Dobrý večer,
mám takový dotaz. Časem bych si chtěla pořídit štěňátko, ale vůbec nevím jaké plemeno psa. Měl by to být můj první pejsek. :) Napadl mě australský ovčák nebo BŠO. Raději se, ale zeptám zkušených. V těhle podmínkách by pejsek měl žít a měl by je splňovat: žil by v bytě (2+1), od po. do pá. by byl sám doma, tak 7-8 hodin, měl by být hodný na lidi a psy (to samozřejmě ovlivním výchovou), chtěla bych dělat nějáké psí sporty (hlavně sportovní kynologii či záchranařinu). Je vůbec nějáké plemeno pro mě vhodné? Předem děkuji za odpověď. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

SuperDog15
napsal(a):
Dobrý večer,
mám takový dotaz. Časem bych si chtěla pořídit štěňátko, ale vůbec nevím jaké plemeno psa. Měl by to být můj první pejsek. :) Napadl mě australský ovčák nebo BŠO. Raději se, ale zeptám zkušených. V těhle podmínkách by pejsek měl žít a měl by je splňovat: žil by v bytě (2+1), od po. do pá. by byl sám doma, tak 7-8 hodin, měl by být hodný na lidi a psy (to samozřejmě ovlivním výchovou), chtěla bych dělat nějáké psí sporty (hlavně sportovní kynologii či záchranařinu). Je vůbec nějáké plemeno pro mě vhodné? Předem děkuji za odpověď. :).
BŠO.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
rapotacka11
napsal(a):
Malý knírač, pinč, australský silky teriér...
Přiznám se, že silky teriera si moc na sportovce ani záchranařině představit nedokážu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
rapotacka11
napsal(a):
"Mrzí mě", že Vás to tak vyděsilo. Snad Vás trochu zklidní ti první dva...snad.
U těch prvních dvou asi záleží na tom, jakou sportovku - pokud jenom poslušnost a stopy, tak proč ne, ale s obranou už by to asi skřípalo.
Žije li zadavatelka sama, tak.... asi bude muset kromě zaměstnání a psa
řešit i jiné věci nutné k životu.
U nás - blízko, žije v paneláku "kluk" (asi 40) sám, má tam NO
a pes se tam něco nařve. Taky "věděl", že to nebude problém, že to zvládne.
Věnuje se mu, cvičí. Někdy má ovšem kšeft, zdrží se (dost často) a mladý pes ?
Evidentně potřebuje víc vyžití a i když někdy spí 20 h, není to prostě furt.
SuperDog15
napsal(a):
Dobrý večer,
Chodský pes. Vzhledově trochu podobný jmenovaným plemenům, ale vzhledem k vyrovnané a naprosto nekonfliktní povaze vhodnější pro začátečníka.

anonymx
napsal(a):
Zadavatelka chce plemeno vhodne pro sportovni vycvik.
No ale to choďák splňuje.

anonymx
napsal(a):
Když myslíte...
A ne? Proč?

Malá plemena měla snad i pro obranu jiná kriteria než ostatní psi ( střežení předmětu - např.)
Malí knírači úspěšně dělali i záchranařinu.
Určitě do bytu vhodnější než chlupatý AUO ( nebude měnit srst 2x ročně, ale majitel bude mít chlupů plný byt trvale, podobně na tom bude asi chodský pes.)
I NO lze mít v bytě, nejde snad ale jen o pocity psa, ale taky majitele. A majitelé NO mi prominou, ale NO bude v bytě cítit víc než např.malý knírač ( třeba když zmokne) a také nanosí mnohem víc "bordelu" než malý upravený pes. Taky vanu zničí míň ten malý knírač ( nakonec i střední ), než
NO.
aritim
napsal(a):
Chodský pes. Vzhledově trochu podobný jmenovaným plemenům, ale vzhledem k vyrovnané a naprosto nekonfliktní povaze vhodnější pro začátečníka.
Dost záleží na tom, nakolik je zadavatel ochoten snášet v bytě chlupy všude - tím myslím fakt všude. Příbuzní mají psa No a mlaďase BŠO. V domě se zahradou, psi jsou doma na noc a teď v těch vedrech naopak přes den. Češou je ob den. Přesto jsou chlupy fakt všude, denní luxování je samozřejmostí a přesto když si u nich dávám kafe, musím si ho napřed pečlivě prohlédnout. Ne že bych na to byla extra cíťa, jsem zvyklá od kolie a špice, které jsem před lety měla v bytě já, ale spousta lidí něco podobného neskousne. Takže zadavatele prosím, zkuste napřed taky přemýšlet i nad touto stránkou věci. Vím o dost psech, kteří přesně z tohoto důvodu v roce, v roce a půl měnili majitele. Ten původní zjistil, že pro něj to prostě v bytě únosné není.

Když bych měla odpovědět na původní dotaz, tak já jsem pro středního knírače ( marně přemýšlím o vhodnějším plemeni , německý pinč - ale ten je ostřejší a hůř zvladatelný než knírač. Český strakatý - ale toho si nedovedu představit na obraně (?). A i ridgeback (?).
Co se týče chlupů, tak to mi tedy vůbec nevadí, s tím počítám. Ten chodský pes vypadá povahově taky dobře :) Podívám se tedy na všechny plemena, co jste mi doporučili, zvážím pro a proti a pak se tedy uvidí, děkuji za názory :) Co se týče velikosti psa do bytu, znám hodně lidí co má velké psy v bytě, někdo to odsuzuje, někdo schvaluje, jaký máte vy tedy názor na velkého psa v bytě? Podle mě když bude mít pořádné využití, tak by neměl být problém, ne? :) A ano musel by být sám doma 7-8 hod., práce je potřeba, ale zbytek dne bych se chtěla co nejvíce věnovat pejskovi :).

Hovawart, klidnější pes v bytě v pohodě.

Ještě hraje také roli umístění bytu - poschodí - výtah. Když je potřeba psa při zdravotních potížích přenést, je rozdíl jestli do 4. patra nesete 20 nebo 40 kilo.

napsal(a):
Hovawart, klidnější pes v bytě v pohodě.
Tak tady bych už z názvu plemene soudila, že patří jinam. Ale proti gustu...
Ještě jedno hledisko : záleží na otužilosti zadavatelky. Někdo vytápí byt na 18-20 °C. Jiný musí mít 24-26° - tam to pro chlupatého psa s podsadou nebude ideální.
Asi by si zadavatelka mela ujasnit co se psem chce delat. Jestli chce cvicit jen " rekreacne" nebo by chtela byt aktivnejsi a skladat zkousky, zavody apod. Je dost plemen se kterymi se da cvicit, ale cekat lepsi vykony nelze a kdyz tomu clovek prijde na chut tak je nestastny protoze pes ma treba problem a svuj limit a proste to nejde. Tomu presne.odpovidaji doporucovana plemena, krome knirace.

"Tak tady bych už z názvu plemene soudila, že patří jinam"
ne, patří tam, kde žije jeho člověk. A toho klidnějšího jedince bych do bytu volila bez ohledu na plemeno.

anonymx
napsal(a):
Asi by si zadavatelka mela ujasnit co se psem chce delat. Jestli chce cvicit jen " rekreacne" nebo by chtela byt aktivnejsi a skladat zkousky, zavody apod. Je dost plemen se kterymi se da cvicit, ale cekat lepsi vykony nelze a kdyz tomu clovek prijde na chut tak je nestastny protoze pes ma treba problem a svuj limit a proste to nejde. Tomu presne.odpovidaji doporucovana plemena, krome knirace.
K vrcholovému sportu by byl nejvhodnější BOM ? Ale zase pro slečnu - začátečníka ?
Ono asi s prvním psem se těžko někdo dostane na vrchol, ať je to jekékoliv plemeno.
Zkažených ( s nejlepšími úmysly ) NO už jsem také viděla dost. ( Když tomu člověk přijde na chuť, tak u prvního psa většinou zjistí "že už mu ujel vlak" ).
SuperDog15
napsal(a):
Co se týče chlupů, tak to mi tedy vůbec nevadí, s tím počítám. Ten chodský pes vypadá povahově taky dobře :) Podívám se tedy na všechny plemena, co jste mi doporučili, zvážím pro a proti a pak se tedy uvidí, děkuji za názory :) Co se týče velikosti psa do bytu, znám hodně lidí co má velké psy v bytě, někdo to odsuzuje, někdo schvaluje, jaký máte vy tedy názor na velkého psa v bytě? Podle mě když bude mít pořádné využití, tak by neměl být problém, ne? :) A ano musel by být sám doma 7-8 hod., práce je potřeba, ale zbytek dne bych se chtěla co nejvíce věnovat pejskovi :).
Mám všechny psy v bytě, malé i velké, není v tom rozdíl. Někteří mi zničili kdeco, jiní si odmalinka vystačili s psími hračkami a zařízení bytu si nevšimli. Zrovna choďák nezničil téměř nic, níže zmiňovaný hovawart i přes velké pracovní vytížení do roka ničil hodně. Choďák si i jako štěně v případě potřeby (nemoc apod.) krátkodobě vystačil s kratšími procházkami, hovawart vyžadoval spoustu zaměstnání denně, jinak uměl být hodně destruktivní. A ještě s hovawarty bývají problémy ve vztahu k ostatním psům, i když feny jsou mírnější. Choďák je naprosto snášenlivý.

Kdybych měla srovnávat HVW a chodského psa pro začátečníka a " hodný k lidem i psům",
volila bych chodského. HVW může být docela oříšek a obr. ( V Brně byli k vidění ve velikosti jen málo větší než retrívr a pak opravdu obři a la kavkazák, nevím, co je správně. Nějaký zlatý střed).
Ale ja nepsala nic o vrcholovem sportovani. Ono staci, kdyz pes je bazlivejsi, nechut do prace, atd. a proste zjistite, ze to vas ani psa nebavi a samozrejme jako zacatecnik si s tim neporadite ani v ramci moznosti. Jestli se vam treba libi obrany, tak jedine knirac. Jestli zachranarina, tak i ostatni plemena, ale hledejte tam, kde ma budouci maminka za sebou nejakou zkousku a to mnohem vic nez ZOP, ZUP a BH.

Promňte, ale to je přece blbost -cituji - "Jestli se vam treba libi obrany, tak jedine knirac.".

napsal(a):
Promňte, ale to je přece blbost -cituji - "Jestli se vam treba libi obrany, tak jedine knirac.".
To bylo určitě myšleno z navrhovaných plemen. Ve srovnání s českým strakatým psem...

anonymx
napsal(a):
Ale ja nepsala nic o vrcholovem sportovani. Ono staci, kdyz pes je bazlivejsi, nechut do prace, atd. a proste zjistite, ze to vas ani psa nebavi a samozrejme jako zacatecnik si s tim neporadite ani v ramci moznosti. Jestli se vam treba libi obrany, tak jedine knirac. Jestli zachranarina, tak i ostatni plemena, ale hledejte tam, kde ma budouci maminka za sebou nejakou zkousku a to mnohem vic nez ZOP, ZUP a BH.
Když ono to není plemenem ( samozřejmě při určitém výběru - znám jednoho "odborníka", psího psychologa a ten začal chodit se zlaťákem na obrany a divil se, že ostatní psi na kruhovce štěkají a ten jeho na figuranta vrtí ocasem ), často ani jedincem, ale právě tím psovodem - začátečníkem. A pak jsou takoví, co si sice se psem umí povídat, ale na skutečný výcvik to není - a zůstane jim to na věky věků.
Jo a pak taky takoví, co si se psem vlastně povídají a pes jim šlape jako hodinky, včetně závodů a zkoušek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
K vrcholovému sportu by byl nejvhodnější BOM ? Ale zase pro slečnu - začátečníka ?
Ono asi s prvním psem se těžko někdo dostane na vrchol, ať je to jekékoliv plemeno.
Zkažených ( s nejlepšími úmysly ) NO už jsem také viděla dost. ( Když tomu člověk přijde na chuť, tak u prvního psa většinou zjistí "že už mu ujel vlak" ).
BOM je pro začátečníka do bytu naprosto nevhodná volba - když necháte 7-8 hodin mladou malinu doma, tak z bytu zbyde squat, a do té doby mírumilovní sousedi se po pár dnech promění v "běsnící monstra"

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
BOM je pro začátečníka do bytu naprosto nevhodná volba - když necháte 7-8 hodin mladou malinu doma, tak z bytu zbyde squat, a do té doby mírumilovní sousedi se po pár dnech promění v "běsnící monstra"
Však já jsem to myslela tak : K vrcholovému sportu je sice nejvhodnější malina, ale určitě ne do bytu a pro začátečníka - jen jsem to napsala ve zkratce.
Jako holka jsem začínala se středním kníračem. Tehdy byl ještě Svazarm a všechny rázy kníračů byly vedeny jako služební. Zatímco malý měl trochu změněný zkušební řád, z ohledem na velikost, středňák žádné úlevy neměl a zkládal zkoušky stejně jako třeba NO. Chodili jsme na speciální cvičák, středňáci tam procházeli i výcvikem záchranářským i lavinovým, jezdilo se na závody a soutěžilo společně s ovčounama a ostatními, velkými, psy a středňáci se nestratili. Se srstí v bytě celkem dobrý,2x ročně otrimovat a byl klid.
Teď mám hovawarta a tedy, do bytu bych ho nedoporučovala, ačkoli, ta naše je s námi doma, jak chce ona. Ale hodně času tráví venku před barákem a pozoruje okolí, sedí a sleduje, k tomu ostatně je toto plemeno vyšlechtěno. Bydlila jsem před tím v Praze na sídlišti, měla jsem velkého i malého psa v bytě 2+1, vedle Prokopské údolí, ale ačkoli vím, že vyvolám spoustu nesouhlasu, za mě velký pes do bytu NE. Ačkoli jsme měla dost času a jezdili jsme hodně na statek ven, přesto všechno bylo vidět, jak malý pes je venku spokojený, ale v bytě je rád, ta veká (60 cm) byla daleko radši venku na dvoře, ač byla na mě závislá. Ten malý nebyl žádný, gaučák, ale samostatný a sebejistý malý knírač.
amiš
napsal(a):
Jako holka jsem začínala se středním kníračem. Tehdy byl ještě Svazarm a všechny rázy kníračů byly vedeny jako služební. Zatímco malý měl trochu změněný zkušební řád, z ohledem na velikost, středňák žádné úlevy neměl a zkládal zkoušky stejně jako třeba NO. Chodili jsme na speciální cvičák, středňáci tam procházeli i výcvikem záchranářským i lavinovým, jezdilo se na závody a soutěžilo společně s ovčounama a ostatními, velkými, psy a středňáci se nestratili. Se srstí v bytě celkem dobrý,2x ročně otrimovat a byl klid.
Teď mám hovawarta a tedy, do bytu bych ho nedoporučovala, ačkoli, ta naše je s námi doma, jak chce ona. Ale hodně času tráví venku před barákem a pozoruje okolí, sedí a sleduje, k tomu ostatně je toto plemeno vyšlechtěno. Bydlila jsem před tím v Praze na sídlišti, měla jsem velkého i malého psa v bytě 2+1, vedle Prokopské údolí, ale ačkoli vím, že vyvolám spoustu nesouhlasu, za mě velký pes do bytu NE. Ačkoli jsme měla dost času a jezdili jsme hodně na statek ven, přesto všechno bylo vidět, jak malý pes je venku spokojený, ale v bytě je rád, ta veká (60 cm) byla daleko radši venku na dvoře, ač byla na mě závislá. Ten malý nebyl žádný, gaučák, ale samostatný a sebejistý malý knírač.
Také bych zadavatelce doporučovala knírače (malého, středního) a nějaké velké ovčouny ne.

Jsou odlišná vzhledově, ale povahově ? V čem ?

anonymx
napsal(a):
Tak nevim, ale zrovna tahle dve plemena jsou povahove tak odlisna, ze to ani snad vic nejde.
Víc to rozhodně jde.

napsal(a):
Víc to rozhodně jde.
Taky si myslím. Choďák by měl být ( stejně jako knírač ) dost temperamentní plemeno ( možná jen vypadá jako velký kliďas ), možná má choďák víc potlačený lovecký pud ( ale to je i u knírače kus od kusu a výchova ), nevím jak to má chodský pes s nedůvěrou k cizím, ale důvěřivý mazel by to být neměl. Ostražití hlídači se silným teritoriálním pudem by měli být oba, stejně tak kořistníci.
Já ty dva výrazné protipóly hledám marně.
Urcite osobne znate par jedincu techto plemen. Takze knirac - budeme uvazovat o stredakovi -nebojacny; tvrdy pes, silny koristnicky pud, ucenlivy; s velkou chuti do prace, ale jak se jednou neco nauci spatne, he ti problem. Pes se silnou osobnosti. Vhodny pro jakykoliv sport
Chodak-povahove dost nevyrovnane plemeno. Puvodni zamer slechteni nevysel tak jak mel. Dost casto silne neduverivy at bazlivy. Koristnicky a lovecky pud velmi maly, chut pracovat s limity. Vhodny jako spolecnik pro rekreacni sportovni aktivity.

anonymx
napsal(a):
Urcite osobne znate par jedincu techto plemen. Takze knirac - budeme uvazovat o stredakovi -nebojacny; tvrdy pes, silny koristnicky pud, ucenlivy; s velkou chuti do prace, ale jak se jednou neco nauci spatne, he ti problem. Pes se silnou osobnosti. Vhodny pro jakykoliv sport
Chodak-povahove dost nevyrovnane plemeno. Puvodni zamer slechteni nevysel tak jak mel. Dost casto silne neduverivy at bazlivy. Koristnicky a lovecky pud velmi maly, chut pracovat s limity. Vhodny jako spolecnik pro rekreacni sportovni aktivity.
V popisu knírače s vámi celkem souhlasím. Jen s tou tvrdostí bych polemizovala. Záleží, co myslíte pod pojmem tvrdý. Pak bych zadavatelce navrhovala, vzít si mírnější fenku. Možná si každá pod pojmem tvrdý představujeme něco jiného. Knírač je velmi vnímavý.
Tak nějak si myslím, že mírnější knírač a "ostřejší, povedenější" chodský pes by se mohli povahově sejít.
..."Vhodny jako spolecnik pro rekreacni sportovni aktivity." Tahle charakteristika by mohla zadavatelce vyhovovat a platí pro obě plemena.
anonymx
napsal(a):
Az na to, ze knirac bude kousat a chodak tezko. On totiz ostrejsi chodak je skoro zazrak.
Pokud máte na mysli kousání na obranách, tak to je založeno na něčem úplně jiném než na ostrosti. Ostrého choďáka neznám to je fakt a podle mě jedna z jeho předností, ale zato jsou výborní aportéři a obrany lze založit na tomhle.
aritim
napsal(a):
Pokud máte na mysli kousání na obranách, tak to je založeno na něčem úplně jiném než na ostrosti. Ostrého choďáka neznám to je fakt a podle mě jedna z jeho předností, ale zato jsou výborní aportéři a obrany lze založit na tomhle.
Proste knirac je osobnost a bojovnik, pracant, ktereho kdyz dobre vedete, tak nic nevzda. Ja osobne davam takovym psum prednost. Chodak je proste "nepovedene " plemeno, kde puvodni zamer nevysel a vzhled uz je take nekde jinde. Ale nic proti nim, spouste lidi vyhovuje.
Obrany zalozene na aportovani nemaji s obranou nic spolecneho a mozna (pri velkem stesti) by s bidou stacily na ZM.
anonymx
napsal(a):
Proste knirac je osobnost a bojovnik, pracant, ktereho kdyz dobre vedete, tak nic nevzda. Ja osobne davam takovym psum prednost. Chodak je proste "nepovedene " plemeno, kde puvodni zamer nevysel a vzhled uz je take nekde jinde. Ale nic proti nim, spouste lidi vyhovuje.
Obrany zalozene na aportovani nemaji s obranou nic spolecneho a mozna (pri velkem stesti) by s bidou stacily na ZM.
Jak to myslíte, že je choďák nepovedené plemeno? Možná z vašeho pohledu, když upřednostňujete cholerické, tvrdohlavé a kousavé knírače. Uznávám, že dnes je už jejich povaha trochu ustálenější a mají pevnější nervy než před 20ti lety, přesto to není přátelský, snadno ovladatelný psík.
Choďáci, jak je znám, naprosto odpovídají charakteristice plemene podle standardu. Vyrovnaný, přátelský pes pevných nervů bez známky nervozity a agresivity, dobře cvičitelný a ovladatelný.
Knírače bych rozhodně začátečníkovi nedoporučila, a ani nikomu, kdo chce přátelského psa, který má rád společnost psů i lidí. Choďáka s čistým svědomím.
aritim
napsal(a):
Jak to myslíte, že je choďák nepovedené plemeno? Možná z vašeho pohledu, když upřednostňujete cholerické, tvrdohlavé a kousavé knírače. Uznávám, že dnes je už jejich povaha trochu ustálenější a mají pevnější nervy než před 20ti lety, přesto to není přátelský, snadno ovladatelný psík.
Choďáci, jak je znám, naprosto odpovídají charakteristice plemene podle standardu. Vyrovnaný, přátelský pes pevných nervů bez známky nervozity a agresivity, dobře cvičitelný a ovladatelný.
Knírače bych rozhodně začátečníkovi nedoporučila, a ani nikomu, kdo chce přátelského psa, který má rád společnost psů i lidí. Choďáka s čistým svědomím.
Jenze prave ty pevne nervy jsou casto problem. Puvodni zamer byl "strazni pes" pro praci pri ostraze hranic a to se skutecne nezdarilo a kdyz se podivate na kresby starych Chodu a jejich psu tak uznate, ze dnesni chodaci se jim moc nepodobaji.

Ale s tím vzhledem je prakticky u všech plemen, bohužel

napsal(a):
Ale s tím vzhledem je prakticky u všech plemen, bohužel
A.
anonymx
napsal(a):
Jenze prave ty pevne nervy jsou casto problem. Puvodni zamer byl "strazni pes" pro praci pri ostraze hranic a to se skutecne nezdarilo a kdyz se podivate na kresby starych Chodu a jejich psu tak uznate, ze dnesni chodaci se jim moc nepodobaji.
Původní záměr má málo společného se současným standardem. Nejen u tohoto plemene, ale i u mnoha dalších. Doba se změnila a časy, kdy nejlepší byl pes, který na sebe nenechal cizím sáhnout, tvrdě šel po každém, kdo se jen přiblížil k majiteli a jeho majetku, jsou naštěstí už dávno pryč. Dnes je takový pes spíš nežádoucí. Přesto choďák je dobrý hlídač v tom smyslu, že neváhá zasáhnout v případě nebezpečí, a svědomitě hlídá svěřený prostor a štěkáním odrazuje narušitele.

..." Možná z vašeho pohledu, když upřednostňujete cholerické, tvrdohlavé a kousavé knírače. Uznávám, že dnes je už jejich povaha trochu ustálenější a mají pevnější nervy než před 20ti lety, přesto to není přátelský, snadno ovladatelný psík."...
Aritim, teď jste mě vážně naštvala ! Nevím, jakou fousatou potvoru jste měla (znala), já jsem měla prvního knírače ( fenu) v 80. létech. Bylo to skvělé, sebevědomé, ostražité zvíře. Dokázala odradit nepříjemné oblezy jen když se naježila a zavrčela. Přitom se pohybovala běžně bez vodítka v civilizaci i v přírodě, i tam kde byly spousty lidí (organizované akce), za celý svůj dlouhý život nikoho nekousla. Lesem potmě dokázala vést s jistotou slepeckého psa. Byla tak ukázněná, že mohla jít i na operu do Národního a nikdo by o ní nevěděl. Pravda, nebyla mimo rodinu žádný mazel a muchlovat od cizích se nedala.
Právě před cca 20 lety jsem takových kníračů znala i víc.

Aritim : A s tou ustálenější povahou - to jste mě fakt dostala ! Knírač je staré ( skoro historické) dávno ustálené plemeno. ( Možná bych měla napsat bylo (?) Nervozitu, nesnášenlivost a kousavost neměl nikdy " v popisu práce". A když zadavatelka uvažuje ( uvažovala ) o AUO, tak ten má povahu daleko neustálenější, která se pohybuje v celé šíři od vyložených mazlů, kteří nehlídají ani omylem až po vyloženě agresivní jedince.
O chodském psu soudit nemůžu - tolik jich neznám. Jen se zdravím na tom ( co vím) nejsou nejlépe.
napsal(a):
Aritim : A s tou ustálenější povahou - to jste mě fakt dostala ! Knírač je staré ( skoro historické) dávno ustálené plemeno. ( Možná bych měla napsat bylo (?) Nervozitu, nesnášenlivost a kousavost neměl nikdy " v popisu práce". A když zadavatelka uvažuje ( uvažovala ) o AUO, tak ten má povahu daleko neustálenější, která se pohybuje v celé šíři od vyložených mazlů, kteří nehlídají ani omylem až po vyloženě agresivní jedince.
O chodském psu soudit nemůžu - tolik jich neznám. Jen se zdravím na tom ( co vím) nejsou nejlépe.
Nevím, čím jsem vás dostala. Pravdou? Knírač prostě byl tak šlechtěn. Tvrdý, houževnatý a ostrý hlídač primárně určený k lovu krys a jiné škodné. Jak chcete takového psa donutit, aby se kamarádil s domácími zvířátky, snesl se ve velké smečce a uvítal každého příchozího? Prostě to nikdy neměl v popisu práce. Byl to cholerický hlídač, který na sebemenší popud vyrazil do boje. Neříkám, že je to špatné, když takového psa někdo zvládá a potřebuje. ale pro začátečníka to je prostě příliš velké sousto.
Oproti tomu choďák byl šlechtěn k pravému opaku. Žádný lovecký pud, žádná agresivita, mírumilovnost i ve větších smečkách a snášenlivost s cizími psy i jinými zvířaty. Povaha jemná a poddajná s ochotou podřídit se. A takový přesně je. Nezdá se vám pro začátečníka vhodnější?
O AUO se záměrně nevyjadřuji, protože žádného osobně neznám. Jen je občas potkám na nějaké akci, což se mi zdá moc málo na to, abych objektivně dokázala posoudit jejich vlastnosti.
Vyjadřuji se jen o plemenech se kterými jsem pracovala, nebo je vlastnila.
Vy chodské psy neznáte, jak jste sama přiznala, ale zdá se, že o nich víte naprosto vše.
aritim
napsal(a):
Nevím, čím jsem vás dostala. Pravdou? Knírač prostě byl tak šlechtěn. Tvrdý, houževnatý a ostrý hlídač primárně určený k lovu krys a jiné škodné. Jak chcete takového psa donutit, aby se kamarádil s domácími zvířátky, snesl se ve velké smečce a uvítal každého příchozího? Prostě to nikdy neměl v popisu práce. Byl to cholerický hlídač, který na sebemenší popud vyrazil do boje. Neříkám, že je to špatné, když takového psa někdo zvládá a potřebuje. ale pro začátečníka to je prostě příliš velké sousto.
Oproti tomu choďák byl šlechtěn k pravému opaku. Žádný lovecký pud, žádná agresivita, mírumilovnost i ve větších smečkách a snášenlivost s cizími psy i jinými zvířaty. Povaha jemná a poddajná s ochotou podřídit se. A takový přesně je. Nezdá se vám pro začátečníka vhodnější?
O AUO se záměrně nevyjadřuji, protože žádného osobně neznám. Jen je občas potkám na nějaké akci, což se mi zdá moc málo na to, abych objektivně dokázala posoudit jejich vlastnosti.
Vyjadřuji se jen o plemenech se kterými jsem pracovala, nebo je vlastnila.
Vy chodské psy neznáte, jak jste sama přiznala, ale zdá se, že o nich víte naprosto vše.
Naprosto souhlasím, moje matka celý život chovala knírače(všechny barevné rázy i velikosti) a to, když jsme žili mimo ČR (cca30 let) i po návratu do ČR. Je pravda, že chovala nejvíce americké linie malých kníračů (např lin Blyetwood) a v době, kdy jsme přicestovali do Čech(a v kontejnerech spolu s námi 16 chovných psů) jsme svými liniemi byli za exoty, kteří se nemohou zúčastňovat českých výstav z důvodu neposouditelnosti dle u nás platného vzhledového standartu. Zhruba po několika letech, když naši psi přesvědčili na pracovních zkouškách a i naše chovatelská veřejnost získala zkušenosti na mezinárodních i světových výstavách(z nichž naši psi vozili pravidelně ty nejvyšší tituly)byl najednou o psy veliký zájem a leta prověřila, že knírač, ač malinko jiného-možná líbivějšího vzhledového vzezření (americká linie kontra původní německý vzhledový standart)naprosto nemusí být a ve většině případů není načinčaný hezounek s chlupatýma nožičkama a předlouhým vousem, ale "pan pes" se všemi rysy povahy původního plemene.

Felow
napsal(a):
Naprosto souhlasím, moje matka celý život chovala knírače(všechny barevné rázy i velikosti) a to, když jsme žili mimo ČR (cca30 let) i po návratu do ČR. Je pravda, že chovala nejvíce americké linie malých kníračů (např lin Blyetwood) a v době, kdy jsme přicestovali do Čech(a v kontejnerech spolu s námi 16 chovných psů) jsme svými liniemi byli za exoty, kteří se nemohou zúčastňovat českých výstav z důvodu neposouditelnosti dle u nás platného vzhledového standartu. Zhruba po několika letech, když naši psi přesvědčili na pracovních zkouškách a i naše chovatelská veřejnost získala zkušenosti na mezinárodních i světových výstavách(z nichž naši psi vozili pravidelně ty nejvyšší tituly)byl najednou o psy veliký zájem a leta prověřila, že knírač, ač malinko jiného-možná líbivějšího vzhledového vzezření (americká linie kontra původní německý vzhledový standart)naprosto nemusí být a ve většině případů není načinčaný hezounek s chlupatýma nožičkama a předlouhým vousem, ale "pan pes" se všemi rysy povahy původního plemene.
A to souhlasíte s tím, že knírač je cholerický hlídač ?
Hlídač je, ale určitě ne cholerický. Ano, nevítá každou návštěvu vrtěním ocasu, ale ve chvíli, když ji majitel přijme, je v pohodě.
Stejně je to s domácími zvířaty. S kočkou spali na jednom pelechu. Slepice fena zaháněla cíleně přesně na hranice našeho pozemku, aby nám nesr..y kolem ohniště.
A to že loví krysy ( dnes tedy myši a potkany), to určitě není na škodu.
Jinak pro Aritim : Máte mezery ve vzdělání. Knírač byl hlavně doprovodný pes a kdyby všude kudy se pohybovali, napadal všechno živé, asi by neobstál. Ano, hlídal, ale musel se snést s ostatními psy i lidmi kolem cest.
Příliv americké krve do Čech si dobře pamatuji ( nechci jmenovat, jsou to Jindřichovice ?).
Malí knírači ( černostříbřití ) se určitě stali líbivější. U rázu P+S se zhoršila kvalita srsti.

Ještě pro Aritim : Zvytečně mě napadáte, nikde jsem nenapsala o chodském psu špatné slovo, kromě toho, že na tom nejsou nejlépe se zdravím. Z toho opravdu nevyplývá, že si myslím, že o nich vím všechno !
A vůbec : srovnání CHP s kníračem dělá CHP čest !
napsal(a):
Hlídač je, ale určitě ne cholerický. Ano, nevítá každou návštěvu vrtěním ocasu, ale ve chvíli, když ji majitel přijme, je v pohodě.
Stejně je to s domácími zvířaty. S kočkou spali na jednom pelechu. Slepice fena zaháněla cíleně přesně na hranice našeho pozemku, aby nám nesr..y kolem ohniště.
Jinak pro Aritim : Máte mezery ve vzdělání. Knírač byl hlavně doprovodný pes a kdyby všude kudy se pohybovali, napadal všechno živé, asi by neobstál. Ano, hlídal, ale musel se snést s ostatními psy i lidmi kolem cest.
Příliv americké krve do Čech si dobře pamatuji ( nechci jmenovat, jsou to Jindřichovice ?).
Malí knírači ( černostříbřití ) se určitě stali líbivější. U rázu P+S se zhoršila kvalita srsti.
No, máte pravdu pod cholerickým psem bych si asi představila "bestii" Možná by to vystihlo slovo"impulsivní" - myslím, ale v dobrém slova smyslu(alespoň já mám tu zkušenost) Je to super společník-pod to se můžu podepsat - o tom jsem nikdy nepochybovala už i kvůli tomu, že na všech výstavách ve světě(ještě dříve než jsme se vrátili do Čech) byl knírač vždy zařazován do "společenských" plemen.Povaha celkově úžasná - na práci i jako "pet" kamarád.
P.S. Jindřichovice +.
Ještě k té srsti u kníračů- ve většině případů je to nesprávným trimovacím postupem- my jsme naše psy zásadně v potřebných partiích "škubali" do hola (záda horní stehno), dělá se to běžně již mnoho let v profesionálních "Kennels" po celém světě.Zde na to mnoho chovatelů doposud není zvyklá a takzvaně "podškubává" pouze trimovacími pomůckami a srst se tím zjemňuje.
napsal(a):
Však jsem taky psala, že kníračí povaha zaznamenala posun k lepšímu. Jsou vyrovnanější a snášenlivější. Ta doba, kdy napadal návštěvy a kousal do kotníků je už pryč, ale pamatuji to. Neznala jsem jediného knírače, kterého by majitelé při příchodu cizích lidí nemuseli zavírat. Pustit ho jen tak si pohrát mezi pejsky si také koledovalo o rvačku. Znovu opakuji, není na tom nic špatného, pokud člověk ostřejšího pejska potřebuje a dokáže ho zvládat, ale pro začátečníka fakt není. Týkalo se to převážně střeďáků a malých. Velcí byli vyrovnanější a klidnější, což mu nejspíš dalo do vínku přikřížení německé dogy.
aritim
napsal(a):
Však jsem taky psala, že kníračí povaha zaznamenala posun k lepšímu. Jsou vyrovnanější a snášenlivější. Ta doba, kdy napadal návštěvy a kousal do kotníků je už pryč, ale pamatuji to. Neznala jsem jediného knírače, kterého by majitelé při příchodu cizích lidí nemuseli zavírat. Pustit ho jen tak si pohrát mezi pejsky si také koledovalo o rvačku. Znovu opakuji, není na tom nic špatného, pokud člověk ostřejšího pejska potřebuje a dokáže ho zvládat, ale pro začátečníka fakt není. Týkalo se to převážně střeďáků a malých. Velcí byli vyrovnanější a klidnější, což mu nejspíš dalo do vínku přikřížení německé dogy.
Tak ja tvrdim pravy opak A jak ja pamatuju Kbely- tak tam porad volne litala spousta kniracu. Pravda; clovek neslysel vlastni slovo a rvaci byli zavreni, ale tihle psi makali a nebyl vyjimkou stredak ktereho figuranti meli problem ustat. Ale porad jsou lidi, kteri s nimi cvici.
A prave naopak-velci byli rvaci. U tech je dnes problem obrovsky, ti krasni.jsou uz k nicemu a par CHS drzi pracovni krev. VK dnes bud krasnej nebo pracovitej a ti pracaci obcas nandaj i malinam.
Chodak se s nim srovnavat neda, jsou kazdy uplne jinde.

aritim
napsal(a):
Zaznamenala posun k lepšímu? Kdy? Doba, o které píšu je cca od roku 1988. Přiznám se, že moc kníračů jsem před touto dobou neznala.
A má pravdu Anonymx. Já mám pocit, že kníračům ( střeďákům ) přibyly uši a povahy šly do háje.
A opakuji (se už) mí knírači, ani ti ostatní co jsem je znala, rozhodně nešli nikomu po kotníkách. Nebyli nesnášenliví, fena nenapadla žádnou jinou ( za 15 let svého života ), s jedinou vyjímkou: Feně, která ji neustále napadala natrhla tvář. Ale to už jí opravdu došla trpělivost.
Nesnášenliví ? Někdy až najdu a naskenuju staré fotky, uvidíte knírače ve smečce malých ( jork, jezevčíci, kokršpanělé...) a velkých psů ( NO, labrador, doga, lovečáci...), psů i fen, jak sedí vedle sebe a dostávají dobroty. (Jen knírači byli moji ).
napsal(a):
Zaznamenala posun k lepšímu? Kdy? Doba, o které píšu je cca od roku 1988. Přiznám se, že moc kníračů jsem před touto dobou neznala.
A má pravdu Anonymx. Já mám pocit, že kníračům ( střeďákům ) přibyly uši a povahy šly do háje.
A opakuji (se už) mí knírači, ani ti ostatní co jsem je znala, rozhodně nešli nikomu po kotníkách. Nebyli nesnášenliví, fena nenapadla žádnou jinou ( za 15 let svého života ), s jedinou vyjímkou: Feně, která ji neustále napadala natrhla tvář. Ale to už jí opravdu došla trpělivost.
Nesnášenliví ? Někdy až najdu a naskenuju staré fotky, uvidíte knírače ve smečce malých ( jork, jezevčíci, kokršpanělé...) a velkých psů ( NO, labrador, doga, lovečáci...), psů i fen, jak sedí vedle sebe a dostávají dobroty. (Jen knírači byli moji ).
Naši psi, žijící stabilně v početné smečce také nikdy neměli problémy s chováním(nejvíce jsme měli vždy těch malých - kromě bílých - všechny barevné varianty)A dodnes vzpomínám na naši Hexe - velkou černou kníračku, která, ač pracovně vedená(po předcích čistě pracovní a velmi úspěšné linie) byla to nej zlatíčko, dobrosrdečná, oddaná, láskyplná k rodině i návštěvám, ale přitom naši mohli nechat klidně barák otevřený, když jeli na koupit - stačilo, že byla puštěná na zahradě- nechala vejít a držela v šachu v rohu u plotu, že se vetřelec ani nehnul-to vše, aniž by se ho dotkla.

SuperDog15
napsal(a):
Dobrý večer,
Ahoj, ja ako zaciatocnik začínam s plemenom Kavalir king charles spaniel. O mesiac sme nahlaseni na kurz Základnej poslušnosti a predprípravu na Canisterapiu ak bude šteniatko vhodné.
My mame NO v byte v jednom pokoji...jsme na ni dva, nebyva tu zatim dyl jak 4 hodiny sama. Ja si myslim, ze nezalezi, jak je pes velky, ale kolik ma pres den pohybu a zamestnani...my s ni chodime na dve hodky rano a dve vecer ven, kde se dostatecne vybeha -agility, aporty ci s ostatnima psama. Jinak pres den se jde akorat vyvencit dvakrat kolem panelaku. Vetsinu dne taky prospi..ci mame hodne kousacich hracek, nektere na naplneni tak se tady bavi sama. Me osobne se strasne povahou libi BSO :).