Dobry den, mam dotaz zdali nemate nekdo zkusenost s timto trasem u psa.
Mam 3 leteho, aktivnihi, vychovaneho mopsa. Minuly rok zacalo to kdyz zacalo byt chladno, kazdy den vecer kdyz jsme dosli z posledni vecerni prochazky, zacal se chovat divne. Lehl si na vsechny 4 a zacal se trast pri kazdem nadechu, hlavne zadni nohy a zada. Ze zacatku mu pomohlo hrani si s hrackou ale I o tu casem prestal mit o ni zajem. Radeji si lehne snazi se spat, ma vytrestene oci ale stale se trese.
Veterinar zkousel vitaminy, tablety atd a nakonec sme skoncili u prasku na epilepsii pro deti. ze zacatku pomohli ale pak prestaly zabirat (neboo mozna v tu dobu bylo teplo tak se netrasl, nevim ) kazdopadne ani tyto prasky nezabiraji.
Jelikoz nema klasicke priznaky epilepsie tak kjsme jo vyloucili.
Pres jaro leto se netrasl ani jednou, ted ale zacina opet zima a mopsik se zacina opet trast. Davam mu teda doporucene vitaminy ale nezabiraji.
Nekdy ze trepe cele hodiny ma ustraseny vyraz a stale meni mista a polohy na lezeni. Kdyz deme z posledni prochazky domu zastavi se a nechce se mu dom jako kdyby vedel ze ho zase ceka to peklo...
Chystame se tedy I k jinemu vetovi, protoze nas so nevi rady a nejak se nema k tomy aby mu udelal rozsahlejsi vysetreni. Rika ze kdyby to bylo neco vaznejsiho byly by tam I jine priznaky, ale on funguje normalne kdyz je teplo I pres zimu doma...
Jen sem chtela vedet jestli by mel nekdo nejakou takovou zkusenost..sem z toho zoufala.
Nechci aby muj pes trpel...ale sama nevim jak mu pomoci.
Diky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jaké se dělalo psovi vyšetření ? může to být třeba něco v souvislosti s pohybovým aparátem, něco ho třeba bolí když je chladno. ale každopádně by to chtělo udělat kompletní rozbor krve a pak pokračovat dál.
Helena15
napsal(a):
"Kdyz deme z posledni prochazky domu zastavi se a nechce se mu dom jako kdyby vedel ze ho zase ceka to peklo... "
A nezastaví se třeba proto, že už je unavený? I to by ukazovalo na špatnou funkci štítné žlázy.
Ano, přesně tak- zimomřivost, rychleji se unaví-to pak může být i třes nohou, nekvalitní matná srst mnohdy i s lupy(suchá pokožka), nadměrné línání(někdy může i olysat-zvláště na ocase-nemusí to, ale být pravidlem) apod.Pes bývá prostě celkově takový přichcíplý, bez drivu a akčnosti - jakoby zpomalený - toto jsou příznaky hypofunkce (snížení činnosti) štítné žlázy. Někdy může i přibírat na váze.
Bežte s ním k inému veterinárovi, ak vám ten predchádzajúci nasadil prášky na epilepsiu ale vlastne si nie je istý či ju pes má tak to je "úžasné"
Zatiaľ by som skúsila psovi kúpiť dobrý teplý kabátik a von ho poriadne obliecť, aby nemal taký teplotný šok z prechodu do zimy z tepla a naopak. Zdravotný problém to nevyrieši, ale môže to aspoň zmierniť príznaky keďže sa to opakuje vždy po venčení.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jaké se dělalo psovi vyšetření ? může to být třeba něco v souvislosti s pohybovým aparátem, něco ho třeba bolí když je chladno. ale každopádně by to chtělo udělat kompletní rozbor krve a pak pokračovat dál.
Nedelalo se mu zadne, jen se vyptaval a uklidnoval me ze to nic neni. To s tim chladnem a aparatem si myslim uz taky podle nejakych info na netu. Vet ale rikal ze kdyby ho bolely zada nebo tak ze by neskakal ani nechodil a na dotyk by byl bolestivy a to on neni. Vesele pres den I vecer beha a skace...zitra jdem k jinemu vetovi a chci nejaky vetsi rozbor.
Helena15
napsal(a):
"Kdyz deme z posledni prochazky domu zastavi se a nechce se mu dom jako kdyby vedel ze ho zase ceka to peklo... "
A nezastaví se třeba proto, že už je unavený? I to by ukazovalo na špatnou funkci štítné žlázy.
Unaveny ne, on je dost akcni. Rad si doma I hraje vecer, navic vecerni prochazka neni tak dlouha aby se unavil. Kolikrat mu staci byt pet min na zahrade a doma se zacne trepat. Kdyz treba naznacim ze deme zase ven nebo dal a ne dom rozebehne se a je ras ze dom nemusi.
Felow
napsal(a):
Ano, přesně tak- zimomřivost, rychleji se unaví-to pak může být i třes nohou, nekvalitní matná srst mnohdy i s lupy(suchá pokožka), nadměrné línání(někdy může i olysat-zvláště na ocase-nemusí to, ale být pravidlem) apod.Pes bývá prostě celkově takový přichcíplý, bez drivu a akčnosti - jakoby zpomalený - toto jsou příznaky hypofunkce (snížení činnosti) štítné žlázy. Někdy může i přibírat na váze.
On ale nema ani jedno z toho. Je aktivni, zere normalne, nelina vic nez jindy...krom toho trasu na nej nic nesedi on je syale stejny jen v zime po prochazce ma tras jinak by na nem nebylo videt ze ho neco trapi...to je prave to, na nic to nesedi zadne jine priznaky nema..
fikovnice
napsal(a):
Eventuelně i špatná činnost srdce. Co mě ale zaujalo - negativně - je nasazení antiepileptik bez předchozího pořádného vyšetření, s tím, že předpokládám, že vet ten třes (záchvat) ani neviděl!
Ne to nevidel, ja mu ty prasky vysadila vedela jsem ze je to blbost. Takhle epilepsie nevypada...j pravda ze to parkrat zabralo ale mohla to byt nahoda, kolikrat se trepal ale i potom...
katkaa1
napsal(a):
Bežte s ním k inému veterinárovi, ak vám ten predchádzajúci nasadil prášky na epilepsiu ale vlastne si nie je istý či ju pes má tak to je "úžasné"
Zatiaľ by som skúsila psovi kúpiť dobrý teplý kabátik a von ho poriadne obliecť, aby nemal taký teplotný šok z prechodu do zimy z tepla a naopak. Zdravotný problém to nevyrieši, ale môže to aspoň zmierniť príznaky keďže sa to opakuje vždy po venčení.
Oblecky nosi ale tim to neni a priznaky to nezmirni trepe se uplne stejne, zkousela jsem uz hodne veci. Kdyz se trese je nerad i hlazen nebo se nerad neceho dotyka a kdyz ho prikryju, utece a lehne so radsi na zem...
Bydlíte v paneláku? nemůže mu doma vadit něco od sousedů? i když mops je povahově velmi stabilní.. já třeba pro příklad, mám čubu, ale ona je trošku labilní.. a má spojený že večer párkrát práskli venku s dělobuchem a odmítá jít večer na delší procházku - tma = bude rána.. jde jenom po ukecávání na piškot.. klepe se, krčí se.. ale u ní je to naopak - chce domů, nechce pryč.. nebo si třeba spojila že u jednoho rybníku "bydlí bouřka" a tak tam odmítala chodit.. nemůže to být u vás taky tak? není doma večer specifický rachot? nebo nepouští nějakýsoused třeba ultrazvukovej plašič kun na půdě?
nexxi
napsal(a):
Bydlíte v paneláku? nemůže mu doma vadit něco od sousedů? i když mops je povahově velmi stabilní.. já třeba pro příklad, mám čubu, ale ona je trošku labilní.. a má spojený že večer párkrát práskli venku s dělobuchem a odmítá jít večer na delší procházku - tma = bude rána.. jde jenom po ukecávání na piškot.. klepe se, krčí se.. ale u ní je to naopak - chce domů, nechce pryč.. nebo si třeba spojila že u jednoho rybníku "bydlí bouřka" a tak tam odmítala chodit.. nemůže to být u vás taky tak? není doma večer specifický rachot? nebo nepouští nějakýsoused třeba ultrazvukovej plašič kun na půdě?
Doufala jsem ze mu vadilo neco ve starem byte prave jak jste psala, ale bohuzel ani prestehovani nepomohlo. Bydlime ted bokem je tu klid, I ve starem byte byl...bohuzel I tuto moznost jsme vyloucili...
kaffewelwet
napsal(a):
Doufala jsem ze mu vadilo neco ve starem byte prave jak jste psala, ale bohuzel ani prestehovani nepomohlo. Bydlime ted bokem je tu klid, I ve starem byte byl...bohuzel I tuto moznost jsme vyloucili...
¨tak to nevím.. nevím odkud jste.. já se všemi problémy jezdím sem a že teda čubu mám problémovou.. www.veterinahb.cz.. ale jeslti jste z druhého konce republiky tak vám nepomůžu..
jinak s mopsíky jsem strávila devět užasných let, a oblékali jsme je na zimu běžně ;) flaušový podvlíkačky a šustku nahoru, žádnou gumu kolem ocásku, ale hezky přes nožičky.. povětšinou mamčina tvorba ;).
kaffewelwet
napsal(a):
Ne to nevidel, ja mu ty prasky vysadila vedela jsem ze je to blbost. Takhle epilepsie nevypada...j pravda ze to parkrat zabralo ale mohla to byt nahoda, kolikrat se trepal ale i potom...
Ono zase epi záchvaty mají skutečně nejroztodivnější průběh, ale je VELKOU chybou nasadit antiepileptika bez jasné dg. epilepsie!
Nám to dělá náš 5 léty labrador. Zachvaty probihaji tak, že na procházce jde, najednou se zastaví, ztuhne a klati se doboku a začne se trepat a jde k zemi. Epilepsie se mu poprvé projevila ve 2 letech. Bere 2x denně tabletu pexionu a pomáhá to. Záchvat dostane tehdy když třeba trvde spí a někdo zazvoní tak se lekne a tělo jde do šoku. Naučila jsem se tyto znaky rozpoznat a záchvat u něj umím utlumit. Vždy když vidím že to přichází položte psa na zem. Mluvte na něj ikdyz je mimo. Já ho hladim, dávám mu pusy na tváře a držím mu hlavičku aby se nebouchl jak sebou hází třeba o chodník. Držte psa co nejdéle v klidu. V leže pak dlouho v sedě
Náš dostal záchvat právě dnes v noci a než jsem mu dovolila postavit se na všechny 4 trvalo to skoro hodinu. Nespechat na něj. Rozhodně psa nelekejte, nás dostává zachavt třeba i když venku ucítí čerstvou stopu po fene. Chce to pejskovi pomocí. Ale i epilepsie se dá zvládnout nebojte :) přeji ať to epilepsii přesto není.
kaffewelwet
napsal(a):
Tak po rozboru krve u jineho veterineře se zjistily problemy se stitnou žlázou...Takže to pravděpodobně bude ono, o mu způsobuje třas ze zimy.
Děkuji všem za infromace a za příspěvky. Jsem ráda že sem se o tom s někým mohla poradit...
Tak jsem to odhadovala správně, ty příznaky tomu nasvědčovaly. Bud, ale ráda, že to je nakonec jen ta štítná žláza, nasadí mu prášky a po nich bude za dva, tři dny O.K.Kdyby to byla epilepsie nebo srdíčko, bylo by to horší. Takhle mu budeš nedostatek hormonu (thyroxin) dodávat v tabletkách a bude naprosto v pořádku. Jen to chce zhruba měsíc až 6 týdnů od nasazení prášků udělat znovu kontrolní odběry na štítku, aby se podle hladiny (hodnot) hormonu thyroxinu zkontrolovalo, jestli je vypočítané dávkování tablet správné. Obvyklá praxe je taková, že veterinář nejprve spočítá dávkování spíše na spodní hranici a následně se dle výsledků odběrů dávka kontroluje a případně upraví.
joanne.s
napsal(a):
U lidí se diagnoza epilepsie stanoví podle opakovaných epi záchvatů plus typického nálezu na EEG.
Jenom bych doplnila. Plus provokované EEG - např. světelnými záblesky (viz stroboskopový efekt - epileptici nemají chodit třeba na diskotéky, kde se provozují tyto "světelné šou"). Ale v podstatě máte pravdu - EEG je nejjistější pro potvrzení dg. epilepsie.