Dobrý den, mám trochu nespecifický problém, protože se děje jenom někdy..
Fenka, půl roku, začala být příliš majetnická co se týče hraček a jídla, pouze vůči psům (ne lidem). Například si hraje s podobně starým štěnětem, získá jeho hračku a když si to štěně dojde vzít hračku zpátky dost drsně po něm vyjede. Nebo k nám občas chodí známí se psem, vychází spolu bezproblémově. Pak příjde ten druhý pes do pokoje kde spí a dostává jídlo a zase vyjede. To samé když mám pamlsky...
Tak v 90% je ale naprosto v pohodě, hraje si s ostatními, může mít v pokoji různého příživníka a já je bez problému můžu krmit střídavě sušeným kachním masem ( u nás zlatá trofej mezi pamlsky..).
Na cvičáku nám poradili ve chvíli kdy vyjede, ji chytit za kůži na krku a odtrhnout. Podívat se jí do očí a vynadat jí. Dřív stačilo jenom zaječet, ale to už nefunguje..
Já se ale vás zkušených pejskařů ptám jak to úplně odnaučit, jestli to snad jde? Nebo jak jinak odvrátit její pozornost.. Děkuji předem za všechny rady, vezmu si je k srdci.
scylla
napsal(a):
Netahat za kůži, neřvat, ale ukázat jí, jak se má chovat.
Proste ji to musite ukazat... Rada k nezaplaceni. To jako vlastnim prikladem? Mela by toho druheho psa treba olizat nebo mu nabidnout kafe a babovku?
Moc rada bych videla jak majitelka ukazuje radostne vrteni ocaskem.
To je ale úplně normální, že si od psa nenechá vzít hračku.Já to teda svého psa neodnaučuji.Nechce, aby mu ji někdo bral.Pokud jdeme venčit s jiným psem, hračky neberu.Pokud si můj pes venku hraje s hračkou, cizího psa k němu nepustím.Taktéž já nepustím svého psa k jinému, pokud má hračku...
Debiie
napsal(a):
Fenka, půl roku, začala být příliš majetnická co se týče hraček a jídla, pouze vůči psům (ne lidem). Například si hraje s podobně starým štěnětem, získá jeho hračku a když si to štěně dojde vzít hračku zpátky dost drsně po něm vyjede. Nebo k nám občas chodí známí se psem, vychází spolu bezproblémově. Pak příjde ten druhý pes do pokoje kde spí a dostává jídlo a zase vyjede. To samé když mám pamlsky...
Tak v 90% je ale naprosto v pohodě, hraje si s ostatními, může mít v pokoji různého příživníka a já je bez problému můžu krmit střídavě sušeným kachním masem ( u nás zlatá trofej mezi pamlsky..).
Na cvičáku nám poradili ve chvíli kdy vyjede, ji chytit za kůži na krku a odtrhnout. Podívat se jí do očí a vynadat jí. Dřív stačilo jenom zaječet, ale to už nefunguje..
Já se ale vás zkušených pejskařů ptám jak to úplně odnaučit, jestli to snad jde? Nebo jak jinak odvrátit její pozornost.. Děkuji předem za všechny rady, vezmu si je k srdci.
Fenka 6 měsíců? To je štěně ještě. Jaké plemeno?
Odpověď na otázku zní jednoznačně - NE! Netahat za kůži, netrestat.
Spíše přemýšlet, proč fenka vyjíždí. Byly zmíněny dvě oblasti - žrádlo a hračky. Majetnická? Klidně může jít o nejistotu, kterou právě kompenzuje vyjetím po druhém psovi. Ať tak nebo naopak, je na vás, jak to vyřešíte.
Předně - hračky jsou častou příčinou svárů a hádek mezi psy, i štěňaty. Přijde mi zbytečné podobné situace vůbec navozovat. Pokud si štěňata hrají, ať si hrají mezi sebou. A ne se svými hračkami, pokud jde o náhodné psí kamarády v parku. Jestli máte stabilní venčicí kamarády, tam to lze ukočírovat snadněji. Lepší je se ale podobným situacím vyvarovat.
Žrádlo? Tam to lze řešit jednoduše, začít učit fenku sebekontrole při braní pamlsků. A naučit ji CO má dělat, místo trestání toho, co dělat nemá. Jde částečně o to, abyste uměla dobře číst chování fenky, kdy se "startuje" k nějakému vyjetí. V tu chvíli dát jasný povel, který fenka dobře ovládá, má ho naučený z domova, klidnějšího prostředí.
Například - vidím, že se pes na návštěvě chystá do pokoje, kde fenka spí. Nenechám fenu řešit situaci, přivolám ji, odměním. Jdu s oběma do pokoje, povel sedni a prokrmím obě psiska, atp. Venku vidím, že se chystá ukrást cizímu štěněti hračku - to se stávat nemá vůbec! - ale tedy místo toho, nechat ji hračku uhamounit, zase přivolám. Odměna. Sedni, odměna, dej pac, odměna, nebo co máte za naučené povely.
Takže jediná rada zní, začněte víc pracovat na celkové ovladatelnosti fenky, netřeste s ní. Choďte si s ní na vycházky, kde se jí třeba budete schovávat, kde budete hrát různé hry, staňte se pro ni středobodem světa. Doma buďte jak ostříž a při návštěvě cizích psů fence ukažte, že není třeba se obávat o své místo, ale zároveň, že nebudete tolerovat žádné vyjíždění. Nebudete tolerovat = dáte jasný a srozumitelný povel, který fenka bude moci splnit. A pochvala.
Jinak se dostanete do bludného kruhu, kdy přesně jak píšete "dřív stačilo zaječet, ale už to nefunguje...".
Nepíšete o jaké plemeno se jedná, ale to by nemuselo být až tak zásadní. Půl roku, nástup "puberty", klasika, fena si začíná uvědomovat sama sebe a snaží se prosadit. Že se jí nelíbí, když jí "cizák" leze do jejího teritoria (pokoj, kde spí a dostává jídlo) je naprosto přirozené chování - které samozřejmě většinou chápeme jako nežádoucí a snažíme se ho odstranit.. Totéž pamlsky, prostě žárlivost, vás považuje za "svou" a tudíž i vše, co je vaše, je její a ne nějakého cizího (byť známého) psa..
V podstatě máte dvě možnosti. Buď budete na fenu tlačit a za každou cenu ji "lámat" že nesmí to a ono a támto a támhleto (v podstatě po ní chtít, aby "na sobě nechala dříví štípat") nebo ji budete pouze usměrňovat a korigovat její chování s tím, že musíte bezpečně rozlišit, co je přirozené a co již nežádoucí. Že si psi mezi sebou berou hračky je naprosto běžným jevem, pokud si ji ten pes vzít nechá, jeho problém, pokud ji pak vaše fena nechce vrátit, opět jeho problém (neměl si ji nechat vzít). Samozřejmě je nutné rozlišit, co je pouhé hlídání něčeho, o čem se domnívá, že je její a co už agrese. Vždy máte možnost zakročit, fenu okřiknout, hračku sebrat a v tu danou chvíli ale nedat nikomu! Do pokoje, kde se fena cítí v bezpečí (spí a žere) bych rozhodně cizí psy nepouštěla - vám by se taky nelíbilo, kdyby vám někdo lezl do ložnice
V tomto věku je nutné postupovat opatrně, ať si fenku zbytečně nezlomíte ale ani nerozmazlíte. Počítejte s tím, že cca do 1 roku věku se její chování bude měnit, bude "všelijaká" a je jen na vás, jak z toho obě vyjdete..
Uživatel s deaktivovaným účtem

xchipsy
napsal(a):
Nepíšete o jaké plemeno se jedná, ale to by nemuselo být až tak zásadní. Půl roku, nástup "puberty", klasika, fena si začíná uvědomovat sama sebe a snaží se prosadit. Že se jí nelíbí, když jí "cizák" leze do jejího teritoria (pokoj, kde spí a dostává jídlo) je naprosto přirozené chování - které samozřejmě většinou chápeme jako nežádoucí a snažíme se ho odstranit.. Totéž pamlsky, prostě žárlivost, vás považuje za "svou" a tudíž i vše, co je vaše, je její a ne nějakého cizího (byť známého) psa..
V podstatě máte dvě možnosti. Buď budete na fenu tlačit a za každou cenu ji "lámat" že nesmí to a ono a támto a támhleto (v podstatě po ní chtít, aby "na sobě nechala dříví štípat") nebo ji budete pouze usměrňovat a korigovat její chování s tím, že musíte bezpečně rozlišit, co je přirozené a co již nežádoucí. Že si psi mezi sebou berou hračky je naprosto běžným jevem, pokud si ji ten pes vzít nechá, jeho problém, pokud ji pak vaše fena nechce vrátit, opět jeho problém (neměl si ji nechat vzít). Samozřejmě je nutné rozlišit, co je pouhé hlídání něčeho, o čem se domnívá, že je její a co už agrese. Vždy máte možnost zakročit, fenu okřiknout, hračku sebrat a v tu danou chvíli ale nedat nikomu! Do pokoje, kde se fena cítí v bezpečí (spí a žere) bych rozhodně cizí psy nepouštěla - vám by se taky nelíbilo, kdyby vám někdo lezl do ložnice
V tomto věku je nutné postupovat opatrně, ať si fenku zbytečně nezlomíte ale ani nerozmazlíte. Počítejte s tím, že cca do 1 roku věku se její chování bude měnit, bude "všelijaká" a je jen na vás, jak z toho obě vyjdete..
Taky jsem jednou řešila problém s tím, že mámina fena, která u nás byla na hlídání se rozhodla jít a sebrat tenisák, který měla moje čuba, která spala na pelechu, vedle sebe.Vařila jsem tenkrát akorát večeři, takže jsem čuby neměla na očích a když jsem uslyšela hluboké zavrčení, tak jsem na ně šla, ale to už měla moje čuba tu mámininu čubu(její mordu) ve své a mohutně vrčela.Když jsem je viděla, tak jsem zařvala fuj, čuba jí nechala a já jsem jí dala ještě pohlavek a mazala na svůj pelech.Od té doby žádné konflikty nebyly.
Ale co se týče žárlivosti, tak u nás rozhoduji já, takže čuba si mě nemá co hlídat, takže tak.
Každý pes je jiný, navíc tazatelka píše, že se jedná o půlroční štěně - tomu bude chvíli trvat, než pochopí, že "u nás rozhoduji já, takže čuba si mě nemá co hlídat"
Pokud by to byl dospělý pes, pak by se vše řešilo zase jinak. Ale tohle je ještě děcko, kterému je potřeba vymezit mantinely odkud - kam může a co už je špatně. Takže tak
Uživatel s deaktivovaným účtem

xchipsy
napsal(a):
Každý pes je jiný, navíc tazatelka píše, že se jedná o půlroční štěně - tomu bude chvíli trvat, než pochopí, že "u nás rozhoduji já, takže čuba si mě nemá co hlídat"
Pokud by to byl dospělý pes, pak by se vše řešilo zase jinak. Ale tohle je ještě děcko, kterému je potřeba vymezit mantinely odkud - kam může a co už je špatně. Takže tak
Souhlas
A proc vam vadi, ze se chova jako normalni pes? Normalni pes hlida.
Nechavat hracku 2 cizim psum je koledovat si o rvacku a ze nechce pustit ciziho psa do sveho teritoria? A proc by mela? A fakt nechapu proc pred ni krmit ciziho psa. Ona se chova normalne; jde jen o to naucit ji, ze to neni nutne.
Debiie
napsal(a):
V první řadě je potřeba si rozmyslet, co budete v budoucnu od psa chtít. Jeslti budete chtít dělat sportovku a obrany, budete využívat jeho kořistnický pud, pak se vyhýbejte situacím, kdy ke konfliktu dochází. Nedovolte hlídat si pokoj a misky, to není dobré a nic dobrého to do budoucna nepřinese. Měla by si uvědomit, že vám nájem neplatí a že pokoj a miska není její, ale vaše a podle toho se chovat. To bych udělala v každém případě.
Jeslti vám kořistnický pud bude na obtíž, odzávislte na jídle a na hračkách, tyto situace naopak vyhledávejte a učte jí, co má dělat. U nás se to dělá tak, že se krmí všichni psi na malém prostoru, když je tam některý s podobným problémem, stojím v dosahu a čekám, když začne dávat signály, že vyjede (nakloní se nad miskou, zvedne psysky, ztuhne a tak dále), usměrním ho beze slov, abych nerušila ostatní slušně se chovající psy. Postupně misku takového psa dávám blíž a blíž k těm ostatním.
Sebekontroly a středobody vesmíru vám při majetnické agresi nebo jejím počáčtku budou celkem k ničemu.