mipopsat tento problem. Prosim jen zkusene chovatele a ne amatery. Dekuji.

A co ji nechat vykastrovat ještě v průběhu březosti? Nemusíte to pak už nikdy řešit.

5.7.2015 08:39
lev

XXX.XXX.253.186

Pokud seberete štěńata ihned po porodu a nenecháte je vůbec napít, většina fena za tři dny zatahne lištu, mlezivo se přestane tvořit, mléko by se tvořit nemělo. Můžete tím pomoci chladnými obklady. Pokud nenecháte nic, raději bych fenu jistila atb. proti zánětu vemene. Pokud chcete nechat jedno ( víc bych nenechala, vořechů je všude plno), fena si zredukuje tak do tří dnů množství. Samozřejmě je potřeba vše ohlídat a v případě začínajícího zánětu ihnet k vetovi. Problém asi budetem mít, pokud fena porodí sama a nekontrolovaně a štěńata jí rozcucají. V případě, že se štěňata ihned po porodu uspávají, je třeba, a by je ani fena neměla možnost olizovat, prostě hned jak se narodí, sebrat a dát z dosahu a doslechu feny.

5.7.2015 16:50
loolucy

XXX.XXX.60.30

My jsme to řešili s veterinářkou - byla nám doporučena kastrace. Pokud na ni budete chovat, tak bych nechala 2 štěňata. Ale prosím, zabijte je rychle, ať nic necítí...

5.7.2015 19:07
skaia

XXX.XXX.104.146

loolucy napsal(a):
My jsme to řešili s veterinářkou - byla nám doporučena kastrace. Pokud na ni budete chovat, tak bych nechala 2 štěňata. Ale prosím, zabijte je rychle, ať nic necítí...

Každý veterinář doporučí kastraci. Ubylo by jim dost peněz, kdyby ji nedoporučovali každému.

5.7.2015 19:16
lucias

XXX.XXX.173.128

skaia napsal(a):
Každý veterinář doporučí kastraci. Ubylo by jim dost peněz, kdyby ji nedoporučovali každému.

Tak to ale vůbec není pravda. U nás naopak při císařském řezu, který byl nutný z důvodu vážného úrazu a poranění dělohy, veterinář navzdory všemu veterinář dělal co mohl, aby dělohu zachránil. Taky šlo o nechtěná šťěňata, ale nakonec všichni dělali co mohli, aby oba prckové přežili a mamina mohla ještě někdy mít legálně štěňátka s papírama

5.7.2015 19:18
skaia

XXX.XXX.104.146

lucias napsal(a):
Tak to ale vůbec není pravda. U nás naopak při císařském řezu, který byl nutný z důvodu vážného úrazu a poranění dělohy, veterinář navzdory všemu veterinář dělal co mohl, aby dělohu zachránil. Taky šlo o nechtěná šťěňata, ale nakonec všichni dělali co mohli, aby oba prckové přežili a mamina mohla ještě někdy mít legálně štěňátka s papírama

Jasně, vždy se najde výjimka, které záleží i na těch zvířatech. Ale v tomto případě možná hrálo roli i to, že to byla chovná fenka?

5.7.2015 19:46
lucias

XXX.XXX.173.128

skaia napsal(a):
Jasně, vždy se najde výjimka, které záleží i na těch zvířatech. Ale v tomto případě možná hrálo roli i to, že to byla chovná fenka?

Myslím, že tak úplně ne. Když jsem na operačním sále viděla rozsah poranění dělohy, já jako majitel jsem měla strach, jak to dopadne a volila bych kastraci, když jde o zdraví, je mi chovnost ukradená. No a pravdu měl pan doktor, vše se zahojilo a fenka je zdravá. Ale další štěňátka... nevím nevím... asi tu chovnost přenecháme jiným.

5.7.2015 20:59
loolucy

XXX.XXX.60.30

skaia napsal(a):

Nemyslím si, že by naše veterinářka šla po penězích, řekla nám všechny možnosti, na zvážení, kastraci nenutila...

5.7.2015 21:18
skaia

XXX.XXX.104.146

loolucy napsal(a):
Nemyslím si, že by naše veterinářka šla po penězích, řekla nám všechny možnosti, na zvážení, kastraci nenutila...

Já reagovala na váš příspěvek, ve kterém o tom, že řekla o všech možnostech, nepíšete... Napsala jste, že doporučila kastraci, žádné jiné možnosti a podle toho ta reakce...

5.7.2015 21:21
loolucy

XXX.XXX.60.30

skaia napsal(a):
Já reagovala na váš příspěvek, ve kterém o tom, že řekla o všech možnostech, nepíšete... Napsala jste, že doporučila kastraci, žádné jiné možnosti a podle toho ta reakce...

Ano, doporučila, ale nenutila...

5.7.2015 22:01
skaia

XXX.XXX.104.146

loolucy napsal(a):
Ano, doporučila, ale nenutila...

Ale napsala jste jen o kastraci, nebyla jsem u toho a nemohla vědět, že řekla i jiné možnosti... A nutit nemůže žádný veterinář...

5.7.2015 22:10
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

skaia napsal(a):

Prosím vás, zkuste se s nějakými veterináři seznámit. Fakt existuje spousta veterinářů, která šest let dělala školu proto, aby mohla pomáhat zvířatům a ne aby si nahrabala prachy. Ono se to ve veterinárním lékařství zas tak dobře nahrabávat nedá, mimo jiné...

5.7.2015 22:16
anonymx

XXX.XXX.228.241

Jojo, ale takoveho najit je zazrak. Na 1 skveleho je 50 vydriduchu. A nejhorsi jsou ti, kteri.predvadeji divadlo a obetavou praci, super pristup ke psum i majitelum a vy platite a platite totalne zbytecne.

5.7.2015 22:26
skaia

XXX.XXX.104.146

Žaneta kocková napsal(a):
Prosím vás, zkuste se s nějakými veterináři seznámit. Fakt existuje spousta veterinářů, která šest let dělala školu proto, aby mohla pomáhat zvířatům a ne aby si nahrabala prachy. Ono se to ve veterinárním lékařství zas tak dobře nahrabávat nedá, mimo jiné...

Věřte, že se svými potkany (2 + rodina 1), kozly (2), morčaty (5), králíky (2 + rodina 1), prasetem, kočkama (8 + rodina 1 + v minulosti X), psy (nyní mám 2 + rodina 11 + v minulosti X), činčilou a papouškem, (u všech vyjmenovaných mám o veterinářích přehled) mám s veterináři dost velké zkušenosti na to, abych si mohla troufnout tvrdit, že všem veterinářům rozhodně nejde o ta zvířata - já (+ moje rodina) jsem narazila jen na 3 veterináře, které opravdu zajímala ta zvířata.
A o tom, zda si veterináři dokáží nebo nedokáží nahrabat, mi povídal jeden veterinář (z těch, které ta zvířata zajímala), a budu věřit raději jemu než vám.

5.7.2015 22:35
loolucy

XXX.XXX.60.30

skaia napsal(a):
Ale napsala jste jen o kastraci, nebyla jsem u toho a nemohla vědět, že řekla i jiné možnosti... A nutit nemůže žádný veterinář...

Dobře, tak speciálně pro vás co nám veterinářka řekla (už jsem to tu v diskuzích psala několikrát):

První možností je kastrace, s tím, že fenka není/nebude chovná. Na jednu stranu je to i úleva, nemusí se nadále hlídat, na druhou stranu je to obrovský zásah do organismu. Naše fenka po kastraci zemřela.

Druhou možností je porodit. Vzhledem ke kříženým štěňatům je doporučeno nechat 1-2 štěňata (kvůli feně). Za mě 2, jsem toho názoru, že se jeden od druhého mohou učit a hrát si spolu. Ovšem já osobně bych to nedokázala, nechat fenku porodit 10 štěňat, vidět čím prochází, a pak jí je prostě sebrat (navíc, které vybrat?). Vím, že bych nechala všechny.

A další možností, která tu je, je tou nejhorší a to jsou potratové injekce. Mají strašné vedlejší účinky a navíc nezaručí potrat, velmi často se stává, že zůstane jedno obrovské štěně, se kterým je pak při porodu obrovský problém.

Takže když jsem zvážila všechny možnosti, zdála se mi kastrace jako nejvhodnější. Ale to jen tak mimo mísu, třeba tu má i někdo jiný nechtěně nakrytou fenu a uvítá něco podobného.

5.7.2015 22:39
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

skaia napsal(a):
Věřte, že se svými potkany (2 + rodina 1), kozly (2), morčaty (5), králíky (2 + rodina 1), prasetem, kočkama (8 + rodina 1 + v minulosti X), psy (nyní mám 2 + rodina 11 + v minulosti X), činčilou a papouškem, (u všech vyjmenovaných mám o veterinářích přehled) mám s veterináři dost velké zkušenosti na to, abych si mohla troufnout tvrdit, že všem veterinářům rozhodně nejde o ta zvířata - já (+ moje rodina) jsem narazila jen na 3 veterináře, které opravdu zajímala ta zvířata.
A o tom, zda si veterináři dokáží nebo nedokáží nahrabat, mi povídal jeden veterinář (z těch, které ta zvířata zajímala), a budu věřit raději jemu než vám.

Ono je to tím, že já mám mezi veterináři dost přátel na to, abych to viděla, jak si "nahrábávají", jak trčí v ordinacích od nevidim do nevidim jen aby zaplatili aspoň provoz té ordinace a něco sobě takříkajíc "do huby". Netvrdím, že neexistují i tací, kterým jsou zvířata šumák a někde si nahrabou, ale obviňovat z toho všechny veterináře fakt nehodlám. Ani z toho, že zásadně doporučují kastrace hlavně proto, aby si vydělali.
A asi mám za ty roky, co chodim s různými zvířaty k veterinářům, fakt štěstí, že narážím na ty, co především chtějí pomoci zvířatům.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.7.2015 22:44

Toto mi přijde jako nehoráznost největšího kalibru.

5.7.2015 23:13
skaia

XXX.XXX.104.146

loolucy napsal(a):
Dobře, tak speciálně pro vás co nám veterinářka řekla (už jsem to tu v diskuzích psala několikrát):

První možností je kastrace, s tím, že fenka není/nebude chovná. Na jednu stranu je to i úleva, nemusí se nadále hlídat, na druhou stranu je to obrovský zásah do organismu. Naše fenka po kastraci zemřela.

Druhou možností je porodit. Vzhledem ke kříženým štěňatům je doporučeno nechat 1-2 štěňata (kvůli feně). Za mě 2, jsem toho názoru, že se jeden od druhého mohou učit a hrát si spolu. Ovšem já osobně bych to nedokázala, nechat fenku porodit 10 štěňat, vidět čím prochází, a pak jí je prostě sebrat (navíc, které vybrat?). Vím, že bych nechala všechny.

A další možností, která tu je, je tou nejhorší a to jsou potratové injekce. Mají strašné vedlejší účinky a navíc nezaručí potrat, velmi často se stává, že zůstane jedno obrovské štěně, se kterým je pak při porodu obrovský problém.

Takže když jsem zvážila všechny možnosti, zdála se mi kastrace jako nejvhodnější. Ale to jen tak mimo mísu, třeba tu má i někdo jiný nechtěně nakrytou fenu a uvítá něco podobného.

Ale já to chápu. Jen jsem nemohla vědět, podle vašeho příspěvku, že vám řekla i o jiných možnostech - proto taková reakce, jaká byla...

5.7.2015 23:13
skaia

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Toto mi přijde jako nehoráznost největšího kalibru.

?

5.7.2015 23:35
anonymx

XXX.XXX.228.241

Mozna je rozdil.mezi.venkovskymi a
mestskymi veterinari a v klientele. Za 40 let jsem poznala mnoho skvelych veterinaru, ktere porevolucni boom "zkazil". Dneska bych k nim nejela ani na ockovani. Mam dnes skveleho.veterinare, ktery mi.klidne naockuje stenata doma a ja.mu za to zaplatim a nebude mi za ockovani uctovat horentni sumu do ktere pocita i "vysetreni". Nenuti mi krmivo, antiparazitika, doplnky a hracky jen proto, ze z toho ma provizi. Nenuti mne jezdit denne na kontroly, ale klidne.mi da injekce sebou. Moje posledni zkusenost-sveho jsem nechtela otravovat v nedeli rano, ale nechtela.cekat do pondeli. Fena mela bolesti. Na "klinice" nezjistili od ceho. INjejkce zafungovali, ale po 2 dnech byl stav zase zpatky. Ja idiot jela na tu kliniku. Kdyz mne zacali objednavat na CT a operaci s tim, ze ji napichali silne leky proti bolesti a ty odeznely a bolest jaksi nezmizels, tak uz jsem zvysila hlas. Nebudu psat kolik mne ty 2 navstevy staly. Nedele byl pohotovostni priplatek, ten uctuji i vecer minutu po normalni ordinaci. Muj veterinar mne vynadal, ze jsem "neotravovala", nasel pricinu bolesti poradnym vysetrenim, nasadil leky a za tyden vse O.K. I kdyz jsem stary a zkuseny pejskar, proste kdyz.mate strach tak tem doktorum clovek veri a proste prrdpoklada, ze delaji to nejlepsi. Jo delaji, naplnit kasu a donutit vas chodit tam co.nejcasteji.

6.7.2015 10:13

skaia napsal(a):
?

Příspěvek utekl někam do pryč. Proti veterinářům nic nemám, jen s názory na kastrace nesouhlasím. Ta reakce byla na kastraci březí feny.

6.7.2015 10:24
lavacca

XXX.XXX.164.49

Suma sumárum je to zas a jen o lidech - někteří opravdu chtějí pomáhat a někteří se na tom snaží vytřískat peníze. To je bohužel fakt. Ale výhoda je v tom, že si člověk může vybrat, ke kterému vetovi zajede, když jich je v dnešní době tolik...

Taky máme svého veta, ke kterému jezdíme víc jak 15 let - má super přístup ke zvířatům, cenově taky ok, nenutí člověku žádné granule, apod. i když má v ordinaci letáky na ně, ale je na majiteli, zda se chce o krmení bavit či ne. Nemá problém člověku dát injekci s sebou, abysme tam nemuseli lítat denně, atd. Až si říkám, kam budeme jezdit až půjde do důchodu... ale naštěstí máme v okolí i příjemnou kliniku, kde jsou milí a ceny nemají nějak nadsazené, takže asi tam no... i když samo je příjemnější se dohodnout s naším vetem, že nám dojede naočkovat domů, jak těch zvířat máme víc, atd.

6.7.2015 11:14
anonymx

XXX.XXX.136.246

Kastrace v pripade onemocneni samozrejme ano, jako prevence spis nee a u psu v utulcich take ano. Ale v zadnem pripade NE z duvodu zmeny povahy. Zazila jsem, ze majitel byl veterinarem doslova tlacen ke kastraci psa proto ze honil auta.

Přidejte reakci

Přidat smajlík