Fena s diabetes den po kastraci zvrací a nechce jíst

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2015 10:36
fuxa

XXX.XXX.62.206

Ahoj,

máme fenku s diabetes, nezabíral jí inzulín a tak jsme ji včera nechali na doporučení lékaře vykastrovat. Můj doktor dnes neordinuje a na pobočce v Měcholupech jsou až od 3. :/

Po probuzení z narkózy měla hroznou žízeň (navíc díky cukrovce a vysokým hodnotám měla žízeň pořád i před operací) a neustále chodí po bytě a hledá vodu. Dávám jí pít menší množstvi vždy tak jednou za hodinu, mezitím ale kňučí a chce neustále pít. Jenomže všechnu vodu následně zvrací.

Teď se to trošku uklidnilo, nezvrací takové množství jako v noci a ne tak často. Ale nechce nic jist, vždy si čuchne a odmítne (a to je jinak brutální žravka). Nejedla tedy včera (díky hladovce před operací) a dnes taky nic.

Takže řeším teď, zdají mám píchnout inzulín. Měla ho dostat v 8 -9 ráno po jídle, ale když nic nesnědla, tak mám trochu strach. Cukr jsem jí vak měřila a má neměřitelnou hodnotu - nad 30. Je to nejspíš proto, že včera po operaci večer inzulín nedostala (pícháme jí dvakrát denně).

Tak nevím - píchnout - nepíchnout?

17.10.2015 10:43
ivulka2

XXX.XXX.155.174

fuxa napsal(a):
Ahoj,

máme fenku s diabetes, nezabíral jí inzulín a tak jsme ji včera nechali na doporučení lékaře vykastrovat. Můj doktor dnes neordinuje a na pobočce v Měcholupech jsou až od 3. :/

Po probuzení z narkózy měla hroznou žízeň (navíc díky cukrovce a vysokým hodnotám měla žízeň pořád i před operací) a neustále chodí po bytě a hledá vodu. Dávám jí pít menší množstvi vždy tak jednou za hodinu, mezitím ale kňučí a chce neustále pít. Jenomže všechnu vodu následně zvrací.

Teď se to trošku uklidnilo, nezvrací takové množství jako v noci a ne tak často. Ale nechce nic jist, vždy si čuchne a odmítne (a to je jinak brutální žravka). Nejedla tedy včera (díky hladovce před operací) a dnes taky nic.

Takže řeším teď, zdají mám píchnout inzulín. Měla ho dostat v 8 -9 ráno po jídle, ale když nic nesnědla, tak mám trochu strach. Cukr jsem jí vak měřila a má neměřitelnou hodnotu - nad 30. Je to nejspíš proto, že včera po operaci večer inzulín nedostala (pícháme jí dvakrát denně).

Tak nevím - píchnout - nepíchnout?

Tohle je otazka pro veterinaře a u takoveho pacienta ma byt po zakroku neustale na telefonu, tady jakakoliv neodborna rada muže byt pro fenku hodně riskantní,.

17.10.2015 10:45
tlupa

XXX.XXX.106.11

Na pohotovost, okamžitě! Klinika s pohotovostí je třeba AAVet na Zahradním Městě.

17.10.2015 10:51
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Že pes po kastraci (narkóze) zvrací, není nic divné, jen nevím, jak moc riskantní je to ve spojitosti s tou cukrovkou. Veterinář vás měl pořádně instruovat, co je třeba. Telefon na něj nemáte? Je to jeho záležitost, tak by to měl dotáhnout do konce...

17.10.2015 11:19
hn..

XXX.XXX.245.242

Jestli ti to pomůže, tak člověk by byl na JIP, dostával by infuze fyziol. roztoku s draslíkem, každou hodinu by se měřila glykémie a dával by se po částech krátkodobě působící inzulín. Doktor, který by nechal po operaci pacienta dojít do tohoto stavu, by dostal takovýho sprďáka, že by měsíc nevylezl z kanálu. S fenou bych okamžitě jela někam, kde se dají dát infuze a glykémie aspoň trochu srovnat. Další fází tohoto stavu je bezvědomí. Tak eventuálně nebuď překvapená.

17.10.2015 11:54
scylla

XXX.XXX.150.32

Jeďte ihned na veterinární kliniku bude nutná hospitalizace. Jak bylo psáno, měla být na infuzích. A hlavně se do ní v tomto stavu vůbec nemělo řezat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.10.2015 12:28

scylla napsal(a):
Jeďte ihned na veterinární kliniku bude nutná hospitalizace. Jak bylo psáno, měla být na infuzích. A hlavně se do ní v tomto stavu vůbec nemělo řezat.

Řezat se mělo, kastrace je důležitým základním kamenem při léčbě nebo aspoň dlouhodobém managementu cukrovky u fen.

Ale samozřejmě to není bez rizika jako u zdravé, mladé feny. Hladovka a zátěž anestezie je pro fenu s cukrovkou hodně a velmi snadno se propadají do ketoacidózy. Jedním z příznaků takového stavu je i zvracení.

Abych to zkrátila, tahle fena potřebuje hospitalizaci s pravidelným monitoringem vnitřního prostředí, takže nemocnici, kde mají krevní analyzátory hned po ruce.

17.10.2015 12:28

hn.. napsal(a):
Jestli ti to pomůže, tak člověk by byl na JIP, dostával by infuze fyziol. roztoku s draslíkem, každou hodinu by se měřila glykémie a dával by se po částech krátkodobě působící inzulín. Doktor, který by nechal po operaci pacienta dojít do tohoto stavu, by dostal takovýho sprďáka, že by měsíc nevylezl z kanálu. S fenou bych okamžitě jela někam, kde se dají dát infuze a glykémie aspoň trochu srovnat. Další fází tohoto stavu je bezvědomí. Tak eventuálně nebuď překvapená.

U psů to funguje úplně stejně. Tohle zvíře potřebuje fýzák s draslíkem a měření glykémie a podávání krátkodobě působícího inzulinu.

17.10.2015 12:30
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Řezat se mělo, kastrace je důležitým základním kamenem při léčbě nebo aspoň dlouhodobém managementu cukrovky u fen.

Ale samozřejmě to není bez rizika jako u zdravé, mladé feny. Hladovka a zátěž anestezie je pro fenu s cukrovkou hodně a velmi snadno se propadají do ketoacidózy. Jedním z příznaků takového stavu je i zvracení.

Abych to zkrátila, tahle fena potřebuje hospitalizaci s pravidelným monitoringem vnitřního prostředí, takže nemocnici, kde mají krevní analyzátory hned po ruce.

Řezat do psa v takovém stavu se v žádhém případě nemělo, až po určité stabilizacei a pooperační péče měla být na výrazně lepší úrovni.

Podle vete, se kterým jsem o tom teď mluvila je nutná hospitalizace, feně jde doslova o život pode příznaků.

17.10.2015 12:55

scylla napsal(a):
Řezat do psa v takovém stavu se v žádhém případě nemělo, až po určité stabilizacei a pooperační péče měla být na výrazně lepší úrovni.

Podle vete, se kterým jsem o tom teď mluvila je nutná hospitalizace, feně jde doslova o život pode příznaků.

V jakém stavu? Ta fena má cukrovku. U nevykastrované feny je velmi často, kvůli inzulínové rezistenci, srovnání krevního cukru jen inzulínem nemožné. Prostě to nejde. Takže se kastruje, i když je glykémie vysoká.

No a jakmile je fena kastrovaná, mohou se všechny síly použít ke zvládnutí glykémie. Samozřejmě, do feny, která zvrací a je jí blbě, se neřeže, ale to z dotazu zadavatelky nevyplývá. Feně je blbě po operaci, což není nikterak překvapivé a spíš se s tím musí počítat a nejlépe fenu hospitalizovat hned, nebo spíš, přijmout jí na kastraci a pak jí nepouštět domů dřív, než má stabilní cukr a sama žere.

17.10.2015 13:35
fuxa

XXX.XXX.62.206

Fenka má diagnostikovanou cukrovku cca 3 měsíce. Čekali jsme na to, až se jí upraví hodnoty a troche přibere (jelikož hodně zhubla). Fenka přibrala 5 kilo a hodnoty měla cca kolem 14 glukozy v krvi. V tuto chvíli (jelikož předtím měla 22-30 glukozy v krvi) jsme usoudili, že je vhodná doba na kastraci, jelikož by jí to mohlo pomoci. Čekali jsme 3 měsíce než se stabilizuje a bude vhodná operace, která je v jejím stavu velmi důležitá a naší poslední nadějí, že by jsme jí nemuseli píchat inzulín 2 denně a stav se jí zlepší.

Pan doktor je kapacita, rozhodně nic nezanedbal. Ve stavu v jakém byla operovaná to zkrátka byla ideální doba vzhledem k jejímu předchozím stavu. Pan doktor usoudil že je správný čas.

Myslím si, že u starší fenky s diabetes nemůžene očekávat den po operaci zázraky. Lehavá není, chodí a je zvídavá.Má pořád žízeň, ale na to mě pan doktor upozornil, takže jí hlídám a dávám jí jen menší množství pravidelně jednou za hodinu a teď to zatím naštěstí funguje - fenka nezvrací a konečně se rozhodla odpočívat (oproti noci, kdy každou hodinu zvracela vodu a pořád nervozně pochodovala sem tam).

Teď jsem udělala vývar a ten naštěstí neodmítla. Příjde mi, že se jí po něm ulevilo, takže ho budu ředit s vodou a zatím jí podávat vývar než se rozežere. Mluvila jsem s paní doktorkou z z jiné non stop kliniky, čekám až na dolnoměcholupské pobočce budou ve 3 hodiny a zavolám jim na konzlutaci. V případě že to bude nutné jí tam vezmeme na infuzi. Je to pobočka veteriny, kde jí operovali - a kde je možnost hospitalizace a tam se o víkendu máme obracet.

Prý je jasné vzhledem k tomu, co vše ji píchli - že jí není dobře.Je to holt starší fenka s cukrovkou a její pooperační stav nebude stejný jako u zdravé mladé fenky. Je potřeba ji sledovat a podávat ji pravidelně tekutiny. Fenka není apatická a lehavá. Naopak je zvědává a pořád by pochodovala.

Zvracení mě vyděsilo a nevěděla sem zda jí píchnout inzulín, když nic nejedla.

Do operace jsme šli s rizikem, ale byla to naše jediná šance na zkvalitnění jejího života.

17.10.2015 14:04
fuxa

XXX.XXX.62.206

Pro info jí dali:

Narkamon inj.4ml
Rometar inj.1ml
Marcaine inj.0.5 ks
Propofol 1% Fresenius inj.5ml
Penstrepten inj.3ml
Norocillin LA 1ml
Onsior 1 inj.2ml

Pokud tomu někdo rozumí, budu moc ráda za info co jí to vlastně konkrétně dali. Je mi jasné že něco z toho bude oblbovák a narkoza. Dále vím, že jí dali antibiotika a něco proti bolesti.

17.10.2015 14:40

fuxa napsal(a):
Pro info jí dali:

Narkamon inj.4ml
Rometar inj.1ml
Marcaine inj.0.5 ks
Propofol 1% Fresenius inj.5ml
Penstrepten inj.3ml
Norocillin LA 1ml
Onsior 1 inj.2ml

Pokud tomu někdo rozumí, budu moc ráda za info co jí to vlastně konkrétně dali. Je mi jasné že něco z toho bude oblbovák a narkoza. Dále vím, že jí dali antibiotika a něco proti bolesti.

První 4 narkóza, další dva antibiotika, poslední proti bolesti.

17.10.2015 14:59
fuxa

XXX.XXX.62.206

První 4 narkóza, další dva antibiotika, poslední proti bolesti.

Aha, díky.

A nevíš prosím, co přesně znamená:

Ovariohysterectomie srusty infudibula leveho ovaria s polycystickou zatezí, revize dutiny brisni, vse ok, bez komplikaci

To mám chápat tak, že tam měla nějaké cysty? Nic takového mi totiž neřekl, správu jsem četla až doma..

17.10.2015 15:06
fuxa

XXX.XXX.62.206

Pardon, zprávu.. :).

17.10.2015 17:32

fuxa napsal(a):
Aha, díky.

A nevíš prosím, co přesně znamená:

Ovariohysterectomie srusty infudibula leveho ovaria s polycystickou zatezí, revize dutiny brisni, vse ok, bez komplikaci

To mám chápat tak, že tam měla nějaké cysty? Nic takového mi totiž neřekl, správu jsem četla až doma..

Jo, ale cysty u starších fen nebývají vzácným nálezem. Je možné, že právě ty cysty (a jimi produkované hormony) jí spustily tu cukrovku.

17.10.2015 19:33
fuxa

XXX.XXX.62.206

Ještě bych měla takový večerní dotaz. Jestliže bude kastrace u fenky s diabetem úspešná, kdy by se měly pozorovat pvní výsledky s nižší hodnotou gukózy v krvi? Okamžitě, nebo to chce čas?

17.10.2015 19:40
tlupa

XXX.XXX.106.11

fuxa napsal(a):
Ještě bych měla takový večerní dotaz. Jestliže bude kastrace u fenky s diabetem úspešná, kdy by se měly pozorovat pvní výsledky s nižší hodnotou gukózy v krvi? Okamžitě, nebo to chce čas?

Vy jste ještě nebyli na veterině?

17.10.2015 20:14

fuxa napsal(a):

Kastrace je úspěšná tím, že vaječníky jsou venku.

Co se cukrovky týče, to je fakt individuální. Okamžité výsledky fakt nečekejte. I když se to fakt "povede", tak inzulín je možné vysadit nejdřív za půl roku. Kastrací se sníží inzulínová rezistence, takže dávky inzulínu by se měly stabilizovat, tzn. budete mít časem počet jednotek, který vám srovná glykémii do nějakých hodnot cca 5-10 nmol. Aniž byste dávali málem půl ampule inzulínu denně. No a pak se hraje o to, jestli tenhle stabilní stav bez inzulínové rezistence nedá slinivce šanci se vzpamatovat, případně jak moc. V podstatě můžou nastat tři případy: 1) slinivka je už kaput, tzn. regenerovat už nic nebude a fena bude na inzulinu trvale. Ale na menších dávkách než nekastrovaná a glykémie nebude divoce skákat podle pohlavního cyklu.2) slinivka je skoro kaput, ale něco tam ještě žije - tyto zbývající ostrůvky se časem mohou zfunkčnit natolik, že dávku inzulínu je možné snížit a slinivce jen "pomáhat". Ale jak dlouho je to "časem", to vám nikdo přesně neřekne. Minimálně týdny.3) slinivka dostala pecku, ale bude žít. Tento případ se chová stejně jako ten druhý, postupně zjišťujete, že dávky inzulínu můžete snížit a takto se to vyvíjí tak dlouho, až ho najednou to zvíře nepotřebuje. Je vyléčeno. Ale minimálně půl roku to ten inzulín chce i v tomto případě.

19.10.2015 11:00
fuxa

XXX.XXX.175.177

Kastrace je úspěšná tím, že vaječníky jsou venku.

Co se cukrovky týče, to je fakt individuální. Okamžité výsledky fakt nečekejte. I když se to fakt "povede", tak inzulín je možné vysadit nejdřív za půl roku. Kastrací se sníží inzulínová rezistence, takže dávky inzulínu by se měly stabilizovat, tzn. budete mít časem počet jednotek, který vám srovná glykémii do nějakých hodnot cca 5-10 nmol. Aniž byste dávali málem půl ampule inzulínu denně. No a pak se hraje o to, jestli tenhle stabilní stav bez inzulínové rezistence nedá slinivce šanci se vzpamatovat, případně jak moc. V podstatě můžou nastat tři případy: 1) slinivka je už kaput, tzn. regenerovat už nic nebude a fena bude na inzulinu trvale. Ale na menších dávkách než nekastrovaná a glykémie nebude divoce skákat podle pohlavního cyklu.2) slinivka je skoro kaput, ale něco tam ještě žije - tyto zbývající ostrůvky se časem mohou zfunkčnit natolik, že dávku inzulínu je možné snížit a slinivce jen "pomáhat". Ale jak dlouho je to "časem", to vám nikdo přesně neřekne. Minimálně týdny.3) slinivka dostala pecku, ale bude žít. Tento případ se chová stejně jako ten druhý, postupně zjišťujete, že dávky inzulínu můžete snížit a takto se to vyvíjí tak dlouho, až ho najednou to zvíře nepotřebuje. Je vyléčeno. Ale minimálně půl roku to ten inzulín chce i v tomto případě.

Děkuji ti moc bodlinko za odpověď.

19.10.2015 11:43
fuxa

XXX.XXX.175.177

tlupa napsal(a):
Vy jste ještě nebyli na veterině?

Samozřejmě, že jsme tam byli, ale v tu chvíli mě nenapadlo mě se na toto zeptat. ;)

Jinak jsme v tu sobotu byli s fenkou na pohotovosti, ale infuzi nepotřebovala. Vývar ji postavil a nohy a dodal sílu. V ordinaci měla sestřička pejska, tak se naše fenka rozvejřila a rozveselila. Dokonce v ordinaci začala jíst konzervu, kterou jí sestřička nabídla. Asi před pejskem machrovala.

Usoudilo se, že infuzi nepotřebuje, chce to jenom čas a rozpumpovat organismus. Dostala injekci na žaludek. Zhoršený pooperační stav je ovlivněn diabetem. Pro ní je to neuvěřitelný zásah a není divu, že zvracela a nechtěla jíst. Uklidnili mě, že nemám plašit, že je to vzhledem k jejím zdravotnímu stavu naprosto v normě, že jí není o něco víc dobře.

Včera jsme tam byli pro jistotu taky - na to že je to silný diabetik je na tom výborně. Je lehce pomatená, prý je ještě vlastně "pod narkózou". Sice pořádně ještě nežere, ale dělá pokroky. Začíná jí chutnat masíčko z vývaru a kuřecí šunková pěna :) Nic jiného nechce. Hodně zhubla, ale to je prý normální.

Jizvu má krásnou, suchou. Mělo by to dopadnout dobře a ten neuvěřitelný zásah do organism by mohla zvládnout.

Opravdu zde bylo riziko, že to nedá. Doudám a modlím se, že jí to pomůže.

19.10.2015 13:13
lesnížínka

XXX.XXX.178.38

Držím palce.

19.10.2015 15:39
fuxa

XXX.XXX.175.177

Po kontrole je fenka v dobrém stavu, zesláblá ale to je normální. Dostala do žíly nějaké mineraly a do kůže zase injekci na žaludek. Očividně ji to pomohlo, koneně zblajzla diabetickou konzervu.

Prý teď musíme čekat, co se stane. Zda se slinivka zmátoří, nebo ne. Ostatně jsme vyslechli přesně to, co psala bodlinka.

Nebo je tam ještě další varianta. Nádor na slinivce. Pan doktor říkal, že když jí měl otevřenou, tak jí slinivku zkontroloval a nic nenašel - ale, že tam být zkrátka někde může. A pokud tam je, není to vůbec dobré. Operace jde, ale není to žádná legrace a celá léčba také ne - a to by už dát opravdu nemusela. Prý je teď zbytečné tohle řešit, priorita je aby se nám fenka zotavila po operaci a poté můžeme spojit síly dát glykémii do pořádku.

Nemáte někdo zkušenosti s nádorem na slinivce - z jakého vyšetření lze poznat, zda tam je (jestli to je vůbec možné - pan doktor se moc netvářil, že by to šlo jednoduše zjistit)?

19.10.2015 18:37

fuxa napsal(a):
Po kontrole je fenka v dobrém stavu, zesláblá ale to je normální. Dostala do žíly nějaké mineraly a do kůže zase injekci na žaludek. Očividně ji to pomohlo, koneně zblajzla diabetickou konzervu.

Prý teď musíme čekat, co se stane. Zda se slinivka zmátoří, nebo ne. Ostatně jsme vyslechli přesně to, co psala bodlinka.

Nebo je tam ještě další varianta. Nádor na slinivce. Pan doktor říkal, že když jí měl otevřenou, tak jí slinivku zkontroloval a nic nenašel - ale, že tam být zkrátka někde může. A pokud tam je, není to vůbec dobré. Operace jde, ale není to žádná legrace a celá léčba také ne - a to by už dát opravdu nemusela. Prý je teď zbytečné tohle řešit, priorita je aby se nám fenka zotavila po operaci a poté můžeme spojit síly dát glykémii do pořádku.

Nemáte někdo zkušenosti s nádorem na slinivce - z jakého vyšetření lze poznat, zda tam je (jestli to je vůbec možné - pan doktor se moc netvářil, že by to šlo jednoduše zjistit)?

Nádory na slinivce jsou u psů docela vzácnost, častější je to jen u fretek. A většinou se projevují právě úplně opačně - jsou to nádory ostrůvků a nádorové buňky produkují inzulín v neřízeně velkém množství. Takové zvíře s nádorem slinivky kolabuje či se divně motá - a když se řeší, co s ním je, zjistí se nízká hladina krevního cukru.

19.10.2015 19:14
fuxa

XXX.XXX.62.206

Nádory na slinivce jsou u psů docela vzácnost, častější je to jen u fretek. A většinou se projevují právě úplně opačně - jsou to nádory ostrůvků a nádorové buňky produkují inzulín v neřízeně velkém množství. Takové zvíře s nádorem slinivky kolabuje či se divně motá - a když se řeší, co s ním je, zjistí se nízká hladina krevního cukru.

Děkuji bodlinko za informace. To by snad neměl být náš případ. Vlastně nevím, proč na to veterinář upozornil.

20.10.2015 19:31
fuxa

XXX.XXX.62.206

Tak fenka má dnes celý den hodnoty mezi 4-8. Je to normální? Není to nebezpečné jí na takové hodnoty píchat 2x denně 11 jednotek caninsulinu? Teď dostala večeři tak chvilku počkám a změřím jí. Má dostat 11 jednotek. Před jídlem měla 4,2.
Je normální že to takto spadlo? Den po operaci měla 30, potém se to snižovalo na 20 a dnes najednou začala ráno na 8.

20.10.2015 19:36
fuxa

XXX.XXX.62.206

fuxa napsal(a):
Tak fenka má dnes celý den hodnoty mezi 4-8. Je to normální? Není to nebezpečné jí na takové hodnoty píchat 2x denně 11 jednotek caninsulinu? Teď dostala večeři tak chvilku počkám a změřím jí. Má dostat 11 jednotek. Před jídlem měla 4,2.
Je normální že to takto spadlo? Den po operaci měla 30, potém se to snižovalo na 20 a dnes najednou začala ráno na 8.

V případě nouze máme od doktora cukerný roztok. Ale co v noci? Co když jí to spadne na hodně nízkou hodnotu?Celý den to má takové tendence, snažila jsem se to vyrovnat tím, že jsem jí sem tam dala pamlsek. Bojím se, že ve chvíli kdy usnu a ona stráví jídlo - jí to spadne na hodně nízkou hodnotu.

20.10.2015 19:51

fuxa napsal(a):

Inzulínová rezistence je pryč. Většinou je potřeba upravit dávkování. Upřímně, nejlepší je neexperimentovat a nechat si udělat inzulinovou křivku.

20.10.2015 19:52

fuxa napsal(a):
V případě nouze máme od doktora cukerný roztok. Ale co v noci? Co když jí to spadne na hodně nízkou hodnotu?Celý den to má takové tendence, snažila jsem se to vyrovnat tím, že jsem jí sem tam dala pamlsek. Bojím se, že ve chvíli kdy usnu a ona stráví jídlo - jí to spadne na hodně nízkou hodnotu.

4-8 je fajn. To je v podstatě normál hodnota. Ale trochu ubrat, aby měla před krmením 5-6 by neškodilo. Nebo přidat žrádlo. Nebo prostě udělat inzulínovou křívku a upravit podle toho.

20.10.2015 21:00
fuxa

XXX.XXX.62.206

Díky bodlinko.
Mluvila jsem s panem veterinářem z kliniky kde jí operovali - a máme jí píchnout 10 a vynechat prášek Oltar. Celou noc musíme být na pozoru v pohotovosti s tou cukrovou pastou. Pozorovat jí a zítra se zastavit na kontrolu, kde si vyjasníme dávkování.

Takže dostala 10 a uvidíme co to udělá. Kdyžtak "konečně" využijeme tu pastu, co nám dává doktor do zásoby (zatím to opravdu nebylo potřeba). Nejspíše začal působit efekt kastrace... :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík