Prosím o radu pri výbere plemena

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.7.2015 02:24
poultry

XXX.XXX.5.137

Ahojte, určite tu prebehlo viacero takýchto dotazov a pár som ich aj ja sám prečítal. Mám farmu, kde hľadám spoločníka a hlavne strážcu. Farma je mimo civilizácie, okolo je minimálny pohyb osôb. Pozemok k nej prislúchajúci zhruba o rozlohe 1 ha. Ploty vybudované klasického razenia, žiadny betónový múr, podhrabové dosky a podobné záležitosti. Milujem zvieratá a som ochotný a rozhodnutý venovať psovi potrebnú starostlivosť. Potrebujem samostatného psa, ktorý nevyžaduje 24 hod. spoločnosť. Často sa stane, že spoločnosť ľudí si užije len pár hodín. Potrebujem hlavne strážnika, ktorý nebude mať ako jediný životný cieľ prekonať ploty a utiecť. Musí byť stopercentný v povahe čo sa rodiny týka. Návštevy sú vzácny jav, nakoľko na tento typ farmy je veľké riziko niekoho cudzieho pustiť. Ako koterec mu bude slúžiť jedna miestnosť na farme o rozlohe cca 9 m štvorcových, kde ho bude možné zavrieť, kde nemrzne.99 % času bude mať voľný pohyb, nepočítam s prechádzkami, venčením a vodením medzi ľudí. Moja srdcovka sú staffbulíci, ktorých si obstarám až bude čas na prechádzky, výstavý a pod. Amstaff sa mi zdá až moc agresívny a impulzívny na takúto prácu. Od plemena vyžadujem aj ovladateľnosť a uposlúchnutie základnych rozkazov. Nemalo by to byť dlhostrsté plemeno. Myslím, že mám prirodzenú autoritu a k výchove pristúpim zodpovedne. Čo Vás ako prvé napadlo? Ďakujem.

11.7.2015 06:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

Středoasiat, kavkazan, anatolský pastevecký pes (kangal), šarplaninec. Stafbul je naprosto nevhodný, ale to asi víte. Absolutně se nehodí na hlídání, je to společenský pes, který se přátelí s každým, měl by být ve středu rodiny (v bytě) a určitě by mu nesvědčilo odstrčení do nějaké zvláštní místnosti, nebo být mnoho hodin bez člověka. Pokud potřebujete psa ke strážení, tak určitě ne krátkosrsté plemena typu amstaf - ti v zimě budou zalezlí v boudě a nebudou hlídat. Určitě ne tak, jako pastevecká plemena napsaná výše.

11.7.2015 07:26
Felow

XXX.XXX.188.103

Naprosto souhlasím s předchozím příspěvkem amstaf se naprosto nehodí, je příliš choulostivý na zimu a dle mého názoru potřebuje stabilní a důsledný socializační kontakt s člověkem (což podle mě všichni psy), jinak z něho vychováte nerudnou bestii, která se bude vybíjet nevhodným a leckdy nebezpečným způsobem. Ze zdravotního hlediska také naprosto nevhodný na ven. Přikláněla bych se nejvíc ke Kavkazskému pasteveckému psu- je to klasický a nekompromisní teritoriální pes, geneticky zakodovanou hlídací obranou svého území, svou rodinu nevýslovně miluje (i děti) a je odhodlán ji chránit za každých okolností. Celkově je to i krásný pes budící respekt i obdiv, s hustou srstí a dispozicemi být "venku"
V historii se také používal používal při lovu medvědůa ochraně stád před nimi.

11.7.2015 07:45
lev

XXX.XXX.253.186

Jedině něco z pastevců, pokud vám vadí delší srst, máte jediný výběr, a to sao, nebo anatolec, zbytek má kožichy.

11.7.2015 08:37
conie

XXX.XXX.189.189

Při celoročním pobytu venku a požadavku na skutečně hlídacího psa bych právě volila dlouhosrsté plemeno, kterému pak nevadí zima ani horko. Podle vašich požadavků se mi zdá skutečně nejvhodnější vybírat z pasteveckých plemen, jak již bylo řečeno. Do výběru bych ještě přidala slovenského čuvače, jinak ale určitě nesáhnete vedle u šarplanince, středoasiata, jen bych byla opatrnější u kavkazana, ten už potřebuje skutečně pevnou ruku. Jen počítejte s tím, že pastevci dospívají později, ve 2 až 3 letech, pak ale máte neúplatného hlídače a ochránce.

11.7.2015 10:03
noemi

XXX.XXX.64.236

Přiznávám se bez mučení, že jsem příspěvek přečetla a připadal mi rozumný - až do chvíle jmenování a požadavků na plemeno.
Pokud chcete hlídacího psa venku, který na Vás nebude fixovaný 24 hodin denně, je zmínka od amstafech, či stafbulech zcela mimo.

Vybírejte z uvedených plemen v předchozích příspěvcích...a jestli můžu radit, určitě plemeno, které má podsadu a nebude v zimě trpět venku...ale naopak si bude užívat sníh a povalovat se na něm.

Držím palce ve výběru vhodného parťáka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.7.2015 10:09

Ještě mě napadl Mioritic, ale to je taky vcelku chlupáč, ale hlídač excelentní

11.7.2015 12:49
kmichaal

XXX.XXX.35.136

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ještě mě napadl Mioritic, ale to je taky vcelku chlupáč, ale hlídač excelentní

No jo, ale silně pochybuji, že na Slovensku mají nějakou chovatelskou stanici tohoto plemene, které je mimo Rumunsko a Moldávii velmi vzácné. U nás jsem viděl snad jediného.

11.7.2015 12:52

Ale k pastevcům jednoznačně pořádné oplocení!

11.7.2015 13:26

kmichaal napsal(a):
No jo, ale silně pochybuji, že na Slovensku mají nějakou chovatelskou stanici tohoto plemene, které je mimo Rumunsko a Moldávii velmi vzácné. U nás jsem viděl snad jediného.

U nás je chovají, Údolí Tary.

11.7.2015 21:48
poultry

XXX.XXX.12.231

noemi napsal(a):
Přiznávám se bez mučení, že jsem příspěvek přečetla a připadal mi rozumný - až do chvíle jmenování a požadavků na plemeno.
Pokud chcete hlídacího psa venku, který na Vás nebude fixovaný 24 hodin denně, je zmínka od amstafech, či stafbulech zcela mimo.

Vybírejte z uvedených plemen v předchozích příspěvcích...a jestli můžu radit, určitě plemeno, které má podsadu a nebude v zimě trpět venku...ale naopak si bude užívat sníh a povalovat se na něm.

Držím palce ve výběru vhodného parťáka.

Zle ste pochopili, staffbulici budu az ked bude vela casu sa im venovat, venovat sa vystavam a budu len ako konicek. Urcite by som ich nepouzil do spominanych podmienok. Najviac ma oslovil SAO. Plot bude pevny, ale pokial sa bude hrat na hrabosa, tak prekonatelny. Osobne mi boli vzdy blizsie fenky. Moze byt?

11.7.2015 22:09

poultry napsal(a):
Zle ste pochopili, staffbulici budu az ked bude vela casu sa im venovat, venovat sa vystavam a budu len ako konicek. Urcite by som ich nepouzil do spominanych podmienok. Najviac ma oslovil SAO. Plot bude pevny, ale pokial sa bude hrat na hrabosa, tak prekonatelny. Osobne mi boli vzdy blizsie fenky. Moze byt?

A proč ne ? Je to Vaše volba.

12.7.2015 17:58
conie

XXX.XXX.84.139

poultry napsal(a):

Určitě může, mám fenu šarplanince a určitě byste se k nám nedostal. Navíc - úžasná vlastnost, snad to platí i u SAO - fena, i když hárá, tak hlídá - prostě teritoriální pud je silnější. Nemůžu si to vynachválit, nemusím ji nijak hlídat, zavírat a navíc uhlídá i háravé malé fenky. Určitě se k nim žádný místní Romeo nedostane.

Přidejte reakci

Přidat smajlík