jenomkoukam

XXX.XXX.13.19
Ráda bych získala objektivní vhled na situaci, proto prosím o názory, na následující:
Dnes na neoploceném pozemku určeném místní správou k volnému pobíhání psů se v rámci hry honili dva psi střední velikosti. Rychle a s velikou chutí, prostě klasická honička. Proti nim šla paní s křížencem malé rasy na vodítku, oni v téhle rychlosti doběhli k psovi a chtěli si ho očuchat, jenomže on se bál, a jak sebou škubal, vyvlekl se paní z obojku a začal utíkat. Ti dva rozdovádění ho začali honit a všichni tři utekli mimo pozemek, na přivolání nereagoval nikdo. Posléze se zase všichni tři vrátili, ten malý kříženec jako poslední. Jeho panička sprdla majitele těch na volno psů, proč je nemají na vodítku, když nejsou schopni je odvolat.
A teď prosím Vaše názory – byla v právu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jenomze kdyby si.psa drzela, tak by ji s temi psy neutekl.
Já nevím, jaké jsou zvyky na takovýchto pláccích, jelikož k nám, na vesnici to ještě nedorazilo :D
Předpokládám, že primárně jsou určeny na venčení psů, s bonusem, že lze venčit i na volno- za určitých podmínek, např. jistě nelze pustit navolno agresivního psa.
Ovládatelnost považuji za podmínku venčení na volno, čili pes by měl být odvolatelný.
Ja by som to nestavala pred tribunal, ale sa proste poucila. Na mieste pani by som nechodila po vybehu ak mam straspytla a nemam zaujem o to aby ho psy kontaktovali, na mieste majitelov nahanajucich psov by som si davala vacsi pozor kto ide okolo a privolala ich vcas. Okolo vacsiny neoplotenych vybehov ktore poznam ja ide totiz chodnik ktory uz k vybehu nepatri a okoloiducich mimo vybehu by psy z vybehu otravovat nemali.
L(phi)
napsal(a):
Ja by som to nestavala pred tribunal, ale sa proste poucila. Na mieste pani by som nechodila po vybehu ak mam straspytla a nemam zaujem o to aby ho psy kontaktovali, na mieste majitelov nahanajucich psov by som si davala vacsi pozor kto ide okolo a privolala ich vcas. Okolo vacsiny neoplotenych vybehov ktore poznam ja ide totiz chodnik ktory uz k vybehu nepatri a okoloiducich mimo vybehu by psy z vybehu otravovat nemali.
Co keby to bolo jedinne miesto, kde ma sanciu sveho psika vyvencit? Tiez jej to zakazete?

Pokud má pes problém s ostatními, tak bych asi k pozemku určeném primárně k volnému pohybu psů nechodila (i když za ten lze vlastně považovat celou Prahu, ale tohle je úplně jiný případ, tuším ). No a zásadní věc - majitel si musí psa dostatečně zajistit. Mám postroj, ze kterého se nelze vyvléknout mimo jiné právě kvůli podobným situacím - odvolatelnost bídná.

Nějak jsem nepochopila, za co paní majitele ostatních psů sprdla, však ona taky nebyla schopná svého odvolat.
napsal(a):
Nějak jsem nepochopila, za co paní majitele ostatních psů sprdla, však ona taky nebyla schopná svého odvolat.
Paní má na tom taky svůj díl viny, protože ho neměla dostatečně zajištěného. To, že ho nedokázala přivolat, bych jí nevyčítala, měla ho na vodítku. A taky byla v obtížnější situaci, vyděšený pes, kterého honí dva větší se jistě hůře přivolává.
"Na mieste pani by som nechodila po vybehu ak mam straspytla a nemam zaujem o to aby ho psy kontaktovali, na mieste majitelov nahanajucich psov by som si davala vacsi pozor kto ide okolo a privolala ich vcas."
To nebyl oplocený výběh, ale veřejné místo, kde můžete mít psa na volno. U nás je také část parku vyhrazena pro volné pobíhání psů. Přitom tady vede normální chodník.
Balisek - vsak to pisem v prispevku dalej. Nemaju obtazovat ludi (a psov) iducich po chodniku mimo vybehu.
Inak som si ale predstavila vsetky neoplotene vybehy okolo ktorych chodim, a neni problem ich (bez znizenia kvality mojej vychadzky) obist, co ostatne aj robim ked vidim hrajuce sa psy s ktorymi by ten moj mohol mat problem. Nadavat potom majitelom ked uz sa nieco zomelie mojmu psovi nepomoze.
Myslím, že paní tak trochu v právu byla. Stalo se mi něco podobného, ale bohužel na cvičáku.
Fenku jsem měla na vodítku (po skončení výcviku) jsme se ještě bavili s výcvikářkou, když si další dva lidi pustili své psi, aby si jako pohráli (dojít na louku 50 metrů dál bylo asi moc těžké). Jeden československý vlčák, druhý kříženec NOxRR. Psi si běhali ani ne půl minuty a dolítli k nám, mě se fenka, která je trochu psychicky labilnější, vyvlíkla z obojku takovou rychlostí, že jsem nestihla ani zareagovat a strachy začala utíkat. Díky bohu byla podstatně rychlejší a hbitější, tudíž jim s přehledem utíkala, protože ti dva ji samozřejmě začali nahánět. Ani jeden nereagoval na přivolání, majitelé psů začali (podle mě až zbytečně hystericky) na psi řvát. Ti samozřejmě honili tu moji dál. Naštěstí se mi povedlo asi na třetí pokus mojí fenku (tehdy šestiměsíční štěndo) odvolat, respektive zareagovala na můj hlas a běžela se schovat ke mě, načež se na mě v záchvatu "hry" vrhli i druzí dva psi... hrozně příjemný zážitek.
Asi si umíte představit ten brajgl, co udělala výcvikářka potom...
jenomkoukam

XXX.XXX.13.19
Moc děkuji všem přispěvatelům! Udělali jste mi velikou radost i tím, že se objevily samé kultivované příspěvky k věci, bez urážek a rýpání. Ještě jednou děkuji a přeji krásný víkend
To L(phi):
Já tedy nevím, ale mám dojem, že tu převládá aveze k malým psům. Představte si obdobný případ ale s přehozenými plemeny. Představte si paní s velkým psem kterého má na vodítku, protože ví, že nemá perfektní přivolání. Co kdyby se na ní vyřítila smečka malých, volně pobíhajících a nafajících koulí ? (Mimochodem, zdá se mi, že na tohle si zde, na Fauně, pár majitelek stěžovalo) Co kdyby se jí veliký pes vysmekl a začal honit ty malé tak, že by vyběhli mimo venčící plácek. Co kdyby ho následně např. srazilo auto na cestě?
Pořád by byla na vinná paní s velikým psem na vodítku ?
aj
napsal(a):
To L(phi):
Já tedy nevím, ale mám dojem, že tu převládá aveze k malým psům. Představte si obdobný případ ale s přehozenými plemeny. Představte si paní s velkým psem kterého má na vodítku, protože ví, že nemá perfektní přivolání. Co kdyby se na ní vyřítila smečka malých, volně pobíhajících a nafajících koulí ? (Mimochodem, zdá se mi, že na tohle si zde, na Fauně, pár majitelek stěžovalo) Co kdyby se jí veliký pes vysmekl a začal honit ty malé tak, že by vyběhli mimo venčící plácek. Co kdyby ho následně např. srazilo auto na cestě?
Pořád by byla na vinná paní s velikým psem na vodítku ?
Kde pisem ze je vinna? JA na jej mieste by som nechodila tam, kde hrozi mojmu psovi nebezpecenstvo. A je mi uplne jedno ci to nebezpecenstvo hrozi od maleho alebo velkeho psa, ja sa napriklad s velkym psom vyhybam malym terierom co su na podobnom vybehu, mame uz zle skusenosti.
Ale keby uz k nam takato hromadka pribehla, on sa mi vyvliekol a zacal ich nahanat a skoncil pod autom, tak ano vinna budem hlavne ja, ze si neviem zabezpecit svojho psa tak aby mi nezdrhol a nic sa mu (alebo okoliu) nemohlo stat.
Pes by měl být ovladatelný za každých okolností, tím spíš, když ho pouštím na volno... Hlavní vina je na majitelích těch dvou psů, majitelce malého psa bych vinu nedávala, protože ona měla psa na vodítku a to, že se pes v panice vyvlékne, za to ji nikdo vinit nemůže.
Ani v prostoru pro volný pohyb psů by neměli být puštění psi, kteří nemají přivolání, ale to je bohužel víc o lidech, za to ti psi nemůžou...
Osobně si myslím, že slušně vychovaný člověk nenechá svého psa obtěžovat kohokoli dalšího, ať už je to člověk nebo cizí pes, i když je to na prostoru určeném k venčení psů.
Majitelé dvou hrajících si psů měli zakročit ještě než psi k paní doběhli...Přece neznamená, že když někde může být pes na volno, že to automaticky znamená, že si může dělat, co chce...
Pokud rozdováděná psiska na mrňouse naběhla, není nic divnýho, že se lekl a vyvlíkl se z obojku a v panice začal utíkat...Chudák...Majitelé dvou nevychovanců by se měli setsakramensky omlouvat a být rádi, že se "nic" vážného nestalo...
Podobnou situaci jsem zažila..jela jsem autem kolem parku, zastavila jsem na červenou a pozorovala dění v parku, lítal tam na volno labrador a na druhé straně paní s menším pejskem, sice bez vodítka, ale měla ho u sebe asi na metr...Labrador ho zmerčil a hnal se na něj...pejsek se ho lekl a začal zdrhat a vlítnul mi před auto, já už se krokem rozjížděla, ale vzhledem k situaci, kterou jsem pozorovala jsem skoro stála...ale bohužel ho smetlo protijedoucí auto...Odbelhal se přes ulici a zaběhl někomu do zahrady...Tam jsme ho s majitelkou našli a ta s ním ujížděla na veterinu...
L(phi)
napsal(a):
Kde pisem ze je vinna? JA na jej mieste by som nechodila tam, kde hrozi mojmu psovi nebezpecenstvo. A je mi uplne jedno ci to nebezpecenstvo hrozi od maleho alebo velkeho psa, ja sa napriklad s velkym psom vyhybam malym terierom co su na podobnom vybehu, mame uz zle skusenosti.
Ale keby uz k nam takato hromadka pribehla, on sa mi vyvliekol a zacal ich nahanat a skoncil pod autom, tak ano vinna budem hlavne ja, ze si neviem zabezpecit svojho psa tak aby mi nezdrhol a nic sa mu (alebo okoliu) nemohlo stat.
V takovém případě bych se psem nemohla opustit byt, jelikož nebezpečenství hrozí všude. Pokud můj pes jde spořádaně u nohy (ať už na vodíku nebo bez) po veřejném prostranství a vlítne na něj cizí volně pobíhající zvíře, bude na vině vždy druhý majitel a ne já! Pokud není s to svého psa odvolat, měl by ho mít na vodítku!
Osobně nenechávám svého psa obtěžovat jiné psy na vodítku. Nikdy nevím, proč jsou uvázáni. Může to být kvůli agresivitě, bázlivosti, neovladatelnosti nebo jde třeba o háravou fenu. Vodítko je pro mě signál, že si mám svého psa přivolat.
PS: Když pes opravdu zpanikaří, dostane se téměř z jakéhokoliv obojku nebo postroje.