Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

anonym187

24.11.2015 14:22
anonym187

XXX.XXX.254.174

Chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s domácí výchovou psa (no), jaké pomůcky je potřeba mít? Děkuji za odpovědi.

24.11.2015 15:13
davidka

XXX.XXX.14.251

Co je to domácí výchova? Výchova psa v bytě? Na to snad žádné pomůcky nepotřebujete.

anonym187

24.11.2015 16:07
anonym187

XXX.XXX.254.174

Domácí výchovou myslím to, že psa cvičíte doma a nechodíte s ním na cvičák. Logicky se dá od sousloví domácí výchova odvodit, že psa cvičíte doma ( na dvoře, zahradě, ...).

24.11.2015 16:28
rapotacka11

XXX.XXX.32.7

Ano, je to velmi a zcela logické.
Psa už máte ?

24.11.2015 16:28
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

anonym187 napsal(a):
Domácí výchovou myslím to, že psa cvičíte doma a nechodíte s ním na cvičák. Logicky se dá od sousloví domácí výchova odvodit, že psa cvičíte doma ( na dvoře, zahradě, ...).

Výchova a výcvik jsou dvě rozdílné věci. Výchovu by měl dostat každý pes. Výcvik je nadstavba. Otázkou taky je, jaký výcvik máte na mysli. Sportovní kynologii? Agi? obedienci? záchranařinu... na každé tohle odvětví potřebujete něco jiného. A také záleží jakou úroveň toho konkrétního výcviku pak máte na mysli. Pokud vám jde o pěknou poslušnost, kterou si pojedete se psem sami, bude to o něčem jiném, než když budete chtít dosáhnout nějaké té mety.

24.11.2015 16:42
ropopi-an

XXX.XXX.142.152

anonym187 napsal(a):
Chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s domácí výchovou psa (no), jaké pomůcky je potřeba mít? Děkuji za odpovědi.

Ono jde také o to jaké zkušenosti máte vy?! Pokud to bude Váš první pes, bude lepší chodit alespon rok na cvičák..( i když vám nejde o IPáckou poslušnost)
Jinak zvládnou se základ určitě dá. K noze, sedni lehni asi problém nebude...
Ale jak už jsem řekla, pokud nevíte jak konkrátní cvik/povel dělat, (metodika) je dobré se poradit s někým zkušeným (cvičák).

24.11.2015 17:45
scylla

XXX.XXX.150.32

anonym187 napsal(a):

Obojek, nestahovací, pevný, široký a vodtko.

24.11.2015 18:16
rapotacka11.

XXX.XXX.48.54

Podívejte se na internet.
Tam najdete odpovědi,
na vaše otázky.

24.11.2015 18:20
davidka

XXX.XXX.14.251

anonym187 napsal(a):

Doma (na dvoře, na zahradě) cvičí téměř všichni. I to, co si chodí pro rady na cvičák či semináře.

Musíte napsat, co vlastně od psa chcete. Aby přišel na zavolání při procházce? Aby uměl i jiné základní povely (lehni, zůstaň, sedni)? Na to žádné pomůcky nepotřebujete, stačí si přečíst základní metodiku, pochopit, jak pes funguje.

Pokud chcete víc, např. na základní zkoušky poslušnosti, také k tomu nic nepotřebujete, např. na ZZO, ZOP, BH, OBZ, různé vyhledávačky, stopařské apod. si psa v pohodě připravíte i bez cvičáku. Chce to ale i tak psa vodit mezi jiné psy, aby neměl problém s případnými skupinovými cviky.

Na vyšší zkoušky už se většinou bez pomoci neobejdete. Překážky si případně můžete vyrobit doma na koleni, ale obrany si bez figuranta fakt nenatrénujete.

24.11.2015 18:20
rapotacka11

XXX.XXX.32.7

PRO ADMINA, prosím, mrkněte na to, děkuji.

v 18.16hod jsem neodpovídala já

24.11.2015 19:26
bilusik

XXX.XXX.168.4

rapotacka11 napsal(a):
PRO ADMINA, prosím, mrkněte na to, děkuji.

v 18.16hod jsem neodpovídala já

No jasně, dal si tvůj nick a přidal si za něj jen tečku, takže je to někdo jiný. Ale na první pohled si té tečky na konci nicku nikdo nevšimne (jen admin to pozná podle IP), takže vše co napíše půjde na tvůj vrub... Vyčůrané, tak sde dá založit a napodobit každý nick na ifauně, jen přidáním tečky na konci názvu a pokud tu bude takových napodobenin více, tak to bude za chvíli matoucí guláš...

24.11.2015 19:30
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

rapotacka11. napsal(a):
Podívejte se na internet.
Tam najdete odpovědi,
na vaše otázky.

Neschovavej se za Rapotatcinu sukni...

24.11.2015 20:30
anonymx

XXX.XXX.238.73

anonym187 napsal(a):

Hodne, hodne, hodne lasky, trpelivosti, duslednosti a pevne nervy.
Ale na zadnou zkousku ho doma sam nepripravite.

24.11.2015 20:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.7

A hlavně. Psy to na cvičáku baví.
Proč mu to nedopřát ?

24.11.2015 22:21
davidka

XXX.XXX.14.251

anonymx napsal(a):
Hodne, hodne, hodne lasky, trpelivosti, duslednosti a pevne nervy.
Ale na zadnou zkousku ho doma sam nepripravite.

Je plno zkoušek, na které si doma psa připravíte. Jak jsem psala výš, na stopařinu a poslušnost vlastně nic zvláštního není třeba. Ale je samozřejmě lepší, aby začátečníkovi někdo zkušený poradil. Chyby se odstraňují špatně a jen s velkou trpělivostí.

24.11.2015 23:15
Clayton

XXX.XXX.104.9

Lexaurin napsal(a):
Neschovavej se za Rapotatcinu sukni...

A jak důmyslně píše tak specificky (pod sebou v odstavcích), jako rapotacka11!
Určitě to bude někdo, kdo sem chodí už déle.Stihl vypozorovat její styl psaní a je to účelové, nikoliv náhodné...Mě by to nenapadlo.

24.11.2015 23:43
rapotacka11

XXX.XXX.32.7

Tipuji, že je to od Lindaaa.
Musela jsem ji velmi, ale velmi... (ale až tak?)
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3014294/pes-nicitel#a3014794.

25.11.2015 09:52
anonymx

XXX.XXX.27.66

davidka napsal(a):
Je plno zkoušek, na které si doma psa připravíte. Jak jsem psala výš, na stopařinu a poslušnost vlastně nic zvláštního není třeba. Ale je samozřejmě lepší, aby začátečníkovi někdo zkušený poradil. Chyby se odstraňují špatně a jen s velkou trpělivostí.

Jéje a pak se přijde na cvičák a slyšíme oblíbenou větu "ale on to doma všechno umí"... Doma lze psa naučit spoustu cviků, ale připravit na zkoušku fakt nelze. Tam je opravdu potřeba na cvičák, mezi psy a lidi. Nehledě na to, že přečtení ZŘ vám neřekne jak cvik v reálu vypadá, co se smí a co ne. Jaké chyby děláte sám apod.

25.11.2015 10:25
davidka

XXX.XXX.14.251

anonymx napsal(a):
Jéje a pak se přijde na cvičák a slyšíme oblíbenou větu "ale on to doma všechno umí"... Doma lze psa naučit spoustu cviků, ale připravit na zkoušku fakt nelze. Tam je opravdu potřeba na cvičák, mezi psy a lidi. Nehledě na to, že přečtení ZŘ vám neřekne jak cvik v reálu vypadá, co se smí a co ne. Jaké chyby děláte sám apod.

Představte si, že znám plno lidí, kteří si psa na zkoušku připravili sami. To, že nechodím na cvičák ještě neznamená, že pes nemá kontakt s jinými psy, že nechodí mezi lidi.
Možností je plno, chodit do města, na výběhy, cvičit i v přítomnosti cizích psů, domluvit se s někým, kdo mi bude dělat pomocníka.
A s tou vaší větou o tom, jak cvik v reálu vypadá... To si snad děláte legraci? Vidím, že máte internet. Víte o tom, že existuje video? Že je stránka You Tube? smajlík
Samozřejmě že cvičit s někým zkušeným je lepší, ale na to, abych naučila psa sedni-lehni-vstaň, přivolání a chůzi u nohy fakt nepotřebuji nic zvláštního. A v základních zkouškách v dnešní době nic moc víc není. Jo kdysi, když se cvičil jen nároďák a IPO, to se nikdo bez cvičáku neobešel.

Když jsem byla dítě, psa jsem si cvičila jen podle Hrušovského (ona snad ani jiná kniha o výcviku nebyla) a světe div se, pes poslouchal, stopoval a z fleku by mohl na ty dnešní srandazkoušky jít.

25.11.2015 10:44
rapotacka11

XXX.XXX.32.156

Ale to asi nebude případ zadavatele, soudě dle dotazu .

25.11.2015 10:45
anonymx

XXX.XXX.27.66

Jistě. lidi kteří už něco vycvičili si poradí více méně sami s pomocníky. Ale začátečníci určitě ne.
Ona se od vašich mladých let kritéria posuzování poněkud změnila a třeba zkouška BH nebo ZM už fakt není "srandazkouška".

25.11.2015 11:06
davidka

XXX.XXX.14.251

Však já spíš myslela zkoušky jako ZOP nebo ZZO. Určitě mají svůj význam, začátečníci mohou mít výcvikový cíl, i když mají společenské plemeno nebo nemají ambice na zkoušky vyšší. Líbí se mi, že byly vymyšlené. Ale co jsem tak viděla, hodnocení tomu odpovídá - neodradit začátečníka od dalšího cvičení, přihlédnout k plemeni, přimhouřit oko nad chybami. (To není kritika, u těchto zkoušek to beru spíš pozitivně.) A právě tam se může předvést i někdo, kdo si zkusí psa vycvičit doma.
Já třeba chápu, že ne každý má cvičák dostupný. Veřejná doprava je mnohem horší než bývala, mladý člověk bez řidičáku a auta se často nemá jak někam dál dostat. Nebo někdo dělá v takové práci, že mu to časově na dobu výcviku nevychází (např. u nás je cvičák jen 1x týdně).

25.11.2015 11:42
anonymx

XXX.XXX.27.66

To jo, ale na ZZO už musí stejně být někde členem. Jo, chodit na cvičák je dneska už drahé, stejně jako celá sportovní kynologie. Při těch cenách za všechno to za chvíli bude sport pro horních deset tisíc.

25.11.2015 11:54
davidka

XXX.XXX.14.251

Nemusí být členem na cvičáku, stačí Klub NO nebo přímo vyšší organizace (MSKS, ČKS). Nebo se může domluvit s jakýmkoli cvičákem, že bude necvičící člen a zaplatí jen nějaký drobný poplatek a zastřešující organizaci členství, což je snad 50, - Kč.

25.11.2015 12:07
anonymx

XXX.XXX.27.66

Členem ČKS nebo MSKS nemúžete být přímo, ale prostřednictvím ZKO nebo klubu. Necvičící člen - to jsem nezažila, znám jen čestné členství. A pochybuji, že by na to některý cvičák přistoupil.

25.11.2015 12:47
LájošM

XXX.XXX.14.251

U nás je plno členů, kteří jsou necvičící. Třeba matky na mateřské, které počítají s tím, že za rok za dva budou pokračovat. Nebo lidi, co mají už starého psa a plánují po jeho smrti pořídit dalšího a zas cvičit. Platí si symbolickou částku ročně, po opětovném začlenění nemusí platit vysoký vstupní poplatek. Nebo právě uvedený příklad, kdy někdo na cvičák chodit nechce, ale potřebuje být členem ČKS kvůli zkouškám a přijde ho to levněji než být v chovatelském klubu.
Tomu se u vás říká čestné členství?

anonym187

25.11.2015 14:31
anonym187

XXX.XXX.254.174

Moc všem děkuji za odpovědi, rady a typy.

25.11.2015 14:44
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

davidka napsal(a):
Však já spíš myslela zkoušky jako ZOP nebo ZZO. Určitě mají svůj význam, začátečníci mohou mít výcvikový cíl, i když mají společenské plemeno nebo nemají ambice na zkoušky vyšší. Líbí se mi, že byly vymyšlené. Ale co jsem tak viděla, hodnocení tomu odpovídá - neodradit začátečníka od dalšího cvičení, přihlédnout k plemeni, přimhouřit oko nad chybami. (To není kritika, u těchto zkoušek to beru spíš pozitivně.) A právě tam se může předvést i někdo, kdo si zkusí psa vycvičit doma.
Já třeba chápu, že ne každý má cvičák dostupný. Veřejná doprava je mnohem horší než bývala, mladý člověk bez řidičáku a auta se často nemá jak někam dál dostat. Nebo někdo dělá v takové práci, že mu to časově na dobu výcviku nevychází (např. u nás je cvičák jen 1x týdně).

No když ono nejde "jen" o to naučit psa ten cvik. Ale člověk taky musí vědět - i na těch základních, jak se na zkouškách hlásit, jak držet (či nedržet/mít v kapse) vodítko a jaký průběh zkoušek je, jak to probíhá. páč když to člověku nikdo neřekne, tak krom toho že tam je jak mamlas a ještě sem tam strhne tím pádem psu bod on sám.

25.11.2015 15:33
davidka

XXX.XXX.14.251

Zrzavci napsal(a):
No když ono nejde "jen" o to naučit psa ten cvik. Ale člověk taky musí vědět - i na těch základních, jak se na zkouškách hlásit, jak držet (či nedržet/mít v kapse) vodítko a jaký průběh zkoušek je, jak to probíhá. páč když to člověku nikdo neřekne, tak krom toho že tam je jak mamlas a ještě sem tam strhne tím pádem psu bod on sám.

Tak na to stačí půlhodinka, aby mu to někdo řekl a ukázal (pokud to nenajde také na nějakém videu).
Ono je to hodně o tom cvičícím, jak je schopný a šikovný, jaký má cit k psovi a na cvičení talent. Na cvičáku často vidím lidi, kteří se snaží, pravidelně chodí, pokyvují na rady, ale stejně nejsou schopni psovi ukázat, co po něm chtějí, pes je nerespektuje.

25.11.2015 15:39
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

davidka napsal(a):
Tak na to stačí půlhodinka, aby mu to někdo řekl a ukázal (pokud to nenajde také na nějakém videu).
Ono je to hodně o tom cvičícím, jak je schopný a šikovný, jaký má cit k psovi a na cvičení talent. Na cvičáku často vidím lidi, kteří se snaží, pravidelně chodí, pokyvují na rady, ale stejně nejsou schopni psovi ukázat, co po něm chtějí, pes je nerespektuje.

Vždycky je to o těch lidech to je jasný. Já to dala jen jako dovysvětlení. Protože třeba naučit základní povely si šikovný člověk fakt zvládne a nepotřebuje k tomu cvičák - naopak pokud cvičí v reálu třeba odložení dlouhodobý, mezi pobíhajícími psy v parku, je to těžší, než když při zkoušce ostatní psi taky leží), ale to hlášení a celý ten zkouškový postup to už mu prostě někdo musí říct. Si pamatuju velmi dobře sebe. Jsem člověk který funguje se psy maximalisticky bez vodítka (od momentu kdy je na ně spolehnutí, pochopitelně), takže manipulace s vodítkem je pro mě utrpení a zapamatovat si, kdy a kde mám mít vodítko... . Paní rozhodčí tak trpělivě stála a koukala a mě v hlavě šrotovalo, proč sakra se nic neděje, proč nevelí?

25.11.2015 16:32
anonymx

XXX.XXX.238.73

Jedina zkouska kde lezi psi je tusim ZOP. jinak vzdy jeden je odlozeny a druhy cvici. A zrovna voditko je to nejjednodussi- pri cviceni logicky v prave (nebo v kapse nebo pres sebe) a pri hlaseni logicky vlevo (podavate ruku). Ale spis se clovek nevidi, ze pomaha celym telem, apod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík