Marcelinus

XXX.XXX.92.62
Zdravím,
nevíte náhodou jak dlouho fungují průkazy původu?
Narazil jsem na diskuzi se slovy "dřív žádné PP taky nebyli", byla to laická diskuze praštěných množitelů. Každopádně by mě zajímalo, jak dlouho funguje registrovaný chov s pravidly, zkrátka jak dlouho se vydávají PP.
Dá se to nějak zjistit, nebo to někdo víte? Zkoušel jsem to najít na netu a asi neumím hledat...
Konkrétně v Čechách se vedou plemenné knihy od konce 19. století:
"V roce 1883 byl založený Ústřední spolek pro ochranu honby a chov loveckých psů a naše první plemenná kniha pro lovecká plemena, která nesla název „Kniha kmenorodová“. Pro ostatní plemena psů vznikl v roce 1898 Zemský spolek chovatelů ušlechtilých psů, který zavedl Zemskou knihu rodokmenů psů.".
Najhoršie je, že sa tie pravidlá porušujú a s rodokmeňmi sa kšeftuje.
Ak je plemeno v móde, tak mu to len uškodí.
Bol som na 3 medzinárodných výstavách na Slovensku, posledná bola Svetová výstava v Bratislave a ani raz mi nekontrolovali čip, a ani na klubovej výstave psov nestotožnili... Stačila pozvánka, vstupenka a veterinárny preukaz. Jeden veľký bordel.
V Británií to funguje inak UK nie je členom FCI, tam si to strážia sami, u nás máme poradcov chovu, ktorí nehanebne presadzujú svojich psov a svoje štence, takže sa mi stalo, že som kúpil šteňa po šampiónoch, a prvý vrh bol na výstavách super, tak som rok na to kúpil šteňa a vrh na výstave v triede mladých vypadol, pre zlý skus !
Ale rodičia veselo fungovali ďalej, a ďalší vrh sa predal... Korunou všetkého bola rada od rozhodcu, že sa to dá zoperovať suka sa do chovu dostane !
Takže neverte rečičkám a urobte si zmluvu. Mňa stálo šteňa 35000 Sk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
romaker
napsal(a):
Bol som na 3 medzinárodných výstavách na Slovensku, posledná bola Svetová výstava v Bratislave a ani raz mi nekontrolovali čip, a ani na klubovej výstave psov nestotožnili... Stačila pozvánka, vstupenka a veterinárny preukaz. Jeden veľký bordel.
V Británií to funguje inak UK nie je členom FCI, tam si to strážia sami, u nás máme poradcov chovu, ktorí nehanebne presadzujú svojich psov a svoje štence, takže sa mi stalo, že som kúpil šteňa po šampiónoch, a prvý vrh bol na výstavách super, tak som rok na to kúpil šteňa a vrh na výstave v triede mladých vypadol, pre zlý skus !
Ale rodičia veselo fungovali ďalej, a ďalší vrh sa predal... Korunou všetkého bola rada od rozhodcu, že sa to dá zoperovať suka sa do chovu dostane !
Takže neverte rečičkám a urobte si zmluvu
tak smlouvu snad dává každý slušný chovatel, a překvapuje mě, že něco koupíte za 35tis., a nemáte na to ani smlouvu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.225.240
"dřív žádné PP taky nebyli"
PP možná nebyli, ale vím, že se vedlo něco, jako výpis předků... později se rozjeli plemenné knihy, kol r.1800 něco... jak už tu někdo psal...
Uživatel s deaktivovaným účtem

romaker
napsal(a):
Naozaj som nepočítal, že od člena klubu kúpim bastarda.
Důvěřuj, ale prověřuj.
romaker
napsal(a):
Naozaj som nepočítal, že od člena klubu kúpim bastarda.
To jste fakt tak naivní? To si myslíte, že tím že je chovatel člen klubu, tak zvítězil nad přírodou? Jsem taky člen klubů a ať dělám, co dělám, občas se předkus prostě objeví. Tak to prostě je. Já tedy lidem vracím část peněz, mám kupní smlouvy, ale tomto případě bych vracela i bez smlouvy. A to zdaleka neprodávám psy za 35 tisíc. Ta smlouva chrání nejen kupujícího, ale i chovatele. I mezi majiteli štěňat se totiž najdou vypočítaví lidé - psa zmrší (nevhodnou stravou, výchovou...) a potom by se chtěli hojit na chovateli. A čím dražší plemeno, tím to platí více, takže se vám dost divím, že jste tak drahého psa koupil bez smlouvy. Já, naštěstí (až na jednu výjimku), jsem prodávala štěňata slušným lidem.

romaker
napsal(a):
Jestli té slovenštině rozumím dobře - celý vrh má špatný skus? A u všech se to zjistilo na jedné výstavě ve třídě mladých?
Asi jste nepochopil, co to vlastně průkaz původu je - není to záruka na zdraví jedince, ani na absenci dědičných vad. Je to potvrzení, že daný jedinec je potomkem deklarovaných rodičů, a že ti rodiče a předci, tím, že byli uznáni do chovu, nevykazují vylučující vady a že jsou to jednici daného plemene.
rapotacka11
napsal(a):
Špatný skus nebyla jediná připomínka.
Nekontrolovali čip.
A vůbec, neetické chování. (poradce, rozhodčí).
Špatný skus jednoho štěnete z vrhu ( zrovna toho jeho štěněte ) - to byla jediná připomínka k chovateli, že jak je to možné, že když jsou chovatelé v klubu a chovají s PP, tak jak je možné, že jim jedno štěně nevyšlo... Jak už bylo popsáno výše, chovatel nevyrábí součástky a genetika je nevyzpitatelná, i když kryjete na sebe dva kvalitní zdravé jedince, vždy se nemusí u celéhu vrhu vždy vše povést, tak to prostě je - PP opravdu není záruka na vše na 100% a vše by samozřejmě měla řešit dobrá kupní smlouva. Ostatní připomínky byly na organizaci FCI pořádající výstavy, že nekontrolují na výstavách čipy apod, v tom už chovate snad nejede...
koňadra
napsal(a):
To jste fakt tak naivní? To si myslíte, že tím že je chovatel člen klubu, tak zvítězil nad přírodou? Jsem taky člen klubů a ať dělám, co dělám, občas se předkus prostě objeví. Tak to prostě je. Já tedy lidem vracím část peněz, mám kupní smlouvy, ale tomto případě bych vracela i bez smlouvy. A to zdaleka neprodávám psy za 35 tisíc. Ta smlouva chrání nejen kupujícího, ale i chovatele. I mezi majiteli štěňat se totiž najdou vypočítaví lidé - psa zmrší (nevhodnou stravou, výchovou...) a potom by se chtěli hojit na chovateli. A čím dražší plemeno, tím to platí více, takže se vám dost divím, že jste tak drahého psa koupil bez smlouvy. Já, naštěstí (až na jednu výjimku), jsem prodávala štěňata slušným lidem.
Přesně, nad přírodou se nedá zvítězit tím, že je chovatel v nějakém klubu. A brečet pozdě, že nechtěl ke štěněti při odběru řádnou kupní smlouvu, kde mohla být sepsaná i různá ujednání pro případ, že se vyskytne nějaké vada vylučující z chovu - to už je opravdu blbost kupujícího, že koupil draze bez řádné kupní slouvy.
Ak chcem kvalitného psa, tak musí mať kvalitných rodičov, ak je otec Int.šampión a matka 2x res CACIB a z tohoto vrhu bolo 5 šteniat a všetky veľmi nádejné s výbormou hlavom a skusom, tak o ďalší rok som v toho istého spojenia kúpil šteňa, suku, ktorá mala ešte tri sestry a celý tento vrh prepadol pre zlý skus. Chápete ?
Napr. Nemecký boxer musí mať predkus, ak nie, tak ho vyradia z chovu a vyradia aj jeho rodičov. Takisto vyradia z chovu, aj keď bude mať srsť ako Bernardýn.
A z plemenitby vyradia aj rodičov.
PS : Otázku peňazí neriešim, to nie je problém, opisujem problém s podvodníkom.
Ak by som chcel lacné šteňa, tak si kúpim bezpapíráka, je ich plná inzercia. Ale ja som de facto kúpil bezpapíráka za cenu špičkového...
Kúpna zmluva by môj problém neriešila, mne nešlo o vrátenie peňazí. Pes sa u mňa dožil 10 rokov.
bilusik
napsal(a):
Špatný skus jednoho štěnete z vrhu ( zrovna toho jeho štěněte ) - to byla jediná připomínka k chovateli, že jak je to možné, že když jsou chovatelé v klubu a chovají s PP, tak jak je možné, že jim jedno štěně nevyšlo... Jak už bylo popsáno výše, chovatel nevyrábí součástky a genetika je nevyzpitatelná, i když kryjete na sebe dva kvalitní zdravé jedince, vždy se nemusí u celéhu vrhu vždy vše povést, tak to prostě je - PP opravdu není záruka na vše na 100% a vše by samozřejmě měla řešit dobrá kupní smlouva. Ostatní připomínky byly na organizaci FCI pořádající výstavy, že nekontrolují na výstavách čipy apod, v tom už chovate snad nejede...
Celý vrh mal zlý skus, nie len to moje šteňa. Boli to 4 fenky. Rok predtým všetky štence super, takže som presvedčený, že mi predali šteňa z iného vrhu.
romaker
napsal(a):
Ak chcem kvalitného psa, tak musí mať kvalitných rodičov, ak je otec Int.šampión a matka 2x res CACIB a z tohoto vrhu bolo 5 šteniat a všetky veľmi nádejné s výbormou hlavom a skusom, tak o ďalší rok som v toho istého spojenia kúpil šteňa, suku, ktorá mala ešte tri sestry a celý tento vrh prepadol pre zlý skus. Chápete ?
Napr. Nemecký boxer musí mať predkus, ak nie, tak ho vyradia z chovu a vyradia aj jeho rodičov. Takisto vyradia z chovu, aj keď bude mať srsť ako Bernardýn.
A z plemenitby vyradia aj rodičov.
PS : Otázku peňazí neriešim, to nie je problém, opisujem problém s podvodníkom.
Ak by som chcel lacné šteňa, tak si kúpim bezpapíráka, je ich plná inzercia. Ale ja som de facto kúpil bezpapíráka za cenu špičkového...
Kúpna zmluva by môj problém neriešila, mne nešlo o vrátenie peňazí. Pes sa u mňa dožil 10 rokov.
Tak potom vůbec nechápu, o co vám jde? Každý chovatel ví, že i když opakuje krytí stejných rodičů, vůbec nemusí dostat (a často také nedostane) stejná štěňata jako v prvním vrhu. Akorát to, že zuby nevyšly u VŠECH sourozenců se mě zdá trochu hodně podivná náhoda. Jinak kdybychom z chovu vyřazovali všechny jedince (otce, matky), kteří kdy dali u potomků nějaký předkus, asi bychom neměli už na čem chovat! Pokud se toto stane, nemyslím si, že by jakýkoliv klub okamžitě zakázal chovnost rodičům těchto štěňat. Tedy nemohu mluvit za všechna plemena, ale nevím o takovém případu u plemen, která jsem kdy chovala. Spíše jde o to, aby se neopakovalo stejné spojení, případně nějak příbuzné spojení.
romaker
napsal(a):
Celý vrh mal zlý skus, nie len to moje šteňa. Boli to 4 fenky. Rok predtým všetky štence super, takže som presvedčený, že mi predali šteňa z iného vrhu.
Ale to je v chovu celkem normální a je to známá věc, že i když kryjete dvakrát stejným psem jednu fenu, tak ty dva vrhy mohou být úplně odlišné. A již se mi to také stalo, že jsem opakoval krytí proto, že v prvním vrhu to bylo velmi solidní a při druhém vrhu tam sice nebyli žádné vady, ale vrh byl o něco horší než ten první - prostě to při druhém krytí skočilo geneticky drobet někam jinam. Proto chápu, že když jim první vrh vyšel suprově, že krytí opakovali a doufali ve stejný výsledek i při druhém krytí, ale bohužel to nevyšlo - ale za to bohužel chovatel opravdu nemůže, to je opravdu záležitost genetiky. A myslím si, že už toto krytí opakovat nebudou. Takže si myslím, že tam chovatel nijak nepochybil a dopadlo to jak to dopadlo. Koupě štěněte je opravdu někdy sázka do loterie - PP vám zaručí, že budete mít čistokrevného jedince daného plemene (že to nebude kříženec), to že všem narostou všechny zuby a nebudou mít třeba vady skusu či vysoké DKK či DLK či u malých plemen LP, to opravdu PP nezaručuje. A vůbec vám nemuseli prodat štěně z jiného vrhu. Jinak co vám bránilo požádat přes klub o vyšetření paternity ? V případě pochybností se to dělá, ale pokud byste se mýlil, tak byste třeba nesl na svůj vrub i poplatek za toto vyšetření, pokud byste se nemýlil, tak by vše platil chovatel a vrh by přišel o PP a proti chovateli by měly být zahájeny sankce.

romaker
napsal(a):
Napr. plemeno boxer musí mať predkus, ak ho nemá, tak to nie je boxer, chápete ma ?
Takéto šteňa som vtedy v roku 2005 kúpil.
Študoval som genetiku na univerzite, viem o čo ide.
A prvú chovnú stanicu jagdterérov som mal v roku 1982.
No tak když jste studoval genetiku na univerzitě, tak jistě víte to, co vědí i lidi, co genetiku na univerzitě nestudovali, totiž že jste mohl nechat udělat testy DNA, jestli deklarovaní rodiče vašeho psa jsou opravdu jeho rodiči. Proč jste to neudělal? Plivete na chovatele, obviňujete ho z podvodu, ale důkaz nemáte.
napsal(a):
No tak když jste studoval genetiku na univerzitě, tak jistě víte to, co vědí i lidi, co genetiku na univerzitě nestudovali, totiž že jste mohl nechat udělat testy DNA, jestli deklarovaní rodiče vašeho psa jsou opravdu jeho rodiči. Proč jste to neudělal? Plivete na chovatele, obviňujete ho z podvodu, ale důkaz nemáte.
Dôkaz mám bol môj pes, to za prvé a za druhé mne to nestálo za tú námahu, nič by som nezískal. A viem si predstaviť, koľko energie a peňazí by ma stálo urobiť testy kryciemu psovi IntCh. z Talianska. Nemárnim čas a energiu na bezvýznamné veci.
A nepľujem na chovateľa, nikde ho tu nemenujem, ani konkrétne plemeno.
Informujem len o možných problémoch a vyzývam k opatrnosti. Nič viac, nič menej.
Na podvodníkov upozorňujem, vy ich obhajujete.

romaker
napsal(a):
Dôkaz mám bol môj pes, to za prvé a za druhé mne to nestálo za tú námahu, nič by som nezískal. A viem si predstaviť, koľko energie a peňazí by ma stálo urobiť testy kryciemu psovi IntCh. z Talianska. Nemárnim čas a energiu na bezvýznamné veci.
Informujem len o možných problémoch a vyzývam k opatrnosti. Nič viac, nič menej.
Ale to je blbost, nemám proč obhajovat podvodníky. A vy vůbec nevíte, jestli byl chovatel podvodník, vy se to jen domníváte. Důkaz nemáte, protože vám bylo líto peněz. Kdybych já měla o původu svého psa pochybnosti, tak to řeším s chovatelem a s příslušným klubem. A měla bych jasno.

romaker
napsal(a):
Chovatel mi nabídl korekční operaci a "lojálního" veterináře, ktrerý to nezapíše do rodokmenu.
Takže mi bylo jasné, že je to podvodník a pustil jsem to z hlavy.
Myslíte loajálního?

napsal(a):
Myslíte loajálního?
Jestli jste si nevšimla - pán píše slovensky.

romaker
napsal(a):
Chovatel mi nabídl korekční operaci a "lojálního" veterináře, ktrerý to nezapíše do rodokmenu.
To pořád není důkaz, že je chovatel podvodník a prodal vám štěně po jiných rodičích, než jsou v PP.

napsal(a):
Jestli jste si nevšimla - pán píše slovensky.
Ne, píše napůl česky a napůl slovensky.
romaker
napsal(a):
A tady to stojí za námahu o tom kecat, a když člověk proti tomu mohl něco udělat ? V takovém případě, že se prokáže, že rodiče nejsou rodiči zapsanými v PP ( tedy podvodu, což se dá genetickými testy DNA snadno dokázat), máte nárok na odstoupení od smolouvy a vrácení kupní ceny. Ale když je člověk blbej a nenechá si vystavit na štěně za 35 tisíc smlouvu, tak to je potom těžký... Takže nadávat můžete jen na svojí blbost a neschopnost s tím něco udělat. A nebo jste si nebyl jistý a bál jste se, že když budou rodiče sedět, tak nechají potom všechny testy zaplatis vás, tak jste raděj nic nedělal, a jen tu teď blbě melete bez nějakých důkazů... Jinak tu nikoho neobhajujeme, neznáme vás ani chovatele, jen vám píšeme tak, jak to je, že nemáte pravdu, ale jen zhrzené hloupé kecy bez důkazů.
romaker
napsal(a):
To nijak nedokazuje, že je podvodník, a že rodiče v PP nesedí, jak se tu snažíte tvrdit. Mohl jste dělat testy DNA, vyprdl jste se na to, tak tu teď nebrečte... Ale ono bez kupní smlouvy, kterou jste vlastní blbostí neměl, že byste se těžko něčeho domáhal, když ani nemůžete prokázat za kolik jste štěně koupil...
Asi málokto pochopil, že mi nešlo o peniaze, preto reagujete radami na vrátení sumy za šteňa, súdna cesta atď. Asi som mal napísať, že stálo 1000korún...
Ale to by boli reakcie typu, " Co by jste chtěl za tisícovku ?
Ja som kúpil šteňa za cenu, ktorá má nezruinovala, ale pre mnohých je to asi astronomická suma za psa, preto také reakcie.
Vôbec neľutujem tie peniaze, som rád, že u mňa dožil 10 rokov.
Opísal som podvod, ale málokto to pochopil, alebo len mnohé potrefené husi tu hlasno zagágali...
Ruku na srdce kritici !
bilusik
napsal(a):
A tady to stojí za námahu o tom kecat, a když člověk proti tomu mohl něco udělat ? V takovém případě, že se prokáže, že rodiče nejsou rodiči zapsanými v PP ( tedy podvodu, což se dá genetickými testy DNA snadno dokázat), máte nárok na odstoupení od smolouvy a vrácení kupní ceny. Ale když je člověk blbej a nenechá si vystavit na štěně za 35 tisíc smlouvu, tak to je potom těžký... Takže nadávat můžete jen na svojí blbost a neschopnost s tím něco udělat. A nebo jste si nebyl jistý a bál jste se, že když budou rodiče sedět, tak nechají potom všechny testy zaplatis vás, tak jste raděj nic nedělal, a jen tu teď blbě melete bez nějakých důkazů... Jinak tu nikoho neobhajujeme, neznáme vás ani chovatele, jen vám píšeme tak, jak to je, že nemáte pravdu, ale jen zhrzené hloupé kecy bez důkazů.
Jak "snadno" dokážete s testy DNA ? Dajte návod, prosím.
Jinak je to jen kecání od PC.

romaker
napsal(a):
Asi málokto pochopil, že mi nešlo o peniaze, preto reagujete radami na vrátení sumy za šteňa, súdna cesta atď. Asi som mal napísať, že stálo 1000korún...
Ale to by boli reakcie typu, " Co by jste chtěl za tisícovku ?
Ja som kúpil šteňa za cenu, ktorá má nezruinovala, ale pre mnohých je to asi astronomická suma za psa, preto také reakcie.
Vôbec neľutujem tie peniaze, som rád, že u mňa dožil 10 rokov.
Opísal som podvod, ale málokto to pochopil, alebo len mnohé potrefené husi tu hlasno zagágali...
Ruku na srdce kritici !
Do zblbnutí opakujete, že vás chovatelé podvedli, ale důkaz v podobě testů DNA jste si neopatřil, i když jako člověk, co studoval genetiku na univerzitě, byste měl vědět, že jinak svoje tvrzení nejste schopen dokázat.
Nám nejde o peníze, o ty jde vám, i když tvrdíte opak. Tvrdíte, že vás chovatel podvedl, s takovou jistotou, že je opravdu s podivem, že jste o provedení testů DNA příslušný klub nepožádal. Protože pokud by se potvrdilo vaše podezření, platil by veškeré náklady chovatel, pokud by se podezření nepotvrdilo, platil byste náklady vy. Ale jste si přece naprosto jist, že vás podvedli, tak byste vlastně nešel do rizika, ne?
Kecat a pomlouvat chovatele vám jde ale skvěle, protože internet snese všechno.
napsal(a):
Do zblbnutí opakujete, že vás chovatelé podvedli, ale důkaz v podobě testů DNA jste si neopatřil, i když jako člověk, co studoval genetiku na univerzitě, byste měl vědět, že jinak svoje tvrzení nejste schopen dokázat.
Nám nejde o peníze, o ty jde vám, i když tvrdíte opak. Tvrdíte, že vás chovatel podvedl, s takovou jistotou, že je opravdu s podivem, že jste o provedení testů DNA příslušný klub nepožádal. Protože pokud by se potvrdilo vaše podezření, platil by veškeré náklady chovatel, pokud by se podezření nepotvrdilo, platil byste náklady vy. Ale jste si přece naprosto jist, že vás podvedli, tak byste vlastně nešel do rizika, ne?
Kecat a pomlouvat chovatele vám jde ale skvěle, protože internet snese všechno.
Naprostý souhlas, také si myslím, že se mu nechtělo do rizika a nakonec se ztrapnit a vše ještě zaplatit pokud by se na testech DNA ukázalo, že rodiče jsou ti v PP. A taky nezapomeňme na to, že byl tak hloupý a neměl zřejmě v ruce žádnou kupní smlouvu od štěněte, takže by těžko prokazoval za kolik ho koupil. Opravdu okecávat mu jde skvěle, ale to je tak vše...