Střední pes, ostřejší, ovladatelný - poraďte plemeno

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.8.2015 19:08

Dobrý večer.Hľadám plemeno s nasledujúcimi požiadavkami:
Musí byť strednej veľkosti(50-55 cm a 25-30 kg)
Mal by byť strážny, ostrý a schopný aj ochrániť.
Mal by byť ovládateľný, bez loveckého pudu.
Psovi môžem poskytnúť dostatok času a piestoru.Chcem s ním chodiť na cvičák.
Páči sa mi vlčí špic.Počul som, že je to stredne veľký pes s povahou kaukazana.

22.8.2015 19:12
kniga

XXX.XXX.134.16

Tak nad 50cm je spis uz velke plemeno. Vlci spic je mensi, aspon ty co znam maj 45-50. Hlidaci to jsou, jinak mi prijdou trosku na nic, ale.dvur ohlidaji smajlík co knirac? ale nekteri lovi, ale je to o bychove pry u nich..

22.8.2015 19:16

kniga napsal(a):
Tak nad 50cm je spis uz velke plemeno. Vlci spic je mensi, aspon ty co znam maj 45-50. Hlidaci to jsou, jinak mi prijdou trosku na nic, ale.dvur ohlidaji smajlík co knirac? ale nekteri lovi, ale je to o bychove pry u nich..

Teraz čítam článok o appenzelskom salašníckom psovi. Majú 48-56 cm.

Neregistrovaný uživatel

22.8.2015 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.43

A co erdelteriér?

22.8.2015 20:05
aritim

XXX.XXX.19.70

kniga napsal(a):

Vlčí špic má velikost okolo 50 cm. Citováno ze standardu Vlčí špic / keshond: 49 cm +/- 6 cm

jinak mi prijdou trosku na nic

Ani netušíte, co všechno špicové dokážou. Pár pracovně vedených špiců najdete tady http://spicsport.webnode.cz/.

22.8.2015 20:11
kniga

XXX.XXX.128.66

aritim napsal(a):
Vlčí špic má velikost okolo 50 cm. Citováno ze standardu Vlčí špic / keshond: 49 cm +/- 6 cm

jinak mi prijdou trosku na nic

Ani netušíte, co všechno špicové dokážou. Pár pracovně vedených špiců najdete tady http://spicsport.webnode.cz/.

Jo, ale to jsou nemecti spicove :) nebp stredni spicove :) ne ti vlci... jako ja o vlcim kdysi uvazovala, pak jsem jich par videla na zivo, kamoska ma dva... hezkej pes... no, dekuji nechci :D
Ty stredni mi prijdou uplne v pohode, ale ti jsou jeste mensi...
Co se tyce vysky tak tedy 43-55, ja osobne co jsme videla vse bylo kouske kolem te 45-50... pomeruju to se svoji stredni knirackou co ma 45 cm..

22.8.2015 20:21
aritim

XXX.XXX.19.70

kniga napsal(a):
Jo, ale to jsou nemecti spicove :) nebp stredni spicove :) ne ti vlci... jako ja o vlcim kdysi uvazovala, pak jsem jich par videla na zivo, kamoska ma dva... hezkej pes... no, dekuji nechci :D
Ty stredni mi prijdou uplne v pohode, ale ti jsou jeste mensi...
Co se tyce vysky tak tedy 43-55, ja osobne co jsme videla vse bylo kouske kolem te 45-50... pomeruju to se svoji stredni knirackou co ma 45 cm..

Německý špic, střední, malý vlčí... je jedno plemeno několika velikostních rázů. Povahově se trochu liší, bývá pravidlem, že čím větší varianta, tím klidnější povaha. Ale cvičitelní a chytří jak opice jsou všichni. Znám jich poněkud víc než vy, vzhledem k tomu, že už je více jak 15 let chovám. Před nimi jsem měla německé a belgické ovčáky, takže mohu srovnávat se psy, kteří cvičitelností a ochotou k práci vynikají. Špicové mi připadají srovnatelní, jen jaksi více používají i vlastní hlavinku, což pro někoho může být na škodu, mě to vyhovuje.

22.8.2015 20:26
kniga

XXX.XXX.128.66

aritim napsal(a):
Německý špic, střední, malý vlčí... je jedno plemeno několika velikostních rázů. Povahově se trochu liší, bývá pravidlem, že čím větší varianta, tím klidnější povaha. Ale cvičitelní a chytří jak opice jsou všichni. Znám jich poněkud víc než vy, vzhledem k tomu, že už je více jak 15 let chovám. Před nimi jsem měla německé a belgické ovčáky, takže mohu srovnávat se psy, kteří cvičitelností a ochotou k práci vynikají. Špicové mi připadají srovnatelní, jen jaksi více používají i vlastní hlavinku, což pro někoho může být na škodu, mě to vyhovuje.

No a mrknete se teda na ty stranky... jestli je tam nejaky vlci spic... jen jeden s VZ...
EDIT: sory jsou tam dva, nevsimal jsem is toho uzasnaka v legendach... tak to teda klobouk dolu!

Ja nerikam, ez spicove nejsou super, jen popisuju moji zkusenost. Jiste je mensi nez vase, ale proste je jaka je. Spicove jsou fajn, ale proste volila bych jineho nez vlciho..
A jen tak, taky spousta lidi ika, ze bilej knirac neni knirac :D.

22.8.2015 20:57
aritim

XXX.XXX.19.70

kniga napsal(a):
No a mrknete se teda na ty stranky... jestli je tam nejaky vlci spic... jen jeden s VZ...
EDIT: sory jsou tam dva, nevsimal jsem is toho uzasnaka v legendach... tak to teda klobouk dolu!

Ja nerikam, ez spicove nejsou super, jen popisuju moji zkusenost. Jiste je mensi nez vase, ale proste je jaka je. Spicove jsou fajn, ale proste volila bych jineho nez vlciho..
A jen tak, taky spousta lidi ika, ze bilej knirac neni knirac :D.

Dala jsem sem tyhle stránky jako příklad. Špiců, se kterými se cvičí je mnohem víc, ještě víc je těch, se kterými majitelé nedělají vůbec nic, přesto jsou to naprosto bezproblémoví a úžasní společníci a hlídači.

23.8.2015 08:17
davidka

XXX.XXX.212.160

Chodský pes, aussík, i irský teriér při dobrém vedení.

23.8.2015 16:18
lev

XXX.XXX.253.186

Hlavně ten irčan, když to má být pes bez loveckého pudu !

23.8.2015 17:29
milannn

XXX.XXX.90.222

Americký staford? Záleží i na tom, kde ho budete mít (celoročně venku to pro AST není v našich podmínkách dobré) a lovecký pud tam bude určitě taky.

23.8.2015 17:32
domcaast

XXX.XXX.176.60

milannn napsal(a):
Americký staford? Záleží i na tom, kde ho budete mít (celoročně venku to pro AST není v našich podmínkách dobré) a lovecký pud tam bude určitě taky.

To je vtip ne? AST jako ostřejší pes schopný ochránit? S těmito požadavky kdyby ke mě někdo přišel pro štěně, otočím ho ve dveřích a pošlu domů ještě trochu studovat standardy plemen... AST není hlídací pes. Naopak při správných podmínkách není problém mít AST celoročně venku. Není to žádné šidítko. Ale kousat do člověka? To prostě není AST. Na to si najděte jiné plemeno.

23.8.2015 18:49
kmichaal

XXX.XXX.35.136

Střední knírač. Ještě mě napadl korejský jindo, ale tam to bude asi horší s tou ovladatelností. Nevím, neznám je.

23.8.2015 19:01
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Jo, jo, jindo.
Ten je ten pravej.
Je asi bez těch pudů - loveckejch...

23.8.2015 19:05
kmichaal

XXX.XXX.35.136

rapotacka11 napsal(a):
Jo, jo, jindo.
Ten je ten pravej.
Je asi bez těch pudů - loveckejch...

Však to říkám, že tam ten nedostatek zřejmě bude.

23.8.2015 19:56
nexxi

XXX.XXX.228.56

A co chodský pes? nevím jak je na tom s ostrostí, ale mohl by splňovat vaše požadavky.. ještě mě napadl německý pinč - ale nevím, jak je na tom s loveckým pudem.. ale potkáváme jednoho při venčení, má super fyzičku, pán h o má pěkně vycvičenýho, hafan běhá skoro celořočně navolno u kola a zvládají s klidem projíždět kolem jiných psů a pes ho sleduje očima a nikam neodbíhá

23.8.2015 20:25
lavacca

XXX.XXX.164.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý večer.Hľadám plemeno s nasledujúcimi požiadavkami:
Musí byť strednej veľkosti(50-55 cm a 25-30 kg)
Mal by byť strážny, ostrý a schopný aj ochrániť.
Mal by byť ovládateľný, bez loveckého pudu.
Psovi môžem poskytnúť dostatok času a piestoru.Chcem s ním chodiť na cvičák.
Páči sa mi vlčí špic.Počul som, že je to stredne veľký pes s povahou kaukazana.

Vlčí špicku jsme měli, máme i KAO, takže Vám to můžu srovnat. :)

Vlčí špic je akčnější a více spolupracující než KAO. Nicméně stále je to špic - tj. používá i svou hlavinku (co teď můžu srovnat s NO, kterého jsme pořídili po odchodu špicliny, tak ten vážně sám až tak nemyslí a to teď nemyslím nějak zle) Co se týče ostrosti, říkali jsme ji "malý pes, velký výkon". V případě ohrožení neměla problém zasáhnout.

Co se týče cvičáku vám nepovím, tam jsme nechodili, nicméně byla velmi učenlivá a věřím, že by ji to tam bavilo. Nicméně fajn na nich je to, že je baví to, co s páníčkem zrovna dělají - takže ráda chodila na procházky, ráda "zahradničila", ale ráda i odpočívala, apod. Ostrost vůči zvířatům měla akorát vůči škodné (2x zakousla kunu, co měla namířeno do kurníku + ráda "myškovala"), ostatní zvířata ignorovala. A co byla její velká deviza - pořád měla úsměv na tváři. :)

Suma sumárum počítám s vlčím špicem opět i do budoucna. Jen teďka jsem chtěla větší psa + jsem zjistila, že je trochu problém najít čistého vlčího špice bez příměse keeshonda /na mně je keeshond hrozně nadýchaný a nepraktický, co se týče údržby/.

23.8.2015 20:36

lavacca napsal(a):

Vlčí špic je akčnější a více spolupracující než KAO. Nicméně stále je to špic - tj. používá i svou hlavinku (co teď můžu srovnat s NO, kterého jsme pořídili po odchodu špicliny, tak ten vážně sám až tak nemyslí a to teď nemyslím nějak zle) Co se týče ostrosti, říkali jsme ji "malý pes, velký výkon". V případě ohrožení neměla problém zasáhnout.

Co se týče cvičáku vám nepovím, tam jsme nechodili, nicméně byla velmi učenlivá a věřím, že by ji to tam bavilo. Nicméně fajn na nich je to, že je baví to, co s páníčkem zrovna dělají - takže ráda chodila na procházky, ráda "zahradničila", ale ráda i odpočívala, apod. Ostrost vůči zvířatům měla akorát vůči škodné (2x zakousla kunu, co měla namířeno do kurníku + ráda "myškovala"), ostatní zvířata ignorovala. A co byla její velká deviza - pořád měla úsměv na tváři. :)

Suma sumárum počítám s vlčím špicem opět i do budoucna. Jen teďka jsem chtěla větší psa + jsem zjistila, že je trochu problém najít čistého vlčího špice bez příměse keeshonda /na mně je keeshond hrozně nadýchaný a nepraktický, co se týče údržby/.

Našiel som dobrú CHS http://www.leoniaspicove.estranky.cz/clanky/nase-feny/vlci-spic-debora-z-brekove-aleje.html
Majú tam špice bez prímese keeshonda. Obzvlášť sa mi páči ich fenka Debora.

23.8.2015 20:37

lavacca napsal(a):

A z akej CHS ste mali fenku?

23.8.2015 20:38
kmichaal

XXX.XXX.35.136

Ještě něco: Známá má eurasiera a moc si ho chválí.

23.8.2015 20:39

Pozdáva sa mi aj appenzelský salašnícky pes. Nemáte s ním niekto skúsenosti?

23.8.2015 20:52
manbea

XXX.XXX.18.54

Pozdáva sa mi aj appenzelský salašnícky pes. Nemáte s ním niekto skúsenosti?

Naše kamarádka má fenu, že by byla k cizím ostrá se mi nezdá, je spíše rezervovanější. Docela hodně poštěkává a nemá příliš v lásce cizí psy. Jinak je dobře ovladatelná a taková doma "nenápadná".
Ale je to jen jeden vzorek, nevím, jak je na tom plemeno obecně. Toliko jen za mne.

23.8.2015 23:02
milannn

XXX.XXX.90.222

domcaast napsal(a):
To je vtip ne? AST jako ostřejší pes schopný ochránit? S těmito požadavky kdyby ke mě někdo přišel pro štěně, otočím ho ve dveřích a pošlu domů ještě trochu studovat standardy plemen... AST není hlídací pes. Naopak při správných podmínkách není problém mít AST celoročně venku. Není to žádné šidítko. Ale kousat do člověka? To prostě není AST. Na to si najděte jiné plemeno.

Ne, vtipné je to, co jste napsala vy. Nevím, jaké AST chováte, ale pokud se o plemeno trochu zajímáte, tak jistě víte, jaké linie existují a že nejenom, že jsou ti psi ostřejší povahy, ale že jsou bez problémů a s radostí ochotní ochraňovat. Hlavně jsou ale perfektně ovladatelní. K jakému účelu/použití chováte vaše AST, mohu-li se zeptat? Pokud pouze jako show dogs, nemusíte ani odpovídat.
Držet AST celoročně venku jistě problém nebude (pro člověka), jak bude ale venku psovi s takovou srstí, to už je jiná. Ale beru, jde všechno.

23.8.2015 23:14
Clayton

XXX.XXX.104.9

První pes, který mě napadl, když jsem si četla požadavky je německý pinč.Hlídá až až, je střední velikosti a při řádném výcviku je to skvělý pes.Energický, lehce ovladatelný a není módní, takže netrpí tolik na nemoci jako dobrmani.

24.8.2015 04:30

Clayton napsal(a):
První pes, který mě napadl, když jsem si četla požadavky je německý pinč.Hlídá až až, je střední velikosti a při řádném výcviku je to skvělý pes.Energický, lehce ovladatelný a není módní, takže netrpí tolik na nemoci jako dobrmani.

Co vím, tak velmi často trpí na kožní onemocnění, exémy aj. a lovecký pud je taky nepřehlédnutelný.

24.8.2015 08:11
conie

XXX.XXX.14.154

Německý pinč je zdravé plemeno, ale lehce cvičitelné moc ne. Mají svoji hlavu. Hlídají výborně, psi bývají i ostřejší povahy, ale patří spíše do zkušenějších rukou. Také kvůli srsti nemohou být celoročně venku a většina skutečně lovecký pud má, i když se dá zvládnout výcvikem. Velikost je 45 - 50 cm, hmotnost 15 - 20 kg.

24.8.2015 08:19
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Jsou obdivuhodní, ale není to pes pro každého.

24.8.2015 10:22
kniga

XXX.XXX.128.66

aritim napsal(a):
Dala jsem sem tyhle stránky jako příklad. Špiců, se kterými se cvičí je mnohem víc, ještě víc je těch, se kterými majitelé nedělají vůbec nic, přesto jsou to naprosto bezproblémoví a úžasní společníci a hlídači.

Ok :)sak ja to neberu, spicove jsou fajn, libi se mi :) urcite je nechci shazovat. jen mi proste ti vlci co jsme videla trosku zklamali, to je cele.) nic vic nic miocn, vidim, ze tu vic pise o kvalitach vlcich spicu tak snad jsme mela jen smulu, no kdybych nekdy mela zahradu asi bych je mozna zacla zvazopvatz znova :).

24.8.2015 10:24

Vlčí špic sa mi zdá byť väčší a mohutnejší ako nemecký pinč, možno to bude aj tou srsťou. smajlík a myslím, že bude budiť za plotom aj väčší rešpekt svojim vzhľadom.

24.8.2015 11:53
fikovnice

XXX.XXX.240.1

lavacca napsal(a):

Teda "Lavacco", Vy toho zvířectva fakt máte!

24.8.2015 22:17

Rozmýšlam aj nad chodským psom smajlík

24.8.2015 22:27
anonymx

XXX.XXX.224.128

Chodak bude spis mensi a ostry se schopnosti ochranit, kdyz budete mit stesti.
A co stredni knirac?

25.8.2015 22:48
lavacca

XXX.XXX.164.49

Našiel som dobrú CHS http://www.leoniaspicove.estranky.cz/clanky/nase-feny/vlci-spic-debora-z-brekove-aleje.html
Majú tam špice bez prímese keeshonda. Obzvlášť sa mi páči ich fenka Debora.

Jj, Debora je krásná. Třeba se mi poštěstí od ní jednou mít potomka, kdoví. Doufám, že se ji povede uchovnit a bude mít nějakého pěkného vlčího ženicha. :)

Koukala jsem do inzerce, že i u Plzně mají teď čisté "vlčinky". Viz : http://katmirbohemia.webgarden.cz/

Ale bohužel často jsou už vidět spojení keeshond x vlčí špic, což je dle mého škoda.

26.8.2015 09:24
jezicek

XXX.XXX.94.7

Vlci spic je dobra volba, jen se nekdy stane, ze konkretni jedinec lovi. Ptrakticky nelovivy je nemecky velky spic, ale tam zas hrozi, ze bude az prilis ustekany. Dobre a sami od sebe take hlidaji kniraci, ale nekdo lovi.
Velmi hlidavy az ostry (nekdy az moc ostry) je mezi strednimi psy nemecky pic, ale ten je zas hladkosrsty a nekdy take lovi.
Pokud se hodlate psovi venovat i s cvicenim atd. a chcete stredniho psa, tak bych zvazil treba fenu NO z pracovni linie s predpokladem spise mensiho vzhrustu. Velmi dobre hlida a odolny vuci pocasi take mudi, tam to o cviceni a nutnosti se psovi venovat plati stejne jako u NO.

15.9.2015 16:33
merbolt

XXX.XXX.51.144

Děkuji za pochvalu Deborky. Už je chovná, má 52cm a je to opravdu "typický" vlčí špic. Snažím se ty pořádné vlčí zachovat. Štěňátka plánujeme na jaře 2016.
http://www.leoniaspicove.estranky.cz/clanky/nase-feny/vlci-spic-debora-z-brekove-aleje.html.

24.12.2015 07:00
morlor

XXX.XXX.6.3

Líbí se mi váš přístup, když to FC i tak zprznila, ze je kees a vlčí pod stejným standardem. Nechapu, jak je možný tato dvě i pro laika odlišná plemena křížit a ještě jim dávat PP.krásně je to vidět v inzerátu na IF, nějaká chovka z Mostu prodává štěňata. Fena krásná a pustili na ní hnusnyho keese.Co na tom, že má na krku medaili.V rodině máme u vas právě zamluvene štěně od Issis, tak se nemůžeme dočkat.

25.12.2015 00:21

morlor napsal(a):
Líbí se mi váš přístup, když to FC i tak zprznila, ze je kees a vlčí pod stejným standardem. Nechapu, jak je možný tato dvě i pro laika odlišná plemena křížit a ještě jim dávat PP.krásně je to vidět v inzerátu na IF, nějaká chovka z Mostu prodává štěňata. Fena krásná a pustili na ní hnusnyho keese.Co na tom, že má na krku medaili.V rodině máme u vas právě zamluvene štěně od Issis, tak se nemůžeme dočkat.

No a není to křížení proto, protože je úzká chovná základna vlčích špiců?

25.12.2015 00:44
morlor

XXX.XXX.198.143

To si nemyslím.A ikdyby bylo nutné ho použít, tak vyberu aspoň něco s mírnou odchylkou.Vždyť ten kees má úplně jinou figuru, kratší čenich a o srsti nemluvě. Někomu se to možná líbí. Proč ne, ale rozhodně by to měla byt dvě odlišná plemena.Takovej kříženec je pouze mezi typ a vlastně nevíte, co z něj vyroste.A to ho koupíte s PP jako cistokrevnyho.Je to proti všem pravidlům, kterými se ohani chovatelé s PP.I když tady pod záštitou FCI.Svět je vážně divnej.Hezké svátky;-).

25.12.2015 08:50

morlor napsal(a):
To si nemyslím.A ikdyby bylo nutné ho použít, tak vyberu aspoň něco s mírnou odchylkou.Vždyť ten kees má úplně jinou figuru, kratší čenich a o srsti nemluvě. Někomu se to možná líbí. Proč ne, ale rozhodně by to měla byt dvě odlišná plemena.Takovej kříženec je pouze mezi typ a vlastně nevíte, co z něj vyroste.A to ho koupíte s PP jako cistokrevnyho.Je to proti všem pravidlům, kterými se ohani chovatelé s PP.I když tady pod záštitou FCI.Svět je vážně divnej.Hezké svátky;-).

A co byste tedy vybrala s mírnou odchylkou? Nabízel by se velký špic, ale když to vezmu popořádku - hnědý s velkou pravděpodobností vymřel, černých je málo a na regeneraci černých byli použiti právě vlčí špicové, a bílých je sice více, ale zřejmě nejsou vhodní kvůli zbarvení (nejsem genetik, tak nevím).

25.12.2015 08:51

Není to rejpání, Fakt mě to zajímá, ten kees je sice líbivý, ale je to jiné plemeno...

25.12.2015 10:07
morlor

XXX.XXX.198.143

Taky nejsem genetik, ani chovatel špicu.Jde o to, ze je to legálně povoleno křížit, když je to pod jedním standardem.Pak už záleží na rozumu chovatele, který se tím zabývá. Jedni se snaží vlčí špice zachovat v původní formě a druzi to flakaj hlava nehlava."vždyť o nic nejde, je to stejný plemeno"smajlík

25.12.2015 18:03
aritim

XXX.XXX.19.70

morlor napsal(a):
Taky nejsem genetik, ani chovatel špicu.Jde o to, ze je to legálně povoleno křížit, když je to pod jedním standardem.Pak už záleží na rozumu chovatele, který se tím zabývá. Jedni se snaží vlčí špice zachovat v původní formě a druzi to flakaj hlava nehlava."vždyť o nic nejde, je to stejný plemeno"smajlík

Takhle to vidím i já, ale nejde jen o nezájem o zachování původního rázu plemene, ale bohužel jde především o peníze. Líbivější kees, stejně jako pomeranian oproti trpaslíkům, se prodává za několikanásobně vyšší cenu.

25.12.2015 19:23
kalu

XXX.XXX.67.182

Ono střední pes 50-55 cm s váhou 25-30 kg by byl asi trošku tlustý, ne ?
Já mám fenku něm.ovčáka z pracovní linie naprosto standardní výšky, vážící 28 kg a to není žádná vychrtlina.
Takže pokud bych se měla držet těch kilogramů, šla bych do něm.ovčáka nebo belgického ovčáka malinoise z pracovní linie, tam by s ochranou psovoda neměl být problém.

Pokud se chcete spíše řídit tou kohoutkovou výškou, šla bych asi do středního knírače, znám dva a oba jsou ostří dost. Měli jsme velkého a ten byl také ostrý a zároveń poslušný.

25.12.2015 20:16
milannn

XXX.XXX.90.222

Majo psal o psovi s povahou kavkazana... Nevím, jestli by se tomuto špic přiblížil, natolik je neznám, přesto o tom pochybuji. Za úvahu by stál krašský pastevec.

Ale důležitý je typ povahy, která by zadavateli vyhovovala, pokud by byla žádoucí větší spolupráce a poslušnost, malina může být super.

25.12.2015 20:24
anonymx

XXX.XXX.137.17

S pozadovanymi vlastnostmi se ovladatelnost trochu vylucuje. Kazdopadne malina neni pes pro zacatecnika a uz vubec ne snadno ovladatelny.

25.12.2015 20:25

aritim napsal(a):
Takhle to vidím i já, ale nejde jen o nezájem o zachování původního rázu plemene, ale bohužel jde především o peníze. Líbivější kees, stejně jako pomeranian oproti trpaslíkům, se prodává za několikanásobně vyšší cenu.

V tomto by ale měla zafungovat FCI, a země původu špice, tedy Německo. Pokud zemi původu nejde o zachování vlčího špice jako takového, tak pak je rozhodnutí zda odchovávat čisté vlčí špice či ne, jen na chovateli. A jak jsou v tom prachy, tak to je vždycky průšvih pro plemeno. A kdo vlastně žádal o povolení křížení s keeshondy? Země původu?

25.12.2015 23:07
domcaast

XXX.XXX.44.197

milannn napsal(a):
Ne, vtipné je to, co jste napsala vy. Nevím, jaké AST chováte, ale pokud se o plemeno trochu zajímáte, tak jistě víte, jaké linie existují a že nejenom, že jsou ti psi ostřejší povahy, ale že jsou bez problémů a s radostí ochotní ochraňovat. Hlavně jsou ale perfektně ovladatelní. K jakému účelu/použití chováte vaše AST, mohu-li se zeptat? Pokud pouze jako show dogs, nemusíte ani odpovídat.
Držet AST celoročně venku jistě problém nebude (pro člověka), jak bude ale venku psovi s takovou srstí, to už je jiná. Ale beru, jde všechno.

Www.amolavida.cz pokud vás opravdu tak moc zajímají moji psi. Chovám je za účelem, za jakým tu AST je. Jako perfektní společník. Neznám lepší plemeno. Můžete s nimi dělat co chcete.
A teď poprosím odkaz na vaší chovatelskou stanici. Ráda se podívám, jakým směrem se ubíráte vy... děkuji.

26.12.2015 10:11
aritim

XXX.XXX.19.70

milannn napsal(a):
Majo psal o psovi s povahou kavkazana... Nevím, jestli by se tomuto špic přiblížil, natolik je neznám, přesto o tom pochybuji. Za úvahu by stál krašský pastevec.

Ale důležitý je typ povahy, která by zadavateli vyhovovala, pokud by byla žádoucí větší spolupráce a poslušnost, malina může být super.

Žádný středně velký pes nebude mít povahu kavkazana, protože k tomu nemá fyzické předpoklady. Kavkaz byl šlechtěný k tomu, aby sám dokázal zneškodnit velké šelmy i lidi. Já myslím, že to bylo myšleno spíš tak, aby hlídal i bez výcviku a aby sám dokázal vyhodnotit situaci, kdy se jedná o nebezpečí a je třeba zakročit, což špic splňuje.

26.12.2015 10:27
milannn

XXX.XXX.90.222

Žádný středně velký pes nebude mít povahu kavkazana, protože k tomu nemá fyzické předpoklady.

K povaze je potřeba mít fyzické předpoklady? smajlík
Že existují menší pastevci, než je KAO, je věc docela známá.

26.12.2015 10:36
milannn

XXX.XXX.90.222

domcaast napsal(a):
Www.amolavida.cz pokud vás opravdu tak moc zajímají moji psi. Chovám je za účelem, za jakým tu AST je. Jako perfektní společník. Neznám lepší plemeno. Můžete s nimi dělat co chcete.
A teď poprosím odkaz na vaší chovatelskou stanici. Ráda se podívám, jakým směrem se ubíráte vy... děkuji.

Až tak moc mě vaši psi nezajímají, nicméně děkuji za odkaz a už jen dodám, že máte krásné psy i hezkou prezentaci. Je vidět kus práce. (až jsem se podivil, že Azera máte ještě vůbec v nabídce)
Věta "Můžete s nimi dělat co chcete" myslím dobře vystihuje AST, proto bych se nebál ani záměru, který chce Majo.

A teď ke mě: Odkaz na moji CHS vám dát nemohu, neodchovávám v současnosti žádné psy, AST jsem dřív "jen" měl, choval jsem SBT. Zopakuji, obojí jsou skvělí psi, přesto je teď můj záměr jinde.

26.12.2015 12:34
aritim

XXX.XXX.19.70

milannn napsal(a):
Žádný středně velký pes nebude mít povahu kavkazana, protože k tomu nemá fyzické předpoklady.

K povaze je potřeba mít fyzické předpoklady? smajlík
Že existují menší pastevci, než je KAO, je věc docela známá.

Středně velký pes nemá fyzické předpoklady k boji s velkými šelmami, takže k tomu nebyl šlechtěn. Špicové a podobně velká plemena prostě byli šlechtěni k tomu, aby majitele upozornili na možné nebezpečí, ale obranu vždy řídí majitel. Proto od nich nelze očekávat povahu kavkaze, který majitele v podstatě nepotřebuje a v nebezpečí zasahuje sám.
Ano, je mi známo, že existují menší pastevci, ale ani ti rozhodně nemohou konkurovat kavkazům. Jsou prostě vyšlechtěni v jiných podmínkách a k jiným účelům.

Neregistrovaný uživatel

26.12.2015 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.33.109

Dost me tu mozna odsoudi ale co rotvajler? Pri vhodnem vyberu a dobrem vycviku je to neocenitelny spolecnik. Na praci, hlidani, i k detem. Ovsem uznavam ze ta vychova je opravdu dulezita. Meli jsme jich nekolik a vsechno skveli vyrovnani psi.

26.12.2015 13:08
milannn

XXX.XXX.90.222

aritim napsal(a):
Středně velký pes nemá fyzické předpoklady k boji s velkými šelmami, takže k tomu nebyl šlechtěn. Špicové a podobně velká plemena prostě byli šlechtěni k tomu, aby majitele upozornili na možné nebezpečí, ale obranu vždy řídí majitel. Proto od nich nelze očekávat povahu kavkaze, který majitele v podstatě nepotřebuje a v nebezpečí zasahuje sám.
Ano, je mi známo, že existují menší pastevci, ale ani ti rozhodně nemohou konkurovat kavkazům. Jsou prostě vyšlechtěni v jiných podmínkách a k jiným účelům.

Nesouhlasím. Nebyla řeč o fyzických předpokladech. Je snad jasné, že 30 kg pes nebude mít fyzické předpoklady jako KAO. Řeč byla o povaze: (nebude mít povahu kavkazana, protože k tomu nemá fyzické předpoklady) - a to je nesmysl. Když půjdeme do extrému, existují oproti KAO maličcí psi, kteří jsou v povaze ještě tvrdší.
Základ povahy pastevců je právě v samostatném rozhodování, navíc většinou k přímé konfrontaci s velkými šelmami ani nedochází, není to potřeba a nebyl to hlavní účel.

26.12.2015 13:55
aritim

XXX.XXX.19.70

milannn napsal(a):
Nesouhlasím. Nebyla řeč o fyzických předpokladech. Je snad jasné, že 30 kg pes nebude mít fyzické předpoklady jako KAO. Řeč byla o povaze: (nebude mít povahu kavkazana, protože k tomu nemá fyzické předpoklady) - a to je nesmysl. Když půjdeme do extrému, existují oproti KAO maličcí psi, kteří jsou v povaze ještě tvrdší.
Základ povahy pastevců je právě v samostatném rozhodování, navíc většinou k přímé konfrontaci s velkými šelmami ani nedochází, není to potřeba a nebyl to hlavní účel.

Stavíte na větě, která byla špatně formulovaná, ovšem výsledek zůstává stejný.
Ukažte mi prosím jediné "tvrdé" maličké plemeno, které půjde do přímého boje s člověkem, nebo velkou šelmou. Bojechtivost malých psíků úměrně klesá s tím, jak se zvětšuje vzdálenost od jejich páníčka. O samostatném řešení situace nemůže být řeč.

26.12.2015 22:02
milannn

XXX.XXX.90.222

aritim napsal(a):
Stavíte na větě, která byla špatně formulovaná, ovšem výsledek zůstává stejný.
Ukažte mi prosím jediné "tvrdé" maličké plemeno, které půjde do přímého boje s člověkem, nebo velkou šelmou. Bojechtivost malých psíků úměrně klesá s tím, jak se zvětšuje vzdálenost od jejich páníčka. O samostatném řešení situace nemůže být řeč.

Jagdterier - jeden z více příkladů, které bychom mohli jmenovat. Povaha, o které se může (nejen) KAO jen zdát.

27.12.2015 09:37
aritim

XXX.XXX.19.70

milannn napsal(a):
Jagdterier - jeden z více příkladů, které bychom mohli jmenovat. Povaha, o které se může (nejen) KAO jen zdát.

Strážní psi byli šlechtěni k jiným účelům než teriéři. K čemu by taky byl hlídací pes, který bezmyšlenkovitě a bez pudu sebezáchovy útočí na škodnou? Kterému je naprosto fuk majitel a jeho majetek a svěřené území při každé příležitosti opouští a hledá si vlastní zábavu? Tak nějak nevím, k čemu je hlídací pes, kterého majitel nemůže spustit z očí aby neutekl. Co je znám, mají je majitelé - myslivci pouze na lov, jinak jsou zavřeni v bytelných kotcích. Ze zahrady utíkají a venku musí být na vodítku. Ano, ostrost mají, ale to vyhodnocování situací, ochrana majetku a rodiny nějak vázne. Ovladatelnost ještě víc. Jsou to prostě tvrdí lovci, ale zadané vlastnosti vůbec nesplňují.

27.12.2015 10:44
milannn

XXX.XXX.90.222

aritim: Píšete pořád dokola. Já tak trochu vím, k čemu slouží JGT a k čemu pastevci. Myslím, že málokdo by si teriéra vybral jako strážního psa. Chtěla jste ale vědět, jaké maličké plemeno je tvrdší, než KAO (Ukažte mi prosím jediné "tvrdé" maličké plemeno, které půjde do přímého boje..)
Že nesplňuje požadované vlastnosti je jasné, ale je to důkaz toho, že povaha nemá nic společného s fyzickými předpoklady.

27.12.2015 11:00
kalu

XXX.XXX.67.182

Povaha jagdteriéra je pravým opakem od toho, co chce zadavatel od psa. (Mal by byť strážny, ostrý a schopný aj ochrániť, mal by byť ovládateľný, bez loveckého pudu). Nevím, proč toto plemeno vůbec zmiňovat. A že je ostřejší než kavkazan ? Ano, ale pouze na škodnou, o nějaké ochraně člověka nemůže být ani řeč.

27.12.2015 12:39
milannn

XXX.XXX.90.222

kalu: Čtete vůbec, nebo máte jen potřebu odpovědět za každou cenu?
Takže znovu: Řeč byla o vztahu povahy k velikosti (fyzickým předpokladům). Nikoho by snad nenapadlo doporučovat Majovi jagdteriéra.

27.12.2015 17:11
domcaast

XXX.XXX.44.197

milannn napsal(a):
Až tak moc mě vaši psi nezajímají, nicméně děkuji za odkaz a už jen dodám, že máte krásné psy i hezkou prezentaci. Je vidět kus práce. (až jsem se podivil, že Azera máte ještě vůbec v nabídce)
Věta "Můžete s nimi dělat co chcete" myslím dobře vystihuje AST, proto bych se nebál ani záměru, který chce Majo.

A teď ke mě: Odkaz na moji CHS vám dát nemohu, neodchovávám v současnosti žádné psy, AST jsem dřív "jen" měl, choval jsem SBT. Zopakuji, obojí jsou skvělí psi, přesto je teď můj záměr jinde.

Děkuji za poklonu, to jsem po pravdě moc nečekala Azerek má bohužel na zájemce i bývalé majitele velikou smůlu. Takže pečlivě vybírám. Aby se už nezklamal. Na staforda je nezvykle citlivý na změnu majitele.
Nicméně bych stejně pořád trvala na tom, že není vhodné využívat amstaffa jako psa obranáře a hlídače. Pár jich znám, co to po nich majitelé chtěli a ti psi mají problém vyhodnotit situaci. Koušou do všech, i do majitelů. I když maji kvalitní vedení a výcvik. Nemají na to hlavu, neumí rozlišit, kdy je to žádané a kdy ne. Ale ano, znám i jednu fenu z linie Rufian a ta umí vyhodnotit i rozlišit moc dobře. A přitom si s ní cizí člověk může dělat co chce. Bez vážného důvodu nebo povelu nekousne. Ale psů v čistých starých pracovních liniích je tak strašně málo, že pochybuji, že na ně zadavatel někdy narazí a poraří se mu koupit takové štěně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík