Ahoj všem, ráda bych poptala zkušenost s odnaučením chození psa na určitá místa na zahradě. Jde o to, že naše štěndo, které sice ještě je v telecím věku lítá nekontrolovaně po zahradě a rozhrabává záhony, skáče na venkovní dveře a hlavně na fasádu kolem oken a dveří. Bydlíme v podnájmu a nechceme tady domácím drancovat zahradu a dům. Jsou tady určitá místa, kde může probíhat, ale rádi bychom, aby se naučil nechodit do těch záhonů a rozhrabávat je. Když jsme s ním venku a řekneme, že nesmí, tak hledí a nechápe, nevím, jak mu to mám vysvětlit. Na cvičáku mi poradili různé postřiky, ale nejsem si jistá jejich účinnosti. Když škrábe na dveře, tak jen ukážu přes dveře a přestane, ale pak to udělá znova. :( Jsem z toho už zoufalá. Domácí nám štěndo pouští ven, když jsme v práci a u nich neposlouchá už vůbec. Byla bych ráda za jakékoliv rady. Chci to vyřešit dokud je ještě malý a "tvárný". Děkuji.
Dveře jsem řešil tím, že jsem je proti nim prudce otevřel. Nijak jsem na ně nereagoval a zase zavřel, tak aby se naučili, že pokud budou skákat, přijde jen nepříjemnost a ne člověk.
Záhony jsou složitější věc, začal bych nějakou výraznou vizuální bariérou a jakmile by se přes ni začalo dostávat řekl bych jasné, výrazné NE a pokud bych nepřestal šel bych a "odhodil" ho mimo záhonek. (Nadzvednout a rychle spíše poodstrčit dvacet cm mimo, ale žádné mazlení nebo tak něco). Až se naučí, že za tu bariéru nesmí, začal bych ji postupně snižovat, až tak, aby se to spojil jen s trochu jiným povrchem záhonku.
Tak my máme úplně stejný problém. Akorát naší feně je už skoro pět. Dlouho jsme bydleli v bytě a teď jsme taky v podnájmu v baráčku a zahrada vypadá příšerně Ona teda hlavně neustále běhá podél plotu a štěká na psy a už i na lidi ( což jsem vždycky nesnášela, když jsem chodila okolo domů a za plotem na mě ňafal nepříčetný pes), ale hlavně už nemáme skoro žádný trávník jak to rozběhala! Taky by mě zajímalo jak jí to odnaučit...
Monika28
napsal(a):
Tak my máme úplně stejný problém. Akorát naší feně je už skoro pět. Dlouho jsme bydleli v bytě a teď jsme taky v podnájmu v baráčku a zahrada vypadá příšerně Ona teda hlavně neustále běhá podél plotu a štěká na psy a už i na lidi ( což jsem vždycky nesnášela, když jsem chodila okolo domů a za plotem na mě ňafal nepříčetný pes), ale hlavně už nemáme skoro žádný trávník jak to rozběhala! Taky by mě zajímalo jak jí to odnaučit...
A co ji chcete odnaučit? Pokud nechcete mít "rozběhaný" trávník, nesmíte fenku pouštět na zahradu, když je mokro. A štěkání na psy za plotem se také těžko odnaučí, pro většinu psů je to prostě přirozená věc.
Fenku na procházkách pořádně unavte, ale krásný trávník a větší pes bohužel nejdou moc dohromady.
Pro zadavatelku
Chce to trpělivost, ale vychovat psa, aby nechodil do záhonů není nemožné. Já jsem to dělala tak, že vždy, když fenka šla do záhonku, oddělala jsem ji a řekla cestička (to slůvko je na vás). Jak odrostla, začala opravdu chodit jen po cestičkách mezi záhony.
Trávník:
1) zátěžové osivo, např, na fotbalová hřiště
2) nechat trávu alespoň rok pořádně zakořenit, aniž by ji psy ničili (Rozdělit zahradu na části)
3) hnojit
Pokud máte silný trávník, tak to psi vyběhají jen na určitých trasách (Podobně, jako se dělají cesty v parku) a zbytek se vždycky nějak vzpamatuje, ale musí mít silný základ, ne to rozdupat po prvním sekání.
sufle
napsal(a):
A co ji chcete odnaučit? Pokud nechcete mít "rozběhaný" trávník, nesmíte fenku pouštět na zahradu, když je mokro. A štěkání na psy za plotem se také těžko odnaučí, pro většinu psů je to prostě přirozená věc.
Fenku na procházkách pořádně unavte, ale krásný trávník a větší pes bohužel nejdou moc dohromady.
Pro zadavatelku
Chce to trpělivost, ale vychovat psa, aby nechodil do záhonů není nemožné. Já jsem to dělala tak, že vždy, když fenka šla do záhonku, oddělala jsem ji a řekla cestička (to slůvko je na vás). Jak odrostla, začala opravdu chodit jen po cestičkách mezi záhony.
Tak to bych ji nesměla pustit ven celou zimu.. Chtěla bych odnaučit to, že ma histerák když vidí cokoliv za plotem. Už ho začala i podhrabávat. A máme dva, pes je v klidu a to je ještě větší. Je mi jasný, že nebudeme mít anglickej trávník, ale teď to vypada jak kdyby tam v životě nerostlo zrnko trávy a jen hluboké bahno..
Tak to s nimi budete muset trávit VĚTŠINU času co jsou na zahradě a jakmile uvidíte, že někdo jde, zavoláte si je k sobě, v klidu, bez řevu atd. a budete si držet jejich pozornost, dokud chodci nepřejdou, ale musíte být opravdu striktní a rychlejší než a hlavně v klidu. Stejně tak je můžete chytit, pokud běhají u plotu, ale ne je honit nebo se s nimi prát atd. Chytit a uklidnit, až se uklidní a někdo přejde dát pamlsek a volno. Křičením, okřikováním, atd. nic moc nevyřešíte, leda, že byste měla na 100% (!) naučené ne. Protože pokud není na 100% naučené a pes nereaguje na pouhé vyslovení slova tím, že se zastaví a přestane dělat jakoukoli činost, bude na povel reagovat méně a méně.
imattree
napsal(a):
Tak to s nimi budete muset trávit VĚTŠINU času co jsou na zahradě a jakmile uvidíte, že někdo jde, zavoláte si je k sobě, v klidu, bez řevu atd. a budete si držet jejich pozornost, dokud chodci nepřejdou, ale musíte být opravdu striktní a rychlejší než a hlavně v klidu. Stejně tak je můžete chytit, pokud běhají u plotu, ale ne je honit nebo se s nimi prát atd. Chytit a uklidnit, až se uklidní a někdo přejde dát pamlsek a volno. Křičením, okřikováním, atd. nic moc nevyřešíte, leda, že byste měla na 100% (!) naučené ne. Protože pokud není na 100% naučené a pes nereaguje na pouhé vyslovení slova tím, že se zastaví a přestane dělat jakoukoli činost, bude na povel reagovat méně a méně.
Když jsem na zahradě s nimi tak jí přivolám a udržim povelem sedni nebo zůstaň. Ten druhý ani neběha ten si cizích psů vůbec neběhá, ale u ní mi přijde, že jí uplně vypne..
Monika28
napsal(a):
Když jsem na zahradě s nimi tak jí přivolám a udržim povelem sedni nebo zůstaň. Ten druhý ani neběha ten si cizích psů vůbec neběhá, ale u ní mi přijde, že jí uplně vypne..
Tak to přesně dělat, ale striktně a pořád, jinak to k ničemu nepovede, stylem jednou ano, jendou ne.
Jenže roblém je, že jsou venku celý den. Jakmile je vezmeme domů tak fnuká, že chce ven. Snažím se s nimi chodit na procházky co to jde, ale s prckem a dvouma psama to je složitější a ona je hrozně hyperaktivní... V létě to je lepší, že jsme raky pořád venku a zabavíme ji, ale teď je to katastrofa.
No to je těžké radit, protože jinak to než důsledností to nejde. Protože ten pes teď chápe, co má dělat pokud jste na zahradě, vy potřebujete vybudovat podmíněný reflex, aby to dělal, i když tam nejste. Pokud je pravda, že říkáte, že se vám ji daří odvolat, i když hlídá, tak by mohlo být řešením, že POKAŽDÉ, když uslyšíte štěkot, vykouknete ze dveří, zavoláte psy a počkáte, až chodec přejde. Pokud to budete dělat pokaždé, měl by se vytvořit reflex, že kdykoli někdo půjde psi přiběhnou ke dveřím, tam je ale problém, že podmíněný reflex se musí stále udržovat, takže nejde přestat po té, co to začnou dělat.
Monika28
napsal(a):
Jo, jo s poslusností problém nemá. Takže to by mohlo fungovat.. určitě to zkusim
No, pokud nejste s fenkou venku pořád (což je nemožné), pochybuji, že se to odnaučí. Kór, když je taková hyperaktivka. Úspěch bude, pokud přestane běhat k plotu ve vaší přítomnosti. Z našich pěti psů, co jsme měli, tři za plotem štěkali (pouze pokud šel pes, na lidi ne) a dva prostě neštěkali. Myslím, že je to hodně o povaze a temperamentu každého jedince.
Tak po dvou dnech jsme prostě byli s přítelem non-stop na zahradě se psem, jeden nás na něj volal nad záhonem, druhý pod záhonem, zdá se, že už malinko chápe, že přes záhony s kůrou se neběhá- zbylé prostranství nám nevadí, jde jen o záhony a skákání na fasádu a dveře. Na dveře a fasádu jsme nastříkali postřik, který by u měl smrdět. Tak uvidíme, jakou to bude mít účinnost. :)
Ten náš opičák je takový, že je chvíli doma,10 min na zahradě,5 min doma, pak zase letí ven, takže bylo velmi těžké s ním lítat. :) Měla jsem fakt strach, protože si s domácími nechceme zničit vztah, ale naštěstí to vypadá na dobré cestě. :)
Samozřejmě, že na procházky chodí a když jsme doma je nám líto ho nepouštět, kdy on chce. :).
Maju2
napsal(a):
Tak po dvou dnech jsme prostě byli s přítelem non-stop na zahradě se psem, jeden nás na něj volal nad záhonem, druhý pod záhonem, zdá se, že už malinko chápe, že přes záhony s kůrou se neběhá- zbylé prostranství nám nevadí, jde jen o záhony a skákání na fasádu a dveře. Na dveře a fasádu jsme nastříkali postřik, který by u měl smrdět. Tak uvidíme, jakou to bude mít účinnost. :)
Ten náš opičák je takový, že je chvíli doma,10 min na zahradě,5 min doma, pak zase letí ven, takže bylo velmi těžké s ním lítat. :) Měla jsem fakt strach, protože si s domácími nechceme zničit vztah, ale naštěstí to vypadá na dobré cestě. :)
Samozřejmě, že na procházky chodí a když jsme doma je nám líto ho nepouštět, kdy on chce. :).
Myslím, že postupujete správně, je to ještě štěňátko, určitě to časem pochopí.