Dobrý den, vzala jsem si k sobě psa od babičky. Jedná se o 11tiletého maltézáka. Jenže problém je, že máme dvě fenky křížence. Jednu kastrovanou a jednu zatím ne. A pejsek co přišel k nám, tak si pořád chce značkovat teritorium. Už jsem celkem zoufalá. Mám rok a půl starou dcerku a on jí klidně počůrá i hračky. Nevím, jak to mám se starým psem řešit. Chci se pokusit mu najít nový domov, ale po pravdě tomu moc šancí nedávám. Starých psů jsou dneska mraky. Jinak je hrozně hodný a nenáročný pejsek. Celé dny jinak skoro jen prospí. Ale přeci kvůli němu nedám pryč naše holky. Poraďte prosím zkušenosti, jak to starého psa odnaučit. Už za ním běhám jen se pohne, ale to prostě pořád nejde.
Nevím, jak starou máte druhou fenku, ale dala bych vykastrovat ji, když už stejně jednu kastrovanou máte a v budoucnu jste tedy o kastraci té druhé uvažovala? Najít nový domov 11letému pejskovi? Tedy nevím, ale být vaše babička, tak se v hrobě obrátím. Nezlobte se na mne, ale svojí babičce bych neudělala, abych se o jejího psíka nepostarala. Chápu ten problém se značkováním, v bytě si to ani neumím představit ale ono se u starého pejska(a i vaše fenky budou jednou staré) může vyskytnout i mnohem horší zdravotní indispozice, se kterou se budete potýkat..
andulin
napsal(a):
Dobrý den, vzala jsem si k sobě psa od babičky. Jedná se o 11tiletého maltézáka. Jenže problém je, že máme dvě fenky křížence. Jednu kastrovanou a jednu zatím ne. A pejsek co přišel k nám, tak si pořád chce značkovat teritorium. Už jsem celkem zoufalá. Mám rok a půl starou dcerku a on jí klidně počůrá i hračky. Nevím, jak to mám se starým psem řešit. Chci se pokusit mu najít nový domov, ale po pravdě tomu moc šancí nedávám. Starých psů jsou dneska mraky. Jinak je hrozně hodný a nenáročný pejsek. Celé dny jinak skoro jen prospí. Ale přeci kvůli němu nedám pryč naše holky. Poraďte prosím zkušenosti, jak to starého psa odnaučit. Už za ním běhám jen se pohne, ale to prostě pořád nejde.
Chápu, že jste nešťastná, taky bych byla. Nevím, jak bych to vyřešila.
Myslím, že nebude o 11tiletého psa zájem. Řekla bych, že i on je v šoku. Žil si s babičkou a teď se ocitl s Vámi, Vašimi fenkami a Vaší malou holčičkou v jednom bytě.
Přeji pevné nervy.
Fiona.Praha
napsal(a):
A kastrát přestane značkovat?
Mám pořád jen samé fenky, tak nemám zkušenosti.
V rodině jsem měli 2 psy, jednu dobu spolu i žili, ale ani jeden neznačkoval.
Já myslím, že záleží na tom proč značkuje. Jestli ho provokuje k tomu pach fen, tak by to mohlo pomoc. Jestli se jen značkuje nový terén, tak asi ne. Já mívám na návštěvě nekastrovaného psa ( doma 2 feny), ale tomu stačí při prvním náznaku říct fuj. Hned od dalších pokusů značkovat upustí.
Lesnížínka - no myslím, že nemusíte hned s hrobem. Já nepsala, že babička zemřela. Je bohužel v nemocnici a i když půjde domů, tak bude nejprve potřeba postarat se o ni. Dát pejska pryč beru jako krajní řešení, proto se ptám na jiné možnosti. Kdybych ho pryč dát chtěla, tak ho strčím do útulku, jako to dělá většina lidí . Dát ho pryč by pro mě znamenalo, najít zase nějakého důchodce, který je sám a nechce už právě štěně. Ale beru v úvahu právě to, že byl zvyklý jinde a teď je u nás. I když mě zná. Myslím, že u nás celkově ožil a je veselý. Nepřijde mi, že by ani strádal a tesknil. Babičce jsem ho sehnala v době, kdy zemřel dědeček a ona zůstala sama. Byl od nějaké paní, která ho měla jako hračku pro děti, ale těm se omrzel. Proto nechci hned aby šel pryč. A bohužel dcerka za to taky nemůže, aby se potom batolila v čuránkách. Našim fenkám je 6 a 7 let. Určitě chceme i tu druhou nechat vykastrovat. Ale zatím nás nic nenutilo... On to dělával i u babičky, když jsem tam přivezla, tenkrát jen tu kastrovanou (tu druhou jsme ještě neměli). Proto jsem ji tam přestala vozit... Nejsem člověk, který by se zbavoval zvířat. Kterého se ujmu, to u mě zemře. Nedávala jsem sem dotaz aby jste soudili mě, ale jestli jste schopni poradit ;). Taky bych mohla dát pryč dítě, že ?
Ostatním děkuji.
andulin
napsal(a):
Lesnížínka - no myslím, že nemusíte hned s hrobem. Já nepsala, že babička zemřela. Je bohužel v nemocnici a i když půjde domů, tak bude nejprve potřeba postarat se o ni. Dát pejska pryč beru jako krajní řešení, proto se ptám na jiné možnosti. Kdybych ho pryč dát chtěla, tak ho strčím do útulku, jako to dělá většina lidí . Dát ho pryč by pro mě znamenalo, najít zase nějakého důchodce, který je sám a nechce už právě štěně. Ale beru v úvahu právě to, že byl zvyklý jinde a teď je u nás. I když mě zná. Myslím, že u nás celkově ožil a je veselý. Nepřijde mi, že by ani strádal a tesknil. Babičce jsem ho sehnala v době, kdy zemřel dědeček a ona zůstala sama. Byl od nějaké paní, která ho měla jako hračku pro děti, ale těm se omrzel. Proto nechci hned aby šel pryč. A bohužel dcerka za to taky nemůže, aby se potom batolila v čuránkách. Našim fenkám je 6 a 7 let. Určitě chceme i tu druhou nechat vykastrovat. Ale zatím nás nic nenutilo... On to dělával i u babičky, když jsem tam přivezla, tenkrát jen tu kastrovanou (tu druhou jsme ještě neměli). Proto jsem ji tam přestala vozit... Nejsem člověk, který by se zbavoval zvířat. Kterého se ujmu, to u mě zemře. Nedávala jsem sem dotaz aby jste soudili mě, ale jestli jste schopni poradit ;). Taky bych mohla dát pryč dítě, že ?
Ostatním děkuji.
Dítě si nechte, je složitější přijít k dalšímu
Zeptám se, možná blbě, ale zeptám - dostal maltézák vynadáno, když něco označkoval? Nebo byl potrestán? Já jen, jestli ví, že takhle tedy ne.
Nemám zkušenosti s pejskem, ale myslím, že to není normální chování při soužití psa a feny, ne?
Ano, dostal. Stejný postup jako se štěnětem. Dovedla jsem ho k tomu, strčila čumáček a dostal pleskanec. A to hned od začátku. Není mu to nikdy prominuto. Přes noc vydrží v pohodě. Ale ráno, jak začne nějaký ruch, tak i když přijde z venku, tak se chvilku motá kolem holek a poskakuje. A když to nepohlídáme, tak hned někde najdeme loužičku.
jolyha

XXX.XXX.229.100
andulin
napsal(a):
Ano, dostal. Stejný postup jako se štěnětem. Dovedla jsem ho k tomu, strčila čumáček a dostal pleskanec. A to hned od začátku. Není mu to nikdy prominuto. Přes noc vydrží v pohodě. Ale ráno, jak začne nějaký ruch, tak i když přijde z venku, tak se chvilku motá kolem holek a poskakuje. A když to nepohlídáme, tak hned někde najdeme loužičku.
Z vlastní zkušenosti s psem po mé babičce mohu říci, že kastrace psa pomůže. Kastrovali jsme ze stejného důvodu v jeho 11 letech, byl to taky psík malého plemene. Značkovat přestal po dvou měsících po kastraci, když se vyplavily i zbytkové hormony, žil s námi v pohodě dalších pomalu 7 let.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Loužička je něco jiného než značkování. Počurává se, nebo značkuje - tedy cvrkne tuhle na roh, támhle na hračku, nebo tam na nohu křesla... nebo se vyčurá - na jedno místo?
andulin
napsal(a):
Jaký protiznačkovací pás :D ?
Http://www.spokojenypes.cz/protiznackovaci-pasy/
dostala jsem tip tuším od bodlinky.
my máme tenhle pro staříka, kterému už to netěsní. dovnitř dávají malou dětskou plenku, ale při značkování to možná nebude třeba.
Jolyha - děkuji, asi zkusíme :).
Soudím, že značkuje. Když to dělá před fenkama a i když přijde vyvenčený z venku. Někdy to je jen třeba kapka, jindy malá loužička. Už se stala i větší louže. Ale podle toho, že když zůstane sám, tak nic celou noc neudělá, nebo když jdeme pryč, tak vydrží. U babičky tyto problémy byly taky jen když přijela fenka. Jinak byl čistotný.
Linduš - děkuji. Možná kombinace při kastraci, než by přestal.
Lidi, moc děkuji. Opravdu bych ho nerada dávala pryč. Už jen, že se babička pořád ptá a je spokojená když slyší jak se zabydlel :). Ale už jsem to fakt jinak moc neviděla. S tím prckem to fakt není nic moc. A to nejsem na sterilní čistotu :).

andulin
napsal(a):
Ostatním děkuji.
Andulin, je to naprosto normální chování, je v novém prostředí, ještě s fenkama. Zachovala jste se dobře, že jste si ho vzali a nešoupli jste do útulku pejska, který je zvyklý žít celý život s babičkou. Těžko by hledal nový domov.Máte můj obdiv, většina lidí by se zachovala jinak. Jemu je u vás s kamarádkami (vaše fenky), moc dobře. To vám asi moc nepomůže, ale myslím, že ho to časem přejde, až zjistí, že je vlastně doma, ve svém teritoriu a není třeba značkovat. Nikdy jsem se do této situace nedostala, takže neporadím, co s tím, asi bych ho vždycky okřikla, jako ne, fuj apod... ono se to nějak vyvrbí. Na druhou stranu to vaše batole a psí moč-uf, nemáte to lehké. Ten pás by možná nebyl špatný, zkusit ho na nějakou dobu, než se to doma srovná. Mooc držím palce a vydržať

Ještě, dejte fotku, ať se na něho mrknem.
andulin
napsal(a):
Jenomže už tohle je špatně. Bylo to tu popisováno a vysvětlováno nesčetněkrát, a stejně někteří nepochopí. Nebo nechtějí chápat? Ano, takto je to jednodušší a potom je také jednodušší se psíka zbavit, když on je prostě nevychovatelný. Ale tady výchova ani nezačala, jen tresty. On nepochopí, že nechcete, aby doma neznačkoval, takhle jen pochopí, že když najdete loužičku, je zle. Takže v tom klidně bude pokračovat, jen si dá pozor, aby ho nikdo neviděl.
Pokud opravdu chcete psa odnaučit značkovat, musíte zasáhnout nejlépe v okamžiku, kdy se k tomu chystá, nejpozději, když ještě čůrá. Pak už je jakýkoliv trest zbytečný. Nežádoucí chování zarazíte povelem ne, nebo fuj a rychle ho vyvedete ven a pokud zvedne nožičku tam, pochválíte. Současně s výcvikem ho musíte omezit ve volném pohybu. Bez vašeho dozoru nesmí mít možnost běhat po bytě, i za cenu toho, že bude dočasně zavřen v kleci.
Je mi jasné, že v tom okamžiku je to nejlepší, ale nedokážu si dost dobře představit, že pořád chodím za psem a kontroluji. Někdy se zadaří, ale je to málo :(.
Zavřený v koupelně je, když jdeme pryč. Někdy sám, někdy s holkama. Když je tam s nimiˇ(teď přes svátky to bylo jeden den cca 6h), tak vůbec nic neudělal. Když je přes noc s holkama po bytě, tak taky nic. Je zvyklý spát. Ale jak ráno začne šrumec, tak má tendenci zase frajeřit. I když je už po vyvenčení.
Okřikování u něj nemá moc smysl, protože je téměř hluchý... :(.
andulin
napsal(a):
Je mi jasné, že v tom okamžiku je to nejlepší, ale nedokážu si dost dobře představit, že pořád chodím za psem a kontroluji. Někdy se zadaří, ale je to málo :(.
Zavřený v koupelně je, když jdeme pryč. Někdy sám, někdy s holkama. Když je tam s nimiˇ(teď přes svátky to bylo jeden den cca 6h), tak vůbec nic neudělal. Když je přes noc s holkama po bytě, tak taky nic. Je zvyklý spát. Ale jak ráno začne šrumec, tak má tendenci zase frajeřit. I když je už po vyvenčení.
Okřikování u něj nemá moc smysl, protože je téměř hluchý... :(.
Já to otáčím, psa v převýchově si přivazuji k opasku a pořád chodí za mnou. V době převýchovy prostě nesmí dojít k nehodě. Takže pes buďto pod dozorem, nebo zavřený. My to máme jednodušší, že máme zahradu, takže pokud zrovna nemohu hlídat, pes je venku. Ale i s tou domácí klecí to jde. Ono to není na dlouho, většinou stačí pár dní, pokud dohled je absolutně důsledný.

Setkal se někdo se značkováním v bytě u velkých psů? Vždycky to slyším o malých psech, plemenech.
Měla jsem psa a fenu velkých plemen společně v bytě, ke staršímu psovi přišla mladší fena a nikdy se značkovat nepokusil, a to mu fena voněla moc.
napsal(a):
Setkal se někdo se značkováním v bytě u velkých psů? Vždycky to slyším o malých psech, plemenech.
Měla jsem psa a fenu velkých plemen společně v bytě, ke staršímu psovi přišla mladší fena a nikdy se značkovat nepokusil, a to mu fena voněla moc.
Můj zlatý retrívr to taky dělal. Byl zvyklý být venku, jen v zimě v chodbě když hodně mrzlo. Pak mě nějaké zdravotní problémy a musel být v teple, a už si tam zvyknul, takže je na chodbě téměř pořád.Vevnitř máme ještě jorkšírku, když hárala, tak začal značkovat jedno místo v chodbě na koberci, měli jsme nějaký sprej ze zverimexu, vždycky jsem to vydrhla octovou vodou a nastříkala tím sprejem. Pak byl klid. Ale s dalším háráním začal značkovat zase na úplně stejném místě, nevím jeslti to pořád cítíl nebo proč pořád na tom samém místě. Pak jsme měnili koberec, vydesinfikovali i podlahu pod koberecem a od té doby je klid. Vím, že je to něco jiného, ale jen příklad toho, že nám značkoval i velký pes.

napsal(a):
Pro velkého psa je byt cosi jako pelech, nemá potřebu si tam značkovat. Uspokojí ho, když si to označkuje venku.
A pro zasmání : Setkala jsem se s tím, že jsme přišli s mojí fenou na návštěvu, kde žila její sokyně ( na život a na smrt ). V pokoji měli velký dekorativní kámen a fíkus. Kdybyste viděli ten výraz mé feny, když na kámen zvedla nohu a poctivě si ho označkovala..."Teď tady bydlím-velím já!".

marcelaamax
napsal(a):
Můj zlatý retrívr to taky dělal. Byl zvyklý být venku, jen v zimě v chodbě když hodně mrzlo. Pak mě nějaké zdravotní problémy a musel být v teple, a už si tam zvyknul, takže je na chodbě téměř pořád.Vevnitř máme ještě jorkšírku, když hárala, tak začal značkovat jedno místo v chodbě na koberci, měli jsme nějaký sprej ze zverimexu, vždycky jsem to vydrhla octovou vodou a nastříkala tím sprejem. Pak byl klid. Ale s dalším háráním začal značkovat zase na úplně stejném místě, nevím jeslti to pořád cítíl nebo proč pořád na tom samém místě. Pak jsme měnili koberec, vydesinfikovali i podlahu pod koberecem a od té doby je klid. Vím, že je to něco jiného, ale jen příklad toho, že nám značkoval i velký pes.
Díky.