Uživatel s deaktivovaným účtem

Ahojte. Rád by som sa opýtal tých čo chovajú toho plemeno na ich skúsenosti a príbehy zo života. Na budúci rok mám možnosť kúpiť si fenku z kvalitného spojenia. Chcem sa venovať športovej kynológii. Ďakujem vopred za odpovede.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Ahojte. Rád by som sa opýtal tých čo chovajú toho plemeno na ich skúsenosti a príbehy zo života. Na budúci rok mám možnosť kúpiť si fenku z kvalitného spojenia. Chcem sa venovať športovej kynológii. Ďakujem vopred za odpovede.
Belgičák je úžasný pes, ale je poněkud náročnější na osobnost psovoda - není to pes pro každého, a pokud už s výcvikem nemáte zkušenosti, nebo nejste opravdu spravedlivý a pevný v nervech, tak bych raději volila NO. Ten vám odpustí nějakou tu chybu, a když se něco pokazí, tak to většinou jde spravit, malina vám neodpustí nic, a pro nováčka je těžké stíhat ten jejich drive a rychlé myšlenkové pochody
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Belgičák je úžasný pes, ale je poněkud náročnější na osobnost psovoda - není to pes pro každého, a pokud už s výcvikem nemáte zkušenosti, nebo nejste opravdu spravedlivý a pevný v nervech, tak bych raději volila NO. Ten vám odpustí nějakou tu chybu, a když se něco pokazí, tak to většinou jde spravit, malina vám neodpustí nic, a pro nováčka je těžké stíhat ten jejich drive a rychlé myšlenkové pochody
Zeptám se, jak je na tom třeba tervueren v porovnání s maliňákem? Babička ho měla, neměla nějak extra velké zkušenosti a s tervueren jim to klapalo. Ale už jen podle toho jak vidím makat maliny, tak tervueren nebude taková střela.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
Zeptám se, jak je na tom třeba tervueren v porovnání s maliňákem? Babička ho měla, neměla nějak extra velké zkušenosti a s tervueren jim to klapalo. Ale už jen podle toho jak vidím makat maliny, tak tervueren nebude taková střela.
Klasický tervueren je spíš taková kolie - většinou cíťa, a neunese nátlak. Proto se používají na různé psí sporty (třeba agility, poslušnosti, frisbee, pasení), ale obrany moc nedávají, a často mají i reakci na střelbu.
Pak jsou ale i pracovní linie BOT postavený na maliňácích (už i u nás je pár pracáků), a to jsou v podstatě maliny s chlupama
marcelaamax
napsal(a):
Jo, maliňáci jsou holt maliňáci. A Proto do budoucna uvažuji o australským honáckým
A já se teda zase přidám. Je podle vás rozdíl mezi tervuerenem a groenendaelem?
Protože třeba najít video obranáře groenendaela jde celkem v pohodě a ten pes má i celkem slušný drive, kdežto najít video pracujícího tervíka (Ne toho, co zmiňuje pišišvor) je celkem problém. Já žil výdycky v domnění, že jsou prakticky stejní.
https://www.youtube.com/watch?v=VdYxHUi_er0.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
imattree
napsal(a):
A já se teda zase přidám. Je podle vás rozdíl mezi tervuerenem a groenendaelem?
Protože třeba najít video obranáře groenendaela jde celkem v pohodě a ten pes má i celkem slušný drive, kdežto najít video pracujícího tervíka (Ne toho, co zmiňuje pišišvor) je celkem problém. Já žil výdycky v domnění, že jsou prakticky stejní.
https://www.youtube.com/watch?v=VdYxHUi_er0.
Tak zrovna tohle byl už vzhledově typický pracák, a navíc měl matku tervuerenku a otce gréna (mezivarietní krytí). Jinak klasický exterierový Groenendael je v povaze ještě měkčí než ten exterierový tervík
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak zrovna tohle byl už vzhledově typický pracák, a navíc měl matku tervuerenku a otce gréna (mezivarietní krytí). Jinak klasický exterierový Groenendael je v povaze ještě měkčí než ten exterierový tervík
Pro představu tady je srovnání vzhledu exterierového gréna (těch je 99%) a pracáka - ext. je vzhledově i povahově jemná dámička s hlavou a chlupama kolie, kdežto pracák je "normální" pes. A tervuereni to mají tak nějak podobně.
Tervuerena jsme meli kdyz byla mala. Fenka spise bazlivejsi, ale na druhou stranu to byl pes na vystavy. Malokdy jsem videla tervika pracovne zalozeneho. Rekla bych, ze je to i pes do rodiny. Byla k nam jako k neposednym detem velmi tolerantni ale neumela hlidat a ke kocaru i domu by zlodeje snad i doprovodila.
Pokud chcete malinu tak si dobre promyslete jestli to zvladnete. Je to opravdu narocny pes co neodpousti chyby. Ve vycviku a vychove musite mit pevnou ruku, ale ne psa "mucit a nutit". Malina neni pro kazdeho, ale pro jisteho psovoda co mu zaridi kvalitni zivot a hlavne z nej vybije tu nekonecnou energii co v sobe schovava. Vim, ze pro pana udela cokoliv ale cvicit se s nim musi opravdu citlove a poctive. Nas dřívější cvicak byl dukazem, ze malina neni pes pro začátečníky a se skazenou malinou je opravdu prace az nad hlavu :).
Http://cs.working-dog.eu/dogs-details/2435702/Baxter-Ostraryka
Tady na tom odkazu si nejedete dolu jsou tam videa a mrkněte na první video, ma rozmazanou uvodní stránku a takto vypadá život s malinou...akorát že postupně jak roste se to stupnuje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
Http://cs.working-dog.eu/dogs-details/2435702/Baxter-Ostraryka
Tady na tom odkazu si nejedete dolu jsou tam videa a mrkněte na první video, ma rozmazanou uvodní stránku a takto vypadá život s malinou...akorát že postupně jak roste se to stupnuje
To video nemá chybu a vydá za 1000 slov
mishaad
napsal(a):
Tervuerena jsme meli kdyz byla mala. Fenka spise bazlivejsi, ale na druhou stranu to byl pes na vystavy. Malokdy jsem videla tervika pracovne zalozeneho. Rekla bych, ze je to i pes do rodiny. Byla k nam jako k neposednym detem velmi tolerantni ale neumela hlidat a ke kocaru i domu by zlodeje snad i doprovodila.
Pokud chcete malinu tak si dobre promyslete jestli to zvladnete. Je to opravdu narocny pes co neodpousti chyby. Ve vycviku a vychove musite mit pevnou ruku, ale ne psa "mucit a nutit". Malina neni pro kazdeho, ale pro jisteho psovoda co mu zaridi kvalitni zivot a hlavne z nej vybije tu nekonecnou energii co v sobe schovava. Vim, ze pro pana udela cokoliv ale cvicit se s nim musi opravdu citlove a poctive. Nas dřívější cvicak byl dukazem, ze malina neni pes pro začátečníky a se skazenou malinou je opravdu prace az nad hlavu :).
Babička měla tervuerena právě čistě jako rodinného psa. Měla psa, bázlivý nebyl vůbec, hlídač byl dobrý, a nás jako vnoučata miloval a nechal si líbit všechno. Na výstavě s ním byli jednou, ani už nevím jak dopadli, ale nebavilo je to. Uměl základní povely. Ale pamatuji si, že pokud něco udělat nechtěl, tak se zaseknul a prostě to neudělal.

RomčaJelča
napsal(a):
AUS doporučuji - máme .
Ak sa nemýlim, tak Conty myslela autrálskeho dobytkárskeho psa a nie AUS.
Je to pes od psa. Jake si to udelas takove to mas Ja mam Labradora... Pry spatne hlidaji, nejsou vhodni k sluzebnimu vycviku. No ja mam asi pravy opak, lovecky vycvik a ani aport ho moc nebere. Za to obrany to je jeho zivel a umi velmi razantne zakrocit.
Proto i tervik nebo malina muze mit uplne jinou povahu nez se nekde doctete. Stene muze byt od mala bazlive, plache a na druhou stranu muze byt vysoce vznetlive a dominantní. U takovych plemen bych peclive vybirala a hlavne parkrat navstivila chovatele a pozorovala chovani. U nas se rikavalo "Malina to je diagnoza" a mam pocit ze je to pravda. Ale kdo to s nimi opravdu umi nenajde lepsiho partaka. Doporučila bych nejake akce kde jsou maliny aby člověk vedel jake jsou aspon z vaseho pohledu a jak dokazi pracovat. Se spravnym psovodem predvadi neuveritelne veci a jejich zapaleni pro vec se mi opravdu libi
Je to pes od psa. Jake si to udelas takove to mas Ja mam Labradora... Pry spatne hlidaji, nejsou vhodni k sluzebnimu vycviku. No ja mam asi pravy opak, lovecky vycvik a ani aport ho moc nebere. Za to obrany to je jeho zivel a umi velmi razantne zakrocit
To ale není typická povaha, máte doma výjimku, a rozhodně bych netvrdila, že tohle se dá udělat z každého labradora. Máte jen labradora se "špatnou" povahou.
napsal(a):
Ak sa nemýlim, tak Conty myslela autrálskeho dobytkárskeho psa a nie AUS.
A to je prosím jaký? Já znám jen australského ovčáka. Říká se jim taky někdy "ausí". Jo tak, už jsem omrkla wikipedii, takže beru zpět.
No tak - s prominutím AUS se mi tedy na pohled líbí víc
.
mishaad
napsal(a):
Je to pes od psa. Jake si to udelas takove to mas Ja mam Labradora... Pry spatne hlidaji, nejsou vhodni k sluzebnimu vycviku. No ja mam asi pravy opak, lovecky vycvik a ani aport ho moc nebere. Za to obrany to je jeho zivel a umi velmi razantne zakrocit.
Proto i tervik nebo malina muze mit uplne jinou povahu nez se nekde doctete. Stene muze byt od mala bazlive, plache a na druhou stranu muze byt vysoce vznetlive a dominantní. U takovych plemen bych peclive vybirala a hlavne parkrat navstivila chovatele a pozorovala chovani. U nas se rikavalo "Malina to je diagnoza" a mam pocit ze je to pravda. Ale kdo to s nimi opravdu umi nenajde lepsiho partaka. Doporučila bych nejake akce kde jsou maliny aby člověk vedel jake jsou aspon z vaseho pohledu a jak dokazi pracovat. Se spravnym psovodem predvadi neuveritelne veci a jejich zapaleni pro vec se mi opravdu libi
Som z toho prispevku zmatena. Plati teda "Jake si to udelas takove to mas" alebo plati zvysok prispevku - ze teda treba peclive vybirat? Lebo vsak ak plati ta prva veta, tak clovek zoberie hocico, spravi si to take ake to chce mat, a hotovo. Ci uz malina alebo dlhosrsta kolia
RomčaJelča
napsal(a):
A to je prosím jaký? Já znám jen australského ovčáka. Říká se jim taky někdy "ausí". Jo tak, už jsem omrkla wikipedii, takže beru zpět.
No tak - s prominutím AUS se mi tedy na pohled líbí víc
.
Hmm, ale já se dívám spíš na povahu a nač jej chci. Myslím, že AO je pro mě moc akční a Já si potřebuji občas taky odpočinout . ACD mi asi bude vyhovovat víc, když se mnou bude běhat u kola, chodit na tůry i lenošit na gauči
"Hmm, ale já se dívám spíš na povahu a nač jej chci. Myslím, že AO je pro mě moc akční "
Samozřejmě chápu. Já jsem do té naší ausí úplně zblázněná, jak mi připadá krásná. Akční tedy je, ale celé hodiny s námi leží v pokoji, v našem bytě. Ono je to výchovou: jsem slabý článek, tudíž se mnou je pes naprosto temperamentní, rozdivočelý. Jakmile přijde zeť, pes je jak pěna a jen leží.