Dobrý den, můj pes si nechce nechat sahat na koule, jako štěněti mu to bylo jedno, ale pak najednou začal na rozhodčí vrčet a čím víc jsem se snažila jej to odnaučit (prosila jsem rodinné příslušníky, které znal, ať to udělají), tím víc vrčel. Nikdy mu nikdo nic neudělal. Už na sebe nenechá chlapa sáhnout. Psa jsem chválila, když se nechal, dostával pamlsky, ale nic nepomohlo. Museli jsme kvůli tomu přestat jezdit na výstavy a je to škoda. Rozhodně nejezdím na každou výstavou, ale občas ráda zajedu. Ženy respektuje více. Můžete mi prosím někdo poradit, co by se dalo dělat? Diky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

1. pánové...jiné reakce jsem od vás ani nečekala..
2.tohle je problém, který se týká výstavních psů...neumim si představit, že by si tohle nechal líbit můj hlídací pes...samotnou by mě zajímalo, jak se toto pes naučí

Mojí feně se zas nelíbilo, že jí chce rozhodčí sahat na paničku. Rozhodčí se trochu rozpřáh, fena trochu vyletěla ( fakt jen trochu ) a z kruhu jsme vyletěly docela rychle .
( Ani mě to nemrzelo, není špatné vědět, že když na mě někdo napřáhne, hrozí, že ji bude mít na sobě ).

napsal(a):
Mojí feně se zas nelíbilo, že jí chce rozhodčí sahat na paničku. Rozhodčí se trochu rozpřáh, fena trochu vyletěla ( fakt jen trochu ) a z kruhu jsme vyletěly docela rychle .
( Ani mě to nemrzelo, není špatné vědět, že když na mě někdo napřáhne, hrozí, že ji bude mít na sobě ).
No prostě správná psí holka

U nás musím naopak dávat pozor, aby nezačal labužnicky zvedat nohu do pravého úhlu se žádostí, ať rozhodčí pokračuje ve slabinách a na bříšku kolem pindíka.
No moc normalni to tedy neni. Co budete delat na veterine? Psovi nasadte kosik a cvicte na povel (ten si zvolte sama - stuj, klid, ...) trpelive ale durazne mu vysvetlete co je dobre a co spatne. Zrejme spatnym treninkem jste docilila jen vybudování agrese vuci muzum. Uz nikdy je nebude milovat, ale lze naucit vydrzet v povelu po nutnou dobu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.155
Já jsem všechny tyhle věci spojila psům s povelem.
Máme:
Stojííí - výstavní postoj
Ukaž zuby - a kontroluju zkus a pak i otevřu tlamu
Ukaž koule - a přijde sáhnutí na koule
Samozřejmě po všem pochvala - ono, když mu to spojíš s povelem, tak pes ví, co ho čeká.
Hodně lidí psovi tohle s povelem nespojuje - tedy psovi se sahá na koule kdy to pes třeba nečeká, a pak vyjíždí.
Když mu dáš povel, pes ví, co má dělat a co má čekat...
Kavoška

XXX.XXX.168.30
Měli jsme úplně stejný problém. Perfektně nastartovaná výstavní kariéra do 12 měsíců stáří vše OK. V 15 měsících nás kvůli vrknutí vyhodili z kruhu. Zkoušela jsem vše - cvičák, tréninky s cizími lidmi, dokonce jsem se domluvila s veterinářem jestli můžeme jednou týdně zajet, chodili jsme často do rušného prostředí, ale nic nezabralo. Pak ho zkusil vystavit manžel a vše bylo v pohodě. Bylo mi sice líto, že nemohu chodit se psem já(vystavování je má záliba), ale se mnou to nejde. Škoda, ale výstavy nejsou vše a ostatní aktivity spolu děláme v pohodě a s radostí.

Já měla přímo povel "koule" . Nejdřív ho to nauč sama, žádní cizí a jiní domácí lidé, a až ho bude mít naučený - už bude jasně vědět, co po povelu přijde, tak až pak ti druzí.
Nikdy jsem nevystavovala, ale mí psi byli učení, že na ně kdokoliv, kdykoliv a kamkoliv může šahat, nechala jsem lidi, děcka, aby je muchlovali, takže z toho nejsou překvapení ani vykolejení. Když děcko muchluje psa, sem tam mu šáhne taky i tam, kam ani nechce A navíc: pánové to zase vztahujou na sebe ale pes to takhle vůbec nevnímá. Proto si také genitálie úzkostlivě nechrání, ale při podřízení nabídne celý, podvozek" protivníkovi všanc. Myslím, že u zadavatelky byl při prvním kontaktu možná pes nemile překvapen a proto vrknul, při dalších výstavách už čekala zadavatelka s napětím, jak to dopadne a to už bohužel pes vycítí. Asi nezbude než trénovat a trénovat, třeba i s povelama, jak tu bylo řečeno a hlavně s klidem, jako by to byla běžná věc.
lesnížínka
napsal(a):
Nikdy jsem nevystavovala, ale mí psi byli učení, že na ně kdokoliv, kdykoliv a kamkoliv může šahat, nechala jsem lidi, děcka, aby je muchlovali, takže z toho nejsou překvapení ani vykolejení. Když děcko muchluje psa, sem tam mu šáhne taky i tam, kam ani nechce A navíc: pánové to zase vztahujou na sebe ale pes to takhle vůbec nevnímá. Proto si také genitálie úzkostlivě nechrání, ale při podřízení nabídne celý, podvozek" protivníkovi všanc. Myslím, že u zadavatelky byl při prvním kontaktu možná pes nemile překvapen a proto vrknul, při dalších výstavách už čekala zadavatelka s napětím, jak to dopadne a to už bohužel pes vycítí. Asi nezbude než trénovat a trénovat, třeba i s povelama, jak tu bylo řečeno a hlavně s klidem, jako by to byla běžná věc.
Přesně tak, chyba určitě v jejím případě není na straně psa.

Povel je důležitý, protože psu jasně řekne, co se bude dít. Pes bude VĚDĚT a bude připraven.
"pánové to zase vztahujou na sebe, ale pes to takhle vůbec nevnímá"
Nevztahujou, ale připadne mi to naprosto normální, že na sebe pes (původně, přirozeně) nenechá sahat cizí lidi. Co ho potom naučíme, to už je věc jiná. Samozřejmě jsou plemena, kde už je osbnost, povaha natolik potlačena, že psům je to skoro jedno.
Věc jsme trochu stočili do legrace, ale i tak je to téma k zamyšlení. Že výstavy jsou tak trochu lidská kratochvíle, o tom není pochyb a jejich příznivci samozřejmě použijí argument, jak hrozně moc to jejich psa baví Nemyslím si to. Psa baví jiné věci (cestování, výlet s pánem, setkání s jinými psy)
A součástí tohoto výstavního cirkusu je i sahání všude možně. Nevím, co má zadavatelka za plemeno, ale celá to divadlo jde více či méně proti povaze a mysli některých plemen. A mám-li takového psa, nevidím jediný důvod, proč bych ho tomu měl vystavovat? Jen proto, abych ho/se předvedl? Nemusím a nechci.
milannn
napsal(a):
Nevztahujou, ale připadne mi to naprosto normální, že na sebe pes (původně, přirozeně) nenechá sahat cizí lidi. Co ho potom naučíme, to už je věc jiná. Samozřejmě jsou plemena, kde už je osbnost, povaha natolik potlačena, že psům je to skoro jedno.
Věc jsme trochu stočili do legrace, ale i tak je to téma k zamyšlení. Že výstavy jsou tak trochu lidská kratochvíle, o tom není pochyb a jejich příznivci samozřejmě použijí argument, jak hrozně moc to jejich psa baví Nemyslím si to. Psa baví jiné věci (cestování, výlet s pánem, setkání s jinými psy)
A součástí tohoto výstavního cirkusu je i sahání všude možně. Nevím, co má zadavatelka za plemeno, ale celá to divadlo jde více či méně proti povaze a mysli některých plemen. A mám-li takového psa, nevidím jediný důvod, proč bych ho tomu měl vystavovat? Jen proto, abych ho/se předvedl? Nemusím a nechci.
Dovolím si silně oponovat. Psa baví jakákoliv činnost s majitelem, pokud mu jí udělám zajímavou. Před mnoha lety jsem měla nádherného psa, kterého výstavy očividně nebavily, ale "ustál" je, jen se prostě nepředvedl s elánem. Co jsem se natrápila a pak jsme v Brně postoupili do nejkrásnějších psů a já dopředu trnula jak se ten zmetek bude ploužit. No, jak jsme stoupili na červenej koberec a lidi začali tleskat, ten pes se jen nadnesl a šlapal jak panenka. Vyhráli jsme a od té doby si výstavy užíval, byl středem pozornosti. Je to hodně o přístupu majitele a hodně o povaze psa. Jsou psi, kteří se prostě rádi "jdou předvést", to je jasně vidět na výstavách i závodech.
anonymx
napsal(a):
Dovolím si silně oponovat. Psa baví jakákoliv činnost s majitelem, pokud mu jí udělám zajímavou. Před mnoha lety jsem měla nádherného psa, kterého výstavy očividně nebavily, ale "ustál" je, jen se prostě nepředvedl s elánem. Co jsem se natrápila a pak jsme v Brně postoupili do nejkrásnějších psů a já dopředu trnula jak se ten zmetek bude ploužit. No, jak jsme stoupili na červenej koberec a lidi začali tleskat, ten pes se jen nadnesl a šlapal jak panenka. Vyhráli jsme a od té doby si výstavy užíval, byl středem pozornosti. Je to hodně o přístupu majitele a hodně o povaze psa. Jsou psi, kteří se prostě rádi "jdou předvést", to je jasně vidět na výstavách i závodech.
Tomu bych třeba i věřila, kluci, když jsem je pořádně vyčesala a chválila, jak jsou krásňučkoví si to taky celkem užívali, možná by i na té výstavě. Ale tam mi vadí(a to by jim také jistě vadilo, hlavně samík je bez, akce" nerad) to neustálé čekání a čekání...

...."ale pes to takhle vůbec nevnímá. Proto si také genitálie úzkostlivě nechrání, ale při podřízení nabídne celý, podvozek" protivníkovi všanc"...
Tady si zas dovolím oponovat já. Jak od sebe dostanete ve rvačce spolehlivě psy ?
Jak zakousnutý pes spolehlivě pustí ? Drapněte ho za koule ! ( Ale bacha na ruce, bývá zatraceně rychlý )
Tím nechci říct, že se nedá naučit, aby si na výstavě nechal varlata zkontrolovat. Určitě se to naučit dá, jen je to pro psa něco hodně nepřirozeného.
Navíc mi to u některých krátko ( hladkosrstých ) psů přijde zbytečné, jen aby se řádu vyhovělo.
milannn
napsal(a):
Já osobně teda výstavy taky nemusím, nebavilo by mě a radši bych šla psa někam pořádně vylítat nebo na výlet, zacvičit si. Ale to samé někdo může říct o cvičení, že by ho to prostě nebavilo, se tomu věnovat.
A myslím, že je dobře, že někdo se věnuje výcviku, někdo výstavám.
Kdyby to tak bral každý, že výstavy nebaví jeho ani psa, tak by se nám asi pomalu začali vytrácet pěkní psi ne? Kdo by posuzoval ten standard?
Ano, jak jinak se má bez výstav udržet celistvost plemene? Jak jinak se má kontrolovat, jestli odpovídají standardu a jak moc se blíží ideálu?
U rozehnání rvačky si myslím jde spíše o mement překvapení, kdy pes nečeká žádné soupeře zezadu, než zrovna o genitálie, nehledě na to, že to musí být nesmírně bolestivé.
To že na sebe pes nenechá sahat by mi přišlo normální, pokud bychom žili někde v Africe či na Kavkazu a pes by byl jen jako pomocník, ne blízký společník či přítel a musel by se bránit před vším, aby přežil. V dnešní době psy léčíme, masírujeme, hladíme, takže je úplně přirozené, že na sebe nechají sáhnout, když umřou v šesti letech tak jsme z toho smutní, urputně se snažíme, aby tu s námi byli co nejdéle.
Stejně tak pracovní upotřebení psů, např. při vyhledávání osob po zemětřesení, psi musí být ochotní nechat sebou manipulovat.

"Kdyby to tak bral každý, že výstavy nebaví jeho ani psa, tak by se nám asi pomalu začali vytrácet pěkní psi ne? Kdo by posuzoval ten standard? "
To si fakt nemyslím, že by díky masové účasti na výstavách mělo přibývat pěkných (ve smyslu standardních) zvířat. Standard by se měl řešit (a u některých plemen to tak i je) na bonitaci, kde se bere nejen jaksi celkový vzhled a momentální kondice, ale detailně všechny sledovatelné znaky.
napsal(a):
"Kdyby to tak bral každý, že výstavy nebaví jeho ani psa, tak by se nám asi pomalu začali vytrácet pěkní psi ne? Kdo by posuzoval ten standard? "
To si fakt nemyslím, že by díky masové účasti na výstavách mělo přibývat pěkných (ve smyslu standardních) zvířat. Standard by se měl řešit (a u některých plemen to tak i je) na bonitaci, kde se bere nejen jaksi celkový vzhled a momentální kondice, ale detailně všechny sledovatelné znaky.
Já myslím, že v těhlech diskuzích se pojmy a výstavy nerozlišují.
napsal(a):
Tak jasně, ale mě přijde dobré ty psi i nějakým způsobem rozdělit na šampiony atd... Nevím jak moc je to objektivní, protože jak jsem psala tak o výstavy se nezajímám.
Mě na tom prostě přijde fajn, že je tolik aktivit, které se psem dají dělat a tudíž si muže každý vybrat tu, která mu vyhovuje. Navíc myslím, že jsou psi, kteří jsou na výstavách spokojení a baví je. Dál bych řekla, že je to taky fajn, pokud někdo vybírá plemeno. Může zajet na výstavu, na plemena mezi kterýma se rozhoduje se podívat, popovídat s chovateli a vybrat. Ano samozřejmě si takhle může ty chovky postupně objet, ale kdyby to tak dělal každý, že by objížděl chovky jen aby si vybral plemeno (nemyslím konkrétní chovku), tak mají chovatelé doma návštěvy asi pořád.

napsal(a):
Zadavatelka - tedy já - na to povel má, je to povel "koule". Od veterináře i veterinářky si překvapivě nechá libit všechno, ale napjatě, nikdy nezavrčel. Byl na výstavě asi pětkrát, nikdy s tím neměl problém, vždycky dostal pamlsek a hooodně nadšenou pochvalu, nechal si to líbit od všech členů rodiny, až na té poslední výstavě vrknul a od té doby se mu chlapi nelíbí...tak bych byla vděčná, kdyby mi anonymx řekl, kde jsem teda udělala chybu .
Pro lesní žínku - ne, nebyl nemile překvapen, měl na to povel od začátku, věděl, co to znamená, nikdy nevrknul, takže jsem neměla důvod být nervózní či napjatá;).
milannn
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=HuWjK-0CNM4
Tohle video -paní v červeném saku, odradilo moji ženu vůbec přemýšlet nad tím že půjde na výstavu.
Zdálo se jí to hodně nepřirozené, řekla to po mně nechtěj.
Arni
napsal(a):
Tohle video -paní v červeném saku, odradilo moji ženu vůbec přemýšlet nad tím že půjde na výstavu.
Jo, to je hodně nechutné, ať už se to může, nebo ne... Něco podobného se řešilo u skotského teriéra na loňských crufts...
Arni
napsal(a):
Ta paní je mi nějaká povědomá, není to profi handlerka? No to jak manipuluje s tím psem, jako s nějakou hračkou na klíček, se mi nelíbí ani za mák a vaší paní se vůbec nedivím.
Arni
napsal(a):
Chtělo se mi napsat něco neslušného na tu dámu v červeném, ale nebylo by to tady vhodné. Nicméně bych jí popřál pár sekund takového zacházení s mým psem. Zaručeně by ji to naučilo trochu respektu ke zvířatům.
kelishik
napsal(a):
Zadavatelka - tedy já - na to povel má, je to povel "koule". Od veterináře i veterinářky si překvapivě nechá libit všechno, ale napjatě, nikdy nezavrčel. Byl na výstavě asi pětkrát, nikdy s tím neměl problém, vždycky dostal pamlsek a hooodně nadšenou pochvalu, nechal si to líbit od všech členů rodiny, až na té poslední výstavě vrknul a od té doby se mu chlapi nelíbí...tak bych byla vděčná, kdyby mi anonymx řekl, kde jsem teda udělala chybu .
Pro lesní žínku - ne, nebyl nemile překvapen, měl na to povel od začátku, věděl, co to znamená, nikdy nevrknul, takže jsem neměla důvod být nervózní či napjatá;).
Asi se budete divit, ale paradoxne jste ho to naucila sama a to prave vasim chvalenim. Pes byl napjaty, vy misto abyste mu vysvetlila, ze se vubec nic nedeje, tak jste ho jeste za jeho neklid chvalila a je naprosto jasne, ze se vse po vrknuti (ktere mu proslo) vse stupnuje.
Nedodíval jsem se... ale dotyčná očividně má zázemí, a jde jasně po hlasech, bodech, bez skrupulí a studu. Tak nějak mi připomíná nové manažerky v naší firmě, kdy mi jedna řekla - jsi dědek, blbě zakomplexovaný, a proti mě o 28 roků starší. Vždyť takoví staří lidi už ani nešukají, nebo nemám pravdu? Jsem jí řekl - jsem jako tvůj otec, toho si nevážíš? Odpověděla mi - NEE! Co dodat?
anonymx
napsal(a):
Asi se budete divit, ale paradoxne jste ho to naucila sama a to prave vasim chvalenim. Pes byl napjaty, vy misto abyste mu vysvetlila, ze se vubec nic nedeje, tak jste ho jeste za jeho neklid chvalila a je naprosto jasne, ze se vse po vrknuti (ktere mu proslo) vse stupnuje.
Kde vidíte v mém příspěvku, že byl napjatý na těch výstavách předtím? Vrtěl ocasem a koukal mi do očí, rozhodčího vítal a očuchával. Jestli jste viděl slovo napjatý, tak to bylo ve spojení s veterinou a to bylo až po té výstavě. Nejsem blbá a poznám, kdy je můj pes napjatý. Nevím ale, jak jej to odnaučit, povel zná. Díky za rozbor něčeho, u čeho jste nebyl, ale já bych spíš potřebovala radu do budoucna...máte? Díky za pochopení
Arni
napsal(a):
Jo k teriérům se takhle "lidé" chovají běžně, to jsme se i se známou, která vystavuje skoro 20 let a má/měla doma množství šampionů shodli, že takhle ne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.255
kelishik
napsal(a):
A wulfina děkuji i za obrázkové přílohy! ;-) krásně vysvětleno !
Prosím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.255
Video je děs, nicméně, znám i horší, vystavuji už nějaký ten pátek a znám i horší... Ty jdou na výstavu prostě vyhrát a htovo - podle toho se k psovi taky chovají...
Nicméně, ti, co si výstavu užívaj (nejde jim až tak o cacíky a bobíky) vystavují zcela normálně.
Já chodím na výstavu, protože mě to baví, pes si zablbne s ostatníma, okouknem stánky, kde vždy něco dobrého dostane, já něco koupim - na výstavách maj mnohem lepší ceny než na netu...
http://wulfina.rajce.idnes.cz/Psiska_Listopad_1.2014_-_MVP_Praha%2C_Taro_-_V1%2C_CAC%2C_CACIB%2C_BOB/#DSCN9187.jpg
(já v černém - vlkošedý pes).
My se jdem prostě proběhnout, pokecat s rozhodčím, prostě jdem na pohodu.
Pak jsou na výstavách pitomci, co si tam jdou honit své ego a podle toho to bohužel vypadá...
ps: pes musí být zvyklý na manipulaci - do toho samozřejmě patří i přenášení foxe na stůj a srovnání zadku pomocí nadzvednutí za ocas...
Koukněte se někdy na vystavování ruských černých teriérů je to totéž, jen ve většim...
(čímž toto chování neobhajuji, jen vysvětluji)...
Tvrdit, že výstavy jsou pro udržení standardu plemene, je opravdu humorné.
Výstavy jsou především k exhibici majitelů-páníčků a ke snazšímu zvýšení ceny odchovaných štěňat po těchto "šampionech" s absolutně potlačenou psí osobností.
Zamindrákovaní lidé vystavují leccos, obézní emerické matky pitvoří své dcery a hlásí je do zvrhlých dětských Miss, jiní zase pitvoří své "psy" i sebe sama. A odlišný názor samozřejmě nepřijmou.

honzapm
napsal(a):
Tvrdit, že výstavy jsou pro udržení standardu plemene, je opravdu humorné.
Výstavy jsou především k exhibici majitelů-páníčků a ke snazšímu zvýšení ceny odchovaných štěňat po těchto "šampionech" s absolutně potlačenou psí osobností.
Zamindrákovaní lidé vystavují leccos, obézní emerické matky pitvoří své dcery a hlásí je do zvrhlých dětských Miss, jiní zase pitvoří své "psy" i sebe sama. A odlišný názor samozřejmě nepřijmou.
naprostý souhlas.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Video je děs, nicméně, znám i horší, vystavuji už nějaký ten pátek a znám i horší... Ty jdou na výstavu prostě vyhrát a htovo - podle toho se k psovi taky chovají...
Nicméně, ti, co si výstavu užívaj (nejde jim až tak o cacíky a bobíky) vystavují zcela normálně.
Já chodím na výstavu, protože mě to baví, pes si zablbne s ostatníma, okouknem stánky, kde vždy něco dobrého dostane, já něco koupim - na výstavách maj mnohem lepší ceny než na netu...
http://wulfina.rajce.idnes.cz/Psiska_Listopad_1.2014_-_MVP_Praha%2C_Taro_-_V1%2C_CAC%2C_CACIB%2C_BOB/#DSCN9187.jpg
(já v černém - vlkošedý pes).
My se jdem prostě proběhnout, pokecat s rozhodčím, prostě jdem na pohodu.
Pak jsou na výstavách pitomci, co si tam jdou honit své ego a podle toho to bohužel vypadá...
ps: pes musí být zvyklý na manipulaci - do toho samozřejmě patří i přenášení foxe na stůj a srovnání zadku pomocí nadzvednutí za ocas...
Koukněte se někdy na vystavování ruských černých teriérů je to totéž, jen ve většim...
(čímž toto chování neobhajuji, jen vysvětluji)...
Nás to na výstavách baví. Teda v kruhu moc ne, ale pokec okolo jo, hlavně psa. Zalaškuje si s kámoškami, naváže nové známosti, pomuchluje se se svými chovateli i s ostatními a ve finále ho nadchnou stánky. Vždycky paničku ukecá, aby koupila hromadu dobrot.
kelishik
napsal(a):
Kde vidíte v mém příspěvku, že byl napjatý na těch výstavách předtím? Vrtěl ocasem a koukal mi do očí, rozhodčího vítal a očuchával. Jestli jste viděl slovo napjatý, tak to bylo ve spojení s veterinou a to bylo až po té výstavě. Nejsem blbá a poznám, kdy je můj pes napjatý. Nevím ale, jak jej to odnaučit, povel zná. Díky za rozbor něčeho, u čeho jste nebyl, ale já bych spíš potřebovala radu do budoucna...máte? Díky za pochopení
Ale to je prece jednoduche. Staci psovi vysvetlit, ze tohle se nedela. Samozrejme v treninku kdykoliv a kdekoliv.
marcelaamax
napsal(a):
Já osobně teda výstavy taky nemusím, nebavilo by mě a radši bych šla psa někam pořádně vylítat nebo na výlet, zacvičit si. Ale to samé někdo může říct o cvičení, že by ho to prostě nebavilo, se tomu věnovat.
A myslím, že je dobře, že někdo se věnuje výcviku, někdo výstavám.
Kdyby to tak bral každý, že výstavy nebaví jeho ani psa, tak by se nám asi pomalu začali vytrácet pěkní psi ne? Kdo by posuzoval ten standard?
Kdyby to tak bral každý, že výstavy nebaví jeho ani psa
Já myslím že v tom je ten zakopaný pes. Mě výstavy vždy bavily, ne kvůli předvádění psa, ale protože jsme vždy jezdili v partě. Potkávali jsme spoustu lidských i psích přátel a bavili jsme se my i psi. Psi byli nadšení už když jsem balila výstavní věci do tašek a jen čekali, kdo z nich pojede a ti ostatní byli viditelně zklamaní.
kelishik
napsal(a):
vždycky dostal pamlsek a hooodně nadšenou pochvalu,
Děláte z toho zbytečně divadlo. Mí psi si vždy varlata nechali zkontrolovat naprosto přirozeně, nedostávali žádnou pochvalu, ani pamlsek a prostě to brali jako součást osahání rozhodčím. Před statickým posouzením dostali povel "stůj", pochvalu až po skončení. Pokud se třeba ohlédli na rozhodčího, který stál za nimi, jen jsem jejich pozornost upoutala zpátky na sebe.
Arni
napsal(a):
U nás se už pár let na výstavy nechodí - vyškrcený pes v naprosto nepřirozeném a nehezkém postoji... napudrovaný malamut, když se oklepal, vznikl oblak pudru a tak. Když se kouknete na výstavy NO, tak raději bez komentáře. To, co předvádí ta dáma v červeném, není zase nic tak zvláštního, to je vidět velmi často.

Na výstavy jezdím ráda, pokecáme s jinými lidmi, poznáme nové přátele, potkáme kamarády ze zkoušek apod. Někdy se zadaří někdy ne. Pes není vyškrcený ani napudrovaný :-D stačí ho vykartáčovat a naučit jak se má v kruhu chovat. A jestli si pes nechá sáhnout na koule, do huby a nebo kamkoliv jinam o tom rozhoduji já, ne on, a to není o výstavách, to by mělo platit i u dvorkového voříška.
Arni
napsal(a):
Viděla jsem jen pár minut a Vaší ženě se vůbec nedivím. Jen mě udivuje že to nevadilo rozhodčí.

"Nevím ale, jak jej to odnaučit, povel zná"
kelishik - zvol jiný povel- slovo a od začátku...Neodnaučuj, uč "nové".
wulfina - ps: pes musí být zvyklý na manipulaci - do toho samozřejmě patří i přenášení foxe na stůj a srovnání zadku pomocí nadzvednutí za ocas...
Koukněte se někdy na vystavování ruských černých teriérů je to totéž, jen ve většim... - to je právě to: u některých plemen se to žene do absurdit. Těžko by tohle někdo dělal s vaším plemenem Váš pes se vystaví jako prostě hezký přirozený pes. Nechápu, proč psa různě natahovat, podrážet mu nohy, vytahovat ocas a nevím co ještě. Pes má vypadat dobře tak, jak normálně vypadá. A pokud normálně stojí jak Quasimodo, co to pomůže ho na výstavách porovnat a povytahovat, když pak na, šampionovi" naplehní hrbaté psy? Samozřejmě jsem to záměrně přehnala, ale tak nějak prostě...
Aritim - tak to mi vysvětlete prosím, proč se všude píše, že se za to má chválit?
A anonymx - jak prosím vysvětlujete Vašemu psovi, že se něco nedělá? Když jsem svého okřikla, nezabíralo to, když jsem upoutala pozornost na sebe (pamlsky - a že jsem jich vyzkoušela!, hračky...), nezabíralo to, když jsem ho plácla, tak taky ne... Přirozeně nejúčinnější mi ale přijdou pochvaly za to, když to udělá dobře, ale nevím, jak mu vysvětlit, že to dělá špatně...
Já na výstavách naprosto nesnáším, jak si majitel šoupne pejska/y do domečku a zmizí se bavit... Jo, super, pes je tam sice zvyklý, ale vytáhnout ho jen na vyvenčení před nástupem, pak je výstup a pak šup ho zase zpátky a majitel opět odchází... Já beru psa s sebou, i když si jdu jen s někým pokecat. Nebo ho na výstavu neberu vůbec a stejně si tam jedu pokecat.
Nojo, kdyz se to vsude pise...
Problem je, ze v podstate by jste nemela psa upozorňovat ze se deje neco mimoradneho. Chvalit za to, ze udela neco dobre to ano, ale...nemuzete chvalit za normalni chovani. vy asi budete mit trochu problem, ze vas pes tak moc nebere, ale manzela ano. Delate ruzne aktivity a jak tedy resite pripadnou neposlusnost? Nerozumim "nezabiralo to". A jak to melo zabrat? Umi pes chodit na.voditku? A jak prochazite treba kolem rvouciho psa za plotem?
Pes bere spíš mě než partnera, takže v tom to nebude... Pokud neposlechne poprvé, stačí zvýšit hlas a pak už poslechne. Odměny samozřejmě nedostává vždy, jen u těch koulí ano, protože potřebuju, aby si zafixoval, že když se nechá v klidu, dostane odměnu, že se vlastně nic neděje.
Mělo to zabrat tak, že by pes pochopil, že se mi jeho chování nelíbí. Jak jinak mám dát najevo, že se mi jeho chování nelíbí?
kelishik
napsal(a):
Pes bere spíš mě než partnera, takže v tom to nebude... Pokud neposlechne poprvé, stačí zvýšit hlas a pak už poslechne. Odměny samozřejmě nedostává vždy, jen u těch koulí ano, protože potřebuju, aby si zafixoval, že když se nechá v klidu, dostane odměnu, že se vlastně nic neděje.
Mělo to zabrat tak, že by pes pochopil, že se mi jeho chování nelíbí. Jak jinak mám dát najevo, že se mi jeho chování nelíbí?
No a proc tedy neposlechne na zvyseny hlas u tohohle povelu?
Protoze na vystave jste byla nervozni (proste to bylo jine) a zrejme jste prehledla znamky nervozity u psa a pochvalou ho v tom jeste utvrdila. Zvolte jiny povel, naprosto jinou intonaci hlasu a zacnete trenovat. Pomocnik s pamlsky, nejdriv dotyky tam, kde to pes vidi. Vy si najdete polohu jak budete i na vystave pri prohlidce psa v poloze fixovat. Psa za klid chvalte "decentne" a pamlsek od prohlizejici osoby.
anonymx
napsal(a):
No a proc tedy neposlechne na zvyseny hlas u tohohle povelu?
Protoze na vystave jste byla nervozni (proste to bylo jine) a zrejme jste prehledla znamky nervozity u psa a pochvalou ho v tom jeste utvrdila. Zvolte jiny povel, naprosto jinou intonaci hlasu a zacnete trenovat. Pomocnik s pamlsky, nejdriv dotyky tam, kde to pes vidi. Vy si najdete polohu jak budete i na vystave pri prohlidce psa v poloze fixovat. Psa za klid chvalte "decentne" a pamlsek od prohlizejici osoby.
Super! To jsem potřebovala, díky! To je přesně to, na co jsem se ptala;).

kelishik
napsal(a):
Já na výstavách naprosto nesnáším, jak si majitel šoupne pejska/y do domečku a zmizí se bavit... Jo, super, pes je tam sice zvyklý, ale vytáhnout ho jen na vyvenčení před nástupem, pak je výstup a pak šup ho zase zpátky a majitel opět odchází... Já beru psa s sebou, i když si jdu jen s někým pokecat. Nebo ho na výstavu neberu vůbec a stejně si tam jedu pokecat.
A nemyslíte že když je na výstavě třeba několik stovek psů, u kterých majitelé zaplatili dost drahý výstavní poplatek, o který pak nepřijdou třeba kvůli tomu že pes průjmuje, kašle, nebo zvrací tak že je to pro psa v tom domečku poněkud bezpečnější než aby vám ťapal za patama a očuchával celý den kde koho a kde co ?
napsal(a):
A nemyslíte že když je na výstavě třeba několik stovek psů, u kterých majitelé zaplatili dost drahý výstavní poplatek, o který pak nepřijdou třeba kvůli tomu že pes průjmuje, kašle, nebo zvrací tak že je to pro psa v tom domečku poněkud bezpečnější než aby vám ťapal za patama a očuchával celý den kde koho a kde co ?
Jednak existuje veterinarni prejimka a ti co jezdi vystavovat by s nemocnym psem nikdy nesli protoze
1) sveho vystavniho psa si povazuji a maji radi
2) by si zkazili povest
3)na slusne umisteni by nemeli sanci
a kdyby se clovek mel bat ucasti na psich akcich, tak by se psem nemohl delat vubec nic.
anonymx
napsal(a):
Jednak existuje veterinarni prejimka a ti co jezdi vystavovat by s nemocnym psem nikdy nesli protoze
2) by si zkazili povest
a kdyby se clovek mel bat ucasti na psich akcich, tak by se psem nemohl delat vubec nic.
Opět Váš názor mohu jedině podpořit ...člověk, který jezdí po výstavách s nemocným psem, by měl dostat doživotně zákaz :(...to samé s háravýma fenama:(...ale divil byste se - na nějaké výstavě byl loni i psincák...bohužel už ty přejímky nejsou nijak valné, projde kdokoli, očkovací průkaz jsme snad ještě neukazovali...

anonymx
napsal(a):
2) by si zkazili povest
Zažil jste někdy na výstavě něco jako veterinární přejímku? Já nikdy.Nikdy po mě nikdo nechtěl ani očkovací průkaz.Na závodech ano, na výstavě nikdy, A jestli myslíte že všichni kdo psy vystavují jsou tak čestní jak se domníváte pak jste velmi naivní.
napsal(a):
Zažil jste někdy na výstavě něco jako veterinární přejímku? Já nikdy.Nikdy po mě nikdo nechtěl ani očkovací průkaz.Na závodech ano, na výstavě nikdy, A jestli myslíte že všichni kdo psy vystavují jsou tak čestní jak se domníváte pak jste velmi naivní.
Na Hanácké národní vystavě bylo téměř 3200 psů , to snad ani nejde udělat. Myslím tu přejímku.
napsal(a):
Nejsem naivni, ale ti kteri by vystavovali nemocneho psa by tim vubec nic neziskali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.100
napsal(a):
Ano velmi často jsem zažila kontrolu...
Teď jsem byla na národce v Brně a ano u vstupu očkováky kontrolovali... V Praze totéž v Bolce či Budějovicích totéž...
Když jsem v zahraničí očkováky kontrolují...
Takže ano, veterinární přejímky se prostě dělají - sic jen tak, že se nahlídne do očkováku na očkování proti vzteklině a víc je nezajímá, ale kontroly probíhají...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.236.100
Arni
napsal(a):
Na Hanácké národní vystavě bylo téměř 3200 psů , to snad ani nejde udělat. Myslím tu přejímku.
Ale šlo to. U vchodu dáš vstupenku nebo vstupní list a předložíš očkovák... jsou tam 2-3 lidi a jde jim to vcelku rychle...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Teď jsem byla na národce v Brně a ano u vstupu očkováky kontrolovali... V Praze totéž v Bolce či Budějovicích totéž...
Takže ano, veterinární přejímky se prostě dělají - sic jen tak, že se nahlídne do očkováku na očkování proti vzteklině a víc je nezajímá, ale kontroly probíhají...
Vždycky do očkováku koukli, jen poslední Letňany už po mě nechtěli.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My byli s přítelem a fenkama na Hanácké v sobotu, prakticky mezi prvními a koukali jen na vstupní list, očkováky nechtěli.
Po výstavách moc nejezdím, ale z 5 výstav mě kontrolovali jen na krajské.
Taky se nám stalo, že když jsme byli kouknout poprvé na výstavu v Brně, tak jsme ani nevím jak prošli bez vstupného i se psem. Výstaviště jsme neznali, nevěděli jsme kde se mělo platit, hafo lidí... No prostě jsme z toho byli docela zmatení.
A trošku z jiného soudku. Chovám i papoušky, když jedu na burzu je tam (měla by být) taky veterinární přejímka, ale kolikrát, co je pak vidět na prodejním place je k pláči. Kašlou na to, protože prakticky není možné všechny přepravky zkontrolovat. V době ptačí chřipky, musel mít člověk povolení pro vstup od veterináře, že ptáci jsou klinický zdraví.
Realita byla taková, že vet. ptactvo ani neviděl, orazítkoval podepsal papír a jelo se. Nebo byli taky jedinci co se s papírem ani neobtěžovali a projeli bránou autem s tím, že nic nevezou
Kontrola by měla být, ale realita je že 100% to není a člověk by měl být obezřetnější.

anonymx
napsal(a):
Nejsem naivni, ale ti kteri by vystavovali nemocneho psa by tim vubec nic neziskali.
Vy na první pohled poznáte jestli se pes před půl hodinou někde venku zesr...l já tedy ne, a i kdyby, lze to omluvit třeba nervozitou psa.pes nemá na čumáku napsáno já se převčírem doléčil z toho nebo onoho, a nebo ráno mě bylo tak čí tak. Výstavy se platí třeba půl rok dopředu. Já osobně proto nezavrhují zavřít psa do bedny a nenechat ho z kdekým očmuchávat.
Arni
napsal(a):
Video jsem zhlédla celé, paní v červeném mi opravdu připadala nepatřičně. Bere psa za ocas - už malé děti ve školce se učí, že pejsci a kočičky se za ocas netahají - asi celý život chová nutrie . Vůbec tak nějak necitlivě, a chvílemi mi přišlo, že pejsek vedle ní jde až trochu připo..., ale to si možná jen do situace promítám své myšlenky. Pak se mi také nelíbila paní ke konci, ta psa brala dokonce za kůži na krku (chudák...) a celkové předvedení se mi moc nelíbilo, nebylo podle mě hodné mezinárodní výstavy. Pěkné předvedení měla podle mě dlouhovlasá slečna ke konci, s bílým vodítkem a hnědobílou tmavší fenkou. Pes působil vesele, ale ne nervózně a paní mu nic špatného nedělala.
K tématu mám také jednu vlastní historku. Zlatý retrívr jedné paní magistry na mě se pokouší skákat a nakrývat mi nohu. Napadlo mě (ještě před tím, než jsem tady četla, že pes tím může vyjádřit spoustu věcí), že pes narozdíl od muže nemá ruce a nemůže tak v případě potřeby si strčit ruku do gatí a udělat dobře, tak to řeší takhle. A opravdu, když mu na ty žlázy chytnu a lehce je promnu (jakoby promasíruju), tak přestane. Asi je to antropomorfní hloupost, ale funguje to.