Zdravím,
před rokem jsem si pořídil labradora kříženého a už také trochu namixovaným bíglem. Je to moc hodný šikovný pes, který se moc rychle naučil základní povely jako sedni, lehni, dej pac. Ale mám problémy a prosazenim dominance. Netuším kde jsem udělal chybu. Do dveří vycházím první, jím první. Přes to cení zuby když žere, nebo cokoliv když spadne zem hned si to přivlastní a vrčí (hlavně na přítelkyni ) a pak si tu věc hlídá jako "pes". Doma mi pořád něco hryže a dělá naschvaly. Leze na postel a usne když ho chci vyhnat, opět vrčí. Nechce se podřídit a prostě neustále protestuje a chce byt v pozici alfa. Na odborný výcvik nemám peníze a bojím se ze je na to už i pozdě. Prosím o pomoc. Mám psa velmi rád ale bojím se že nás jednou napadne. Možná ho občas mazlim.. opravdu už nevím jak si a ním poradit. Mlácení to vše akorát zesílí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jcina
napsal(a):
Zdravím,
před rokem jsem si pořídil labradora kříženého a už také trochu namixovaným bíglem. Je to moc hodný šikovný pes, který se moc rychle naučil základní povely jako sedni, lehni, dej pac. Ale mám problémy a prosazenim dominance. Netuším kde jsem udělal chybu. Do dveří vycházím první, jím první. Přes to cení zuby když žere, nebo cokoliv když spadne zem hned si to přivlastní a vrčí (hlavně na přítelkyni ) a pak si tu věc hlídá jako "pes". Doma mi pořád něco hryže a dělá naschvaly. Leze na postel a usne když ho chci vyhnat, opět vrčí. Nechce se podřídit a prostě neustále protestuje a chce byt v pozici alfa. Na odborný výcvik nemám peníze a bojím se ze je na to už i pozdě. Prosím o pomoc. Mám psa velmi rád ale bojím se že nás jednou napadne. Možná ho občas mazlim.. opravdu už nevím jak si a ním poradit. Mlácení to vše akorát zesílí.
Provokace ?
Je prostě dominantní. Sami si asi neporadíte, cvičák zas tolik nestojí a určitě vám tam poradí, protože mají větší zkušenosti. Je to hodně o chování vás vůči němu, těžko se to vysvětluje. První do dveří jde pán až pak pes. Než mu dám žrádlo, dám mu povel, třeba sedni, nebo ještě líp lehni. Na postel mu zakázat vstup. I na jiné vyvýšené místa, jako jsou křesla, válenda a podobně. Co mi spadne je moje, ne jeho. Misku můžu psovi kdykoliv sebrat. Je toho strašně moc. Někdy pomůže kastrace. Ale výcvik každopádně. Vykašlete se letos na drahé vánoční dárky a nadělte si členství v nějakém kynologickém klubu, nebo pár soukromých hodin u výcvikáře. Má rok, to je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Do dveří chodí někdy první fena, někdy kocour, někdy já ( to když feně řeknu "za paty" nebo "počkáš"). Když jí dám misku, tak se k ní vrhne ( zpravidla, pokud neřeknu "počkej, nemotej se" a pod. ). Na postel se někdy vtáhne ( je jí zima? chce se přitulit? ), když o ní zavadím, sleze. Má své křeslo, někdy si ho půjčím, trpělivě to snáší. Když mi něco upadne, je to zpravidla její ( když je to k jídlu ), když řeknu "ne" nechá to ležet. Ano, misku jí můžu kdykoliv sebrat - nedělám to, když to není nutné. Když žere, můžu jí překročit, odsunout. Nikdy ji nebiju. Přesto na mě nikdy nevrčí, necení zuby.
Na kastraci bych se nespoléhala.

"Mlácení to vše akorát zesílí."
A vy se divíte ?
napsal(a):
Do dveří chodí někdy první fena, někdy kocour, někdy já ( to když feně řeknu "za paty" nebo "počkáš"). Když jí dám misku, tak se k ní vrhne ( zpravidla, pokud neřeknu "počkej, nemotej se" a pod. ). Na postel se někdy vtáhne ( je jí zima? chce se přitulit? ), když o ní zavadím, sleze. Má své křeslo, někdy si ho půjčím, trpělivě to snáší. Když mi něco upadne, je to zpravidla její ( když je to k jídlu ), když řeknu "ne" nechá to ležet. Ano, misku jí můžu kdykoliv sebrat - nedělám to, když to není nutné. Když žere, můžu jí překročit, odsunout. Nikdy ji nebiju. Přesto na mě nikdy nevrčí, necení zuby.
Na kastraci bych se nespoléhala.
No jo, jenže oni řeší agresivního psa, to je něco trochu jiného. Zkuste se podívat třeba na nějaké stránky o psí agresivitě, jak se k takovému psu chovat, aby byl alfa člověk a ne pes. Když je pes v tomto směru v pohodě, tak takový přístup nepotřebuje, ale když je agresivní ke svému pánečkovi, tak je celá řada podobných typů chování, co člověk musí dodržovat, aby mu pes nepřerostl přes hlavu a nebyl nebezpečný. Ta kastrace se někdy taky doporučuje, to by bylo na konzultaci s veterinářem.
Buďte ráda, že máte fenu bezproblémovou, protože takový dominantní pes na majitele není žádná sranda. A to, že je to ještě roční štěně neznamená, že to nemůže přerůst v sakra velký problém.

čada
napsal(a):
No jo, jenže oni řeší agresivního psa, to je něco trochu jiného. Zkuste se podívat třeba na nějaké stránky o psí agresivitě, jak se k takovému psu chovat, aby byl alfa člověk a ne pes. Když je pes v tomto směru v pohodě, tak takový přístup nepotřebuje, ale když je agresivní ke svému pánečkovi, tak je celá řada podobných typů chování, co člověk musí dodržovat, aby mu pes nepřerostl přes hlavu a nebyl nebezpečný. Ta kastrace se někdy taky doporučuje, to by bylo na konzultaci s veterinářem.
Buďte ráda, že máte fenu bezproblémovou, protože takový dominantní pes na majitele není žádná sranda. A to, že je to ještě roční štěně neznamená, že to nemůže přerůst v sakra velký problém.
Myslím si, že uspořádání lidsko-psí smečky fakt nestojí na tom, kdo chodí první do dveří a kdo může na vyvýšená místa. O tom to přece vůbec není. Vůdce je vůdce, protože ví, co se bude dělat, vymýšlí super program a má přístup ke zdrojům. Že bude člověk buz.erovat psa tím, že se bude cpát do dveří jako první, se jejich vztah fakt nezlepší.

A kastrace podobné případy řeší v naprostém minimu případů. Dokonce jsou i psi, kteří se podobně projevují ze strachu - nejsou dominantní, ale prostě z.buzerovaný majitelem natolik, že vrčí už jen preventivně, protože ví, že jim chce majitel dát nakládačku. Takový zvíře, když je navíc ještě kastrovaný, se ještě zhorší, protože testosteron je to jediný, co ho drželo pohromadě.

čada
napsal(a):
A což zamyslet se nad tím, co je příčina a co následek ?
Proč je pes agresivní ?
Nevrčí třeba proto, že se bojí ? ( Na té fotce se zrovna jako trhač netváří - i když ten výraz může klamat ).

čada
napsal(a):
Je prostě dominantní. Sami si asi neporadíte, cvičák zas tolik nestojí a určitě vám tam poradí, protože mají větší zkušenosti. Je to hodně o chování vás vůči němu, těžko se to vysvětluje. První do dveří jde pán až pak pes. Než mu dám žrádlo, dám mu povel, třeba sedni, nebo ještě líp lehni. Na postel mu zakázat vstup. I na jiné vyvýšené místa, jako jsou křesla, válenda a podobně. Co mi spadne je moje, ne jeho. Misku můžu psovi kdykoliv sebrat. Je toho strašně moc. Někdy pomůže kastrace. Ale výcvik každopádně. Vykašlete se letos na drahé vánoční dárky a nadělte si členství v nějakém kynologickém klubu, nebo pár soukromých hodin u výcvikáře. Má rok, to je nejvyšší čas s tím něco udělat.
To nemyslíte vážně, co když je jen nepochopený?

" Doma mi pořád něco hryže a dělá naschvaly."
" Nechce se podřídit a prostě neustále protestuje a chce byt v pozici alfa. "
Fakt to není provokace ?
Ještě v kombinaci s tou fotkou "drsného, agresivního a dominantního " psa.
Opravdu si myslíte, že vycházení ze dveří je známkou dominance?
U nás je úplně jedno, kdo vychází první, většinou jsou to psi, protože se těší ven. Přesto perfektně (nebo skoro, abych nepřeháněla) poslouchají a nedovolí si na nikoho z rodiny zavrčet.
Běžte na cvičák, donutí vás to se psem pracovat a poradí vám, jak se k psovi chovat.
Tak jasně, že příčina by mě taky zajímala. Ale když pes vrčí na lidi v domácnosti, což je jeho smečka, když mu nemůžu chytnout na misku a když chci aby slezl z postele a on vrčí, tak to už jistý projev agresivity je. A může z toho být dost průser, znám takové případy. Podle fotky agresivního psa nepoznáte. Je jasný, že příčinou může být samotný přístup majitele, proto jsem mu i psala ať si zajde na cvičák, když ho uvidí někdo kdo pracuje se psy přímo s jeho psem, tak mu poradí víc, jak tady zkoušíme na netu. A ty postupy, co jsem psala, se učí normálně na veterině v Brně. Jsou podložené a v praxi se majitelům agresivních psů radí. To že má rok je velká výhoda, protože někdy pomůžou právě takovéhle postupy. Kastrace v některých případech je doporučovaná i veterinářem. Musí vyloučit některé onemocnění, co můžou taky způsobovat agresivitu (znám případ, co to byl zánět v uších, o kterém majitel nevědel). Tak mě tu nekamenujte.

čada
napsal(a):
Tak jasně, že příčina by mě taky zajímala. Ale když pes vrčí na lidi v domácnosti, což je jeho smečka, když mu nemůžu chytnout na misku a když chci aby slezl z postele a on vrčí, tak to už jistý projev agresivity je. A může z toho být dost průser, znám takové případy. Podle fotky agresivního psa nepoznáte. Je jasný, že příčinou může být samotný přístup majitele, proto jsem mu i psala ať si zajde na cvičák, když ho uvidí někdo kdo pracuje se psy přímo s jeho psem, tak mu poradí víc, jak tady zkoušíme na netu. A ty postupy, co jsem psala, se učí normálně na veterině v Brně. Jsou podložené a v praxi se majitelům agresivních psů radí. To že má rok je velká výhoda, protože někdy pomůžou právě takovéhle postupy. Kastrace v některých případech je doporučovaná i veterinářem. Musí vyloučit některé onemocnění, co můžou taky způsobovat agresivitu (znám případ, co to byl zánět v uších, o kterém majitel nevědel). Tak mě tu nekamenujte.
Jo, ano, tyhle postupy se učí v Brně.
A pak veterinář možná časem zjistí, že nic není černobílé a že poradit majiteli, který má problém se svým psem, ať ho nechá vykastrovat a nepouští ho na gauč jsou k ho.vnu.

čada
napsal(a):
Vrčení je známka agresivity, ale agrese =/= dominance. Fakt ne. Ani omylem. Ani náhodou.
Proč myslíte, že je to o agresi a dominanci? Podle čeho? Podle toho, že vrčí, i když chodí do dveří poslední? Mmch. tohle chození do dveří a žraní jako poslední jsem si myslela, že je překonaná věc.
To je potíž psaného slova, o psu je tu jen pár řádků, jedna fotka "jájsemtonebyl" a taky jedna drobná věta- "Mlácení to akorát vše zesílí"... stejně jako někdo z toho může číst agresivitu, já si z toho můžu vyzobnout zrovna toto a přeložit si to: "Pes je vynervený a projevuje bázlivost a strach."
Ani nerozumím větě "Občas ho možná mazlím" ve spojení, že se zadavatel bojí napadení v budoucnu.

"Občas ho možná mazlím" to je další věta, která ve mě budí ten pocit provokace.

jcina
napsal(a):
Zdravím,
Napište, odkud jste. Určitě vám tu poradíme dobrého vychovatele.
Udělejte maximum pro to, abys psa utahali. nejlépe na střídačku s přítelkyní. na dlouhý procházky, kupte mu postroj a sobě sedák a choďte běhat, házejte aporty, jak nasněží, běžte na louku a vykopávejte sníh at ho pes chytá, stupněte si s přítelkyní kus od sebe a házejte si létající talíř at se za tím pes honí, pořidte si kolobku a nechte se tahat.. prostě udělejte maximum pro to, aby pes přišel domů a padl unavou.. bude mít mín času na vymejšlení blbin, pač bude chrnět a třeba bude i spokojenej.
osobně nemám dominantní fenu, mám fenu, co když jí tahám něco z huby, tak čekám kdy jenom řekne "ááááá" :D ale je děsně akční a občas vymejšlela taky blbiny, tak jsem si dala za ukol, že co nejčastěji přijdeme domů ve stavu, že padne unavou. jinak ještě tip.. nevím jak se ty různé "rychlosti" u psa nazývají.. ale mám ozkoušeno, že pokud já běžím a psice běží tak, že jakoby rychlejc jde.. zabírá jedna strana psa má tlapky od sebe a druhá u sebe.. tak se tím pes unaví mnohem víc, než když běžíme rychle a pes zabírá na střídačku předníma a zadníma packama.. omlouvám se, ale nevím jak se tyhle tempa nazývají.

nexxi
napsal(a):
Udělejte maximum pro to, abys psa utahali. nejlépe na střídačku s přítelkyní. na dlouhý procházky, kupte mu postroj a sobě sedák a choďte běhat, házejte aporty, jak nasněží, běžte na louku a vykopávejte sníh at ho pes chytá, stupněte si s přítelkyní kus od sebe a házejte si létající talíř at se za tím pes honí, pořidte si kolobku a nechte se tahat.. prostě udělejte maximum pro to, aby pes přišel domů a padl unavou.. bude mít mín času na vymejšlení blbin, pač bude chrnět a třeba bude i spokojenej.
osobně nemám dominantní fenu, mám fenu, co když jí tahám něco z huby, tak čekám kdy jenom řekne "ááááá" :D ale je děsně akční a občas vymejšlela taky blbiny, tak jsem si dala za ukol, že co nejčastěji přijdeme domů ve stavu, že padne unavou. jinak ještě tip.. nevím jak se ty různé "rychlosti" u psa nazývají.. ale mám ozkoušeno, že pokud já běžím a psice běží tak, že jakoby rychlejc jde.. zabírá jedna strana psa má tlapky od sebe a druhá u sebe.. tak se tím pes unaví mnohem víc, než když běžíme rychle a pes zabírá na střídačku předníma a zadníma packama.. omlouvám se, ale nevím jak se tyhle tempa nazývají.
Klus a cval? Nebo mimochod?
napsal(a):
Klus a cval? Nebo mimochod?
Tak soudě dle obrázku co jsem našla, tak to co mi spolehlivě unaví psa je klus - viz obrázek s akitou
http://www.dog.cz/files/obsahy/2007/12/SP_2007_12_15.pdf.

nexxi
napsal(a):
Tak soudě dle obrázku co jsem našla, tak to co mi spolehlivě unaví psa je klus - viz obrázek s akitou
http://www.dog.cz/files/obsahy/2007/12/SP_2007_12_15.pdf.
Souhlas.
čada
napsal(a):
Jenomže ten pes vůbec nemusí být agresívní, jen nejistý a příliš často "buzerovaný", což se mu pochopitelně nelíbí a brání se jediným způsobem, jaký zná. Udělá bububu, párkrát se mu to vyplatilo a problém je na světě, ovšem uměle vytvořen majitelem.
Pár dominantně agresívních psů jsem doma měla, a jak píší ostatní, nechodili do dveří za mnou, nejedli až po mě, klidně se mi povalovali na posteli, když mi něco spadlo, tak si to přisvojili a já jsem jim to někdy nechala, někdy jsem to chtěla zpátky. Přesto neměli potřebu na mě vrčet, nebo mě dokonce kousnout, ačkoliv předchozí majitelé nějaké to rafnutí schytali, i když dodržovali všechna doporučovaná pravidla. V tom to totiž vůbec není. Je to jen v osobnosti majitele. Silná osobnost si nepotřebuje budovat alfa pozici, slabá si jí nikdy nevybuduje.

aritim
napsal(a):
Jenomže ten pes vůbec nemusí být agresívní, jen nejistý a příliš často "buzerovaný", což se mu pochopitelně nelíbí a brání se jediným způsobem, jaký zná. Udělá bububu, párkrát se mu to vyplatilo a problém je na světě, ovšem uměle vytvořen majitelem.
Pár dominantně agresívních psů jsem doma měla, a jak píší ostatní, nechodili do dveří za mnou, nejedli až po mě, klidně se mi povalovali na posteli, když mi něco spadlo, tak si to přisvojili a já jsem jim to někdy nechala, někdy jsem to chtěla zpátky. Přesto neměli potřebu na mě vrčet, nebo mě dokonce kousnout, ačkoliv předchozí majitelé nějaké to rafnutí schytali, i když dodržovali všechna doporučovaná pravidla. V tom to totiž vůbec není. Je to jen v osobnosti majitele. Silná osobnost si nepotřebuje budovat alfa pozici, slabá si jí nikdy nevybuduje.
čada
napsal(a):
Snůšku větších hloupost aby pohledal.
Kdo jí první nebo kdo chodí do dveří první nemá s výchovou psa vůbec nic společného. Absolutně nic. Buzerací u jídla zhoršíte jeho chování při krmení a naučíte ho si jídlo ještě víc hlídat. Stejně tak nemá vstup na vyvýšená místa nic společného s výchovou. Kastrace pomůže na co, podle vás? Kde jste vůbec takové hlouposti našla, kdo to kde učí?
čada
napsal(a):
To váš asi učí dr. Žertová, ne? Veterináři doporučují kastraci na cokoli, i na nechutenství (bez legrace). Ale fakt jsem už dlouho neslyšela snůšku takových číčovin, co jste tu vy popsala. Znovu budu každého důsledně varovat, aby nekonzultoval chování svého psa s veterináři, nebo na to oba šeredně doplatí.
Když si zajde na cvičák, naučí se tam řvát po psovi po splnění povelu, jako píšete v jiném vlákně?
Ty postupy vůbec podložené nejsou a vedou jen ke zhoršení problému. Vůbec vás nezajímá, PROČ to ten pes dělá, jen rovnou vysypete z rukávu buzerační postupy, protože se to "tak dělá" a rovnou s kudlou v ruce kvůli kastaci. Zajímáte se vůbec o ty psy nebo je berete jako kusy, Váš přístup a argumentace jsou vysloveně alarmující.
jcina
napsal(a):
Zdravím,
Dejte psovi obojek a vodítko i doma i venku, venku třeba stopovačku, vodítko dlouhé nejméně 2,5 délky psa, abyste mu v případě problému nelezli do osobní zóny. Pomocí toho vodítka mu napovídejte, co po něm chcete. Jméno, povel, reflexní oblouk, vlídná pomoc se splněním, pochvala. Klid a pohoda. Neotravujte ho u jídla, nijak ho nebuzerujte, nepovelujte před krmením a podobné buzerační techniky naprosto vypusťte. Naučte ho, že po vyslovení určitého slova, například Na, mu něco dáte. Pak s tímto slovem přistupte k misce a něco dobrého mu tam přihodte a odejtěte, jako že vás jeho jídlo vůbec nezajímá. Když něco spadne na zem, odvolejte ho od toho, případně mu pomozte stopovačkou nebo vodítkem a pak tu věc ukliďte. Na jeho vrčení nereagujte zákazy ani křikem, ale naprostým klidem a suverenitou. Na chození první ze dveří se vykašlete, i na zakazování gauče, vidíte, kam vás tyhle nesmyslné věci přivedly - vlastní pes vám nevěří, bouří se proti buzeraci a odhání vás od sebe. Pokud mu něco chcete, volejte si ho k sobě, nechoďte za ním. Za všechno dobré ho pochvalte. Učte ho a ukazujte mu, co má dělat.
Není dominantní, to by vás za to, jak se k němu chováte, už dávno sežral. Jen převzal vaše vzorce chování - nátlak a dokazování si něčeho, tak byl vychován a tak se chová. Když změníte přístup, změní se i on.
S cvičákem hodně opatrně, tam pravděpodobně dostanete rady, abyste ve vašem nevhodném přistupu ještě přitvrdili a věřte mi, že rady tohoto typu nebo rady od Čady jsou opravdu kontraproduktivní. Píšu ze zkušenosit.
nexxi
napsal(a):
Říká se tomu mimochod a některé psí rasy tak chodí častěji. Jinak bych to psovi jako únavu moc nedávala, protože pro většinu plemen je to dost nepřirozený chod.
scylla
napsal(a):
Říká se tomu mimochod a některé psí rasy tak chodí častěji. Jinak bych to psovi jako únavu moc nedávala, protože pro většinu plemen je to dost nepřirozený chod.
Neni to mimochod.v diskuzi nize jsme se.dobraly toho ze je to klus. Mimochod je pokud jde leva predni a leva.zadni kupredu a prava predni a prava zadni dozadu. Tady.jde jedna strana pacek k sobe treba prava, zatimco ta leva je od.sebe.

jcina
napsal(a):
Zdravím,
Dominantní pes :
http://zarikavacpsu.cz/postrehy_o_dominantnich_psech.html
Netušíš, kde jsi udělal chybu? Minimálně v tom okamžiku, kdy tě napadlo, že pes je dominantní. On není dominantní, ale ty slabý špatný vůdce. On nechce být alfa. ale s největší pravděpodobností se tě bojí, je nejistý. On nedělá naschvály, je to mladý aktivní pes, kříženec dvou aktivních plemen, jistě že si tu energii musí nějak vybít a on neumí třeba štrikovat, jediné co umí, je něco kousat, trhat, ničit...
Co máš dělat, ti jasně napsala scylla. Přidám gauč - nevyhazuj ho, ale z gauče ho odveď pomocí povelu (třeba dolů) - za pamlskem/hračkou, aby odešel rád (tak ho nauč ten povel dolů). Nauč ho "místo", nauč ho "pusť" (opět - ne že mu něco vymlátíš z huby, ale jako výměnu za něco lepšího!)
...uč ho, co dělat má...představ si, že máš malé dítě a učíš ho psát, nebo třeba kreslit kolečka, jak to uděláš - vyřveš mu díru do hlavy, ať to do pr...už udělá správně? nebo mu jemně chytíš ruku a povedeš mu ji...chápeš rozdíl v přístupu?!
Tohle je taky hezké, o dominanci od Sehnerové:
http://www.sehnerova.sk/stranky/_026.htm.
Tohle není dominantní pes. Ani omylem. Tohle je pes nejistý, bázlivý, vynervovaný, kterému zoufale chybí vůdce a on se snaží udělat si jasno ve svém světě jediným způsobem, který jste ho naučili - agresí.
Vůdce není někdo, kdo psa seřeže a "odkáže ho na jeho místo", vůdce je člověk, který vede, ukazuje, naslouchá, učí, uklidňuje... Vůdce není člověk, před kterým se všichni ze strachu klidí, ale člověk, kterého všichni ochotně následují a důvěřují mu. Vy nejste vůdce, vy jste pro něj nesrozumitelný despota, kterému je potřeba se zoufale bránit.
Takže co s tím? Za prvé si pročtěte tuhle knížku, tam se dozvíte daleko víc o příčinách chování vašeho psa:
https://www.kosmas.cz/knihy/182209/to-je-moje/
A za druhé bude potřeba změnit celý váš přístup ke psu, chovat se k němu tak, aby vám začal zase důvěřovat. To ale asi sami nezvládnete, takže konzultace s dobrým výcvikářem bude potřeba - holt těch pár stokorun měsíčně budete muset někde schrastit. Pokud jste ze severní Moravy, tak rozhodně doporučuji Lenku Blachovou a Magdu Šimečkovou z www.koira.cz.
Netušíš, kde jsi udělal chybu?
""""""""""""""""""""""""""
Už, když jste si ho pořídili . (k čemu?!)
Jaké má aktivity ?
Má možnost aspoň trochu žít, jako pes?
Nebo jen čeká na kanapi až přijdete z práce a jde se na špacír ?
Chtěl byste žít život svého psa ?
Když se se psem cokoli dělá, pes u toho, tak nějak přirozeně poslouchá
a nenapadne ho člověka, kterého má rád, napadat.
Kastrace je k ničemu.
Nevychová, nevycvičí.
Kdo dopustí u psa toto chování, ten ho nenapraví !
Zkuste ho dát pryč.

rapotacka11
napsal(a):
Jaké má aktivity ?
Kastrace je k ničemu.
Nevychová, nevycvičí.
Zkuste ho dát pryč.
Já jen doplním. Dalšího si nikdy nepořizujte.
Aby zadavatel nevyhodnotil radu tak : Blbej pes, dám ho pryč, příští bude lepší !
Nebude !
Pes je mladý, roční. Kdyby zadavatel přehodnotil své chování k němu, mohlo by to jít.
rapotacka11
napsal(a):
Jaké má aktivity ?
Kastrace je k ničemu.
Nevychová, nevycvičí.
Zkuste ho dát pryč.
Nejde o to, že dopustí, ale že je zřejmě začátečních a nechal si radit hlouposti a těm věřil.

jcina
napsal(a):
Zdravím,
Pes se nemlátí to v první řadě.Pokud po něm něco chcete musíte ho naučit jak se to dělá správně. je úplně jedno jestli vcházíte první do dveří vy nebo pes, u mě vždycky vchází první pes, protože ty dveře za ním já zavírám . To že něco doma hryže nejsou naschvály, je to normální hra mladého psa, dělá to většina psů kteří se nudí.Uvědomte si že pes není člověk, psi nevědí co je to naschvál, žádné naschvály u nich neexistují a chyba je vždy na straně toho kdo psa vychoval, pes za to nemůže.Kašlete na nějaké pozice alfa a nevím co ještě a řidte se rozumem, chovejte se ke psu vlídně, důsledně a hlavně pro něj srozumitelně.Např.spící pes se z postele nevyhání, není jednoduší oslovit psa jménem, přivolat ho k sobě nebo dát povel dolů a ten upevnit pamlskem a pochvalou, uvidíte že za chvíli vrčet nebude. Na výcvik není pozdě nikdy, cvičte, unavte ho, zabavte ho, labrador i bígl jsou plemena velice temperamentní a aktivní, je to kříženec loveckých psů, potřebuje pohyb a práci. Zapomente na nějaké podřizování psa, jsou to kecy, pes je partner a poslouchá rád, pokud spolu vybudujete vztah. S tím vrčením u jídla, někteří psi to dělají, u misky ho nechte v klidu nažrat, ale pokud mu chcete něco odebrat, trvejte na povelu fuj, nebo pust a vyměnte mu to za něco jiného aby věděl že mu nejdete ublížit a že se mu to vlastně vyplatí.Hlavně když psa přece jen chcete potrestat, tak se nejprve nadechněte a nepřistupujte k tomu způsobem hajzle zavrčel jsi ted tě zabiju, takhle se pes prostě netrestá, někdy je škubnutí vodítkem, nebo šlehnutí proutkem na místě ale musí se to udělat v klidu a ve správnou chvíli. Z vaší nezkušeností bych radši volila pozitivní cestu. odkud jste ?

Tak nevím...moje feňule je z mého pohledu dominantnější...možná z jiného mírně nevychovaná, jsme demokratická domácnost, kde si každý může říct svůj názor, tak proč by na mě feňule nemohla zavrčet když se jí nechce z postele, když má den tak je tvrdohlavá jak mezek, potom tedy nevolím povel "dolu z postele", ale povel nabízející jinou činnost např. "ke mě' tedy v našem podání "pojď mi ukázat bříško"...výsledek je stejný (pes okamžitě sleze z postele), ale pro mě i fenu schůdnější. Nebo když chci aby slezla okamžitě tak jí to prostě řeknu "tak ty jsi mi zalehla postel a ještě na mě budeš mít hubu...syp se dolu ať si můžu lehnout" to feňule taky okamžitě sleze, ale spíš je to tím, že ví že kdyby neslezla, tak bude muset poslouchat další moje "přednášky", no a pak počká až se uvelebím, hupsne ke mě a čučíme spolu na televizi.
A hlavně ať na mě moji psi vrčí jak chtějí, fena dokonce někdy podrží mojí ruku v tlamě (to když na ní provádím nějakou činnost, která je jí krajně nepříjemná a trvá to dlouho- čištění uší), moc dobře vím, že by mi nikdy neublížili a nikdy mě ani nenapadlo, že bych se měla svého psa bát, dokonce si ani nemyslím, že jsem tak úžasná "výcvikářka a vychovatelka"...pesani jsou u nás intenzivně rozmazlováni, ale asi jsem měla na psy v mém životě štěstí nebo co, protože OPRAVDU nechápu, jak je možné, že někdo vypiplá štěndo, je jeho tátamáma a najednou se to někde zvrtne a pán se začne svého psa bát. A to teď neútočím na lidi, kterým se to stane, jen tomu prostě opravdu nerozumím...

jcina
napsal(a):
Z české lípy.
Škoda, je to hodně daleko. Ale co vám můžu poradit i na dálku, zapomeňte na mlácení a tvrdé zacházení. Obě dvě plemena ze kterých váš pes vznikl jsou na tohle hodně citlivá. Měla sem bígla i labradory takže vím o čem mluvím. Tvrdým zacházením se zlomí a definitivně zkazí. Vykašlete se na dominanci, na nějaké pozice ve smečce, uvažujte rozumem. Budte psovi přítelem a on vám to oplatí. Cvičte a zaměstnejte mu hlavu, nejlepší pro takového psa je aportování a dohledávání v terénu. Může hledat cokoliv nemusí to být nutně zvěř, můžou to být stopy vaší přítelkyně, nebo napachovaný pešek je to úplně jedno, ale psa tohle zabaví, unaví a naučíte se spolupracovat. Jakýkoliv výcvik znamená upevnění poslušnosti a spolupráce. Největší odměnou je pro psa když cítí opravdovou radost z dobře provedeného úkolu, a věřte že on pozná jestli je to doopravdy.
jcina
napsal(a):
Z české lípy.
Doporučila bych obrátit se na Hanu Böhme v Novém Boru
http://www.czechmalinois.cz/cz/kontakty.
Případně ještě (o kousek dál, ale pořád v dojezdové vzdálenosti) Eva Štemberová - tu znám osobně a můžu ji skutečně doporučit, Hanku Böhme znám jen z doslechu.
http://psialfaomega.jimdo.com/kontakt/.
tlupa
napsal(a):
Doporučila bych obrátit se na Hanu Böhme v Novém Boru
http://www.czechmalinois.cz/cz/kontakty.
Tu bych určitě nedoporučila, Evu Štemberovou ano.
scylla
napsal(a):
Doporučuji jen lidi, o kterých vím, že něco umí. Stačí se podívat na její videa a budete mít jasno, že nedoporučovat. Letos v létě jsem měla možnost vidět naživo a utrvdila jsem se v názoru, že nedoporučovat.
Nejsem výcvikářka, tak nemohu posoudit. Ale kynologie mě zajímá, proto se ptám. Nevím, co dělá špatně - možná by bylo lepší, kdybyste to popsala - a tím opravdu něrýpám, nemyslím to ironicky.
Nedávno jsem se setkala s případem, kdy pes dvakrát za sebou napadl dítě.Ta rodina má kokra.Na začátku šk.roku, přišla jejich holčina s prokouslou rukou.Předevčírem jí zase pokousal v obličeji.Tvrdí, že je ten pes rapl.Je možné, že kokři jsou trošku jiní, ale myslím, že na vině je výchova.Kdykoliv pes něco provedl, vzali na něj vařečku!Doporočila jsem už po prvním napadení, aby s ním a sami se sebou navštívili odborníka na výcvik.Protože ten pes nemá ani zdaleka základy.A navíc je v bytě.Jdou ho tak 3x za den vyvenčit.Poprvé jí pokousal, že ho chtěla holčina pohladit.Teď jí pokousal, když ležela na zemi, on šel kolem ní a chtěla ho opět pohladit.