Uživatel s deaktivovaným účtem

flodur13
napsal(a):
Jak namíchat a udělat mléko pro malé štěňátka a poměr? (Někdo dělá se sunaru, tatry, žloudku, glukapur a podobně jaký poměr.Nepište kupte si psí mléko u veterináře.
Rudolf.
To netusím, vždycky jsem u štěňat začínala s kozím mlékem a masem, pak třeba žloutek.
flodur13
napsal(a):
Jak namíchat a udělat mléko pro malé štěňátka a poměr? (Někdo dělá se sunaru, tatry, žloudku, glukapur a podobně jaký poměr.Nepište kupte si psí mléko u veterináře.
Rudolf.
Nekupuji u veta, ale objednávám originální od Fitminu a plně vyhovuje (400g za 169 Kč,2 kg za 679 + doprava zdarma). Alternativou je kozí mléko, to doma nemám. V dnešní době považuji za zbytečné pokusnictví míchat podomácku.

ropopi-an
napsal(a):
Přesně tak
Že jo určitě nejsme jediné

Záleží, jak jsou štěńata stará.Jestli je to na přikrmování štěńat která začínají žrát nebo pro malá štěńata která z nějakého důvodu nemůže kojit fena.
aj
napsal(a):
Při každém vrhu mívám připravené mléko Royal Canine- po jistotu. Mám však přístup ke kozímu mléku, nenapadlo mně, že bych ho mohla taky dávat. Je to nějak limitované ? např. věkem? Upravujete ho nějak ? ( např. ředěním ) Asi by se mělo převařit, ne ?
Krmím masem, takže první příkrm dělám takto: na jemno namleté kuřecí či krůtí libové masíčko a kozí mléko. z toho udělám kaši - Ne řídkou Ne hustou.
Kozí mléko obsahuje spoustu vitamínů a je nejpodobnější tomu mateřskému.
Jeho výhodou je i to že si jej můžete dát do mrazáku a udělat si tak zásobu pro štěńata. Nepřevařuje se!
Pokud by jste dávala kravské, to by se muselo ředit vodou - není ale pro štěnda moc vhodné.

aj
napsal(a):
Při každém vrhu mívám připravené mléko Royal Canine- po jistotu. Mám však přístup ke kozímu mléku, nenapadlo mně, že bych ho mohla taky dávat. Je to nějak limitované ? např. věkem? Upravujete ho nějak ? ( např. ředěním ) Asi by se mělo převařit, ne ?
Dávám kozí mléko štěńatům, pokud je potřeba je přikrmovat, už od třeba 17 dnů.Většinou čerstvě nadojené samotné.Někdy z něj uvařím kaši, přidám vločky, piškoty, maso, tvaroh - kozí, žloutek.Všechna naše štěńata na něm bez problémů vyrostla.
aj
napsal(a):
To ropopi-an: Dík. Takže ho používáte při přechodu na tuhou stravu. Může se používat i dřív ? Kdyby náhodou fena ztratila mléko ?
Naštěstí mám možnost každodenního přísunu, nemusím zmražovat.
Kozí mléko je vhodné na příkrm štěńat od 3 týdne, na umělý odchov štěńat, ale nestačí. Pokud fena nemůže z nějakého důvodu koji před třetím týdnem, musíte sáhnout po umělé výživě (veterina)
Mateřské mléko obsahuje velké množství bílkovin, tuků a energie - to kozí mléko nemůže plně nahradit.
V takovém případě je ideální sehnat kojnou fenu - což je dost těžké...
Štěňata je možné krmit kozím mlékem už od narození. Když se mi stalo, že jsem měla čivavku po císaři (opravdu výjimečně) a neměla mléko, tak jsem mimíska "odchovala" jen na kozím mléku a rostly stejně. Dokonce jsem "kojila" tak, že jsem štěňátko nechala přicucnout přímo na kozí vemínko Kozu mám pohodovou a hodnou, v klidu stojí a ničemu neublíží. Štěndo si vždy očuchala, maximálně ho olízla a klidně stála. A takhle jsme krmily i 5 štěňat každé 3 hodiny. Psí mamina se jinak starala, takže masírování bříšek a vyprazdňování obstarávala sama

dadu
napsal(a):
Štěňata je možné krmit kozím mlékem už od narození. Když se mi stalo, že jsem měla čivavku po císaři (opravdu výjimečně) a neměla mléko, tak jsem mimíska "odchovala" jen na kozím mléku a rostly stejně. Dokonce jsem "kojila" tak, že jsem štěňátko nechala přicucnout přímo na kozí vemínko Kozu mám pohodovou a hodnou, v klidu stojí a ničemu neublíží. Štěndo si vždy očuchala, maximálně ho olízla a klidně stála. A takhle jsme krmily i 5 štěňat každé 3 hodiny. Psí mamina se jinak starala, takže masírování bříšek a vyprazdňování obstarávala sama

dadu
napsal(a):
Díky za zkušenost, kdyby něco, tak se hodí.Naše kozeny jsou také velice hodné a čuvačíci přeci jen o trochu větší než čivavky.
dadu
napsal(a):
Neříkám že je to nemožné, otázkou je zda je to dostačující pro štěnda...
Ono odchovat čivavu není stejné jako pokrýt nároky u rychle rostoucích velkých plemen, molosů ap.
A další věc je, že záleží na spoustě dalších okolností. Zda fena nekojila vůbec (např. její úhyn) nebo kojila alespoń první týden, nebo kojí stále ale málo...atd.
Je to složitější otázka na kterou nelze zcela jednoznačně odpovědět. To je potom také na zvážení zda vůbec stojí za to štěnda piplat...ne vždy to stojí za to... A také by měla být konzultace s veterinářem.
lesnížínka
napsal(a):
ropopi-an - Mateřské mléko obsahuje velké množství bílkovin, tuků a energie - to kozí mléko nemůže plně nahradit. - to si odporuje...kozí mléko je přeci také mléko mateřské...vyrostou na něm kůzlata, stejně jako u krávy telátka a ty jsou o něco větší než pes
No to jistě, ale pořád je to koza-kůzle, fena -štěně. Ono také kůzle nenabírá tak rychle na hmotnosti jako štěně.Proto píši že nemusí zcela pokrýt nároky (štěně zdvojnásobuje svou váhu)
Prostě každé mládě má svou maminku... jistě ona maminka se může stát náhradnicí, ale to neznamená že je to to pravé ořechové...
lesnížínka
napsal(a):
ropopi-an - Mateřské mléko obsahuje velké množství bílkovin, tuků a energie - to kozí mléko nemůže plně nahradit. - to si odporuje...kozí mléko je přeci také mléko mateřské...vyrostou na něm kůzlata, stejně jako u krávy telátka a ty jsou o něco větší než pes
Jenže ono je mateřské mléko každého druhu namíchané tak, aby prospívalo mláďatům toho druhu. Hodnoty kozího mléka jsou podobnější psímu než třeba kravské mléko, ale identické rozhodně nejsou.
Žaneta kocková
napsal(a):
Jenže ono je mateřské mléko každého druhu namíchané tak, aby prospívalo mláďatům toho druhu. Hodnoty kozího mléka jsou podobnější psímu než třeba kravské mléko, ale identické rozhodně nejsou.
To je mi jasné, že nejsou, ale já byla také odkojená kravským mlékem(tedy opravdovým kravským, čerstvě nadojeným a od zdravě se stravující krávy) a ne nějakým sunarem a na rozdíl od dnešních dětí, jsem netrpěla žádnými alergiemi, vlastně ani jsem nebývala moc nemocná, neměla jsem ani většinu typických dětských nemocí, kromě zarděnek, které jsem chytila na dovolené...Tím chci říct, že jistě, plně ho nenahradí, ale není to problém růstu, jako spíše těch důležitých látek, hlavně co se imunity týče(alespoň si myslím, že to bude stejné, jako u dětí) a to nenahradí ani kráva, ani koza, ale ani speciální mléko pro pro psy, adekvátně jen vypůjčená kojná fena.

Před lety jsme odchovali vrh 6 štěňat středního plemene na tatra mléce od druhého dne. Fena po operaci po zotavení jen přikrmovala. Žádné sušené psí nebylo. Kozu jsme poblíž neměli. Vrh nakonec vyšel moc pěkně. Neslazené tatra mléko jsme ředili 3:2, přidávali střídavě ořech sádla a másla a půl žloutku syrového. Krmili jsme každé 3 hodiny, důležitá byla stabilní teplota mléka 36st. a masírování bříšek pro vyprázdnění. Několik dní ve dne v noci jsem nedělala nic jiného : krmila, masírovala a čistila štěňata a ošetřovala fenu, která byla několik dní na umření.
(Teplotu mléka a ředění si pro jistotu ověřte - je to déle než 2O let ).