Chovatelský řád - počet vrhů

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.12.2015 23:28
conaf

XXX.XXX.25.154

Dobrý den,
jak myslíte že by mělo být z chovatelského řádu vyloženo "ideální počet je 1 vrh ročně" - kalendářní rok, nebo logicky od 1 vrhu feny?
Konkrétně jde o případ že fenka měla 10 štěňat a poradkyně chovu majiteli doporučila aby ji znovu nakryl hned další hárání (tj. po 6 měsících u ní).
Není toto její doporučení proti doporučení chovatelského řádu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.12.2015 08:44

Jak - po šesti měsících u ní? U poradkyně? Jak tomu rozumět?

26.12.2015 08:52
anonymx

XXX.XXX.137.17

Nevime duvod, ale doporučení je jen doporuceni a ne striktni zakaz.

26.12.2015 08:54
vendul

XXX.XXX.214.246

Kalendářní rok je kalendářní rok.. Tzn. pokud fena porodí v říjnu a následující rok se hárá v únoru a chovatel ji nakryje - je to dle chovatelského řádu v pořádku. Druhou otázkou je morální hledisko - chovatele, lidí... každý to má holt jinak. Já bych fenu dvě hárání po sobě nikdy nekryla, i kdyby v prvním vrhu bylo třeba jen jedno štěně.

26.12.2015 09:16
anonymx

XXX.XXX.137.17

Povoleny jsou 3 vrhy behem 24 mesicu. Takze pokud fena hara po 6 mesicich je povoleno 2x za sebou. Ale kluby to maji ruzne stanoveno. Nekde je nutne pak de facto 2 harani (tedy rok) vynechat. Opakovane kryti v pripade malopocetneho vrhu je naopak doporucovano i veterinari. Vzdy ale zalezi na kondici feny.

26.12.2015 09:20

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jak - po šesti měsících u ní? U poradkyně? Jak tomu rozumět?

"U ní" je míněno určitě u té konkrétní feny ( poradkyně asi hárá častěji smajlík ).

26.12.2015 09:28

conaf napsal(a):
Dobrý den,
jak myslíte že by mělo být z chovatelského řádu vyloženo "ideální počet je 1 vrh ročně" - kalendářní rok, nebo logicky od 1 vrhu feny?
Konkrétně jde o případ že fenka měla 10 štěňat a poradkyně chovu majiteli doporučila aby ji znovu nakryl hned další hárání (tj. po 6 měsících u ní).

Něco podobného se řešilo kolem Archieho. Proti chovatelskému to asi nebude, to bude mít poradkyně dobře spočítané. Ale když budeme počítat : dva měsíce po nakrytí je fena březí, měsíc kojí, další měsíc ji mordují štěňata, pak si vydechne a je nakryta znovu. Deset štěňat je početný vrh. Ale záleží na plemeni, kondici feny, na zkušenostech chovatele, na kvalitě vrhu a kondici vrhu...A také na zájmu o štěňata ( z hlediska chovatele, né feny ).

26.12.2015 09:39
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conaf napsal(a):
Dobrý den,

O jaké se jedná plemeno?
10 štěňat mi přijde až dost... rozhodně bych to nenazvala málopočetným vrhem, tak proč krýt znovu?
Já bych se zabývala víc tím, jestli svá současná štěňata prodám než tím, jestli budu za půl roku nakrývat znovu. A úplně nejvíc by mne zajímalo, jak vše snášela fenka.

26.12.2015 10:20
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Feny nemám, měli jsme jen u babči. Sama bych fenu dvě hárání po sobě rozhodně nakrýt nenechala...Babči fena ze štěňat nijak nadšená nebyla a po pár týdnech se jim snažila spíš utéct.

26.12.2015 10:33
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lesnížínka napsal(a):
Feny nemám, měli jsme jen u babči. Sama bych fenu dvě hárání po sobě rozhodně nakrýt nenechala...Babči fena ze štěňat nijak nadšená nebyla a po pár týdnech se jim snažila spíš utéct.

Myslím, že žádná fena není "nadšená" ze štěňata. Je to příroda, která jí velí, že je má kojit a pečovat o ně. Jak začnou chodit a narostou jim zuby, má jich fenka tak akorát.
Myslela jsem, že bude naše fenka "smutnit" a hledat je, až budou štěňata odcházet do nových domovů: Nesmutnila, jen je "přepočítala", koukla po bytě a neřešila.

26.12.2015 10:48
lavacca

XXX.XXX.164.49

conaf napsal(a):
Dobrý den,

Nepíšete o jaké plemeno se jedná - pochopila bych to u starší feny, jež by skončila chovnost, kdyby čekali rok a jednalo by se o záchranu málopočetného plemene. Jinak ne.

Ještě bych to "skousla" u vrhu 1-2 štěňat, ale u 10? To musel být pro fenu pořádný záhul, i když chovatel jistě pomáhal. Ale ta než se dá po 10 štěňatech dohromady, tak zase hárá...a pro ideální zabřeznutí by měla být fena v kondici... no, za mě fakt jen v případě málopočetného plemene.

26.12.2015 11:07
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lavacca napsal(a):
Nepíšete o jaké plemeno se jedná - pochopila bych to u starší feny, jež by skončila chovnost, kdyby čekali rok a jednalo by se o záchranu málopočetného plemene. Jinak ne.

Ještě bych to "skousla" u vrhu 1-2 štěňat, ale u 10? To musel být pro fenu pořádný záhul, i když chovatel jistě pomáhal. Ale ta než se dá po 10 štěňatech dohromady, tak zase hárá...a pro ideální zabřeznutí by měla být fena v kondici... no, za mě fakt jen v případě málopočetného plemene.

Podle diskuse Málopočetná plemena 13.4.2015 (conaf) se jedná o zatím málo v ČR rozšířené plemeno:

Kooikerhondje

Více fotek mé feny zde: http://kooikerhondje-cz.rajce.idnes.cz/Afrodite_Bela_z_Letne/
Web plemene zde: http://www.kooikerhondje.info/.

26.12.2015 12:08
conaf

XXX.XXX.25.154

Fiona.Praha napsal(a):
O jaké se jedná plemeno?
10 štěňat mi přijde až dost... rozhodně bych to nenazvala málopočetným vrhem, tak proč krýt znovu?
Já bych se zabývala víc tím, jestli svá současná štěňata prodám než tím, jestli budu za půl roku nakrývat znovu. A úplně nejvíc by mne zajímalo, jak vše snášela fenka.

Jedná se o málopočetné plemeno k které je velký zájem (štěňata jsou často rezervována ještě před narozením, hlavně fenky) a také nejsou úplně levní, takže chovatel má slušný přivýdělek.

26.12.2015 12:11
conaf

XXX.XXX.25.154

To je jedno že je málopočetné, o něco jako záchranu plemene se rozhodně nejedná, většina štěňat stejně nejde do chovu.

Jen mi přijde že chovatelský řád to nemá úplně dořešené, protože ty 2 vrhy hned zasebou po tolika štěňatech... :(.

26.12.2015 12:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conaf napsal(a):
Jedná se o málopočetné plemeno k které je velký zájem (štěňata jsou často rezervována ještě před narozením, hlavně fenky) a také nejsou úplně levní, takže chovatel má slušný přivýdělek.

Smutné, že píšete o slušném přivýdělku.
Očividně máte jistotu, že se další štěňata taky prodají a bude zase slušný přivýdělek.
Já bych po vrhu, v kterém se narodilo 10 štěňat, fenku rozhodně ihned nekryla.

26.12.2015 12:23
conaf

XXX.XXX.25.154

Fiona.Praha napsal(a):
Smutné, že píšete o slušném přivýdělku.
Očividně máte jistotu, že se další štěňata taky prodají a bude zase slušný přivýdělek.
Já bych po vrhu, v kterém se narodilo 10 štěňat, fenku rozhodně ihned nekryla.

Jen aby nedošlo k nedorozumění, nejedná se o mě, ani o mé psy...

26.12.2015 12:42
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

conaf napsal(a):
Jen aby nedošlo k nedorozumění, nejedná se o mě, ani o mé psy...

Aha, myslela jsem, že se jedná o Vaše štěňata.

26.12.2015 12:50
conaf

XXX.XXX.25.154

Fiona.Praha napsal(a):
Aha, myslela jsem, že se jedná o Vaše štěňata.

NE!
Něco takového bych nikdy neudělala!

26.12.2015 13:14
brebera

XXX.XXX.31.114

Ono se nikde nepíše, proč to poradkyně doporučila. Mohl tam být docela rozumný důvod, zdravotní, který by krytí následující hárání ospravedlňoval - císař, komplikovaný porod, zánět po porodu, Chce se na to podívat uceleně, ne vytáhnout polovinu informací.
Takže první všechna fakta, pak se k tomu dá něco napsat.

Osobně bych svou fenu 2 hárání po sobě nekryla, ale pokud by tam byly zdravotní indikace, je to něco jiného - radši 2 hárání po sobě, než pak komplikace při dalším krytí/porodu v delším časovém rozestupu.

26.12.2015 13:21
anonymx

XXX.XXX.139.255

Uz zase odsuzujete a nevite co. Veta " fena mela 10 stenat" a odchovala je? Nevite jak chovatel prikrmoval a jestli fena vubec kojila atd. Pri 10ti stenatech je dokrmovani vetsinou nutne a tim dochazi i k odstaveni stenat.

26.12.2015 13:31
conaf

XXX.XXX.25.154

brebera napsal(a):
Ono se nikde nepíše, proč to poradkyně doporučila. Mohl tam být docela rozumný důvod, zdravotní, který by krytí následující hárání ospravedlňoval - císař, komplikovaný porod, zánět po porodu, Chce se na to podívat uceleně, ne vytáhnout polovinu informací.
Takže první všechna fakta, pak se k tomu dá něco napsat.

Osobně bych svou fenu 2 hárání po sobě nekryla, ale pokud by tam byly zdravotní indikace, je to něco jiného - radši 2 hárání po sobě, než pak komplikace při dalším krytí/porodu v delším časovém rozestupu.

Nic komplikovaného, vše bylo u feny ok.

26.12.2015 13:31
conaf

XXX.XXX.25.154

anonymx napsal(a):
Uz zase odsuzujete a nevite co. Veta " fena mela 10 stenat" a odchovala je? Nevite jak chovatel prikrmoval a jestli fena vubec kojila atd. Pri 10ti stenatech je dokrmovani vetsinou nutne a tim dochazi i k odstaveni stenat.

Ale vím. Chovatel přikrmoval, ale fena normálně kojila až do 2 měsíců štěňat.

26.12.2015 13:37
ivulka2

XXX.XXX.155.174

conaf napsal(a):
Ale vím. Chovatel přikrmoval, ale fena normálně kojila až do 2 měsíců štěňat.

Když teda máte všechny informace tak proč se nezeptáte přímo chovatele či poradce chovu proč to řešíte tady...

26.12.2015 13:46
conaf

XXX.XXX.25.154

Já to tu neřeším!
Já se ptala pouze na výklad chovatelského řádu, toť vše.

26.12.2015 13:53
conaf

XXX.XXX.25.154

Info se mi už dostalo, tak děkuji a končím diskuzi...

26.12.2015 14:13
ivulka2

XXX.XXX.155.174

conaf napsal(a):
Já to tu neřeším!
Já se ptala pouze na výklad chovatelského řádu, toť vše.

Chovatelský řád je jasný, stačí si ho přečíst ale tu se řeší konkrétní plemeno a chovka a to už není ok.

26.12.2015 15:22

ivulka2 napsal(a):
Chovatelský řád je jasný, stačí si ho přečíst ale tu se řeší konkrétní plemeno a chovka a to už není ok.

Chovatelský řád je jedna věc a pak jakási etika chovu je věc druhá.
Jednak - jedná-li se o první vrh daného spojení, nebylo by od věci počkat o jedno hárání, až jak se bude vrh jevit, například co do vyrovnanosti a kvalit.
Druhak - dělá to na mě dojem : mrskejte štěňata dokud je zájem.
( Ale to jen věšeobecně, bez znalosti konkrétního případu - nechci urazit ).

26.12.2015 16:25
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chovatelský řád je jedna věc a pak jakási etika chovu je věc druhá.
Jednak - jedná-li se o první vrh daného spojení, nebylo by od věci počkat o jedno hárání, až jak se bude vrh jevit, například co do vyrovnanosti a kvalit.
Druhak - dělá to na mě dojem : mrskejte štěňata dokud je zájem.
( Ale to jen věšeobecně, bez znalosti konkrétního případu - nechci urazit ).

Etika chovu ? jak mužem hodnotit etiku chovu když neznáme chovatele ani duvod proč to tak dělá, každý vidí jen to mrskání štěnat a peníze.

26.12.2015 16:56
lavacca

XXX.XXX.164.49

Fiona.Praha napsal(a):
Podle diskuse Málopočetná plemena 13.4.2015 (conaf) se jedná o zatím málo v ČR rozšířené plemeno:

Kooikerhondje

Více fotek mé feny zde: http://kooikerhondje-cz.rajce.idnes.cz/Afrodite_Bela_z_Letne/
Web plemene zde: http://www.kooikerhondje.info/.

Potom nevidím důvod. Že je v ČR málopočetné, tak jich naflákáme za co nejkratší dobu, co nejvíce? Chápala bych to opravdu jen u záchrany plemene, ale takhle fakt ne.

26.12.2015 17:12

ivulka2 napsal(a):
Etika chovu ? jak mužem hodnotit etiku chovu když neznáme chovatele ani duvod proč to tak dělá, každý vidí jen to mrskání štěnat a peníze.

Kdybyste si přečetla i poslední větu, dočetla byste se, že kromě řádu by měl chov obnášet i etiku - všeobecně. Myslíte si že ne ?

Přidejte reakci

Přidat smajlík