Hledám právní pomoc v boji proti nesmyslné vyhlášce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

novakova99

17.12.2015 23:54
novakova99

XXX.XXX.211.27

Dobrý den,
v našem městě bude schválena vyhláška, která zakazuje veškerý volný pohyb psů s výjimkou několika málo míst, kde to bude možné jen s náhubkem. Těchto míst je jen několik, jsou na okraji města, často v těsné blízkosti velmi frekventovaných silnic, kde auta jezdí 90km/h ničím neoddělena.
Chtěla bych tuto vyhlášku konzultovat s nějakým právníkem a proto prosím o kontakt na nějakého dobrého, kterého bych si najmula. Popř. pokud se někdo z vás s tímto problémem již setkal, aby mi napsal.
Děkuji.

18.12.2015 03:02
rapotacka11

XXX.XXX.32.186

Toto už platí ve většině měst.

Neregistrovaný uživatel

18.12.2015 09:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Zbytečné...
Každé město má svou vyhlášku a záleží na tobě, zda jí budeš akceptovat či nikoliv...

18.12.2015 22:14
koňadra

XXX.XXX.128.31

Už jsem to tady nedávno v nějakém vlákně psala. Jsem jedna z těch, kteří se byli nuceni profesně vyhláškou o pohybu psů zabývat. A mohu vám napsat jen jedno: pokud město vyčlení pozemky, na kterých se psi mohou pohybovat volně (byť s náhubkem), pak může zakázat volný pohyb psů v celém městě. A žádný právník vám nepomůže. Problém je většinou v tom, že město nemůže určit volný pohyb psů na pozemcích někoho cizího. Není možné určit volný pohyb psů např. na poli, které sousedí se sídlištěm, protože to pole někoho je, ten někdo jej obhospodařuje (nebo dává do nájmu nějakému hospodáři). Leda, že by mělo město smlouvu s tím hospodářem, že to může být výběh pro psy, ale - po pravdě - neznám žádného hospodáře, který by s tímto souhlasil. Takže volný pohyb psů města /obce zpravidla řeší tak, že jej umožňují na svých pozemcích, které ale nemusí být až tak moc k tomu účelu vhodné (např. v blízkosti silnic, daleko od centra apod.). Ale žádný zákon jim nenařizuje jak takový pozemek má vypadat. Takže s tím - zadavatelko - nenaděláte nic. Za stávající stav může především nárůst neukázněných pejskařů ve městech. Že jsou tím postihováni i ti, kteří jsou slušní (a přiznejme si, že je jich podstatně méně), to je jasné, ale spravedlivé řešení v tomto prostě nalézt nelze. Pak jsou zpravidla dvě možnosti - mít psa za těch podmínek, nebo nemít psa vůbec. Ale v tomto případě je naštěstí ještě třetí možnost - odstěhovat se. Já to řešila tou třetí možností.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.12.2015 23:10

Přesně, je to v první řadě důsledek chování nezodpovědných majitelů psů. Jen během posledního čtvrt roku se mi třikrát málem serval pes s druhým, který k nám navolno přiběhl, normálně na ulici. Odvolání jaksi nefungovalo a od majitelů jsem pomalu dostala vynadáno, že je to tím, že můj pes je na vodítku. Od všech třech! Když bylo hárání fen v plném proudu, přilítl fox, se kterým můj pes soupeří odjakživa a už to začalo. Přivolání pána zase bez úspěchu, nakonec jsem psa hodila do náručí a pes toho idiota trefil mojí ruku, jak vzteky chňapal po mém. Naštěstí přes bundu, která to ale odnesla. Minulý týden opět málem rvačka, kdy nějaký ohař běhal bez dohledu po ulici a začal si. Majitelku jsem našla v baru a ještě se mi vysmála. Věřte, že v těchto chvílích vám vyhláška bude připadat jako to nejlepší řešení. Otázkou je bohužel dohled s následnými sankcemi, to jaksi moc nefunguje.

19.12.2015 07:38
aggitta

XXX.XXX.249.59

novakova99 napsal(a):
Dobrý den,
v našem městě bude schválena vyhláška, která zakazuje veškerý volný pohyb psů s výjimkou několika málo míst, kde to bude možné jen s náhubkem. Těchto míst je jen několik, jsou na okraji města, často v těsné blízkosti velmi frekventovaných silnic, kde auta jezdí 90km/h ničím neoddělena.
Chtěla bych tuto vyhlášku konzultovat s nějakým právníkem a proto prosím o kontakt na nějakého dobrého, kterého bych si najmula. Popř. pokud se někdo z vás s tímto problémem již setkal, aby mi napsal.
Děkuji.

Jsou tyto možnosti:
1. založit si skupinu pejskařů vašeho města, kteří toto chtějí ve vašem městě změnit a kandidovat v příštích volbách s programem, který možnosti venčení psů rozšíří. Pokud ve volbách uspějete, prohlasovat si změnu na zastupitelstvu města.
Zdlouhavé a nejistý výsledek
2. také založit skupinu pejskařů, ale řešit to jinak
a) vyjednávat s městem o možnosti venčit psy i jinde
b) vyjednávat s městem o vylepšení dosavadních povolených venčících zón
c) vyjednávat se sponzory, kteří by místo města, s jeho souhlasem, investovali do ploch určených k venčení psů
d) spolupodílet se pracovně na potřebném zlepšení daných prostor

Cílem tedy pak může být např. oplocení prostor k venčení psů, nebo vybudování plotu alespoň podél té silnice, s doplněním třebas živého plotu, ale samozřejmě vybudování čehokoliv, co si domluvíte, že vám umožní výcvik psů nebo jejich zábavu.

Cílem by nemělo být návrat k volnému pohybu psů kdekoliv a bez náhubku, protože toto zřejmě neprosadíte - vyhlášku si vyžádali lidé, kteří psy nechovají a nechtějí tedy návrat k situaci, že kvůli všudepřítomným volně běhajícím psům přestává být intravilán města bezpečný třeba pro děti..., všude nakaděno a pod.
Jinak souhlas s Koňadrou.

19.12.2015 09:09

Zadavatelko, nevím odkud jste, ale třeba v Brně chodí v Lužánkách
( velikýpark v centru ) i psi velikosti čivavy s náhubkem. MP v Brně byla tak důsledná, že si dodržování vyhlášky ( platí už cca 15 let )
vynutila.
A doplním aggittu : jak vidět z příspěvků, nemají volně pobíhajících neukázněných psů plné zuby jen nepejskaři.
A abych nebyla za svatou : i já pustím v pustém městě psa z vodítka, ale jak vidím osobu, přivolám ho a aspoň přidržím za obojek. Dost lidí už mi i poděkovalo. Lidi už ke psům volně nemají důvěru. I když se z toho stává začarovaný kruh. Pes, který by si normálně skoro nevšimnul, že někdo jde, zpozorní a "divi se" proč ho volám a držím, jestli se něco neděje.
Před lety stačilo říct - on si vás nevšimne a dočkala jsem se odpovědi, že kdyby byl zlý, nebyl by volně. Dnes už tomu lidi nevěří.

19.12.2015 11:29
aggitta

XXX.XXX.249.59

PS: jinak např, v Amsterdamu je blízko centra velký rekreační park, protéká tam voda, jsou tam asfaltky na jízdu na kole, běhání, trávníky a lavičky na sezení. Pro psy a jejich volné běhání byla vyčleněna jedna zóna, jinde si zase třebas hrály děti. Procházely jsme ten park tam a zpátky (když jsme došly na konec vracely jsme se s dcerou jinudy)asi 3 hodiny (pro představu, jak je velký).

19.12.2015 11:31
aj

XXX.XXX.50.88

To Orionka: Prosím o upřesnění situace v Brně, jelikož se tam chystáme na návštěvu se psem. Ten náhubek musí být i když je na vodítku ?

19.12.2015 12:35

aj napsal(a):
To Orionka: Prosím o upřesnění situace v Brně, jelikož se tam chystáme na návštěvu se psem. Ten náhubek musí být i když je na vodítku ?

Jezdím tam také na návštěvu, v Lužánkách jsem docela koukala!
Nejlepší - najít si vyhlášku a přečíst.
Teď už si nedovolím psa tam pustit na volno, ale zažila jsem asi před těmi 10 lety : já se psem na volno ( byl fakt hodný, zvyklý, bezproblémový jak ke psům, tak k lidem ) a všichni místní pejskaři stáli doslova s pusou dokořán. smajlík Až jsme se dohodli, že jsem tam jen na návštěvě a stejně jsem se dozvěděla, že mi MP napaří tučnou pokutu - návštěva, nenávštěva.

19.12.2015 13:13

V Lužánkách? Chodila jsem tam se psem velkého plemene bez vodítka jen s náhubkem. Pes byl ovladatelný, přivolání spolehlivé. V Brně platí vyhláška - buď vodítko a pak může být pes bez náhubku, nebo na volno ale s náhubkem.

19.12.2015 13:30
aj

XXX.XXX.50.88

Dík Balu. To jsem potřebovala vědět.

19.12.2015 14:53
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
PS: jinak např, v Amsterdamu je blízko centra velký rekreační park, protéká tam voda, jsou tam asfaltky na jízdu na kole, běhání, trávníky a lavičky na sezení. Pro psy a jejich volné běhání byla vyčleněna jedna zóna, jinde si zase třebas hrály děti. Procházely jsme ten park tam a zpátky (když jsme došly na konec vracely jsme se s dcerou jinudy)asi 3 hodiny (pro představu, jak je velký).

Trošku mi začínají ohrádky vadit - jsou ohrádky pro psy, děti a seniory.
Cítím se diskriminovaná - pro pracujícího v produktivním věku není nikde žádná ohrádka, toho kdo před ničím nechrání

19.12.2015 15:00

Fiona.Praha napsal(a):
Trošku mi začínají ohrádky vadit - jsou ohrádky pro psy, děti a seniory.
Cítím se diskriminovaná - pro pracujícího v produktivním věku není nikde žádná ohrádka, toho kdo před ničím nechrání

Pracující v produktivním věku má pracovat - do 16. v práci a pak doma. Vy to máte jinak ? smajlík
A když nepracuje, sedí u počítače a tam ohrádku nepotřebuje smajlík

19.12.2015 15:09
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pracující v produktivním věku má pracovat - do 16. v práci a pak doma. Vy to máte jinak ? smajlík
A když nepracuje, sedí u počítače a tam ohrádku nepotřebuje smajlík

jj, to je pravda pravďoucí

21.12.2015 18:08
novakova99

XXX.XXX.211.46

Děkuji za reakce.

21.12.2015 18:21
tapina

XXX.XXX.211.177

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V Lužánkách? Chodila jsem tam se psem velkého plemene bez vodítka jen s náhubkem. Pes byl ovladatelný, přivolání spolehlivé. V Brně platí vyhláška - buď vodítko a pak může být pes bez náhubku, nebo na volno ale s náhubkem.

Přesně tak. Platí to v celém Brně. Pak jsou různě výběhy, různé kvality a umístění, kde ten náhubek mít nemusí. Brno bych řekla, že je dost tolerantní, je super, že poslušný pes s košem může být volně.

21.12.2015 19:33
davidka

XXX.XXX.14.251

Já si myslím, že brněnská vyhláška je velmi rozumná a mělo by to tak být všude. Pes je tak zabezpečený na vodítku i volně, i když se psi servou (jsou to prostě psi a stát se to může), většinou se nic tak moc neděje, když mají oba náhubky.
Já to tak dělám roky, nehledě na nějaké vyhlášky. Náhubky sundávám jen když cvičím, na klidných místech, kde lidé nechodí a nepřekážíme.

21.12.2015 19:42

Já taky, ještě dávno předtím, než začala tato vyhláška platit. Vždy jsem měla psy naučené tak, že vycházka rovnala se "oblečení" obojku a náhubku.

21.12.2015 23:06
kniga

XXX.XXX.128.66

Ale da se stim neco udelat.. minimalne tlacit na radnici, a by ony pozemky smerem k silnici oplotila...

Přidejte reakci

Přidat smajlík