Lola1
napsal(a):
Budeme vyrábět dřevěnou kladinu, ale nevim, co mám dat na to dřevo, aby mu to neklouzalo. Jediný, co me napadlo, tak buď koberec, nebo dřevěný zarážky, ale to si myslím, že by ideální nebylo. Poradíte mi?
Je hezké dbát o bezpečnost psa na kladině o tom žádná, ale pokud se budete chtít do budoucna věnovat výcviku a zkouškám, mohl by nastat problém. Pokud si totiž pes zvykne šlapat např. po koberci a vy ho za nějaký čas vezmete na kladinu (jiný cvičák, zkouška ap.) kde bude pouze dřevo, nedej bože mokré...Pes Vám to buďto odmítne přejít nebo na tom klouzavém spadne a budete mít co dělat aby jste mu zase vrátila důvěru v kladinu.
Já bych volila způsob nácviku na suché kladině + jištění psa rukou pod břichem. Popřípadě s pomocníkem na druhé straně kladiny.
ropopi-an
napsal(a):
Je hezké dbát o bezpečnost psa na kladině o tom žádná, ale pokud se budete chtít do budoucna věnovat výcviku a zkouškám, mohl by nastat problém. Pokud si totiž pes zvykne šlapat např. po koberci a vy ho za nějaký čas vezmete na kladinu (jiný cvičák, zkouška ap.) kde bude pouze dřevo, nedej bože mokré...Pes Vám to buďto odmítne přejít nebo na tom klouzavém spadne a budete mít co dělat aby jste mu zase vrátila důvěru v kladinu.
Já bych volila způsob nácviku na suché kladině + jištění psa rukou pod břichem. Popřípadě s pomocníkem na druhé straně kladiny.
Jde o výcvik agility a agility standardy požadují neklouzavý povrch, myslím, že v tomhle problém nebude. Navíc, při nácviku zón se tým nejdříve věnuje pouze sestupce.
Lola1
napsal(a):
Ja to mám na agility. Chodím na trénink každy týden, ale třeba teď trenérka nebude mít překážky, nebo prostě jedna z nás nemá čas, tak chci trénovat doma.
Ostatně všechno v agility se dá naučit de facto bez překážek, ty jsou až druhotné. Já zóny učím nejdříve na bedně a teprve až dosáhnu perfektní samostatnosti (psa vyšlu třeba z 30 metrů, on se záběrem na přední nohy dupne na bednu a hledí DOPŘEDU před sebe, bez ohledu na mě), to je ta chvíle, kdy psa můžu postavit na kladinu a vím, že nebudeme mít problém. To samé pak aplikuji nejdříve jenom na sestupku, nikdy bych nedělala na začátku celou kladinu, maximálně bych psa vyběhala po prkně. Jak říkám - na zahradu fakt stačí jenom prkno a když už kladina, tak ten koberec vyjde nejlevněji. Pokud ale nebude podle FCI, dala bych si pozor na úhel sklopení a taky pokud bude mít sestupka jinou délku.. no nevím, to je jako učit psa zóny na služební kladině.