Ahoj potřebovala bych nějakou radu. Víceméně tuším jak bych teď chtěla postupovat, ale chci se zeptat i na další názory.
Máme doma 9 měsíčního pejska. Zatím "žere" převážně granule od chovatele, ale máme s nimi celkem potíže. Granule měl nejprve štěněcí a postupně jsme mu je změnili na granule pro větší pejsky. Granule začal odmítat. Pokud jsme mu koupili konzervu a namíchali mu granule s konzervou nebo kapsičkou tak to sežral, ale někdy ani do toho se mu moc nechtělo. Granule jsme tedy opět změnili. První max. dva dny je vyluxoval a potom začal opět odmítat. Příjde mi že žere opravdu málo. Granule dostával vždy ráno a večer. Ráno je nesežere a občas je dojí večer, ale zdá se mi že většinou ani to ne. Teď dva dny nekakal a neustále kňučí. Kňourá více než kdy jindy. Kňučí často (zrovna dnes v podstatě celý den) a kňučí více nahlas a intenzivně. Občas skoro vyje. Nevím co s ním dělat. Venku si nesedá, že by chtěl vykonat potřebu. Občas se stalo, že byl zacpaný seděl a kňučel, ale teď vůbec. Venku se vyčůrá a nic víc.
Nevím, co mu dát, aby se nějak pročistil? Nebo úplně změnit stravu? Nebo mu každý den do granulí míchat nějakou kapsičku nebo maso nebo konzervu?
Děkuji za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

cuckaw
napsal(a):
Ahoj potřebovala bych nějakou radu. Víceméně tuším jak bych teď chtěla postupovat, ale chci se zeptat i na další názory.
Máme doma 9 měsíčního pejska. Zatím "žere" převážně granule od chovatele, ale máme s nimi celkem potíže. Granule měl nejprve štěněcí a postupně jsme mu je změnili na granule pro větší pejsky. Granule začal odmítat. Pokud jsme mu koupili konzervu a namíchali mu granule s konzervou nebo kapsičkou tak to sežral, ale někdy ani do toho se mu moc nechtělo. Granule jsme tedy opět změnili. První max. dva dny je vyluxoval a potom začal opět odmítat. Příjde mi že žere opravdu málo. Granule dostával vždy ráno a večer. Ráno je nesežere a občas je dojí večer, ale zdá se mi že většinou ani to ne. Teď dva dny nekakal a neustále kňučí. Kňourá více než kdy jindy. Kňučí často (zrovna dnes v podstatě celý den) a kňučí více nahlas a intenzivně. Občas skoro vyje. Nevím co s ním dělat. Venku si nesedá, že by chtěl vykonat potřebu. Občas se stalo, že byl zacpaný seděl a kňučel, ale teď vůbec. Venku se vyčůrá a nic víc.
Nevím, co mu dát, aby se nějak pročistil? Nebo úplně změnit stravu? Nebo mu každý den do granulí míchat nějakou kapsičku nebo maso nebo konzervu?
Děkuji za rady
Aby se vyprázdnil, tak mu dejte 0,2 -0,3l mléka. A chtělo by to změnit stravu, prostě si musíme uvědomit, že ne každý pes je z pojídání granulí nadšený. Mnoho informací najdete na www.manwe.eu, celý pravý sloupec, i v případě, že byste chtěla maso vařit. Hodně štěstí

A kdyby nepomohlo to mléko, tak dát pár lžiček ricínového oleje.
No já nevím, pokud pes kňučí až vyje a není to jeho obvyklý projev a navíc má nějaké fyzické příznaky - nevyprazdňuje se - nic dalšího bych do něj necpala, nedávala bych už mu nic k jídlu a šla k veterináři. Pokud to není vyloženě zácpa, může být obstrukce víc nahoře ve střevě a pes nebude mít nutkání na stolici.
tapina
napsal(a):
No já nevím, pokud pes kňučí až vyje a není to jeho obvyklý projev a navíc má nějaké fyzické příznaky - nevyprazdňuje se - nic dalšího bych do něj necpala, nedávala bych už mu nic k jídlu a šla k veterináři. Pokud to není vyloženě zácpa, může být obstrukce víc nahoře ve střevě a pes nebude mít nutkání na stolici.
Nebo to může být taky voňavá háravka někde poblíž a pokud pes nežere, tak nevyměšuje. Nicméně u veta už jste měli být.
Já bych nečekala a šla na veterinu. Něco podobného se nám stalo v březnu s kočičkou. Zacla jíst málo, pak vůbec, takže žádná stolice. Kočička ani při prohmatani bříška veterinarem neprojevovala známky bolesti, první diagnóza zánět žaludku. Kočička se ale dál horsila. Až čtvrtý den ji na pohmat bříško bolelo. Rentgen ukázal ucpání tenkého střeva cizím předmětem, byla nutná operace. Bohužel ve střevě už byla nekroza a kočička druhý den po operaci svůj boj prohrála.
Nechci Vas nijak strašit, ale po této zkušenosti jsem opatrnější. Lepší jet na veterinu zbytečně než pozdě, obzvlášť pokud se pejsek dlouho nevyprazdnil a teď celý den kňučí.
Pejsek je finské plemeno a v těchto teplech mu do žraní už vůbec není. Dostal do granulí trochu konzervy s rýží a celé to vyluxoval. Teď tak napůl spí tak uvidíme. Háravá fena se v pondělí u něj vyskytla a celkem ho zajímala a poprvé reagoval na můj cyklus tak nevím jestli by i tohle tohle mít vliv, ale spíše se nevyprazdňuje kvůli tomu, že teď v podstatě nic nežral. Nekakal včera a dnes zatím taky ne, ale tak snad mu pomůže, že se teď nažral.
Píšete, že už se "občas stalo, že byl zacpaný", dále, že normálně žere málo.To už by asi chtělo fakt se zamyslet nad změnou jídelníčku.Je to pořád štěně, tak abyste nakonec neměla nějakou chodící kostru.
Jsou psi pažravci a psi vybíravější, ten váš asi spadá do té druhé kategorie.
Pokud už nutně musíte krmit granulemi, asi bych mu je opravdu pravidelně "dochucovala" konzervami, nebo masem.Případně navlhčit vývarem z masa, to by mělo zabránit i ucpávání.Třeba k těm suchým granulím, kromě toho, že mu příliš nejedou, ještě málo pije a máte hned problém.
Hlavně mu po každém žrádle, ať už dožere, nebo ne, vezměte misku.A podejte až s další dávkou.Aby neměl misku neustále k dispozici a neužíral si, kdy chce.
cuckaw
napsal(a):
Děkuji za rady
Co byste měla dělat? Mazat na veterinu co nedjřív, než bude pozdě.
Postavu má v pořádku, není vyhublý. Misku mu dáváme pryč, aby se k ní nedostal i pokud nežere. Pitný režim je také v pořádku.
Pejsek si ze mě dnes zřejmě dobře vystřelil
Granule smíchané s konzervou v pořádku snědl. Nevyprázdnil se protože neměl co (nejspíše).
Normálně si hraje. Čumák má vlhký a studený. Myslím, že teď už se i vyprázdní... :).
cuckaw
napsal(a):
Postavu má v pořádku, není vyhublý. Misku mu dáváme pryč, aby se k ní nedostal i pokud nežere. Pitný režim je také v pořádku.
Pejsek si ze mě dnes zřejmě dobře vystřelil
Granule smíchané s konzervou v pořádku snědl. Nevyprázdnil se protože neměl co (nejspíše).
Normálně si hraje. Čumák má vlhký a studený. Myslím, že teď už se i vyprázdní... :).
Jako puvodce problemu bych viděla háravku která umi s mladochem pořádně zamávat a proto i to knučeni í vytí a dalši problem je asi vedro.
Ve vašem připadě bych asi změnila počet krmení a ráno bych dala jen opravdu trošku granulek a nebo jen třeba jogurt či vajíčko něbo něco fakt maleho a druhe krmeni až večer a klidně i později, já v tyto vedra krmím až tak v 10-11 večer a dávám o něco menši dávku než normálně.
S puberťákem mlátí hormony, granule mu nejedou, je teplo. Takže bych řešila změnu krmení, abyste měla jistotu, že sežere vše, má dostatešný přísun i vlákniny a nemůže se ucpat, když už tento problém byl. Na háravky si bude muset navyknout, někdy holt bývají ty hormony silnější. Při "vašich dnech" bych ho poslala na místo a zbytečně ho nenechala ve své blízkosti a při práci se mu snažila zaměstnat hlavu... Kdysi jsem měla psa, který si mě v té době urputně hlídal a rval se, jinak ne. Takže vím o čem je řeč.

cuckaw
napsal(a):
Děkuji za rady
2 dny se nevyprázdnil, naříká a vy to řešíte na fauně? Honem rychle, ještě dnes na veterinu. Co na to říct. Pak dejte vědět, jak to dopadlo.
Všechno je v pořádku. Veterina by byla v tomto případě myslím zbytečná. Pejsek už se normálně vyprazdňuje. Stravu jsme mu trošku upravili takže žere a má z něj prostě co vyjít ven. To byl jediný problém proč neměl potřebu se vyprázdnit. Nebyl jen jeden celý den a druhý den večer už se začal vyprazdňovat takže už je to v pořádku

cuckaw
napsal(a):
Všechno je v pořádku. Veterina by byla v tomto případě myslím zbytečná. Pejsek už se normálně vyprazdňuje. Stravu jsme mu trošku upravili takže žere a má z něj prostě co vyjít ven. To byl jediný problém proč neměl potřebu se vyprázdnit. Nebyl jen jeden celý den a druhý den večer už se začal vyprazdňovat takže už je to v pořádku
To je dobře

Za 40 let co mám psy se mě nestalo aby se mě pes dva dny nevyprázdnil, pokud tedy nebyl nemocný. jak píšete že bývá často zacpaný, tak to taky neznám, asi špatně krmíte. Žádný zdravý pes z přítomnosti háravky nevyhladoví tak že by neměl co,.
Nepsala jsem, že je často zacpaný, ale že se to už stalo. To se prostě stane. Ani vy nemáte pravidelně stejnou stolici nebo snad ano?
Stravu jsme upravili a teď normálně žere a vyprazdňuje se. Nevyprázdnil se pouze jeden celý den, druhý den večer už ano. Předtím vůbec nežral tak se mu prostě asi nechtělo jelikož to venku ani nezkoušel tak prostě potřebu neměl.
Nemocný rozhodně není.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
Za 40 let co mám psy se mě nestalo aby se mě pes dva dny nevyprázdnil, pokud tedy nebyl nemocný. jak píšete že bývá často zacpaný, tak to taky neznám, asi špatně krmíte. Žádný zdravý pes z přítomnosti háravky nevyhladoví tak že by neměl co,.
No, tak to by jste se divila Naši psi mají háravku prakticky doma(je u nás pečená-vařená, když hárá) tak jsou schopni skoro nic nežrat týden (14dní jen tak, aby neumřeli hlady ) a to pak opravdu už nic, jen značkují a značkují Minulé hárání, už jsem byla z nich tak na nerva, že jsem jim vyhrožovala, že půjdou vykastrovat a hotovo.
Bohužel najdou se magoři, kteří kvůli háravce, měsíc téměř nevezmou do huby, pouze pijí, jen chodí cvakaj zubama a očůrávají. Takového jsme museli v době hárání fen dávat z baráku, byla to kostra potažená kůží před padnutím, mozek vypatlanej, a to pes jednou kryl a nějaké plodné dny mu byly fuk.. Když byl dán pryč, tak za dva dny začal bagrovat. Takže vyjímka potvrzuje pravidlo, psů jsme měli hodně, ale bohudík tohle byl jediný, že pes žere málo, zhubne, týden nežere, je normál, ale tohle byl opravdu extrém.

libu
napsal(a):
Že mame štěně a dám sem jeho fotku
Jen dejte, už se těšíme.