Maltezsky psík?:) zkusenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Honza0780

25.12.2015 17:30
Honza0780

XXX.XXX.234.185

Ahoj, mate někdo zkusenosti s maltezskym psikem ( maltezacek) jaky doopravdy jsou ? Trpí na nejaky nemoce ? :).

25.12.2015 18:51
jitsur

XXX.XXX.160.53

Ahoj, měla jsem maltézáčka fenku.Dožila se pouze 6let.Měla epilepsii brala na to léky.Umřela na podzim minulého roku a hned jsem si pořídila dalšího.Z mého pohledu jsou hrozně uštěkaní, ale jako každé plemeno každý pes je povahově jiný.Jak si ho naučíš, takový bude.Jinak jsou hrozně mazlivý společenský plemeno vhodné i k dětem...

25.12.2015 18:57
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Honza0780 napsal(a):
Ahoj, mate někdo zkusenosti s maltezskym psikem ( maltezacek) jaky doopravdy jsou ? Trpí na nejaky nemoce ? :).

U Maltezaka je nutno pocitat sezvysenou peci o srst.

25.12.2015 18:59
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

A vlastne budete mit Maltezaka nebo boxera?

26.12.2015 06:26
Dája6

XXX.XXX.40.42

Dobrý den,
já mám jiné rasy pejsků, ale kdysi jsem uvažovala o Maltezáčkovy a proto jsem hodně koukala tady v okolí po majitelích co je mají a rozhodla jsem se, že tahle rasauurčitě ne. A proč? Protože tady bylo pět Maltezáčku a snad jen jedna v pohodě. Hlavne jsou to dost tvrdohlavý pejskové, jak už tady někdo napsal uštěkaní, chce to mít u nich dost pevnou ruku jinak ta bíla kulička bude dost neovladatelná. Je výhoda tohoto plemene, že je malý tak se snad dá i lépe ovládat pokud si dáte natom hodně záležet.
Ohledně srsti pokud neuvažujete o výstavach tak si zvolíte určitou délku srsti ( ne na kůži to pozor) a pak i to česáni není takový pproblém.
Jinak pokud uvažujete o menším plemeni tak bych určitě na vašem místě šla do jiné rasy a více barevné, pak ta údržba není náročna a i jiní nelínaji.
Dája.

26.12.2015 09:20
aj

XXX.XXX.50.88

My máme jinou rasu, ale taky ze skupiny bišonů. Švagr má však maltézáka a tak mám trochu srovnání. Já bych neřekla, že jsou tvrdohlavý ani moc hlasití. Spíš se mi zdá, že se u nich víc vyskytují ustrašený jedinci. Právě proto jsem do této rasy nešla. A pak ještě kvůli barvě, je čistě bílá a tak je u nich samozřejmě vyšší výskyt kožních alergických problémů.

26.12.2015 09:33
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
My máme jinou rasu, ale taky ze skupiny bišonů. Švagr má však maltézáka a tak mám trochu srovnání. Já bych neřekla, že jsou tvrdohlavý ani moc hlasití. Spíš se mi zdá, že se u nich víc vyskytují ustrašený jedinci. Právě proto jsem do této rasy nešla. A pak ještě kvůli barvě, je čistě bílá a tak je u nich samozřejmě vyšší výskyt kožních alergických problémů.

Nemám maltézáčka, potkávám je ale na sídlišti.
Zaujalo mne spíš to, kdo má maltézáčka - 15tiletá slečna, důchodkyně, mamina na mateřské, všichni na flexinách. Jak vychová malá holka psa? S touhle konkrétní maltézačkou (je jí 6 let) jsem viděla tátu slečny jen kolem půlnoci se psem venku, on stojí u vchodových dveří, kouří a telefonuje a pes je kdesi ve tmě. Po určité době zavolá asi tak 15x jméno psa, pak se rozčílí začne ho opakovat ještě rychleji až se v nějaké fázi pes objeví a jdou domů. Jinak s maltézačkou chodí jen slečna. Pes důchodkyně je na flexině s kšírkama - je pravda, že má asi hodně pohybu, pořád spolu chodí po okolí. Pes maminy na mateřské je na flexině, uvázaný u kočárku, v oblečcích a kšírkách s kamínky.
Myslím, že i u maltézáka platí lidové moudro, že čím menší pes, tím potřebuje méně výchovy
No a pak jsou z nich protivní, neposlušní a uňafaní pejsci, o kterých se říká, že jsou tvrdohlaví a špatně se vychovávají.

26.12.2015 09:46
aj

XXX.XXX.50.88

To Fiona: Já vždy radši vidím nevychovaného maltézáka než nevychovaného pitbula.
(BTW- u nás pravidelně venčilo cca 6-leté děvčátko velikého pitbula v parku. No, moc dobře jsem se necítila, když jsem šla kolem ní )
Souhlasím s tím ( ale to je asi problém všech malých společenských plemen), že maltézák svádí k tomu, že se na nějakou výchovu majitel vykašle. Jenže to neznamená, že se vychovat nedá nebo že je problematický.
Já mám svoje psi vychované, ale zvlášť u majitelů malých psů se setkávám s názorem, že je zbytečně trápím, že oni by tedy tohle svému psu nedělali. Vysvětlit jim, že psy cvičí rádi, že se na těší, je takřka nemožné.

26.12.2015 10:06
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aj napsal(a):
To Fiona: Já vždy radši vidím nevychovaného maltézáka než nevychovaného pitbula.
(BTW- u nás pravidelně venčilo cca 6-leté děvčátko velikého pitbula v parku. No, moc dobře jsem se necítila, když jsem šla kolem ní )
Souhlasím s tím ( ale to je asi problém všech malých společenských plemen), že maltézák svádí k tomu, že se na nějakou výchovu majitel vykašle. Jenže to neznamená, že se vychovat nedá nebo že je problematický.
Já mám svoje psi vychované, ale zvlášť u majitelů malých psů se setkávám s názorem, že je zbytečně trápím, že oni by tedy tohle svému psu nedělali. Vysvětlit jim, že psy cvičí rádi, že se na těší, je takřka nemožné.

Vůbec jsem nemyslela, že malí psi (jedno jací) se nedají vychovat.
Je to jen o tom nepodcenit velikost psa. U bullpsů, ovčáka, dobrmana... se majitel snaží, co mu síly stačí. U takových psů má totiž strach, aby někde někomu neublížil a tak vychovává.
U malých psů...už ta důslednost tolik nehraje roli, je malý, tak poslouchat nemusí, nebo panička vysvětlí proč vrčel, proč neposlechl, proč nepřišel, proč útočí, proč... Právě proto, že si většinou malá plemena (hlavně společenská) pořizují slečny, důchodkyně, rodiče pro děti.
Znala jsem minipsa, který bydlel jen s paničkou důchodkyní. S celou rodinou fungoval, všechny poslouchat, byl to super pes. Jen s paničkou jim to moc nešlo, ona přesně věděla, proč to či ono udělal nebo neudělal a tak to celému světu vysvětlovala. Místo, aby vysvětlila psovi, že takhle tedy ne.
Taky mám celkem malé psy a poslouchat musí, nechci mít protivné uňafané, neposlušné, agresivní fenky, které budu celý život tahat na vodítku a tak musí chuděrky poslouchat

26.12.2015 10:44
mishule

XXX.XXX.193.30

Maltézáčky doma máme dva, jak už tu padlo, i na můj vkus jsou strašně uštěkaní. Venku něco bouchne a hned blafají jako o život. I ve dvě ráno.

Každopádně maltézák je super společenské plemeno, které je bohužel, stejně jako většina těchto malých plemen, náchylné na zubní problémy - zubní kámen, kaz, neustálé čištění. To samé výtoky z očí, člověk jim je musí neustále vytírat a věnovat jim zvýšenou péči.

Každopádně se hodí do bytu, pokud člověk nechce mít všude plno chlupů apod.

Pro mě osobně to je nevyhovující plemeno, ale na druhou stranu pro mamku a ségru naprosto boží parťáci na středně dlouhé procházky a válení se doma. Víceméně jak ho od mala naučíte, takového ho budete mít. Dají se s ním absolvovat tůry, ale zvládne i zevlení na zahradě u bazénu.

26.12.2015 10:54
aj

XXX.XXX.50.88

Já myslím, že úplně nejlepší je, uvědomit si jaký má kdo životní styl, co ho baví, kolik má denně volného času a pod. A podle toho vybírat psa, rozhodně ne podle vzhledu. A taky si víc všímat původního zaměření psa, na co byl vyšlechtěný. Aby se pak nemusel moc " předělávat".

27.12.2015 11:35
jitsur

XXX.XXX.160.53

Jinak maltézáci jsou strašně umazlení, chtějí být pořád se svým páníčkem.Neradi bývají sami doma.Mám to z vlastní zkušenosti.Každá byla úplně jiná povahově.Je to hodně o výchově.Ta naše moc vychovaná není nějaké povely zvládá, ale nechci ji nějak drezůrovat jako velké plemeno.

27.12.2015 11:46
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

jitsur napsal(a):
Jinak maltézáci jsou strašně umazlení, chtějí být pořád se svým páníčkem.Neradi bývají sami doma.Mám to z vlastní zkušenosti.Každá byla úplně jiná povahově.Je to hodně o výchově.Ta naše moc vychovaná není nějaké povely zvládá, ale nechci ji nějak drezůrovat jako velké plemeno.

Proč dle Vašich slov nechcete maltézačku "drezůrovat jako velké plemeno"?
Výchova, aby by pes vychovaný tak, že neobtěžuje ani svou smečku ani své okolí, platí jen pro velké psy?
Můj názor je, že se pes musí vychovávat stejně, bez ohledu na velikost, je to prostě pes. Jeden je malý, druhý velký, ale pořád je to pes.

pajajs

27.12.2015 11:48
pajajs

XXX.XXX.143.14

aj napsal(a):
Já myslím, že úplně nejlepší je, uvědomit si jaký má kdo životní styl, co ho baví, kolik má denně volného času a pod. A podle toho vybírat psa, rozhodně ne podle vzhledu. A taky si víc všímat původního zaměření psa, na co byl vyšlechtěný. Aby se pak nemusel moc " předělávat".

To je logika jak hadr.. To si mám jako třeba vybrat bojové plemeno například pitbulla a pořádat s ním zápasy, jenom abych ho nemusel moc "předělávat? Každý ať si vybere to plemeno, které se mu líbí a bude s ním šťastný.. Přece si nekoupím yorkshira jenom proto, že je vhodný do bytu, ale absolutně s ním nikdy nebudu mít takový vztah, jako s vysněným plemenem třeba labradora..

27.12.2015 12:23
Šarina

XXX.XXX.231.146

pajajs napsal(a):
To je logika jak hadr.. To si mám jako třeba vybrat bojové plemeno například pitbulla a pořádat s ním zápasy, jenom abych ho nemusel moc "předělávat? Každý ať si vybere to plemeno, které se mu líbí a bude s ním šťastný.. Přece si nekoupím yorkshira jenom proto, že je vhodný do bytu, ale absolutně s ním nikdy nebudu mít takový vztah, jako s vysněným plemenem třeba labradora..

Vy jste Anju7 ale nepochopil. Pokud se chcete psovi věnovat jako labradorovi, tak si ho kupte. Ale nekupujte si labradora, pokud budete chtít mít psa na psí dostihy. Nekupujte si chrta, když budete chtít pást ovce... nekupujte si loveckého psa, když bydlíte na sídlišti a chodíte maximálně kolem bloku... nekupujte si yorka, když chcete psa do kotce, nekupujte si pitbula, když primárně chcete chodit s pejskem do parku, aby si hrál s jinými pejsky... socializovat sice musíte každého z nich, protože nežijete ve vzduchoprázdnu, ale kupte si vhodného psa na tu aktivitu, kterou s ním chcete dělat.

27.12.2015 12:30
aj

XXX.XXX.50.88

pajajs napsal(a):

Ne, jelikož např. si nastuduji k čemu byl pitbul vyšlechtěn, tak budu počítat s tím, že může útočit na jiné psi. Pokud nemám zkušenosti, možnosti nebo chuť věnovat se mu tak, abych dokázala tohle zvládnout, tak si ho prostě nevyberu i kdyby se mi líbil.
Vám se to možná zdá nelogické, koupíte si vysněné plemeno a následné problémy budete řešit až pak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík