Vždy jsem si chtěla pořídit miniaturního bulteriéra ale nyní přemýšlím i o francouzském buldočkovi. Tak prosím majitele tohoto plemene o podelení se o zkušenosti. Jde mi predevsím o to, zda je to aktivní pes schopný delších výletů a procházek v přírodě ne jen po chodníku. A také co chrochtání a chrápání? Omezuje to psa v pohybu? Děkuji.
Buldoček má krátký čumák, takže v horkých a teplých dnech to mají o něco horší než psi s klasickou tlamkou. Buldočka bych na extra dlouhé výlety nedoporučovala. Naše buldočky byly pěkné lenošky. Chrápou tedy nehorázně, ale nemusí to být pravidlem. Co bostonský teriér? Ten je o něco akčnější než buldoček a vzhledově dost podobný.
Mini bulík je prý takový tazmánský čertík, pokud jste hodně akční, tak by vám mohl vyhovovat, ale bude to určitě větší drak než bostoňák.
S buldočkem na výlety hlavně v parném létě rozhodně nepočítejte.
Naše buldočka není lenoch, zvládá i dlouhé výlety (hlavně pokud má vedle sebe psího bráchu), bereme ji s sebou na dovolenou po vlastech českých...ale v loňských vedrech to bylo víc než o ústa.
Ta naše kupodivu vůbec nechrápe...ale ve vedrech začne chrčet, až mám strach, že se jí něco stane.
Pokud se Vám líbí krátkolebá plemena, tak se běžte podívat na bostonského teriéra...dnes jsme na prochajdě potkali skvělou psí dvojici této rasy. V podstatě - kdo se v rasách moc nevyzná, stejně si myslí, že je to štíhlý a vyšší buldoček ...sportovně jsou na tom tihle jedinci ale podstatně lépe.
Minibulíka jsem potkala několikrát, s jednou majitelkou jsme prohodili i pár slov...záleží na Vás, která rasa Vám bude blíž.
Zajděte se podívat i na nějakou výstavu, pobavte se s majiteli obou plemen a stanovte si kritéria, která jsou pro Vás při volbě rasy podstatná.
To spíše toho bulíka. Bostonský terier má dle mého vkusu neuměrně malou hlavu a upřímně se mi prostě nelíbí. Nevím no, zase pokud je problém jen ve vedru, tak to máme v našich podmínkách stejně tak maximálne dva měsíce. Líbí se mi u obou plemen taková ta statnost. Bulík se mi líbí nejvíce ale v poslední době slýchám v okolí spoustu předsudků a hloupých řečí ohledně těchto plemen... k tomu je opravdu drahý, ale to se nedá nic dělat. Ikdyž nevím, co je na malém bulíkovi tak extra. Hlavně bych nechtěla, aby měl pes zbytečně nějaké špatné zkušenosti nebo mu někdo škodil kvuli tomu, že je "bojové plemeno".
Vedro je z pohledu francouzského buldočka cokoliv nad běžnou pokojovou teplotu. Pokud toužíte po parťákovi na dlouhé výlety ve všech ročních obdobích, poohlédla bych se jinde.
Mini bulteriéra jsem viděla všeho všudy dvakrát v životě. Díky menší velikosti však nepůsobí tak "nebezpečně" jako standardní.
Buldoček bude jistě přizpůsobivější. Naše buldočka miluje procházky, ale když se nikam nejde, zvládá to taky. Bulík potřebuje toho využití více - mám standard bulíka, ale minísci jsou prý akčnější.
Předsudky a hloupé řečí slýchám na bulíka pravidelně, tomu se bohužel nevyhnete (stejně jako srážce s blbcem.. ;), avšak i tak, né každému se líbí buldočí držtička, takže jsou i kecy na buldočku.
Buldoček si o sobě myslí, že je 10 větší než doopravdy je, takže se jen tak něčeho nezalekne, taktéž teriér bulík..
Jsou na tom dost podobně, ale buldoček bude určitě lépe zvladatelný, né takový drak, nebude mít takové lovecké sklony..
Pokud máte velké dilema, určitě bude nejlepší setkat se s majiteli obou plemen, zjistit co na daném plemeni vidí jako klady a zápory a dle toho se rozhodnout.
Uživatel s deaktivovaným účtem

..." k tomu je opravdu drahý, ale to se nedá nic dělat. Ikdyž nevím, co je na malém bulíkovi tak extra."...
Je na něm extra to, že je tak malý se svou velkou hlavou. Zkuste se pobavit s chovateli o odchovu a pochopíte.
Jinak nevím jak se můžete rozhodovat mezi fr. buldočkem a bulterierem. Ač mini, pořád je to bulterier. Mrkněte na vedlejší diskuzi.
Prostě fr. buldoček a minibulterier - nebe a dudy.
Buldočka má v práci šéfová a bere ho s sebou každý den. Nevím jestli je to normální u všech jedinců plemene, ale chrochtá prakticky při každé námaze (i když jde od stolu k misce ). Taky neskutečným způsobem chrápe a prdí snad padesátkrát denně. Jinak je to dokonalý salámista, takže s ním není tolik práce jako třeba s mými NO, ale na výlety s ním chodí různě po horách při teplotách do pětadvaceti dost a pejsek s tím nemá problém, takže si myslím, že to je určitě super parťák, ale můžete je buď milovat, nebo nesnášet asi nic mezi tím :).
ssuchos
napsal(a):
Buldočka má v práci šéfová a bere ho s sebou každý den. Nevím jestli je to normální u všech jedinců plemene, ale chrochtá prakticky při každé námaze (i když jde od stolu k misce ). Taky neskutečným způsobem chrápe a prdí snad padesátkrát denně. Jinak je to dokonalý salámista, takže s ním není tolik práce jako třeba s mými NO, ale na výlety s ním chodí různě po horách při teplotách do pětadvaceti dost a pejsek s tím nemá problém, takže si myslím, že to je určitě super parťák, ale můžete je buď milovat, nebo nesnášet asi nic mezi tím :).
ssuchos: Šéfové řekněte, ať zkusí změnit krmení... , za normálních podmínek buldoček nijak extrémně "neplynuje" .
KiraDingova: Jděte se někdy podívat na srazy buldočků a sama uvidíte, zda Vás plemeno jako takové zaujme . Je to přeci jen o něčem jiném než si s majiteli popovídat na výstavě.
http://www.ffrbulmorava.estranky.cz/clanky/akce-2016/.
KiraDingova
napsal(a):
Děkuji všem za reakce. Ještě bych měla jeden dotaz. Ať už se rozhodnu pro to či ono plemeno, na co si dát při koupi pozor? Jak číst v pp a kde se vše dozvím? Se psem bych ráda absolvovala výstavy a závody a tak bych ráda, aby byl po všech stránkách v pořádku a způsobilý.
Ať tak či tak pobavil bych se s více majiteli a více chovateli toho kterého plemene. člověk se dozví spoustu věcí tak říkajíc mezi řádky. Bohužel i mezi PP chovateli jsou darebáci a je třeba vybírat pečlivě! obzvlášť u tak zatížených plemen jako jsou Vámi vybraná. U buldočků neporadím, ale u minibulů je situace v republice nepříliš dobrá.
Dasvo
napsal(a):
Ať tak či tak pobavil bych se s více majiteli a více chovateli toho kterého plemene. člověk se dozví spoustu věcí tak říkajíc mezi řádky. Bohužel i mezi PP chovateli jsou darebáci a je třeba vybírat pečlivě! obzvlášť u tak zatížených plemen jako jsou Vámi vybraná. U buldočků neporadím, ale u minibulů je situace v republice nepříliš dobrá.
Co znamená nepříliš dobrá?
jenomkoukam

XXX.XXX.13.233
Když jsme zvažovali jakého psa, byl horkým kandidátem bulteriér a minibulteriér. Zjistili jsme, že šance na zdravého a povahově vyrovnaného bulteriéra je asi tak jedno procento (bylo nám zkušenou chovatelkou doporučeno čekat na vrh jedné jediné feny v ČR, a to nebyla její..). u minibulíků prý je situace o to komplikovanější, že se křížili menší jedinci, aby plemeno vůbec vzniklo, a tím je koncentrovanější náchylnost k typickým nemocem (hluchota, srdeční problémy, ledviny). Prý je lepší situace u stafordšírských bulteriérů, kde se dá najít chovka se zdravými a povahově standardními jedinci..
Tak na hluchotu se snad delají testy. Zajímavé, že když se někdo v diskuzi ptá na pořízení psa, u každého plemene jenom spousta info o nemocech a doporuceni uplne jiného plemene... (ktere trpí zase na jiné věci) Které plemeno na nic netrpí, rodí se už vychované a se základním výcvikem?
jenomkoukam

XXX.XXX.13.233
KiraDingova
napsal(a):
Tak na hluchotu se snad delají testy. Zajímavé, že když se někdo v diskuzi ptá na pořízení psa, u každého plemene jenom spousta info o nemocech a doporuceni uplne jiného plemene... (ktere trpí zase na jiné věci) Které plemeno na nic netrpí, rodí se už vychované a se základním výcvikem?
Tak možná je to lepší, než když Vám budou všichni tvrdit, jak je to super a růžové, ne? alespoň víte, co sledovat a že máte vyžadovat příslušné testy...

KiraDingova
napsal(a):
A zrovna já jsem vybírala plemeno mimo jiné podle zdraví. Stejně jako jenomkoukam. A světe div se, našla jedno relativně velice zdravé a dlouhověké. Jinak nemusíte vycházet pouze z rad na diskuzích, zdraví jdnotlivých plemen je celkem jednoduše dohledatelné i na serióznějších místech
napsal(a):
A zrovna já jsem vybírala plemeno mimo jiné podle zdraví. Stejně jako jenomkoukam. A světe div se, našla jedno relativně velice zdravé a dlouhověké. Jinak nemusíte vycházet pouze z rad na diskuzích, zdraví jdnotlivých plemen je celkem jednoduše dohledatelné i na serióznějších místech
Jakou hodnotu má váš příspěvek? Co se z něj dozvím, kromě toho, že mám hledat na jiných místech? Jakých? A jaké plemeno máte? Četl tu někdo mé dotazy?

KiraDingova
napsal(a):
Jakou hodnotu má váš příspěvek? Co se z něj dozvím, kromě toho, že mám hledat na jiných místech? Jakých? A jaké plemeno máte? Četl tu někdo mé dotazy?
Jste protivna.

KiraDingova
napsal(a):
Když se podíváte na vznik minibulteriera, uvidíte tam rizika ve zdravotním stavu plemene. Z každého vrhu bylo vybrané to nejmenší štěně, křížilo se s jiným mrňavým štěnětem, když rodičovský pár dával mrňavá štěňata, využívala se příbuzenská plemenitba. Jak to asi se zdravím může vypadat ?
Ale kdo chce kam...

Tak já vám tu hodnotu dám - do buldočka bych nešla, protože ten je svou tělesnou stavbou limitován do té míry, že je to vlastně tělesně postižený pes, i kdyby byl "zdravý". Mini bull je taky riziko, jak už se psalo. Obě módní plemena, to je náhoda.
Mám basenji, zvládne všechno, po fyzické stránce se na něj nemusí brát ohledy, to spíš on by mohl brát ohledy na člověka, že nevydrží denně nachodit desítky km. Pohybový aparát v pořádku, pes bez deformit zaviněných šlechtěním. Nejhorší nemoc je u PP testována a máte stoprocentní jistotu, že se nemocné štěně nenarodí.
napsal(a):
Tak já vám tu hodnotu dám - do buldočka bych nešla, protože ten je svou tělesnou stavbou limitován do té míry, že je to vlastně tělesně postižený pes, i kdyby byl "zdravý". Mini bull je taky riziko, jak už se psalo. Obě módní plemena, to je náhoda.
Mám basenji, zvládne všechno, po fyzické stránce se na něj nemusí brát ohledy, to spíš on by mohl brát ohledy na člověka, že nevydrží denně nachodit desítky km. Pohybový aparát v pořádku, pes bez deformit zaviněných šlechtěním. Nejhorší nemoc je u PP testována a máte stoprocentní jistotu, že se nemocné štěně nenarodí.
Tak frbul modni je ovsem minibulíka jsem videla naživo 2x. Jednoho znám ale z majitelů moc info nedostanu. Na basenjiho bych si netroufla. Taky chci psa menšího, protože se muzete spolehnout akorát na sebe a tak ho muzu v případě nouze odnést... Taky je skladnější a nehrozí tolik zvlastních reakcí okolí na psa. Mě nezajímá, co si kdo myslí ale vadí mi nevýhody z toho plynoucí.Na druhou stranu nechci psa, který by byl radsi doma v klidu, než se mnou lital po venku. Chci psa pro aktivní život. Do sportu ho nemusím nutit, pokud pro nej nebude vhodný ale pokud vyberu vhodné plemeno, nebude to pro mne zadný ústupek.

KiraDingova
napsal(a):
Tak frbul modni je ovsem minibulíka jsem videla naživo 2x. Jednoho znám ale z majitelů moc info nedostanu. Na basenjiho bych si netroufla. Taky chci psa menšího, protože se muzete spolehnout akorát na sebe a tak ho muzu v případě nouze odnést... Taky je skladnější a nehrozí tolik zvlastních reakcí okolí na psa. Mě nezajímá, co si kdo myslí ale vadí mi nevýhody z toho plynoucí.Na druhou stranu nechci psa, který by byl radsi doma v klidu, než se mnou lital po venku. Chci psa pro aktivní život. Do sportu ho nemusím nutit, pokud pro nej nebude vhodný ale pokud vyberu vhodné plemeno, nebude to pro mne zadný ústupek.
Váhu/velikost naprosto chápu, měla jsem při výběru limit 10 kg, abych ho unesla i na delší vzdálenost, kdyby něco. Tak si napište kritéria, podle nějakého atlasu začněte velikostí, pak povaha, vzhled, délka srsti, jestli třeba slintá atd., co vás na psovi zajímá a jaké máte požadavky. No a pak užší výběr selektujte podle zdraví, to je asi nejsložitější část vyhledávání info.

napsal(a):
Váhu/velikost naprosto chápu, měla jsem při výběru limit 10 kg, abych ho unesla i na delší vzdálenost, kdyby něco. Tak si napište kritéria, podle nějakého atlasu začněte velikostí, pak povaha, vzhled, délka srsti, jestli třeba slintá atd., co vás na psovi zajímá a jaké máte požadavky. No a pak užší výběr selektujte podle zdraví, to je asi nejsložitější část vyhledávání info.
Někdo navrhoval bostonského teriera. Řekla bych, že po všech stránkách použitelnější než zadav. vybraná plemena. Dokonce trochu fr.buld. podobný.
Fr. buldočků jsem měla několik. Chrápali, chrochtali, občas prděli... ale byli povahově boží, vždy dobře naladění klauni, zvládali i dlouhé procházky, ale jen když nebylo vedro. Jinak si myslím, že fr. buldoček není zrovna na nějaké velké sportovní aktivity, to už spíš ten boston.
Minibulteriér je dnes módní plemeno, zatížené nemocemi, do toho bych nešla. Jeden čas jsem o něm také uvažovala, ale dát 35 tisíc za psa, se kterým možná strávím většinu času na veterině... to se mě přece jen nechtělo. To bych šla raději do normálního bulíka, fena drobnějšího vzrůstu by byla větší jistota zdraví. Jinak bulík je rozhodně akčnější plemeno, dají se s ním dělat mnohé sportovní aktivity. Jen pozor na to, že je to stále lovecký pes, takže může zdrhat za zvěří, chce to od začátku upevňovat poslušnost.
Dělat z minibulteriéra přešlechtěného kripla je nesmysl a lež! Miníci obecně budou zřejmě zdravější než populace standardů, na závažné choroby lze testovat a sledují se.
Situace u nás není dobrá proto, že je tu velmi úzká chovná základna chová se na jedincích, kteří stěží vyhoví standardu, špatné hřbety křivé nohy a ošklivé hlavy jsou takřka normou. Ale vybrat se určitě dá! proto jsem psal, abyste kontaktovala více obeznámených lidí. Nikdo Vám na rovinu neřekne tam a tam si neberte, protože... Ale dá se dost věcí odvodit a domyslet.
Já osobně bych do miníka klidně šel! ale jak se píše pořád dokola, je třeba pečlivě vybírat a ne sáhnout po prním štěněti které se nabídne!