Máte někdo zkušenosti s tímto plemenem? Poslední dobou mě hodně zaujalo, ale osobně žádného neznám, tak by mě zajímalo, jaký holanďan opravdu je?
Určitě nemám v plánu si teď pořizovat dalšího psa, jen si chci "rozšířit rozhled". Ovčáci mě nikdy moc nebrali, ale tenhle mě fakt zaujal. Zajímala by mě hlavně povaha, co se týče spolupráce s člověkem, když je to ovčák tak bych řekla, že bude spolupracovat rád s člověkem, ale někde zase čtu, že je spíše samostatný.
Hodí se tento pes na sportovní kynologii? Našla jsem jedince, kteří se tomu věnují.
Jak je na tom se vztahem k cizím lidem, psům, zvěři?
Jak je na tom se zdravím?
A jak se asi pohybuje cena? Našla jsem inzerát, sice z roku 2012 myslím, ale byla tam štěňata po pracovně vedených rodičích za 10 000 Kč, což mě celkem překvapilo.
Osobně jsem na živo viděla jen dvě malá štěnda, které bral pán na cvičák, protože je potřeboval socializovat jak s lidmi, tak se psy - byla hodně bázlivá - ale nevím právě, zda je to normální jev u tohoto plemene, nebo jestli u štěňat bylo něco zanedbáno.
Vím, že hodně se dá ovlivnit výchovou, socializací atd, že jsou výjimky, ale zajímá mě povaha typická pro tohle plemeno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
Máte někdo zkušenosti s tímto plemenem? Poslední dobou mě hodně zaujalo, ale osobně žádného neznám, tak by mě zajímalo, jaký holanďan opravdu je?
Určitě nemám v plánu si teď pořizovat dalšího psa, jen si chci "rozšířit rozhled". Ovčáci mě nikdy moc nebrali, ale tenhle mě fakt zaujal. Zajímala by mě hlavně povaha, co se týče spolupráce s člověkem, když je to ovčák tak bych řekla, že bude spolupracovat rád s člověkem, ale někde zase čtu, že je spíše samostatný.
Hodí se tento pes na sportovní kynologii? Našla jsem jedince, kteří se tomu věnují.
Jak je na tom se vztahem k cizím lidem, psům, zvěři?
Jak je na tom se zdravím?
A jak se asi pohybuje cena? Našla jsem inzerát, sice z roku 2012 myslím, ale byla tam štěňata po pracovně vedených rodičích za 10 000 Kč, což mě celkem překvapilo.
Osobně jsem na živo viděla jen dvě malá štěnda, které bral pán na cvičák, protože je potřeboval socializovat jak s lidmi, tak se psy - byla hodně bázlivá - ale nevím právě, zda je to normální jev u tohoto plemene, nebo jestli u štěňat bylo něco zanedbáno.
Vím, že hodně se dá ovlivnit výchovou, socializací atd, že jsou výjimky, ale zajímá mě povaha typická pro tohle plemeno.
S holanďákem je to hodně podobný jako s maliňákem - mají výstavní a pracovní linii.
Výstaváci jsou takoví bázliví plašani, a v ČR se bohužel chovají víceméně jen exterieráci
Pracovní HO mají v rodokmenech maliňáky, a v zemích kde se dělá ring (Francie, Holandsko, Belgie) se pracáci běžně chovají, a povahově se blíží pracovním malinám. Problém je v tom, že funkcionářům v ČR se tito psi nehodí do krámu (nepotřebují konkurenci, a už vůbec ne s dobrou povahou), takže vymysleli genetický test na barvu, a dělají peklo těm, co nesou žlutý gen (po malinách, takže víceméne celá prac. linie), takže tady v podstatě chovat pracovní HO nelze, protože i když si importujete pracovní fenu, tak ji musíte nakrýt exterierákem, protože pracovního HO bez žlutého genu nenajdete. Tahle specialita platí pouze v ČR, a chovatelé z vyspělých zemí si nad tím ťukají na čelo . Co vím, tak čistě pracovní HO odchovává CHS Z Kimovy smečky, ale štěňata plánují až za rok.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S holanďákem je to hodně podobný jako s maliňákem - mají výstavní a pracovní linii.
Výstaváci jsou takoví bázliví plašani, a v ČR se bohužel chovají víceméně jen exterieráci
Pracovní HO mají v rodokmenech maliňáky, a v zemích kde se dělá ring (Francie, Holandsko, Belgie) se pracáci běžně chovají, a povahově se blíží pracovním malinám. Problém je v tom, že funkcionářům v ČR se tito psi nehodí do krámu (nepotřebují konkurenci, a už vůbec ne s dobrou povahou), takže vymysleli genetický test na barvu, a dělají peklo těm, co nesou žlutý gen (po malinách, takže víceméne celá prac. linie), takže tady v podstatě chovat pracovní HO nelze, protože i když si importujete pracovní fenu, tak ji musíte nakrýt exterierákem, protože pracovního HO bez žlutého genu nenajdete. Tahle specialita platí pouze v ČR, a chovatelé z vyspělých zemí si nad tím ťukají na čelo . Co vím, tak čistě pracovní HO odchovává CHS Z Kimovy smečky, ale štěňata plánují až za rok.
Já štěně neplánuji, ptám se jen ze zajímavosti
Takže pracák holanďan se dá povahou přirovnat k malině?
Pán na cvičáku je měl právě na cvičení, nejdříve cvičil NO a pak si pořídil dva holanďany, ale jestli měl exterieráky nebo pracáky nevím, ale bázlivý byli hodně. Ani nevím, kam se s nimi dostal, viděla jsem je jen jako štěňata a už je to dlouho.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
Já štěně neplánuji, ptám se jen ze zajímavosti
Takže pracák holanďan se dá povahou přirovnat k malině?
Pán na cvičáku je měl právě na cvičení, nejdříve cvičil NO a pak si pořídil dva holanďany, ale jestli měl exterieráky nebo pracáky nevím, ale bázlivý byli hodně. Ani nevím, kam se s nimi dostal, viděla jsem je jen jako štěňata a už je to dlouho.
Jj, pracovní HO se hodně používají na ring, a to je na povahu absolutně nejnáročnější odvětví.
Pokud je to několik let, tak to pracáky neměl určitě, protože tady ani žádní nebyli.
Já dřív taky holanďana chtěla, ale když jsem viděla ty povahy tady, tak mě to přešlo
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jj, pracovní HO se hodně používají na ring, a to je na povahu absolutně nejnáročnější odvětví.
Pokud je to několik let, tak to pracáky neměl určitě, protože tady ani žádní nebyli.
Já dřív taky holanďana chtěla, ale když jsem viděla ty povahy tady, tak mě to přešlo
No, mohlo by to být asi tak 9 let typuji. Je fakt, že ta štěňata se fakt bála všeho...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
Tak jsme o víkendu měli na cvičáku srandamač, a byl tam pán s holanďanem, pracákem. Krásnej pes, fakt hodně podobný maliňákovi. Byli moc šikovní, ale věnují se prý hlavně záchranařině.
Nevíte jméno psa?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ja nedávno viděla krasného holandana fakt super pes krásnej, velkej, hlavatej takovej v typu pracovních ringo malin..ale ked začal na place kousat... no dílo sice panička měla tisíc omluv a vymluv proč to nejde ale prostě srágora..Některé kluby a někteří chovatele by zasloužili kopanec...do pr..e.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ivulka2
napsal(a):
Ja nedávno viděla krasného holandana fakt super pes krásnej, velkej, hlavatej takovej v typu pracovních ringo malin..ale ked začal na place kousat... no dílo sice panička měla tisíc omluv a vymluv proč to nejde ale prostě srágora..Některé kluby a někteří chovatele by zasloužili kopanec...do pr..e.
V Beneluxu, francii, ale i treba v US armade, se s HO docela dost cvici, jakkoli BOM je samozrejme nejvic.
Treba tenhle nevypada, ze by se mu kousat nechtelo:
https://youtu.be/W12bGZ0D97c.
US armada:.
Jinak myslim, ze by zadavatelka dotazu, pokud bude mit moznost, mela urcite navstivt Mistrovstvi sveta holandaku, ktere se z mesic a pul kona v Koline (v tom v CR, na Labi, ne nad Rynem:), podivat se na psy, popovidat se apod.
http://www.wdsf.cz/2016.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jezicek
napsal(a):
V Beneluxu, francii, ale i treba v US armade, se s HO docela dost cvici, jakkoli BOM je samozrejme nejvic.
Treba tenhle nevypada, ze by se mu kousat nechtelo:
https://youtu.be/W12bGZ0D97c.
US armada:.
Benelux jo, ale ti amíci mají dovezený psy z Evropy, který v drtivé většině koupili už vycvičený (minimálně v přípravě).
jezicek
napsal(a):
Jinak myslim, ze by zadavatelka dotazu, pokud bude mit moznost, mela urcite navstivt Mistrovstvi sveta holandaku, ktere se z mesic a pul kona v Koline (v tom v CR, na Labi, ne nad Rynem:), podivat se na psy, popovidat se apod.
http://www.wdsf.cz/2016.
Jéé Kolín mám kousek, díky za info
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
inspektor pišišvor: znáte?
Osobně ne, ale vím, že sem ta čubina byla dovezená, a je z čisté pracovní linie, a má myslím nějaký psy z registru v rodokmenu, takže nevím jestli byla použitá v chovu (a pokud ano, tak pána pro "zkvalitnění" donutili krýt nějakým vystrašeným exterierákem).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Osobně ne, ale vím, že sem ta čubina byla dovezená, a je z čisté pracovní linie, a má myslím nějaký psy z registru v rodokmenu, takže nevím jestli byla použitá v chovu (a pokud ano, tak pána pro "zkvalitnění" donutili krýt nějakým vystrašeným exterierákem).
Jestli byla použita v chovu také nevím, na internetu jsem o ní nenašla skoro žádné informace.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
... to je jako když mi doporučovali pro zkvalitnění malin krýt ringovou malinu českým exterierakem..prej ma hodně zkoušek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
... to je jako když mi doporučovali pro zkvalitnění malin krýt ringovou malinu českým exterierakem..prej ma hodně zkoušek
A vsadím se, že ten exterierák byl paní poradkyně chovu
Naštěstí mají lidi od malin víc rozumu, že ta paní, co tam sedí, a takové moudré rady je nechávají chladnými!
... a taky mají oproti HO výhodu, široké chovatelské základny - holanďáci jsou v tomhle v dost blbé situaci
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A vsadím se, že ten exterierák byl paní poradkyně chovu
Naštěstí mají lidi od malin víc rozumu, že ta paní, co tam sedí, a takové moudré rady je nechávají chladnými!
... a taky mají oproti HO výhodu, široké chovatelské základny - holanďáci jsou v tomhle v dost blbé situaci
Je škoda že u holandáku není větší základna, viděla jsem několik francouzkých ringových psu a jsou srovnatelní s malinama jak velikostí, typem tak hlavně tvrdostí a povahou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
Je škoda že u holandáku není větší základna, viděla jsem několik francouzkých ringových psu a jsou srovnatelní s malinama jak velikostí, typem tak hlavně tvrdostí a povahou.
Ona by i ta základna vznikla, ale jak to chcete udělat, když vám v ČR kvalitního pracáka neumožní použít v chovu - tím, že vám nařídí fenu krýt exterierákem, protože nese žlutý gen, nebo má nějakýho předka z registru (což mají taky skoro všichni), a pes si neškrtne vůbec?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ona by i ta základna vznikla, ale jak to chcete udělat, když vám v ČR kvalitního pracáka neumožní použít v chovu - tím, že vám nařídí fenu krýt exterierákem, protože nese žlutý gen, nebo má nějakýho předka z registru (což mají taky skoro všichni), a pes si neškrtne vůbec?
Možnou cestou by bylo založení vlastního klubu s určením vlastních podmínek uchovnění a tak umožnit kvalitním pracovním zvířatum uplatnění v chovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
Možnou cestou by bylo založení vlastního klubu s určením vlastních podmínek uchovnění a tak umožnit kvalitním pracovním zvířatum uplatnění v chovu.
Oni jsou pod málopočetnýma, ale tam by nový klub asi nepomohl, protože v tom stávajícím mají jako podmínku ten genetický test na barvu, a nový klub nesmí mít podmínky mírnější, takže tihle ti si to ošéfovali hodně vychcaně . Nejhorší je, že je to nesmysl, který nikde jinde neplatí, a všechny vyspělý země, včetně holandska si nad tím klepou na čelo!
Když chce český majitel nakrýt v zahraničí fenu, tak musí donutit majitele psa (kterýmu je nějaká česká fena úplně někde, stojí ho to prachy a čas), aby udělal genetický test na barvu, a když tam bude mít žíhaný/žlutý (což je u pracáka pravděpodobný), tak mu majitel feny řekne: "jéé, sory, tak já zkusím někoho jinýho..."
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oni jsou pod málopočetnýma, ale tam by nový klub asi nepomohl, protože v tom stávajícím mají jako podmínku ten genetický test na barvu, a nový klub nesmí mít podmínky mírnější, takže tihle ti si to ošéfovali hodně vychcaně . Nejhorší je, že je to nesmysl, který nikde jinde neplatí, a všechny vyspělý země, včetně holandska si nad tím klepou na čelo!
Když chce český majitel nakrýt v zahraničí fenu, tak musí donutit majitele psa (kterýmu je nějaká česká fena úplně někde, stojí ho to prachy a čas), aby udělal genetický test na barvu, a když tam bude mít žíhaný/žlutý (což je u pracáka pravděpodobný), tak mu majitel feny řekne: "jéé, sory, tak já zkusím někoho jinýho..."
A proč tam nesmí být ten žlutý nebo žíhaný gen?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to je docela mazec... pak jedině změnit vedení klubu a změnit podmínky v tom stávajícím, někdy žasnu jak jsou někteří chovatele hloupí a nevidí si na špičku nosu.Co by některá plemena dala za možnost oživení krve a tady to vlastně pár pitomcu znemožnilo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
A proč tam nesmí být ten žlutý nebo žíhaný gen?
V čechách se chce, aby měl pes na obou lokusech žíhaný - tzn homozygot pro žíhanou barvu.
Ale vzhledem k tomu že HO a BO mají společné předky, a dodnes se v zemi původu do pracovních HO semtam přilije krev maliny, tak prostě ten žlutý gen recesivně nesou, i když sami jsou žíhaní.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
Tak to je docela mazec... pak jedině změnit vedení klubu a změnit podmínky v tom stávajícím, někdy žasnu jak jsou někteří chovatele hloupí a nevidí si na špičku nosu.Co by některá plemena dala za možnost oživení krve a tady to vlastně pár pitomcu znemožnilo.
V čr se jede od začátku jen na exterier, takže jsou v převaze, aby tady měl někdo psy se super povahama, když oni mají vystrašený chudáčky, tak to je to poslední, co by vedení klubu chtělo

V Čechách jsme vždycky papežtější nežli papaž. Snad by měly platit podmínky platné v zemi původu. A ne aby tu někdo přetvářel dovezené plemeno k obrazu svému - českému.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V čr se jede od začátku jen na exterier, takže jsou v převaze, aby tady měl někdo psy se super povahama, když oni mají vystrašený chudáčky, tak to je to poslední, co by vedení klubu chtělo
Škoda, jen mě překvapuje že si dají jako podmínky uchovnění něco co jde proti puvodu plemene a navíc něco co odporuje i podmínkách v zemi puvodu a všude okolo, čímž si vlastně znemožní jakýkoliv posun plemene, vždyt nebudou mít postupně čím krýt.

ivulka2
napsal(a):
Škoda, jen mě překvapuje že si dají jako podmínky uchovnění něco co jde proti puvodu plemene a navíc něco co odporuje i podmínkách v zemi puvodu a všude okolo, čímž si vlastně znemožní jakýkoliv posun plemene, vždyt nebudou mít postupně čím krýt.
Posun plemene právě zajistí. Tak, že už ho v zemi původu nepoznají. Nebude to první plemeno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
V Čechách jsme vždycky papežtější nežli papaž. Snad by měly platit podmínky platné v zemi původu. A ne aby tu někdo přetvářel dovezené plemeno k obrazu svému - českému.
To je pravda, ale v čr je tohle u spousty plemen - jako pokud je široká chovná základna, a je dost kvalitních nepříbuzných jedinců, tak to beru, ale u takto málopočetnýho plemene mi to fakt příjde na hlavu, a hlavně ke škodě plemene
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To je pravda, ale v čr je tohle u spousty plemen - jako pokud je široká chovná základna, a je dost kvalitních nepříbuzných jedinců, tak to beru, ale u takto málopočetnýho plemene mi to fakt příjde na hlavu, a hlavně ke škodě plemene
Není nic horšího než pokud jakékoliv plemeno či klub ovládne exterierový svaz žen
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
ivulka2
napsal(a):
Není nic horšího než pokud jakékoliv plemeno či klub ovládne exterierový svaz žen
Tak teď jste ten stav holanďáků v ČR vystihla úplně přesně!
Plus co jsem tedy ted koukal se rada pracovne uspesnych HO nechhova pod FCI ale pod KNPV.
Ale to je samozrejme pro zajemce z CR z blata do louze, vzhledem k tomu, jaka je v KNPV prisnost pri pripousteni do chovu a od toho se odvijejiciho poctu stenat, kde navic vetsinu zaberou zajemci z ozbrojenych slozek a nebo lidi navazanych na KNPV komunitu - obavam se, ze zajemce s Osteuropy je nekde na chvostu.
jezicek
napsal(a):
Plus co jsem tedy ted koukal se rada pracovne uspesnych HO nechhova pod FCI ale pod KNPV.
Ale to je samozrejme pro zajemce z CR z blata do louze, vzhledem k tomu, jaka je v KNPV prisnost pri pripousteni do chovu a od toho se odvijejiciho poctu stenat, kde navic vetsinu zaberou zajemci z ozbrojenych slozek a nebo lidi navazanych na KNPV komunitu - obavam se, ze zajemce s Osteuropy je nekde na chvostu.
Na to pozor u KNPV je selekce na výkon nikoliv na plemenou příslušnost takže se do chovu dostane i pes bez pp a nebo právě se tam občas mixne BOM do HO nebo naopak.problem není koupit ale problem je pak právě neuplne pp...
ivulka2
napsal(a):
Na to pozor u KNPV je selekce na výkon nikoliv na plemenou příslušnost takže se do chovu dostane i pes bez pp a nebo právě se tam občas mixne BOM do HO nebo naopak.problem není koupit ale problem je pak právě neuplne pp...
Mate pravdu, u KNPV se neda mluvit o plemeni v FCI slova smyslu, jsou to rekneme "velmi pracovni voresi" - byt nesou zjevne stopy znaku FCI plemen.
Jen si nejsem jist tou dostupnosti stenat, nevim jaka je auplne aktualni situace dnes, ale kdysi to byval orisek, resil jsem to pro jednoho cloveka "na zakazku" a byl to docela porod. Rok cca 2005.
malypejsek

XXX.XXX.128.27
Dobrý den, četl jsem tse vaše názory na HO, na pracáky a exteriéráky...ani to nedovedu napsat...
Taky bych si v roce 2017 rád koupil HO Vy jste již nějakého psa HO sehnala?
Rád bych získal nějaké zkušenosti, názory, děkuji za vše.
Abych pravdu napsal, myslím, že je velmi jednoduché oživovat plemeno přikřižováním psů jiného plemene...
Bázliví, nebo naopak agresivní mohou být i jiní psi, pokud se nevěnuje dosti času socializaci a zvykání psa na prostředí...takoví byli dříve i dobrmani, ale při správném přístupu z nich byli úžasní a tvrdí pracovní psi...a taky s to neřešilo přikřižováním RTW nebo NO...
Domnívám se, že jaký pes bude záleží velmi, velmi mnoho na psovodu a v hlavně na socilaizaci a postupném zvykání psa na prostředí...
Pokud ke mně něco máte, rád si vyposlechnu rady a názory, přispěje to jen k mému obohacení...
V příspěvcích jste se zmínili o feně HO
Isis Boyd´s Bullriding.
setkal jsem se s ní i s jejím psovodem, moc milý, šikovný, přemýšlivý, sdílný a skromný pán a dle mého názoru veliký kynolog...Pšeji mu mnoho dalších úspěchů, zaslouží si je...
Ale fena se nebude reprodukovat, je od mládí vykastrováná,...
Tak děkuji za příspěvky a přeji všem hodně zdraví v roce 2017.
malypejsek

XXX.XXX.128.27
Dobrý den, četl jsem tse vaše názory na HO, na pracáky a exteriéráky...ani to nedovedu napsat...
Taky bych si v roce 2017 rád koupil HO Vy jste již nějakého psa HO sehnala?
Rád bych získal nějaké zkušenosti, názory, děkuji za vše.
Abych pravdu napsal, myslím, že je velmi jednoduché oživovat plemeno přikřižováním psů jiného plemene...
Bázliví, nebo naopak agresivní mohou být i jiní psi, pokud se nevěnuje dosti času socializaci a zvykání psa na prostředí...takoví byli dříve i dobrmani, ale při správném přístupu z nich byli úžasní a tvrdí pracovní psi...a taky s to neřešilo přikřižováním RTW nebo NO...
Domnívám se, že jaký pes bude záleží velmi, velmi mnoho na psovodu a v hlavně na socilaizaci a postupném zvykání psa na prostředí...
Pokud ke mně něco máte, rád si vyposlechnu rady a názory, přispěje to jen k mému obohacení...
V příspěvcích jste se zmínili o feně HO
Isis Boyd´s Bullriding.
setkal jsem se s ní i s jejím psovodem, moc milý, šikovný, přemýšlivý, sdílný a skromný pán a dle mého názoru veliký kynolog...Pšeji mu mnoho dalších úspěchů, zaslouží si je...
Ale fena se nebude reprodukovat, je od mládí vykastrováná,...
Tak děkuji za příspěvky a přeji všem hodně zdraví v roce 2017.

Znala jsem jednu fenku HO. Byla krásná. Měla ji šikovná cvičitelka a bylo to šikovné zvíře. Bohužel - už není.
O holanďanech vám asi nejvíc řekne Eva Štemberová. Doma má smečku holanďanů a o plemeni bude mít přehled.
https://psialfaomega.jimdo.com/o-mn%C4%9B-o-n%C3%A1s/
nebo pokud máte fb
https://www.facebook.com/eva.stemberova.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Pro mě moc zajímavé čtení o HO! Nevěděla jsem, že se u nás vyžaduje ta neskutečná blbost s genetikou barev. Také nevím, co je to KNVP, můžete to, prosím, někdo vysvětlit?
Já osobně mám větší zkušenost jenom s jedním holanďanem.
Tedy - zajímavý pes. Netuším jestli byl z výstavní, či pracovní krve, ale podle toho, co tu čtu, tak asi "výstavák". Koupila jsem ho jako čtyřměsíční štěně v Praze. Byl to áčkový vrh a potom už slečna dál nechovala. Vím, že se jí dvě štěňata vrátila, protože se je lidé pořídili na výcvik a oni na to neměli. Zvlášť jedna fenka byla dost "bojím, bojím".
Pes, kterého jsem koupila tedy rozhodně bázlivý nebyl, naopak, byl hodně sebevědomý. Už když jsem si ho odváděla ze zahrady - ocas nahoru a všude značkoval, což u 4měsíčního štěněte není až tak obvyklý. Asi jsem měla pro tuto chvíli štěstí, protože byl tak hodndě žíhaný, že byl skoro černý a navíc nejdrobnější z vrhu - asi proto zústal, nebyl o něj zájem a nikdo si asi nevšiml, že zrovna tento pes je Pan pes.
Jenže já měla objednávku na vodícího psa tohoto plemene. No, zkrátím to: cvičilo se s ním výborně, nebylo nic, čeho by se zalekl. Rychlé eskalátory v metru dal na potřetí. (Není pes, který by šel na eskalátory hned napoprvé bez zaváhání a eskalátory se pro mě staly ukazatelem pevné povahy psa).
Super pes - bez agrese, bez strachu, nadšený ze spolupráce, naprosto ho nezajímali cizí lidi, žrádlo od cizích lidí a ani ne moc cizí psi. Prostě já jsem tu pro tebe a chci dělat.
Vycvičil se, ve druhém roce se předal zkušenému nevidomému ovčáčkáři a pán byl nadšen.
Bohužel, to však netrvalo dlouho: po nějaké době mi pán volal, že u nich neubývá káva. Tedy - ubývalo návštěv. Pán byl společenský a mrzelo ho to, ale psa se vzdát zatím nechtěl.
No, nakonec mi ho vrátil, protože pes postupně vyhodnotil, že jeho nový milovaný pán má handicap, který mu omezuje kontrolu nad případnými zloduchy a on to za něj musí převzít. Ve finále k němu nepustil ani jeho manželku, což už pána naštvalo. Paní miloval, ale nesměla se přiblížit k pánovi zezadu.
Opravdu jsem během jeho dospívání a výcviku nikdy nezažila situaci, že by takto hlídal! Ano, nestál o cizí lidi a "divné" lidi dost pozoroval, ale toto mě a i mé kolegy překvapilo.
Dle mého názoru je HO nesmírně inteligentní pes, který přemýší daleko víc než NO a umí si udělat sám závěry. Kromě toho je také nesmírně fixovaný na svého pána. Jeho předávání bylo náročné pro všechny a hodně nocí pronaříkal i když měl místo vedle postele svého nového pána. S žádným jiným psem jsem toto až tolik nezažila. Víc než ovčáky mi připomínal moje dobrmany, který jsem před několika desítkami let měla a byly to ti opravdoví dobrmani, ne gaučáci jako dneska.
Za mě - výborní psi, i když ne zrovna na můj výcvik. Škoda přeškoda, jestli se to u nás takto (jak jste výše popisovali) prasí.
malypejsek

XXX.XXX.128.27
Dobrý den, děkuji Vám i ostatním za příspěvky...Ten Váš je moc hezky napsaný...píšete dobře...Asi mne to vaše psaní trochu vrátilo do minulosti, protože jsem před pár desetiletími byl taky vášnivým obdivovatelem, milovníkem i chovatelem dobrmanů...Měl jsem fenu z chovné stanice od paní z Třebíče, byl jsem začátečník, moc jsem se bál, abych psa nezkazil, věnoval jsem mu proto dost času na socializaci,...atd, asi se mi to povedlo, ten pes mi to celý život potom jen vracel, byla to milá rodinná fenka, ale i výborný pracovní pes a velmi razantní obranářka...zcela samostatná při kontrolním zadržení s protiútokem, ve tmě, přes sto metrů prostě pro mne výjímečný pes...ale každý máme toho svého výjímečného psa...je spousta jedinečných psů, každý má toho svého...
A dnes, po mnoha jetech se chci znovu vrátit ke kynologii. Chci se psem cvičit. Nebudu žádný přeborník a mistr světa, jen chci objíždět takové ty okresní pouťáky. Prostě mne to baví a řadu let jsem to nemohl dělat, tak snad nyní...A chtěl jsem si vybrat nějaké plemeno...líbí se mi NO, ale bojím se o jejich zdraví...i když jsem si asi našel CHS ze které bych si nebál vzít štěně...Asi bych to zariskoval...Ale vstoupil mi do cesty HO, tedy jedna CHS která to s nimi...myslím...myslí dobře...Ti psi se mi líbí, tak jsem si říkal, že to zkusím, protože pokud to nezkusím, tak si to budu nadosmrti vyčítat...a za tu zkušenost to stojí...a tak tady sbírám rady a zkušenosti...
Ostatní plemena se mi taky líbí, táhne mne to k dobrmanovi, ale stejně tak jako u boxerů se bojím jejich srdce...ještě se poradím s bývalou poradkyní chovu...BOM je určitě dobrý pes, ale stejně tak jako ostatní plemena mi nepadl moc do oka...
Ten Váš příběh o HO je moc hezký, zvláštní, jak se ten život někdy zamotá, jak lidem, tak i psům...Škoda, že nevíte od koho ten pes pocházel, asi by mne zajímali rodiče, trochu se začínám probírat rodokmeny...
Děkuji za případné další konzultace ode všech.
Mějte se všichni moc hezky.