brebera
napsal(a):
Dík, takže už můžou do všech států kolem nás.
Zdravím, na výstavy nejezdím, ani to nemám v plánu, vůbec mě to nebere, ale tohle mě docela zaskočilo, že tam můžou háravé feny. To pak ti psi musí být rozhození z toho ne? Nebo je to třeba jako na zkouškách, že háravá fena jde nakonec?
Na Slovensku opravdu není uvedeno, že háravka se nemůže výstavy zúčastnit.Platí uvedené výše - viz Clayton.
U nás na výstavy háravky bohužel nesmí - viz - Všeobecná ustanovení:
Výstava je přístupná psům a fenám všech plemen zapsaných v knihách uznaných FCI, kteří dosáhli v den výstavy stáří požadovaného pro
zařazení do třídy. Pořadatel výstavy nezodpovídá za škody způsobené psem nebo vystavovatelem, ani za úhyn nebo ztrátu psa v době
konání výstavy. V areálu výstaviště není dovoleno volné pobíhání psů.
Na výstavu nebude vpuštěn pes s kupírovanýma ušima a nebude
ani posouzen.
. Z výstavy se dále vylučují háravé feny, feny v druhé polovině březosti, kojící feny a agresivní jedinci
Takže u nás na výstavu NE, na Slovensku ano.
Ne, je to tak nějak průběžně, sice v plemeni jdou první psi a pak feny, ale plemena se posuzují různě během dne.. Psi jsou většinou celkem v pohodě, aspoň co mám zkušenost, a v zahraničí se mi nestalo, že by to někoho pobuřovalo - berou to jako že to tak prostě je. On tam málokdo jede s fenou v nejlepším.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vystavovat u nás fena bude asi těžko, ale jinak jsem jí teď v Letňanech zažila.
brebera
napsal(a):
Ne, je to tak nějak průběžně, sice v plemeni jdou první psi a pak feny, ale plemena se posuzují různě během dne.. Psi jsou většinou celkem v pohodě, aspoň co mám zkušenost, a v zahraničí se mi nestalo, že by to někoho pobuřovalo - berou to jako že to tak prostě je. On tam málokdo jede s fenou v nejlepším.
Jasný no. Já si to třeba nedokážu představit, mám psa bohužel bez PP, ale čistě teoreticky by se tam zbláznil. Když nám doma hárá jorkšírka tak je schopnej,14 dní po nocích sedět u dveří a vít, nežere, zvrací, a na procházkách musel být na vodítku, protože se vracel domů za fenou. Máma nemohla vyjít ven když tam byl, protože jak z ní cejtil fenu tak po ní skákal.A to podotýkám, že jinak je pes vychovanej a poslouchá, vždycky byl dostatečně unavenej jak fyzicky tak psychicky, ale ani to nepomáhalo. Čím je starší, tak tím je to naštěstí lepší.
Ale tak to je asi extrém.
Vždy respektuji pravidlo daného státu, takže u nás s háravkou nejezdím (a taky tady kvůli tomu hlásím výstavu jen občas). Ale když to jinde jde, proč toho nevyužít. Zrovna v lednu to asi využiji v Nitře, fenka měla hárat v listopadu, ale zatím se k tomu zrovna nemá - i když třeba začne až po Nitře. Poplatky jsou bohužel dost drahý špás na to, aby to člověk jen tak vyhodil z okna...
Ono je to u psů o zvyku, ale taky je to o tom, zkusit to nějak zamaskovat - většinou to psi zvládají.
Vždycky mě to štvalo, že nemohu s háravou fenou na výstavu. Bohužel hárání nelze tak přesně odhadnout a člověk zaplatí výstavu... a nic. Ještě horší to je, když se jedná o jednu z mála výstav, které mohu využít k uchovnění. Na výstavě se posuzují v kruhu nejprve psi a potom feny. Je fakt, že po jednom plemeni většinou přichází další a opět jsou tam psi..., ale myslím si, že pokud se fena v kruhu přímo nevymočí, tak její pobyt psy zase tak nerozhází. S tím by ale měli počítat pořadatelé a mít u kruhu kýbl s vhodnou desinfekcí, kterou by bylo možno tu moč utřít. Já vím, že pes ani fena by se v kruhu vyvenčit neměli vůbec, ale každý z nás ví, že právě háravé feny mají tu potřebu jaksi větší, takže se to stát může. Také si myslím, že majitelé háravých fen by měli mít na druhou stranu soudnost a své feny držet co nejdál od ostatních psů, vzít je do kruhu jen na posouzení a také je ošetřit nějakým přípravkem, který překrývá pach háravé feny.
Psa neoblbnete ani desinfekcí ani žádným sprejem. Náš pes vloni v Ostravě byl úplně šílený z feny, která byla u kruhu vedle nás. Vloni na Slovensku jsme v Nitře šli o BOBa a pes málem couval, takže samozřejmě BOB dostala hárající fena. Sice jsme se zkoušeli zařadit v kruhu nejdřív fena a pak pes, ale rozhodčí nás přehodil jak to má být a do prostě nešlo. Pokud je ten pes normální, tak to prostě ví. Máme doma fenu, která začala hárat před mikulášem a přesně to ráno to pes věděl. Nedá se zblbnout. Venku na vycházce si ho ohlídám, ale těžko na něj budu v kruhu hulákat a cukat s ním na špagátku, že.

My narazit na hárající fenu, která se navíc líbí, tak ho nepředvedu, i kdybych se na hlavu stavěla. Navíc udržet hormona se zatměním na předváděčce je o strach.

Brát na výstavu hárající fenu je naprostá bezohlednost.
napsal(a):
My narazit na hárající fenu, která se navíc líbí, tak ho nepředvedu, i kdybych se na hlavu stavěla. Navíc udržet hormona se zatměním na předváděčce je o strach.
Jsem ráda, že je tu ještě někdo normální. Kecy o nevychovaných psech už mě nebaví. Normálně se samozřejmě ovládnout dá. Jedeme teď na návštěvu, budou tam dvě háravky, ale dá se to. Jenže na špagátku vedle té feny v kruhu to tedy fakt nejde.
napsal(a):
Brát na výstavu hárající fenu je naprostá bezohlednost.
Háravky mohou normálně na zkoušky i závody Agility. Proč Vám tak vadí na výstavě? Jsou feny co voní psům celoročně (pravda psi z nich asi tolik nešílí). To by nesměly chodit ani do města ?
Byla jsem před dvěma lety v Bratislavě a vedle nás u kruhu celé dva dny ležela háravá Akita a žádnému psu to nevadilo (a ani majiteli).
Byla jsem s háravkou i na bonitaci (a s jinou fenou i před lety na svodu) a pořadatelé o tom věděli a žádný problém to nebyl. Měla jsem jí zavřenou, venčila jsem jí jinde než ostatní a nastupovala jsem poslední. Mě cizí psi během dne očichali, ale žádný z toho nebyl rozhozený tak, že by bonitaci neudělal.

vava69
napsal(a):
Jsem ráda, že je tu ještě někdo normální. Kecy o nevychovaných psech už mě nebaví. Normálně se samozřejmě ovládnout dá. Jedeme teď na návštěvu, budou tam dvě háravky, ale dá se to. Jenže na špagátku vedle té feny v kruhu to tedy fakt nejde.
Přesně. A ještě po chudákovi chtít, aby stál, nedej bože disciplinovaně běhal. :D Některé psy pudy holt přemáhají, zvlášť když v největší vlně hárání potkávají desítky fen denně a čtou stovky vzkazů. Venku si to okoučuju, nevyvlíkací postroj a tak, ale při vystavování bych se mohla rovnou otočit a jít domů, protože z kruhu bych letěla hned, pokud bych tam vůbec došla.
vava69
napsal(a):
Pes erotoman je díky výchově vychovaný erotoman
Mám fenky a občas je mi erotomanů líto.
Na druhou stranu mi zase vadí majitelé erotomanů, kteří na mne hulákají, že by se háravá fena neměla při hárání venčit venku a měla být zavřená doma, dokud nedohárá.
Fiona.Praha
napsal(a):
Na druhou stranu mi zase vadí majitelé erotomanů, kteří na mne hulákají, že by se háravá fena neměla při hárání venčit venku a měla být zavřená doma, dokud nedohárá.
Ano, jistě. :( jak jinak. Doma si ho zvládnu, stačí se na něj podívat a už ví. To samé venku, houknu a pes je u nohy. Ale doposud jsem nepřišla na to, jak to zvládnout na výstavě na prádelní šňůře bez toho, abych budila pohoršení a obtěžovala ostatní tím, že budu co chvíli houkat na psa, když má fenu pod nosem celý den.
Fiona.Praha
napsal(a):
Ale o tom to není, že má být fena doma. Mám teď k psovi svoji první fenu a zvládli jsme to celkem dobře. Normálně jsme chodili na vycházky spolu a to funguje. Jen prostě na té výstavě je těch vjemů dost a háravka k tomu - to je prostě situace, kterou nemáte moc šanci trénovat. Kolikrát se to asi stane? Jednou do roka? Ale zkazí vám to celou výstavu.

awake
napsal(a):
Háravky mohou normálně na zkoušky i závody Agility. Proč Vám tak vadí na výstavě? Jsou feny co voní psům celoročně (pravda psi z nich asi tolik nešílí). To by nesměly chodit ani do města ?
Byla jsem před dvěma lety v Bratislavě a vedle nás u kruhu celé dva dny ležela háravá Akita a žádnému psu to nevadilo (a ani majiteli).
Byla jsem s háravkou i na bonitaci (a s jinou fenou i před lety na svodu) a pořadatelé o tom věděli a žádný problém to nebyl. Měla jsem jí zavřenou, venčila jsem jí jinde než ostatní a nastupovala jsem poslední. Mě cizí psi během dne očichali, ale žádný z toho nebyl rozhozený tak, že by bonitaci neudělal.
Na zkouškách, pokud to chodí jako kdysi, jde háravka poslední a ohleduplný majitel ji do té doby nechá v kotci či autě, nebo prostě bokem. Jsou psi, kteří když ucítí háravku, nevidí, neslyší...
Fiono, vy nedokážete rozlišit rozdíl mezi výstavou a pohybem po městě? Jinak byste se neptala...
vava69
napsal(a):
Ano, jistě. :( jak jinak. Doma si ho zvládnu, stačí se na něj podívat a už ví. To samé venku, houknu a pes je u nohy. Ale doposud jsem nepřišla na to, jak to zvládnout na výstavě na prádelní šňůře bez toho, abych budila pohoršení a obtěžovala ostatní tím, že budu co chvíli houkat na psa, když má fenu pod nosem celý den.
Nešlo by třeba dát psa načuchat citronu nebo máty? Jako že by se mu aspoň na chvíli otupěl nos? Mám dojem, že jsem o takových sprejích četla. Musí to být peklo jak pro psa, tak pro paničku.
vava69
napsal(a):
Ale o tom to není, že má být fena doma. Mám teď k psovi svoji první fenu a zvládli jsme to celkem dobře. Normálně jsme chodili na vycházky spolu a to funguje. Jen prostě na té výstavě je těch vjemů dost a háravka k tomu - to je prostě situace, kterou nemáte moc šanci trénovat. Kolikrát se to asi stane? Jednou do roka? Ale zkazí vám to celou výstavu.
Mám fenky a venčit se musí, jsou tak vychované, nebudu je učit, aby chodily doma na hadr. Erotomanů je mi fakt líto, ale psi nejvíce hulákajících majitelek podle mne nejsou ani tak erotomani, jako nevychovanci. Soudím podle toho, že psi neposlechnou a dělají si co chtějí, i když moje fenky nehárají.
napsal(a):
Na zkouškách, pokud to chodí jako kdysi, jde háravka poslední a ohleduplný majitel ji do té doby nechá v kotci či autě, nebo prostě bokem. Jsou psi, kteří když ucítí háravku, nevidí, neslyší...
Fiono, vy nedokážete rozlišit rozdíl mezi výstavou a pohybem po městě? Jinak byste se neptala...
On pes na rozdíl od člověka pozná i dobu kdy fena začne nebo začíná hárat. Mám fenu u které nevím kdy bude hárat takže se mi stalo, že začala vonět psům právě na výstavě. To bych s ní nemohla nikdy na žádnou výstavu .
napsal(a):
Na co jsem se ptala před 9.35 hod?
napsal(a):
Na zkouskach to tak je...ja chapu, ze je blby si to zaplatit a pak tam nejet kdyz se fena rozhara, ale mit podobneho psa jako mam ted a jezdit s nim na vystavy tak to muzu rovnou otocit a jet domu a vychovou to fakt neni
awake
napsal(a):
On pes na rozdíl od člověka pozná i dobu kdy fena začne nebo začíná hárat. Mám fenu u které nevím kdy bude hárat takže se mi stalo, že začala vonět psům právě na výstavě. To bych s ní nemohla nikdy na žádnou výstavu .
Přesně. Náš pes to poznal první den ráno když jsme vstali. Byl to první den hárání. Naprosto spolehlivý detektor.

Fiona.Praha
napsal(a):
Nešlo by třeba dát psa načuchat citronu nebo máty? Jako že by se mu aspoň na chvíli otupěl nos? Mám dojem, že jsem o takových sprejích četla. Musí to být peklo jak pro psa, tak pro paničku.
Paráda, nacpem mu do rypáku citron a když to nepomůže, tak ho plácnem
napsal(a):
Paráda, nacpem mu do rypáku citron a když to nepomůže, tak ho plácnem
Četla jsem to, nezkoušela, nemám na kom. Kdybyste četla vše a správně, víte, že mám fenky a ty jaksi nemůžou být psem erotomanem.
Pes má rypák? Ahááááááá, asi jste znalec, co?

Fiona.Praha
napsal(a):
Četla jsem to, nezkoušela, nemám na kom. Kdybyste četla vše a správně, víte, že mám fenky a ty jaksi nemůžou být psem erotomanem.
Pes má rypák? Ahááááááá, asi jste znalec, co?
A proč se o tom zmiňujete, když s tím nemáte zkušenosti? To, že màte feny jsem četla. Nejlepší rada je ta, která je vyzkoušená a funguje a ne něco plácnout a ani se nad tím nezamyslet. To je, jako kdybyste radila, jak z "hodného" psa udělat zlého - přidávat mu do žrádla pepř...Vypovídající hodnotu to má stejnou.

Fiona.Praha
napsal(a):
Na co jsem se ptala před 9.35 hod?
Fiono, omlouvám se, popletla jsem diskutující, můj příspěvek byl určen nicku awake.
Já osobně bych s háravou fenou na výstavu nikdy nejela.Když moje háravá fena vidí psa, taky se pořád nastavuje a chce k němu.O jakékoliv poslušnosti nemůže být řeč, chová se jakoby neuměla chodit na vodítku.Udržet ji na předváděčce je sci-fi.
Nehledě na to, že dle mého názoru by každý zdravý pes olizoval kapky krve na podlaze.
napsal(a):
A proč se o tom zmiňujete, když s tím nemáte zkušenosti? To, že màte feny jsem četla. Nejlepší rada je ta, která je vyzkoušená a funguje a ne něco plácnout a ani se nad tím nezamyslet. To je, jako kdybyste radila, jak z "hodného" psa udělat zlého - přidávat mu do žrádla pepř...Vypovídající hodnotu to má stejnou.
Šmárjá to jsou kydy, fakt... tak nečtěte, co píši a budete mít klid na duši.
Četla jsem to o spreji, tak jsem radu napsala. Můžu si tu psát, co chci a taky budu, bez ohledu na to, jestli se Vám to líbí nebo ne.
No a moc mne "baví" číst přemoudřelé rady od někoho, kdo si myslí, že jeho pes má rypák. Mně Vaše "moudra" stačila, takže tenhle blábol byl poslední, co jsem od Vás četla a tím pádem i poslední, na který jsem reagovala.

Já bych s háravkou na výstavu taky nešla. Nejen, že se chová tak trochu jinak, protože s ní cvičí hormony, ale hlavně proto, protože mám pro majitele psů pochopení, měla jsem jak psy, tak fenu a vím, co se psem háravka dokáže udělat.

Jak se tu hezky ukáže, kdo je kdo, že...

Fiona.Praha
napsal(a):
Šmárjá to jsou kydy, fakt... tak nečtěte, co píši a budete mít klid na duši.
Četla jsem to o spreji, tak jsem radu napsala. Můžu si tu psát, co chci a taky budu, bez ohledu na to, jestli se Vám to líbí nebo ne.
No a moc mne "baví" číst přemoudřelé rady od někoho, kdo si myslí, že jeho pes má rypák. Mně Vaše "moudra" stačila, takže tenhle blábol byl poslední, co jsem od Vás četla a tím pádem i poslední, na který jsem reagovala.
Vy se vztekáte jak malé dítě

napsal(a):
Jak se tu hezky ukáže, kdo je kdo, že...
Jak to myslíte?

napsal(a):
Jak to myslíte?
Myslím to tak, že se i tady ukazuje, kdo bere ohledy na druhé...

napsal(a):
Myslím to tak, že se i tady ukazuje, kdo bere ohledy na druhé...
Buďte konkrétní, tedy já neberu ohledy?

napsal(a):
Buďte konkrétní, tedy já neberu ohledy?
To přece nebylo na vás.
Taky bych s háravou fenou na výstavu nejela, už jen proto, že pokud někomu vyvádí pes tak jako mě, tak bych mu tím celou výstavu zkazila. Ale zas chápu majitele fen, kteří se na výstavu přihlásí hodně dopředu, zaplatí a pak se jim fena rozhárá. Nevím, ve výstavách se nevyznám, ale myslím, že by bylo fér fáravé feny posuzovat někde "stranou" a nakonec, ale nevím jak to na výstavách funguje a zda by to bylo vůbec možné.

napsal(a):
To přece nebylo na vás.
Aha, já myslela, že ano, tak se omlouvám.
napsal(a):
Já bych s háravkou na výstavu taky nešla. Nejen, že se chová tak trochu jinak, protože s ní cvičí hormony, ale hlavně proto, protože mám pro majitele psů pochopení, měla jsem jak psy, tak fenu a vím, co se psem háravka dokáže udělat.
Měla jsem 6 fen a jediná fena když byla v nejlepším utíkala za psy. Jinak s žádnou hormony necloumaly tak, že by neposlouchala .
Ten pes to cítí i z Vás. Takže když mám doma háravku a jedu na výstavu s jiným psem, někteří cizí psi co si mě očichali vyváděli jak kdybych měla fenu s sebou. To bych nesměla jít nikam ani já, protože to psi cítí i ze mě. Když fena bude brzy hárat, nebo začíná hárat což já okem nevidím ale pes to již cítí, může některý pes vyvádět. Opět bych nikam nesměla s fenou jít, protože co kdybych někde potkala takového psa . Takže vlastně s fenou raději nikam vůbec nechodit ne?
Mám druhého psa a ten je naštěstí pohodář a ani háravky doma ho nijak nerozhází. První byl šílenec co ve stáří vil celé dny a vyrval nám prkna ze dveří jak se chtěl k feně dostat. Na vodítku byl ale normálně ovladatelný.
awake
napsal(a):
Měla jsem 6 fen a jediná fena když byla v nejlepším utíkala za psy. Jinak s žádnou hormony necloumaly tak, že by neposlouchala .
Ten pes to cítí i z Vás. Takže když mám doma háravku a jedu na výstavu s jiným psem, někteří cizí psi co si mě očichali vyváděli jak kdybych měla fenu s sebou. To bych nesměla jít nikam ani já, protože to psi cítí i ze mě. Když fena bude brzy hárat, nebo začíná hárat což já okem nevidím ale pes to již cítí, může některý pes vyvádět. Opět bych nikam nesměla s fenou jít, protože co kdybych někde potkala takového psa . Takže vlastně s fenou raději nikam vůbec nechodit ne?
Mám druhého psa a ten je naštěstí pohodář a ani háravky doma ho nijak nerozhází. První byl šílenec co ve stáří vil celé dny a vyrval nám prkna ze dveří jak se chtěl k feně dostat. Na vodítku byl ale normálně ovladatelný.
Nás pes má v tu dobu opravdu vypnuto, jo na vodítku jde normálně, ale je vidět, že je mimo pořád se ohlíží, někdy i kňourá a chce zpátky domů za fenou. Pokud jen háravou fenu potákáme venku, tak pak je v pohodě, ale pokud prostě to má 14 dní v bezprostřední blízkosti tak je to něco jiného. Ale pokud by se mě měl ve výstavním kruhu vystavovat, ukázkově chodit a soustředit se po tom, co tam před ním byla háravka, tak vím, že by to nedal.
Jinak naše háravka se chová v době hárání jinak. Je celá rozhozená, většinou se nechce mazlit a je zalezlá v pelíšku, a pokud přijde návštěva, tak je ostražitější, a nechce se nechat ani pohladit.

awake
napsal(a):
Nepodsouvejte mi něco, co jsem nenapsala. Mám zkušenost z obou stran - pes i fena. Tím, že napíšu, že s fenou clkoumají hormony fakt nemyslím, že vůbec neposlouchá. Ale to, že je jinak citlivá, jinak se chová, než když nehárá. Některá víc, některá tak málo, že to nepoznáte. Stejně jako jsou různí psi různě citliví na pach hárající feny a mají různě silný rozmnožovací pud. Některým se zatemní mozek a nejde s nimi nic dělat, někteří se chovají, jako by háravka skoro neexistovala.
A jak už jsem psala, snad lze pochopit rozdíl v tom, že na výstavě potřebuji předvést psa co nejlépe, potřebuji aby se soustředil na předvedení a ne na háravku. Ve městě či venku ho opravdu ve výstavním postoji nepotřebuju. Tam je to něco jiného a dá se háravce vyhnout, pokud o ní vím, nebo uhnout z trasy. Na výstavě pochopitelně ne, tam je kruh a čas daný...
Nedělejte ze sebe, jakožto majitelky fen chudáka, co mu upírám volný pohyb venku, pokud vám hárá fena. Tak to není, vy to víte, ale schválně přeháníte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Já myslím, že to tady zbytečně dramatizujete! Všude v zahraničí na výstavy háravky můžou, nikdo z toho nedělá divadlo, a světe div se - psi to zvládají bez problémů . A zvládají to i psi na zkouškách, na treninku, při praktickým použití...
Možná by bylo lepší než furt dokola hledat výmluvy a viníka vlastního neúspěchu, zaměřit se na to, a natrénovat i tyhle situace. Na záchranářských zkouškách třeba nikdo háravky neřeší (nechodí nakonec), a ani na normálních zkouškách neovlivníte, jestli si tam někdo den předtím zacvičí s háravkou. Zrovna na podzim jsme byli na jedněch zkouškách, a byl tam plac pochcaný od háravky - a bylo vidět přesně kteří psi mají opravdu natrénováno, a kteří si tam šli čuchat po place...
Mimochodem ani na výstavách u nás se propozice nevztahují na psy návštěvníků, takže tam háravku můžete potkat velmi snadno (když pominu, že se háravky tajně vystavují i u nás)
Jinak mám psy i feny, takže to, že je to celý jenom o výchově mám za ty roky vyzkoušené...
marcelaamax
napsal(a):
Taky bych s háravou fenou na výstavu nejela, už jen proto, že pokud někomu vyvádí pes tak jako mě, tak bych mu tím celou výstavu zkazila. Ale zas chápu majitele fen, kteří se na výstavu přihlásí hodně dopředu, zaplatí a pak se jim fena rozhárá. Nevím, ve výstavách se nevyznám, ale myslím, že by bylo fér fáravé feny posuzovat někde "stranou" a nakonec, ale nevím jak to na výstavách funguje a zda by to bylo vůbec možné.
Možné to není. Jeden rozhodčí posuzuje za den několik plemen. Celkem třeba 150 psů. U každého plemene musí vybrat jednoho nejhezčího jedince (vybírá z několika psů a fen).
Ráno nastoupíte se psem/ s fenou a jste hotový třeba v cca.9hodin. V další třídě bude háravka. To by se museli všechny feny v této třídě posoudit na konci výstavy aby se vybrala z této třídy nejhezčí fena. To znamená, že kvůli jedné háravce by muselo třeba 10 lidí čekat na konec výstavy na posouzení. Vítězka z této třídy (kde je háravka) se musí ještě "utkat" s vítězi ostatních třídy (psy i fenami). Takže by na konec posouzení muselo počkat dalších několik vítězů svých tříd a to třeba do dvou do odpoledne.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslím, že to tady zbytečně dramatizujete! Všude v zahraničí na výstavy háravky můžou, nikdo z toho nedělá divadlo, a světe div se - psi to zvládají bez problémů . A zvládají to i psi na zkouškách, na treninku, při praktickým použití...
Možná by bylo lepší než furt dokola hledat výmluvy a viníka vlastního neúspěchu, zaměřit se na to, a natrénovat i tyhle situace. Na záchranářských zkouškách třeba nikdo háravky neřeší (nechodí nakonec), a ani na normálních zkouškách neovlivníte, jestli si tam někdo den předtím zacvičí s háravkou. Zrovna na podzim jsme byli na jedněch zkouškách, a byl tam plac pochcaný od háravky - a bylo vidět přesně kteří psi mají opravdu natrénováno, a kteří si tam šli čuchat po place...
Mimochodem ani na výstavách u nás se propozice nevztahují na psy návštěvníků, takže tam háravku můžete potkat velmi snadno (když pominu, že se háravky tajně vystavují i u nás)
Jinak mám psy i feny, takže to, že je to celý jenom o výchově mám za ty roky vyzkoušené...
Tak mi prosím poraďte, jak to psa "natrénovat". Pes, kterého jsme měli předtím s tím problém neměl, až tak moc ho háravka nezajímala. Ale pes, kterého máme teď prostě vypne. (teda teď už je starší a je to rok od roku lepší). JInak je normálně vychovaný a poslušný, ale jak třeba natrénuji to, aby 14 dní v kuse nekňučel po nocích pod oknem, aby žral, aby byl soustředěný apod? Byl vychováván stejně jako předchozí pes, tomu to problém nedělalo a normálně poslouchal. Ale tenhle pes je tím prostě posedlý.
napsal(a):
Nepodsouvejte mi něco, co jsem nenapsala. Mám zkušenost z obou stran - pes i fena. Tím, že napíšu, že s fenou clkoumají hormony fakt nemyslím, že vůbec neposlouchá. Ale to, že je jinak citlivá, jinak se chová, než když nehárá. Některá víc, některá tak málo, že to nepoznáte. Stejně jako jsou různí psi různě citliví na pach hárající feny a mají různě silný rozmnožovací pud. Některým se zatemní mozek a nejde s nimi nic dělat, někteří se chovají, jako by háravka skoro neexistovala.
A jak už jsem psala, snad lze pochopit rozdíl v tom, že na výstavě potřebuji předvést psa co nejlépe, potřebuji aby se soustředil na předvedení a ne na háravku. Ve městě či venku ho opravdu ve výstavním postoji nepotřebuju. Tam je to něco jiného a dá se háravce vyhnout, pokud o ní vím, nebo uhnout z trasy. Na výstavě pochopitelně ne, tam je kruh a čas daný...
Nedělejte ze sebe, jakožto majitelky fen chudáka, co mu upírám volný pohyb venku, pokud vám hárá fena. Tak to není, vy to víte, ale schválně přeháníte.
Já jen píši, že některý pes může šílet i v době, kdy fena ještě viditelně nehárá. To by jsme s fenami na výstavy raději neměli chodit nejlépe nikdy, aby se mohli psi na výstavách v pohodě předvést a feny je nerušily .
Háravky jsou na výstavách v Čechách předváděny i nyní. Stačí občas koukat kolem sebe

awake - Háravky jsou na výstavách v Čechách předváděny i nyní. Stačí občas koukat kolem sebe
Ale já netvrdím, že nejsou. Tvrdím, že je to bezohlednost majitelů. Bez ohledu na to, zda je to povoleno nebo ne.
napsal(a):
awake - Háravky jsou na výstavách v Čechách předváděny i nyní. Stačí občas koukat kolem sebe
Ale já netvrdím, že nejsou. Tvrdím, že je to bezohlednost majitelů. Bez ohledu na to, zda je to povoleno nebo ne.
Bezohlednost je to jenom na českých výstavách. Na zkouškách, závodech a v zahraničí to nikdo jako bezohlednost nevidí.

awake
napsal(a):
Bezohlednost je to jenom na českých výstavách. Na zkouškách, závodech a v zahraničí to nikdo jako bezohlednost nevidí.
A víte to jistě?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
marcelaamax
napsal(a):
Tak mi prosím poraďte, jak to psa "natrénovat". Pes, kterého jsme měli předtím s tím problém neměl, až tak moc ho háravka nezajímala. Ale pes, kterého máme teď prostě vypne. (teda teď už je starší a je to rok od roku lepší). JInak je normálně vychovaný a poslušný, ale jak třeba natrénuji to, aby 14 dní v kuse nekňučel po nocích pod oknem, aby žral, aby byl soustředěný apod? Byl vychováván stejně jako předchozí pes, tomu to problém nedělalo a normálně poslouchal. Ale tenhle pes je tím prostě posedlý.
Musíte mu vysvětlit, že pokud po něm něco chcete, tak musí fungovat, i když che strašně něco jiného - mí psi, když vidí figuranta, tak jsou taky nepříčetní (a opravdu nepříčetní), ale v momentě kdy dám povel, tak přepnou do režimu poslušnost, a figuran může práskat bičem, a dělat cokoliv...
Totéž je u loveckých psů - věřte, že většina by raději prohnala zajíce, než v plné rychlosti splnila "Down". U výstav je to stejný - prostě si naučím psa rituál, který znamená, že se jde vystavovat, a zbytek světa neexistuje. Stačí si místo výmluv určit pravidla, najít dobrou motivaci, a být důsledný. Vystavuju často cizí psy, a stává se mi že tam pes s majitelem zametá, ryje hubou koberec, a když mu nasadím předváděčku, a jdu ho rozběhat, tak je najednou jak vyměněný - v zahraničí je tohle naprosto běžné, a zvykání i na tyhle věci patří automaticky k výstavní přípravě psa. To jen my tady máme na všechno hromadu keců - ve sportovce taky: když pes neodstopuje, tak je krypl kladeč (popř tam byla zvěř apod. - a kde na poli není,..., ); když neodkouše, tak to podělal figurant; a když má mizernou poslušnost, tak nás odrbal rozhodčí... .
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Musíte mu vysvětlit, že pokud po něm něco chcete, tak musí fungovat, i když che strašně něco jiného - mí psi, když vidí figuranta, tak jsou taky nepříčetní (a opravdu nepříčetní), ale v momentě kdy dám povel, tak přepnou do režimu poslušnost, a figuran může práskat bičem, a dělat cokoliv...
Totéž je u loveckých psů - věřte, že většina by raději prohnala zajíce, než v plné rychlosti splnila "Down". U výstav je to stejný - prostě si naučím psa rituál, který znamená, že se jde vystavovat, a zbytek světa neexistuje. Stačí si místo výmluv určit pravidla, najít dobrou motivaci, a být důsledný. Vystavuju často cizí psy, a stává se mi že tam pes s majitelem zametá, ryje hubou koberec, a když mu nasadím předváděčku, a jdu ho rozběhat, tak je najednou jak vyměněný - v zahraničí je tohle naprosto běžné, a zvykání i na tyhle věci patří automaticky k výstavní přípravě psa. To jen my tady máme na všechno hromadu keců - ve sportovce taky: když pes neodstopuje, tak je krypl kladeč (popř tam byla zvěř apod. - a kde na poli není,..., ); když neodkouše, tak to podělal figurant; a když má mizernou poslušnost, tak nás odrbal rozhodčí... .
Já o výstavy nestojím, takže tam to trénovat nepotřebuji. Třeba ten starší pes taky rád pronásleduje zvířata, ale na povel ví, že se má vrátit, to prostě poslechne. To samí když vidí ostatní psy, kočky které nesnáší a podobně. Ale s tou háravkou se mi to prostě nepodařilo natrénovat.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Krypl kladeč
S výstavou a háráním zkušenost nemám, není to pro mě prioritní, takže bych oželela, i kdyby to bylo povolené. Co mám přihlášené výstavy teď, vychází mimo hárání (ale člověk nikdy neví, že...)
Naopak se zkouškama a háravkou zkušenost mám, povedlo se nám hned druhou zkoušku, nikdo problém neměl. Ovšem hlásila jsem hned při příjezdu, nešla s fenou na nástup, ona byla celou dobu v autě a nastupovala úplně poslední. Nejednala bych tak jen kvůli povinnosti, ale také kvůli slušnosti k druhým. Na vyhlášení už jsem nastoupila na pokyn rozhodčího, žádný pes nevyšiloval.
Ale pro mě to bylo stresující dost , doufám, že na další zkoušku se trefíme mimo hárání. /ovšem pokud ne, skládat budem tak jako tak, hárání nehárání/.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Třeba jste jenom nepřišli na správný způsob nácviku a motivace, ale protože se vám to nepovedlo, tak neomezíte dalších třeba 200 majitelů fen, kteří zaplatili za výstavu stejné peníze.
Já měla taky s jedním psem 2 roky těžký problém s ovladatelností na obranách, ale přece kvůli tomu nebudu chtít aby se změnil zkušební řád...
Nakonec se našel člověk, co mi ukázal jak na to jinak, a najednou to šlo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
marcelaamax
napsal(a):
Ještě teda dodám, pokud vyjdu s tou háravkou ven, a dám psovi lehni, tak si taky prostě lehne protože ví, že musí. Ještě jsem ale nepřišla na to, jak odbourat to kňouraní po nocích za dveřma atd.
To, co řeší pes ve svém volném čase, a jaký má starosti ovlivníte těžko, ale pokud má dělat nějakou naučenou činnost/povinnost, tak by měl umět přepnout a koncentrovat se na to, co má dělat. Nakonec ve smečce si mladí psi taky alfa psovi nedovolí ojet feny, a to je mají pod nosem

A poradí mi někdo, jak to vysvětlit psovi původního plemene, kde jsou pudy tak trochu silnější a není geneticky vybaven na čekání na to, až mu člověk řekne, co má a nemá dělat, potažmo co je pro něj v danou chvíli důležitější?
Jinak děkuji všem, kdo nevystavují holky v nejlepším.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
A poradí mi někdo, jak to vysvětlit psovi původního plemene, kde jsou pudy tak trochu silnější a není geneticky vybaven na čekání na to, až mu člověk řekne, co má a nemá dělat, potažmo co je pro něj v danou chvíli důležitější?
Jinak děkuji všem, kdo nevystavují holky v nejlepším.
A váš pes je geneticky vybavený k tomu, aby si dělal jen to, co ho napadne? Tak to nefunguje ani ve smečce - i ta má jasná pravidla a hierarchii.
Zajímavé počtení, co udělá jeden neškodný dotaz.
Před pár lety se mi rozhárala fenka a měla jsem jet na výstavu do Polska. Bylo to i takové společenské setkání s přáteli, které jsem pár měsíců neviděla. Když začala hárat, napsala jsem známým, že nedojedeme. A oni nechápali, proč. K nim háravky na výstavy můžou, tak co řeším? Chtěla jsem k nim být ohleduplná a oni to okomentovali tím, že jsou na to zvyklí, že to nic, ať dojedu. Tak jsme dojeli, fenka hárala cca 10. den, ke krytí ještě nebyla. Nastříkali jsme nějakým sprejem a nikdo to neřešil, žádný pes nešílel. Klec jsme měli vedle známých psa (pár měsíců před tím nám kryl jinou fenu, takže vím, že je fakt normální pes se zájmem), nevadilo mu to, nevadilo to ani psům kolem kruhu, ani v kruhu. když jsme běhali o BOBa, taky v pohodě.
Mně fakt přijde, že se to hrotí jen u nás. OK, je to tady zakázané, tak to respektuji. Ale ono podle mě přijde doba, kdy se to umožní i v ČR.
Na cvičáku neberem háravky v náš hlavní cvičící den. Ale hodně majitelů psů mě prosí, abych tam zašla s háravkou někdy v týdnu, že chtějí natrénovat. To je klasický cvičák. Na agi jsme běhávali normálně pospolu, aby si psi zvykali.
PS: Mám i krycího psa, takže moc dobře vím, co to je mít mladého erotomana. Ale vždy se s tím dá něco málo udělat. Pokud se mi teď fenka na výstavu rozhárá, pojedem v jednom autě právě s ním. Pokud s ním pojedeme na výstavu do zahraničí, musím počítat s možností, že tam budou háravky.
Jasně, já na výstavy jezdit nechci, takže to řešit nemusím. Na cvičáku mi nevadí, když někdo přijde s háravkou, je to fajn na procvičení poslušnosti právě v přítomnosti háravky, ale třeba na zkoušku bych hned po háravce jít nechtěla. To, že chodí nakonec mi přijde rozumné. I když ono zase ten pes když je na place tak je pravda, že ví, že se prostě cvičí a že se má soustředit jen na to - tak třeba to tak mají naučené i psy na výstavách, to nemohu pousoudit.
Jinak na cvičáku máme jednu labradorku, která psům voní "celoročně". Když psy pustíme na volno, tak okamžitě všichni ví, koho si jít očuchat, někteří se jí celoročně snaží i nakrývat.
Chápu ohledy při skládání zkoušek - přece jen se pes musí víc soustředit, aby předvedl, co má natrénováno. A také tam lze skládat zkoušku naposledy, tedy po psech.
Na výstavách souhlasím s povolením vystavit i hárající fenu. Nepovažuji to za bezohlednost, prostě i majitelé fen chtějí získat výstavní ocenění. Dalo by se to otočit - že jsou bezohlední majitelé psů, když jdou s erotomanem mezi feny...
Např. u koní řeší pouze jezdec, když mu klisna pod sedlem říjí - většinou v té době nepodává dobré sportovní výkony. Jezdci na hřebcích je musí ovládat natolik, aby k nějakému nežádoucímu chování ze strany hřebce nedošlo, výmluva - podal špatný výkon, byla tam říjící klisna, neexistuje. Každý si zodpovídá za své zvíře, a pokud hřebce nezvládá, vykastruje ho. Na výstavách chodí klisny a hřebci jak samostatně ve svých třídách, tak pohromadě v šampionátech. Je na majiteli hřebce, jak jeho pudy zvládne, klisna v říji se zúčastnit výstav může. Podotýkám, že klisny mají říje po 3-4 týdnech, tedy častěji než feny.
aggitta
napsal(a):
Chápu ohledy při skládání zkoušek - přece jen se pes musí víc soustředit, aby předvedl, co má natrénováno. A také tam lze skládat zkoušku naposledy, tedy po psech.
Na výstavách souhlasím s povolením vystavit i hárající fenu. Nepovažuji to za bezohlednost, prostě i majitelé fen chtějí získat výstavní ocenění. Dalo by se to otočit - že jsou bezohlední majitelé psů, když jdou s erotomanem mezi feny...
Např. u koní řeší pouze jezdec, když mu klisna pod sedlem říjí - většinou v té době nepodává dobré sportovní výkony. Jezdci na hřebcích je musí ovládat natolik, aby k nějakému nežádoucímu chování ze strany hřebce nedošlo, výmluva - podal špatný výkon, byla tam říjící klisna, neexistuje. Každý si zodpovídá za své zvíře, a pokud hřebce nezvládá, vykastruje ho. Na výstavách chodí klisny a hřebci jak samostatně ve svých třídách, tak pohromadě v šampionátech. Je na majiteli hřebce, jak jeho pudy zvládne, klisna v říji se zúčastnit výstav může. Podotýkám, že klisny mají říje po 3-4 týdnech, tedy častěji než feny.
Naprostý souhlas... klisny říjejí přesně jak píše Aggitta - téměř každý měsíc a přesto se normálně účastní nejen výstav, ale i sportovních soutěží, kde je třeba podat výkon. Podotýkám, že by nikoho nenapadlo považovat to za bezohlednost i přesto, že případný erotoman může vážit klidně půl tuny i víc a vymkne-li se kontrole, je to o dost větší "legrace" než u psa.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A váš pes je geneticky vybavený k tomu, aby si dělal jen to, co ho napadne? Tak to nefunguje ani ve smečce - i ta má jasná pravidla a hierarchii.
Přesně tak. Co se týče adaptivní inteligence, tak je na špici, naopak žebříček pracovní inteligence uzavírá. Nemá to nic společného s respektem k šéfovi smečky nebo o hierarchii.
Terven
napsal(a):
Naprostý souhlas... klisny říjejí přesně jak píše Aggitta - téměř každý měsíc a přesto se normálně účastní nejen výstav, ale i sportovních soutěží, kde je třeba podat výkon. Podotýkám, že by nikoho nenapadlo považovat to za bezohlednost i přesto, že případný erotoman může vážit klidně půl tuny i víc a vymkne-li se kontrole, je to o dost větší "legrace" než u psa.
Možná, pokud by se tedy i v ČR směli vystavovat "háravky", mohlo by to časem vést k pozitivní selekci psů - výstavní úspěchy by získávali pouze psi ovladatelní i v přítomnosti "háravek" a nevychovatelní erotomani by se tedy vyselektovali a nepředávali své geny dalším populacím.
U domácích zvířat je prostě žádoucí, aby samci byli ovladatelní i v přítomnosti k páření svolné samice, samozřejmě chce to nějaký ten výcvik... nepřijde to samo od sebe.
Jasně, pořád tu bude nutnost hlídat si svou hárající fenu, aby nedošlo k oplození volně pobíhajícím psem, ale jinak proč by jedno pohlaví mělo ustupovat druhému na výstavách nebo v soutěžích?

aggitta
napsal(a):
Možná, pokud by se tedy i v ČR směli vystavovat "háravky", mohlo by to časem vést k pozitivní selekci psů - výstavní úspěchy by získávali pouze psi ovladatelní i v přítomnosti "háravek" a nevychovatelní erotomani by se tedy vyselektovali a nepředávali své geny dalším populacím.
U domácích zvířat je prostě žádoucí, aby samci byli ovladatelní i v přítomnosti k páření svolné samice, samozřejmě chce to nějaký ten výcvik... nepřijde to samo od sebe.
Jasně, pořád tu bude nutnost hlídat si svou hárající fenu, aby nedošlo k oplození volně pobíhajícím psem, ale jinak proč by jedno pohlaví mělo ustupovat druhému na výstavách nebo v soutěžích?
No to si nedokážu představit, jak by normální chov dopadl. V přirozené selekci mají výhodu naopak erotomani.
Pro majitele psů je hárání problém v podstatě celoroční, pro feny pár týdnů v roce. A když jsme u diskriminace, tak hodně nefér je to, že kastrovanou fenku posoudí, zatímco psa ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Přesně tak. Co se týče adaptivní inteligence, tak je na špici, naopak žebříček pracovní inteligence uzavírá. Nemá to nic společného s respektem k šéfovi smečky nebo o hierarchii.
Hlavní je umět si to zdůvodnit
Takže jestli to správně chápu, tak vaše plemeno lze vystavovat pouze v ČR?
... tohle s pracovní inteligencí nemá co dělat.
Vychovaný pes sice na háravku reaguje, ale poslechne a i se mi třeba líp předvede, musíte toho umět využít. Kromě toho dávno existují přípravky na odstranění pachu háravek. Nejsou to preje. Akorát u nás se to nějak neujmulo, nebo nás to spíš úplně minulo. Už za totality jsme si je vozili z Východního Německa. Takže když potřebuju, není fena cítit a hárá si.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hlavní je umět si to zdůvodnit
Takže jestli to správně chápu, tak vaše plemeno lze vystavovat pouze v ČR?
... tohle s pracovní inteligencí nemá co dělat.
Nevím o tom, že by se to v zahraničí hemžilo hárajícími fenami v nějaké neúnosné míře. Pracovní inteligence je mimo jiné o tom, že pes je schopen potlačit své zájmy ve prospěch příkazů pána. Asi jste se s těmito typy psů nikdy nesetkala. A to já mám ještě psíka s nestandardní povahou, je extrémně komunikativní, nezdrhá a dokonce dal přednost mně před srnou. Když roztáhl litý polokrožek 3 cm v cestě za fenou, tak se nechal odvolat, což skutečně není běžné.

napsal(a):
Nevím o tom, že by se to v zahraničí hemžilo hárajícími fenami v nějaké neúnosné míře. Pracovní inteligence je mimo jiné o tom, že pes je schopen potlačit své zájmy ve prospěch příkazů pána. Asi jste se s těmito typy psů nikdy nesetkala. A to já mám ještě psíka s nestandardní povahou, je extrémně komunikativní, nezdrhá a dokonce dal přednost mně před srnou. Když roztáhl litý polokrožek 3 cm v cestě za fenou, tak se nechal odvolat, což skutečně není běžné.
Rozumím Vám a souhlasím.

napsal(a):
Rozumím Vám a souhlasím.
Ono je to i o ohleduplnosti lidí. Pokud kvůli jedné feně neposoudí třeba 4 psy, tak asi dobré vztahy mezi chovateli nebudou, zpravidla se všichni znají. Ale nejde jen o výstavy. Venku se mezi známými zdálky preventivně hlásí, u cizích taky a navíc se ptám: "Holka nebo kluk? Může?" Když vím, že s některými venčíme ve stejnou dobu a můj hormon chce vysvětlovat nárok na ty desítky hárajících fen v okolí, které denně potkáváme, tak se prostě klidím z trasy, abych neobtěžovala.

napsal(a):
Ono je to i o ohleduplnosti lidí. Pokud kvůli jedné feně neposoudí třeba 4 psy, tak asi dobré vztahy mezi chovateli nebudou, zpravidla se všichni znají. Ale nejde jen o výstavy. Venku se mezi známými zdálky preventivně hlásí, u cizích taky a navíc se ptám: "Holka nebo kluk? Může?" Když vím, že s některými venčíme ve stejnou dobu a můj hormon chce vysvětlovat nárok na ty desítky hárajících fen v okolí, které denně potkáváme, tak se prostě klidím z trasy, abych neobtěžovala.
přesně
jolyha

XXX.XXX.229.100
napsal(a):
No, ono by to asi bylo něco trochu jiného, kdyby pořadatelé byli ochotni vrátit zápisné v případě, že se fenka nečekaně rozhárá. Jenže to se bohužel neděje. Málokterá fenka v tomto ohledu šlape jak hodinky, obzvlášť v posledním roce a půl, co se počasí totálně zbláznilo. Žádná fenka v okolí nehárala v termínu, buď podstaně dříve nebo naopak později. V ČR je to zakázané, tak to respektuju a už i z tohoto důvodu se raději hlásím na výstavy za hranice. Nelezu tam nikdy s fenou v ty inkriminované nejlepší tři čtyři dny, to mi za to nestojí. Ale pokud je na konci nebo na začátku hárání, tak prostě jedem. Nestrkám ji psům pod nos, nedřepím s ní celou dobu u vchodu do kruhu, mám ji v kennelce a jdeme až rovnou do kruhu. Ale pokud zaplatím přes 1000 Kč za přihlášení a nikdo mi nic nevrátí v případě, že se fenka rozhárá, tak jedu. Zakázáno to není, tak proč ne. Pokud má někdo psa ovladatelného, tak to na tu chvíli v kruhu dá - mimochodem, určitě ten pes není v kruhu sám, pokud to není málopočetné plemeno, ti oststní cítí háravku úplně stejně, takže podmínky mají všichni nastoupení srovnatelné.

jolyha
napsal(a):
No, ono by to asi bylo něco trochu jiného, kdyby pořadatelé byli ochotni vrátit zápisné v případě, že se fenka nečekaně rozhárá. Jenže to se bohužel neděje. Málokterá fenka v tomto ohledu šlape jak hodinky, obzvlášť v posledním roce a půl, co se počasí totálně zbláznilo. Žádná fenka v okolí nehárala v termínu, buď podstaně dříve nebo naopak později. V ČR je to zakázané, tak to respektuju a už i z tohoto důvodu se raději hlásím na výstavy za hranice. Nelezu tam nikdy s fenou v ty inkriminované nejlepší tři čtyři dny, to mi za to nestojí. Ale pokud je na konci nebo na začátku hárání, tak prostě jedem. Nestrkám ji psům pod nos, nedřepím s ní celou dobu u vchodu do kruhu, mám ji v kennelce a jdeme až rovnou do kruhu. Ale pokud zaplatím přes 1000 Kč za přihlášení a nikdo mi nic nevrátí v případě, že se fenka rozhárá, tak jedu. Zakázáno to není, tak proč ne. Pokud má někdo psa ovladatelného, tak to na tu chvíli v kruhu dá - mimochodem, určitě ten pes není v kruhu sám, pokud to není málopočetné plemeno, ti oststní cítí háravku úplně stejně, takže podmínky mají všichni nastoupení srovnatelné.
S tím, že nemožnost vrácení platby je na houby, s vámi souhlasím. Nicméně z pohledu organizátora by to bylo velmi složité a asi by na tom i tratil, ale aspoň 50 % by reálné bylo. Na druhou stranu by potvrzení od vet vyšlo stejně.
Všetko je o ohľaduplnosti, no vzhľadom na to, že tie výstavy stoja kopu prachov a človek to musí zaplatiť minimálne mesiac dopredu tak pokiaľ peniaze nevracajú a nevedela som že bude hárať, tak tam proste idem. Avšak nebudem so sučkou ležať pol dňa medzi psami pri kruhu, nechám ju v aute a prídem s ňou až keď je to nutné, vystavím a zas ju zanesiem do auta, alebo mimo psov. Väčšinou je však problém aj so samotnou sučkou, aspoň naše sú počas hárania nesvoje, nemajú rady keď ich rozhodca osaháva a tiež kukajú po psoch a všetko ňuchajú takže keď viem že bude niektorá hárať tak ani neprihlasujem. Na Slovensku sa však s háravkou stretnete bežne.
jolyha

XXX.XXX.229.100
napsal(a):
S tím, že nemožnost vrácení platby je na houby, s vámi souhlasím. Nicméně z pohledu organizátora by to bylo velmi složité a asi by na tom i tratil, ale aspoň 50 % by reálné bylo. Na druhou stranu by potvrzení od vet vyšlo stejně.
Nepochopila jsem. Že by mne potvrzení od veterináře, že fenka hárá vyšlo třeba na těch 500 a více Kč, což je polovina ceny přihlášky na výstavu? Tak to nevím co máte za veterináře, ale k takovémuhle vyžírkovi, co by chtěl tuto částku za potvrzení zjevné skutečnosti bych opravdu do ordinace nevlezla. Jo, prostě co není zakázáno je povoleno a pak už je to jen o lidské ohleduplnosti a zdravém rozumu. Ale když není pro spoustu vystavovatelů problém psům dobarvovat nosy, srst atd., což jsou sice nepovolené, ale velmi často prováděné úpravy, tak proč by se někdo s háravkou staral zda zkazí konkureci předvedení, že? Blbá doba, každému jde jen o něj a jeho psa, oststní má většinou na háku. Stačí kouknout jak se chovky jsdoho plemene často pomlouvají mezi sebou jen aby lépe a dráž prodali... Psy miluju, ale s lidmi kolem nich mám dost často problém.
napsal(a):
Toto nejde urobiť, pretože po vydaní katalógov by sa zrazu polovica psov odhlásila akože kvôli háraniu (v žiadnom prípade nie kvôli konkurencii v kruhu ). A verím tomu že 90% veterinárov by to chovateľovi potvrdilo aj keby fena nehárala nakoľko stále platí "náš zákazník náš pán" a v reále by to nemal kto skontrolovať či fena naozaj hárala.
Vždy je všechno o výchově a rozumu člověka. Nevidím jediný problém, proč by háravky na výstavu neměly. Jak to psala inspektor pišišvor jinde to jde, u nás ne. Blbá nátura Čechů s tendencemi svalovat vinu na všechno okolo, jen ne na sebe a vlastní pochybení.
Není neohleduplné jít s háravkou na výstavu, neohleduplné je pouze netaktní chování lidí, nic víc.
Prosím tedy radu:
Mám fenu, s kterou sportuji a kterou na léto stříhám. Přes podzim, zimu a jaro hezky zaroste a tak se přihlásím na jednu výstavu např. v dubnu (před háráním a letním stříháním), abych splnila podmínky kupní smlouvy a jednou za rok ji vystavila, aby chovatelka viděla, jestli její odchov obstojí v konkurenci jiných.
Takže mám zarostlou a upravenou fenku, zaplacenou výstavu, zaplacený odvoz a ona začne neplánovaně třeba den nebo dva před výstavou zlehka hárat..
Co mám dělat? Chci jednu výstavu za rok. To mám vše odpískat, peníze za výstavu oželet a nikam nejet jenom proto, že na výstavě je spousta psů, kteří výstavy objíždějí pravidelně a mohla by jim moje háravka vadit nebo je rozhodit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Fiona.Praha
napsal(a):
Prosím tedy radu:
Mám fenu, s kterou sportuji a kterou na léto stříhám. Přes podzim, zimu a jaro hezky zaroste a tak se přihlásím na jednu výstavu např. v dubnu (před háráním a letním stříháním), abych splnila podmínky kupní smlouvy a jednou za rok ji vystavila, aby chovatelka viděla, jestli její odchov obstojí v konkurenci jiných.
Takže mám zarostlou a upravenou fenku, zaplacenou výstavu, zaplacený odvoz a ona začne neplánovaně třeba den nebo dva před výstavou zlehka hárat..
Co mám dělat? Chci jednu výstavu za rok. To mám vše odpískat, peníze za výstavu oželet a nikam nejet jenom proto, že na výstavě je spousta psů, kteří výstavy objíždějí pravidelně a mohla by jim moje háravka vadit nebo je rozhodit?
Přihlaste ji na Slovensko, do Rakouska, Polska, Maďarska, prostě kamkoliv jinam . Proč finančně podporovat náš zkostnatělý aparát, když jinde za stejné peníze dostanete kvalitnější služby...?!
... anebo jeďte i s háravkou v CZ (ale riskujete, že vás vyhodí, když se na to příjde) - tady se to stejně ztratí, protože zahraniční vystavovatelé tak jezdí naprosto běžně, a většina jich vůbec netuší, že u nás nějaké takové omezení platí...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přihlaste ji na Slovensko, do Rakouska, Polska, Maďarska, prostě kamkoliv jinam . Proč finančně podporovat náš zkostnatělý aparát, když jinde za stejné peníze dostanete kvalitnější služby...?!
... anebo jeďte i s háravkou v CZ (ale riskujete, že vás vyhodí, když se na to příjde) - tady se to stejně ztratí, protože zahraniční vystavovatelé tak jezdí naprosto běžně, a většina jich vůbec netuší, že u nás nějaké takové omezení platí...
Byl to jen příklad.
Nic méně, pokud bych měla naplánovanou jednu jedinou výstavu za rok, byla zaplacená, vše bylo zařízené - jela bych i s háravkou.
"Nestrkala" bych ji psům celý den pod nos, ale jela bych.
A může se to zdát sobecké majitelům psů, jak chce.
Někdo už tu psal, že tu háravku cítí všichni psi v kruhu, nejenom jeden jediný. Takže mají ztížené podmínky všichni pejsci.
Je fakt, že zahraniční vystavovatelé do ČR běžně na výstavy jezdí s háravkami. Možná i proto, že kdysi jsem koukala na jedny propozice v aj a nebyla tam zmínka o tom, že háravky u nás nesmí na výstavu - netuším, jestli se to do aj verze obvykle píše nebo nepíše. A pak je pravda, že cizinci moc nepředpokládají, že se to u nás nesmí.