Dobrý den, máme dvě feny (2 a půl a 2 roky), ke kterým jsme si po úmrtí starého psa pořídili štěně. Všechno probíhalo bez problémů asi měsíc a půl, teď ale starší fena začala přehnaně bránit štěně před druhou fenou a dokonce se jí i spustilo mléko. Můj dotaz tedy logicky zní: Jak takovou situaci řešit? Máme fenu oddělit, aby se štěně odstavilo? Máme ji nechat, aby ho odstavila sama? Máme jí nechat dát nějaké hormony od veterináře?...
Předem díky za odpověď.
imattree
napsal(a):
Dobrý den, máme dvě feny (2 a půl a 2 roky), ke kterým jsme si po úmrtí starého psa pořídili štěně. Všechno probíhalo bez problémů asi měsíc a půl, teď ale starší fena začala přehnaně bránit štěně před druhou fenou a dokonce se jí i spustilo mléko. Můj dotaz tedy logicky zní: Jak takovou situaci řešit? Máme fenu oddělit, aby se štěně odstavilo? Máme ji nechat, aby ho odstavila sama? Máme jí nechat dát nějaké hormony od veterináře?...
Předem díky za odpověď.
"Zaměstnat" je všechny najednou, aby psi neměli doma "roupy". Štěně nenechat fenku otravovat.
Nezlobte se na mne, ale byly svátky, určitě jste doma, mohli jste fenku za tu dobu zbavit laktace. Rozhodně jí to neprospívá a nevidím důvod to prodlužovat. Pokud to tak necháte, myslím, že starší fenka začne být na štěně protivná.
Fiona.Praha
napsal(a):
"Zaměstnat" je všechny najednou, aby psi neměli doma "roupy". Štěně nenechat fenku otravovat.
Nezlobte se na mne, ale byly svátky, určitě jste doma, mohli jste fenku za tu dobu zbavit laktace. Rozhodně jí to neprospívá a nevidím důvod to prodlužovat. Pokud to tak necháte, myslím, že starší fenka začne být na štěně protivná.
Zaprvé jí začala produkce mléka až včera, tak jsme se toho přes svátky zbavit nemohli. Zadruhé štěně od té feny ani nepije, ona se prostě jen začala chovat jako matka, aniž by o to "štěně stálo.".
imattree
napsal(a):
Zaprvé jí začala produkce mléka až včera, tak jsme se toho přes svátky zbavit nemohli. Zadruhé štěně od té feny ani nepije, ona se prostě jen začala chovat jako matka, aniž by o to "štěně stálo.".
V tom případě nechcete štěně "odstavit" a dotaz byl špatně formulovaný.
"Tón" Vaší reakce se mi nelíbí. Ale protože nejde o Vás, ale o fenku, stejně odpovím podle svých zkušeností. Možná má fenka falešnou březost poprvé a nevíte, co s tím.
U falešné březosti fenku nepodporujte v tom "mateřství". Ideální je fyzická únava, žádné hračky v pelíšku nebo nečekaný psychický zážitek (v našem případě ukončila ihned falešku dovolená na horách, kde byly 2 metry sněhu nebo třeba pro fenku nečekaný příchod nového štěněte do domácnosti, u fenky kamarádky zabrala hlučná víkendová návštěva). Cecíky určitě nemačkat a nenechat fenku, aby si je olizovala, tím se podporuje produkce mléka.
Když si čtu Vaše příspěvky podruhé, nevím vlastně o co Vám jde.
O laktaci nebo chování fenky?
Chování totiž nemusí s laktací vůbec souviset.
Fiona.Praha
napsal(a):
V tom případě nechcete štěně "odstavit" a dotaz byl špatně formulovaný.
"Tón" Vaší reakce se mi nelíbí. Ale protože nejde o Vás, ale o fenku, stejně odpovím podle svých zkušeností. Možná má fenka falešnou březost poprvé a nevíte, co s tím.
U falešné březosti fenku nepodporujte v tom "mateřství". Ideální je fyzická únava, žádné hračky v pelíšku nebo nečekaný psychický zážitek (v našem případě ukončila ihned falešku dovolená na horách, kde byly 2 metry sněhu nebo třeba pro fenku nečekaný příchod nového štěněte do domácnosti, u fenky kamarádky zabrala hlučná víkendová návštěva). Cecíky určitě nemačkat a nenechat fenku, aby si je olizovala, tím se podporuje produkce mléka.
Když si čtu Vaše příspěvky podruhé, nevím vlastně o co Vám jde.
O laktaci nebo chování fenky?
Chování totiž nemusí s laktací vůbec souviset.
Jde mi celkově o řešení téhle situace, kdy fenka začala produkovat mléko a přehnaně bránit štěně měsíc a půl po jeho příchodu (Chovat se jako jeho matka). Zaměstnaná je co jen to jde, cvičíme, chodíme na procházky (I bez štěněte), domu přijde unavená, ale za hodinku už je zase v pozoru. Ještě bych měl asi dodat, že s háráním to asi souviset nebude, hárala v červnu/červenci, teď by spíše měla hárat znovu.
imattree
napsal(a):
Jde mi celkově o řešení téhle situace, kdy fenka začala produkovat mléko a přehnaně bránit štěně měsíc a půl po jeho příchodu (Chovat se jako jeho matka). Zaměstnaná je co jen to jde, cvičíme, chodíme na procházky (I bez štěněte), domu přijde unavená, ale za hodinku už je zase v pozoru. Ještě bych měl asi dodat, že s háráním to asi souviset nebude, hárala v červnu/červenci, teď by spíše měla hárat znovu.
Moc nerozumím tomu, co znamená pojem - chovat se jako matka.
Matka se od štěňat nehne tak cca týden, krmí, olizuje, zahřívá. Na venčení a krmení se musí přemlouvat. Jak se začnou štěňata pohybovat, otvírat oči a růst zuby, tak její zájem opadává. Leží někde v bezpečné vzdálenosti a pozoruje. Pokud je chce nakrmit, přijde za nimi, nakrmí, olíže, zkontroluje a zase si jde klidně lehnout opodál. Když začnou chodit, snaží se je udržet pohromadě, nakrmí a klidně odejde do jiné místnosti a chodí je kontrolovat. Když chodí a mají všechny zoubky, tak vlastně už ani nestojí o to, aby s nimi byla pořád, štěňata se na jí pořád věší a koušou, to už ji ale bolí, tak si to nechá líbit méně a méně. Tak od cca 5-6ti týdnů si s nimi hraje, nechá se okusovat a něžně okusuje je, když ji kousnou moc, zabručí a odejde. Zajímají ji stále méně a méně. Kolem osmého týdne jich má "plné zuby", štěňata mají pořád potřebu se na ni přisát, ona nechce, ale občas se to někomu povede, kousne ji, ona zavrčí a odejde a tím je ze sebe setřese. Tím, že se pořád nějaké štěně zvládne přisát, pořád má fenka laktaci, ale stále méně a méně.
Můžete mi teď popsat, kde se Vás vztah fenka-štěně nachází?
Myslím, že to, co popisujete není chování matky ke štěněti, ale možná žárlivost vůči druhé fence, protože tohle je můj kámoš.
Viděla jsem to u sousedů, když si 2 měsíční kříženka velkého plemeno krásně hrála se stejně starou fenkou malého plemene. V cca 6ti měsících se fenka malého plemene nemohla přiblížit k jinému psovi, protože "kámoška" kříženka velkého plemene vystartovala po jakémkoli psovi v okolí malé fenky a malou fenku si nahrnula pod sebe a zalehla ji. Skončilo to tak, že velká chodila s košíkem (to nepomohlo), tak s košíkem na vodítku a s malou fenkou už se nepotkávala a nehrála si, páníčci se vyhýbali jeden druhému.
Nacházíme se v takovém stádiu, že starší fena produkuje mléko, štěně chrání (Např. když zakňučí, nebo když je na něj nepříjemná druhá fena), se štěnětem si moc nehraje (Hraje si s ním jen mladší fena), je ochotná od něj odejít na procházku, štěně od ní nepije, po zahradě se pohybuje samostatně (Bez jejího doprovodu), i na procházky chodí samo.
imattree
napsal(a):
Nacházíme se v takovém stádiu, že starší fena produkuje mléko, štěně chrání (Např. když zakňučí, nebo když je na něj nepříjemná druhá fena), se štěnětem si moc nehraje (Hraje si s ním jen mladší fena), je ochotná od něj odejít na procházku, štěně od ní nepije, po zahradě se pohybuje samostatně (Bez jejího doprovodu), i na procházky chodí samo.
Fenka nikoho nechrání.
Štěně je tedy cca 4 měsíční, takže je rozjívené a zkouší, kde si co může dovolit. Když se pošťuchuje štěně s druhou fenkou, jde je prostě srovnat. Chce mít klid a nechce šarvátky.
Rozhodně bych starší fence nenechávala píchat žádné hormony: Jen bych ji zaměstnala, aby se zbavila laktace. Usměrňovala bych štěně a v podstatě bych to nechala na nich.
Měla jsem to asi stejně jako Vy, jednu starou fenku a dvě fenky skoro stejně staré. Stará "šéfovala", mladé si hrály a vyrůstaly spolu. Když nás stará opustila, mladým dospělým možná 2 měsíce trvalo, než se s tou situací srovnaly, protože neměly nikoho, kdo by při jejich šarvátkách mezi ně vlítnul a srovnal je. Další štěně jsme si pořídili až po cca 2 letech.
Jestli to nebude podobné u Vás. Nejsou srovnané s tím, že starý pejsek odešel a do toho mají malé rozjívené štěně.
Co je to za rasy? Jsou všechny stejné velikosti a povahy?
Vim, ze to k tomuhle tematu moc nepatri, ale nechci zakladat nove.mame fenku 16mes.a pred 2mes cca doharala a posledni tyden ji natekli ceciky, jinak ji nic neni, zere, venku je v pohode, doma mozna vic pospava.pomaha ne o na ty nalite cecky?nic z nich netece.mela to uz i poprvim harani, ale to mela silne rozjetou falesku (nezrala snad 10dni, knourala na hracky, mela nalite ceciky, hodne pospavala)vet nsm doporucil koupit na chvili granule s mensim obsahem bilkovin )zamestbavali jsme ji dlouhyma prochazkama, faleska potom odeznela.chci se zeptat na kastraci fenule, vim, ze jsou na to hodne odlisne nazory, vet.nam to doporucil.
Fiona.Praha
napsal(a):
Fenka nikoho nechrání.
Štěně je tedy cca 4 měsíční, takže je rozjívené a zkouší, kde si co může dovolit. Když se pošťuchuje štěně s druhou fenkou, jde je prostě srovnat. Chce mít klid a nechce šarvátky.
Rozhodně bych starší fence nenechávala píchat žádné hormony: Jen bych ji zaměstnala, aby se zbavila laktace. Usměrňovala bych štěně a v podstatě bych to nechala na nich.
Měla jsem to asi stejně jako Vy, jednu starou fenku a dvě fenky skoro stejně staré. Stará "šéfovala", mladé si hrály a vyrůstaly spolu. Když nás stará opustila, mladým dospělým možná 2 měsíce trvalo, než se s tou situací srovnaly, protože neměly nikoho, kdo by při jejich šarvátkách mezi ně vlítnul a srovnal je. Další štěně jsme si pořídili až po cca 2 letech.
Jestli to nebude podobné u Vás. Nejsou srovnané s tím, že starý pejsek odešel a do toho mají malé rozjívené štěně.
Všechno to jsou kříženci, starší je tak o 5 kg větší a určitě je dominantnější, ovšem přirozeně, ne nijak přehnaně, spíše vůdce smečky, mladší byla totiž týraná a tudíž je velmi submisivní, na cizí má občas unáhlené reakce. Pes (Štěně) je typické hravé, všetečné, rozverné, hravé, veselé, čtyřměsíční štěně.
imattree
napsal(a):
Všechno to jsou kříženci, starší je tak o 5 kg větší a určitě je dominantnější, ovšem přirozeně, ne nijak přehnaně, spíše vůdce smečky, mladší byla totiž týraná a tudíž je velmi submisivní, na cizí má občas unáhlené reakce. Pes (Štěně) je typické hravé, všetečné, rozverné, hravé, veselé, čtyřměsíční štěně.
Ještě jsem zapomněl dodat, že mladší je kastrovaná a starší ne.
Fiona.Praha
napsal(a):
Fenka nikoho nechrání.
Taky to tak vidím. Měli jsme takhle "hodnou tetičku" doma taky. Kavkazačka si štěně vzala za své - lehávala u něj, doprovázela ho, kam šlo. Jak si hrálo s někým jiným, pozorovala a když jen štěně fňuklo, už to šla řešit. Trochu jsme ji usměrňovali, ale jak štěně rostlo, už ho nechávala si to řešit samo /přesně někde kolem 4.-5.měsíce, kdy bylo nejvíce rozjívené a došlo ji, že tu její ochranu akorát zneužívá a ostatní psy provokuje víc než je zdrávo/. Taky ji zduřela mléčná žláza, ale mléko úplně nespustila a štěně nemělo tendenci ji zkoušet sát, takže to brzy samo opadlo.
imattree
napsal(a):
Sám jste si odpověděl, starší je trošku dominantnější, mladší je submisivní a do toho máte typické rozjívené 4 měsíční štěndo (všechna jsou taková a má to tak být .
Určitě to bude tím, že starší fenka to chce srovnat "do latě" a tak bych moc nezasahovala, pokud by to nepřešlo fakt ve rvačku. Taky se mi to stalo - mladé se bez staré začaly rvát, jako že fakt rvát, já zařvala, lekly se, nechaly toho a skočily do jednoho pelechu a byl klid .
Falešku bych hormonama neřešila, pokud štěndo nebude sát a fenka si to nebude olizovat, tak ji to brzy přejde. To je prostě faleška - divné je, že se jí to nestalo cca 2 měsíce po hárání, ale před háráním. Jste si jistý, že fakt nehárala? Všechny moje holky si dělaly a dělají, co chtějí, co se týká hárání . Jedna hárá tak slabě, že to poznáme díky erotomanům venku
Fiona.Praha
napsal(a):
Sám jste si odpověděl, starší je trošku dominantnější, mladší je submisivní a do toho máte typické rozjívené 4 měsíční štěndo (všechna jsou taková a má to tak být .
Určitě to bude tím, že starší fenka to chce srovnat "do latě" a tak bych moc nezasahovala, pokud by to nepřešlo fakt ve rvačku. Taky se mi to stalo - mladé se bez staré začaly rvát, jako že fakt rvát, já zařvala, lekly se, nechaly toho a skočily do jednoho pelechu a byl klid .
Falešku bych hormonama neřešila, pokud štěndo nebude sát a fenka si to nebude olizovat, tak ji to brzy přejde. To je prostě faleška - divné je, že se jí to nestalo cca 2 měsíce po hárání, ale před háráním. Jste si jistý, že fakt nehárala? Všechny moje holky si dělaly a dělají, co chtějí, co se týká hárání . Jedna hárá tak slabě, že to poznáme díky erotomanům venku
Jsem si jistý, sice to má rozházený, ale poznáme to právě taky podle neodbytných milovníků z okolí :).
imattree
napsal(a):
Jsem si jistý, sice to má rozházený, ale poznáme to právě taky podle neodbytných milovníků z okolí :).
Starší fenku faleška přejde, mléko zmizí. Vztah mezi nimi nijak nehroťte, nechte je, ať si to mezi sebou "vyříkají". Myslím, že to měly s tou mladší docela ujasněné, ale rozhodil je odchod starého pejska a příchod nového štěněte. A štěndo možná využívá přízně starší fenky, když zakňučí a ona přiběhne v mžiku. Ono se to srovná, nebojte.
Měli jsme stejnou situaci - když nám přibylo do domácnosti štěně, druhá fenka v té době tříletá, dostala také falešnou březost, starala se o štěně atd.
Nijak jsme to neřešili, pouze tak, že jsme obě holky zabavili, aby měly pohyb. Starší fenu po nějaké době přestalo bavit štěně ochraňovat - trvalo to snad měsíc a faleška také sama přešla.