Zdravím, dnes ráno jsme byly na odběru krve s cca 10-11 letou fenou pointra kvůli operaci nadoru, výsledky budu vědět večer.vzhledem k věku feny nás případně odkáže na vybavenější kliniku, protože ačkoliv se zdálo že fena má jeden velký nádor na mléčce, tak byly nalezeny ještě menší i nepatrné bulky až u třísel, takže to už je prý složitější a rána bude velká, tak doporučil operovat jinde a to i proto, že tady nemají inhalační narkozu.tak bych chtěla vědět, jaký je rozdíl v té inhalační a klasické injekční a jak dlouho je taková operace náročná časově.Nenapadlo mě se zeptat hned, měla jsem toho v hlavě v tu chvíli strašně moc + zklidňování chluché feny která má z lidí strach (je z útulku a její velmi špatnou minulost znám, tak se ji nedivím).Nikdy jsem žádného psa na operaci neměla, tak nevím na jak dlouho to bude, zda tam s ní můžu být, nebo mám přijet později, ale domů to budeme mít tedy dál než jsme předpokládali když budeme muset jinam.Vypadá to, že ji vezmou celou ml.lištu..jak to tedy chodí?ať jsem víc v obraze a mohu se tomu nějak přizpůsobit.díky.
Taková operace opravdu není jednoduchá. Kromě krve by bylo potřeba udělat i RTG a zjistit, kde všude nádor metastázoval.
Pokud je to jen několik nádorků na mléčné liště, operujte, ještě je šance vše zachránit. Někdy jsou ale metastáze v dalších orgánech, v plicích i jinde - a v takovém případě je skoro lepší pokračovat bez operace a fenku ušetřit bolestivému hojení, které jí život prodlouží jen minimálně - a to prodloužení stejně bude bolet.
Pokud je tam hodně metastází, někdo volí cestu nechat pejska žít dokud má ze života radost a pak jej uspat, až začnou velké zdravotní potíže. Zdá se mi to nejpřirozenější i pro toho psa, který nechápe, co se s ním po velké operaci děje a proč.
Při metastázích je třeba také zvážit, zda investovat 10 nebo i 20 tisíc Kč na prodloužení nekvalitního života o jeden měsíc.
Bohužel, s rakovinou se bojuje těžko a chemo nemá dobré výsledky. Věk a velikost fenky také nehrají v její prospěch, je téměř u konce času života běžného pro velké psy. Někteří se samozřejmě dožijí déle, ale rakovina a hluchota nejsou dobrou prognózou.
Dalším problémem by byl třeba šelest na srdci, který v tomto věku mít může a který často znamená, že pes se z operace nevzpamatuje - proto zřejmě návrh inhalační narkozy, která se používá právě tam, kde klasická narkoza do žíly by mohla být příliš velkou zátěží.
Přeji, ať to dobře dopadne.
zvědavec
napsal(a):
Taková operace opravdu není jednoduchá. Kromě krve by bylo potřeba udělat i RTG a zjistit, kde všude nádor metastázoval.
Pokud je to jen několik nádorků na mléčné liště, operujte, ještě je šance vše zachránit. Někdy jsou ale metastáze v dalších orgánech, v plicích i jinde - a v takovém případě je skoro lepší pokračovat bez operace a fenku ušetřit bolestivému hojení, které jí život prodlouží jen minimálně - a to prodloužení stejně bude bolet.
Pokud je tam hodně metastází, někdo volí cestu nechat pejska žít dokud má ze života radost a pak jej uspat, až začnou velké zdravotní potíže. Zdá se mi to nejpřirozenější i pro toho psa, který nechápe, co se s ním po velké operaci děje a proč.
Při metastázích je třeba také zvážit, zda investovat 10 nebo i 20 tisíc Kč na prodloužení nekvalitního života o jeden měsíc.
Bohužel, s rakovinou se bojuje těžko a chemo nemá dobré výsledky. Věk a velikost fenky také nehrají v její prospěch, je téměř u konce času života běžného pro velké psy. Někteří se samozřejmě dožijí déle, ale rakovina a hluchota nejsou dobrou prognózou.
Dalším problémem by byl třeba šelest na srdci, který v tomto věku mít může a který často znamená, že pes se z operace nevzpamatuje - proto zřejmě návrh inhalační narkozy, která se používá právě tam, kde klasická narkoza do žíly by mohla být příliš velkou zátěží.
Přeji, ať to dobře dopadne.
Děkuji za odpověď.Ono nám bylo před rokem doporučeno nechat s tím fenu dožít a nezatěžovat ji operací i když nádor byl poměrně velký, asi jako tenisák, ale začal znovu růst, a fena zatím nevypadá na to, že by nás v blízké době měla opustit, tak bylo navrhnuto operovat aby se nádor časem sám neotevřel, nebo aby nedošlo k jeho poškození třeba šetřením, jelikož když začal takto rychle růst, mohla by ho za chvíli vláčet po zemi.To už by byl feny jasný konec.Ale je to aktivní babča, žere s chutí a zatím ji nic zřejmě netrápí, nebo aspoň to na ní není znát.S metastázami jsme počítali už tehdy, vzhledem k velikosti nádorů a počítám s nimi i teď a s tím opravdu není možné nic moc dělat, ale nevíme jisté zda je má, nicméně mi jde hlavně o to, zbavit ji toho velkého nadoru. S těmi malými, nebo s metastázami by dožít mohla.Nechala bych ji uspat až by měla potíže či bolesti, ale třeba odejde dřív stářím a ty další malé nádory ji nestihnou "zničit".Nevím teda ani jestli má cenu nechat jí brát celou lištu kvůli těm malým u třísel, nebo sebrat jen ten velký rizikový, který je volně v podkoží a rána by byla malá.Jak moc rychle by ty ponechané nádory pak rostli je taky na pováženou.Vůbec nevím co je lepší zvolit aa to konečné rozhodnutí stejně bude na mě i když je nám doporučeno vzít to celé.S ohledem na fenku, bych volila jen ten velký s malou ránou a s ohledem na mě jistě levnější varianta (jsem na mateřské) ale pořád v tom vidím nějaké "ale", " co když"..
mexin
napsal(a):
Tak až si budu večer volat na výsledky krve, zeptám se na tu možnost odebrání jen velkého nádoru u kterého hrozí poranění/roztržení.Mě už je z toho normálně špatně a taky se celkem bojím těch výsledků krve.Chudák malá..puntíkatá..díky.
Zdravím. Před dvěma měsíci jsme řešili podobnou situaci. Naše kříženka jezevčíka měla nádor na mléčný žláze u zadních noh. Velikost větší než tenisák, strašně rychle narostl a další menší bouličky po těle. Vzhledem k jejímu věku 16 let už jsme do operace nešli. Vet nám říkal, že je velmi pravděpodobné, že i po operaci by zase narostl. Fena byla sice nahluchlá, trochu i slepá, ale stále plná života a nevypadalo, že by jí něco bolelo a na uspání nevypadala. Rozhodli jsme se, že dokud bude pohyblivá a veselá a nebude na ní vidět, že se trápí necháme jí tak dožít. Po měsíci se její stav se změnil během dne. Jeden den byla čiperná a na druhý nám začala padat na zadní a prázdný výraz. Nechali jsme ji odejít ještě ten den a neprodlužovali ji trápení. S nádory máme celkově špatné zkušenosti, u labrošky (10 let) na krku se nám stále vracel i po třech operacích nakonec taky uspána. Uvidíte jak na tom budete vy, každý pes je jiný a třeba budete mít lepší prognozu.
Tak výsledky krve dobré játra, ledviny ok, krevní obraz ok, jen nějaká hodnota "něčeho" to mi vypadlo, je na hranici, ale celkově dobrý.Jinak se teda přiklání k odebrání celé lišty, že když už operovat, tak celé se všemi bulkami, ale dohodnout se můžu ještě s tím jiným vetem který bude operovat, jaký bude jeho názor.Tak se mi lehce ulevilo z té krve, ale to hlavní nás teprve čeká.
Děkuji.Ona fenka je též aktivní, bydlíme u lesa tak chodíme často s celou smečkou, jen ona už toho tolik nenaběhá i když na ní vidím že by chtěla..aby dohnala ostatní, tak se hodí na moment do klusu, ale jakmile ji nádor lítá že strany na stranu, sklopí hlavu a jde zas krokem.Pro lítacího pointra je to hodně omezující i když je to babča, tu energii na blbnutí pořád má.Navíc i v tím lese hrozí že si nádor někde napichne, nebo jinak poraní.Jsme objednání na příští týden, udělají RTG plic, krve už máme, tak by operoval hned a večer by mohla jít domů, nabídnul pripadnou hospitalizaci do druhého dne, vzhledem k tomu že to máme dál.Ale strach mám teda jako blázen, jako bych měla jít na operaci já