Úspěšnost inseminace

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Zimnička

4.1.2016 09:54
Zimnička

XXX.XXX.70.185

Dobrý den,

moc ráda si tady čtu Vaše přispěvky. Potřebuji jen poradit ohledně inseminace. Mám doma psa i fenu, ale musela jsem o víkendu inseminovat. Pro rýpalky, jsem zastánkyně přir.krytí, ale muselo to být. Fena ve středu 2,2 prog. Inseminace v sobotu a v neděli. Fena měla výborné kontrakce. Jedná se mi o psa. Pes nemá až tak vysokou kvalitu sperma, vet řekl že jeho kvalita není dobrá ale má dost sperma na oplodnění. Hlavičky i ocásky v pořádku, rychlost tež o.k. Máte nějaké zkušenosti s inseminaci ? Vyšlo vám to ?

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 10:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.198

Inseminace úspěšnost pouze 20%...

Zimnička

4.1.2016 10:43
Zimnička

XXX.XXX.70.185

4.1.2016 12:11
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Zimnička napsal(a):
Dobrý den,

moc ráda si tady čtu Vaše přispěvky. Potřebuji jen poradit ohledně inseminace. Mám doma psa i fenu, ale musela jsem o víkendu inseminovat. Pro rýpalky, jsem zastánkyně přir.krytí, ale muselo to být. Fena ve středu 2,2 prog. Inseminace v sobotu a v neděli. Fena měla výborné kontrakce. Jedná se mi o psa. Pes nemá až tak vysokou kvalitu sperma, vet řekl že jeho kvalita není dobrá ale má dost sperma na oplodnění. Hlavičky i ocásky v pořádku, rychlost tež o.k. Máte nějaké zkušenosti s inseminaci ? Vyšlo vám to ?

Jaký byl tedy duvod inseminace když vše je ok ? navíc mate psa i fenu doma takže to jsou nejpřirozenějši podmínky pro přirozené krytí, nehrozí stres z cesty, seznamování či nevhodnost terminu pro oba majitele zvířat...

4.1.2016 12:52
scylla

XXX.XXX.150.32

Zimnička napsal(a):
Dobrý den,

Proč to muselo být? Mermo mocí chcete potomky po psech, kteří nejsou schopni se normálně rozmnožit?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2016 12:54
Uživatel s deaktivovaným účtem

ivulka2 napsal(a):
Jaký byl tedy duvod inseminace když vše je ok ? navíc mate psa i fenu doma takže to jsou nejpřirozenějši podmínky pro přirozené krytí, nehrozí stres z cesty, seznamování či nevhodnost terminu pro oba majitele zvířat...

Mě napadlo, že by třeba mohlo jít o anglické buldoky, ti prý často nejsou schopni přirozeného krytí.

4.1.2016 13:11
lev

XXX.XXX.253.186

Kromě toho, že jste porušila Zápisní řád, fena zřejmě neměla správný čas. Nebo jste měli fenu od psa na pár dnů oddělit. Že pes nemá momentální kvalitu spermatu nic neznamená, může to být ovlivněno řadou faktorů - i háravkou v baráku. Naučila bych psa krýt.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 13:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Inseminace úspěšnost pouze 20%...

Tohle je úplný nesmysl - při inseminaci čerstvým spermatem je úspěšnost naprosto stejná, jako při krytí.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 13:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

lev napsal(a):
Kromě toho, že jste porušila Zápisní řád, fena zřejmě neměla správný čas. Nebo jste měli fenu od psa na pár dnů oddělit. Že pes nemá momentální kvalitu spermatu nic neznamená, může to být ovlivněno řadou faktorů - i háravkou v baráku. Naučila bych psa krýt.

Na to, že zadavatelka porušila zápisní řád jste přišla jak...?
Chovatelský řád praví, že se smí inseminace použít pouze u jedinců, kteří se předtím úspěšně reprodukovali přirozenou cestou (+na vyjímku v ojedinělých případech) - zadavatelka nikde nepíše, že fena je prvnička, nebo že pes nikdy nekryl. Klidně může mít starého krycího psa, co má za sebou 30 nakrytých fen, jen je teď starý, popř. po úraze, tak nemůže krýt, ale ona po něm ještě chce vrh.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 13:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.198

Tohle je úplný nesmysl - při inseminaci čerstvým spermatem je úspěšnost naprosto stejná, jako při krytí.

To nerozporuji, my inseminovali několikrát a úspěšnost byla u nás 20%...
Kdyby to byl nesmysl, tak napíšu, jak jsme uspěli na 100%

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 13:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Nižší úspěšnost je u inseminace hluboce zmraženým semenem, protože tam to sperma dostane hodně zabrat zmražením, uchováním, a rozmražením. Ale pokud uděláte odběr, rozbor, a v zápětí inseminaci, tak vám 80% spermií nespáchá sebevraždu v pipetě. Nehledě na to, že po odběru se dělá to, že se k inseminaci používá ten prostřední segment z odebrané dávky, který obsahuje největší podíl spermií (1. a 3. seg. jich má minimum, a obsahuje většinu balastu), takže inseminujete kvalitnějším materiálem než při samotném krytí + máte k dispozici informaci o kvalitě spermatu.
Pokud vám to inseminací nevyšlo, tak by to nevyšlo ani při krytí, a problém bych hledala jinde (teda pokud se bavíme o inseminaci čerstvým semenem).

4.1.2016 14:37
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Takový neuspěch je a při několika inseminacích je spíš špatně zvolený den u fen.

Zimnička

4.1.2016 15:00
Zimnička

XXX.XXX.70.185

Zadavatelka : Vidím, že psát sem je zbytečné, hned někdo musí rýt. Takže fena má za sebou dva vrhy přir. cestou pes je již 9,8 letý a jelikož má kvalitní rodokmen, dlouhověkou linii a úspěšné potomstvo tak jsem tuto linii chtěla zpět. O nějakém porušení řádu teda nevím ? sl LEV ! Pejsek se lehce zadýchává a tak jsem zvolila lepší cestu a to je inseminace. Protoo můj dotaz byl právě na tu inseminaci, zda víte nějaké procenta.

Zimnička

4.1.2016 15:07
Zimnička

XXX.XXX.70.185

Také byl dotaz, protože je to už starší pes, jeho sperma opravdu není už tak kvalitní jako za mlada tak snad máme šanci.

Neregistrovaný uživatel

4.1.2016 16:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.198

Nižší úspěšnost je u inseminace hluboce zmraženým semenem, protože tam to sperma dostane hodně zabrat zmražením, uchováním, a rozmražením. Ale pokud uděláte odběr, rozbor, a v zápětí inseminaci, tak vám 80% spermií nespáchá sebevraždu v pipetě. Nehledě na to, že po odběru se dělá to, že se k inseminaci používá ten prostřední segment z odebrané dávky, který obsahuje největší podíl spermií (1. a 3. seg. jich má minimum, a obsahuje většinu balastu), takže inseminujete kvalitnějším materiálem než při samotném krytí + máte k dispozici informaci o kvalitě spermatu.
Pokud vám to inseminací nevyšlo, tak by to nevyšlo ani při krytí, a problém bych hledala jinde (teda pokud se bavíme o inseminaci čerstvým semenem).

Dyť říkám, že to nerozporuju a souhlasím...

Ano, u nás se inseminace dělala mraženým, protože daný pes už nebyl mezi živými.
Pak se inseminovalo "živým" a tam buď byl proveden špatně stěr, nebo veterinář gramlavej nebo nevim...
U nás, ze všech fen, co jsme kdy inseminovali (včetně mraženého/živého) - úspěšnost 20%, pak jsme se na to vyprdli a kryli jsme normálka...

4.1.2016 17:22
brebera

XXX.XXX.31.114

S inseminací čerstvým semenem mám hodně dobrou zkušenost, vyšlo to vždy (pro rýpaly např. oraněná noha psa, starý pes, kterého by to přirozeně mohlo poškodit, atd.). I inseminace u staršího psa byla v pohodě, ale on měl hodně kvalitní sperma. Bylo 5-8 štěňat. to samé, když jsem inseminovala známým, vždy fena zabřezla. Ale prostě jako u krytí, chce to dobře zvolit termín.

Takže u vás to asi nebude ani tak o inseminaci, jako o kvalitě spermatu, asi by to dopadlo stejně, i kdyby se nakrylo přirozeně.

5.1.2016 10:01
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Zimnička napsal(a):
Dobrý den,

S inseminací čerstvým mám velmi dobré zkušenosti, úspěšnst takřka stoprocentní. trochu se ale bojím, že Vy jste inseminovala brzo! Pokud měla fena ve středu 2,2 musel by být vzestup hladiny velmi rychlý, aby to vylezlo za tři dny na těch cca 11.

Zimnička

5.1.2016 11:32
Zimnička

XXX.XXX.70.185

Jenže všechny laboratoře zavřené, nikdo by mi prog neudělal, tak jsem to hodnotila podle chování feny a psa.13 den měla 2,2 myslím že jí to šlo hodně nahoru, protože dnes už má konec, nešpiní a pes o ní nemá zájem.

5.1.2016 21:50
bilusik

XXX.XXX.168.4

Přesně. Když inseminujete plodným jedincem a nenecháte sperma vychladnout (potom ztrácí spermie hybnost), tak je úspěšnost stejná jako u normálního přirozeného krytí. Jde o to to udělat správně rychle a v teple (ne odebírat psa v téhle zimě venku). Co tak vím tak úspěšnost správně provedené inseminace čerstvím spermatem ve správném termínu je určitě úspěšnost zabřeznutí přes 80 % (u zamraženého semene nevím). A také si myslím, že úspěšnost inseminace čerstvě odebraným semenem bude o dost vyšší než u zamraženého semene - proto někomu vyšlo tak nízké procento úspěšnosti, protože do toho promítá i výsledky inseminace zamraženým - tam bude úspěšnost o dost nižší.

5.1.2016 23:37
conaf

XXX.XXX.25.154

Všude se píše že ta úspěšnost je stejná jako u přirozeného krytí, ale vím o pár případech a ty to nepotvrzují... Ve 2 případech nevyšlo vůbec (progesteron ideální, pes plodný) a v 1 byli 2 štěňata, progesteron ideální, pes měl jinak vrhy po 8-10 štěňatech, takže také ok.

Neregistrovaný uživatel

6.1.2016 00:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

conaf napsal(a):
Všude se píše že ta úspěšnost je stejná jako u přirozeného krytí, ale vím o pár případech a ty to nepotvrzují... Ve 2 případech nevyšlo vůbec (progesteron ideální, pes plodný) a v 1 byli 2 štěňata, progesteron ideální, pes měl jinak vrhy po 8-10 štěňatech, takže také ok.

Tak byl asi problém u feny - myslíte si, že při přirozeným krytí zabřeznou (popř. nevstřebají zárodky) všechny feny, a všechny mají početné vrhy?

6.1.2016 01:12
conaf

XXX.XXX.25.154

Samozřejmě že ne, ale vím o 3 případech a ani jeden tak úplně nevyšel... Přitom jinak třeba ta jedna fena při přirozeném krytí zabřezla.

6.1.2016 10:12
sheepdog

XXX.XXX.131.110

conaf napsal(a):

Já zas vím o feně výmara která měla po inseminaci 3 štěňata..

Přidejte reakci

Přidat smajlík