Děkuju, dobře to vlastně dopadlo. Akorát mám teď dilema. Bylo mi řečeno, protože fenka trpí po každém hárání na falešnou březost, jestli ji nechci nechat vykastrovat a zároveň s tím by se vyřešila i ta tříselná kýla. Protože mám s kastrací u předchozí fenky špatnou zkušenost a jsem od té doby velkým odpůrcem kastrací, mám o čem přemýšlet. Zatím vůbec nevím, jak se do budoucna rozhodnu, jestli mám přehodnotit svůj postoj ke kastracím a jít do toho nebo ne. Je fakt, že kdyby měla zánět dělohy, tak nemám co řešit a je to jasné. V tomto případě ale skutečně nevím. Fence je 6 let, stejný věk měla i má předchozí fenka když jsem ji nechala, bohužel z preventivních důvodů a v dobré víře, že ji tím prodloužím život, kastrovat. Dopadlo to, jak nejhůř mohlo. Vůbec nevím, jak se rozhodnout.
To mě moc mrzí, mám téměř obdobnou zkušenost. Ikdyž já jsem proti kastracím odjakživa, museli jsme ze zdrav. důvodů nechat vykastrovat fenku a také to dopadlo nejhůře jak mohlo. Stále také bádám. Je asi opravdu nejlepší získat co nejvíce názorů jak veterinářů, tak pejskařů, pročíst všemožné diskuze. Je toho opravdu hodně a je velmi složité se rozhodnout
Ale když je vaší fence už 6 let, podle toho, co jsem slyšela a dočetla se, by kastrace už byla téměř k ničemu. Ale zkuste prokonzultovat s více lidmi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Tak já mám na to jiný názor. Lepší je fenku, která má, nějaké" problémy po každém hárání, nechat vykastrovat hned a neriskovat rakovinu mléčné lišty, které jste se teď obávala(vlastní zkušenost v rodině) než kastrovat fenku až s těžkým zánětem dělohy, život ohrožujícím stavem s nejistým výsledkem...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já mám na to jiný názor. Lepší je fenku, která má, nějaké" problémy po každém hárání, nechat vykastrovat hned a neriskovat rakovinu mléčné lišty, které jste se teď obávala(vlastní zkušenost v rodině) než kastrovat fenku až s těžkým zánětem dělohy, život ohrožujícím stavem s nejistým výsledkem...
Jenže když fenku vykastrujete až po několika háráních, tak to, že nedostane rakovinu je už poměrně nízké procento.
Ano, pokud by se vykastrovala před prvním háráním, tak ano. Ale jak poznat, že bude fenka poprvé hárat? Kastrovat fenu v půl roce mi příjde absurdní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Ne, ne, myslela jsem tuto konkrétní fenku zadavatelky. Už má nějaký problém, tak bych jí při kastraci nechala vzít i mléčnou lištu. Vím, je to velký zákrok, ale kde žláza není, není ani rakovina...
Jsem zadavatelka. Děkuji za Vaše názory. Ono je to asi tak, že ta tříselná kýla, která ji najednou vznikla /vůbec nemám tušení jak/ může vyhřeznout a tam jde také o život. Proto veterinářka navrhla, že by se zoperovala a současně provedla kastrace kvůli těm faleškám, poněvadž při ní pokaždé dostává hormony na zastavení laktace a to taky prý není dobře. Kastrace v 6 letech opravdu nemá na zamezení vzniku rakoviny mléčné žlázy žádný vliv. O tom jsem se přesvědčila u předchozí fenky, kdy jí naopak po kastraci do půl roku na do té doby zdravé mléčné žláze vyrostl zhoubný nádor velikosti pěsti. Je to opravdu těžké rozhodování!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, ne, myslela jsem tuto konkrétní fenku zadavatelky. Už má nějaký problém, tak bych jí při kastraci nechala vzít i mléčnou lištu. Vím, je to velký zákrok, ale kde žláza není, není ani rakovina...
To není argument, má-li rakovina být, třeba ze špatného krmiva a chemie co se do psů a na psy cpe, udělá se prostě jinde.
Mám třetí nekastrovanou fenu a falešky měly všechny po každém hárání. Je to u fen zcela normální pozůstatek z dob, kdy žili ve smečkách a kterákoliv fena musela postarat o mláďata, když jejich matka uhynula. Někdy se i to mléko spustilo, nic jsem nedávala, do týdne se laktace zastavila sama.
Nádory na mléčných lištách neměla žádná a zánět dělohy také ne.