Dobrý den,
prosím o radu, mám 2 letého berňáčka (psa), který je strašně hubený, až to neni hezké (zdravé).
Pes měl od štěněte problémy s granulemi - od štěněte jsem ho krmila Royal Canin junior large breed - po těch měl průjem. Změnili jsme postupně na Brit care large breed junior. Tyto granule mu chutnali tak pět měsíců, potom začal být mlsný a vůbec je nechtěl (radši nejedl dva dny, než aby si dal granule, navíc měl občasně průjem) u veterináře jsme s ním byli kvůli průjmům několikrát, dělal se i několikrát rozbor trusu-nikdy nic nenašli) většinou tak dostal injekci na zánět a dietu- vařenou stravu (rýže + vařené kuře) To nám jedl krásně. Postupně jsme přešli na vařenou stravu ( rýže, těstoviny, zelenina + maso (kuře + sem tam vnitřnosti). Plus kupuji granule Proplan large breed a snažím se ho krmit i granulemi, neboť v nich jsou potřebné živiny.Pes jí dvakrát denně - ráno má vařenou stravu a večer dostane do misky dávku granulí, kterou sní jen málokdy. Když nechce granule, dostane občas i večer vařenou stravu. Do stravy mu přidávám i kloubní výživu Alavis. Na procházkách dostává i pamlsky.
Starám se o něj jak jen to jde, už jen to, že se mu vaří je dle mého názoru nadstandart pro psa :-D
Bohužel už si nevím rady, ale pes je stále strašně hubený, (i přes tu vývařovnu) na to, že je to dospělý PES má pouze 37 kg při výšce 70 cm v kohoutku. žebra má cítit když ho člověk pohladí, jsou mu cítit i kosti na zadku.:( Mám o něj strach. Veteřinář řekl že je hubený, ale že je to lepší, než kdyby byl tlustý, že má prý asi takovou atypikckou postavu na berňáka. Ale přijde mi to vážně divné...
Jinak je pes živý, šťastný, běhá jako blázen. Nepřijde mi, že by mu něco jiného chybělo.
Proto se chci zeptat, zda má někdo takovéhle zkušenosti? Je nějaká možnost jak psa zdravě vykrmit, aby měl alespoň normálnější postavu? Mám o něj strach, všichni řiíkají jak je strašně hubený, ale víc už snad pro něj nemůžu udělat.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

" dělal se i několikrát rozbor trusu"
a to bylo jako veškeré vyšetření? Krev - slinivka, ledviny apod...nic?
Nikdy jinak žádné problémy neměl, tak k tomu nebyl důvod. I jsem několikrát veterináři říkala, že mi přijde divné, že je tak hubený a nikdy se o žádných rozborech krve a testech nezmínil. Takže si mám vyžádat u veterináře nějaký větší rozbor krve, funkčnost slinivky atd? Jak to probíhá? děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Mám berňáka, který taky od mala trpěl podobnýma problémama, po granulích průjmoval a že jsme měnili značek...snad všechny top granule co existují(o třídu vyšší než vámi zmiňované) Trávení se upravilo a prospíval až od chvíle, kdy jsem přešla na vařené a granule už má jen jako mlsku. Že vám dali něco na zánět střev bez toho, aby se udělali veškeré rozbory...mi trochu hlava nebere. Udělat rozbory je základ, od kterého se většina veterinářů odrazí. Když se ukáže, že v rozborech je všechno v pořádku, řeší se úprava stravy. Změňte veterináře. V mase je všechno, co pes potřebuje, nemusíte se bát, že mu bude něco chybět a cpát ho proto granulema, které mu očividně problémy dělají. Vlastní zkušenost. Také jsem si myslela, že pro jistotu radši granule a teď vím, že jsem mu tři roky jen ubližovala...
Určitě nechte udělat rozbory na slinivku, štítnou žlázu atd. jak doporučují ostatní. Dělají se z krve, není to pro psa nic strašného. Ještě dotaz - je pes s PP? Moje nová kolegyně si stěžovala na hubenost jejich labradora, který se i přes všechny snahy nedal nijak vykrmit. Teprve když ho poprvé přivedla, bylo jasné, že je to kříženec (nejspíše s maďarským ohařem) a válečkovitou mohutnou postavu labradora prostě nikdy mít nebude. Ale to píši jen spíš pro odlehčení, dejte energii a peníze do zjištění příčiny hubenosti vašeho psa, aby se následně dal do pořádku. Proplan nejsou kvalitní granule, je mnoho značek, které jsou kvalitnější, nicméně ani střídání granulí a vařené stravy není v momentálně v případě vašeho pejska asi ideální.

bernskysal
napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu, mám 2 letého berňáčka (psa), který je strašně hubený, až to neni hezké (zdravé).
Pes měl od štěněte problémy s granulemi - od štěněte jsem ho krmila Royal Canin junior large breed - po těch měl průjem. Změnili jsme postupně na Brit care large breed junior. Tyto granule mu chutnali tak pět měsíců, potom začal být mlsný a vůbec je nechtěl (radši nejedl dva dny, než aby si dal granule, navíc měl občasně průjem) u veterináře jsme s ním byli kvůli průjmům několikrát, dělal se i několikrát rozbor trusu-nikdy nic nenašli) většinou tak dostal injekci na zánět a dietu- vařenou stravu (rýže + vařené kuře) To nám jedl krásně. Postupně jsme přešli na vařenou stravu ( rýže, těstoviny, zelenina + maso (kuře + sem tam vnitřnosti). Plus kupuji granule Proplan large breed a snažím se ho krmit i granulemi, neboť v nich jsou potřebné živiny.Pes jí dvakrát denně - ráno má vařenou stravu a večer dostane do misky dávku granulí, kterou sní jen málokdy. Když nechce granule, dostane občas i večer vařenou stravu. Do stravy mu přidávám i kloubní výživu Alavis. Na procházkách dostává i pamlsky.
Starám se o něj jak jen to jde, už jen to, že se mu vaří je dle mého názoru nadstandart pro psa :-D
Bohužel už si nevím rady, ale pes je stále strašně hubený, (i přes tu vývařovnu) na to, že je to dospělý PES má pouze 37 kg při výšce 70 cm v kohoutku. žebra má cítit když ho člověk pohladí, jsou mu cítit i kosti na zadku.:( Mám o něj strach. Veteřinář řekl že je hubený, ale že je to lepší, než kdyby byl tlustý, že má prý asi takovou atypikckou postavu na berňáka. Ale přijde mi to vážně divné...
Jinak je pes živý, šťastný, běhá jako blázen. Nepřijde mi, že by mu něco jiného chybělo.
Proto se chci zeptat, zda má někdo takovéhle zkušenosti? Je nějaká možnost jak psa zdravě vykrmit, aby měl alespoň normálnější postavu? Mám o něj strach, všichni řiíkají jak je strašně hubený, ale víc už snad pro něj nemůžu udělat.
Děkuji.
Promiňte, ale myslet si, že vařit psovi je nadstandard, je podle mě hrozné.
A střídejte všechny druhy masa, vnitřností i kostí, jako příloha jsou vhodné vařené ovesné vločky, rýže nebo pohanka.

Podle rozboru krve se pozná, jestli nemá problém s některými vnitřními orgány. Ty rozbory trusu byly na co? I na giardie apod., i bakteriologický rozbor?
Kdybych to myslela nějak špatně, nebudu tam dávat smějícího se smajlíka! To bylo myšleno s humorem a myslím, že v tom kontextu to bylo snad jasně
Každopádně ne každý se stará o psa jako my a vyvařuje mu denně! My to ale děláme rádi, protože ho milujeme.
Přílohy střídám samozřejmě, ovesné vločky také dávám do rýže a těstovin. Pohanku jsem ještě nezkoušela, zkusím. Díky.

"Popravdě nevím na co rozbor přesně byl"
tak se zeptejte, jestli to byla jenom základní koprologie, tak je to dost na nic.
Pokud musíte používat granule jako druhou dávku, zkuste nějakou bezobilnou řadu například Acany, TOTW, Wolfsblut, Orijen a další.
Vařené maso není žádný nadstandard, navíc do něj můžete přidávat různé přídavky, u vás bych zkusila třeba pivovarské kvasnice, též nějaký kvalitní olej mi tam chybí. Nepřeháněla bych to s těstovinami, spíše ta rýže, nějaké ty vločky. Na ztloustnutí se úspěšně používají třeba škvarky.

bernskysal
napsal(a):
A čím tedy krmit, aby to nebyla bída? Foto dodám až budu doma.
Masem s přílohami, já objednávám maso tady: www.probarf.cz.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
kobroor
napsal(a):
Dejte nám sem fotku psa shora a z boku. Takhle to nic neřekne. Moje fena má taky přes 70cm v kohoutku a do 40kg a ano, je hubená, ale není "strašně hubená". Jestli zbytečně nepanikaříte.
U velkých psů je to daleko lepší, než aby byli tlustí.
Jinak ta strava, to je teda bída
Na berňáka je tohle opravdu málo, ne, tlustý být nemusí, ale už k té výšce je to málo. Nemůžu to brát podle svého, ten by opravdu měl zhubnout, ale podle berňáků kamarádů, by měl tenhle mít minimálně 45kilo.
Zadavatelko, je pravda, že jste nenapsala, jestli je papírový? Podle všeho ne, jinak by jste se už dávno obrátila na chovatelku s dotazem na to, jak prospívají ostatní sourozenci. V tomto případě je možné, že ho máte šmrncnutého bůhví čím(taky tu máme dva berňáky, co vypadají spíše jako bordery) a možná nikdy nepřibere. Každopádně to trávení ale v pořádku není...
Tak jsem se pokusila pejsana nafotit, ale slo to dost tezko, hlavne ma tak strasne chlupů(i kdyz ted v lete o polovinu), že to na fotce vůbec nepůsobí, že by byl tak hubený. Nicmene to jsem pridam na posouzeni, ale ty chlupy mu pridavaji polovinu vahy. Na dotek je pak fakt hodne kostnaty chodici ochlupena kostra
K dalsimu dotazu ohledne papiru-pejsek je bez papiru, ale je cistokrevny, mame ho od znamych, znam oba jeho rodice, jsou to krasny salasnici. Nicmene vim, ze to nevylucuje, ze jejich predci mohli byt s necim smrncnuty. Muzete posoudit sami dle fotky, ale v kazdem pripade to nema nic spolecneho s tim jeho problemem nechci samozrejme aby to byl nejakej vystavni bernak o predepsane hmotnosti, ale aby vypadal alespon zdraveji a hlavne byl zdravy.
Jinak vsem moc dekuji za rady se stravou, a za Pani Lenku S. Urcite ji vyhledam. Pak dam vedet jak dopadly ty testy.

bernskysal
napsal(a):
Tak jsem se pokusila pejsana nafotit, ale slo to dost tezko, hlavne ma tak strasne chlupů(i kdyz ted v lete o polovinu), že to na fotce vůbec nepůsobí, že by byl tak hubený. Nicmene to jsem pridam na posouzeni, ale ty chlupy mu pridavaji polovinu vahy. Na dotek je pak fakt hodne kostnaty chodici ochlupena kostra
K dalsimu dotazu ohledne papiru-pejsek je bez papiru, ale je cistokrevny, mame ho od znamych, znam oba jeho rodice, jsou to krasny salasnici. Nicmene vim, ze to nevylucuje, ze jejich predci mohli byt s necim smrncnuty. Muzete posoudit sami dle fotky, ale v kazdem pripade to nema nic spolecneho s tim jeho problemem nechci samozrejme aby to byl nejakej vystavni bernak o predepsane hmotnosti, ale aby vypadal alespon zdraveji a hlavne byl zdravy.
Jinak vsem moc dekuji za rady se stravou, a za Pani Lenku S. Urcite ji vyhledam. Pak dam vedet jak dopadly ty testy.
Bohužel i ta srst je v hrozném stavu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Na fotce, kde stojí, má srst v pořádku, bude to fotkou...Náš je teď nějaký marod, dlouho pořádně nejedl, tak je také vychrtlý. My to poznáme, ale sousedé, když nás potkají mi řeknou, že je to teda medvěd. Těžko se to u nich poznává, ta srst opravdu klame. Jinak, jak jsem říkala a sama píšete, může být šmrncnutý něčím jiným. To, že známí mají údajně papírové psy, neuchovněné a množí je...to je na diskusi ..ale to tady řešit nechci. Poslední dobou je trend vysokých nohatých štíhlejších berňáků (i na výstavách) My brali ještě klasického puclíka (velkého robusního psa) Možná ten váš, už bude taky oběť tohoto trendu. Nebo jinak: do jaké kategorie spíš spadají jeho rodiče?

bernskysal
napsal(a):
Rájka999 Jak můžete soudit z fotky kvalitu srsti? opravdu nechápu, jen kritika. Srst má v pořádku, ale asi jsem ho měla pro fotku narychlo vyčesat a vykoupat!
Promiňte, holt je i z fotky patrné, že srst je matná, není lesklá a špinavá. Jen upřímnost.Vše souvisí se vším.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
Promiňte, holt je i z fotky patrné, že srst je matná, není lesklá a špinavá. Jen upřímnost.Vše souvisí se vším.
Už si nevzpomínám, jakového psa máte Vy, ale tohle je prostě normální venkovní(zahradní) pes, který se pořád někde povaluje, tu na dlažbě, tu na šotolinové cestě, tu si vykope jámu v hlíně u garáže - toť mí psi. Nemůžete čekat, že bude jak majolenka

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Už si nevzpomínám, jakového psa máte Vy, ale tohle je prostě normální venkovní(zahradní) pes, který se pořád někde povaluje, tu na dlažbě, tu na šotolinové cestě, tu si vykope jámu v hlíně u garáže - toť mí psi. Nemůžete čekat, že bude jak majolenka
Momentálně vlastním jen čubinu rtw, chovávala jsem ale bosíky a ovčáky a nevím, čím krmíte Vy, ale já normálně, tj. ne granulemi, a vždycky měli moji psi srst krásnou, nebojím se říct výstavní, takže to opravdu není kritika, jen konstatování k zamyšlení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
Momentálně vlastním jen čubinu rtw, chovávala jsem ale bosíky a ovčáky a nevím, čím krmíte Vy, ale já normálně, tj. ne granulemi, a vždycky měli moji psi srst krásnou, nebojím se říct výstavní, takže to opravdu není kritika, jen konstatování k zamyšlení.
Tím to právě nebude - krmím vařeným už 5let a srst opravdu nijak výstavní nemají, proto to nehrotím a usuzuju, že je to prostředím. Je opravdu rozdíl, kde pes polehává. Tchánům jsem celý život nadávala, že je pes hnusný a proprášený, protože mají zahradu, vybetonovanou" Sama jsem si pořídila kolem domu přírodní pískovec...a tím jsem to tedy nevylepšila jak jsem poznala posléze. No, co už. Psi se mnou chodí po zahradě, tam kde pracuju, se někde poblíž narvou po keře...no a když odsud vylezou...nechtějte to vidět Bude to tím, protože když je vykoupám, vydrží cca měsíc krásní...pak už je to taky celkem hrůza

Nicméně je fakt, že stav srsti je jedním z indikátorů onemocnění.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tím to právě nebude - krmím vařeným už 5let a srst opravdu nijak výstavní nemají, proto to nehrotím a usuzuju, že je to prostředím. Je opravdu rozdíl, kde pes polehává. Tchánům jsem celý život nadávala, že je pes hnusný a proprášený, protože mají zahradu, vybetonovanou" Sama jsem si pořídila kolem domu přírodní pískovec...a tím jsem to tedy nevylepšila jak jsem poznala posléze. No, co už. Psi se mnou chodí po zahradě, tam kde pracuju, se někde poblíž narvou po keře...no a když odsud vylezou...nechtějte to vidět Bude to tím, protože když je vykoupám, vydrží cca měsíc krásní...pak už je to taky celkem hrůza
Ale je to výživou - taky máme psy venkovní, kteří se běžně válí pod keři v hlíně, apod. ale srst mají krásně lesklou (zvlášť ti černí se lesknou "jak psí kulku"). Jinak my krmíme syrovým masem, občas granule.
Dle fotek mi zas tak šíleně hubený nepřijde, zvlášť vezmu-li čím je do teď krmen a ještě je ve vývinu..
Moje rada - krmte syrovým masem s přílohou a střídejte to! Ne samé kuře, kuře a zas kuře. To můžete, ale i hovězí, vepřové (na přibrání ideální), ryby. atd. A nejen maso, ale i kosti, vnitřnosti, přílohy (ovesné vločky, těstoviny, rýže, zeleniny - různé druhy, zelené dršťky, vajíčko - syrový žloutek dělá se srstí zázraky, mléčné výrobky, apod.). Krásně je to popsané zde: http://manwe.eu/index.php/uvod.
A pokud už chcete dávat granule, tak kvalitní - viz. např. Acana, Canine Caviar, TOTW (Taste of the wild), nejvyšší třída - Orijen, Essentials, Platinum, Barking heads, Artemis, Marp, Simpsons 80/20, Purizon 70/30, Applaws, bezobilná Acana.

lavacca
napsal(a):
Ale je to výživou - taky máme psy venkovní, kteří se běžně válí pod keři v hlíně, apod. ale srst mají krásně lesklou (zvlášť ti černí se lesknou "jak psí kulku"). Jinak my krmíme syrovým masem, občas granule.
Dle fotek mi zas tak šíleně hubený nepřijde, zvlášť vezmu-li čím je do teď krmen a ještě je ve vývinu..
Moje rada - krmte syrovým masem s přílohou a střídejte to! Ne samé kuře, kuře a zas kuře. To můžete, ale i hovězí, vepřové (na přibrání ideální), ryby. atd. A nejen maso, ale i kosti, vnitřnosti, přílohy (ovesné vločky, těstoviny, rýže, zeleniny - různé druhy, zelené dršťky, vajíčko - syrový žloutek dělá se srstí zázraky, mléčné výrobky, apod.). Krásně je to popsané zde: http://manwe.eu/index.php/uvod.
A pokud už chcete dávat granule, tak kvalitní - viz. např. Acana, Canine Caviar, TOTW (Taste of the wild), nejvyšší třída - Orijen, Essentials, Platinum, Barking heads, Artemis, Marp, Simpsons 80/20, Purizon 70/30, Applaws, bezobilná Acana.
Přesně, pokud vedle sebe postavíte dva psy, kteří budou ve stejných podmínkách, jeden bude krmen kvalitně a druhý ne, tak ikdyž ten kvalitně krmený bude jak prase, tak bude mít srst krásnou.
No on pes nepusti podsadu behem minuty. A majitele dlouhosrstych vystavaku to znaji az moc dobre v dobe pred a po ta srst opravdu neni nejlepsi a jestli jsou vasi psi celorocne leskli, tak je to zazrak. Ja mam jednu kratkosrstou fenu, kterou obdivuji vsichni, protoze je jsk sametova a leskne se nadherne. Ale v tak 14 dni 2x v roce se s ni chlubit fakt nemuzu at delam co delam. Jo a kdyz se vyvali v bahne ala obalenej rizek tak taky nic moc dokud se aspon nevyvali v trave. Krmim granule a zadne supersupet...
anonymx
napsal(a):
No on pes nepusti podsadu behem minuty. A majitele dlouhosrstych vystavaku to znaji az moc dobre v dobe pred a po ta srst opravdu neni nejlepsi a jestli jsou vasi psi celorocne leskli, tak je to zazrak. Ja mam jednu kratkosrstou fenu, kterou obdivuji vsichni, protoze je jsk sametova a leskne se nadherne. Ale v tak 14 dni 2x v roce se s ni chlubit fakt nemuzu at delam co delam. Jo a kdyz se vyvali v bahne ala obalenej rizek tak taky nic moc dokud se aspon nevyvali v trave. Krmim granule a zadne supersupet...
Fakt to není během minuty?Uf, ještě že jste mi to řekla.
Samozřejmě, že pes pouští podsadu postupně a není to ze dne na den. Mně to vyprávět nemusíte, mám těch dlouhosrstých s podsadou doma sama více. Ale nestalo se mi, aby měli takhle matnou srst. Taky z čeho? Pokud mají dobrou výživu, tak mají srst kvalitní a nezáleží na tom, zda rovna línají - koneckonců jde pryč kvalitní podsada.
A pokud se pes vyválí v blátě, tak je logicky špinavý od bláta, ale jak uschne, ta to opadne a je zas jak ze škatulky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Já tedy nevím, jakové máte psy, ale pokud vám leží černý pes imrvére v prachu, chodí imrvére po prašných polních cestách(u nás už tři měsíce nepršelo) tak prostě srst proprášenou má. Vyčešu, je dobrý za dva dny vypadá nic moc. A ano, podsady mají oba psi ještě také hodně, pouští ji prakticky do doby, než jim začne vyrůstat nová - na zimu.
Ale samozřejmě, že výživa udělá hodně, vždyť také zadavatelka psala proto, že pes má problém s trávením.
lavacca
napsal(a):
Fakt to není během minuty?Uf, ještě že jste mi to řekla.
Samozřejmě, že pes pouští podsadu postupně a není to ze dne na den. Mně to vyprávět nemusíte, mám těch dlouhosrstých s podsadou doma sama více. Ale nestalo se mi, aby měli takhle matnou srst. Taky z čeho? Pokud mají dobrou výživu, tak mají srst kvalitní a nezáleží na tom, zda rovna línají - koneckonců jde pryč kvalitní podsada.
A pokud se pes vyválí v blátě, tak je logicky špinavý od bláta, ale jak uschne, ta to opadne a je zas jak ze škatulky.
Tak nejak nemuzu uverit, ze vasi psi jsou 365 dnu v roce,24 hodin dokonale v srsti. Vasi psi nikdy nemaji matnou srst? S odumiranim podsady uz maji dokonale krasnou novou a to diky krmeni? Nasi s delsi srsti tedy chvily vypsdaji jak olezli lvi, cim driv to vycesu tim lip, ale dobre tyden trva nez nova srst je zase akorat. Vyziva dela hodne, ale zazraky neee.
anonymx
napsal(a):
Tak nejak nemuzu uverit, ze vasi psi jsou 365 dnu v roce,24 hodin dokonale v srsti. Vasi psi nikdy nemaji matnou srst? S odumiranim podsady uz maji dokonale krasnou novou a to diky krmeni? Nasi s delsi srsti tedy chvily vypsdaji jak olezli lvi, cim driv to vycesu tim lip, ale dobre tyden trva nez nova srst je zase akorat. Vyziva dela hodne, ale zazraky neee.
Teda nevím, jak vaši psi, ale naši pouští při línání podsadu - tj. pořád jim zůstává krycí srst, která je dál krásně lesklá, takže nějak nevím, proč by měli mít po vylínání nějakou špatnou srst a vypadat blbě? A i ta podsada, kterou tahám, je pěkná. Jediný, kdo měl letos matnější podsadu je starý 12 letý samojed, nicméně krycí srst má stejně dál hezky lesklou, na pohmat kvalitní.
Pro představu vám sem dám foto našeho NO při línání - na zadní noze můžete vidět, jak mu leze postupně podsada pryč. Zdá se vám ta zbylá srst nějaká nekvalitní?
My mame 5 NO a kazdy lina.jinak. Fakt je, ze u jedne je to skoro nepoznam, ta je taky v srsti skoro porad. Ma myssi kozisek a je domaci, takze podsada nic.moc. a jestli nyslite; ze narudla odumrela srst na zadni noze vaseho NO ve velmi dobre vyzivne kondici je "kvalitni"...
Proste narudla barva, mrtva srst. A nezlobte se, ale z fotky i te vasi bych si fakt netroufla hodnotit srst psa.
anonymx
napsal(a):
My mame 5 NO a kazdy lina.jinak. Fakt je, ze u jedne je to skoro nepoznam, ta je taky v srsti skoro porad. Ma myssi kozisek a je domaci, takze podsada nic.moc. a jestli nyslite; ze narudla odumrela srst na zadni noze vaseho NO ve velmi dobre vyzivne kondici je "kvalitni"...
Proste narudla barva, mrtva srst. A nezlobte se, ale z fotky i te vasi bych si fakt netroufla hodnotit srst psa.
Tak on každý pes může být jiný, to taky netvrdím, že každý je dle tabulek. :) Ale myslím, že pokud má člověk 7 psů a všichni mají kvalitní srst, asi to nebude náhoda...
Jinak ano, má tu srst nazrzlou, protože ještě dostával večer jakožto štěně ve vývinu granule (a ne vždy to snědl, tak dostával granule, co se nezkazí) a bohužel z nich zreznul. Naštěstí je z něj po vyčesání + změně granulí už zase černý uhlík. :) No, tak minimálně je vidět, jak se leskne a že má tu srst rovnoměrnou, žádné lysiny, žádné rozcuchání /což nekvalitní srst má tendenci fakt dělat, že nedrží ani moc tvar/, apod.
Což jaksi u toho BSP na fotkách postrádám - vidím rozcuchanou matnou srst. Ale jak jsem psala - z té výživy se tomu ani nedivím. A schválně se optejte ve skupině barfování, apod. jak lidem prokoukli psi po přidávání lososového oleje či vajíčka do krmení. Suma sumárum výživa dělá zázraky.

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Jako majitelka BSP se vám do toho ještě vložím: ano, psi hezcí, černí, lesklí - ovšem tento typ srsti je úplně odlišný od srsti berňáka, berňácká srst je jako srst retrívra, jemnější a dlouhá, vaši psi mají poměrně hrubou rovnou krycí srst - tu většinou jen stačí přejet od prachu vlhkým hadrem a pes je jak nový Berňák má srst také vlnitou a ta mu nebude hezky ležet, opravdu se to nedá srovnávat. Jinak bych řekla, že i u psů(stejně jako u lidí) nedělá kvalitu srsti pouze výživa, ale je to také vrozené. Kamarádka má BSP bez papírů, nohy má od sebe jako kozenka, krmí ho granulema a pes má srst krásnou, lesklou jak persián. Můj je krmený masem a proti němu vypadá jak bezdomovec.Ten jejich měl také odmala nějaké zdravotní problémy, zvracel a nevím co všechno, přesto se mu to na srsti nijak neprojevilo.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jako majitelka BSP se vám do toho ještě vložím: ano, psi hezcí, černí, lesklí - ovšem tento typ srsti je úplně odlišný od srsti berňáka, berňácká srst je jako srst retrívra, jemnější a dlouhá, vaši psi mají poměrně hrubou rovnou krycí srst - tu většinou jen stačí přejet od prachu vlhkým hadrem a pes je jak nový Berňák má srst také vlnitou a ta mu nebude hezky ležet, opravdu se to nedá srovnávat. Jinak bych řekla, že i u psů(stejně jako u lidí) nedělá kvalitu srsti pouze výživa, ale je to také vrozené. Kamarádka má BSP bez papírů, nohy má od sebe jako kozenka, krmí ho granulema a pes má srst krásnou, lesklou jak persián. Můj je krmený masem a proti němu vypadá jak bezdomovec.Ten jejich měl také odmala nějaké zdravotní problémy, zvracel a nevím co všechno, přesto se mu to na srsti nijak neprojevilo.
To neokecáte
Prostě platí jedna věc a to, že pokud chcete, aby Váš pes měl krásnou srst, je potřeba se o ní, tj. o celého psa, náležitě starat.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, vím, že je to jiný typ srsti, ale výživa nemění typ srsti, ale její kvalitu. A ta je vidět na jakékoli typu srsti, zda je kvalitní či ne. A doma máme mmj. i KAO, takže velmi podobná srst BSP a fakt nikdy za 13 let takhle matnou srst neměla.
Plus kolik BSP jste viděla s takhle rozčepejřenou srstí? Neříkám, že každý má srst zcela kopírující kostru, ale i pes na fotce, kterému ta srst běží do jiných stran, je od pohledu v kondici a má tu srst kvalitní.

lavacca
napsal(a):
Ano, vím, že je to jiný typ srsti, ale výživa nemění typ srsti, ale její kvalitu. A ta je vidět na jakékoli typu srsti, zda je kvalitní či ne. A doma máme mmj. i KAO, takže velmi podobná srst BSP a fakt nikdy za 13 let takhle matnou srst neměla.
Plus kolik BSP jste viděla s takhle rozčepejřenou srstí? Neříkám, že každý má srst zcela kopírující kostru, ale i pes na fotce, kterému ta srst běží do jiných stran, je od pohledu v kondici a má tu srst kvalitní.
Pěknej.

napsal(a):
Třeba to někdo využije...
1.

napsal(a):
3.
Tohle patří k vit.rozpustným ve vodě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
napsal(a):
To neokecáte
Prostě platí jedna věc a to, že pokud chcete, aby Váš pes měl krásnou srst, je potřeba se o ní, tj. o celého psa, náležitě starat.
Když budu chtít najít fotku, kde pes vypadá hezky, najdu Náležitě starat...? Doufám, že je to fakt sranda, jelikož já celý jejich život nedělám nic jiného, než se starám o ně! Nestarám se už ani o sebe, v prvé řadě o ně. Mám dva velké psy a češu je obden, jen to mi zabere nejmíň půl hodinu. Vařím jim. Pěstuju pro ně zeleninu. Denně chodí na prochajdy přesto, že mají výběh větší, než mnohý kůň

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když budu chtít najít fotku, kde pes vypadá hezky, najdu Náležitě starat...? Doufám, že je to fakt sranda, jelikož já celý jejich život nedělám nic jiného, než se starám o ně! Nestarám se už ani o sebe, v prvé řadě o ně. Mám dva velké psy a češu je obden, jen to mi zabere nejmíň půl hodinu. Vařím jim. Pěstuju pro ně zeleninu. Denně chodí na prochajdy přesto, že mají výběh větší, než mnohý kůň
Ale to s tím staráním nebylo přimo na Vás, a proč by to měla být sranda? Je to přímá úměra.
Krmím už pomalu pětadvacet let stejně tři NF černý jak bota a podle ročního období máme chvíli výstavní nádheru a chvíli bezdomovce. Bezdomovce sice jen pár dní, ale je to úplně jiný pes. Navíc u rostoucího psa bych podle fotky fakt nekomentovala srst, to mohou jen ti vševědoucí a neomylní.
Pejsek je hodně štíhlý a zřejmě nebude od věci důkladnější rozbor. Jestliže má tu srst opravdu horší a podle toho jak vypadá kůže by to mohla být i štítná žláza, nejen slinivka dokazuje takovéto problémy. Ovšem nejprve bych přece jenom zkusila vylepšit krmnou dávku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.228.163
Jako majitelka dvou berňáků ( s PP), musím uznat, že tvůj bsp je opravdu hubený...
ALE znáš původ psa? Evidentně ne, bůhví, s čím je pes přikřížený... Může tam být přikříženo plemeno, které je prakticky protichůdné standardu BSP. Další věc, co nejdříve udělat testy na rozbory krve, testy na játra, slinivku, ledviny...
Jinak ano, veterinář má pravdu, raději hubený než tlustý s bambilionem problémů...
Můj první berňák má sklony k obezitě (je celkově mohutný, druhá fotka) a proto ho držím hodně zkrátka (letos mu bude 7 let). Můj druhý Berňák (první fotka) je totální opak. Je hubený celý život. A mohla sem ho cpát masem, performenskama, atd.. Hubený je a bude. Letos oslavil rovněž 7 let.
Ono hodně záleží, na genetických dispozicích, dále na metabolismu a samozřejmě na správné funkci organismu.