Ranní vstávání a tahání na vodítku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2015 07:43
Vilemina

XXX.XXX.17.37

Dobrý den všem,
Obracím se na vás o radu. Máme čtyřměsíční štěně (ovčák) a bojujeme s několika problémy. Prvním je ranní vstávání - chodím z práce ve dvě ráno, štěně jde spát se mnou, jenže mě zhruba v pět ráno začne budit - potřebuje čůrat, takže vstanu a jdu s ním ven, jinak najdu do půl hodiny louži. Problém je v tom, že mě už potom nenechá vyspat - začne rvát peřinu, srážet věci z nočního stolku, kňučet, vyhrabávat hlínu z květináče, kousat mě do ruky (nebo do nosu) a vyskakovat třeba dvacetkrát za sebou na postel, kam nesmí (asi dvakrát jsme ji tam tak dva měsíce zpátky po ránu pustili, ale pokaždé nám ji do deseti minut počůrala, takže padlo jasné rozhodnutí). Nezáleží na tom, jestli večer předtím řádila v psím výběhu nebo šla rovnou spát. Chápu, že si chce hrát a jako každé mládě má tunu energie, ale tři hodiny spánku denně nejsou teda nic moc... Přes den je úplně v pohodě, tohle dělá jen ráno. Vím, že by možná pomohlo ji po ránu utahat, ale nechci ji vyloženě naučit, že když v pět ráno vytáhnu paničku z postele = bezva zábava a řádění venku, navíc je fakt, že já po třech hodinách spánku taky nejsem zrovna připravená na hodinový výlet. Zkoušela jsem ji ignorovat nebo ji rázně poslat na místo, sundat i shodit z postele, odměňovat když stojí všema čtyřma na zemi, ale bez jakéhokoliv efektu (v podstatě si vždycky jen oběhne postel, vyskočí znovu a pro jistotu mě třeba rafne do zadku dřív než se otočím, prostě velká prča), nebo ji vyhodit do jiné místnosti, ale tam zas spustila takový cirkus, že jsem jen čekala, kdy na nás přiletí sousedi s porušováním nočního klidu... Jediné, co pomáhá, je žvýkací hračka nebo plněný kong, což ji zabaví na dost dlouho (potom mě budí většinou zase v osm, ale s tím už se dá žít), ale začínám se bát, aby to nezačala brát stylem "když budu otravovat dost dlouho, vždycky dostanu něco super na žvýkání".
Válčím s tím ale jenom já, když tohle zkusila na přítele (který odchází před pátou do práce), smýkl ji z postele, něco zařval a od té doby se mu stačí na ni o víkendu ráno podívat a štěně si zase zaleze do pelíšku a ani nedutá. Přitom jsem to já, kdo štěně krmí, chodí s ním do psí školy a bere ho v podstatě pořád na výlety a vycházky. Očividně neumím tak dobře pouštět hrůzu a štěně tuší, že jsem slabý článek, co mu nic neudělá

Druhá věc, se kterou se potýkáme, je tahání na vodítku. Většinou jde na vodítku jakž takž v pohodě (táhne dopředu, ale většinou se stačí zastavit a počkat až vodítko povolí, i když je teda šílený pletač pod nohy), ale někdy - většinou alespoň jednou denně - schytá šílenou náladu a my jsme v očích sousedů v podstatě za tyrany, protože začne jančit, plést se pod nohy, házet na obojku salta, dávit se a sípat, jednou se dokonce pozvracela. Nesnaží se ani dostat nikam konkrétně, prostě takhle zuřivě pobíhá křížem krážem. Stává se to hlavně ráno, kdy je nevyřáděná (pochopitelně), ale už se to několikrát stalo třeba i po výletu k vodě, kde jsme si házeli míček, hledali schované předměty, plavali a cvičili nějaké jednoduché povely, po hodině v psí škole nebo i po řádění v psím výběhu. Na cvičáku nám doporučili rovnou začít s halti ohlávkou, aby se tahat nenaučila ještě víc, ale nevím, jestli je OK začínat s ní rovnou u čtyřměsíčního štěněte...

Děkuji moc za rady, jsem už z toho trošku nešťastná - kdysi jsme doma měli NO a kavalíra a oba spali dokud někdo z rodiny nevstal a na vodítku nejančili, takže jsem se s tímhle zatím nikdy nesetkala.

3.8.2015 18:56
tapina

XXX.XXX.211.45

Možná jsem to špatně pochopila, ale vy přijdete ve 2 ráno a Váš přítel odchází před pátou - nemůže to být jen tím, že se štěně prostě probudí, a nepomohlo by, kdyby s ním šel přítel před svým odchodem ven? Vy prostě spěte, nezapojujte se...
Nebo co dát nejdelší denní procházku + cvičení po příchodu z práce? Pak nakrmit a spát.
Štěněti bych spíš jak ohlávku dala postroj, ale důsledně omezovat to motání pod nohy a to ztřeštěné chování na vodítku. Postroj z důvodu lepší ovladatelnosti bez rizika poranění. Chytit nakrátko, počkat, pokračovat po zklidnění. Nenechat se vodit ani tahat. Udržovat kontakt s druhým koncem vodítka ;)
To jen co mě napadlo, ale věřím, že to vymyslíte!

4.8.2015 19:55
katty

XXX.XXX.83.38

Vilemino, bude líp!
Máme skoro 7 měsíční štěně, křížence NO a BOC. To ranní vstávání kolem páté hodiny máme za sebou, mlaďoch to přestal dělat mezi 5-6 měsícem. Berte to z té lepší stránky, vzbudí se a ještě chvíli vydrží, to je přece fajn. Ona jí kapacita močového měchýře nedovolí spát delší dobu. Já jsem štěně po vyvenčení uplatila nějakou žvýkací kostí nebo něčím a vlezla zpátky do postele.
Žádný zlozvyk mu z toho nezůstal, už dneska většinou spí dokud nevstaneme my.

S haltinou zkušenost nemám, na štěně se mi zdá zbytečná. Možná, jak píše Tapina, spíš pořídit postroj a třeba ho kombinovat s obojkem (na výcvik).

No a hlavně vydržet. Je to mimino, teď se to zdá nekonečné a neřešitelné, ale jak fenka poroste a čím víc se sžijete, bude to jen lepší.

9.8.2015 18:38
Vilemina

XXX.XXX.17.37

Dámy, díky za reakce a vlídná slova!

Tapino, pochopila jste to správně, ale ono právě nejde o to ranní venčení - jasně, že když se hafina vzbudí, tak potřebuje čůrat, takže buď s ní jde přítel před prací, nebo já, když on třeba zaspí nebo nestíhá. Problém je v tom, že ať už jde ven s ním nebo se mnou, jakmile přítel ráno zmizí, začne výše popsaná tiráda "paničko vstávej", zatímco když je doma i on, stačí mu poslat ji na místo a je klid až dokud nevstaneme. Přitom jinak žádný problém typu "jeho poslouchá a mě ne" nemáme, chová se k nám až na tohle vlastně stejně. A já řeším, jak jí právě v tu chvíli (nenásilně) vysvětlit, ať si jde sakryš ještě lehnout, protože klasické věci typu ignorace nebo ji někam zavřít nepomáhají, vydrží se takhle snažit třeba i hodinu - a to už člověk potom prostě vstane, protože mu nic jiného nezbývá.
Asi tedy, jak píše Katty, zůstanu u těch žvýkacích úplatků a snad to taky přejde :)

Jinak, co se týče postroje - my už právě postroj zkoušeli hned jako první možnost, ale bohužel to bylo ještě horší - v podstatě procházka vypadala tak, že jsme šli my a štěně bylo do boku vyvěšené na postroji ve snaze se někam dohrabat, prostě na postroji bylo všechno stranou zajímavější než směr, kterým jsme potřebovali jít. Takže jsme vyměnili postroj za obojek a je to lepší, přirozeně s námi drží i mění směr, nevěší se na něm - až na tady ty šílící záchvaty právě. Podotýkám ještě pro jistotu, že na procházce rozhodně nejsem člověk co by od štěněte vyžadoval chůzí u nohy obejít barák, naopak je mi jasné, že chce štěně všechno prozkoumat a počenichat, jde mi fakt jen tady o to poněkud zdraví nebezpečné šílení.

9.8.2015 20:01
anonymx

XXX.XXX.224.131

Ja to resim tak, ze psiska hodim do auta a jedu tam, kde muzou byt na volno a v bezpeci. Chuzi na voditku trenuju kdyz unaveny. Nemyslim u nohy, jen aby netahali. Pokud ji chytne tenhle hysterak, nijak nereagujte, ani slovne ani pohybem. Pockejte az se.unavi a pak pokracujte tam kam chcete vy. Nechvalte. Bud zjisti sama ze.ji to neni nic platne nebo to jeste trochu upravime.V podstate je to stejne jako kdyz diteti nekoupite hracku a ono sebou.baci s revem na zem. Klidek.

10.8.2015 06:14
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

-začít s halti ohlávkou,
aby se tahat nenaučila ještě víc, ale nevím, jestli je OK začínat s ní rovnou u čtyřměsíčního štěněte...

Ne !
Nikdy !

Přidejte reakci

Přidat smajlík