Štěně s PP není určeno k chovu - jorkšír

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

NikaN

14.10.2015 15:09
NikaN

XXX.XXX.83.74

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pořídili jsme si štěně jorkšíra a ve smlouvě je poznámka, že štěně není určeno k chovu. Jak tomu mám prosím rozumět? Ve smlouvě je jinak napsnáno, že štěně (pes) nemá žádné vady, má sestouplá varlátka, bez fontanely,6x6, atd...
Nějak tomu nerozumín. Ještě mě ale napadlo, jestli to tam chovatelka nenapsala proto, abych si automaticky nemyslela, že když mám pejska s PP, že si můžu pak nakrývat jak je mi libo. Vím, že krycí psi by, měli projít nejprve řádnou bonitací.
Prosím poraďte, jak to mám chápat?

Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2015 15:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

NikaN napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pořídili jsme si štěně jorkšíra a ve smlouvě je poznámka, že štěně není určeno k chovu. Jak tomu mám prosím rozumět? Ve smlouvě je jinak napsnáno, že štěně (pes) nemá žádné vady, má sestouplá varlátka, bez fontanely,6x6, atd...
Nějak tomu nerozumín. Ještě mě ale napadlo, jestli to tam chovatelka nenapsala proto, abych si automaticky nemyslela, že když mám pejska s PP, že si můžu pak nakrývat jak je mi libo. Vím, že krycí psi by, měli projít nejprve řádnou bonitací.

Děkuji.

Nejlepší bude zeptat se přímo chovatele, co tím myslel. Možné je, že pejsek sice nemá žádné vylučující vady, ale také není exterierově žádný zázrak, tak ho chovatel prodal jen jako mazlíčka (čemu by měla odpovídat i cena).

14.10.2015 15:21
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Asi nějakou vadu mít bude. Ve vzhledu, nebo v povaze.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2015 15:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

joanne.s napsal(a):
Asi nějakou vadu mít bude. Ve vzhledu, nebo v povaze.

Nebo může mít sestouplé kulky až po injekcích, mohlo prodělat jako malé herpesvirozu - prostě cokoliv, ale to se zadavatelka dozví jenom od chovatele...

NikaN

14.10.2015 15:27
NikaN

XXX.XXX.83.74

Platili jsme 10tis., což mi zase tak málo nepřijde. Nevím, jaká by se měla eventuálně pohybovat cena pejska ''na mazlíka''. Chovatelce dnes napíšu, tak uvidíme.

A znamená to tedy, že pejsek se nesmí již zúčastnit bonitace či výstavy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2015 15:29

NikaN napsal(a):
Platili jsme 10tis., což mi zase tak málo nepřijde. Nevím, jaká by se měla eventuálně pohybovat cena pejska ''na mazlíka''. Chovatelce dnes napíšu, tak uvidíme.

Nechápu, proč by nemohl.

14.10.2015 15:32
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Já to chápu tak, že chce zabránit jeho uchovnění. O výstavě není řeč.

14.10.2015 15:36

NikaN napsal(a):

Výstavy se smí účastnit každé štěně s PP, stejně tak bonitace. Až tam se rozhodne, jestli bude uchovněno, či nikoliv.
Stejně nevíte, jak vám třeba přezubí. A poznámka, že štěně není určené k chovu je jenom zbožné přání chovatelky. Jinak vám to měla na férovku vysvětlit a ne si dát jen poznámku do smlouvy.
Máte kromě smlouvy PP ? Je možné, že je chovatelka ještě nemá, ale pak musí být štěně s PP nezaměnitelně označeno ( tetování, čip ) a ve smlouvě musí být toto číslo uvedeno, stejně jako název chovatelské stanice. Napište, jak vám to zdůvodní.

NikaN

14.10.2015 15:36
NikaN

XXX.XXX.83.74

Jj taky jsem tomu tak porozumněla, ale nechápu proč? Každopádně už jsem jí napsala, tak dám pak vědět, co mi odepsala.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2015 15:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

NikaN napsal(a):

Smí se zúčastnit bonitace i výstavy - v tom vám chovatel zabránit nemůže. Otázkou je s jakým to bude výsledkem, když už teď chovatel tuší/ví že to na chov není.

NikaN

14.10.2015 15:42
NikaN

XXX.XXX.83.74

PP ještě nemám, je tam že mi je odešle dodatečně, až se zapíše pejsek do plemenné knihy. Jinak pejsek má tetování a to je napsané i ve smlouvě zároveň je tam napsaná i její chovatelská stanice. Tak uvidíme... Teď mám úplně nervy, co mi odepíše smajlík

14.10.2015 15:45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Smí se zúčastnit bonitace i výstavy - v tom vám chovatel zabránit nemůže. Otázkou je s jakým to bude výsledkem, když už teď chovatel tuší/ví že to na chov není.

To už bych nechala na rozhodčích. I mistr tesař se někdy utne.

Neregistrovaný uživatel

14.10.2015 16:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To už bych nechala na rozhodčích. I mistr tesař se někdy utne.

To rozhodně

14.10.2015 16:49
conie

XXX.XXX.206.202

NikaN napsal(a):

Děkuji.

Nezlobte se, ale vy jste si u chovatelky smlouvu nepřečetli? V dnešní době toto prostě nechápu. Pokud já prodávám štěně, projdu s kupujícím celou smlouvu větu po větě, i když by dotyčný třeba na tom netrval. A naopak - pokud kupuji štěně jinde, pročtu vše do posledního písmene, případně se ptám nebo i navrhnu nějakou úpravu. Ostatně, já většinou zasílám kupní smlouvu novým majitelům předem mailem, aby se s ní mohli nejdřív v klidu seznámit. Té poznámce ve vaší smlouvě tedy bez vysvětlení taky nerozumím - buď tam má být "k chovu bez PP" (to je časté) nebo vám to skutečně může vysvětlit jen chovatelka.

14.10.2015 17:41
Markéta80

XXX.XXX.176.2

NikaN napsal(a):

Děkuji.

A co chovatelka? ta to pece musela vysvětli, štěně nejspíš bylo levnější ne? nějakou vadu má, jinak se tohle jen tak nepíše, otázka jakou?

14.10.2015 17:51

Markéta80 napsal(a):
A co chovatelka? ta to pece musela vysvětli, štěně nejspíš bylo levnější ne? nějakou vadu má, jinak se tohle jen tak nepíše, otázka jakou?

Také může mít tu "vadu", že nakonec s výmluvou, že přece není určeno k chovu, nedostane průkaz původu. Ale to už hodně spekuluji.

NikaN

14.10.2015 17:55
NikaN

XXX.XXX.23.7

Jeste se tam taky pise, ze kupujici byl upozornen na to, ze dalsi vyvoj zvirete je zavysli na genetickych predpokladech a nelze tedy zarucit vyuziti v chovu a tedy to, zda bude uznan chovnym.

14.10.2015 18:01
Markéta80

XXX.XXX.176.2

Také může mít tu "vadu", že nakonec s výmluvou, že přece není určeno k chovu, nedostane průkaz původu. Ale to už hodně spekuluji.

A zrovna u biewra by mě to ani nepřekvapilo .10 000 za psa co ani nedostane klasické PP, jen ty německé

14.10.2015 18:02
Ebra

XXX.XXX.191.130

Průkaz původu je § součást psa. Chovatel může prodat levněji štěně s vadou a tím předem uvědomit kupujícího že nebude vhodné pro chov, zadržet průkaz původu nesmí. Pokud je PP v době koupení štěněte ještě " ve výrobě" má to být uvedeno v kupní smlouvě a chovatel je POVINEN doručit průkaz původu majiteli štěněte ci nejdříve po dodání z plemenné knihy. ( častý nešvar, zakořeněný už roky, chovatel pokud prodává štěně na splátky nevydá průkaz původu až po zaplacení, to je tyky blbost jak dům...ale hlavně to už je trochu mimo téma).

14.10.2015 18:04
Markéta80

XXX.XXX.176.2

NikaN napsal(a):
Jeste se tam taky pise, ze kupujici byl upozornen na to, ze dalsi vyvoj zvirete je zavysli na genetickych predpokladech a nelze tedy zarucit vyuziti v chovu a tedy to, zda bude uznan chovnym.

Aha tak to asi nějaký důvod má. Kolik chtěla za ostatní štěnata? my za klasického jorka s PP teda fenku dávali 17 000, jo PP přišel cca za měsíc ale tim že se narodila 1.1 tak byl problém že se dojížděli tet čísla za prosinec tak vše trvalo no. Vy jste ho chtěli do chovu? Nečetli jste smlouvu před odběrem štěněte?

Ebra

XXX.XXX.191.130

Aha tak to není FCI...

tereza.128

XXX.XXX.51.233

Štěně mohlo prodělat nějakou operaci, na odstranění vylučující vady. Např. tříselná kýla... Takové štěně je po operaci pochopitelně v pořádku, ale nemělo by jít do chovu, aby vadu, podmíněnou geneticky, nepředávalo dál.
Pokud to chovatelka přiznala, a upozornila majitelku, že na štěněti nechovat, je víc než solidní, spousta jiných by klidně vadu zatajila.
Ale to jen spekuluji, může v tom být něco jiného. Každopádně pokud chci psa na chov, nekupuji štěně s poznámkou "do chovu nevhodné".

14.10.2015 18:15
Ebra

XXX.XXX.191.130

Jsem zvědavá na odpověď zadavatele co se dozví od chovatele. Přijde mi ale nějak neseriozní pokud někdo koupil štěně LEVNĚ s tím, že není pro chov, jít s ním na bonitaci. Na výstavu asi ano, pokud vada nebo chir. zákrok ( zatím nevíme ) není v rozporu s výstavním řádem. Otázka je kdo by poblbu vyšiloval po výstavách se psem, který nebude chovný.

14.10.2015 18:33

NikaN napsal(a):

Opravdu je tam napsáno "... je zavysli na genetických..." ?

14.10.2015 18:34
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Opravdu je tam napsáno "... je zavysli na genetických..." ?

14.10.2015 18:43

Kromě toho prapodivného pravopisu mi přijde zvláštní, že by nějaký chovatel zdůrazňoval nedokonalou genetickou výbavu štěněte. Spíš bych čekala " není závislý jen na genetických...", " je závislý nejen na genetických..." a pod.

NikaN

14.10.2015 18:45
NikaN

XXX.XXX.23.7

Tak mi chovatelka odepsala: Když prodávám chovateli, štěně na chov, tak je za jinou cenu, ten Váš by stál na chov o něco více. když je prodáváno na „mazlíka“ jako Vám tak prodávám levněji. Dole máte přece zaškrtnuto „bez vad“, tak žádné vady při prodeji štěně nemá.

Je pravda, že ve smlouvě je napsáno, že prodávající ručí za správnost údajů uvedených v PP a ostatních listinách a prohlašuje, že mu nejsou známe žádné skryté nebo zjevné nedostatky zvířete a prohlašuje, že nezatajil ádné dědičné vady.
Průkaz původu kupujícímu - bude zaslán doporučenou listovní zásilkou po obdržení z plemenné knihy.

14.10.2015 18:52

NikaN napsal(a):
Tak mi chovatelka odepsala: Když prodávám chovateli, štěně na chov, tak je za jinou cenu, ten Váš by stál na chov o něco více. když je prodáváno na „mazlíka“ jako Vám tak prodávám levněji. Dole máte přece zaškrtnuto „bez vad“, tak žádné vady při prodeji štěně nemá.

Je pravda, že ve smlouvě je napsáno, že prodávající ručí za správnost údajů uvedených v PP a ostatních listinách a prohlašuje, že mu nejsou známe žádné skryté nebo zjevné nedostatky zvířete a prohlašuje, že nezatajil ádné dědičné vady.
Průkaz původu kupujícímu - bude zaslán doporučenou listovní zásilkou po obdržení z plemenné knihy.

Pak mi poznámka ve smlouvě přijde podivná, proč určovat ve věku 2 měsíců, že štěně nepůjde do chovu. Může být zrovna mimořádně povedené, na výstavách i bonitaci úspěšné. Také hodně záleží na novém majiteli. Třeba si štěně vypiplá do nebývalé krásy. Podobně nemůže chovatel přikázat jinému, že jeho štěně musí být uchovněno.

14.10.2015 18:57
brebera

XXX.XXX.31.114

Pak mi poznámka ve smlouvě přijde podivná, proč určovat ve věku 2 měsíců, že štěně nepůjde do chovu. Může být zrovna mimořádně povedené, na výstavách i bonitaci úspěšné. Také hodně záleží na novém majiteli. Třeba si štěně vypiplá do nebývalé krásy. Podobně nemůže chovatel přikázat jinému, že jeho štěně musí být uchovněno.

U koček se toto dělá běžně a u psů v zahraničí často taky. Jiná cena na chov a jiná cena na mazlíka. A štěně/kotě nemusí mít žádné vady.

Jinak podobnou větu, tu o genetice a spol., mám ve smlouvě na svá štěňata taky - je to spíš upozornění na to, že je štěně živý tvor a nemůže se u něj nic na 100% zaručit. Tak v tom hned zase všichni nehledejte nějakou boudu ;-).

14.10.2015 19:08

U koček se to děje zcela běžně, že už u koťat je známo, které je určeno do chovu a které ne. Když nad tím budete, drazí noví majitelé, špekulovat a se štěňaty určenými na mazlíka se budete cpát na bonitace, dopadne to taky stejně jako u těch koťat, tzn. štěně dostane nový majitel už vykastrované a hotovo.

14.10.2015 19:11

U koček se to děje zcela běžně, že už u koťat je známo, které je určeno do chovu a které ne. Když nad tím budete, drazí noví majitelé, špekulovat a se štěňaty určenými na mazlíka se budete cpát na bonitace, dopadne to taky stejně jako u těch koťat, tzn. štěně dostane nový majitel už vykastrované a hotovo.

K tomu můžu dodat jediné - na takovou smlouvu bych nepřistoupila a šla jinam. Ať už bych chtěla či naopak nechtěla chovat. Tohle rozhodnutí bych si nechala výhradně pro sebe.
Prostě bych si nenechala určovat, jak nakonec se štěnětem budu žít, co mě bude bavit a co ne. Nějak si myslím, že chovateli nepřísluší to určovat.

14.10.2015 19:17

A ještě dodám : Na odchod s takovým kastrovaným štěnětem musí být dva - ten, co prodává a ten, kdo kupuje. Také by se pak mohlo takovému "chovateli" stát, že mu ti kastráti zůstanou doma, nebo je bude rozdávat.( Ale soudím jen podle sebe. Nikdy bych si vykastrované štěně nekoupila, dokonce ani nevzala zadarmo).

14.10.2015 19:17

K tomu můžu dodat jediné - na takovou smlouvu bych nepřistoupila a šla jinam. Ať už bych chtěla či naopak nechtěla chovat. Tohle rozhodnutí bych si nechala výhradně pro sebe.
Prostě bych si nenechala určovat, jak nakonec se štěnětem budu žít, co mě bude bavit a co ne. Nějak si myslím, že chovateli nepřísluší to určovat.

To je samozřejmě vaším právem na takovou smlouvu nepřistoupit, nikdo vás nenutí. U ušlechtilých koček si prostě můžete zaplatit 3x tolik a koupit si kotě, které podmínku kastrace ve smlouvě nemá, či vykastrované není.

14.10.2015 19:18

A ještě dodám : Na odchod s takovým kastrovaným štěnětem musí být dva - ten, co prodává a ten, kdo kupuje. Také by se pak mohlo takovému "chovateli" stát, že mu ti kastráti zůstanou doma, nebo je bude rozdávat.( Ale soudím jen podle sebe. Nikdy bych si vykastrované štěně nekoupila, dokonce ani nevzala zadarmo).

Oni by ti chovatelé koček taky nekastrovali už koťata, kdyby kupci nebyli svině, co naslibují horem dolem a pak na koťatech "na mazlíky" práskají bezpapíráky.

14.10.2015 19:20
balisek

XXX.XXX.7.13

Chovatelé koček si standardně účtují rozdílné ceny za zvíře do chovu a na mazlíka. Pokud chcete kotě použít k chovatelským účelům, zaplatíte za něj zhruba dvojnásobek ve srovnání s tím, kolik byste za něj dali jako za mazlíčka bez oprávnění k chovu. A asi je jen otázkou času, kdy se podobná praxe ujme i mezi chovateli psů.

Osobně nepovažuji za správné "hojit" se na tom, že kupující v budoucnu na mém odchovu možná něco vydělá vlastním chovem. Cena by měla být určená výhradně kvalitou rodokmenu a exteriérovými předpoklady psa/kočky s tím, že chovatel i příští majitel podstupují zhruba srovnatelnou míru rizika. Někdy se z levně prodaného "ošklivého kačátka" vyklube krásný exemplář a někdy naopak z nadějného štěněte za hříšné peníze vyroste průměrný dospělý pes.

14.10.2015 19:27
balisek

XXX.XXX.7.13

Oni by ti chovatelé koček taky nekastrovali už koťata, kdyby kupci nebyli svině, co naslibují horem dolem a pak na koťatech "na mazlíky" práskají bezpapíráky.

Kdyby chovatelé naopak majitelům poctivě vysvětlili, že chov s PP v současnosti neobnáší prakticky žádné povinnosti a extrémní vícenáklady, tak by si možná založili řádnou CHS a "práskali" papíráky. Ve skutečnosti totiž jedinou oficiální povinností je mít registrovaný název CHS, čistokrevné zvíře označené mikročipem a základní vyšetření břišní kýly/varlat.

14.10.2015 19:39

To je samozřejmě vaším právem na takovou smlouvu nepřistoupit, nikdo vás nenutí. U ušlechtilých koček si prostě můžete zaplatit 3x tolik a koupit si kotě, které podmínku kastrace ve smlouvě nemá, či vykastrované není.

Naštěstí po ušlechtilé kočce netoužím. Úplně mi stačí, k radosti i zlosti, můj Zrzek - byl zadarmo smajlík. Pardon, vím, jsme na psech smajlík

14.10.2015 19:59
balisek

XXX.XXX.7.13

To Orionka: Ušlechtilé papírové kočky mám dvě, obě kastrované. Udělala bych to bez ohledu na smlouvu - chovatelské ambice nemám a s nekastrovaná kočka či kocour v bytě nejsou moc k žití (kocour značkuje a říjící kočka dělá příšerný rámus).

Rozčiluje mě to spíše tak nějak z principu. Cena závislá na reálných kvalitách a předpokladech štěněte / kotěte je naprosto OK. Ale účtovat si více peněz bez ohledu na kvalitu zvířete jen za to, že příští majitel jednou možná také něco vydělá na vlastním chovu, mi přijde poměrně nekorektní.

14.10.2015 22:40
angí

XXX.XXX.215.27

Ale, on je velký rozdíl v tom, že kočka není pes a chov koček obnáší jiné požadavky, než u
psů.
Už jen například, jako žít v domácnosti s nevykastrovanými kočkami a kocoury, je o hodně problematičtější než u psů, když pro nekastrované kocoury, je přirozenost značkovat a to i doma. Kolikrát stačí jeden nekastrovaný kocour/kočka a jak vaše soužití dokáže pěkně znepříjemnit. Proto se, už nějak tak počítá, že pokud kočku nechcete na chov, že jí, nebo jeho necháte vykastrovat.
A také z důvodů nemocí mezi kočkami, se chovný kocouři ve většině případech nepůjčují. Takže častokrát si toto chovatelé zajišťují sami. A častokrát se také stává, že si někdo koupí /kolikrát importuje ze zahraničí/, za nemalé peníze kocoura na chov a stejně ho pak musí nechat vykastrovat, protože jim doma všechno očúrává a dopředu se to odhadnout nedá, jak na tom bude s touhle potřebou a spousta začínajících chovatelů nemají proto o jiné řešení.
Některý neočůrávají a chodí pouze na stelivo, ale i tak se pak musí o dost častěji měnit, protože u nekastrovaného kocoura, moč o dost silněji zapáchá.
A hlavně, já teda měla ve smlouvě, že pokud bych si to rozmyslela a chtěla bych kocoura na chov, tak doplatím xxx částku né, že nesmím.
A vykastrovaný štěně, bych teda nekoupila

15.10.2015 02:58
fawnalee

XXX.XXX.229.100

balisek napsal(a):
Chovatelé koček si standardně účtují rozdílné ceny za zvíře do chovu a na mazlíka. Pokud chcete kotě použít k chovatelským účelům, zaplatíte za něj zhruba dvojnásobek ve srovnání s tím, kolik byste za něj dali jako za mazlíčka bez oprávnění k chovu. A asi je jen otázkou času, kdy se podobná praxe ujme i mezi chovateli psů.

Osobně nepovažuji za správné "hojit" se na tom, že kupující v budoucnu na mém odchovu možná něco vydělá vlastním chovem. Cena by měla být určená výhradně kvalitou rodokmenu a exteriérovými předpoklady psa/kočky s tím, že chovatel i příští majitel podstupují zhruba srovnatelnou míru rizika. Někdy se z levně prodaného "ošklivého kačátka" vyklube krásný exemplář a někdy naopak z nadějného štěněte za hříšné peníze vyroste průměrný dospělý pes.

Ono ale jde většinou též o to, že se budoucí majitelé pídí po co nejlevnějším štěněti s tím, že prostě o chov zájem nemají (slibují to chovateli po telefonu, po mailu atd. ) Často jsou informováni o tom, že je cena rozdílná právě kvůli tomu, jestli půjde dané zvířátko "na mazlíčka", nebo za "plnou cenu" jako případné zvířátko na chov. Pokud se takové "chovné zvířátko" nakonec do chovu nevyvede, chovatel proplácí nazpět ten rozdíl v ceně "na mazlíka" a "do chovu". Myslím, že pokud by si zadavatelka doplatila do "plné ceny" štěněte, chovatelka jí rozhodně nebude bránit v tom pejska v chovu použít. Obzvláště pokud jde o biewera (nevím, v zadání bylo, že jde o jorka, ale možná jsem špatně četla.) U biewerů se ani bonitace nedělají povinně, je to jen jakási nástavba, jakoby lepší chov, když pes bonitaci má. Nevím tedy jak v ČR, ale v Německu to tak je. A pokud se tu chovají pod stejným klubem, bude to totéž. Takže mám za to, že pokud chce chovatelka "levné" štěně na mazla, má prostě štěně s omezením. Pokud si doplatí do plné částky, neměla by s chovatelkou mít problém. Třeba v USA se toto běžně děje i u psů, ale tam je to o to horší, že ta zvířátka, co si zájemce objedná jen jako mazla, tak jsou kastrována v ranném věku a odchází do nového domova až po kastraci. Za což jsem moc ráda, že se tady neděje. Český problém je v tom, že tady každý shání extra kvalitu za sakra podprůměrnou cenu a "očůrat" smlouvu příjde velké spoustě lidí zcela normální. Bohužel.

15.10.2015 04:55
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Prostě, je to férovej byznys .

15.10.2015 04:57

rapotacka11 napsal(a):
Prostě, je to férovej byznys .

Přesně

15.10.2015 07:38
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Nevím, jestli jsem četla pozorně v čem je problém, ale já ho nevidím. V dnešní době, se všichni rozumní lidé snaží zabránit množení a to i na svých odchovech. X krát se to tu řešilo opačně:jak tomu zabránit - dát to do smlouvy? Paní to dala a je oheň na střeše, nějak to nechápu. A ano, měly ty důvody spolu předem probrat, ale zadavatelku opravdu nikdo nenutil takové štěně koupit. Chtěla levnější štěně, má levnější štěně - za těchto podmínek.

15.10.2015 08:09
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Jo, je to fér !
Pokud někdo dá desítku za psa, má se nechat omezovat
a né na fauně frfňat !

15.10.2015 08:37
balisek

XXX.XXX.7.13

Pokud psa / fenu řádně uchovním, budu s ním krýt nebo na ní odchovám vrh v souladu s CHŘ, tak jaképak množení? Zkrátka se mi nelíbí cenotvorba ne na základě reálné kvality štěněte, ale podle toho, zda se v budoucnosti může pro svého majitele stát potenciálním zdrojem zisku.

Ano, rozdílná cena za zvířata do chovu a mazlíka je v zahraničí celkem běžná. Dokonce mají 3 kategorie:
1. PET quality - jedinec na mazlíka zpravidla s diskvalifikující vadou nebo s mizivými předpoklady k dalšímu uplatnění v chovu/na výstavách)
2. SHOW quality - exteriérák bez zvlášť zajímavého rodokmenu
3. BREEDING quality - přihlíží se zejména k chovatelské hodnotě zvířete, klidně může jít o vzhledově průměrného jedince avšak se zajímavým rodokemnem.

Důležité je však slovo QUALITY - tj. cenu určuje kvalita zvířete, ne plány jeho příštího majitele!

Představte si situaci, že si kupujete strojek na psy. Prodejci se budete muset smluvně zavázat, že strojek budete používat výhradně doma. Kdybyste se někdy v budoucnu rozhodli založit si psí salon, doplatíte mu 100% ceny.

15.10.2015 08:50

lesnížínka napsal(a):
Nevím, jestli jsem četla pozorně v čem je problém, ale já ho nevidím. V dnešní době, se všichni rozumní lidé snaží zabránit množení a to i na svých odchovech. X krát se to tu řešilo opačně:jak tomu zabránit - dát to do smlouvy? Paní to dala a je oheň na střeše, nějak to nechápu. A ano, měly ty důvody spolu předem probrat, ale zadavatelku opravdu nikdo nenutil takové štěně koupit. Chtěla levnější štěně, má levnější štěně - za těchto podmínek.

Pak to ale není o kvalitě štěňat, o chovu, o posouvání, ale jen a jen o penězích. Snaha udržet si trh jen pro sebe.

NikaN

15.10.2015 09:24
NikaN

XXX.XXX.83.74

Chtěla jsem prostě jen zdravého jorkšírského teriéra, kde budu mít jistotu, že z něho nevyroste třeba nějaký kříženec nebo slon! Pouze jsem se ptala na to, co to asi může ve smlouvě znamenat. Jestli jste se s tím někdo nesetkal.A někdo z vás mě tady hned napadá, ať se pak nedivim, že když si kupuju levné štěně, že je hned vadné. Chovatelka to napsala tak, pokud bych ho chtěla do chovu, tak bych si ještě připlatila. Žádný chov s ním ale neplánuji, ani žádné výstavy. Mám ho prostě jen na ''mazlíka''. A co jsem si zjišťovala od jiných chovatelů, tak 10.tis je normální přiměřená cena.Ale jak už tady někdo zmínil, je to prostě jen byznys.

15.10.2015 09:50
anonymx

XXX.XXX.27.66

NikaN- mohla byste napsat přesný text jak je to ve smlouvě napsáno?

NikaN

15.10.2015 10:11
NikaN

XXX.XXX.83.74

anonymx napsal(a):
NikaN- mohla byste napsat přesný text jak je to ve smlouvě napsáno?

Vyfotila jsem to.

NikaN

15.10.2015 10:14
NikaN

XXX.XXX.83.74

NikaN napsal(a):
Vyfotila jsem to.

Tohle mi odepslala chovatelka, když jsem se jí ptala, j ak tomu mám rozumět, že štěně není určeno na chov.
Dobrý den,
když prodávám chovateli, štěně na chov, tak je za jinou cenu, ten Váš by stál na chov o něco více.když je prodáváno na „mazlíka“ jako Vám tak prodávám levněji.

Dole máte přece zaškrtnuto „bez vad“, tak žádné vady při prodeji štěně nemá.

15.10.2015 10:33
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Přiznám, že tohle úplně nechápu! taky se mi stalo, že jsem prodával štěně s vadou jako mazla ne do chovu, s výraznou slevou a zápisem v PP "nestandard". Ale nerozumím tomu, proč je štěně bez vady dopředu vyřazeno z chovu a jak chce chovatelka vymáhat plnění tohoto ustanovení. pokud pes projde výstavymi, bonitací, uchovněním a zdravotními testy (nevím, jak to mají jorci), NIKDO nemůže majitelce bránit aby psa v chovu případně použila!
nezlobte se ale mně topřipadá jako nějaká divná habaďůra.

15.10.2015 11:06
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Dasvo napsal(a):
Přiznám, že tohle úplně nechápu! taky se mi stalo, že jsem prodával štěně s vadou jako mazla ne do chovu, s výraznou slevou a zápisem v PP "nestandard". Ale nerozumím tomu, proč je štěně bez vady dopředu vyřazeno z chovu a jak chce chovatelka vymáhat plnění tohoto ustanovení. pokud pes projde výstavymi, bonitací, uchovněním a zdravotními testy (nevím, jak to mají jorci), NIKDO nemůže majitelce bránit aby psa v chovu případně použila!
nezlobte se ale mně topřipadá jako nějaká divná habaďůra.

Po přečteni smlouvy to vidim tak že chovatelka upozornuje že připadne uchovněni je zavisle na genetickych předpokladech a dodatek že neni určen k chovu chápu ne jako zákaz chovu ale spiš pojistku pokud by se objevila v pozdějšim vývoji vada která by byla vyřazující z chovu aby kupujicí nechtěl nějakou kompenzaci za tuto vadu.

15.10.2015 12:28
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tak na tuto podmínku bych se vys... Jenže asi tím chovatelka chtěla zabránit eventuálnímu krytí fen bez PP. Pokud pes bude výstavně velmi úspěšný a tedy bude ye strany majitelů fen s PP zájem o krytí, dohodla bych se s chovatelkou na nějakém vyrovnání. Ovšem tento předpoklad (že bude o něj zájem) je de facto nulový. To by opravdu musel být šampion.

Neregistrovaný uživatel

15.10.2015 13:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.176

Pro mě je z hlediska chovu psů srozumitelné kategorizování, které o pár příspvěvků výš uvádí balisek.
V případě zakladatelky diskuze bych ve světle těch kategorií dovodila, že štěně je bez vad, ale není tak výjimečně krásné, aby bylo vzhledem k množství hezčích psů šířit jeho geny.
Možná to takhle chovatelka myslela, ale bojí se třeba, abyste se zakladatelka nebála, že kupuje nějakou druhou jakost a proto to ošetřila svým způsobem, kdy předpokládá, že ten smluvní závazek "doplatku" od uchovnění odradí. A je to tedy jenom jiné pojetí toho kategorizování od baliska.

15.10.2015 17:21
Šarina

XXX.XXX.231.146

NikaN napsal(a):
Vyfotila jsem to.

Máte tam napsané, že další vývoj psa je závislý na genetických předpokladech a že tedy nelze zaručit jeho využití v chovu a tedy to, že bude uznán chovným... což je svatá pravda, ale neznamená to, že štěně "...není určeno k chovu".

?

15.10.2015 17:35
anonymx

XXX.XXX.231.145

Neznamena. To jen ze se mohou s rustem objevit vady, ktere by jej vyloucily z chovu.

15.10.2015 17:36
kachna

XXX.XXX.188.76

Šarina napsal(a):
Máte tam napsané, že další vývoj psa je závislý na genetických předpokladech a že tedy nelze zaručit jeho využití v chovu a tedy to, že bude uznán chovným... což je svatá pravda, ale neznamená to, že štěně "...není určeno k chovu".

?

Dodatečná ujednání a poznámky: štěně není prodáváno na chov.

15.10.2015 18:25

Jelikož jsem kdysi také měla podobnou smlouvu, pochopila jsem to takto.Tazatelka chtěla psa na mazla, dostala ho za nižší cenu, ikdyž je momentálně bez vad.Pokud z něj vyroste pěkný jedinec klidně do chovu může, ale pokud bude mít nějakou vadu, pro kterou by nebyl chovný, je chovatelka z obliga, jelikož ho neprodala do chovu.Pokud by ho prodala vysloveně do chovu mohl by nový majitel chtít po ní slevu pokud by pes do chovu nemohl.Podle mě je to jen takový sichr.Ten náš měl tenkrát kleště, do chovu by nemohl, ale my jsme ho původně ani do chovu nechtěli.

15.10.2015 18:25

Na chov bez pp.

15.10.2015 18:28

Na chov bez pp.

Proč ?

15.10.2015 18:32

Pořád mi tam nesedí ta zmínka o genetických předpokladech. Ty by snad mělo mít štěně s PP od zodpovědného chovatele v pořádku. A ne, že kvůli nim nemusí mít štěně chovné předpoklady.

15.10.2015 18:33

Proč ?

Že tam měla chovatelka napsat "na chov bez pp", protože by musela mít křišťálovou kouli, aby věděla, co ze štěněte vyroste a pokud to tuší, tak prostě kryla nekvalitní fenu nekvalitním psem.

15.10.2015 18:45
anonymx

XXX.XXX.231.145

Ta smlouva je hovadina. Pokud prodavam stene bez zjevne vady tak nejsem jasnovidec a nemuzu predvidat co bude za rok ze psa ani jake umysly bude mit majitel (co kdyz ho proda?) A nechapu duvod snizeni ceny. Cenu snizim pokud ma vadu nebo nevydam PP. Navic pokud by s nim zadavatelka kryla bezpapirove feny tak to chovatelka nemuze nijak zjistit. Tato smlouva by zrejme i byla pravne napadnutelna, protoze ujednani jen "konstatuje" neobsahuje zavazani se kupujiciho ani pripadne sankce. Zcela spravne by bylo zavazat kupujiciho k pripadnemu doplatku, predkupni pravo apod.

15.10.2015 19:04
rapotacka11

XXX.XXX.32.236

Že tam měla chovatelka napsat "na chov bez pp", protože by musela mít křišťálovou kouli, aby věděla, co ze štěněte vyroste a pokud to tuší, tak prostě kryla nekvalitní fenu nekvalitním psem.

Třeba "něco" bylo v minulých vrzích.

15.10.2015 19:22

rapotacka11 napsal(a):
Třeba "něco" bylo v minulých vrzích.

Možná, ale ta smlouva je pitomost.

15.10.2015 19:23
anonymx

XXX.XXX.231.145

A to jako co? To by fakt ta chovatelka musela byt jasnovidec.

Neregistrovaný uživatel

15.10.2015 19:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.1

Ty podepíšeš něco, čemu nerozumíš?
Vysvětlení hledej u chovatelky, né na diskuzi...

15.10.2015 22:35
anonymx

XXX.XXX.231.145

Ale ono je to na prvni pohled srozumitelne pro laika.

16.10.2015 07:32
Dasvo

XXX.XXX.101.12

anonymx napsal(a):
Ale ono je to na prvni pohled srozumitelne pro laika.

To si myslím že teda není! Na jednom řádku je bez vad, na dalším není určen k chovu. I jako laika by mě napadlo proč?! Ale chápu že nad malým roztolilým štěnětem se mnoha lidem zatmí a přestanou přemýšpet. (Nemyslím to nijak pejorativně! to je prostý fakt.).

16.10.2015 09:05
anonymx

XXX.XXX.27.66

Ale nad důvodem se laik nezamýšlí. Prostě chce štěně na mazlení a ambice nemá, cena je nižší, tak koupí. Jenže za pár týdnů mezi pejskaři by přece jen tu výstavu zkusil a co když je to jeho štěně nejkrásnější na světě a...
Zkušený chovatel tohle zná a předpokládá. Kolikrát jsem to zažila "ne, my nebudeme cvičit", chceme ho jen jako kámoše", "výstavy nás nezajímají", "štěňata určitě ne" a za rok dva je všechno jinak.
Tato podmínka je zcela nesmyslná ať už k ni chovatelku vedlo cokoliv. Je to stejné jako kdyby mi při koupi auta někdo dal podmínku, že s ním nesmím na dálnici.

16.10.2015 09:09
Dasvo

XXX.XXX.101.12

anonymx napsal(a):
Ale nad důvodem se laik nezamýšlí. Prostě chce štěně na mazlení a ambice nemá, cena je nižší, tak koupí. Jenže za pár týdnů mezi pejskaři by přece jen tu výstavu zkusil a co když je to jeho štěně nejkrásnější na světě a...
Zkušený chovatel tohle zná a předpokládá. Kolikrát jsem to zažila "ne, my nebudeme cvičit", chceme ho jen jako kámoše", "výstavy nás nezajímají", "štěňata určitě ne" a za rok dva je všechno jinak.
Tato podmínka je zcela nesmyslná ať už k ni chovatelku vedlo cokoliv. Je to stejné jako kdyby mi při koupi auta někdo dal podmínku, že s ním nesmím na dálnici.

Je fakt že to beru očima cjhovatele. Já pokud napíšu ve smlouvě, že pes není na chov pak jedině proto, že má vadu vylučující z chovu a pak i nechávám dát do PP razítko nestandard. formulace v této smlouvě mi prostě připadá nesmyslná - pes nemá vadu ale současně není na chov. přesně jak píšete, nesmí na dálnici. smajlík Proč?
Sakra ale vlastně co je mi potom! můj pes to není a nebude. smajlík

16.10.2015 10:01

..."V případě zakladatelky diskuze bych ve světle těch kategorií dovodila, že štěně je bez vad, ale není tak výjimečně krásné, aby bylo vzhledem k množství hezčích psů šířit jeho geny."...
Tohle mi objasňuje tu zmínku o genech ve smlouvě. Štěně nemá takové g e n e t i c k é
předpoklady, aby mělo smysl ho uchovňovat.
Pak ale nevím proč na takovém " genetickém materiálu" ( pardon za ten výraz ) - jeho rodičích - je chováno.
Přijde mi to asi tak : Já mám nárok na tomhle nedokonalém genetickém materiálu chovat, ale dál už ne.

Neregistrovaný uživatel

16.10.2015 11:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.56

"Pak ale nevím proč na takovém " genetickém materiálu" ( pardon za ten výraz ) - jeho rodičích - je chováno."

V každém vrhu se ti narodí horší jedinci a lepší jedinci, rodiče tohoto psíka můžou být dobrým genetickým matrošem, třeba do 4tého kolene, chyba je v tom, že třeba někteří chovatelé moc neřeší, co je za psy, co se nevejdou do kolonek v průkazu původu, ale u nějakého štěnda se ti provalí geny, ob několik kolen dál a to už taková hitparáda být nemusí.
Třeba můj pes je povahou miliónovej - zdědil většinu genů po matce a její linii. Jeho bratr je labilní opravdu bojácnej a to se tam provalilo z 5tý generace, z otcovy strany. Pes, po kterym bratr má tuhle "super povahu" se tam dal jen kvůli exteriéru a povahu se dařilo válcovat stabilníma genema ze strany matky.
Příroda je prostě mocná a ikdyž si myslíš, že se ti povedlo v chovu stabilizovat povahu nebo exteriér, může se objevit něco, co tě překvapí.
A jelikož už se nedělá selekce chovu, tak to maj mnozí chovatelé ošetřeno ve smlouvě takto... Prostě horším jedincům z vrhu napíšou dál nerozmnožovat a hotovo.

16.10.2015 11:14

"Pak ale nevím proč na takovém " genetickém materiálu" ( pardon za ten výraz ) - jeho rodičích - je chováno."

V každém vrhu se ti narodí horší jedinci a lepší jedinci, rodiče tohoto psíka můžou být dobrým genetickým matrošem, třeba do 4tého kolene, chyba je v tom, že třeba někteří chovatelé moc neřeší, co je za psy, co se nevejdou do kolonek v průkazu původu, ale u nějakého štěnda se ti provalí geny, ob několik kolen dál a to už taková hitparáda být nemusí.
Třeba můj pes je povahou miliónovej - zdědil většinu genů po matce a její linii. Jeho bratr je labilní opravdu bojácnej a to se tam provalilo z 5tý generace, z otcovy strany. Pes, po kterym bratr má tuhle "super povahu" se tam dal jen kvůli exteriéru a povahu se dařilo válcovat stabilníma genema ze strany matky.
Příroda je prostě mocná a ikdyž si myslíš, že se ti povedlo v chovu stabilizovat povahu nebo exteriér, může se objevit něco, co tě překvapí.
A jelikož už se nedělá selekce chovu, tak to maj mnozí chovatelé ošetřeno ve smlouvě takto... Prostě horším jedincům z vrhu napíšou dál nerozmnožovat a hotovo.

Když já si pořád myslím, že u malinkého odchovance se to pozná těžko, když zjevnou vadu nemá, a stejně se mi ten výraz genetický základ nelíbí. Pokud bych věděla, že s genetickým základem rodičů není něco v pořádku, nemnožila bych je. Právě proto, že se to může objevit až v kolikáté generaci, u těch prodaných na chov i u těch z chovu vyloučených. To přece nikdy neodhadnete.

Neregistrovaný uživatel

16.10.2015 11:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.56

Když já si pořád myslím, že u malinkého odchovance se to pozná těžko, když zjevnou vadu nemá, a stejně se mi ten výraz genetický základ nelíbí. Pokud bych věděla, že s genetickým základem rodičů není něco v pořádku, nemnožila bych je. Právě proto, že se to může objevit až v kolikáté generaci, u těch prodaných na chov i u těch z chovu vyloučených. To přece nikdy neodhadnete.

Tak třeba už to poznáš na velikosti-mohutnosti štěnda.
Když vezmu, narodí se Jork, jako malá, drobná liška (delší protáhlý čumák), vyrůst může, jako sourozenci, to ano, ale liščí nos mu zůstane, což už prostě je odchylka od standardu.
Nebo se narodí štěně, výrazně větší, které bude v dospělosti přes standard, štěně má náběh na předkus/podkus... je tam změna barvy, která je se zavřenýma očima standardní, na výstavách by pohořel, do chovu se s ním počítat nedá...

16.10.2015 11:26
fawnalee

XXX.XXX.229.100

Dám teď příklad třeba od kamarádky a jejího vrhu. Vrh po dlouho vybíraném import otci. Z pěti štěňat všechna super, jedno světlejší pigment. Na výstavách by moc úspěšné nebylo, právě a jen kvůli tomu světlejšímu pigmenu, ale vylučující vada to není, štěně by v budoucnu bonitací prošlo. Ale proč? Nechce aby byl daný jedinec dále použit v chovu. Přestože posavu, pohyb, hlavu, zuby, vše krom toho pigmentu má perfektní. Takže smlouvu má sepsanou prakticky stejně. Jen tam má napsaný i důvod, proč nechce aby byl psík užit k chovu a dost vysokou sankci, kterou je majitel povinnen zaplatit pokud by psa uchovnil, případně ho použil k chovu bez PP. To je to, co mi ve smlouvě zadavatelky chybí, ale jinak to vcelku chápu. Prostě pokud jednou podepíšu ve smlouvě to, že pes není prodáván na chov, tak to tak je a hotovo. Nebudu nad tím spekulovat dodatečně, buď se zeptám na to, čemu nerozumím, ještě před podpisem, nebo se to pak nebudu snažit nijak občůrat.

16.10.2015 11:38

Tak třeba už to poznáš na velikosti-mohutnosti štěnda.
Když vezmu, narodí se Jork, jako malá, drobná liška (delší protáhlý čumák), vyrůst může, jako sourozenci, to ano, ale liščí nos mu zůstane, což už prostě je odchylka od standardu.
Nebo se narodí štěně, výrazně větší, které bude v dospělosti přes standard, štěně má náběh na předkus/podkus... je tam změna barvy, která je se zavřenýma očima standardní, na výstavách by pohořel, do chovu se s ním počítat nedá...

Tak to se snad pozná na bonitaci, ne?

Neregistrovaný uživatel

16.10.2015 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.56

Tak to se snad pozná na bonitaci, ne?

Tohle se pozná už při kontrole vrhu...

16.10.2015 12:00

fawnalee napsal(a):
Dám teď příklad třeba od kamarádky a jejího vrhu. Vrh po dlouho vybíraném import otci. Z pěti štěňat všechna super, jedno světlejší pigment. Na výstavách by moc úspěšné nebylo, právě a jen kvůli tomu světlejšímu pigmenu, ale vylučující vada to není, štěně by v budoucnu bonitací prošlo. Ale proč? Nechce aby byl daný jedinec dále použit v chovu. Přestože posavu, pohyb, hlavu, zuby, vše krom toho pigmentu má perfektní. Takže smlouvu má sepsanou prakticky stejně. Jen tam má napsaný i důvod, proč nechce aby byl psík užit k chovu a dost vysokou sankci, kterou je majitel povinnen zaplatit pokud by psa uchovnil, případně ho použil k chovu bez PP. To je to, co mi ve smlouvě zadavatelky chybí, ale jinak to vcelku chápu. Prostě pokud jednou podepíšu ve smlouvě to, že pes není prodáván na chov, tak to tak je a hotovo. Nebudu nad tím spekulovat dodatečně, buď se zeptám na to, čemu nerozumím, ještě před podpisem, nebo se to pak nebudu snažit nijak občůrat.

To úplně chápu, ale ona určitě ve smlouvě nezpochybňuje genetický předpoklad. Vámi zmiňované štěně má přece genetický předpoklad stejný jako ostatní sourozenci z vrhu.

16.10.2015 12:12
balisek

XXX.XXX.7.13

fawnalee napsal(a):

Nikdo se nic nesnaží "občůrat". Majitelka přece píše, že jí je to vcelku jedno, jelikož se psem neplánuje výstavy ani uchovnění - ptá se jen pro zajímavost.

V tomto případě chovatelka zadavatelce na dotaz sdělila, že štěně nemá žádnou vadu snižující jeho chovnou hodnotu a že si může cenu za oprávnění k chovu kdykoliv doplatit. Je to běžná praxe např. mezi chovateli koček.

Ne že by mi tato praxe přišla zrovna korektní, ale budiž. Chovatel má právo uřčovat podmínky prodeje a kupující s nimi může, ale také nemusí souhlasit.

16.10.2015 12:45
Ebra

XXX.XXX.191.130

anonymx napsal(a):
Ta smlouva je hovadina. Pokud prodavam stene bez zjevne vady tak nejsem jasnovidec a nemuzu predvidat co bude za rok ze psa ani jake umysly bude mit majitel (co kdyz ho proda?) A nechapu duvod snizeni ceny. Cenu snizim pokud ma vadu nebo nevydam PP. Navic pokud by s nim zadavatelka kryla bezpapirove feny tak to chovatelka nemuze nijak zjistit. Tato smlouva by zrejme i byla pravne napadnutelna, protoze ujednani jen "konstatuje" neobsahuje zavazani se kupujiciho ani pripadne sankce. Zcela spravne by bylo zavazat kupujiciho k pripadnemu doplatku, predkupni pravo apod.

Nevydam PP... ? Komu ?

16.10.2015 12:55
anonymx

XXX.XXX.27.66

Komu asi když já jsem prodávající?

16.10.2015 13:27
Ebra

XXX.XXX.191.130

Anonymx. A to jste nějaký bůh že si myslíte že o tom můžete rozhodovat ?..Průkaz původu není majetkem chovatele. Je majetkem plemenné knihy a patří nedílně ke konkrétnímu psovi. Pokud chovatel prodává štěně jde průkaz původu ihned současně se štěnětem, nebo pokud teprve má příjít z plemenné knihy uvede se v kupní smlouvě a ihned po obdržení z plemenné knihy ho má povinnost chovatel doručit majiteli. Uvědomte si, že pokud byste se jako chovatel šprajcnul a svévolně štěněti papíry nepředáte, jeho majitel si vyžádá duplikát průkazu původu protože na ten průkaz původu má nárok. I kdyby se jednalo o např. darované štěně papíry jsou jeho " občanka" a jdou se psem,. nikdo nemá právo na tom něco měnit. Tak velí chovatelská etika. Kromě té etiky je toto vše zakotveno v chovatelském řádu.

16.10.2015 15:05
anonymx

XXX.XXX.231.145

Ebra napsal(a):
Anonymx. A to jste nějaký bůh že si myslíte že o tom můžete rozhodovat ?..Průkaz původu není majetkem chovatele. Je majetkem plemenné knihy a patří nedílně ke konkrétnímu psovi. Pokud chovatel prodává štěně jde průkaz původu ihned současně se štěnětem, nebo pokud teprve má příjít z plemenné knihy uvede se v kupní smlouvě a ihned po obdržení z plemenné knihy ho má povinnost chovatel doručit majiteli. Uvědomte si, že pokud byste se jako chovatel šprajcnul a svévolně štěněti papíry nepředáte, jeho majitel si vyžádá duplikát průkazu původu protože na ten průkaz původu má nárok. I kdyby se jednalo o např. darované štěně papíry jsou jeho " občanka" a jdou se psem,. nikdo nemá právo na tom něco měnit. Tak velí chovatelská etika. Kromě té etiky je toto vše zakotveno v chovatelském řádu.

A kde jste na tohle prisla?
1) PP je majetkem chovatele de facto do prodeje a podminky prodeje urcuji smluvni strany
2) PP vystaveni pomerne trva, takze prakticky nikdy nejde hned pri odberu stenete
3) Zasila se vzdy chovateli, ten je plati a musi podepsat
4) Pokud bych prodavala stene jako nechovne (ackoliv stale nechapu proc) se slevou; tak bych skutecne PP nevydavala a to vse by samozrejme bylo osetreno smluvne.

16.10.2015 15:42

anonymx napsal(a):
1) PP je majetkem chovatele de facto do prodeje a podminky prodeje urcuji smluvni strany
2) PP vystaveni pomerne trva, takze prakticky nikdy nejde hned pri odberu stenete
4) Pokud bych prodavala stene jako nechovne (ackoliv stale nechapu proc) se slevou; tak bych skutecne PP nevydavala a to vse by samozrejme bylo osetreno smluvne.

Nevydala? Tak bych si udělala kopii.

16.10.2015 15:58
tlupa

XXX.XXX.184.13

PP je nedílnou součástí psa. Pokud průkaz původu kupujícímu nevydáte, kupující si stejně může nechat vystavit duplikát (stejně jako v případě ztráty PP) a vy se vystavujete riziku postihu ze strany chovatelského klubu - přinejmenším za to, že prodáváte "štěňata bez PP".

16.10.2015 15:59

tlupa napsal(a):
PP je nedílnou součástí psa. Pokud průkaz původu kupujícímu nevydáte, kupující si stejně může nechat vystavit duplikát (stejně jako v případě ztráty PP) a vy se vystavujete riziku postihu ze strany chovatelského klubu - přinejmenším za to, že prodáváte "štěňata bez PP".

16.10.2015 16:14
anonymx

XXX.XXX.231.145

Nemuze. Neni nikde uveden jako majitel. I duplikat jde pres chovatele. Zadny postih byt nemuze, protoze neodchovavam bez PP a pokud majitel ve smlouve odsouhlasi nevydani PP tak to je v naprostem poradku. Znovu upozornuji, ze nemuzu prijit na duvod proc bych to delala.

16.10.2015 16:19

anonymx napsal(a):
Nemuze. Neni nikde uveden jako majitel. I duplikat jde pres chovatele. Zadny postih byt nemuze, protoze neodchovavam bez PP a pokud majitel ve smlouve odsouhlasi nevydani PP tak to je v naprostem poradku. Znovu upozornuji, ze nemuzu prijit na duvod proc bych to delala.

Proč by to člověk podepisoval?

16.10.2015 16:23
tlupa

XXX.XXX.184.13

anonymx napsal(a):

Jaktože není nikde uvedený jako majitel? Má smlouvu, ne? To je jasný důkaz, že od vás štěně odkoupil.
Znovu upozorňuji, že PP je nedílnou součástí psa a vaše zadržování PP je proti předpisům ČMKU. Pokud si majitel kupuje psa s PP, musí k němu dostat PP - třeba i jen proto, aby mu ležel v šuplíku, nebo aby mohl se psem skládat zkoušky, které PP vyžadují.

16.10.2015 16:24
tlupa

XXX.XXX.184.13

Proč by to člověk podepisoval?

Protože o problematice třeba nic neví...

A pak má být chov s PP důvěryhodný, když chovatelé dělají takové prasárny jako nevydání PP, se kterým si pak dělají bůhvíjaké čachry.

16.10.2015 16:34
tlupa

XXX.XXX.184.13

Připojuji citaci ze Zápisního řádu ČMKU:
Čl. IX
Průkaz původu psa
3. Pro každého jedince je vystaven jeden průkaz původu. Průkaz původu je nedílnou součástí tohoto jedince.
4. Chovatel je povinen předat podepsaný průkaz původu nabyvateli tohoto jedince bez zbytečného odkladu poté, co jej obdržel z příslušného pracoviště plemenné knihy ČMKU, kterým byl průkaz původu vystaven. Cena jedince zahrnuje i cenu průkazu původu.

16.10.2015 16:35
Ebra

XXX.XXX.191.130

anonymx napsal(a):

Kde jdem na to přišla? Já to píšu v poslední větě : chovatelský řád.

16.10.2015 16:37
Ebra

XXX.XXX.191.130

XII. Průkaz původu
1. Průkaz původu je vystaven na formuláři uznaném FCI a označeném znakem FCI a ČMKU.
2. Průkaz původu musí obsahovat :
- rodokmen, nutné identifikační údaje o psu - feně
- nejméně tři generace předků
- přílohu, část určenou k zápisu výsledků z výstav, závodů, zkoušek, svodů a bonitací.
3.{b} Pro každého jedince je vystaven jeden průkaz původu. Průkaz původu je příslušenstvím tohoto jedince. Chovatel je povinen předat průkaz původu nabyvateli tohoto jedince bez zbytečného odkladu po té, co jej obdržel z Plemenné knihy ČMKU, kterou byl průkaz původu vystaven. Cena jedince zahrnuje i cenu průkazu původu.
4. Ztrátu průkazu původu je nutno hlásit příslušné plemenné knize. Za poškozený průkaz je možno vystavit přepis, za zničený nebo ztracený průkaz lze po zveřejnění v časopise Pes nebo dalších kynologických časopisech vystavit duplikát.
5. Zápisy do rodokmenu smí provádět pouze Plemenná kniha ČMKU.
6. Zápisy do přílohy provádí příslušní oprávnění pracovníci (plemenná kniha, rozhodčí, výstavní kancelář, veterináři, poradci chovu, pověření pracovníci sekretariátu ČMKU).
7. Za správnost údajů uvedených v průkazu původu odpovídá svým podpisem ten, kdo zápis provedl.

16.10.2015 16:46
Ebra

XXX.XXX.191.130

Doplňující info : všechny kluby spadající pod ČMKU - FCI se řídí tímto chovatelským řádem. Chovatel, který porušuje chovatelský řád podléhá kárnému řízení.

Pokud je ten zmiňovaný psík biewer může mít PP např. německé a tam nevím jak to mají, taky se to ale dá určitě zjistit. Dále jsou různé pofidérní kluby pro plemena, které nejsou pod FCI a dělají si papíry doslova na koleně na domácích tiskárnách. Pokud je zájemce o štěně málo informovaný, koupí si sice psa s papírama ale třeba až později lituje, zjistí, že nemůže na většinu výstav, jejich chovnost není uznávaná jinde než zase v jejich pofidérním klubu.

16.10.2015 17:01
Ebra

XXX.XXX.191.130

Ještě doplňkové info.Vztahuje se pouze k PP FCI : Průkaz původu je veřejnou listinou. Jeho padělání, zneužití nebo jakékoliv provádění změn je trestné a současně ho činí neplatným. Je nepřenosný na jiného psa. Jako dokument je jedinečný, na předepsaném tiskopise, všechna razítka, podpisy aj. musí být originál. Je tedy k jednomu štěněti jeden PP, v něm uvedeno označení štěněte např. tetovací číslo to a to, stvrzeno právě podpisem chovatele i plemenné knihy. Pokud se zažádá o duplikát, je označen jako duplikát. Duplikát pokud už je vydán má stejnou použitelnost jako původní PP.

16.10.2015 17:36
anonymx

XXX.XXX.237.154

A muzete my prozradit v cem nemam pravdu a co bych porusila? Pokud kupujici odsouhlasi koupi psa bez vydani PP, tak neporusim jako chovatel vubec nic. Ale nenapada mne duvod procto delat.

16.10.2015 17:40
Ebra

XXX.XXX.191.130

Takže mi z toho vyplývá jedna rada. Kdo si kupuje svého prvního psa s PP ať si s sebou vezme někoho důvěryhodného s bohatými chovatelskými zkušenostmi u psů, nejlépe u stejného nebo podobného plemene. Takový člověk mu poradí při výběru štěněte, vidí i to co laik na štěněti nevidí vůbec nebo až už je pozdě, jak v exterieru tak v povaze. Ihned na místě tak může kupujícího upozornit na jakékoli nedostatky, tedy i např. formální v kupní smlouvě.Taky se nedá od chovatele opít rohlíkem, jak vidno ne všichni chovatelé přestože chovají s PP mají jen ty nejčistší úmysly a některým nějaká chovatelská etika neříká vůbec nic. Taky vás dokáže tato pomocná osoba vymanévrovat ze situace, kdy je na místě štěně s díky odmítnout, vám se líbí a brali byste ho a už v tom třeba hodinu jedete citově. Jenom zkušený člověk vám skutečně dobře poradí, jsou to věci, které nenapadnou každého, např. počkat si až štěně udělá hromádku...má - li průjem zdrháme atd...je toho spousta. Mnohé nepříjemné situace mezi kupujícím a prodávajícím vznikají až následně jenom z neznalosti, špatné informovanosti a nezkušenosti kupujícího. Prostě vemte si s sebou zkušeného člověka, má to kromě výše uvedeného ještě jednu velkou výhodu. Bude u koupě v každý moment s vámi a vše co není uvedeno v kupní smlouvě a může být důležité, může tento člověk dosvědčit. Pokud jde o koupi štěněte bez PP radu nemám, to ať si koupí kdo chce co chce stejně houby ví co mu z toho vyroste.

16.10.2015 17:44
tlupa

XXX.XXX.184.13

anonymx napsal(a):
A muzete my prozradit v cem nemam pravdu a co bych porusila? Pokud kupujici odsouhlasi koupi psa bez vydani PP, tak neporusim jako chovatel vubec nic. Ale nenapada mne duvod procto delat.

Umíte číst? Dvakrát jsme vám tu dávali citaci ze zápisního řádu ČMKU, který jasně říká, že je vaší povinností PP vydat kupujícímu, protože je nedílnou součástí psa. ČMKU proti vám může uplatnit sankce, v krajním případě až zákaz chovu. Prostě pokud prodáváte psy s PP, musíte je prodat včetně PP - bez ohledu na to, zda budou či nebudou chovní (průkaz původu není dobrý jen k uchovnění).
Z hlediska obchodního práva je taková smlouva samozřejmě v pořádku, ale z hlediska pravidel ČMKU, která jste se jako chovatel s chovatelskou stanicí zavázala dodržovat, to možné není. Můžete si vybrat - chovat s PP a dodržovat pravidla stanovená organizací, která chov zastřešuje, nebo chovat bez PP a prodávat bezpapíráky. Nic mezi.

16.10.2015 17:53
anonymx

XXX.XXX.237.154

A vy rozumite cesky? Kupujici je nechce a ja mu je.vnutit nemuzu!

16.10.2015 17:57
tlupa

XXX.XXX.184.13

anonymx napsal(a):
A vy rozumite cesky? Kupujici je nechce a ja mu je.vnutit nemuzu!

Přečtěte si po sobě, co jste psala. Psala jste, že když má štěně vadu, tak PP nevydáte a necháte si ve smlouvě potvrdit, že s tím kupující souhlasí. To je něco dost jiného.

Navíc pokud by kupující PP nechtěl (nechápu proč, když si kupuje psa s PP, ale budiž), tak vy máte stejně povinnost mu PP dát. Takže mu PP musíte prostě poslat poštou, ideálně doporučeně. Když ho nepřevezme, to už je jeho boj.

16.10.2015 18:04
Ebra

XXX.XXX.191.130

Žádný kupující pokud si jde koupit psa s PP vám takouvou smlouvu nepodepíše pokud není dementní. Kdo chce psa s PP tak ví co chce. Vy se tady snažíte manipulovat ! Napřed jste psal(a) že mu PP nevydáte protože prodáváte levněji. Tam není nic o tom že majitel PP nechce ! To bylo vaše rozhodnutí. že jako když levně tak mu nedáte PP. Neboli dáváte kupujícímu na výběr : buď za plnou cenu a dám vám ke štěněti papíry nebo levně a papíry nedostanete. A to je přesně to co vás jako chovatele nesmí ani napadnout natož abyste to realizoval a ještě jste schopný to nacpat do kupní smlouy no vy jste zlý sen. Já se fakt nedivím že potom si lidi raději kupují šunty bezpapíráky a plivou na chovatelské stanice. U množáků se není čemu divit, že jim nějaká chovatelská etika nic neříká ale u chovu s PP je to skutečně na pováženou.

16.10.2015 18:22
anonymx

XXX.XXX.237.154

Tak jeste jednou a naposled. Ja osobne si nedovedu predstavit duvod proc bych to delala. Zrovna jako absolutne mne nenapada proc dat do smlouvy ze pes nebude vyuzivan k chovu.
Nekolikrat se mi stalo, ze novi majitele PP nechteli. Proste chteli cistokrevneho psa a PP je nezajimal. Takovym jsem jen jednou stene prodala a PP doslova vnutila. Prevzeti potvrdili a nakonec mi ho stejne nechali. Byla jsem s nimi v kontaktu a pes se.mel skvele i kdyz jsem z toho mela trochu obavy.

16.10.2015 18:34
tlupa

XXX.XXX.184.13

anonymx napsal(a):
Tak jeste jednou a naposled. Ja osobne si nedovedu predstavit duvod proc bych to delala. Zrovna jako absolutne mne nenapada proc dat do smlouvy ze pes nebude vyuzivan k chovu.
Nekolikrat se mi stalo, ze novi majitele PP nechteli. Proste chteli cistokrevneho psa a PP je nezajimal. Takovym jsem jen jednou stene prodala a PP doslova vnutila. Prevzeti potvrdili a nakonec mi ho stejne nechali. Byla jsem s nimi v kontaktu a pes se.mel skvele i kdyz jsem z toho mela trochu obavy.

Tak mě zrovna napadá docela pádný důvod, proč tohle dát do smlouvy (netýká se zadavatelky, je to jen obecná úvaha). Například mohlo mít štěně vrozenou vadu s velkým potenciálem dědivosti, která byla ještě u chovatele odoperovaná a štěně je tedy opticky v pořádku, uchovnitelné, ale je stále nositelem této vady. Například entropium, velká kýla, u staršího štěněte třeba DKK (do 4 měsíců věku se dá udělat symfyziodéza, která v dospělosti udělá z původní těžké DKK prakticky normální kyčle - je to samozřejmě v zájmu zdraví daného psa, leč chovat na něm vhodné není, byť je bez problémů uchovnitelný).

16.10.2015 18:36
klarusa

XXX.XXX.76.15

Cetla jsem jen polovinu prispevku
v zahranici je Breeding and non breeding pet contract normalni teda u dobrych chovatelskych stanic. U breeding contract platite vic nez u pet contrac, a vite proc? protoze tim se DOBRY CHOVATEL zarucuje, pokud pes nebo fena nebude kvuli vrozenym vadam pripusten do chovu tak vam nabidne stene z jineho spojeni, nebo vrati penize, vse je ve mlouve. Temi vylucujicimy skrytymy vady se treba mysli dysplazie kycelniho kloubu atd, to bohuzel u maleho stenete neodhadnete, az cas a vysetreni po roce zivota... takze asi tak. Tim, ze ho mate jen na mazla tak se chovatelka chrani. U dobrych chovatelu pokud se psem nebo fenkou budete mit dobre vysledky na vystavach, zavodech atd, a udelaji se vsechny potrebna vysetreni pro dane plemene, tak vam ten BANNER, ktery do plemene knihy na nej dali zvednou, a muzete ho mit chovny, znam nekolik pripadu, kdy pes nebo fena byli prodani na mazla, ale pak se ukazalo, ze jsou vytecni, a ze by obohatili chovnou zakladnu, a tak chovatel nabydnul zruseni zakazu chovat na onom jedinci. moje fenka je z takoveho spojeni, mamca byla prodana na mazlika, ale pak se zni stala sampionka Chorvatska a Srbska ve vystavach a tak chovatelka zvedla Banner a fenka mela jedny stenata, ktere se moooc povedly.

16.10.2015 18:54
anonymx

XXX.XXX.237.154

tlupa napsal(a):
Tak mě zrovna napadá docela pádný důvod, proč tohle dát do smlouvy (netýká se zadavatelky, je to jen obecná úvaha). Například mohlo mít štěně vrozenou vadu s velkým potenciálem dědivosti, která byla ještě u chovatele odoperovaná a štěně je tedy opticky v pořádku, uchovnitelné, ale je stále nositelem této vady. Například entropium, velká kýla, u staršího štěněte třeba DKK (do 4 měsíců věku se dá udělat symfyziodéza, která v dospělosti udělá z původní těžké DKK prakticky normální kyčle - je to samozřejmě v zájmu zdraví daného psa, leč chovat na něm vhodné není, byť je bez problémů uchovnitelný).

Vsechno tohle je veterinar povinnen zapsat do PP.

16.10.2015 18:56
tlupa

XXX.XXX.184.13

anonymx napsal(a):

Můžete dát nějaký zdroj této informace? Nikdy jsem na takové pravidlo nenarazila... bohužel.

16.10.2015 19:06

tlupa napsal(a):
Můžete dát nějaký zdroj této informace? Nikdy jsem na takové pravidlo nenarazila... bohužel.

Neznám takové pravidlo, ale dřív to bylo tak nějak v "etickém kodexu" veterináře. Aspoň když já jsem kdysi chtěla u psa zkusit řešit kryptorchismus veterinárně ( medikamenty, operativně), bylo mi řečeno, že stejně bude proveden zápis do PP.

16.10.2015 20:02
fawnalee

XXX.XXX.229.100

anonymx napsal(a):

Bohužel není. Veterináři vůbec nemusíte sdělit zda pes PP má nebo ne. Klidně můžete říct, že pes je bezpapírák, nebo říkat nemusíte, prostě veterináři žádnou takovou povinnost nemají.

16.10.2015 20:21
anonymx

XXX.XXX.237.154

Ale maji. Veskere chirurgicke zasahy menici vzhled psa a ted nenam moznost to najit kde to je.

16.10.2015 20:22

fawnalee napsal(a):
Bohužel není. Veterináři vůbec nemusíte sdělit zda pes PP má nebo ne. Klidně můžete říct, že pes je bezpapírák, nebo říkat nemusíte, prostě veterináři žádnou takovou povinnost nemají.

Ono toho bylo v "etickém kodexu" veterinářů i chovatelů víc. Bylo víc přirozené poctivosti mezi lidmi.

16.10.2015 20:32
bilusik

XXX.XXX.168.4

fawnalee napsal(a):

16.10.2015 20:34
bilusik

XXX.XXX.168.4

Neznám takové pravidlo, ale dřív to bylo tak nějak v "etickém kodexu" veterináře. Aspoň když já jsem kdysi chtěla u psa zkusit řešit kryptorchismus veterinárně ( medikamenty, operativně), bylo mi řečeno, že stejně bude proveden zápis do PP.

Drtivá většina veterinářů toto neřeší. A když máte toho svého, kterého celý rok svými psy dobře živíte, tak se vás na nic neptá a žádný zápis do PP neřeší - to je realita.

16.10.2015 22:02
Ebra

XXX.XXX.191.130

Ono toho bylo v "etickém kodexu" veterinářů i chovatelů víc. Bylo víc přirozené poctivosti mezi lidmi.

Ano dříve to tak fungovalo.Dneska je IN vychcanost viz to co napsal bilusik. V průkazech původu ta kolonka dodnes je " zdravotní záznamy". Realita je taková jak píše Bilusik. Nebo si někdo myslí, že když kupuje např. štěně s kupírovanýma ušima tak že k němu dostane od chovatele PP se záznamem, razítkem a podpisem veterináře?

16.10.2015 22:25
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ebra napsal(a):
Ano dříve to tak fungovalo.Dneska je IN vychcanost viz to co napsal bilusik. V průkazech původu ta kolonka dodnes je " zdravotní záznamy". Realita je taková jak píše Bilusik. Nebo si někdo myslí, že když kupuje např. štěně s kupírovanýma ušima tak že k němu dostane od chovatele PP se záznamem, razítkem a podpisem veterináře?

Přesně. I dnes se najde dost veterinářů co s tím nemají problém, provedou zákrok, nechají si za něj velmi dobře zaplatit a samozřejmě nikam nic nepíší. To samé třeba s prodejem hormonálních injekcí na podporu sestoupnutí varlat. Drtivá většina veterinářů jede na tvrdý byznys a výdělek, etika je pro ně až za penězi.

16.10.2015 22:37

bilusik napsal(a):
Přesně. I dnes se najde dost veterinářů co s tím nemají problém, provedou zákrok, nechají si za něj velmi dobře zaplatit a samozřejmě nikam nic nepíší. To samé třeba s prodejem hormonálních injekcí na podporu sestoupnutí varlat. Drtivá většina veterinářů jede na tvrdý byznys a výdělek, etika je pro ně až za penězi.

Jenže bohužel počátek je u "chovatelů". Kdyby tyto výkony nepožadovali - znáte to, kde není poptávka...

16.10.2015 22:58
klarusa

XXX.XXX.76.15

Ebra napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2569757/stredoasijsky-pastevecky-pes-posledni-fenky-na-prodej/.

To by me zajimalo proc je takhle drzej, proc nejsou v postoji... ze by proslapy?

16.10.2015 23:10
bilusik

XXX.XXX.168.4

Jenže bohužel počátek je u "chovatelů". Kdyby tyto výkony nepožadovali - znáte to, kde není poptávka...

A proč je tedy ten veterinář "eticky" neodmítne ? Kdyby většina veterinářů odmítala, tak by si to chovatelé netroufli požadovat, ale když ví, že veterinář neodmítne, tak proč by třeba kupíraci uší nebo hormonální injekci stále nepožadovali. Že by penízky přednější než veterinářská etika... ? Počátek může být zrovna tak u úplatných a nenažraných vetů.

16.10.2015 23:25

bilusik napsal(a):
A proč je tedy ten veterinář "eticky" neodmítne ? Kdyby většina veterinářů odmítala, tak by si to chovatelé netroufli požadovat, ale když ví, že veterinář neodmítne, tak proč by třeba kupíraci uší nebo hormonální injekci stále nepožadovali. Že by penízky přednější než veterinářská etika... ? Počátek může být zrovna tak u úplatných a nenažraných vetů.

Kupíraci uší těsně u hlavy v 90% provádí chovatel, jen "odloupne" štěněti ucho do 3 dnů od porodu.

16.10.2015 23:51
Ebra

XXX.XXX.191.130

Kupíraci uší těsně u hlavy v 90% provádí chovatel, jen "odloupne" štěněti ucho do 3 dnů od porodu.

Tak to je uklidňující zpráva. Když ty uši štěňátkům odkudlá ( pardon "odloupne" ) sám chovatel to je hned lepší než kdyby to kupírování dělal odborně veterinář...

17.10.2015 00:23
bilusik

XXX.XXX.168.4

Ebra napsal(a):
Tak to je uklidňující zpráva. Když ty uši štěňátkům odkudlá ( pardon "odloupne" ) sám chovatel to je hned lepší než kdyby to kupírování dělal odborně veterinář...

No, ono to bude možná tím, že zkušený chovatel to umí mnohdy lépe než třeba nějaký nezkušený veterinář, který dané plemeno nechová a ani nevím, jestli se to na škole ještě ti mladí veterináři dnes učí, řezat uši. Vím, že třeba za komančů nebo i třeba po revoluci si někteří chovatelé a poradci chovů kupírovali u dobrmanů a pinčů ocásky sami a uměli to lépe než veterináři. Veterinář mnohdy netrefil správně dálku, buď je udělal o obratel delší nebo naopak kratší nebo tu kůži špatně ustřihl a blbě zašil a pak mu tam koukal pahýl kosti - takže se zkušení chovatelé a poradci chovů spoléhali na sebe a dělali to lépe než mnozí veti.

17.10.2015 13:08
Dasvo

XXX.XXX.83.28

anonymx napsal(a):

A jak ten veterinář vůbec zjistí, že pes má PP? Nikdy se mně veterinář neptal jestli pes má papíry nebo ne. A kdyby se zeptal půjdu jinam! Veterinář má léčit a ošetřovat všechny stejně je mu houby po tom, co je pes zač!

17.10.2015 14:09
anonymx

XXX.XXX.237.154

Dasvo napsal(a):
A jak ten veterinář vůbec zjistí, že pes má PP? Nikdy se mně veterinář neptal jestli pes má papíry nebo ne. A kdyby se zeptal půjdu jinam! Veterinář má léčit a ošetřovat všechny stejně je mu houby po tom, co je pes zač!

A vy jste po nem nekdy pozadovala chirurgicky zasah menici vzhled psa?

17.10.2015 14:23
tlupa

XXX.XXX.106.11

anonymx napsal(a):

A odkdy je operace entropia nebo DKK "zásah měnící vzhled psa"?

17.10.2015 14:33
anonymx

XXX.XXX.237.154

Odjakziva. Nedelejte z veterinaru blbce. Moc dobre vedi jake zasahy musi zapsat.

17.10.2015 14:42
tlupa

XXX.XXX.106.11

anonymx napsal(a):
Odjakziva. Nedelejte z veterinaru blbce. Moc dobre vedi jake zasahy musi zapsat.

Nemusí. Žádný předpis to nestanovuje a veterinářům může být jedno, jestli léčí psa s PP, nebo bez PP. PP je zajímá jen v momentě, kdy jde o oficiální vyšetření pro klub.

Pokud se mýlím, tak mi prosím dejte odkaz na předpis, který zapisovat všechny zákroky do PP veterinářům přikazuje.

17.10.2015 14:52
Dasvo

XXX.XXX.83.28

anonymx napsal(a):

Ano. Kupříkladu jsem nechával operovat entropium. u feny s PP ale vysokou DKK, takže nikdy do chovu nezasáhla. nikdy po mě žádný veterinář PP nechtěl! (nemluvím o DKK které se povinně hlásí klubu.) Další entropium, u štěněte jiného plemene, jiný veterinář. taktéž nechtěl PP. Podotýkám, že pes nepůsobí v chovu. další pes, bez PP, jiné plemeno, operace loketního kloubu, též se po PP nikdo nepídil.
Zřejmě potkávám samé veterináře, kteří neřeší, koho léčí ale řeší jak léčí!

17.10.2015 15:50
klarusa

XXX.XXX.76.15

Tahle diskuze se zvrhla v neco uplne jineho, chudak zadavatelka ted premysli jak ji xhovatelka vypekla a co ji zatajila a co s tim jejim pejskem je nebo bylo. Takze jeste jednou pro zadavatelku: je to normalni postup v zahranici jak uz tu pdali predemnou a jakja sama psala. Nebojte pejskovy urco nic nebylo, to by vam dobra chovatelka rekla. Jen se proste touto smlouvou chrani. Protoze ve smlouve pro chovne psy je pak napsano, ze pokud zvire je z genetickych dispozic vylouceno s chovu tak vam chovatelka nabidne jine stene stejne kvality nebo neco podobneho... Jestli je chovatelka ferova, a zajoma se o zdokonaleni plemene a vam se s pejskem povede dobre na vystavnim poly nebo sportovnim a pejsek bude mit dobre zdravotni vysledky vzdy je mozne se s chovatelem domluvit a on napise do plemene knihy a banner zrusi a pejsek se muze stat chovnym. At vam to s pejskem slape a nebojte, cesky narod zase vymejsli co je kde spatne. A no mohlo by to tak byt co tady rikaj, ale to je u spatnych chovatelu, a vy pokud jste si neco o chovately zjistila, nez jste pejska koupila tak predpokladam, ze chovatel bude v kruzich plemene uznavany.

NikaN

18.10.2015 12:44
NikaN

XXX.XXX.23.7

klarusa napsal(a):
Tahle diskuze se zvrhla v neco uplne jineho, chudak zadavatelka ted premysli jak ji xhovatelka vypekla a co ji zatajila a co s tim jejim pejskem je nebo bylo. Takze jeste jednou pro zadavatelku: je to normalni postup v zahranici jak uz tu pdali predemnou a jakja sama psala. Nebojte pejskovy urco nic nebylo, to by vam dobra chovatelka rekla. Jen se proste touto smlouvou chrani. Protoze ve smlouve pro chovne psy je pak napsano, ze pokud zvire je z genetickych dispozic vylouceno s chovu tak vam chovatelka nabidne jine stene stejne kvality nebo neco podobneho... Jestli je chovatelka ferova, a zajoma se o zdokonaleni plemene a vam se s pejskem povede dobre na vystavnim poly nebo sportovnim a pejsek bude mit dobre zdravotni vysledky vzdy je mozne se s chovatelem domluvit a on napise do plemene knihy a banner zrusi a pejsek se muze stat chovnym. At vam to s pejskem slape a nebojte, cesky narod zase vymejsli co je kde spatne. A no mohlo by to tak byt co tady rikaj, ale to je u spatnych chovatelu, a vy pokud jste si neco o chovately zjistila, nez jste pejska koupila tak predpokladam, ze chovatel bude v kruzich plemene uznavany.

Moc Vám děkuji. Pejska jsem samozřejmě nekupovala jako zajíce v pytli a o chovatelce jsem si zjišťovala nějaké informace.I dle veterináře je pejsek zdraví. Tam jsem šla hned, jak jsme si pejska přivezli. Jen mě opravdu zajímal ten dovětek ve smlouvě, jestli se s ním někdo nesetkal.Ale to už jsem se také dozvěděla od chovatelky.Takže si myslím, že je vše v pořádku. Tato diskuze se opravdu zvrhla úplně do ničeho jiného.

18.10.2015 16:47
klarusa

XXX.XXX.76.15

NikaN napsal(a):
Moc Vám děkuji. Pejska jsem samozřejmě nekupovala jako zajíce v pytli a o chovatelce jsem si zjišťovala nějaké informace.I dle veterináře je pejsek zdraví. Tam jsem šla hned, jak jsme si pejska přivezli. Jen mě opravdu zajímal ten dovětek ve smlouvě, jestli se s ním někdo nesetkal.Ale to už jsem se také dozvěděla od chovatelky.Takže si myslím, že je vše v pořádku. Tato diskuze se opravdu zvrhla úplně do ničeho jiného.

Ano zvrhla, ale nebojte ve svete je to normalni kupovat PP psy na chov nebo na mazla. Ja mam borderku z cech a u roho nemam ve smlouve bic a pak fenku z chorvatska a tu jsem kupovala s tim, ze na ni muzu kryt pokud budou vsechny testy ok. Jeji sourozenci putovali po cele evrope. Jen jeden je vyrazeny z chovu a u nej je snad ve smouve napsano, ze vude muset byt vykastrovan, ma podkus, ostatni jsou standartni, ale jen tri jsou opravdu vymecni a chovatelka jim chtela najit novy domov kde budou chodit na vystavy a pozdeji, pokud vse bude ok tak budou chovni. U moji a jeste jednoho si nechala i chovne prava, jsem co-owner a kdyz bude mit stenda, tak je bude mut na chovatelky stanici. U treti fenecky ma jen narok si vybrat jedno stene pokud bude mit stenata. Takze nebojte urco snim neni nic v neporadku, takove to smlovy jsou normalni v zahranici, kde se snazi zlepsit plemeno. Ono taky kdyz chovatelka proda psa na mazlika a da mu do plemene knihy zakaz chovnosti tak udrzuje nejake chovne linie, ktere treba nezkuseny clovek mohl prokrizit atd. Proste dobry chivatel prodava chovny material na chov chovatelum, ostatnim zajemcum na mazlika, ale i z mazlika pak muze byt chovny pes, kdyz si to zaslouzi a vybojuje.

18.10.2015 16:52
klarusa

XXX.XXX.76.15

Ono pak jinak vidite hodne inzeratu na stenda bez PP po rodicich s PP... A proc? Protoze tyto samodomachovatele maj fenku soused na psa, tak proc nemit stenda, vzdyt jsou papiroovy... Jenze to neni jen o kusu papiru, ale i o zdravotnich testech, vystavach, zkouskach atd. Pak more papirovani s chovkou atd... Proto chovatele v zahranici prodavaj psy na mazla a na chov... U nas to jeste neni moc rozsirene si myslim a pak tu vznikaji bludy, ze pejsek je nestandartni atd. Kdyby byl nestandartni tak by to melo byt zaznamenano, a pokud ne, tak to podle meho neni chovatel ale prasak co to dela pro penize a ne pro zlepseni plemene..

18.10.2015 17:05

..."Kdyby byl nestandartni.."
Kdyby byl nestandartní...znamenalo by to, že není zabalený ve vlajce, standartě.

19.10.2015 02:32
fikovnice

XXX.XXX.99.69

NikaN napsal(a):

To je téměř nicneříkající odpověď. Taková...diplomatická .

19.10.2015 14:21
perský chrt

XXX.XXX.234.209

Dobrý den Niko,
i já jsem si před lety koupila, zlevněné" štěně. Chovatelka zanedbala péči o štěňátka a způsobila jim zdrav. potíže. V kupní smlouvě jsem měla důvod slevy uveden. Vzhledem k tomu, že jsem psa během pár týdnů doma vyléčila a žádné následky to nezanechalo nevidím důvod, pro by měl být vyloučen z chovu. Oba rodiče jsou šampioni, on sám splňuje veškeré požadavky standardu, obonitován byl bez výhrad, netrpí žádnými nemoci ani alergiemi, není očividně ani přenašečem nějaké genetické vady, tak proč ho vyřazovat z chovu. Já mám ze zkušeností spíše velké výhrady vůči příbuzenecké plemenitbě, než řešit co prodělal jedinec v prvních měsících za, banality" (pokud to nemá genetický podklad).
Z druhé strany podpisem kupní smlouvy jsem majitelem psa já a chovatelka mi do mých úmyslů nemá co mluvit. Může se max. od mého chovu distancovat, na což má právo. Ale zrovna v mém případě jsem to já, kdo tu uvádí, že jediné co nás s chovatelkou pojí je fakt, že jsem si od ní koupila štěně (vypiplala a vyléčila ve zdravého jedince). S jejím přístupem k chovu dodnes nesouhlasím a mám k němu své výhrady, které jsem jí vytkla. Důležité pro mne je, že je můj pes zdravý a pohodový člen mé rodiny.
Navíc jak může být řeč o nějakém finančním vyrovnání v případě, že ho uchovníte? Kde máte tuto úmluvu ve smlouvě? A co je běžná cena? Máme tržní smluvní ceny - pokud je pes zdravý, tak ji nikdo nenutil jít s cenou dolu. Když jsem sháněla štěně pro manžela, jeho vysněné rasy, taky takzvaně jen na mazlení, tak mi chovatelky řekly, že buď budu respektovat cenu, nebo si mám koupit na mazlení bezpapíráka - a tak mám po téměř 20letech doma psa bez PP. Po rodičích šampionech, ale bez papírů.
Bohužel, praktiky některých chovatelů a chovatelských klubů sami přispívají k množení psů bez PP. A ač mám psa s PP a nesouhlasím s chovem štěňat bez PP a sama bych taková štěňata, nevyprodukovala", mnohdy se přístupu některých chovatelů obejít byrokracii a špínu chovatelkých drbů nedivím.

19.10.2015 15:01
klarusa

XXX.XXX.76.15

perský chrt napsal(a):
Dobrý den Niko,
i já jsem si před lety koupila, zlevněné" štěně. Chovatelka zanedbala péči o štěňátka a způsobila jim zdrav. potíže. V kupní smlouvě jsem měla důvod slevy uveden. Vzhledem k tomu, že jsem psa během pár týdnů doma vyléčila a žádné následky to nezanechalo nevidím důvod, pro by měl být vyloučen z chovu. Oba rodiče jsou šampioni, on sám splňuje veškeré požadavky standardu, obonitován byl bez výhrad, netrpí žádnými nemoci ani alergiemi, není očividně ani přenašečem nějaké genetické vady, tak proč ho vyřazovat z chovu. Já mám ze zkušeností spíše velké výhrady vůči příbuzenecké plemenitbě, než řešit co prodělal jedinec v prvních měsících za, banality" (pokud to nemá genetický podklad).
Z druhé strany podpisem kupní smlouvy jsem majitelem psa já a chovatelka mi do mých úmyslů nemá co mluvit. Může se max. od mého chovu distancovat, na což má právo. Ale zrovna v mém případě jsem to já, kdo tu uvádí, že jediné co nás s chovatelkou pojí je fakt, že jsem si od ní koupila štěně (vypiplala a vyléčila ve zdravého jedince). S jejím přístupem k chovu dodnes nesouhlasím a mám k němu své výhrady, které jsem jí vytkla. Důležité pro mne je, že je můj pes zdravý a pohodový člen mé rodiny.
Navíc jak může být řeč o nějakém finančním vyrovnání v případě, že ho uchovníte? Kde máte tuto úmluvu ve smlouvě? A co je běžná cena? Máme tržní smluvní ceny - pokud je pes zdravý, tak ji nikdo nenutil jít s cenou dolu. Když jsem sháněla štěně pro manžela, jeho vysněné rasy, taky takzvaně jen na mazlení, tak mi chovatelky řekly, že buď budu respektovat cenu, nebo si mám koupit na mazlení bezpapíráka - a tak mám po téměř 20letech doma psa bez PP. Po rodičích šampionech, ale bez papírů.
Bohužel, praktiky některých chovatelů a chovatelských klubů sami přispívají k množení psů bez PP. A ač mám psa s PP a nesouhlasím s chovem štěňat bez PP a sama bych taková štěňata, nevyprodukovala", mnohdy se přístupu některých chovatelů obejít byrokracii a špínu chovatelkých drbů nedivím.

Ale jeji pejsek papiry ma, jen v plemene knize bude mit od chovatelky zakaz chovu. Jedine chovatelka to muze zrusut, takze si psa muze majitelka odvystavovat, udelat vsechny testy, ale pokud chivatelka nezvedne ten Banner tak proste chovnej bejt nemuze. Pes muze byt prvotridni a stejne mit od chovatele ten zakaz. Kouknete na to z druhe strany, tim ze si koupute psa u ktereho je moznoat chovu se chovatelka zarucuje, ze v budoucnu kdyby se vyskytly vrozene vady dysplazie atd, peoste co neni poznat v 8 tydnech tak vam da jine stene stejne kvality, nebo vrati penize atd. Proto je pak pejsek drazsi, je u nej vice zaruk. Neni to o ton, ze tento pejsek nema xhivatelske vlastnosti... U nekterych chocatelu v zahranici je moznost psa zpetne udelat chovnym, proste xhovatel napise na plemenou knihu a banner zrusi. Nevimuz jak jinak to vysvetlit, proste v zahranici normalbi vec mit psa s PP na mazlika, nebo na chov, a nebo psa s PP ktery ne nestandart - predkus, podkus atd...

19.10.2015 16:38
bilusik

XXX.XXX.168.4

klarusa napsal(a):
Ale jeji pejsek papiry ma, jen v plemene knize bude mit od chovatelky zakaz chovu. Jedine chovatelka to muze zrusut, takze si psa muze majitelka odvystavovat, udelat vsechny testy, ale pokud chivatelka nezvedne ten Banner tak proste chovnej bejt nemuze. Pes muze byt prvotridni a stejne mit od chovatele ten zakaz. Kouknete na to z druhe strany, tim ze si koupute psa u ktereho je moznoat chovu se chovatelka zarucuje, ze v budoucnu kdyby se vyskytly vrozene vady dysplazie atd, peoste co neni poznat v 8 tydnech tak vam da jine stene stejne kvality, nebo vrati penize atd. Proto je pak pejsek drazsi, je u nej vice zaruk. Neni to o ton, ze tento pejsek nema xhivatelske vlastnosti... U nekterych chocatelu v zahranici je moznost psa zpetne udelat chovnym, proste xhovatel napise na plemenou knihu a banner zrusi. Nevimuz jak jinak to vysvetlit, proste v zahranici normalbi vec mit psa s PP na mazlika, nebo na chov, a nebo psa s PP ktery ne nestandart - predkus, podkus atd...

Cituji -...Ale jeji pejsek papiry ma, jen v plemene knize bude mit od chovatelky zakaz chovu. Jedine chovatelka to muze zrusu... A to u nás taky dělá plemenná kniha ČMKU, když nemá pes žádnou vadu, že ho neuchovní, že to chovatelka nechce ? O tom slyším teda prvně a myslím si, že to plemenka nedělá, že to je nesmysl, když nemá pes žádnou vyřazující vadu. Do toho se plemenná kniha asi nijak nemíchá a je to jen mezi chovatelem a kupujícím. Že plemenná kniha vyznačuje do PP, když má jedinec vady vylučující z chovu, že se jedná o jedince vyřazeného z chovu - to vím, ale že by se míchala u nás do něčeho u zdravého jedince bez vady - to slyším prvně.

19.10.2015 17:23
klarusa

XXX.XXX.76.15

bilusik napsal(a):
Cituji -...Ale jeji pejsek papiry ma, jen v plemene knize bude mit od chovatelky zakaz chovu. Jedine chovatelka to muze zrusu... A to u nás taky dělá plemenná kniha ČMKU, když nemá pes žádnou vadu, že ho neuchovní, že to chovatelka nechce ? O tom slyším teda prvně a myslím si, že to plemenka nedělá, že to je nesmysl, když nemá pes žádnou vyřazující vadu. Do toho se plemenná kniha asi nijak nemíchá a je to jen mezi chovatelem a kupujícím. Že plemenná kniha vyznačuje do PP, když má jedinec vady vylučující z chovu, že se jedná o jedince vyřazeného z chovu - to vím, ale že by se míchala u nás do něčeho u zdravého jedince bez vady - to slyším prvně.

Nevim jak v cr, ale v Evrope normalni jev...Mozna sirim bludy o cr, ale v jinych zemich to tak je.

19.10.2015 17:40
bilusik

XXX.XXX.168.4

klarusa napsal(a):
Nevim jak v cr, ale v Evrope normalni jev...Mozna sirim bludy o cr, ale v jinych zemich to tak je.

V některých státech možná, ale asi ne pod FCI. Plemenné knize je úplně jedno, za kolik si prodal chovatel štěňata a nefunguje to tak, že na plemennou knihu ČMKU (FCI) zavoláte a řeknete tohle štěně bez vad jsem prodala za málo, tak ho neuchovňujte i když nemá žádnou vadu - jen proto, že jsem ho prodala bez vady za málo peněz. Tak to u nás opravud nefunguje a do tohodle se plemenka nijak u nás nemíchá. Takže plemenka u nás - u zdravého jedince bez vady co splnil všechny podmínky pro uchovnění žádný problém s uchovněním dělat nebude. To potom podle smlouvy co tam mají napsané ( a jestli to bude vůbec soudně vymahatelné) budou mezi sebou muset řešit chovatel s majitelem štěněte, ale ne plemenná kniha.

19.10.2015 18:06
LájošM

XXX.XXX.14.251

Kupní smlouva, ve které je nějaké omezení s nakládáním prodané "věci", je neplatná. Ve smlouvě může být napsáno, že pes je nestandardní z určitých důvodů a tedy je pravděpodobné, že nebude vhodný k chovu. V takových případech bývá cena nižší než obvyklá. Ale co je obvyklá cena? Rozdíly jsou veliké, je na každém, co je ochoten za psa dát.
Ale i v tom případě předpokládané nestandardnosti se štěně může vyvinout v pěkného jedince.
Pokud by pak pes prošel bonitací, klidně může do chovu jít a žádná smlouva v tom majiteli nebrání. Nikde nevidím ustanovení, že se strany dohodly, že v případě chovu bude původnímu chovateli nějaká částka ještě dodatečně doplacena.
Bohužel se tu rozmáhá nešvar, že původní chovatelé brání svým odchovancům v chovu... jen z toho důvodu, že si myslí, že jsou ti nejzodpovědnější, nejchytřejší, jen oni mají právo chovat. Místo aby byli rádi, že svá odchovaná štěňata uvidí na výstavách a chovatelská práce bude pokračovat, raději kvůli strachu z konkurence vymýšlí nesmyslné smlouvy.

19.10.2015 18:29
bilusik

XXX.XXX.168.4

LájošM napsal(a):
Kupní smlouva, ve které je nějaké omezení s nakládáním prodané "věci", je neplatná. Ve smlouvě může být napsáno, že pes je nestandardní z určitých důvodů a tedy je pravděpodobné, že nebude vhodný k chovu. V takových případech bývá cena nižší než obvyklá. Ale co je obvyklá cena? Rozdíly jsou veliké, je na každém, co je ochoten za psa dát.
Ale i v tom případě předpokládané nestandardnosti se štěně může vyvinout v pěkného jedince.
Pokud by pak pes prošel bonitací, klidně může do chovu jít a žádná smlouva v tom majiteli nebrání. Nikde nevidím ustanovení, že se strany dohodly, že v případě chovu bude původnímu chovateli nějaká částka ještě dodatečně doplacena.
Bohužel se tu rozmáhá nešvar, že původní chovatelé brání svým odchovancům v chovu... jen z toho důvodu, že si myslí, že jsou ti nejzodpovědnější, nejchytřejší, jen oni mají právo chovat. Místo aby byli rádi, že svá odchovaná štěňata uvidí na výstavách a chovatelská práce bude pokračovat, raději kvůli strachu z konkurence vymýšlí nesmyslné smlouvy.

To si právě myslím také, že standardní štěně plemenka uchovní a nějaké nesmyslné protiprávní slinty co si dává některý chovatel zbytečně do smlouvy plemenku nezajímají, a když ze štěněte vyroste jedinec bez vad, že nic nebrání uchovnění. Že třeba chovatel prodal štěně levně, protože si myslel, že nebude třeba k chovu je jen jeho věc, plemennou knihu to nijak nezajímá.

19.10.2015 18:39
LájošM

XXX.XXX.14.251

bilusik napsal(a):
To si právě myslím také, že standardní štěně plemenka uchovní a nějaké nesmyslné protiprávní slinty co si dává některý chovatel zbytečně do smlouvy plemenku nezajímají, a když ze štěněte vyroste jedinec bez vad, že nic nebrání uchovnění. Že třeba chovatel prodal štěně levně, protože si myslel, že nebude třeba k chovu je jen jeho věc, plemennou knihu to nijak nezajímá.

Ono právě neexistuje levně - draze. Cena je smluvní, ne tabulková. Prodávající prodal za jím udanou cenu a kupující s ní souhlasil. To je celé.
Pouze pokud se dopředu ví, že štěně nebude do chovu (např. z důvodu nestandardní barvy, znaků, chyba v postavení zubů apod.), musí být toto ve smlouvě uvedeno, je to fér ze strany chovatele, aby s tím nový majitel počítal. Ale jakékoli nakládání s tímto zvířetem se omezovat nesmí (v rámci zákona).
Stejně tak by se nemohl hádat nový majitel psa, kdyby zjistil, že jeho nestandardní štěně bylo prodáno za vyšší cenu než nějaký budoucí výstavní šampion.

19.10.2015 18:55
bilusik

XXX.XXX.168.4

LájošM napsal(a):
Ono právě neexistuje levně - draze. Cena je smluvní, ne tabulková. Prodávající prodal za jím udanou cenu a kupující s ní souhlasil. To je celé.
Pouze pokud se dopředu ví, že štěně nebude do chovu (např. z důvodu nestandardní barvy, znaků, chyba v postavení zubů apod.), musí být toto ve smlouvě uvedeno, je to fér ze strany chovatele, aby s tím nový majitel počítal. Ale jakékoli nakládání s tímto zvířetem se omezovat nesmí (v rámci zákona).
Stejně tak by se nemohl hádat nový majitel psa, kdyby zjistil, že jeho nestandardní štěně bylo prodáno za vyšší cenu než nějaký budoucí výstavní šampion.

No, mne to je jasné a souhlasím s tím co píšete. Takže zadavatelka si nemusí nijak lámat hlavu, pokud je pes bez vady a v budoucnu ho uchovní, tak jí nikdo nemůže nic zakazovat.

19.10.2015 20:29
Ebra

XXX.XXX.191.130

Pokud má jorkšíra z české chovatelské stanice a tedy k němu dostane české papíry ( FCI potažmo ČMKU ) tak je to tak ( bilusik, lajoš ). Pokud ale má biewra což tu o tom cosi padlo a nechce se mi to hledat zpátky je tu už hodně příspěvků- takže nevím co vlastně má, tam by možná situace vypadala jinak. FCI plemeno neuznává a mívají jakési německé papíry, čertví jak je to s uchovňováním bude to podle pravidel v jejich příslušném klubu. Ale každopádně toho příslušného českého klubu, tedy pro biewry. Ale tak snad majitelka ví, určitě ji chovatelka informovala.

No nenapsala jsem to zrovna nejšťastněji, omlouvám se, snad k tomu někdo ví více a může upřesnit.

19.10.2015 21:10
LájošM

XXX.XXX.14.251

Já to myslel všeobecně.
Samozřejmě že si už majitelka psa musí sama zjistit, jak to s u nás neuznaným plemenem je. Z PP (nebo co k psovi dostane) se dozví, pod jakou organizací je pes registrován, v které plemenné knize je zapsaný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík