Ahoj,
jelikož naše fenka (4 měsíce) je z půlky stafbull snažíme se o co nejčastější kontakt se psy. Pokud druhého pejska známe a jsme na bezpečném místě necháváme je vyběhat na volno. Teď máme možnost každý den běhat na volno s fenkama - kříženec NO a Huskyho (2 roky) a klasický voříšek Nela (1,5 roku). S paničkama si sedneme na trávu a holky okolo nás lítají, honí se a hrají si . Teď se nám podruhé stalo, že Nelinka přitvrdí a začne vrčet (ne hravě) a začne "vyjíždět" vážně, našemu štěndu se to nelíbí a vyjede taky. Jakmile se tedy hra tímhle způsobem zvrhne, fenky hned oddělíme, každá svojí okřikneme a vezmeme si jí k sobě. Prakticky hned se obě uklidní a za dvě minutky se olížou a usmíří se . Pak už je vše v klidu a necháme je ještě 5 - 10 min hrát než odejdeme každá domů.
Nestane se to pokaždé, třeba včera ne, dnes ano. Nic si neudělaly, žádný škrábanec ani kousnutí, ale vypadá to dost hrozivě. Je náš postup správný?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Iliena
napsal(a):
Ahoj,
jelikož naše fenka (4 měsíce) je z půlky stafbull snažíme se o co nejčastější kontakt se psy. Pokud druhého pejska známe a jsme na bezpečném místě necháváme je vyběhat na volno. Teď máme možnost každý den běhat na volno s fenkama - kříženec NO a Huskyho (2 roky) a klasický voříšek Nela (1,5 roku). S paničkama si sedneme na trávu a holky okolo nás lítají, honí se a hrají si . Teď se nám podruhé stalo, že Nelinka přitvrdí a začne vrčet (ne hravě) a začne "vyjíždět" vážně, našemu štěndu se to nelíbí a vyjede taky. Jakmile se tedy hra tímhle způsobem zvrhne, fenky hned oddělíme, každá svojí okřikneme a vezmeme si jí k sobě. Prakticky hned se obě uklidní a za dvě minutky se olížou a usmíří se . Pak už je vše v klidu a necháme je ještě 5 - 10 min hrát než odejdeme každá domů.
Nestane se to pokaždé, třeba včera ne, dnes ano. Nic si neudělaly, žádný škrábanec ani kousnutí, ale vypadá to dost hrozivě. Je náš postup správný?
Sklidnit by Nelinu měla panička, když už nehravě vrčí.
anonymx
napsal(a):
A co takhle nedrbat s panickama, ale venovat se steneti?
Jděte se bodnout...u vás bude člověk špatný i když udělá/neudělá cokoliv. Myslíte, že ji spustím z očí? Nebo si to představujete tak, že jí budu maximálně metr za zadkem? Nebo ji pro jistotu asi nebudu ke psům brát ne?
napsal(a):
Sklidnit by Nelinu měla panička, když už nehravě vrčí.
Což to ona udělá, ale bylo to během okamžiku a fenka ji v tu chvíli neposlechla. Není to tak, že by jsme na ně koukali, jak se to stupňuje a zasáhli až ve chvíli kdy by lítali chlupy. Jak říkám, nic se nestalo, ihned jsme to ukončily v zárodku. Šlo mi o to jestli je správně, je uklidnit, nechat je znovu očuchat a ještě nechat chvilku hrát když jsou OK.

Iliena
napsal(a):
Což to ona udělá, ale bylo to během okamžiku a fenka ji v tu chvíli neposlechla. Není to tak, že by jsme na ně koukali, jak se to stupňuje a zasáhli až ve chvíli kdy by lítali chlupy. Jak říkám, nic se nestalo, ihned jsme to ukončily v zárodku. Šlo mi o to jestli je správně, je uklidnit, nechat je znovu očuchat a ještě nechat chvilku hrát když jsou OK.
Ano, to je spràvně.

anonymx
napsal(a):
Bodnout se muzu, ale vzhledem k tomu, ze vase 4mes.stene se nepodridi dospele fene, tak muzete delat cokoliv a stejne se jednou do sebe daji. Do roka a do dne...
Tak to bude asi pravda, moje čuba se v mládí podřizovala normálně starším psům a pak se přehoupnul 3.rok a kdyby neměla poslušnost takovou, jako má, tak už tady několik fen nežije...

Iliena
napsal(a):
Děkuji
Není zač. Dokud to půjde, tak je nechte, i takhle s přestávkami hrát. Ale trénujte hodně poslušnost, u dominantního (u všech) psa tom na poslušnosti stojí.Až jednou začne rolovat psy pod sebe, tak budete vědět, že hraní je konec.

scylla
napsal(a):
Malé štěně má nárok na ochranu a ohleduplnost ostantích členů smečky a ochranu ze strany majitele. Proč by se mělo podřizovat?
Znala jsem tehdá 2.měsíční štěně am.bandoga, no to byl magor, byla to fena a už ve dvou měsících., jakmile viděla jakéhokoliv psa/fenu, tak se k němu se štěkotem rozeběhla a začala ho kousat! když pak vyrostla, zlikvidovala majitelům na dvoře úplně všechno.
Pes blàzen a ještě bláhovější majitelé.
Ona se podřizuje, jen tenhle voříšek je stejně velký jako ona, ted uz možná menší tak proto? Každopádně naše stěně to nezačíná. Jsem vcelku rada, že si s nimi může pohrát, protože jak trochu odrostla málokterá fena je na ní zvědavá. Se psy problém není. Jinak od pátého měsíce budeme chodit na cvičák. Zatím učíme základy, přivolaní, chození na vodítku, co smí a nesmí...
scylla
napsal(a):
Malé štěně má nárok na ochranu a ohleduplnost ostantích členů smečky a ochranu ze strany majitele. Proč by se mělo podřizovat?
Právě štěně zdravé fyzicky i psychicky rychle pochopí, že se v určitých situacích musí podřídit dospělákům, i když ti ho jindy tolerují. Vlastní nebo dobře známá smečka štěně nejlépe naučí psí komunikaci.
Jezis, Scylla-to je zase blabol. Stene ma "narok" na ochranu a ohleduplnost... Samozrejme zadny normalni pes male stene nezakousne, ale srovna ho a nekdy docela drsne. Pokud to stene nerespektuje, bude hur. A s tim tezko neco delat. Pokud ho majitelka bude "chranit" jen ho v jeho chovani utvrdi. POSLUSNOST, POSLUSNOST a nahubek.

Iliena
napsal(a):
Takže je to má vina? Nikdy jsem ji jak říkáte srovnání od staršího psa nebránila, zasahovala jsem do toho až ted a rázně ji okrikla, že nesmí. Jinak u štěněte asi těžko půjde stoprocentní poslušnost...
No...určitě to není zničeho nic, nějaké signály tam budou, majitelka Nely musí reagovat dřív, než k tomu dojde, přerušit hru, Nelu chvilku stáhnout na sebe...Jestli jste nikdy "srovnání" od staršího psa nebránila - tohle není jednoznačné a záleží na obou stranách - jestli ten starší pes umí zasáhnout výchovně ale nenapadnout (a to si myslím ne každý zvládne), a zda to dobře pochopí to štěně, jak to ustojí (jakou má nervovou soustavu). Pokud nebude obojí platit, tak se štěně maximálně naučí, že se musí bránit samo (člověk selhal) a začne útočit preventivně.
Upřímně, Vaše vina je v tom, že necháte své štěně napadat cizími psy.
napsal(a):
No...určitě to není zničeho nic, nějaké signály tam budou, majitelka Nely musí reagovat dřív, než k tomu dojde, přerušit hru, Nelu chvilku stáhnout na sebe...Jestli jste nikdy "srovnání" od staršího psa nebránila - tohle není jednoznačné a záleží na obou stranách - jestli ten starší pes umí zasáhnout výchovně ale nenapadnout (a to si myslím ne každý zvládne), a zda to dobře pochopí to štěně, jak to ustojí (jakou má nervovou soustavu). Pokud nebude obojí platit, tak se štěně maximálně naučí, že se musí bránit samo (člověk selhal) a začne útočit preventivně.
Upřímně, Vaše vina je v tom, že necháte své štěně napadat cizími psy.
Prominte, ale ja že nechávám napadat svoje stěně? To že ji nějaký starší pes "okrikne" není napadání. Nikdy ji žádný pes vyloženě nenapadl, jen se nám 2x vyostrila hra a na to jsem se ted ptala a sama od sebe na žádného psa nezautocila, naopak chtěla by si s každým psem hrát.

Vylítávat jsme spolu jsme nechávali psy i před 20 lety. Na velikánské louce u lesa jsme se scházeli v měnícím se počtu a sestavě plemen : NO-několik, labrador, jezevčící, doga, několik basetů, kokršpanělé, knírači všech velikostních rázů, bígl ( ten většinou proběhl a šel si po svém - pán se pak venčil sám ), dobrman, ohař, jiný ohař, boxer, taky sem tam kříženec. Feny i psi. Nevím, jestli měli nějakou hierarchii - tak nějak se snášeli. Sem tam se někteří chytli, ale nikdy z toho nebylo nic vážného - jen nějaká prokousnutá ruka, cvaknuté ucho.
Ale zase mám i takovou zkušennost, že když se feny znepřátelí, je to nenávist na celý život.

Ale teď mám taky obavy, aby se drsné hry našich fen nezvrhly ve rvačku. Větší je 6ti letá, malý ježatý ďábel skoro roční.
napsal(a):
Vylítávat jsme spolu jsme nechávali psy i před 20 lety. Na velikánské louce u lesa jsme se scházeli v měnícím se počtu a sestavě plemen : NO-několik, labrador, jezevčící, doga, několik basetů, kokršpanělé, knírači všech velikostních rázů, bígl ( ten většinou proběhl a šel si po svém - pán se pak venčil sám ), dobrman, ohař, jiný ohař, boxer, taky sem tam kříženec. Feny i psi. Nevím, jestli měli nějakou hierarchii - tak nějak se snášeli. Sem tam se někteří chytli, ale nikdy z toho nebylo nic vážného - jen nějaká prokousnutá ruka, cvaknuté ucho.
Ale zase mám i takovou zkušennost, že když se feny znepřátelí, je to nenávist na celý život.
"...bígl ( ten většinou proběhl a šel si po svém - pán se pak venčil sám )..."
conie
napsal(a):
Právě štěně zdravé fyzicky i psychicky rychle pochopí, že se v určitých situacích musí podřídit dospělákům, i když ti ho jindy tolerují. Vlastní nebo dobře známá smečka štěně nejlépe naučí psí komunikaci.
Vlastní nebo dobře známá, to ano. Ale jinak si nemá na štěněti kdo honit tričko, takového člověka i psa je třeba od štěněte celkem rázně zahodit.

Iliena
napsal(a):
Prominte, ale ja že nechávám napadat svoje stěně? To že ji nějaký starší pes "okrikne" není napadání. Nikdy ji žádný pes vyloženě nenapadl, jen se nám 2x vyostrila hra a na to jsem se ted ptala a sama od sebe na žádného psa nezautocila, naopak chtěla by si s každým psem hrát.
Vždyť to sama píšete - "srovnat" - to je co... (..."Nelinka přitvrdí a začne vrčet (ne hravě) a začne "vyjíždět" vážně"...) Vaše štěně otravovalo? Bylo na druhého psa moc divoké?
Mám psa, dá se říct vychovatele, ten by už moc otravné štěně dejme tomu odstrčil čumákem, případně vrknul a dle situace zůstal či odešel - každé štěně pochopilo a žádné nemělo potřebu se bránit a žádné se toho velkého strejdy nezačalo bát - tak to umí Nelinka? Asi ne. A buďte ráda, že ta vaše není útočná, byla by škoda ji naučit, že se musí bránit ona (už se to učí).
anonymx
napsal(a):
Jezis, Scylla-to je zase blabol. Stene ma "narok" na ochranu a ohleduplnost... Samozrejme zadny normalni pes male stene nezakousne, ale srovna ho a nekdy docela drsne. Pokud to stene nerespektuje, bude hur. A s tim tezko neco delat. Pokud ho majitelka bude "chranit" jen ho v jeho chovani utvrdi. POSLUSNOST, POSLUSNOST a nahubek.
Za blábol považuji nechávat štěně rovnat staršími psy, kteří nejsou dobrými vychovateli, jako je tato zmíněná fena. Málokterý pes je vychovatel, dnes většina psů má POSLUŠNOST a NÁHUBEK, ale komunovat po psím moc neumí, právě pro tento styl výchovy. Takoví psi nepatří ke štěňatům.
Když jí panička bude chránit, učit, nenechá jí přetáčet a vybere jí pohodové kamarády a nebude věřit bludům, že fena bude dominantní a nelze jí naučit fungovat se psy, dobře to dopadne.

Napadli nás Klingoni, nasaďte ochranné štíty......
K tématu: Iliena, nic si z toho nedělejte, nikdo situaci nevidí a nemůže posoudit vážnost...
Mám taky takovou zkušenost, naše buli si občas "zaskotačí" s jednou boxerkou a nebo s basetem.... prostě si hrajou, hrajou a najednou nějaký klacek dostane větší vážnost než by měl, nebo nějaký majitel vytáhne pamlsky- to naprosto nenávidím , jedna je blíž paničce té druhé, jedna chňapne víc po druhé a jsou v sobě, je to mžik...taky venčíme společně jdeme kvákáme- většinou o psech, jak jinak, ale psy máme neustále na očích a i nově příchozí- nevím, jak todle nedokáže někdo pochopit, že i při chůzi a konverzaci se dají psy sledovat a korigovat. (smečka naší buli, boxerky, irčáka, ovčouna, zlaťáka a 2 maďarky) Boxerka je nejakčnější.... prostě se poškorpí, ale dál spolu kamarádí a na buli to nemá žádný vliv, že by mi vyjížděla po ostatních potkaných psech a fenách, spíš se celá tetelí. To samé v jiné smečce(dogice, mopsice, baset, pointr, 2 vořeši + - pinč a všudy přítomné kočky)s basetem-psem, párkrát něco řešili, ale stále spolu kamarádí. Naše buli je v obou případech ta mladší, vkaždém tom případu byli psi od sebe rozehnáni, dáni na vodítko k uklidnění a opět puštěni.....nebyl žádný signál, že by v tom chtěli pokračovat.
Nebožka erdela si pohrála s každým, kdo o to stál, ten kdo na ní hned ze startu zavrčel byl taky zvrčen. A když si hrála se svou největší kamarádkou flatkou vypadalo to jako boj na život a na smrt- ukecanej pes.... okolojdoucí se divili, že ty psy necháme se takto prát a ještě na to koukáme.

reakce na dotaz z roku 2015??

napsal(a):
reakce na dotaz z roku 2015??
Hihi , už asi jo.... jsem si říkala, jestli si Iliena koupila nové štěně...
Já primárně nekoukám, na datum a čas (a mnohdy nečtu ani celou diskusi), jen na nové téma a ještě s těma mouchama, co stále nová ifauna má, už se docela i ztrácím. to co by už mělo fungovat mi stále nejde. No třeba teď, napsala jsem příspěvek , ale nejsem- nevidím se po vrácení na přehled příspěvků jako poslední přispěvovatel, po smajlíkovi již jde editovat- to funguje, očičko mi nefunguje- otevřu příspěvek, ale očičko je tam furt.....

No jo no, je to tady taky čím dál víc mrtvé a pro nás, co nemají FC- a nebudou, je to nuda a reagují na "hnutí listu."- na vše, co je nové....
(OT- no, už taky nemám tlačítkový mobil, asi měsíc - trochu mě to i těší, ale když mi dojde baterka po jednom a půl dni, tak jsem zase v opozici a hážu ho do kopřiv, ale FC stále odolávám, jak se říká, nikdy neříkej nikdy...... )