Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2016 19:00
Candynka

XXX.XXX.101.182

Dobry den snad mi nekdo poradi.Mam rocni labradorku je s pp.V posledni dobe se ale zmenilo jeji chovani.Nekdy kdyz ji chce nekdo pohladit tak po nem vyjede.Kdyz jdeme ven tak skace a kouse ale silne.Dnes jak jsem ji chtela dat ksiry tak zacla stekat.cenila zuby. A kousala na silu.Vubec nechapu proc se tak chova.Je to milacek rodiny.

13.2.2016 19:18
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Ač sice laik, myslím si, že pohlavně dospívá a snaží se být více dominantní.

Uvidíme co lidé s mnohaletými zkušenostmi.

13.2.2016 21:24
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Candynka napsal(a):
Dobry den snad mi nekdo poradi.Mam rocni labradorku je s pp.V posledni dobe se ale zmenilo jeji chovani.Nekdy kdyz ji chce nekdo pohladit tak po nem vyjede.Kdyz jdeme ven tak skace a kouse ale silne.Dnes jak jsem ji chtela dat ksiry tak zacla stekat.cenila zuby. A kousala na silu.Vubec nechapu proc se tak chova.Je to milacek rodiny.

Mozna prave proto, ze to je milacek rodiny. Nastavil ji nekdo mantinely.?

14.2.2016 06:38
scylla

XXX.XXX.150.32

Candynka napsal(a):

V první řadě se vykašlete na řeči dominanci a mantinelech. Jste si jisti, že jí nic není? Začala bych důkladnou prohlídkou u veterináře. Mohla si hodit zády, natáhnout šlachu nebo cokoli, a může jí bolet manipulace. Jeslti se vyloučí zdravotní problém, přemýšlejte, co se změnilo - uhodil jí někdo, zradil jí někdo? Místo kšírů můžete používat nestahovací široký, přiměřeně utažený obojek a na tom jí vodit.
Měli byste dodržovat pár zásad - nelézt za ní, ale volat si jí k sobě, když jí něco chcete, trvat na splnění daných povelů, pokud je zná, povely neopakovat, neřvat po ní, nepoužívat zákazy a neškubat s ní na vodítku. Pracovat s reflexním obloukem, nenechávat v nejistotě a dbát na to, abyste byli srozumitelní. Případně najděte někoho, kdo umí vychovávat psy, ne cvičitel, ale vychovatel, který zhodnotí vaše vztahy a poradí vám, jak si získat zpět její důvěru. Cvičák bych nedoporučila.

14.2.2016 07:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

Lexaurin napsal(a):
Mozna prave proto, ze to je milacek rodiny. Nastavil ji nekdo mantinely.?

Možné to je, začíná dospívat a tak se začíná prosazovat. Jednoduše to vidím, že to bude rozmazlený parchant.
Na netu s chováním psa těžko kdo pomůže, bylo to tady napsáno tisíckrát: popis zadavatele není objektivní, může být neúplný, může být úplně špatný, protože mnoho lidí nedokáže popsat správně reakce psa. Je potřeba VIDĚT - vidět jak pes reaguje (řeč těla je důležitá, pes neumí mluvit), je potřeba vidět jakým tónem a jak dává majitel povely.
Takže rada jediná - dobrý cvičák.

14.2.2016 09:18
Candynka

XXX.XXX.101.182

Dekuji podivam se po cvicitely.

14.2.2016 09:21
scylla

XXX.XXX.150.32

Candynka napsal(a):
Dekuji podivam se po cvicitely.

Začněte veterinou. Před cvičákem varuji. Cvičitele nepotřebujete, spíš vychovatele.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.2.2016 09:30

scylla napsal(a):
Začněte veterinou. Před cvičákem varuji. Cvičitele nepotřebujete, spíš vychovatele.

..."trvat na splnění daných povelů, pokud je zná, povely neopakovat, neřvat po ní, nepoužívat zákazy a neškubat s ní na vodítku. Pracovat s reflexním obloukem"...
Scyllo, vy jste dobře rozepsala to, co někdo před vámi stručně nazval "nastavením mantinelů".
Ale nerozumím vašemu varování před cvičákem. Právě na svazarmovském cvičáku (před mnoha lety) jsem se dozvěděla o reflexním oblouku a bylo to to první, o čem jsme byli poučeni a s čím jsme pracovali. Když jsme přišli se štěnětem na cvičák, prvně jsme ho museli vychovat, až pak cvičit.
Ale můžeme shodně poradit "kurz".
Kdyby zadavatelka napsala odkud je, jistě by jí někdo dobrého vychovatele - cvičitele poradil.

14.2.2016 09:34
anonymx

XXX.XXX.236.213

scylla napsal(a):

Veterina je naprosto zbytecna. Prostě dospivajici rozmazleny spratecek. Cvicite s ni? Podle toho jak to popisujete to neni agrese ale proste "rozcapenost". Nechapu proc ji tohle chování tolerujete. Hrajte si s ni, maximálně ji zamestnejte a cvicte. Na cvicaku uz jste dávno meli byt.

14.2.2016 11:56
Candynka

XXX.XXX.101.182

Neni to rozmazleny fracek.Zacla stim az ted jak je v puberte.A zaklady umi. Je hodna.nechapu proc se ted zmenila.Nejvice miluju lidi kteri tu jen rejou.Ja se ptala na radu a ne aby mi nekdo tady psal ze mam rozmazleneho fracka.Vzdy byla klidna protoze je v domacnosti kde je postizene dite.

14.2.2016 11:57
Candynka

XXX.XXX.101.182

Jsem z Havirova.

14.2.2016 12:04
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

Candynka napsal(a):
Jsem z Havirova.

Já jsem přesvědčen, že na ni lezou hormony. Je nervní, prostě chování běžné samice, která to třá dává najevo takto. Zdravá bude, nic ji nikde nebolí, to byste asi poznali. Jak říkám, zvýšit důraz na to, kdo to u Vás doma vede, ale hlavně ji neodsuňte, něco jako, zlobíš, tak jdi "do kouta".

14.2.2016 12:28

Candynka napsal(a):
Jsem z Havirova.

Několikrát tady v té oblasti radili psí kurzy (abychom se vyhnuli slovu cvičák) Koira. Ale já neznám, jsem z druhého konce republiky.
Jen dám typ : i sebeklidnější labrador zůstává pracovním psem. Neměla toho klidu moc? Nemá potřebu větší aktivity? Nemyslím běhací, ale pracovní - jak se tady často píše - zaměstnat hlavu.
Že je jako přetlakovaný kotel. Mám pocit, že labradory má "habe".
Zkuste najít její nick v příspěvcích a poslat jí zprávu.

14.2.2016 12:30
Terven

XXX.XXX.110.147

anonymx napsal(a):
Veterina je naprosto zbytecna. Prostě dospivajici rozmazleny spratecek. Cvicite s ni? Podle toho jak to popisujete to neni agrese ale proste "rozcapenost". Nechapu proc ji tohle chování tolerujete. Hrajte si s ni, maximálně ji zamestnejte a cvicte. Na cvicaku uz jste dávno meli byt.

14.2.2016 12:46

A nemůže to souviset s háráním (bude mít rok)?

14.2.2016 13:07
Candynka

XXX.XXX.101.182

Harani mela v 9 mesicich.

14.2.2016 13:47
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Taky bych řekla, že s ní cvičej hormony. Mám teď taky pubertálního labradora a taky zkouší, co si může dovolit, tím víc pokud není unavenenej. Pak mě vyzívá ke hře, aby jsme šli ven, toho pohybu potřebuje čím dál tím víc, určitě doporučuju vymyslet společnou aktivitu a zaměstatnat. Taky na mě, když vyzívá ke hře vrčí pak mě chce chytit za ruku a uskakuje, no a, když je rozjetej, tak začne štěkat, když to viděla moje mamka, tak se ho pomalu bála.

14.2.2016 14:23
Candynka

XXX.XXX.101.182

Dekuju za vzkaz.Ale radeji vyhledam pomoc.Ona to nedela pri hrani.Blbe se to chape z pismenek. .

14.2.2016 19:18
anonymx

XXX.XXX.236.213

Vite, kdyby nebyla (Promiňte upřímnost) rozmazleny spratecek, tak by stacilo dat povel a k takovemu chování by nedochazelo. Ze zije v domacnosti s postiženym ditetem prece neznamená ze musi byt automaticky hodna. Fena dospiva a narusta jeji sebevedomi. Jake ma aktivity? Co umi? Jak moc je zamestnana?

14.2.2016 19:30
koňadra

XXX.XXX.128.31

anonymx napsal(a):
Vite, kdyby nebyla (Promiňte upřímnost) rozmazleny spratecek, tak by stacilo dat povel a k takovemu chování by nedochazelo. Ze zije v domacnosti s postiženym ditetem prece neznamená ze musi byt automaticky hodna. Fena dospiva a narusta jeji sebevedomi. Jake ma aktivity? Co umi? Jak moc je zamestnana?

Přesně!
Když majitelka napíše, že
"Neni to rozmazleny fracek.Zacla stim az ted jak je v puberte.A zaklady umi. Je hodna.nechapu proc se ted zmenila.Nejvice miluju lidi kteri tu jen rejou.Ja se ptala na radu a ne aby mi nekdo tady psal ze mam rozmazleneho fracka.Vzdy byla klidna protoze je v domacnosti kde je postizene dite",
tak na to se mě nechtělo ani odepisovat. Vy jste to udělala za mne.
Zadavatelko: přestaňte hledat hloupé důvody a upalujte k nějakému výcvikáři (nebo vychovateli - když jsou na to tady někteří alergičtí), v každém případě k někomu, kdo psům rozumí, aby vás naučil s ním zacházet. O ničem jiném to není.
Štěně samozřejmě nabývalo na sebevědomí, tak je pochopitelné, že "vyskakovat" si začalo až dospělo. Kdyby zadavatelka něco o psech věděla, tak přinejmenším tohle by jí bylo jasné a nedivila by se, že "s tím začala až teď". Proto píši, že cvičitel - vychovatel by měl zapracovat hlavně na ní než na tom psu, ten bude zřejmě v pořádku.

14.2.2016 20:15
Candynka

XXX.XXX.101.182

Tady je zbytecne se na neco ptat.Nemusite uz reagovat na muj dotaz.

14.2.2016 20:22
Terven

XXX.XXX.110.147

Candynka napsal(a):

Řekla bych, že to zbytečné není. Musíte ale některé příspěvky ignorovat. Berte jako fakt, že do internetových diskuzí si jistá část populace chodí léčit komplexy.

14.2.2016 20:31
LájošM

XXX.XXX.14.251

Candynka napsal(a):

Je vidět, že se psy moc zkušeností nemáte. Je dobře, že se ptáte, ale stejně vám nic jiného než s fenou jít k někomu, kdo psům rozumí, nezbývá. On vám přímo ukáže, jak se ke psovi chovat, jak s ním cvičit, jak mu nežádoucí chování zakázat.

Ano, smiřte se s tím, že pravděpodobně máte rozmazleného psa, který si vyskakuje, nebere vás jako autoritu (jinak by nedělal to, co se vám nelíbí). Vše se ale ještě dá napravit, jen to chce poslouchat a ne se hned urážet.

14.2.2016 20:40
rapotacka11

XXX.XXX.32.43

Candynka napsal(a):

Tady může říct každý svůj názor.

14.2.2016 21:07

Candynka napsal(a):

Candynko, neurážejte se, radši se zamyslete. Vždyť vám tady všichni radí různými slovy to samé.
Musíte začít u sebe a připustit, že to chování vaší feny nespadlo z nebe, ale rostlo postupně, jak rostla ona.

14.2.2016 21:32
koňadra

XXX.XXX.128.31

Candynka napsal(a):

Kdy pochopíte, že tady vám nikdo nemůže dát jinou radu než "najděte si výcvikáře"?! Že se chyba stala na vaší straně jste si zřejmě nepřipustila do teď a myslíte si, že se zázrakem vyřeší váš problém nějakou radou z internetu? Kolikrát vám kdo má psát, že je potřeba vaši komunikaci s vaším psem především VIDĚT? Místo toho, abyste v tomto směru začala konat, tak se urazíte. Takovým lidem je opravdu těžké radit.

15.2.2016 06:06
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Vy máte křišťálovou kouli? Pes, který je mazlíčkem rodiny, najednou začne být při dotykách a manipulaci protivný a vy víte, že je veterina zbytečná?

Začněte tou veterinou. Pokud bude zdravá, což doufám, nevím, jak vám výcvik sedni/lehni pomůže se získáním důvěry psa.

15.2.2016 06:10
scylla

XXX.XXX.150.32

Candynka napsal(a):
Neni to rozmazleny fracek.Zacla stim az ted jak je v puberte.A zaklady umi. Je hodna.nechapu proc se ted zmenila.Nejvice miluju lidi kteri tu jen rejou.Ja se ptala na radu a ne aby mi nekdo tady psal ze mam rozmazleneho fracka.Vzdy byla klidna protoze je v domacnosti kde je postizene dite.

Ono to právě s tím postiženým dítětem může mít hodně společného. Možná má problém s tím tuto skutečnost unést, jde také o to, jak se k ní dítě chová, jeslti po ní není vyžadováno, aby byla pro to dítě hračkou nebo stálým canisterapeutem. I v tom může být problém. Jestli to tak je, netlačte na ní, protože by se to celé zhoršilo.

Na dálku vám toho nikdo moc neporadí. Ti, kdo tvrdí, že je rozcapená nevím, na jakém základě na to přišli - její chování může mít spoustu důvodů a na dálku vám to nikdo neporadí.

15.2.2016 06:48
anonymx

XXX.XXX.236.213

Zadavatelka stale neodpovida na dotaz co pes umi, jake ma aktivity, coz o necem svedci. Dospivajici nudici se pes, ktery byl stenetkem milackem se zacina prosazovat a jediny lek na situaci je zacit s nim poradne pracovat.

15.2.2016 06:52
scylla

XXX.XXX.150.32

Jediný lék na situaci je v první řadě přijít na to, v čem je problém, proč to dělá. Což může být spousta věcí - psychické přetížení kvůli postiženému dítěti a nadměrným požadavkům na ní od mala ze strany dítěte a rodičů, zdravotní problém, ztráta důvěry v majitele z mnoha důvodů, případně to, co píšete vy. Není možné napsat, že se prosazuje, protože dospívá, protože to nidko z nás, kdo jí nevidí, nemůže prostě vědět. A protože každý důvod má jiné řešení, není možné poslat jí na cvičák a považovat to za vyřešené.

15.2.2016 07:00
Candynka

XXX.XXX.101.182

Dekuji za vzkazy tady.Ale byla to chyba se tady ptat.A vyhleda se odbornik.Tady ji nikdo neznate a jsou to jen domenky.Ja fenku znam ale neziji sni.Maji ji rodice.Takze dekuji ale nemusite uz tu psat.

15.2.2016 07:03
scylla

XXX.XXX.150.32

Jestli máte FB, dejte se do skupiny https://www.facebook.com/groups/1407223106156388/ Výchova - se psy s citem a rozumem, tam najdete lidi, kteří mají dost zkušeností s pejsky s problémovým chováním, radí slušně a nikdo tam nikomu nenadává.

15.2.2016 08:14
Candynka

XXX.XXX.101.182

Dekuji moc podivam se tam.

15.2.2016 08:48

..."nevím, jak vám výcvik sedni/lehni pomůže se získáním důvěry psa"...
Scyllo, jednak nevím proč si myslíte, že na "cvičáku" se učí jen sedni, lehni, případně kousat. Musíte mít se cvičáky hodně špatnou zkušenost ( nebo žádnou).
Když jdu s fenou ven a cvičíme si cestou právě to sedni lehni ke mě zůstaň...atd. je nadšená, protože ví, že teď se plně věnuji jí. Nadšenější než když já telefonuju a ona si loví myši.
Pro mě tohle znamená prohlubování vztahu.
Byla bych ráda, kdybyste nám napsala, jak prohlubujete důvěru a vztah se psem vy. Není v tom ani za mák ironie, natož rýpnutí.
Jen rozšíření si poznatků, které je vždy ku prospěchu. Dík.

15.2.2016 09:28
anonymx

XXX.XXX.27.66

Scylla je odborník na problémové psy, ale na problémové psy z důvodu týrání apod. Jenže v této diskuzi jsou obvyklé spíše problémy se psy naprosto normálními a s naprosto normálním chováním. V 99% jsou problémy zaviněny majiteli, bohužel je obvyklé, že zpravidla je to zaviněno nedostatkem výchovy, výcviku, práce se psem, absolutní neznalostí majitelů nebo i jen podceněním prvních náznaků problémů, A co je typické? Všichni to začnou řešit až tehdy, když už je to neúnosné. Tedy ve fázi, kdy je jakákoliv náprava pro laika skoro nemožná.
Zadavatelka je typický příklad. Nakonec se o životě a práci se psem dozvíme jen to, že vlastně pes není její a nežije s ní. Takže veškeré její informace a eventuální rady jsou v podstatě k ničemu. Ona sama fenu nezná a tedy i popisované chování feny může být úplně jiné.
Skoro bych se vsadila, že rodiče pořídíli labradora k postiženému dítěti s tím, že labradoři se nemusí cvičit a jsou tak inteligentní a hodní, že všechno umí sami. Nikde se nedozvíme jak se s fenou pracuje a jaké má aktivity. Takže logicky asi žádné, jen procházky na kšírech a to je opravdu divné, že dospívající pes začne měnit chování a z roztomilého štěněte je najednou ze dne na den jiný pes, protivný, nervní. Ale ono to není ze dne na den, jen se to stupňuje.
Rodiče asi nebudou mít možnost věnovat se feně tak jak by potřebovala a zadavatelka asi také ne. Jak tohle asi dopadne?
Já bych věděla...

15.2.2016 09:54

anonymx napsal(a):
Scylla je odborník na problémové psy, ale na problémové psy z důvodu týrání apod. Jenže v této diskuzi jsou obvyklé spíše problémy se psy naprosto normálními a s naprosto normálním chováním. V 99% jsou problémy zaviněny majiteli, bohužel je obvyklé, že zpravidla je to zaviněno nedostatkem výchovy, výcviku, práce se psem, absolutní neznalostí majitelů nebo i jen podceněním prvních náznaků problémů, A co je typické? Všichni to začnou řešit až tehdy, když už je to neúnosné. Tedy ve fázi, kdy je jakákoliv náprava pro laika skoro nemožná.
Zadavatelka je typický příklad. Nakonec se o životě a práci se psem dozvíme jen to, že vlastně pes není její a nežije s ní. Takže veškeré její informace a eventuální rady jsou v podstatě k ničemu. Ona sama fenu nezná a tedy i popisované chování feny může být úplně jiné.
Skoro bych se vsadila, že rodiče pořídíli labradora k postiženému dítěti s tím, že labradoři se nemusí cvičit a jsou tak inteligentní a hodní, že všechno umí sami. Nikde se nedozvíme jak se s fenou pracuje a jaké má aktivity. Takže logicky asi žádné, jen procházky na kšírech a to je opravdu divné, že dospívající pes začne měnit chování a z roztomilého štěněte je najednou ze dne na den jiný pes, protivný, nervní. Ale ono to není ze dne na den, jen se to stupňuje.
Rodiče asi nebudou mít možnost věnovat se feně tak jak by potřebovala a zadavatelka asi také ne. Jak tohle asi dopadne?
Já bych věděla...

Dnes s vámi bezvýhradně souhlasím. Docela mě to řízení labradorů k postiženým dětem překvapuje. (Zvlášť, když není od odborné "firmy"). Labrador je podle mě hodně aktivní pes, může vedle postiženého dítěte fungovat, ale musí to být vyvážené jeho vyžitím a aktivitou. A na to většinou v rodině s postiženým dítětem není čas.
Snad by byl lepší pro postižené dítě nějaký malý kašpárek - pudlík např. S dospělým už je to jiné. Hodně záleží na postižení
( fyzickéxmentální).

15.2.2016 13:45
beastije

XXX.XXX.205.71

Jen prihodim nasi zkusenost, treba nekomu pomuze:
Fena, rok a pul, gradualne prestala poslouchat, na zavolani neprisla, najednou hluchota. Vyziti psa nam prislo rozumne, denne prochazky i s potkavanim psu a vyblbnuti,15km vylety o vikendech, aporty micku, cviceni doma a venku nejakych triku denne alespon 5 minut, chodime s ni behat 5 km jednou ci dvakrat tydne. Najednou ale zacala chytat v lese stopy, utikat za zveri, nevracet se ani na treti zavolani, ale treba az za minutku..
Byli jsme nestastni, nic moc nepomahalo.

Pak jsme se vratili na cvicak, ktery jsme nekdy v rijnu opustili, agility jsme delat puvodne nechteli nejak, cvicak nas sice bavil, ale casove nam to prestalo vychazet a nechtely se nam do toho davat finance, ze uz mame zaklady a zbytek preci muzeme trenovat doma, ze nam to preci nic extra nedava, kdyz agility clovek delat nechce.

Velka chyba! pes neposloucha, protoze byla nevybita, nevyuziva mozek, Chodime jednou tydne na cvicak, vic agility, trochu poslusnost, skupina jinych psu. Pes je najednou stokrat lepsi, posloucha i venku, opet se obnovilo to spojeni, co se proste pri klasickych prochazkach nezachova.

Asi je to plemenem, AUO proste potrebuje psychicke vyuziti, chvilkove cviceni doma a hracky a fyzicka zatez nestaci. Agility pomaha, pes musi myslet, ma radost, ze se ji clovek venuje ( a to jsem si nemyslela, ze jsme se ji nevenovali, umi strasne moc triku co s ni trenuji, kazde venceni prikazy, pamlsky, doma aporty,...). Pravdepodobne by fungoval takhle jakykoliv jiny sport.

Zmena chovani nemusi byt jen hormonama, haranim, dospivanim. Ale proste nevyuzitim, ac se to cloveku nezda.

To jen tak za me.

PS - kdyz by nekdo mel zkusenosti s projevovanim hlidaciho instinktu na cvicaku, sem s nimi, nase ho ma extra silny a pri cviceni ji ostatni psi rusi, vrci na ne, odhani je a nesmi se ke me nikdo priblizit, protoze cvicime. Mimo cviceni je to vpohode, zarli, to ano, ale kdyz drzim hracku tak je to prusvih, kdyz prijde pes bliz.

15.2.2016 14:01
scylla

XXX.XXX.150.32

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..."nevím, jak vám výcvik sedni/lehni pomůže se získáním důvěry psa"...
Scyllo, jednak nevím proč si myslíte, že na "cvičáku" se učí jen sedni, lehni, případně kousat. Musíte mít se cvičáky hodně špatnou zkušenost ( nebo žádnou).
Když jdu s fenou ven a cvičíme si cestou právě to sedni lehni ke mě zůstaň...atd. je nadšená, protože ví, že teď se plně věnuji jí. Nadšenější než když já telefonuju a ona si loví myši.
Pro mě tohle znamená prohlubování vztahu.
Byla bych ráda, kdybyste nám napsala, jak prohlubujete důvěru a vztah se psem vy. Není v tom ani za mák ironie, natož rýpnutí.
Jen rozšíření si poznatků, které je vždy ku prospěchu. Dík.

Ano, mám se cvičáky velice špatnou zkušenost a ještě tyto špatné zkušenosti rostou každou chvíli, dokonce i tady na Ifauně, když čtu názory těch, kdo se jako výcvikáři prezentují a jaké postupy používají a považují za normální a jaké zacházení se psem se jim zdá v pořádku, je mi z toho vysloveně nanic.

Já bych ráda věděla, jak cvičení sedni/lehni ovlivní to, že psovi vadí manipulace, najednou... takže tam muselo dojít ke zdravotnímu problému nebo k problému s důvěrou psa v majitele.

Protože se ke mě dostane to, co se výcvikářům přes veškeré snahy a postupy nepovedlo, mohu ze zkušenosti říct, že psi, kteří jako mladí a jako štěňata snášení otravování dětí nebo dokonce to, že slouží postiženým dětem jako denní canisterapeut, ale pak, pokud majitel psa nedobije, nedovolí mu odpočinek, rozptýlení a dobití baterek, pes vyhoří a odnese to šeredně na zdraví nebo na nervech, pes, který včera sloužil za matraci, dnes vyjede a má nervy v háji. Takže řeči typu, že pes nemá vyžití a kdesi cosi mohou být pravda, ale také nemusí, což nemůže nikdo vědět.
Postup - máš se psem (jakýkoli) problém, jdi na cvičák, je prostě cesta do háje.
Na cvičáku mu - stejně jako tady od výcvikářů - poradí - ukaž mu, kdo tu velí, pes musí, pes nesmí, případně on je rozcapený, srovnej si ho. Na druhé sortě cvičáků dostane poučení, že pes je sobec a pracuje jen za odměny a nafasuje klikr a bude kolem sebe zázet pamlsky. Je málo cvičáků, kde si položí otázku - PROČ to ten pes dělá nebo nedělá, jen se budou snažit nacpat psa do jedné nebo druhé šablony. Pak přitáhnou dvě dámy například fenko NO, ruce zafačované po lokty s tím, že je nezvladatelná a těžce aresivní a kdesi cosi, že jim na cvičáku poradili ostáč a vyvěšní, nepomohlo, tak prý jedině utratit. Tahle fenka 4 hodiny po tom, co jsem dámy vypoklonkovala, zaparkovala bez koše a s normálním obojkem v posteli mé dcery, kde žila do svých 12 let, bez náznaku agrese vůči nám a bez zájmu o ty, které neznala. To je jeden ze spousty případů. Ze cvičáku druhého typu přišla berňule a bšo....

Už jsem to tu psala, mohla jste si to dohledat. Dávám důraz na srozumitelnost, to znamená, že pes vždycky ví, co chci, aby dělal, vysvětlím mu to, pomůžu mu s tím. Chráním ho před protivnými psy a protivnými lidmi včetně namyšlených výcvikářů, nedávám nikdy z ruky vodítko cizímu člověku. Chci po psovi tolik, na kolik má, co ho baví a k čemu má vlohy. Chodíme na hodně dlouhé procházky, výlety, přenocujeme spolu, pracujeme spolu, odpočíváme spolu, pokud to jde, beru si je do práce a všude, kde to jde, s sebou. Neotravuji je u jídla, nedokazuji si na nich dominanci, komunikuji s nimi a oni se mnou a snažíme se, aby nám bylo spolu dobře. Nic složitého, ty naprosté, nejzákladnější základy.

15.2.2016 14:24

Přesně se ztotožňuji s tímto názorem a vůbec, názory scylly, jsou mi velmi blízké.

15.2.2016 14:38

Dík za odpověď.
Vlastně to dělám taky tak, jezdí se mnou do práce, přenocujeme spolu ( tedy v ložnici, venku už většinou nespím smajlík ), před protivnými psy ji taky chráním - hlavně když hárá, mám strach, že to neocení - u jídla ji neotravuji, sem tam otravuje ona mě, když se s ní dlouho nerozdělím, dominanci si taky nedokazuji, máme to asi tak na rovinu smajlík.
Jen se srozumitelností mám asi problém, mám poněkud narušenou koordinaci pohybů, tak možná někdy velí něco jiného tělo a něco jiného h.uba.
Všechno dobrý, jen za 5 let u mě nezapomněla na minulé režimy, ve kterých žila do roka. Už jsem to tu někde psala, když na ni houknu ( zvýším hlas a ona cítí, že jsem naštvaná ), začne se válet, plazit a cukat, jako bitý pes. A kdo na psa sem tam nehoukne - asi tak 1x za 2,3 měsíce- ( do zařvání to má daleko ).

15.2.2016 17:25
anonymx

XXX.XXX.138.19

scylla napsal(a):
Ano, mám se cvičáky velice špatnou zkušenost a ještě tyto špatné zkušenosti rostou každou chvíli, dokonce i tady na Ifauně, když čtu názory těch, kdo se jako výcvikáři prezentují a jaké postupy používají a považují za normální a jaké zacházení se psem se jim zdá v pořádku, je mi z toho vysloveně nanic.

Já bych ráda věděla, jak cvičení sedni/lehni ovlivní to, že psovi vadí manipulace, najednou... takže tam muselo dojít ke zdravotnímu problému nebo k problému s důvěrou psa v majitele.

Protože se ke mě dostane to, co se výcvikářům přes veškeré snahy a postupy nepovedlo, mohu ze zkušenosti říct, že psi, kteří jako mladí a jako štěňata snášení otravování dětí nebo dokonce to, že slouží postiženým dětem jako denní canisterapeut, ale pak, pokud majitel psa nedobije, nedovolí mu odpočinek, rozptýlení a dobití baterek, pes vyhoří a odnese to šeredně na zdraví nebo na nervech, pes, který včera sloužil za matraci, dnes vyjede a má nervy v háji. Takže řeči typu, že pes nemá vyžití a kdesi cosi mohou být pravda, ale také nemusí, což nemůže nikdo vědět.
Postup - máš se psem (jakýkoli) problém, jdi na cvičák, je prostě cesta do háje.
Na cvičáku mu - stejně jako tady od výcvikářů - poradí - ukaž mu, kdo tu velí, pes musí, pes nesmí, případně on je rozcapený, srovnej si ho. Na druhé sortě cvičáků dostane poučení, že pes je sobec a pracuje jen za odměny a nafasuje klikr a bude kolem sebe zázet pamlsky. Je málo cvičáků, kde si položí otázku - PROČ to ten pes dělá nebo nedělá, jen se budou snažit nacpat psa do jedné nebo druhé šablony. Pak přitáhnou dvě dámy například fenko NO, ruce zafačované po lokty s tím, že je nezvladatelná a těžce aresivní a kdesi cosi, že jim na cvičáku poradili ostáč a vyvěšní, nepomohlo, tak prý jedině utratit. Tahle fenka 4 hodiny po tom, co jsem dámy vypoklonkovala, zaparkovala bez koše a s normálním obojkem v posteli mé dcery, kde žila do svých 12 let, bez náznaku agrese vůči nám a bez zájmu o ty, které neznala. To je jeden ze spousty případů. Ze cvičáku druhého typu přišla berňule a bšo....

Už jsem to tu psala, mohla jste si to dohledat. Dávám důraz na srozumitelnost, to znamená, že pes vždycky ví, co chci, aby dělal, vysvětlím mu to, pomůžu mu s tím. Chráním ho před protivnými psy a protivnými lidmi včetně namyšlených výcvikářů, nedávám nikdy z ruky vodítko cizímu člověku. Chci po psovi tolik, na kolik má, co ho baví a k čemu má vlohy. Chodíme na hodně dlouhé procházky, výlety, přenocujeme spolu, pracujeme spolu, odpočíváme spolu, pokud to jde, beru si je do práce a všude, kde to jde, s sebou. Neotravuji je u jídla, nedokazuji si na nich dominanci, komunikuji s nimi a oni se mnou a snažíme se, aby nám bylo spolu dobře. Nic složitého, ty naprosté, nejzákladnější základy.

Tak mi to přece jenom nedá. Sice je to zřejmě zbytečné, protože Scylla má averzi vůči jakémukoliv výcviku (nedej bože psímu sportu) a o cvičáky ani tak nejde. Podle ní je totiž strašné zlo každý výcvik ať už je to dávno přežitý dril nebo pozitivní motivace. Vše je zlo.
Jak ovlivní sedni manipulaci? Třeba jen tím, že pes poslechne povel a nechá si navléct postroj a nebude se hystericky bránit, i kdyby to třeba mělo být po malých krůčcích a s pochvalou, odměnou.
Jdi na cvičák-není cesta do háje, tam totiž obvykle narazí na lidi, kteří psům rozumí.
To co píšete dále o cvičácích je absolutní nesmysl-v první řadě si lidi se psy hrají, hledá se společný kontakt, motivace, atd. Že pes něco musí - tak se necvičí už požehnaně let, v první řadě "musí" pes sám chtít a "musí" ho to bavit. To o té feně není nic jiného než demagogie, cvičák a údajné rady. Proč jste tedy majitelkám nevysvětlila jak na to?
Vámi hlásaná srozumitelnost je pro nás samozřejmost, ale 99% lidí si pod tímto pojmem neumí představit o co vůbec jde. A hlavně to aby pes vždy věděl co po něm chcete ho musíte naučit, ale jak jste již dříve někde psala, vy toho po svých psech moc nechcete.
Já jsem se svými psy 24 hodin denně, den co den, absolvují se mnou všechno, spí v posteli, u jídla je neotravuji, je nám spolu skvěle a už se těšíme na začátek kynologické sezóny a doufáme, že uspějeme na VS a budeme si to nádherně užívat.

Love vera

17.2.2016 19:47
Love vera

XXX.XXX.68.148

Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)

Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík