Ahoj, mám takový možná blbý dotaz. Během pár dnů se nám má narodit naše vysněné štěndo ve vybrané chs. Okolo 4-5 týdne má být od nás první návštěva s tím, že bychom si již vybrali konkrétního jedince. A mám otázku, jelikož nerada jezdím někam s prázdnou, tak co bych měla vzít? Chovatel krmí mase, tak jsem myslela, že bych vzala nějaké sušené maso, možná upekla nějaké domácí sušenky. Brali jste něco na první návštěvu k chovateli? Případně co? Nebo i obráceně, chovatelé, uvítali byste nějaký dáreček? Jaký? Díky všem za odpovědi.
janinak
napsal(a):
Ahoj, mám takový možná blbý dotaz. Během pár dnů se nám má narodit naše vysněné štěndo ve vybrané chs. Okolo 4-5 týdne má být od nás první návštěva s tím, že bychom si již vybrali konkrétního jedince. A mám otázku, jelikož nerada jezdím někam s prázdnou, tak co bych měla vzít? Chovatel krmí mase, tak jsem myslela, že bych vzala nějaké sušené maso, možná upekla nějaké domácí sušenky. Brali jste něco na první návštěvu k chovateli? Případně co? Nebo i obráceně, chovatelé, uvítali byste nějaký dáreček? Jaký? Díky všem za odpovědi.
Taky bych nejela s prázdnou. :) To sušené maso se mi jeví jako ideál - např. sušené plíce, to můžete dát rovnou i při návštěvě štěňatům, pokud nebude chovatel proti /ale nevidím k tomu moc důvod, proč by to nesměla/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

janinak
napsal(a):
Když jsem si vybírala svojí momentální čubinu, tak jsem na první návštěvu u chovatelky přivezla hračky.
Nosit něco štěňátkům považuji za stejný nešvar jako když chovatelé dávají balíčky - hračky, dečky, apod. Jestli chcete něco donést, tak snad jen balíček piškotů (to mohou dát mamině, nebo jiným psům, pokud mají) a něco pro chovatele - kafe, čokoládu... Každý má nějaký systém krmení štěňat a není zapotřebí se do toho plést.
loolucy
napsal(a):
My jsme to maso nebrali štěňatům, ale rodičům štěňátek. Vždy jsme se zeptali, zda jim můžeme dát a zbytek jsme jim nechali. Nevidím důvod proč něco takového nenosit, udělá to radost jak pejskům, tak majitelům :).
Přesně - přivezli jsme "dárky" pro maminu, za starání o mrňata. Zároveň jsem přivela i ručník, který jsem si pak zase brala se štěnětem domů (aby mělo vůni domova a chovatelé nemuseli všem dávat kus něčeho, když už tak mají v tomhle období velespotřebu ručníků a hadrů). Udělala jsem to tak pokaždé a chovatelé kvitovali.
koňadra
napsal(a):
Nosit něco štěňátkům považuji za stejný nešvar jako když chovatelé dávají balíčky - hračky, dečky, apod. Jestli chcete něco donést, tak snad jen balíček piškotů (to mohou dát mamině, nebo jiným psům, pokud mají) a něco pro chovatele - kafe, čokoládu... Každý má nějaký systém krmení štěňat a není zapotřebí se do toho plést.
Naprosto souhlasím. Dobře odchované a socializované štěně nepotřebuje nic ze starého domova. Naopak to může působit negativně.
Na návštěvu bych vzala pouze hračky, a to s ohledem k dogám.
lev
napsal(a):
Naprosto souhlasím. Dobře odchované a socializované štěně nepotřebuje nic ze starého domova. Naopak to může působit negativně.
Na návštěvu bych vzala pouze hračky, a to s ohledem k dogám.
A zrovna pro štěňata dog bych žádné hračky nebrala. Většinu hraček jsou schopny spolknout a aby měl chovatel ještě problémy... prostě mám taky dogu, štěňat se možná taky dočkám, ale kdyby mě zájemci něco nosili, s díky bych jim to vrátila. Jak píši výše - piškoty a kafe - když nechtějí přijít s prázdnýma rukama.
janinak
napsal(a):
Tak já se ještě raději zeptám, snad mě nepošle do temných míst :).
Ideální je zeptat se přímo dotyčného chovatele čím mu a jeho psům uděláte radost!
My jsme třeba po návštěvách vždy žádali staré deky, staré nepotřebné povlečení, velké čisté hadry, matrace... zkrátka věci vhodné pro psí potřeby. Někteří koukali divně někteří byli rádi, že se doma zbaví nepotřebných krámů, nemusí je vyhazovat a ještě je někdo využije.
Jinak se domnívám, že sušené (NE uzené) psí pamlsky a hračky vhdoné pro konkrétní plemeno ještě nikoho neurazily!
koňadra
napsal(a):
Nosiť niečo 5t šteňatám je hlúposť, ale nerozumiem čo vám vadí na tom keď chovateľ dá balíček spolu so šteňaťom? Mne to prišlo hrozne milé keď sme k šteňaťu dostali balíček granulí, misku a deku plus chovateľka každému pribalila používanú podložku na ktorej spali a jednu z hračiek s ktorými sa hrali. Tú deku som mu dala do pelecha a prvé dni na nej spalo ako zabité úplne spokojné a tú hračku máme dodnes a to má už vyše 2 roky. Mne sa to veľmi páčilo, že nám len nehodila do ruky šteňa a nezhrabla prachy.
Abych byla konkrétní, ty mlsky, co jsem psala jsem myslela spíše pro maminu a druhou fenku, co mají ještě doma. Ty hračky pro štěnda mi přišlo jako fajn, protože štěnda podle mě zničí dost hraček a když je nezničí tihle štěnda, tak třeba další. Když jsem si jela před 10ti lety pro štěně, tak jsem v makru koupila dvě plata pacholíků. Tak jsem se rozhodla, že se chovatelky zeptám a uvidím. Když nebude mít nic proti a sama neřekně co, tak vezmu dospělákům nějaký sušený maso apod a štěndům hračky.
katkaa1
napsal(a):
Nosiť niečo 5t šteňatám je hlúposť, ale nerozumiem čo vám vadí na tom keď chovateľ dá balíček spolu so šteňaťom? Mne to prišlo hrozne milé keď sme k šteňaťu dostali balíček granulí, misku a deku plus chovateľka každému pribalila používanú podložku na ktorej spali a jednu z hračiek s ktorými sa hrali. Tú deku som mu dala do pelecha a prvé dni na nej spalo ako zabité úplne spokojné a tú hračku máme dodnes a to má už vyše 2 roky. Mne sa to veľmi páčilo, že nám len nehodila do ruky šteňa a nezhrabla prachy.
Řešilo se to tady snad minulý týden - viz
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/2965922/startovaci-balicky#a2966036
je tam i můj názor.
V podstatě to už dnes začíná ve škole - děti se předhání, kdo má lepší mobil tablet... čí rodiče na co mají. Dospělí se zase předhánějí, kdo má lepší auto, vilu, dovolenou... a tento trend zasáhl už i chovatelství, protože se chovatelé předhánějí, kdo dá víc... podle mých zkušeností nejvíc dávají ti, co mají drahá plemena - taky asi mají z čeho.
Jak už jsem napsala v citované diskusi - granule, smlouvu a rady do začátku (písemně) považuji za standard, vše ostatní za zbytečnost. Nejde o to shrábnout prachy - ceny mých plemen nepřesahují 6 tisíc, samozřejmě s PP, a to feny musí mít bonitaci, několik zkoušek a min.2 výstavy, takže nikdo nemůže říct, že se napakuji, zvláště, když málo kdy mám vůbec plný vrh. A z toho mála ještě nebudu rozhazovat za zbytečnosti - to raději mým psům koupím maso. Hračky může koupit každý svému psovi sám - pokud to považuje za nutné. A misky? Nejlepší pro štěňata jsou stejně kameninové, ostatní převrací, tahají a dělají s nimi blbosti. Toť můj pohled na tuto věc, jiný člověk může mít jiný.
Pro mě je pořízení štěněte jen specifický druh obchodu, tudíž nic nevozím.
Co se týče startovacích balíčků, to je věc chovatele. Já kromě "papírů" a kusu látky s pachem matky a ostatních štěňat nic nevyžaduji.14 dní před odběrem se informuji o způsobu krmení a dle toho se zařídím do začátku.
Mnohem víc potěší rada chovatele, když se vyskytne se psem později problém (může se jednat i o výcvik), než miska, deka a předplatné časopisu Týden na rok zdarma.
hunter
napsal(a):
Pro mě je pořízení štěněte jen specifický druh obchodu, tudíž nic nevozím.
Co se týče startovacích balíčků, to je věc chovatele. Já kromě "papírů" a kusu látky s pachem matky a ostatních štěňat nic nevyžaduji.14 dní před odběrem se informuji o způsobu krmení a dle toho se zařídím do začátku.
Mnohem víc potěší rada chovatele, když se vyskytne se psem později problém (může se jednat i o výcvik), než miska, deka a předplatné časopisu Týden na rok zdarma.
Přesně! Když stěně kupuji, tak také neočekávám, že mě k němu dají dárkový koš. Jaký je kdo chovatel se ukáže na výsledcích jeho chovu, na tom, jak se o štěňata zajímá i po tom, co "shrábne prachy" a ne tím, že dá s sebou zbytečnosti. Někteří ještě dělají ze sebe šašky jak je to strašné, že je jejich miminko opouští. Ještě, že kolem mých plemen jsou většinou normální lidé.