Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2015 20:35
Gerhild

XXX.XXX.21.1

Dobrý večer,
před nějakým časem jsem tu zakládala diskusi o výběru vhodného plemene pro naši domácnost. Chtěli jsme středně velkého psa vhodného do domu se zahradou, schopného vycházet s naší stávající zvířenou (kočky, drůbež ad.), vhodného pro začátečníky a schopného i ohlídat, resp. občas zapůsobit varovně za plotem ;), kterému bychom na oplátku mohli nabídnout naši častou přítomnost doma a možnost brát si jej i do zaměstnání, ubytování dle jeho vlastní volby doma i venku a časté aktivity ve formě dlouhých vycházek, běhu u kola a kolečkových bruslí, plavání, aportování, her... Nakonec jsme se s partnerem rozhodli pro chodského psa, takže od té doby se "vzděláváme v oboru, " sháníme další info, navázali jsme kontakt s chovateli (musím s vděčností konstatovat, že všichni, na které jsme se obrátili, jsou velice ochotní, vstřícní a milí).
Oč jde - zatím mi ze všeho vychází choďák jako skoro až příliš dokonalý :) Je jasné, že svou vyvolenou rasu těžko bude někdo pomlouvat, ovšem zatím slyším samé chvalozpěvy, jak jsou neuvěřitelně inteligentní, hraví, poslušní, snadno ovladatelní, vhodní pro začátečníky, k dětem a zvířatům, přitom skvělí hlídači, zdraví, vhodní pro každou aktivitu a schopní naučit se snad i háčkovat a vařit rajskou, když to přeženu, ale ne zase tak moc ;) Chtěla bych se proto zeptat, je něco, nač si dát u chodského psa pozor? Nebývají třeba hyperaktivní a nebude pes nešťastný, pokud bude pouze účastníkem našich vlastních aktivit a nebude mít nějakou činnost ušitou mu přímo na míru typu agility, dogdancingu apod., aby si unavil hlavu a nehledal si vlastní ne moc žádoucí zábavu? A co zdraví? Vyšetření na dysplazii je jasné, ale jsou nějaká další onemocnění, na která mohou trpět a jsou vhodná nějaká další vyšetření u rodičů a psa samotného (epilepsie, zrak, srdce...?)
Pokud byste případně někdo měl nějakou negativní zkušenost se psy nebo chovateli a ch. stanicemi, byla bych moc ráda, pokud byste se o ni podělili. Pozitivní zkušenosti a doporučení jsou pochopitelně též vítány :)
Předem moc děkuji za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2015 20:45

Dejte si pozor na epilepsii. Co vím, tak kluboví představitelé o tom problému mluví neradi a snaží se ho ignorovat.

20.8.2015 21:46
conie

XXX.XXX.206.202

Choďák je prima pes. Psi - samci mohou být občas trochu paličatí, ale při správném vedení se to dá zvládnout. Jsou to všestranní psi, kteří většinou závisí na své rodině a nejraději jsou právě se svou smečkou. O epilepsii u choďáků tedy nic nevím, dala bych si pozor na dysplazii - vyšetření rodiče. Ideálně poznat oba rodiče osobně, ale to může být dost náročné, protože mohou být z opačných konců republiky.

20.8.2015 22:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

Kdysi jsem jela do jedné chovatelské stanice pomoct vybrat štěně choďáka kolegovi z práce. Už tedy, po pravdě, nevím, kde jsme přesně byli. Ale fenka byla skvělá - povahově. Nedávno jsem se setkala s jedním chovatelem choďáků, říkala jsem mu, že pro mne je to sympatické plemeno a tento člověk mě řekl: kdybyste ho chtěla, nepořizujte si ho! Jsou to blbí psi - v porovnání s plemeny, na které jste zvyklá a mají často nevyrovnanou povahu. Tak nevím, když mě to řekl sám chovatel (a chovatelé svoje plemeno chválí, i kdyby bylo blbé až na půdu). Asi to chce opravdu pečlivě vybírat chov. stanici a potom konkrétního jedince z vrhu.

21.8.2015 06:21

DKK je povinné vyšetření, takže všichni chovní jedinci musí být vyšetřeni a do chovu nejsou připuštěni jedinci s vyšší DKK.
Provádí se i řada nepovinných vyšetření, více na webu klubu.

koňadra - tak byste měla napsat, na jaká plemena jste zvyklá, s kterými "chovatel" porovnával chodského psa. Slovo chovatel jsem dala do uvozovek, protože jestliže někdo prohlásí o nějakém plemeni, že je blbé, tak je především blbý on. Holt i úroveň chovatelů je rozdílná, jak v lidské rovině, tak po stránce odborné.

21.8.2015 06:53

"zatím mi ze všeho vychází choďák jako skoro až příliš dokonalý "

jsem se taky na důchod zajímala, všichni na něj pějou chvály...Kolega má choďáka, tak jsem se šla podívat...za plotem běsnící hysterák, kterého nebyl kolega schopen uklidnit, prostě ho násilím chytil a prej pojď dál a pohlaď si ho (chtěla jsem zkusit srst) ...no pes měl fakt problém mě akceptovat, což bych u choďáka nečekala. Jinak tráví dny ječením na ruch na ulici (což bych rovněž nečekala). A dcera ho prý cvičí, tak nefim nefim...
Pro mě to rozhodně byla zkušenost odrazující (samozřejmě mi je jasné, že na základě jedné zkušenosti nelze soudit plemeno, ale ten negativní pocit zůstává).

21.8.2015 07:02
scylla

XXX.XXX.109.99

Jezdila jsem svého času na chodácké tábory a jsou to bezproblémoví psi, nekonfliktní a pohodoví.

21.8.2015 07:20
anonymx

XXX.XXX.232.254

Puvodni zamer-vyslechtit strazniho psa starych Chodu se nezdaril, povaha tam dost lita doleva a rovnez velikost je cim dal tim mensi. proste neni to pracovni pes, ale spise spolecnik. Vybirejte peclive matku stenat. Pokud s ni majitel pracuje a fena je vyrovnana je velky predpoklad ze i jeji odchov bude vyrovnany.

21.8.2015 07:26

Měli jsme fenku, byla velice milá na svou rodinu, k cizím rezervovaná, neměla potřebu nechat se hladit cizími lidmi, za plotem hlídala ale zbytečně nevyštěkávala, venku byla poslušná, ovladatelná (skoro pořád na volno). Měli jsme ji současně s kavkazankou, se kterou se skvěle doplňovaly. Umřela v devíti letech na rakovinu sleziny...

21.8.2015 07:30

Já myslím, že se záměr zdařil. Chodský pes je pracovní pes, je lehčí a skladnější než NO. A v dnešní době, kdy se cvičí převážně sportovní výcvik - šaškárna na hřišti - a pes je obecně považován za společníka rodiny, toto plní beze zbytku.

21.8.2015 08:45
anonymx

XXX.XXX.27.66

Balu-pes šlechtěný pro ostrahu hranic měl mít naprosto jinou povahu. De facto německý ovčák, ale dlouhosrstý (odolnost na šumavských horách), velmi odolný, s obrovskou výdrží, tvrdý nekompromisní se silným obranářským pudem, v žádném případě ne 50cm pes.
Sportovní výcvik - plní beze zbytku - že není tedy na tom hřišti nikde vidět.

21.8.2015 08:58

anonymx napsal(a):
Balu-pes šlechtěný pro ostrahu hranic měl mít naprosto jinou povahu. De facto německý ovčák, ale dlouhosrstý (odolnost na šumavských horách), velmi odolný, s obrovskou výdrží, tvrdý nekompromisní se silným obranářským pudem, v žádném případě ne 50cm pes.

21.8.2015 09:03

anonymx napsal(a):

Četla jste něco o choďácích? Třeba tu monografii od Ing. Findejse, který plemeno regeneroval a je vlastně tvůrcem moderního choda?

21.8.2015 09:06
anonymx

XXX.XXX.27.66

Máte smolíka, s panem Findejsem jsem kdysi byla poměrně v dobrém vztahu. Před 45 lety jsem měla bezpapírového NO, který byl typickým představitelem toho, co chtěl vyšlechtit.

21.8.2015 09:12

anonymix - Sportovní výcvik - plní beze zbytku - že není tedy na tom hřišti nikde vidět.

A kolik je na hřišti opravdu služebních plemen? Krom NO a malin, tam potkáte rotvajlery, dobrmany, boxery, erdely, knírače v mnohem menším množství, než první dvě plemena. S chody se taky cvičí, ale logicky méně. Vyčítáte jim menší velikost, ale copak je boxer o moc větší?

21.8.2015 09:19

Proč bych měla mít smolíka? Já vám přeju, že jste se s panem Findejsem znala. Proč tedy choda vyšlechtil tak jak vyšlechtil?
Nemyslete si, mně se taky víc líbí větší jedinci, než malé lištičky, a že to v některých liniích a CHS jednu dobu, a někde i dnes, lišky byly...
Taky mám radši psa, co mě je schopen ubránit. Ale to tak úplně nečekám od choda, na to mám jiné plemeno. Chod ale schopen zasáhnout je. Ne každý, stejně jako ne každý NO.

21.8.2015 09:42
anonymx

XXX.XXX.27.66

No, ono šlechtění je dost složitá věc a výsledek nemusí odpovídat původním záměrům.
Boxer je o dost větší - choďák P 52-55, F 49-52 a to s přípustnou tolerancí 2cm. Boxer P 57-63, F 53-59 bez jakékoliv tolerance.
Ano, lištičky jsou hrůza.
S chody se cvičí, ale logicky méně. Proč logicky? Měl by to být sportovní pes a tendence snižovat požadavky na výkon psů je cesta do pekel. Zkouška povahy na bonitaci je tak trochu fraška, co si budeme povídat...

21.8.2015 11:17
Gerhild

XXX.XXX.21.1

Zatím všem díky, na zdraví a povahu rodičů a výběr štěněte si dáme určitě pozor.

21.8.2015 11:31
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tak hodně štěstí a radosti.

21.8.2015 11:33

"Balu-pes šlechtěný pro ostrahu hranic měl mít naprosto jinou povahu. De facto německý ovčák, ale dlouhosrstý (odolnost na šumavských horách), velmi odolný, s obrovskou výdrží, tvrdý nekompromisní se silným obranářským pudem"

x

"Měl by to být sportovní pes "

fakt SPORTOVNÍ? To snad ne...

21.8.2015 11:56
anonymx

XXX.XXX.27.66

Já osobně pod pojmem "sportovní", "pracovní" nevidím rozdíl. Služební už dávno nejsou.

21.8.2015 13:46

anonymx napsal(a):
No, ono šlechtění je dost složitá věc a výsledek nemusí odpovídat původním záměrům.
Boxer je o dost větší - choďák P 52-55, F 49-52 a to s přípustnou tolerancí 2cm. Boxer P 57-63, F 53-59 bez jakékoliv tolerance.
Ano, lištičky jsou hrůza.
S chody se cvičí, ale logicky méně. Proč logicky? Měl by to být sportovní pes a tendence snižovat požadavky na výkon psů je cesta do pekel. Zkouška povahy na bonitaci je tak trochu fraška, co si budeme povídat...

Nepřipadáte si jak Don Quijote? Váš boj s větrnými mlýny je marný. Stejně se můžete ptát, proč se více necvičí s jinými plemeny. Třeba s těmi, co jsem vyjmenovala v jednom z předchozích příspěvků, tedy s těmi původně služebními. Abyste se dobrala relevantní odpovědi, musíte se zeptat jednoho každého majitele, důvody mohou být různé.
Napíšu vám svoje, ale já nemám v současnosti žádného jedince pracovního plemene, a pokud v budoucnu bude, nejspíš to bude jiné pracovní plemeno než výše jmenovaná. Takže proč mne to neláká na cvičák - nelíbí se mi styl výcviku zaměřený na IPO, nechci mít psa, který předsedá na milimetr přesně, ani magora, který obíhá zábrany a figurant je pro něj kamoš... Nepotřebuju, aby mne na cvičáku vedla koza, která si myslí, že nejdůležitější je naučit cvik "pac"...
Líbí se mi výcvik pro praxi, v reálu, bez zbytečného buzerování psa, tedy TART. Ten se ale všude necvičí. Takže jestli se zadaří a já budu v budoucnu zdravá a zdatná, tak bych podle něj ráda cvičila.

Samozřejmě, že je zkouška povahy na bonitaci, tak jak se provádí, fraška. Ale na druhou stranu, pokud je pes cvičen, může výcvik do jisté míry zkreslit skutečnou povahu. Holt, nic není dokonalé.

Neobhajuji, že se z mnoha plemen stala spíše plemena společenská, k tomuto trendu mám výhrady, ale je to fakt, a asi se s tím bude třeba smířit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík