Přeji pěkný večer. Moc ráda bych Vás (jako zkušené chovatele) poprosila o radu co se týče výběru plemene. Jsem sice studentka, ale veškerý volný čas věnuji sportu (běh, kolo, brusle - když je počasí, skály, yoga...) A tak hledám psího parťáka na mé volnočasové aktivity a jako kamaráda :). Dlouho jsem přemýšlela o Border kolii, vzhledem k její inteligenci a energičnosti, ale nevím, jestli by pro ní to "bezhlavé tahání (canicross, bikejoring...) bylo vhodné. Dále jsem přemýšlela o Maďarkém krátkosrstém ohaři (k tomuto plemeni se snad vyjádří nějaký zkušený chovatel :) ), ikdyž ta krátká srst... Aby nebyla problém v zimě (časté stanování, běh/kolo...) no a nakonec jsem přemýšlela nad belgickým ovčákem : malinois - zde si zase nejsem jistá, zda je to vhodné plemeno pro chovatele začátečníka (což já jsem).
Předem děkuji za rady :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Zajdi se podívat na nějaký "tahací" závody a koukni, která plemena tahají... pobav se s majiteli/chovateli, navštiv výstavu a pak uvidíš, které plemeno se ti bude zamlouvat...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zajdi se podívat na nějaký "tahací" závody a koukni, která plemena tahají... pobav se s majiteli/chovateli, navštiv výstavu a pak uvidíš, které plemeno se ti bude zamlouvat...
A tak to já zase vím, která plemena tahají (husky, ESP...) Spíš jde o to, aby to toho psa bavilo, nějaké ty rozmary počasí vydržel.
Hlavně ten maďar, aby mě pak při procházkách nechtěl lovit nebo tak :(.
Jako společníka pro sportovní aktivity bych volila nějakého většího středního křížence krátké patrové srsti, nebo hrubé srsti, tak do 20,25 kil, skladný do lodi i do vlaku, dobrá srst do nepohody a zároveň relativně snadná na údržbu i třeba při týdnu pod stanem.
Jestli se Vám líbí malinois - zkuste se podívat i na holandského ovčáka. Nebo krátkosrstou kolii.
Pokud byste se chtěla orientovat vyloženě na psí sporty, vrcholově, tak asi i konkrétně podle toho, na který.
Možná s prvním psem, jakéhokoli plemene, zjistíte, co by Vás pak dál bavilo, jestli vůbec byste se tomu chtěla věnovat na vyšší úrovni nebo jen pro sebe a tak vůbec.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím, podle čeho vybíráte, ale zdá se mi, že ne úplně dobře. Jestli se vám líbí borderkolie, tak se přikloňte k australskému ovčákovi. Je vzhledově podobný, ale povahově jiný. Potřebuje zaměstnat, ale není to takový pasoucí maniak.
Dobrý doprovodný pes by byl určitě střední knírač, jednodušší na výchovu než malinois.
Kdybyste mohla i většího psa, tak bauceron.
Ale pes střední velikosti je skladnější - třeba při přepravě na vandry. A vejde se vám i do spacáku.
napsal(a):
Nevím, podle čeho vybíráte, ale zdá se mi, že ne úplně dobře. Jestli se vám líbí borderkolie, tak se přikloňte k australskému ovčákovi. Je vzhledově podobný, ale povahově jiný. Potřebuje zaměstnat, ale není to takový pasoucí maniak.
Dobrý doprovodný pes by byl určitě střední knírač, jednodušší na výchovu než malinois.
Kdybyste mohla i většího psa, tak bauceron.
Ale pes střední velikosti je skladnější - třeba při přepravě na vandry. A vejde se vám i do spacáku.
Proč se Vám zdá, že vybírám špatně? Zúžila jsem psí plemena dle vlastnosti (dle mích požadavků) a následně dle vzhledu. Nyní jsem se pouze chtěla optat zkušených chovatelů na výsledný výběr, zvážit všechny pro a proti, řídit se radami.
Jak jsem již psala víše, jsem si vědoma, že malinois vyžaduje pevnou a důslednou výchovu, kterou mu jako nezkušený chovatel mohu dosti těžko, opravdu nabídnout.
Boc - v poslední době fenomén (což není tak dobře...). Mě spíš šlo o to, že co jsem se dočetla: jedná se o aktivní psi, dlouhosrstá varianta (samozřejmě i krátkosrstá) by vyhovovala i zimních měsících. Problém by asi byl, že nevím jak bych zvládla psa zabavit, aby nevymýšlel žádné hlouposti doma (o destrukčních schopnostech znuděných borderek jsem obeznámena)
Maďar - spíš jsem doufala, že mě tu nějaký majitel tohoto plemene napíše vlastnosti (ano, dosti se dočtu na netu či v knihách, ale majitel je prostě něco jiného), potřebách, pro/proti...
Maďara určitě ne.V zimě na bivaku mrzne a musí se oblíkat.Jen tahání a běhání ho nezabaví.Je to vášnivý lovec tělem i duší.Zkrátka pracovní pes, který potřebuje kromě pohybu i výcvik a bez lovu to není ono.Nehledě na to, že byste neustále musela hlídat, aby nezdrhnul za zvěří.
Od lovečáků bych celkově upustila, tahají skvěle, ale nestačí jim to.U Vás bych to viděla asi na toho beaucerona-podsaditá srst, neloví, zvládne ho i začátečník a je velmi aktivní, rád tahá, viz.dogtrekking.Nebo, pokud by Vám šlo hlavně o zápřah, alaskán-podsaditá srst, ideální velikost, snášenlivost se psy, vrozená chuť k tahu a nevyčerpatelná zásobárna energie.Jen ten lovecký pud bych asi hlídala.
Malinu bych nebrala.Sice jsou občas vidět na canicrossových závodech, ale většinou se moc nesnesou s ostatními psy a chodí s košema.Přeci jen se hodí pro zkušeného psovoda, který ví, co chce.Mají složitou povahu.

back_at
napsal(a):
Děkuji moc za rady.
Zase Beauceron je již pro mě dost velký pes (až 70cm v kohoutku je dost).
O alaskánech jsem již taky dost četla, jen inzerátu jsem viděla pramálo :/.
Tak fenu, povaha dnešních bossíků Vašim záměrům opravdu odpovídá. Nebo dalmatin, ale ten má hladkou srst, jako maďar.
napsal(a):
Tak fenu, povaha dnešních bossíků Vašim záměrům opravdu odpovídá. Nebo dalmatin, ale ten má hladkou srst, jako maďar.
Jací jsou, měli by být, prosím, dnešní beauceroni?
Znám jen dvě fenky. Z toho dojmu bych si beaucerona "jen" pro sport asi nevybrala...
back_at
napsal(a):
Děkuji moc za rady.
Zase Beauceron je již pro mě dost velký pes (až 70cm v kohoutku je dost).
O alaskánech jsem již taky dost četla, jen inzerátu jsem viděla pramálo :/.
Některé fenky beaucerona jsou ve velikosti většího maďara, to není tolik.
Štěňata alaskánů bych hledala mezi musherama.
http://www.tombru.com/mushing/index.php?board=21.0
Dají se sehnat, jen je nenajdete na bazosi nebo sbazaru.To jsou psi pro vážného zájemce.

Ještě tu nepadla zmínka o chodském psu. Nevím, jak jsou na tom zdravotně, ale jako doprovod na vandry a běhání by měl být dobrý. Chlupatý je dost a zvladatelnější než malinois a menší než bauceron.
napsal(a):
Ještě tu nepadla zmínka o chodském psu. Nevím, jak jsou na tom zdravotně, ale jako doprovod na vandry a běhání by měl být dobrý. Chlupatý je dost a zvladatelnější než malinois a menší než bauceron.
Nevěřím, že by byl dobrý v bikejöringu.Tahat jsem ho, krom procházek a vandrů, ještě nikdy neviděla.

Clayton
napsal(a):
Nevěřím, že by byl dobrý v bikejöringu.Tahat jsem ho, krom procházek a vandrů, ještě nikdy neviděla.
To záleží na tom, jestli zadavatelka chce spíš psa, který by ji doprovázel při jejích sportovních aktivitách, nebo vyloženě tahouna. Oni zas ti tahouni jsou složitější na výchovu a ostatní činnosti.
Tak pak ještě český horský pes. Ale nevím, jestli pro zadavatelku nebude příliš velký.
Choďák se mě moc líbí, ale jako tahouna (bikejoring, canicross) ho nevidim :/
ČHP... to když už bych šla do takhle velkého psa, tak rovnou husky asi :/
Ikdyž o huskounech jsem slyšela, že mají silné lovecké pudy jsou to psi spíše do smečky (opravdou pouze co jsem slyšela či se dočetla).
Právě že maďary dost vídám na bikejoring/canicrossových závodech... Bordery tedy taky, ale nemyslím si, že by to bylo přesně pro ně (ten tah)...
pajajs

XXX.XXX.143.14
A co takovej Malamut?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208
A co treba lousiansky leopardi? Sice kratke chlupy cili stejny problem jako u ohare ale jinak by nemusel byt spatny?
Hlavne si fakt utridte tu velikost a.silu.neb ano australak i chodak sou akcni partaci ale.uvedomte si, ze ani oni ani bordera vam pri zaprahu moc nepomuzou.budete makat vy a.pes pobezi s vami.bude ho to.bavit ale.moc.nepomuze. jo a pisete.ze kdyz uz velkeho psa.tak huskyho.zdani klame.kouknete na vahu a vysku.je to.spis.stredni pes.to.dela.twn kozich ;)
Jinak ja rekre.beham.s.krizencem ohar.ovcak.teoreticky taky.vcelku dobra varianta. Univerzalni cerny pes.po ovcakovi lepsi srst a holka taha jak.diva

Povahově český horský stopro lepší než husky či malamut.

tapina
napsal(a):
Jako společníka pro sportovní aktivity bych volila nějakého většího středního křížence krátké patrové srsti, nebo hrubé srsti, tak do 20,25 kil, skladný do lodi i do vlaku, dobrá srst do nepohody a zároveň relativně snadná na údržbu i třeba při týdnu pod stanem.
Jestli se Vám líbí malinois - zkuste se podívat i na holandského ovčáka. Nebo krátkosrstou kolii.
Pokud byste se chtěla orientovat vyloženě na psí sporty, vrcholově, tak asi i konkrétně podle toho, na který.
Možná s prvním psem, jakéhokoli plemene, zjistíte, co by Vás pak dál bavilo, jestli vůbec byste se tomu chtěla věnovat na vyšší úrovni nebo jen pro sebe a tak vůbec.
Nechápu, když se někdo zeptá na plemeno, že doporučíteí křížence. To jako dospělého? Protože u štěněte křížence nikdy nikdo neví, co z něj vyroste. I tak je to rada tak trochu dost mimo.

Clayton
napsal(a):
Tak jestli doporučujete beaucerona, tak s klidem se dá doporučit i chodský pes. Beauceron není žádný tahač a řekla bych, že ochota k tahání bude u choďáka větší. Krom toho bude asi snadnější i výchova a výcvik.
napsal(a):
Nechápu, když se někdo zeptá na plemeno, že doporučíteí křížence. To jako dospělého? Protože u štěněte křížence nikdy nikdo neví, co z něj vyroste. I tak je to rada tak trochu dost mimo.
Zadavatelka zatím neví... v útulcích, nebo spousta lidí daruje mladé dospělé psy, u kterých docela dobře víte, jak jsou stavění, aktivní... Vděční za aktivitu, nenároční atd. Mně se to osvědčilo, byl to jen nápad.
Dál zmiňuje malinoise, ale neví, jestli by na něj stačila, proto zmiňuji holand. nebo kratk. kolii - podobný vzhledově typ psa, velikost, srst, jiná povaha.
Co eště se Vám nezdá?

Husky, malamut, výborní tahouni, ale poslušnost hrůza, až na výjimky je není možné pustit na volno.

tapina
napsal(a):
Zadavatelka zatím neví... v útulcích, nebo spousta lidí daruje mladé dospělé psy, u kterých docela dobře víte, jak jsou stavění, aktivní... Vděční za aktivitu, nenároční atd. Mně se to osvědčilo, byl to jen nápad.
Dál zmiňuje malinoise, ale neví, jestli by na něj stačila, proto zmiňuji holand. nebo kratk. kolii - podobný vzhledově typ psa, velikost, srst, jiná povaha.
Co eště se Vám nezdá?
Nezdá se mi ten kříženec a napsala jsem proč. Potřebujete to nějak rozvést?
nexxi
napsal(a):
Hlavne si fakt utridte tu velikost a.silu.neb ano australak i chodak sou akcni partaci ale.uvedomte si, ze ani oni ani bordera vam pri zaprahu moc nepomuzou.budete makat vy a.pes pobezi s vami.bude ho to.bavit ale.moc.nepomuze. jo a pisete.ze kdyz uz velkeho psa.tak huskyho.zdani klame.kouknete na vahu a vysku.je to.spis.stredni pes.to.dela.twn kozich ;)
Jinak ja rekre.beham.s.krizencem ohar.ovcak.teoreticky taky.vcelku dobra varianta. Univerzalni cerny pes.po ovcakovi lepsi srst a holka taha jak.diva
Kdyz to ja chci :) Ikdyby mel bezet vedle me, nevadi, ze nepotahne (rada se "nadru" :) ).

back_at
napsal(a):
Choďák se mě moc líbí, ale jako tahouna (bikejoring, canicross) ho nevidim :/
ČHP... to když už bych šla do takhle velkého psa, tak rovnou husky asi :/
Ikdyž o huskounech jsem slyšela, že mají silné lovecké pudy jsou to psi spíše do smečky (opravdou pouze co jsem slyšela či se dočetla).
Právě že maďary dost vídám na bikejoring/canicrossových závodech... Bordery tedy taky, ale nemyslím si, že by to bylo přesně pro ně (ten tah)...
Asi si budete muset ujasnit, co je vaším dominantním sportem, a tedy k jakému účelu psa chcete. A podle toho pak vybírat.
ČHP je sice tažný pes, ale povahově jinde než husky, daleko poslušnější, ovladatelnější v běžném životě.
Maďaři jsou dost módní plemeno, je to ale lovecké plemeno. Když chcete něco jako ohaře, tak proč ne ESP?
Mě se náhodou ESP moc líbí, jen tak nějak nevím, kde bych ho v případě koupě měla shánět (opravdu na běžných inzercích ani stopy).
Dominující sport: dříve bych řekla kolo, ale poslední dobou jsem se dala na běhání a fakt mě to chytlo.
Povahově: kdybych si mohla vybrat (:D) tak: poslušného mazla (to snad chce každý páníček...)
Chápu, že mé požadavky se někomu můžou zdát... no čímkoli, samozřejmě, nic nemusí být do puntíku, jen jsem připravena podřídit se radám lidí, kteří tomu (kynologii, psům) rozumí.

Tak to shrňme, doporučení na základě vašich požadavků je:
1. ovčácké plemeno - vám se líbí malinois a bordera, doporučen holandský, australský, chodský pes, beauceron, kolie krátkosrstá
2. tažné plemeno - husky, ten se vám líbí, doporučen ještě malamut (pro vás velký a chlupatý - husky je chlupatý stejně), ČHP (poslušnější ale pro vás velký), ESP
3. lovecké plemeno - maďarský ohař, který se vám líbí
4. kříženec
5. lousianský leopardí pes (nedovedu si ho představit nadšeně běhat v zápřahu)
Tak co?
Lousianský leopardí : také si ho nedovedu představit v zápřahu...
Husky : opravdu dost chlupatý (v létě bych zněj opravdu nemohla dolovat na nějaké větší pohybové aktivity), dále jsem četla, že má silný lovecký pud, tak asi ne :/
Krizenec: u krizence zase nejsou dane zadne vlastnosti ci dokonce vzhled (od stenete), ci se nemusim vyvarovat nemocem (u pp psich plemen vyreseno)
Maďar: mě se ten maďar dost libi, takova akční střela (dost mě připomíná ESP - takovy agilni), akorat je to lovečák, ale snad s pořádným výcvykem by to takový problém nebyl :O
Bordera, Australák: ta byla vždy moje 1. volba, ikdyž poslední dobou si čím dál více uvědomuje, že mě sporty by ji asi nenaplňovali jako mne...
Holandský, Malina: nevím, jestli pro začátečníka vhodní, zřejmě né
Choďák: toho si opravdu nedovedu představ na nějaký větši pohyb. aktivity :O.

A co český strakáč?

Já bych naopak řekla, že ten choďák je pro vás nejvhodnější, pokud nebudete běhat na vrcholové úrovni. To pak raději ESP.
Jestli budete mít psíka úplně od štěněte,2-3m., docela dost času budete obětovat jeho základní výchově, čistotnost, samostatnost atd., taky socializaci. Jestlipak Vám to bude zapadat do sportovního rozvrhu. Docela byste se divila, kolik psů k prodeji nebo darování na prahu dospělosti má toto zmáknuté a můžete zapracovat na přizpůsobení k sportu. (A samozřejmě jich je taky dost, kteří neumějí skoro nic.)
Podle mě je třeba taky otázka, jestli chcete úplně malé štěně.

Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2662708/stenatka-australskeho-honackeho-psa-s-pp/
Ten by se nelíbil ? Trochu tvrďák, ale pěkný pes, velikost akorát, odolnost taky, bezúdržbový. Možná trochu vyšší cena, ale to třeba není rozhodující.
back_at
napsal(a):
Kdyz to ja chci :) Ikdyby mel bezet vedle me, nevadi, ze nepotahne (rada se "nadru" :) ).
Jasny.ja to psala neb zminujete hoooodne rozdily plemena.s huskym se u baraku odrazite a pobezite.jestli jste mela nekdy zaprazenyho tahouna tak ten rozdil.oproti bordere se proste neda popsat. Doporucila bych Vam mrknout na mushing.cz je tam i terminovka zavodu a zajet na.cumendu. jinak jeste pamatuju ze nekdo tahaval s.csv.dokonce myslim byla chovka kde.chovali sportovni.hafany.
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2662708/stenatka-australskeho-honackeho-psa-s-pp/
Ten by se nelíbil ? Trochu tvrďák, ale pěkný pes, velikost akorát, odolnost taky, bezúdržbový. Možná trochu vyšší cena, ale to třeba není rozhodující.
Na honáka už jsem taky koukala :).
Cena opravdu není rozhodující (ne, že bych měla peníže na rozhazování, ale na psu šetřit nehodlám).
nexxi
napsal(a):
Jasny.ja to psala neb zminujete hoooodne rozdily plemena.s huskym se u baraku odrazite a pobezite.jestli jste mela nekdy zaprazenyho tahouna tak ten rozdil.oproti bordere se proste neda popsat. Doporucila bych Vam mrknout na mushing.cz je tam i terminovka zavodu a zajet na.cumendu. jinak jeste pamatuju ze nekdo tahaval s.csv.dokonce myslim byla chovka kde.chovali sportovni.hafany.
Dobre, dekuji a urcite kouknu :).
Pokud chcete psa hlavně na tahání a líbí se Vám ohaři, není pro Vás vhodnějšího psa, než ESP.Je krátkosrstý, dá se pouštět na volno, přilne ke svému pánovi, a chuť k tahu má vrozenou-nic ho nemusíte učit.Je to celkově společenský pes, kterému záleží na pánovi, ne jako seveřani.
Borderky tahání opravdu nebaví.Pokaždé, když je vidím na závodech, nadšeně běží první kilometr a zbytek odcupitají na prověšeném vodítku s neustálým ohlížením na pána.
Seveřani jsou na dlouhé tratě, jsou to vytrvalci.Nebudou letět, co jim nohy stačí, ale poběží hezky volným tempem, ale několik desítek kilometrů vkuse.
Je pravda, že v útulku často bývají odrsotlá štěňata ohařů ( 8 měsíců ), která majitele omrzela a strašně tahají na vodítku.Ovšem koupě bez PP psa, kterého chcete pravidelně zatěžovat, je poněkud riskantní-klouby.
Inzeráty ESP jsou na webu www.mushing.cz -už jsem sem dávala odkaz.
back_at
napsal(a):
Cena opravdu není rozhodující (ne, že bych měla peníže na rozhazování, ale na psu šetřit nehodlám).
No nevím, pokud se necítíte na malinoise a holandského ovčáka... Tohle je ještě trochu vyšší třída. Do rodiny, zejm. s malými dětmi, mi taky nepřijde úplně ideál.
Můj osobní názor, jen pro sport bych ho, podobně jako beaucerona, osobně nebrala - ale znám jen málo jedinců, stejně tak jako málo beauceronů... Chce to fakt vidět v reálu, v akci. Pokecat s někým, kdo měl psy různých ras a proč mu kteří sedli líp.

Radši to ještě pořešte osobně s chovateli na cvičácích, výstavách a sportovních akcích. Husky apod., ale i pastevci nejsou úplná sranda pro začátečníky. Ale evidentně jdete i do detailů, což je správné, tak si určitě vyberete dobře. :) Při výběru ChS dbejte na povahy rodičů a příbuzných, bude-li to možné, i v normálním chovu se povahy v rámci plemene liší.
tapina
napsal(a):
No nevím, pokud se necítíte na malinoise a holandského ovčáka... Tohle je ještě trochu vyšší třída. Do rodiny, zejm. s malými dětmi, mi taky nepřijde úplně ideál.
Můj osobní názor, jen pro sport bych ho, podobně jako beaucerona, osobně nebrala - ale znám jen málo jedinců, stejně tak jako málo beauceronů... Chce to fakt vidět v reálu, v akci. Pokecat s někým, kdo měl psy různých ras a proč mu kteří sedli líp.
Určitě :).
napsal(a):
Radši to ještě pořešte osobně s chovateli na cvičácích, výstavách a sportovních akcích. Husky apod., ale i pastevci nejsou úplná sranda pro začátečníky. Ale evidentně jdete i do detailů, což je správné, tak si určitě vyberete dobře. :) Při výběru ChS dbejte na povahy rodičů a příbuzných, bude-li to možné, i v normálním chovu se povahy v rámci plemene liší.
Děkuji mockrát :)
Tak nějak skrytě se pořád přikláním k maďarovi, vlastnostmi mě dost připomíná ESP.
Clayton
napsal(a):
Pokud chcete psa hlavně na tahání a líbí se Vám ohaři, není pro Vás vhodnějšího psa, než ESP.Je krátkosrstý, dá se pouštět na volno, přilne ke svému pánovi, a chuť k tahu má vrozenou-nic ho nemusíte učit.Je to celkově společenský pes, kterému záleží na pánovi, ne jako seveřani.
Borderky tahání opravdu nebaví.Pokaždé, když je vidím na závodech, nadšeně běží první kilometr a zbytek odcupitají na prověšeném vodítku s neustálým ohlížením na pána.
Seveřani jsou na dlouhé tratě, jsou to vytrvalci.Nebudou letět, co jim nohy stačí, ale poběží hezky volným tempem, ale několik desítek kilometrů vkuse.
Je pravda, že v útulku často bývají odrsotlá štěňata ohařů ( 8 měsíců ), která majitele omrzela a strašně tahají na vodítku.Ovšem koupě bez PP psa, kterého chcete pravidelně zatěžovat, je poněkud riskantní-klouby.
Inzeráty ESP jsou na webu www.mushing.cz -už jsem sem dávala odkaz.
Děkuji mnohokrát za rady. Ano, zdá se že ESP by vyhovoval :) Na www.stranky jsem se koukla, nýmbž tam nemají moc "nových" příspěvků (ikdyž tam teď snad někdo prodával štěnda ESP) :/.
Prihodim sem svoji trosku do mlyna, nebot jsme na tom vice mene podobne. Taktez jsme predtim hledali plemeno k vice mene aktivnim sportovcum, a skoncili jsme u Australaka.
Jsme nad miru spokojeni, jen chci pripomenout nektera uskali tohoto vyberu:
Do roka nejlepe, spis pozdeji, by pes nemel vubec behat u kola, cokoliv tahat, mit zatez nebo byt pretizen, takze jak to budete delat, jako studentka, porad nekde behat venku a pes bude sedet sam doma v nejkritictejsim obdobi vyvoje, nebo budete muset upravit i svuj zivot, nez pes doroste a dovyvine se.
Zase na druhou stranu kdyz uz jsme zacali jezdit na kole, pes nema problem ubehnout s nami 20km, bavi ji to, ostatni psi ci chodci ji vubec nezajimaji, ale je na volno, o nejakem tahani se neda mluvit.
Horolezeni, to same jako u nas. Ano, ven s nami pes na skaly chodi, ale pokud clovek leze ve dvou, je velmi tezke psa uhlidat. Bud je na volno a z nudy utika do okoli, a clovek akorat tak riskuje zivot toho, koho jisti, kdyz porad kouka po psovi. Nebo je pes privazany a knoura, protoze panicek mu leze nahoru. Ta nase je za nami schopna vybehnout do tri metru nahoru po skale a nerada nas opousti. Plus v zime bude pes 4 hodiny doma, zatimco vy budete trenovat na umelce.
Brusle jsme zatim s AUO vzdali, je to tele a akorat se mota, nevzala bych si na triko vzit ji na nejakou inline drahu, jeste by nekoho sundala. A mimo krasne asfaltky se brusli spatne, neni to jako s kolem, ze clovek zajede na nejakou lesni cestu mimo lidi a muze mit psa na volno.
Dalsi nespornou vyhodou AUO je, ze jako ovcak nema tak silny lovecky pud, v lese nam vubec neutika z dohledu, naopak rada si v nem jen tak beha. To ovsem neznamena, ze kdyz pred ni nevystreli zajic, ze za nim nebezi.
Jen tak prihazuji drobne informace, vim jak je tezke mit psa, kdyz je clovek sam, mnohem hure se to zvlada. A pes zvladne obcasne sporty, ale vrcholovi sportovci psovi stacit nebudou, vetsina plemen vazanych na lidi neni spokojena s par hodinami denne. A budete ochotna se prizpusobit vy psovi?
Zase na druhou stranu, kdyz se nam napriklad ven nechce vubec, tak ji staci o vikendu utahat poradnou prochazkou v lesich a v pondeli vecer s nama bude rada chrapat na gauci a mazlit se.
je to na zvazeni.
shibka

XXX.XXX.12.158
Já navrhnu ještě plemeno z úplně jiného soudku - jsem podobně hodně aktivní (běh, kolo, kanoe, běžky, celoročně spousta vandrů), mám hladkosrstého foxteriéra a nemůžu si stěžovat. Je pravda, že v zápřahu moc nepomůže (má cca.10 kg), ale tahá s obrovským nadšením. Vlastně mám pocit, že tohle plemeno baví naprosto jakákoliv akční činnost, kterou mu vymyslíte. Doma je to pohodář a mazel a myslím, že na rozdíl od čistě pracovních plemen, jako je bordera nebo husky, mu v případě nějaké mé indispozice stačí jako zaměstnání akorát delší procházka - nepotřebuje prostě makat, ani nějak speciálně zaměstnávat hlavu. Navíc je to odolné a zdravé plemeno, snáší v pohodě rozmary v počasí (v lednu se s chutí koupe) a je skladný, takže se dá vozit na kole v košíku, nebo v lodi.
Jediná překážka by mohl být případný lovecký pud - ten náš teda neloví, ale někteří jiní asi jo. Ale výchovou se to dá určitě hodně omezit...

A já se tenktokrát, i když jsem celkem proti tomu aby si lidi jen tak pořizovali lovecké psy, musím připojit pro maďara. Myslím že tentokrát by pro zadavatelku byl. Znám jich opravdu hodně. Vychovat a vycvičit se dá velice dobře. Rozmary počasí mu zas až tolik nevadí pokud bude odmala zvyklý.Krom toho vždycky se dá použít i nějaké vestičky když bude třeba, ale psy co znám ani v mraze nikdo neobléká když jsou v pohybu. Lovecký pud sice má to je samozřejmé, ale třeba mu zadavatelka k tomu všemu může dopřát i trochu té lovecké práce. Je rozhodně ovladatelnější než doporučovaný foxteriér, a o malamutech, ESP co tu doporučovali ani nemluvím. Pro sportovní využití je to super pes. A jelikož si je dneska lidi pořizují jen na mazlíka do paneláku, což se mě moc nelíbí ale nikdo s tím nic neudělá, a většinou s nimi nedělají vůbec nic. tak rpo zadavatelku diskuze a pro její aktivity za mě říkám maďara klidně jo.
Nečetla jsem pozorně všechno, ale na zmiňované sportování bych chlupatá plemena husky, malamut apod. vůbec nedoporučovala, protože v našich teplotních podmínkách by většinu roku mohli tak jedině v noci. Mám samojeda a včera jsem s ním byla jen na svižnější 6km prochajdě, trochu se i vylítal, venku 10st a vletěl do potoka jak v parném létě, bylo vidět, jak je mu fakt vedro Neznám povahově tahle plemena, ale za mne na tyhle aktivity ten maďar či ESP.
back_at
napsal(a):
Australský honácký by vám opravdu mohl vyhovovat.
Máme doma fenku a je to aktivistka.Chce dělat všechno s vámi.Neúnavná, vydrží zimu i horko, ochotná ke všemu, co vás napadne.Velikost, tak akorát, skladná.Srst bezúdržbová.
Je poslušná, drží se svého člověka.
Tahat jsme s ní tedy nezkoušeli, ale myslím, že by do toho klidně šla.
back_at
napsal(a):
Trošku jsem teď koukala víc na toho honáka a 1 věc me trápí, dost často (jak jsem se dočetla) se prý stává, že pes má nutnání páníčka všude následovat - jsem studentka...
Pokud bude pes unavený a vyřáděný, normálně si zaleze a spí.
Samozřejmě je radši, když je někdo doma, ale nepřetržitou pozornost určitě nevyžaduje.
Neúnavně mě následuje pouze okolo kuchyňské linky, při přípravě jídla
koo

XXX.XXX.60.48
Jedna holka z okolí tyhle sporty provádí s Jack Russell teriérem. Oba při tom vypadají náramně spokojeně.
wajt
napsal(a):
Diskusia je uz sice par rokov stara, ale chcem sa spytat na toho malinoisa, ako je na tom malinois s chutou tahat? mate niekto skusenosti? co som videl videa, tak sa celkom vyuzivaju v zaprahu na suchu. pride mi toto plemeno zaujimave na sportove vyzitie a aj spolahlivo postrazi.
Tak vzhledem k tomu, že belgičáci mají i své vlastní MČR v canicrossu, nebála bych se toho :) Ale je třeba počítat s tím, že jen běhání malině pravděpodobně ke spokojenosti stačit nebude, je to pracovní pes, co potřebuje zaměstnat i hlavu.
Https://www.youtube.com/watch?v=zlwwyEIpgdY
Tohle je třeba boží maliní video :) Nicméně osobně zapřahám borderku a nemůžu si stěžovat, člověku taky dokáže slušně pomoct a chuť do práce má obrovskou.