Chodský pes x německý ovčák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.9.2015 17:08
Ria

XXX.XXX.11.215

Prosím o zkušenosti s těmito plemeny. Měli jsme teď 8 let ovčáka z útulku, který nám umřel a chci ten smutek co nejdříve zaplnit příchodem štěňátka s PP. Doma to padlo jasně - opět NO, ale jelikož se psem pracuji já rozhodnutí je na mě. Ovčák je nádherný pes a jeho povaha k nezaplacení, ale s tímto jsme měli neustále problémy s klouby, páteří a záněty kůže . Před ním jsme měli dva pse s PP NO a oba umřeli na rakovinu kosti Proto NO už nechci, ale chci psa jemu podobných vlastností. Narazila jsem na Chodského psa a zamilovala jsem se. Nikoho ovšem neznám kdo ho vlastní a na webu se opakuje dokola to samé...a není nad zkušenosti majitelů. Chtěla bych se o něm dozvědět více - jaký pes to je, jak se chová, pes x fena, problémy s výcvikem, na co je vhodný, jak jsou na tom se zdravím, na co pozor při výběru...vše pozitivní i negativní.
Zkušenosti s pejsky mám (převážně s NO), výcvik a cvičák samozřejmost. Věnovala jsem se hodně obedienci a obranám, psi byli pro mě kamarádi a ne dříči na závody zavřený v kotcích, na závody jsme jezdili, ale není to moje priorita. Výstavy s NO mě nikdy nelákali, ale s Choďákem bych si dala říct
Ještě mám v záloze Border kolii, díky mé vášni k agilitám a dog dancingu by to byl splněný sen.
Netušila jsem, že výběr psa je tak těžký

21.9.2015 18:29
anonymx

XXX.XXX.140.156

Dost dobre nechapu o cem premyslite.
agility, dogdancing, obedience - 1. BOC 2. Chodak
sport. Vycvik - NO, ale pracak ne exterierak
Mame NO 40 let a zdravotni problemy nemaji. Ted je jedne 12 a druhe 13 - naprosto fit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.9.2015 18:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje švagrová má 2 choďáky a byť nikdy předtím psa neměla tak to zvládaj bez problémů...základní poslušnost...naučili se i pár "tanečních kousků"...když hlídali v zimě chatovou osadu, tak měli i zadržení.
Já se přiznám, že toto plemeno není můj šálek kávy, jsou bezva, ale na mě tedy akčnější než byli naši NO, neustále připraveni s paničkou něco dělat, ale nelámou si hlavu z toho, když se nedělá "nic" (to možná záleží na povaze konkrétního psa...nemohu posoudit) a nevyhovuje mi velikost (na mě působí jako "malý pes"), asi záleží na tom, co od psa čekáte...

23.9.2015 10:02
Ria

XXX.XXX.11.215

Přemýšlí se těžko, když ovčák je a bude srdeční záležitost, ale my bohužel měli nemocné ovčáky i ty s PP, nikomu bych nepřála zažít se psem chemoterapii, amputaci a nucené utracení . Stálo to nezkutečné nervy a o penězích nemluvě s myšlenkou jen aby se mu ulevilo a netrpěl . Vidím jaká je dnes situace v chovu, netroufám si říct jak dlouho by zabralo hledání onoho ''nejlepšího'' spojení.
Borderka by byla sice nejlepší volba to uznávám, ale už jsem se informovala a dnes má každý třetí pes v rodokmenu epilepsii, OCD a co hůř jsou bázlivé, nevyrovnané povahy Borderka je bohužel modní plemeno a je tu x CHS které chovají na podprůměrných fenách a psech jen za vidinou výdělku. Je to samozřejmě o tom si sednou a projet si ty spojení, které by mi vyhovovaly, ale když chovatel info. zatajuje a jinak je vše růžové jste nahraná. U choďáka jsem zatím nic negativního nenašla a jak už jsem psala nikoho neznám, kdo ho vlastní a poradil mi, proto se ptám tady

23.9.2015 10:15
anonymx

XXX.XXX.27.66

Pokud si u NO budete vybírat z pracovních linií a ne exteriéráků tak nemusíte mít obavy. Tam jde o zdraví především. A hledání zabere 5 minut, ale pravda, asi si budete muset štěně rezervovat dopředu.

23.9.2015 11:08
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Ria
Borderka nejlepší volba ?
Kam na to chodíte ?

23.9.2015 11:09
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ria napsal(a):
Přemýšlí se těžko, když ovčák je a bude srdeční záležitost, ale my bohužel měli nemocné ovčáky i ty s PP, nikomu bych nepřála zažít se psem chemoterapii, amputaci a nucené utracení . Stálo to nezkutečné nervy a o penězích nemluvě s myšlenkou jen aby se mu ulevilo a netrpěl . Vidím jaká je dnes situace v chovu, netroufám si říct jak dlouho by zabralo hledání onoho ''nejlepšího'' spojení.
Borderka by byla sice nejlepší volba to uznávám, ale už jsem se informovala a dnes má každý třetí pes v rodokmenu epilepsii, OCD a co hůř jsou bázlivé, nevyrovnané povahy Borderka je bohužel modní plemeno a je tu x CHS které chovají na podprůměrných fenách a psech jen za vidinou výdělku. Je to samozřejmě o tom si sednou a projet si ty spojení, které by mi vyhovovaly, ale když chovatel info. zatajuje a jinak je vše růžové jste nahraná. U choďáka jsem zatím nic negativního nenašla a jak už jsem psala nikoho neznám, kdo ho vlastní a poradil mi, proto se ptám tady

Znam tu z okoli spoustu chodaku a problem povaha a pak dalši a docela dost velky je DKK kde je tu u většiny psu i 3/4 kova dkk.Takže pokud chcete psa na praci tak jedině NO a nebo ještě dalši volba BOM a zvážila bych i tu borderku.

23.9.2015 11:26
Ria

XXX.XXX.11.215

rapotacka11 napsal(a):
Ria
Borderka nejlepší volba ?
Kam na to chodíte ?

A proč myslíte, že není? Znáte borderky? Já ano a jsou to úžasní psi. Tak jako každé plemeno i borderka není úplně pro každého, můžete si vybrat s pracovní, sportovní či výstavní linie.
Rozum mě táhne k ní a srdíčko k ovčákovi.

23.9.2015 11:27
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ria napsal(a):

V posledni době mi připada hon na co nejvyšetřenějši a nejzdravějši zviře a co nejnadpruměrnějši zviře spiš na škodu než na užitek...

23.9.2015 11:40
Ria

XXX.XXX.11.215

ivulka2 napsal(a):
Znam tu z okoli spoustu chodaku a problem povaha a pak dalši a docela dost velky je DKK kde je tu u většiny psu i 3/4 kova dkk.Takže pokud chcete psa na praci tak jedině NO a nebo ještě dalši volba BOM a zvážila bych i tu borderku.

Problém povahy otázka je z kolika % je to ve psu a z kolika % ve výchově? Nikdo samozřejmě nepřizná své chyby ve výcviku vlastního psa...mnoho lidí si bohužel neuvědomuje jak důležitá je socializace v mladém věku co všechno by s tím pejskem měli zažít, aby se pak nedivili, že jim vyjíždí po druhých psech, neposlechne pána... pak se z psa stává alfa . Nechci se tady hádat, já s tímto mám zkušenosti a vím, že agresivní pes se dá převychovat tohle je všechno otázka přístupu, ale bázliví pes? - ovčák, choďák, borderka...? to už je problém. Výskyt DKK i DLK je bohužel u NO vysoké to máte pravdu, u choďáka si myslím že to tak hrozné nebude...samozřejmě strava a zátěž to ovlivní z 50% zbytek je genetika..

23.9.2015 11:51
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ria napsal(a):
Problém povahy otázka je z kolika % je to ve psu a z kolika % ve výchově? Nikdo samozřejmě nepřizná své chyby ve výcviku vlastního psa...mnoho lidí si bohužel neuvědomuje jak důležitá je socializace v mladém věku co všechno by s tím pejskem měli zažít, aby se pak nedivili, že jim vyjíždí po druhých psech, neposlechne pána... pak se z psa stává alfa . Nechci se tady hádat, já s tímto mám zkušenosti a vím, že agresivní pes se dá převychovat tohle je všechno otázka přístupu, ale bázliví pes? - ovčák, choďák, borderka...? to už je problém. Výskyt DKK i DLK je bohužel u NO vysoké to máte pravdu, u choďáka si myslím že to tak hrozné nebude...samozřejmě strava a zátěž to ovlivní z 50% zbytek je genetika..

Cvičim a jezdim po akcich spoustu let a nesetkala jsem se na nich s velkym množstvim chodáku to chcete řict že všichni majitele špatně cviči a socializuji...na akcich i cvičakach potkavam převážně NO, borderky a malináky.Bazlivost, nevyrovnanost neni jen o socializaci ale je to spiš o genetice.
DKK neni u NO nijak velky problem daleko větši problem je právě u těch chodáku.

17.9.2018 17:29
ja-na

XXX.XXX.110.116

Reaguju se zpožděním několika let, ale stejně mi to nedá. Nevím, kolik CHP ve své okolí máte, ale vaše info mi přijde nefér a nepravdivé. Povaha CHP je hodně specifická a nemusí každému vyhovovat, naopak hodně lidí si je vybírá právě kvůli ní. CHP jsou velcí pracanti, oddaní své rodině, majiteli, jsou všestranní a rádi pracují, jsou jistě měkčí než třeba NO, silové vedením a dril jim nevyhovuje.

Info o DKK je absolutní nesmysl, jde o jeden z parametrů, na který se při uchovnění bere největší zřetel, uchovnění jsou pouze psy a feny s DKK 2(C) a nižším, přičemž pro psy s DKK jiným než 0 se obvykle vybírá pouze 'nulový' protějšek (u dvojek to platí 100%, u jedniček se takové spojení objeví zřídkakdy). Samozřejmě i z těchto spojení se občas narodí jedinci se špatnými kyčlemi, ale nepřevažují - CHP nemá větší problém s DKK než NO. (A zároveň tvářit se, že NO nemá problém s DKK mi přijde pokrytecké.).

24.6.2020 10:34
Karinaaa

XXX.XXX.8.229

Reaguji na staré téma ale něco mi říká že bych se k tomu měla vyjádřit.
Chodský pes sice trpí na DKK ale jelikož má lehkou stavbu těla tak to nebývá problém. Částečně to může uvlivnit kvalitní strava.

Přidejte reakci

Přidat smajlík