Nevím si rady a tak bych vás ráda poprosila o radu. Mám 7letou argentinu u které byl dnes diagnostikován mastocytom středního stupně. Začalo to nenápadně kdy zhruba před rokem měla na boku na žebrech měkkou bulku. Aby toho nebylo málo, našli jsme jí 2 malé bulky v cecíkách. Veterinářka nás prohlédla a řekla, že to máme zatím jen hlídat a pokud se to začne zvětšovat, tam máme přijít. Nic se nedělo. Přes zimu se jí boule na žebrech dokonce zmenšila a tak jsem si myslela, že to bude jen tukovka. Bohužel za poslední měsíc se jí začala hodně zvětšovat a k tomu jsem našla další dvě:( Bouličky v cecíkách jsou stále stejně velké beze změny. Hned po příchodu do ordinace se doktorka zděsila a hned nás objednala na rtg, vyšetření krve a operaci. Operace dopadla dobře. Boule na žebrech, krku a na boku byly odstraněny. Bohužel histologie nedopadla dobře a boule se prý pravděpodobně vrátí. Doktorka navrhovala buď to podávat jen prednison nebo chemo v práškách. Nadšená nejsem ani z jednoho řešení a tak nevím jak se rozhodnout. Navíc vše komplikují ty bouličky v cecíkách. Prý buď to nechat a dát chemo / prednison nebo další operace kde odstraní mléčnou lištu + kastrace a následně chemo. Samozřejmě ještě by šla na ultrazvuk aby se zjistilo zda nejsou zasažené další orgány.
No a já teď nevím co je pro ní nejlepší. Nevím zda nebude fence po chemo hůř a jen bych jí tím nepřitížila. Kolik jí to přidá života s chemo? Když na chemo nepůjde, tak kolik má času? Je jí 7let... Takhle na ní není vidět, že by jí něco trápilo. Jí s chutí, lítá po zahradě, dělá blbiny, nehubne... prostě nebýt těch boulí, tak nevím, že jí něco trápí...
Osobně se mi jí nechce nechávat operovat lištu když se nic nezvětšuje. Je to velký zásah a jen bych jí tím přitížila.
V pondělí jdeme zas na kontrolu stehů a do té doby se mám rozmyslet co dál...
Co myslíte, že bude nejlepší? Nenechat operovat a zahájit léčbu? (prý co 14dní cca 2500Kč. Léčba bude 6týdnů) nebo dát jen prednison? Je vůbec v tomhle případě k něčemu dobrý? Nebo operovat a pak dát chemo? To jí hrozně zničí... Nebo to zatím nechat být když fenku "nic" netrápí?
Jsem bezradná:(.
S tím, že fenku "nic" netrápí bych byla opatrná. Často se říká, že se takovéhle věci už nemají prodlužovat. U nás se po kastraci rozjela rakovina strašně rychle. Cca 14 dní to trvalo od počátku do konce, po rtg plic byly zjištěny metastáze a nasazen prednison - bylo nám řečeno, že ten je na ulevení, na dožití, že drží do poslední chvíle. A opravdu to tak bylo, den před smrtí fenka běhala, štěkala, žrala, nikdo nám nevěřil, že umírá, další den ráno se už nezvedla. Po její smrti jsem často uvažovala, zda jsme udělali vše co mohli, jestli jsme neměli navštívit nějakou specializovanou kliniku...ale jak říkám, spíše bychom prodlužovali trápení, měla nedožitých 8 let.
S chemo u psů nemám zkušenosti, jenom vím, že ji snášejí mnohem lépe než lidé, ovšem jak je to s účinnosti, opravdu netuším.
Myslím, že další postup hodně záleží, zda (nebo kde) má metastáze.
Víc vám neporadím, odborník nejsem. Ale budu vám strašně moc držet palce. Těch 14 dní u nás bylo fakt šílených, všichni v neustálé depresi, smutní, ubrečení. Tak doufám, že u vás to dopadne dobře a fenka si ještě užije pár let :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Švagrovi asi před měsícem odešel na mastocytonom šestiletý pes, asi před rokem mu amputovali kvůli nádoru ocas, poté se mu udělalo ještě pár bulek na těle, nakonec byl plný nádorů i uvnitř. Já osobně bych fenu nechala jak je pokud na ní nepozorujete známky toho že jí něco bolí nebo něco vadí, až by na to přišlo tak bych jí nechala uspat. je to na vás, ale i z dalších příběhů neznám nikoho komu by se povedlo z tohoto psa vyléčit, vždycky to dopadlo špatně.

Mastocytom je jeden z nádorů, na které chemoterapie zabírá velmi pěkně, takové vedlejší účinky jako u lidí to přitom zdaleka nemá - na psovi není nic vidět, žádný problém. Ale vedlejší účinky to samozřejmě má, takže záleží hodně na celkovém stavu těla. No a bála bych se, že bez vyřešení nádorů na mléčné liště ještě před chemoterapií by se tyto rozjely v důsledku oslabení těla při chemošce.
Moje destiletá fenka hasky v prosinci prodělala zanet dělohy plus mela nador na lecny liste. Mela tam mastocyton 2 stupne. Po operaci probela chemo Masivetem, fenka lecbu snasela uplne skvele, trosku i behala v zaprahu s ostatnimy psy, bylo to ale dost drahy, operace 8 000 a chemo 20 000, - zatim to vypada ze jsme udelali dobře.
My řešili rakovinu vloni u téměř 11 leté feny. Také měla bulku na mléčné liště, skoro rok se nic nedělo (tak jsem tipovala, že je jen tuková), ale pak se servala s druhou fenou a jak se jí léčila noha, tak bylo tělo oslabenější a bulka začala pomalu růst... I když fena na sobě žádnou bolest nedala znát, mazlila se, nechala si ošetřovat tu pokousanou nohu a vše ok. Až jednou ráno jsem ji šla dát nažrat a nevstala a bylo v tu chvíli jasné, že je zle. Byla nám nabídnuta operace, ale vet nám rovnou řekl, že má s velkou pravděpodobností zasažené i další orgány a nemusíme ji tím zachránit. Vzhledem k věku a tomu, že byla možnost, že by se do ní řezalo zbytečně a zažívala by akorát další bolest, jsme ji nechali v klidu odejít. Bylo to těžký rozhodnutí, bolí to ještě teď po více než roce dost, ale myslím, že jsme udělali tehdy dobře, že jsme ji nechali v klidu odejít.
Strejda před lety řešil rychlé hubnutí u feny - taky rakovina, myslím, že sleziny to tehdy bylo, nechali ji operovat - ale jak ji vet otevřel, volal jim, že má zasažené i okolní orgány a nemá šanci. :( O to horší to bylo, že byla teprve 4 letá a nikdo nečekal, že to bude takhle fatální.
A co jsem i tady přímo na fauně četla příběhy okolo rakoviny a chemo - sami majitelé napsali, že vzali-li by to zpětně, tak by do toho nešli, že si ten pes prožil stejně své a bylo to prodloužení jen o 3-6 měsíců...
Suma sumárum jsem v tomhle ohledu asi skeptik, nicméně zas mi přijde smysluplnější nechat odstranit tu mléčnou žlázu než jen dát chemo, pokud chcete bojovat. Jak psala bodlinka - chemo dost oslabí imunitu a může se to tím na mléčné žláze rozjet... nebo taky ne. To vám dopředu nikdo neřekne no.
Tak koukám že jsme tím jak fena mela akutní zanet delohy byli vlastne usetreni rozhodovani, bylo to nutne, jinak by uhynela hned,.. no a tu lmecnou listu teda vzali hned celou taky.. Kdo vi, treba by se fena zotavila a jeste by tu par let byla... Naše fenka se teda tak trochu zklidlila ( v deseti letech..ehm..) ale jinak je to porad šéfka smečky, nenažraná, závistivá, vlezlá, otravná.. prostě naše Barča..
Psi snášejí chemo většinou dobře.
Mám devítiletou fenku jezevčíka, která dostala přesně před rokem anaplasmozu http://www.scalibor.cz/Krankheiten/Anaplasmose_CZ1.asp. Mimo kapaček, transfuze, dostala prednison, ten brala asi půl roku spolu Equoralem.
Equolar /což je chemo léčba používá se třeba i u lidí po transplantaci orgánů atd. /tedy bere již rok. Snáší ho velice dobře, v podstatě nemá žádné potíže při jeho užívání a navíc se její zdravotní stav velmi zlepšil, teď je již v normálu - ale zatím ho musí brát dál.
Je to sice dražší léčba, ale když pomáhá, neváhala bych.
Chemo v prášcích myslela lékařka pravděpodobně Masivet. Není to přímo chemoterapie.. Ten lék je vyvinut přímo na mastocytom a neničí zdravé buňky jako klasická chemoterapie, jen buňky zánětlivé. Jen je potřeba nejdříve po 14 dnech zkontrolovat krvinky, játra, ledviny- pokud se tam nemění hodnoty, chodí se na krevní testy jednou za měsíc a půl. S Masivetem zkušenost mám, po odstranění nádoru se nasadil Masivet. Dokonce jsme ze začátku k Masivetu museli mít na dva měsíce každých 14 dní do žíly Vinblastin (4x). I to bylo snášeno dobře. Krevní testy byly vždy v pořádku. Po Masivetu nebyly vůbec žádné problémy jako je zvracení, průjem atd. Měl by se ale přidávat Sanicell nebo ostropestřec. U nás cena léku /20kg pes/: 3800, - měsíčně.
Do Prednisonu bych v případě Mastocytomu nešla- pozastaví to jen na krátkou dobu a když se to vrátí, vypukne to agresivněji (slova našeho onkologa) a i zkušenost u jiných psů léčených Prednisonem.
Zdravím potřeboval bych pomoc po vyříznutí bulek a poslání na histologii nám bylo řečeno že pejsek má Mastocytom nabízejí nám léčbu prášky masivet, prosím o Váš názor je to docela nákladná léčba a když se do toho pustíme rád bych aby to pomohlo. Ještě se chci zeptat na nějaké doplňky stravy při léčbě co bude podporovat ostatní orgány. děkuji moc za odpověď.
U každého psa to může být jinak. Nám to dobře zabíralo, ale pak se objevil další a ten nejen, že nešel vyříznout, ale byl i jiného "kitu" a tam léčba přestala fungovat.20 kg pes měsíčně Masivet 3800, - (než ho zdražili, tak 3400) Sanicell 500, -.1x za dva měsíce kontrola krve cca 300, -. Na začátku léčby Vinblastin, ale to není drahé...
Naše fena haskyho snašela podavani Masivetu uplne v pohode., Mela uplne normalni rezim, rekreačne behala se spřežením, žrala, prostě jako by jedla lentilky. Ted to byl rok a zatim to nevypada že by chystala odejit. Stale beha se smečkou, i když o dost pomalejc, přece jen starne celá smečka. Stalo to 10 tisic a nelituju toho.
Xeska
napsal(a):
Naše fena haskyho snašela podavani Masivetu uplne v pohode., Mela uplne normalni rezim, rekreačne behala se spřežením, žrala, prostě jako by jedla lentilky. Ted to byl rok a zatim to nevypada že by chystala odejit. Stale beha se smečkou, i když o dost pomalejc, přece jen starne celá smečka. Stalo to 10 tisic a nelituju toho.
Takže i hasky Bohužel tento nádor se objevuje už snad u každého plemene.
Moc Vám držím palce. I u nás byl Masivet bez problémů, někdo tím straší, ale u nás žádné výchylky v krevních hodnotách nebyly po celou dobu podávání. Stálo to za to, nebyly to vyhozené peníze a nikdy toho litovat nebudu. A hlavně jsem viděla ten rozdíl- v říjnu pro velikost neoperovatelný, prognóza 4-6 týdnů života. Po nasazení léku se nádor během 14 dnů zmenšil tak, že šel operovat. U nás byl problém to, že se po několika měsících objevil druhý, který na léčbu Masivetem neodpovídal. Neobsahoval totiž mutovaný receptor c-KIT.
schumimon
napsal(a):
Mockrát děkuji za info.
Nevím odkud jste a kolik váží pes. Ale jen Vám řeknu to, dejte si pozor kolik Vám budou účtovat za lék. My se setkali s hodně velkým rozdílem na dvou veterinách, cca 10 km vzdálených od sebe. Pokud budete chtít, napíši Vám mailem přesnou cenu 150 mg a 50 mg, za kolik jsme ho měli my. A co jsem zjišťovala, asi nejlevněji, co se dalo.
Jo a jeste jedna vec, hodner lidi tady řesi jak moc to ma a nebo nema cenu. Hodne zálezi na typu nadoru a na stupni. Nam veterinarka tvrdila, ze to rozhodne cenu ma, protože to co fena mela na histologii, bylo podle ni vhodne pro tu lecbu. Zatim, sice jen rok, to vypda ýe mela pravdu. Napisu pak do hototo vlakna, jak to s fenou dopadlo.. myslim tim kolika se dožije atd, sama jsem se pidila po informacich, jestli ano nebo ne..
Zdravím ještě mě zajímá jedna věc porad čtu různé informace o tom masivetu a dočetl jsem se ze dávkovat jen v rukavicích nemazlit se se psem kdyby zvracel uklízet v rukavicích atd. Zdá se mi to blbost jak jste Vy tento lék dávkovala? Jinak v úterý jedu na veterinu a rozhodl jsem se ze se do toho pustim je to člen rodiny a svoji aktivitou nehodlá zemřít.
Zajímalo by mě, v jakém byli psi stavu, než vám po nadoru uhynuli. Naše fenka prodělala lečbu a kastraci v lednu 2015 a zatim nevypada, že by se chystala na odchod. Hodne z vás tu psalo, že lečba Masivetem prodlouži život o rok, dva. Pak to vypada jak? Pes začne chátrat, nebo se objeví nový nádor? Naše fenka dost přibrala, trochu zpohodněla, ale vypada ok, tam nevim jestli mě neklame tělem..
My po operaci Masivet přestali dávat. Bylo vyříznuto všechno, okraje čisté. Takže paráda. Ale za nějakou dobu se objevil další úplně na jiném místě, opět jsme začali s Masivetem, ale nádor rostl i přes podávání Masivetu (byl to nádor, který neměl ty recetoptory, které reagují na Masivet). Bohužel v místě, kde to nešlo operovat a bohužel rakovinné buňky se rychle rozšířily do uzliny. Masivet ale pozastavuje metastáze na nějaký čas, tak jsem dál pokračovala s lékem. Byla i přes růst nádoru čilá, jedla dobře, byla veselá, aktivní, plná života. Masivet jsem přestala dávat, protože se vedle něho objevily další malé bouličky... už to nemělo cenu, nešlo to vyoperovat, nešlo s tím nic. První problém jsem viděla za deset dní- unavenější, vybíravá v jídle. Za 14 dní po vysazení poprvé za celou dobu roka a půl zvracela. (týden před koncem) To už jsem věděla, že je konec. Přestala jíst, jedla jen z ruky. Zkusili jsme kapačky, rozjedla se na 2 dny a pak přestala jíst úplně, jen pila. Byla taková neklidná, chodila za mnou, pak jsme šli spát. V noci se probudila, myslela jsem, že chce na záchod, ale nechtěla jít. Vzala jsem jí do náruče a ona si lehla, přitulila se a jako by upadla do bezvědomí, nevím jak to popsat, chvíli ještě dýchala a pak najednou nic... Je to pro mě těžké psát ještě teď. Ale jedno vím určitě, že pokud by se u ní neobjevil ten další nereagující na léčbu Masivetem, kdyby to byl ten typ jako byl první, byla by tady ještě teď. Masivet doopravdy krásně zabíral na ten první veliký a zabraňoval i těm metastázím, to bylo vidět, že po tom, co jsme Masivet přestali dávat, tak za 3 týdny byl konec.
Rok a něco po vyříznutí. Jenže mohlo být všechno jinak. Půl roku léčili na něco jiného, nikoho nenapadlo, že by to mohl být mastocytom. Špatně hojící se rána. Myslela jsem, že se někde řízla, narazila, ale bylo mi divné, že se to pořád špatně hojí. Ranka velká jako pětikoruna, žádná boulička. Dva na sobě nezávislí lékaři z veterinární ordinace (jedna z nich známá klinika) na můj dotaz, zda to nemůže být nějaký nádor, když se to 4 měsíce špatně hojí a svědí, mi řekli, že nádor přece vypadá úplně jinak a krevní testy má vynikající, tak se nemám čeho bát... Hyperkeratóza mám v lékařské zprávě. A mezitím si to pěkně v těle rostlo, pár měsíců... a pak najednou během týdne ta "hyperkeratóza" narostla na velikost menšího pomeranče a to už jsem vyrazila úplně jinam, protože už jsem tušila, že to bude mastocytom... samozřejmě to bylo ono a řekli nám, že to je tak obrovské, že to nejde operovat. Zkusili jsme Masivet a během 14 dnů se to změnilo na polovinu a mohli odoperovat. Nebudu nikoho očerňovat, jí už nepomůžu, ale je jasné, že kdyby vzali biopsii hned poprvé, když jsem s tou malou rankou na kůži přišla na kliniku, tak se to vyřízlo, když to bylo malinké a nemělo to žádná jiná ložiska v těle a věřím, že by bylo po starostech a neobjevil se už žádný další, který byl bohužel už ten, který neměl ten c-kit, na který zabírá lék. Tady jsme tomu nechali volný průběh, aby to rostlo v těle, aby možná vznikly další ložiska někde v těle... Tak všem, kteří mají u psa nějaký nehojící vřed, svědící, hned radím udělat biopsii, která je rychlá a v případě mastocytomu hodně průkazná. Lepší je zahájit léčbu včas, co nejdříve vyříznout. U mastocytomu je to rychlé, jede to rychle a bez léčby nebo bez vyříznutí nastává konec do půl roku.
Gabriela 22

XXX.XXX.32.219
Dobrý den, jsem ráda, že jsem našla tuto diskuze, kde objasnujete, jak pejsci reagují na masivet. Máme Zlatého retrívra necelé čtyři roky. v lednu 2015 diagnostikován mastocytom, po chirurgickém zákroku poslán vzorek na histolku, která mastocytom potvrdila první stupeň. Už má za sebou tři operace, kdy z poslední vyšel už druhý stupen. Doporučen masivet, zatím nevim, zda to je zrovna ten typ, na který masivet reaguje, ale chci se zeptat, zda tu je někdo z vás kdo by měl zkušenost Masivetem, který se podával na druhý stupen, a jaké byl výsledky? Je možné, aby se pejsek mastocytomu uplne zbavil a vylečil se, nebo spis prodlouzi zivot i presto, ze vsechny testy ma uplne v norme.. Dekuji za odpoved
Masivet dávám necelý týden...šla jsem s fenkou na očkování a ukázala jsem vet bulku na zadní noze u kloubu...podobnou má v tříslech a ta je tuková...tahle, bohužel, ne. Vet hned řekl, že je to mastocytom s tukovými bunkami...po biopsii...operace není možná kvůli místu uložení, nádor se musí vybrat do hloubky a šířky 3cm. Byl to pro mě šok, ale pro přečtení všeho na internetu jsem s léky souhlasila. Je to měsíčně skoro 8000...váží 40kg a je to adoptovaná cca 9letá fenka BSP. Mám ji dva roky a pokud je šance na prodloužení života, neváhám. Dcery fenka NO měla rakovinu, nádor ani nešel vyndat, jak byl prorostlý a metastáze všude...bohužel, tam lék nebyl. Místo 14dnů, co jí davali, tady byla pomocí sanicelu a enzymoterapie...plus soda se sirupem...ještě 6měs. Je hrozné každý den čekat, kdy přijde ten den...když lék není. Doufám, že lék zabere...zatím žádné vedlejší účinky fenka nemá. Vet mi řekl, že nádor je dost agresivní a tohle je jediná šance...tak bojujeme...

wespe
napsal(a):
Masivet dávám necelý týden...šla jsem s fenkou na očkování a ukázala jsem vet bulku na zadní noze u kloubu...podobnou má v tříslech a ta je tuková...tahle, bohužel, ne. Vet hned řekl, že je to mastocytom s tukovými bunkami...po biopsii...operace není možná kvůli místu uložení, nádor se musí vybrat do hloubky a šířky 3cm. Byl to pro mě šok, ale pro přečtení všeho na internetu jsem s léky souhlasila. Je to měsíčně skoro 8000...váží 40kg a je to adoptovaná cca 9letá fenka BSP. Mám ji dva roky a pokud je šance na prodloužení života, neváhám. Dcery fenka NO měla rakovinu, nádor ani nešel vyndat, jak byl prorostlý a metastáze všude...bohužel, tam lék nebyl. Místo 14dnů, co jí davali, tady byla pomocí sanicelu a enzymoterapie...plus soda se sirupem...ještě 6měs. Je hrozné každý den čekat, kdy přijde ten den...když lék není. Doufám, že lék zabere...zatím žádné vedlejší účinky fenka nemá. Vet mi řekl, že nádor je dost agresivní a tohle je jediná šance...tak bojujeme...
Držím vám palce ať to zabere !
Muzu se zeptat jak jste tablety pejskům podávali? Ten náš to sežere jedině s přidáním v malém množství masové kapsičky. Tak doufám, že to ničemu nevadí. Samotné by mi to nesezral. A ještě bych se chtela zeptat, zda jste pejskům při léčbě mohli dávat obojek či pipetu proti klíšťatům. Děkuji za odpovědi.
Nám bylo řečeno, že stále...že rakovinu levyléčí, ale zastaví bujení dál...což je asi pravda...fenka je veselá a mnohem víc čilá...nador ma u kloubu na zadni noze...koleniho a dle vet, operace by byla pro fenku velice naročná, kdyby řezal, jak se má, neměl by moc jak ranu sešít...holt blbé místo...dávám i sanicell a léčba je velice finančně náročná...ale my slím, že zabírá...
Laura138

XXX.XXX.215.230
Dobrý den,
mám pejska (kříženec čivavy se stafordem - ano, neptejte se jak. Miluju ho stejně :) ), kterému je skoro 11 let a mastocytom byl diagnostikován před třemi lety. Na základě jeho špatné snášenlivosti veteriny všeobecně, jsem se rozhodla, že nechám svého pejska dožít v pohodě a v klidu. Dělám, že mu vůbec nic není. Po vyříznutí nádoru se samozřejmě po roce objevil znovu a další na packách či krku. Na pejskovi skutečně není nic znát. Nechci ho trápit léčbou, uspáváním, atd... jen mu podávám vitamíny na klouby, nádory a béčko (když jsem přemýšlela, jak mu ty velké prášky nacpat, vzpomněla jsem si na maminku, jak mi je jako malá drtila mezi lžičkami. A takto je tedy dávám do jídla Jerremymu)
Za mě - pokud máte naději, pokud máte chuť s pejskem lítat po veterině, tak do toho.
Mě to přišlo jako zbytečné trápení, které nemusí mít na svém konci pozitivní výsledky. Proto si s Jerremym užívám každý den, dokud ho tu mám :)
Jan 79

XXX.XXX.172.14
Zdravím, přečetl jsem si vlákno a vaše různé názory jsme teď před rozhodnutím jestli léčit nebo nechat, máme fenku Maltezacka 12let.
Histologie- mastocytom 1stupeň. Cenově
Masivet + krevní obraz cca 2500, - měsíčně.
Peníze neřeším co mne ale zajímá je jak to snáší takto malý pejsek váží 6kg a také to jestli má někdo zkušenost s úplným vyléčením.
Máme strach že tím jí ještě více uškodime a to rozhodně nechceme.
Jak jsem tady psala, platila jsem fence masivet 6měs...celkem cca 50000...pak už ho začala plyvat ze všeho a přestala jíst, byla smutná...tak jsme prpřestali dávat a začala jíst a zase ožila...ted to je rok, co jsme nador objevili. Mezitom se sice zvětšil na velikost mandarinky a asi se udelal i na druhe noze..nebádám po tom, zda je tukový, nebo není...ale i když něco fence tlačí na nerv v noze a má ji bez citu...běhá, baští a je vesela...už to neřeším, raduji se z každého dne, dávám Inocell. Vet mi řekl, že nádor je sice agresivní, ale že u psů většinou je agresivní jenom v tom místě...roste, ale nemá metastaze. Kamošce u psa nádor vyndali, stejný vet, ke kteremu chodím i já...on ho měl na zádech a dal se vybrat...a žil ještě 5 let...záleží, kde nádor je...u nás na koleni bohužel...se vybrat nedá...musí se brát 3cm do hloubky a kolem...já bych ho začala dávat a fenka sama pozná, až jí nebude pomáhat a začne škodit pak bych ho okamžitě vysadila...za pokus nic nedate...naše fenka žádné vedlejší účinky neměla...
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!