Zdravím,
prosila bych o Vaše zkušenosti, příp. rady - a hlavně o doporučení nějakého zkušeného člověka (z Prahy a okolí) který rozumí a věnuje se práci s takovými psy. Rozhodně ne někoho, kdo doporučí trénink s EO a ostatným obojkem, ale zase ne někoho kdo umí jen psa chválit a dávat pamlsky, snad chápete jak to myslím...
Jedná se o 3 letého pejska (původem lovecký pes, střední velikost, obecně pohodové, bezproblémové a přátelské plemeno). Když byla malý, nebyli s ním žádné problémy. Později, asi od 1,5 roka věku se u něj občas objevilo nějaké to zavrčení psa psa, vždy to bylo vzájemné, prostě občas si s někým nesedl. Asi od 2 let se občas vyskytla nějaký "rvačka", nikdy to nebylo do krve, většinou se jen trochu pováleli po zemi a pocuchali si chlupy. A důvodem bylo vždy to, když měl poblíž "své" fenky (svou matku a další fenku kterou dobře zná) a cizí pes se k nim moc přiblížil. Postupně se to ale začalo objevovat i nezávisle na fenách. Se 3 psy z 5 se ignoruje nebo jsou i přátelští, ovšem čím dál tím častěji se stává že na sebe vrčí a asi by se i poprali. Nyní třeba začal nesnášet jednu šeltii, nikdy si nic neudělali... Šeltiák je hodně aktivní a divoký pes, hodně štěká... Toho už začal nesnášet extrémně. Vrčí a vyvádí tak, že se ho už sama skoro začínám být když mu stojím v cestě, věci na které je jinak velmi citliví - zvýšení hlasu, nebo dokonce chycení za kůži a přimáčknutí k zemi v takovou chvíli vůbec nefungují, naprosto ignoruje. Co mě ale zděsilo bylo to, že před pár dny vyjel i po feně, navíc pár dní po hárání. Dávala jsem mu pamlsek, ona stála asi metr od nás a vyjel po ní. Ona utíkala a kvičela, on jí honil a pak jí chytil za chlupy na zadku a chvilku jí vláčel... Neřekla bych že to bylo kvůli tomu pamlsku... S jinými fenami, třeba s tou mou je naprosto v pohodě, krmím je pamlsky vedle sebe, když jim hodím pamlsek a spadne mezi ně a oba se po něm vrhnou, nikdy by na ní ani nezavrčel, uhne. Jsem si 100% jistá že by jí nic neudělal. Tak je to s většinou fen.
Nevím jestli to s tím souvisí, ale ještě nemá rád štěňata. Je na ně zlý, tam bych řekla že jde o reakci ze strachu, bojí se jich...
Nevím z jakého důvodu se chová tak jak se chová, jestli je to strach, nebo dominance, nikdy nezažil žádnou rvačku, že by mu nějaký pes ublížil, sám nikdy nebyl pokousán (jediné co, tak asi 3 měsíce bydlel společně se 2 fenami které se prali, do krve, ale on je vždy ignoroval), ani zatím nikoho nepokousal, ale nyní už mě to chování začíná znepokojovat protože se to začíná rapidně zhoršovat a asi je jen otázkou času než někoho kousne (psa). Nejhorší je že nevím proč, jednou je v pohodě a dalšího psa by nejradši od začátku zakousl, pak nečekaně vyjede na fenu, kterou u před tím i trochu znal... Nevím si rady, s tímhle nemám zkušenosti. Vždy jsem měla a mám jen feny (stejného plemene) a podobné problémy jsem nikdy neřešila.
Jinak je to opravdu skvělý pes, běháme agility, je neuvěřitelně milý ke všem lidem i k malým dětem, můžete s ním dělat cokoliv. Je to naprostý pohodář, nic ho nevyděsí, střelba, rachejtle, nečekané věci, cestování MHD, spousty lidí...
Nebýt těch problémů se psy, je to ideální pes.
Kessx
napsal(a):
Zdravím,
prosila bych o Vaše zkušenosti, příp. rady - a hlavně o doporučení nějakého zkušeného člověka (z Prahy a okolí) který rozumí a věnuje se práci s takovými psy. Rozhodně ne někoho, kdo doporučí trénink s EO a ostatným obojkem, ale zase ne někoho kdo umí jen psa chválit a dávat pamlsky, snad chápete jak to myslím...
Jedná se o 3 letého pejska (původem lovecký pes, střední velikost, obecně pohodové, bezproblémové a přátelské plemeno). Když byla malý, nebyli s ním žádné problémy. Později, asi od 1,5 roka věku se u něj občas objevilo nějaké to zavrčení psa psa, vždy to bylo vzájemné, prostě občas si s někým nesedl. Asi od 2 let se občas vyskytla nějaký "rvačka", nikdy to nebylo do krve, většinou se jen trochu pováleli po zemi a pocuchali si chlupy. A důvodem bylo vždy to, když měl poblíž "své" fenky (svou matku a další fenku kterou dobře zná) a cizí pes se k nim moc přiblížil. Postupně se to ale začalo objevovat i nezávisle na fenách. Se 3 psy z 5 se ignoruje nebo jsou i přátelští, ovšem čím dál tím častěji se stává že na sebe vrčí a asi by se i poprali. Nyní třeba začal nesnášet jednu šeltii, nikdy si nic neudělali... Šeltiák je hodně aktivní a divoký pes, hodně štěká... Toho už začal nesnášet extrémně. Vrčí a vyvádí tak, že se ho už sama skoro začínám být když mu stojím v cestě, věci na které je jinak velmi citliví - zvýšení hlasu, nebo dokonce chycení za kůži a přimáčknutí k zemi v takovou chvíli vůbec nefungují, naprosto ignoruje. Co mě ale zděsilo bylo to, že před pár dny vyjel i po feně, navíc pár dní po hárání. Dávala jsem mu pamlsek, ona stála asi metr od nás a vyjel po ní. Ona utíkala a kvičela, on jí honil a pak jí chytil za chlupy na zadku a chvilku jí vláčel... Neřekla bych že to bylo kvůli tomu pamlsku... S jinými fenami, třeba s tou mou je naprosto v pohodě, krmím je pamlsky vedle sebe, když jim hodím pamlsek a spadne mezi ně a oba se po něm vrhnou, nikdy by na ní ani nezavrčel, uhne. Jsem si 100% jistá že by jí nic neudělal. Tak je to s většinou fen.
Nevím jestli to s tím souvisí, ale ještě nemá rád štěňata. Je na ně zlý, tam bych řekla že jde o reakci ze strachu, bojí se jich...
Nevím z jakého důvodu se chová tak jak se chová, jestli je to strach, nebo dominance, nikdy nezažil žádnou rvačku, že by mu nějaký pes ublížil, sám nikdy nebyl pokousán (jediné co, tak asi 3 měsíce bydlel společně se 2 fenami které se prali, do krve, ale on je vždy ignoroval), ani zatím nikoho nepokousal, ale nyní už mě to chování začíná znepokojovat protože se to začíná rapidně zhoršovat a asi je jen otázkou času než někoho kousne (psa). Nejhorší je že nevím proč, jednou je v pohodě a dalšího psa by nejradši od začátku zakousl, pak nečekaně vyjede na fenu, kterou u před tím i trochu znal... Nevím si rady, s tímhle nemám zkušenosti. Vždy jsem měla a mám jen feny (stejného plemene) a podobné problémy jsem nikdy neřešila.
Jinak je to opravdu skvělý pes, běháme agility, je neuvěřitelně milý ke všem lidem i k malým dětem, můžete s ním dělat cokoliv. Je to naprostý pohodář, nic ho nevyděsí, střelba, rachejtle, nečekané věci, cestování MHD, spousty lidí...
Rasa?
Kessx
napsal(a):
Není podstatné. Rasu jsem popsala. Berte to treba jako by to byl vorisek.
Prece se podle plemene neresi problem vzdy jinak, proto nevím proč bych to měla sdělovat.
Jo Lexaurin, co si dovolujete vůbec se na něco ptát? prostě rozžněte křišťálovou kouli a koukejte poradit!
K zadavatelce: Někdy je plemeno opravdu důležitou informací, vždyť vám nic neudělá to prozradit :).
Kessx: Lexaurin se vám zřejmě snažila poradit a... nic.
Rasa JE podstatná informace. A to proto, že jednotlivá plemena se od sebe často povahově liší. Někdy téměř vůbec, někdy trochu, někdy značně. Někdy má také konkrétní plemeno s obecně bezproblémovou povahou konkrétní anomálii v určitých liniích.
Vždy mě hodně baví, jak někdo tají rasu svého psa... Stydíte se za něj? Nebo jen příliš tajná informace?
milannn
napsal(a):
Kessx: Lexaurin se vám zřejmě snažila poradit a... nic.
Rasa JE podstatná informace. A to proto, že jednotlivá plemena se od sebe často povahově liší. Někdy téměř vůbec, někdy trochu, někdy značně. Někdy má také konkrétní plemeno s obecně bezproblémovou povahou konkrétní anomálii v určitých liniích.
Vždy mě hodně baví, jak někdo tají rasu svého psa... Stydíte se za něj? Nebo jen příliš tajná informace?
Možná nechce být podle svého psa identifikována,
každopádně - já za sebe bych doporučila Františka Šustu. Zkuste nejen knížku, ale i semináře, kde se také se psy pracuje. zda pracuje indivindi - to nevím, zkuste se zeptat. Každopádně velmi často za takovým chováním stojí to, že psa k tomu dovedl majitel, který špatně četl, čte jeho chování a pak to celé akceleruje. Než problém vyřešíte, dejte psovi koš a mějte ho pod kontrolou - vodítko, stopka. Než dojde k něčemu mnohem horšímu, než je popsané. Psa pravděpodobně v těchto situacích nemáte ovladatelného hlasem. A nejen, že to je bezohledné vůči ostatním /což mnohdy bývá majitelům takových psů jedno- neříkám, že je váš případ, ale hlavně pes si pokaždé takovéhle chování víc a víc upevní a řešení je pak mnohem těžší. Máte-li psa pod kontrolou, či zajištěného jste klidnější, což se na psa přenáší a máte šanci s ním pracovat. Pracujte na tom, aby pes byl (v pro něj snesitelné) vzdálenosti schopen vás v takových situacích vnímat, soustředit se na vás a ne na psa, který někde je. Vzdálenost musít nejprve zjistit, procvičovat soustředění psa na vás, odměňovat požadované chvoání, chválit a postupně pracovat na tom, aby se vzdálenost zkracovala. Velmi zjednodušeně řečeno, víc právě u F. Šusty.
Kessx
napsal(a):
Zdravím,
Trenéra nepotřebuje pes, ale vy, protože vršíte jednu chybu na druhou. Necháte psa, aby si dělal co chce a nijak ho nevedete a pak se divíte, že se jeho nevhodné chování stupňuje? Dejte mu obojek a couračku, veďte ho, převezměte iniciativu. Největší chyba je - on dělá to a tamto.... To je špatně - on by měl dělat to, co chcete vy a vy byste mu to měla říct, co má dělat. Nedovolte mu takto se chovat prostě, nic složitého na tom nehledejte. Nevhodnému chování předcházejte.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krom samotného F. Šusty bych velmi doporučila jeho knihu : http://treninkjerozhovor.cz/
mělo by to výrazně pomoci k potřebnému myšlenkovému obratu zadavatelky
Jinak v Praze působí často doporučovaná Eva Štemberová (neznám) :
http://psialfaomega.jimdo.com/.
Kessx
napsal(a):
Jde o to, že nejde o mého psa, nejsem jeho majitelka. Porot bych zde nerada něco uváděla, děkuji za pochopení.
Za prvé-uvést plemeno beru jako alfu a omegu, od toho se odvíjí vše.Nevidím v tom jakékoliv prozrazení nebo něco, co by majitelce mohlo ublížit.
Za druhé-problémové chování psa by měla řešit majitelka psa, ta by s ním měla pracovat, tu by měl poslouchat.

"Za prvé-uvést plemeno beru jako alfu a omegu, od toho se odvíjí vše"
Proč se od toho odvíjí vše? Třeba takové řešení nejistoty, strachu je pro každé plemeno jiné?
napsal(a):
Proč se od toho odvíjí vše? Třeba takové řešení nejistoty, strachu je pro každé plemeno jiné?
Také si myslím...
A co když plemeno a věk není známé? U vořísků se problémy řešit nedají?
Prosím hlavně o doporučení trenérů, přes internet se stejně moc radit nedá...

scylla
napsal(a):
Nejen pro plemeno, ale je jiné pro každého jednoho psa.
Ne.Principy jsou stejné.
napsal(a):
Myslím, že je kapáček rozdíl jestli mám pudločivavu nebo pitbulodobrmana. Nebo ne?
A s agresivní pudločivavou budu jednat asi jinak než s pitbulodobromanem. Nebo ne?
Takže maličko to plemeno nebo aspoň domnělé plemeno asi roli hrát bude. Nebo ne?

Ne - co je princip, víte?

Nejde editnout, tak nový...
Můžete mi prosím stručně popsat různá řešení psa agresivního při krmení?Prosím řešení pro NO, pro ohaře a pro pyrenejskho horského psa. Děkuji.

Clayton
napsal(a):
Jinak je agresivní pitbul a jinak kokršpaněl...
Jak JINAK? Znám agresi strachovou, sexuální, majetnickou, loveckou...ale nikdy nikde jsem se nedočetla o agresi pitbulí, pudlí, kóliií...! Kde to je prosím popsáno?
Kessx
napsal(a):
Také si myslím...
A co když plemeno a věk není známé? U vořísků se problémy řešit nedají?
Prosím hlavně o doporučení trenérů, přes internet se stejně moc radit nedá...
Mohla byste tedy sdělit, co je pes za plemeno (nebo kříženec jakých plemen) a jakého je pohlaví? "Když byla malý" mne trošku rozhodilo (vím, že je to překlep, jen nevím, kde ).
Myslím, že to je důležité už jenom proto, že pokud někdo má nebo měl stejné plemeno, "ví jak na něj" nebo naopak, co nesnáší a co na něj určitě nezabírá.
To je jediný pes tohoto plemene v republice, že tak úpěnlivě tajíte plemeno?
Jak vidíte, debata se dostává do výměny názorů a rady nikde.

Clayton
napsal(a):
Edit.:protože jste vybrala poněkud podobná plemena, takové nuance tam asi nebudou.
Jestli je to k NO, ohaři a PHP tak jsem naopak vybrala plemena velmi odlišná -pracovního ovčáka, psa loveckého a pastevce...doufám, že mi teď nebudete tvrdit, že mezi nimi vlastně žádný rozdíl není
napsal(a):
Jestli je to k NO, ohaři a PHP tak jsem naopak vybrala plemena velmi odlišná -pracovního ovčáka, psa loveckého a pastevce...doufám, že mi teď nebudete tvrdit, že mezi nimi vlastně žádný rozdíl není
Tak asi se nebudu chovat stejně k odhodlanému pastevci, který si jasně hlídá misku A JE SCHOPEN JÍT S ČLOVĚKEM DO SPORU a k ohaři, který si hlídá misku, ale když byste šla s ohařem do sporu, USTOUPIL BY a podřídil by se.Ti psi mají úplně jinou povahu a jiné priority.Pastevec by se s Vámi ''nemazal'', zato ohař by byl nejistý.
Nechci se tady s nikým hádat!V určitých situacích plemeno nerozhoduje, to souhlasím, ale zrovna u agrese na šeltii si myslím, že celkem dost.Z jiného důvodu útočí papilon a z jiného důvodu fila.
Kessx
napsal(a):
Já se neprosím o rady! Obzvláště ne po Vašich reakcích, prosím o doporučení výcvikářů. Ti se snad na plemena nespecializují.
Děkuji.
Za mne - přestalo mne bavit číst o jakémsi imaginární psovi.
Pokud si myslíte, že někdo dopoledne cvičí lovecká plemena, po obědě cvičí bojová a na závěr si dá oddychovku s pár společenskýma, tak jste vedle jako jedle.
Ale klidně si to myslete dál a domáhejte se tu doporučení výcvikáře pro "středního loveckého psa".
A Vaši větu "já se neprosím o rady" a ještě s vykřičníkem - ani nechci komentovat.

Já se tedy přikláním také k tomu, že v určitých situacích je plemeno a původ psa velmi rozhodující. Sama jsem se o tom přesvědčila, když jsem shodou okolností zde na ifauně také popisovala problematické chování mé fenky k některým psům. Na základě uvedeného plemene se mi ozvala paní, která mě informovala o tom, že se setkala s několika psi stejného plemene, kteří se chovali stejně jako má fena. Napsala mi, že se o to trochu více zajímala a dopátrala se, že všichni tito psi měli v rodokmenu jednoho předka, který svým potomkům předal vlastnost v podobě větší ostrosti a obrannářského pudu. Co myslíte, jakého psa jsem objevila, když jsem se podívala do rodokmenu? Mimochodem mám také střední lovecké plemeno . Takže nejen plemeno, ale i původ je důležitý. Mě to hodně pomohlo pochopit některého reakce feny a mohla jsem pak díky tomu upravit i své reakce na dané chování.

Ono je podle mě úplně nejdůležitějí dopátrat se příčiny daného chování. Pokud vyhledáte výcvikáře, který má s vaším plemenem zkušenosti máte větší pravděpodobnost, že skutečnou příčinu najde, protože to může být něco co s jeho plemenem souvisí. Pak už se jen najde řešení problému.
Příčinu chování ale může samozřejmně odhalit i výcvikář, který není expert přímo na vaše plemeno. Ono těch příčin zase není nepřeberné množství...
Postup řešení potom, co se najde spoušteč chování, už se pak podle mého názoru podle plemen neliší. Pokud je spuštečem například strach bude se postupovat stejně u čivavy i u pitbula. Stejně tak pokud je příčina například ve vysokém sebevědomí apod..

Kessx
napsal(a):
Já se neprosím o rady! Obzvláště ne po Vašich reakcích, prosím o doporučení výcvikářů. Ti se snad na plemena nespecializují.
Děkuji.
Neprosíš se o rady? Jak to, vždyť o jednu tu prosíš, ne? A když ti, co chtějí poradit, žádají o upřesňující informace o psovi, tak odmítáš? To je tedy přístup. Skoro všichni ti napsali, že na plemeni záleží. Dokonce i na původu, tedy na předcích. tak to vezmi jako fakt, a pokud chceš opravdu poradit, tak sem napiš tu supertajnou informaci, o jaké plemeno jde. A buď ráda, že je někdo ochoten ztrácet čas neplodnou diskuzí s tebou ve snaze dopátrat se plemene.
napsal(a):
Neprosíš se o rady? Jak to, vždyť o jednu tu prosíš, ne? A když ti, co chtějí poradit, žádají o upřesňující informace o psovi, tak odmítáš? To je tedy přístup. Skoro všichni ti napsali, že na plemeni záleží. Dokonce i na původu, tedy na předcích. tak to vezmi jako fakt, a pokud chceš opravdu poradit, tak sem napiš tu supertajnou informaci, o jaké plemeno jde. A buď ráda, že je někdo ochoten ztrácet čas neplodnou diskuzí s tebou ve snaze dopátrat se plemene.
My si tykáme?
Ale k věci, prosím o doporučení výcvikáře. Ale tu to asi nikdo ochoten poradit není...
Všichni jen budou řešit proč sem nechci něco napsat, ano, to je to důležité...
Mám k tomu své důvody. Poprosila jsem o doporučení výcvikáře, nic víc, nic míň.
I kdyby jste název plemene znali, nic Vám to neřekne a stejně se přes internet těžko radí, když jste nikdo psa neviděli. Proto hledám výcvikáře.

Kessx
napsal(a):
My si tykáme?
Ale k věci, prosím o doporučení výcvikáře. Ale tu to asi nikdo ochoten poradit není...
I kdyby jste název plemene znali, nic Vám to neřekne a stejně se přes internet těžko radí, když jste nikdo psa neviděli. Proto hledám výcvikáře.
Schválně to zkus, jestli nám to něco řekne nebo ne .
Kessx
napsal(a):
My si tykáme?
Já jsem tedy plemeno na Facebooku viděla, a plemeno znám
Kessx
napsal(a):
Opakuji, že jsem chtěla poradit pouze výcvikáře.
Jedná se o neznámé plemeno, nějaké zkušenosti tu s ním žádní výcvikáři nemají.
Nikoho se tu o radu nedožaduji.
Pokud nechcete poradit výcvikáře, prosím, neřešte.
Nechci poradit výcvikáře pro neznámé plemeno, s kterým tu nemají žádní výcvikáři zkušenosti.
Takže neřeším imaginárního psa.
Dost mi vadí tón, jakým jsou Vaše příspěvky psané, o pomoc očividně nestojíte.

Kessx
napsal(a):
Pro tuto diskuzi to není důležité!
Zajímali mě výcvikáři.
Když tak dobře víte, že plemeno není důležité, tak si jistě poradíte nejlépe sama. Výcvikář by vám to třeba ještě kazil.

Kessx
napsal(a):
Psala jsem Vám zprávu.
Odpověděla jsem.
Clayton
napsal(a):
Tak asi se nebudu chovat stejně k odhodlanému pastevci, který si jasně hlídá misku A JE SCHOPEN JÍT S ČLOVĚKEM DO SPORU a k ohaři, který si hlídá misku, ale když byste šla s ohařem do sporu, USTOUPIL BY a podřídil by se.Ti psi mají úplně jinou povahu a jiné priority.Pastevec by se s Vámi ''nemazal'', zato ohař by byl nejistý.
Nechci se tady s nikým hádat!V určitých situacích plemeno nerozhoduje, to souhlasím, ale zrovna u agrese na šeltii si myslím, že celkem dost.Z jiného důvodu útočí papilon a z jiného důvodu fila.
Přesné, naprosto přesné.
A tento příklad s miskou můžeme aplikovat i např. na uváděnou agresi k ostatním psům. Úplně jinak (s jiným záměrem) se bude chovat agresivní kokr, jezevcik, nebo pastevec.
A také my musíme zvolit jiné metody pro nápravu.
Ano, dobře. A přes internet mi stejně nikdo pořádně poradit nemůže, protože psa neviděli, takhle těžko někdo pozná, o jakou jde příčinu.
Myslela jsem, že by mi mohl někdo třeba říci s jakým výcvikářem měl dobré zkušenosti atd., chceme s pejskem nějam zajít, ne řešit problém přes internetovou diskuzi.

To je ale napínavá diskuze Tak už to prozraďte

Já teda nebudu puritánka a na dotaz napíšu odpověď. Za mě doporučuji www.hafbezobav.cz. Delší dobu jsem tam nebyla a nevím jak moc se změnili cvičitelé. Ale v době kdy jsem tam chodila jsem oceňovala individuální přístup a cit pro psi. Můžete chodit i na individuální lekce, kde se řeší konkrétní problém. Já nejvíce navštěvovala lekce pro dospěláky. Nebyl to žádný cvičákový dril v podobě cvičení v řadě a bezduchého opakování cviků. Cílem bylo, vycvičit" pohodové psi, které jen tak něco nerozhází.
Jinak plemeno by mě také zajímalo. Váš popis mi totiž hodně připomněl chování mé fenky.. třeba to nebude jen náhoda :).
napsal(a):
Já teda nebudu puritánka a na dotaz napíšu odpověď. Za mě doporučuji www.hafbezobav.cz. Delší dobu jsem tam nebyla a nevím jak moc se změnili cvičitelé. Ale v době kdy jsem tam chodila jsem oceňovala individuální přístup a cit pro psi. Můžete chodit i na individuální lekce, kde se řeší konkrétní problém. Já nejvíce navštěvovala lekce pro dospěláky. Nebyl to žádný cvičákový dril v podobě cvičení v řadě a bezduchého opakování cviků. Cílem bylo, vycvičit" pohodové psi, které jen tak něco nerozhází.
Jinak plemeno by mě také zajímalo. Váš popis mi totiž hodně připomněl chování mé fenky.. třeba to nebude jen náhoda :).
Moc děkuji!
Kouknu se na ně...
Píši zprávu.
napsal(a):
Je Vaše fenka kokr?

Fiona.Praha
napsal(a):
Je Vaše fenka kokr?
Není.. přísně tajné to je, neřeknu

Fiona.Praha
napsal(a):
Další imaginární pes?
Kéž by.. imaginární pes určitě nesmrdí po ho..., ve kterém se dnes labužnicky vyválela
Mám malého münsterlanda :).
Fiona.Praha
napsal(a):
Znám , já jen, že se kdysi řešilo u kokrů, že jeden nesprávný krycí pes nadělal paseku s agresivitou u mnoha dalších generací.
Pamatuju si to.Neobyčejně nádherný zlatý pes s úzkou mozkovnou-povahově na zabití...kryl s ním každý, kdo mohl.Pak se zjistilo, že on přenáší špatnou povahu v chovu, ale bylo pozdě.

Fiona.Praha
napsal(a):
Znám , já jen, že se kdysi řešilo u kokrů, že jeden nesprávný krycí pes nadělal paseku s agresivitou u mnoha dalších generací.
Jojo, o tom už jsem také něco zaslechla
Clayton
napsal(a):
Tady asi před cca rokem psala jedna paní, co měla kooikerhondje.Běhala s ním agility a strašně si to plemeno chválila, že nemá lovecký pud a tudíž ji nezdrhá v lese.Psala taky, že v ČR jich je přes 90 mám pocit.
Lovecký pes nemá lovecké pudy? Možná jedinec, ale všichni?