Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2015 18:45
kobroor

XXX.XXX.10.15

Zdravím, mám dotaz. Známá si pořídila cca 6 letou NO (vypadá jako čistokrevná, ale..) z útulku. Fena je co se týče lidí taková bojácná, lekavá. Nesmí se na ní nijak tlačit.
A teď ten problém.. Se známou chodíme společně venčit a ta její fena se neumí moc seznamovat. Když se setkáváme tváří v tvář, tak mi hypnotizuje psy pohledem, přikrčí se a číhá a tak se přibližuje. Když jsou psi už blízko, tak jakoby vystartuje, štěkne do obličeje a dává psům hlavu na kohoutek (téčkuje). Když je druhý pes v pohodě, tak se za chvilku uklidní a je v pohodě. Na vodítku je to ještě horší. To vyvádí víc..
Otázka je, chová se fena dominantně nebo se jen bojí? A co s ní? Mně se to nelíbí, že to mým psům dělá (možná je to ale po psím v pořádku?) Otázkou je, co by se stalo, kdyby se to tomu psovi nelíbilo. Tak by se nejspíš servali..
Takže má známá takové seznamování feně tolerovat? Jak popřípadě takového psa naučit, jak se správně chovat?

4.10.2015 20:49
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Mně se nelíbí, že to mým psům dělá... - a nelíbí se vám na tom co? Že jim štěkne do ksichtu, že na ně pokládá hlavu? Záleží spíš na tom, jestli se to líbí vašim psům, ne? Nebo oni jen čekají, co na to panička? Pokud se vám to nelíbí, psi váš postoj vycítí a tím to akorát zhoršíte. Já se snažím psy při seznamování korigovat, to ano, když jsou moc hrr, třeba na malé či bojácné pejsky, ale nějak výrazně nezasahuju a zatím jsme nikdy neměli nějaký vážný problém ve stylu, že by se to zvrhlo ve rvačku. Oni se vždycky nějak domluví...hlavně když vy, budete v klidu.

4.10.2015 22:52
ag

XXX.XXX.209.211

kobroor napsal(a):
Zdravím, mám dotaz. Známá si pořídila cca 6 letou NO (vypadá jako čistokrevná, ale..) z útulku. Fena je co se týče lidí taková bojácná, lekavá. Nesmí se na ní nijak tlačit.
A teď ten problém.. Se známou chodíme společně venčit a ta její fena se neumí moc seznamovat. Když se setkáváme tváří v tvář, tak mi hypnotizuje psy pohledem, přikrčí se a číhá a tak se přibližuje. Když jsou psi už blízko, tak jakoby vystartuje, štěkne do obličeje a dává psům hlavu na kohoutek (téčkuje). Když je druhý pes v pohodě, tak se za chvilku uklidní a je v pohodě. Na vodítku je to ještě horší. To vyvádí víc..
Otázka je, chová se fena dominantně nebo se jen bojí? A co s ní? Mně se to nelíbí, že to mým psům dělá (možná je to ale po psím v pořádku?) Otázkou je, co by se stalo, kdyby se to tomu psovi nelíbilo. Tak by se nejspíš servali..
Takže má známá takové seznamování feně tolerovat? Jak popřípadě takového psa naučit, jak se správně chovat?

Nemusí jít o dominanci ani o strach. Jen nedostatek socializace, fena neví, jak se k ostatním psům chovat. Podobné číhání a startování na psiska běžící na přivolání je hodně nepříjemné, zejména pro ty psy, kteří plní povel.
Tam by měla panička dané útulkačky zapracovat a vteřinu před tím, než začne fena podobně číhat (klidně může psiska i pást), ji odvolat, přivolat, rozptýlit. Takže zamakat na přivolání a když venčíte spolu, vůbec preventivně podobným situacím zabránit. Fena se nemůže podobně uklidňovat na venčících kámoších, to by jí taky časem mohl některý chňapnout pod krkem.
Fena z útulku bude potřebovat nějaký čas na aklimatizaci, pak na naučení povelů, výchovu. Venčení se nesmí stát stresem pro paničku, spíš ta by měla vymýšlet, jak a čím s útulkačkou navázat vztah. Takový ten zprofanovaný, že řeknete jméno psa a ten za vámi poběží světa kraj, protože jste zdrojem výjimečných pamlsků, dobrot, legrace, hry, přetahování atd. Jde to naučit, pokračujte ve svých společných vycházkách, ale zapracovat musí především ta majitelka útulkačky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.10.2015 07:57

Záleží na tom, jak dlouho majitelka fenu má, jaké je pohlaví a stáří vašich psů.
Jestli má fenu krátce, měla by s ní chodit především sama a plně se jí věnovat, aby se poznaly, zvykly si, něco ji naučila. A třeba až na závěr procházky, když už je fena unavená, vyběhaná... se pozdravit s vašimi psy. Od 6 ti leté feny se nedá očekávat, že by si hrála jako štěně.
Jinak její chování je jeden z možných způsobů psího potkávání a u psů, kteří se znali, nedělalo problém.

5.10.2015 08:42
kobroor

XXX.XXX.41.2

Fenu má asi půl roku. Poslouchá celkem dobře, na tom známá pracuje a zřejmě ji i někdo dříve cvičil. Řekla bych, že nebyla moc socializovaná..
Že se mi to nelíbí je myšleno tak, že při tom seznamování je tam prostě napětí. Moji psi to sice přejdou, ale už se stalo, že se potkala se psem, kterému se to nelíbilo a poštěkali se (ne do krve). Myslela jsem to spíš tak, že bych chtěla nějak známé pomoc, ale nevím jak. Potkáváme se už delší dobu a je to pořád stejné. Myslela jsem, že se to nějak přirozeně naučí, ale je to pořád stejné. Problém také je, že kromě nás nemá žádné jiné psí kamarády, právě proto že takhle vyvádí a každý se bojí se se svým psem k ní přiblížit..
Se psy za plotem nemá takový problém a dokonce i některé, co na ní štěkají, ignoruje. Řekla bych, že se těch psů spíš bojí. Čím je pes taky menší, tím je to lepší. Já mám ale zrovna velké psy, taky starší.
Se známou chodíme tak na dvě, tři hodiny ven a po celou dobu je ta fena s mými psy v pohodě. Jen to setkání jí nejde..

5.10.2015 08:49

Kobroor, s tímhle způsobem seznamování bych ji k cizím psům určitě nepouštěla, protože to je jenom otázka času, kdy ji některý zruší. Já bych ji u cizích učila ignoraci, respektive nekontaktovat, u známých učila poněkud inteligentnější způsob (asi, pokud je druhý pes spolupracující, nechat ji ňuchnout k pozadí a odvést...nebo pohrát, jestli si hrají...nenechat naskakovat).

5.10.2015 08:54

Já mám taky fenu číhací. Je to prostě její způsob chování, projevovala se takto odjakživa, od štěněte, a všechny pokusy ke změně tohoto chování selhaly. Jinak se prostě k cizímu psu přiblížit neumí. Po číhání a vyběhnutí jí pes většinou zcela přestane zajímat. Případně narazí na psa, kterému se toto chování nelíbí a dochází ke konfliktu kterému očividně nerozumí. Pokud je na vodítku a číhat nemůže, druhý pes jí po pomalém předvedení rovnou nezajímá.

Vyřešila jsem to prostě tak, že na psy nečíhá, protože povel k noze či jakýkoliv jiný vhodný. Pak okolo psa projdeme s nevšímákem. Číhat a vyběhnout jí nechávám jen na psy, které známe a kteří znají nás.

5.10.2015 09:56

kobroor napsal(a):
Fenu má asi půl roku. Poslouchá celkem dobře, na tom známá pracuje a zřejmě ji i někdo dříve cvičil. Řekla bych, že nebyla moc socializovaná..
Že se mi to nelíbí je myšleno tak, že při tom seznamování je tam prostě napětí. Moji psi to sice přejdou, ale už se stalo, že se potkala se psem, kterému se to nelíbilo a poštěkali se (ne do krve). Myslela jsem to spíš tak, že bych chtěla nějak známé pomoc, ale nevím jak. Potkáváme se už delší dobu a je to pořád stejné. Myslela jsem, že se to nějak přirozeně naučí, ale je to pořád stejné. Problém také je, že kromě nás nemá žádné jiné psí kamarády, právě proto že takhle vyvádí a každý se bojí se se svým psem k ní přiblížit..
Se psy za plotem nemá takový problém a dokonce i některé, co na ní štěkají, ignoruje. Řekla bych, že se těch psů spíš bojí. Čím je pes taky menší, tím je to lepší. Já mám ale zrovna velké psy, taky starší.
Se známou chodíme tak na dvě, tři hodiny ven a po celou dobu je ta fena s mými psy v pohodě. Jen to setkání jí nejde..

Jestli to vaši psi tolerují ( jsou to psi - samci ), nechala bych to tak - jak píše Bodlinka. Oni se psi většinou srovnají líp, když jim do toho lidi "nekecaj" a vyloženě útočné chování to není.
Třeba o žádné jiné psí kamarády nestojí. A nebo se postupně svým způsbem seznámí i s dalšími. K jinému způsobu seznamování bych ji nenutila.

Přidejte reakci

Přidat smajlík