Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2016 17:44
Psočka

XXX.XXX.1.239

Kříženec středního vzrůstu. Jsou mu 3 roky. Pro představu obrázek.

Abych to shrnula. Od 3 měsíců jsme chodili s howavartem, s který si hrál, poustela jsem ho i s jinými psi ( bohužel jich tady moc neni ) pak se to zvrhlo, začal byt na psi agresivní. Nejdřív jenom zavrcel, to jsme zkoušeli řešit na cvicaku, ale tam se to snad ještě zhoršilo. Proste teď je schopny se porvat s každým psem. Doteď jsme měli kamaráda labradora. Jenomže poslední dobou na sebe občas zavřeli, tak dostal nahubek, pak to bylo chvilku dobrý. No a pak se do sebe pustili. Naštěstí to nebylo nic brutálního. Ale i tak, to byl snad poslední pes se kterým se snesl.
Moje otázka zní, co dělat, když už nezbyl žádný pes, který by ho naučil, jak se chovat ( neumí si správně hrát )?
Je možné, aby byl od psu takhle izolovaný a naučil se je postupne ignorovat ( už teď na tom pracuji ) ?
Omlouvám se za chyby, psané v rychlosti na mobilu.

25.4.2016 19:44
tapina

XXX.XXX.211.181

Ode mě to adi nebude úplně rada, co byste chtěla slyšet, spíš takový postřeh.

Před lety jsem měla psa, křížence jagdteriéra. Měl perfektní socializaci - bylo to takové "sídlištnì dítě" v době bez rasových předsudků smajlík hodně jsem s ním cestovala, hrál si s různými psy různých velikostí - z větších dalmatin, briard, dogy. Přesto kolem 2 let začal být ostrý až agresivní na psy. Nevěděla jsem si s tím poradit, přißel o všechny dřívější kmamarády, na druhou stranu, měl jiné zaměstnání než lítat se psama, takže jsme skončili u toho, že jsem si ho před psem buďto přivolala ke mně nebo k noze a psa jsme minuli. Měl tendence vyjíždět i na vodítku, ale byl chytrej, tak pochopil, že na vodítku nemůže a na zavolání i když držkujíc, přijít musel. Na volno i když to byl malej skřet, chodil s košem. Jinak by nemohl chodit na volno, kdybych měla mít nervy, že ho budu někde odhánět od cizího psa.

Pak jsem měla, dostala jako dospělou, fenu NO, ta byla vyloženě zlá na psy. Opět, základ, pislušnost, nic jsem s tím nevymyslela, nenašla jsem parťáka.

Teď mám fenku, křížence vzhledu pitbula. Věk jako Váš. Socializace se omezila z větší části na psy podobných typů, protože je jiná doba, ostatní před námi přecházejí na druhý chodník smajlík Socializace na psy celkem slabá, na druhou stranu, zvyklá poslouchat v různých prostředích. Takže poslechne. Hrát si se psy moc nemá zájem. Občas se jí některý nelíbí.

Podle mě osobně v dospělém věku psa není úplně nutné, aby si hrál s jinými psy. To neznamená, že s nimi nepřijde do kontaktu, ale musíte mu dělat "antikonfliktní tým". Možná někdo by poradil hodnou fenku, ale, z mé zkušenosti

Nemydlela bych si, že to kdy řeknu, ale poslušnost je základ nebo špagát.

25.4.2016 19:51
manbea

XXX.XXX.18.54

Zkuste si pořídit tuto knihu a pracovat podle ní. Je to běh na dlouhou trať, ale výsledky se dostaví.

https://www.kosmas.cz/knihy/210478/rambo-na-voditku/.

25.4.2016 19:58
Psočka

XXX.XXX.1.239

Děkuji poridim.
Fakt netuším, co se stalo, tohle se začalo dít až tak po roce a půl. Jinak byl taky se psy v pohodě.

25.4.2016 20:07
manbea

XXX.XXX.18.54

Psočka napsal(a):
Děkuji poridim.
Fakt netuším, co se stalo, tohle se začalo dít až tak po roce a půl. Jinak byl taky se psy v pohodě.

Prostě jen dospěl. Ne každý pes má chuť se kámošit s vrstevníky. Pro vás bude asi stačit, aby psy ignoroval, neprovokoval a nechtěl se prát. S tou knížkou tohoto dosáhnete. Jděte na to důsledně a trpělivě. Hodně štěstí.

25.4.2016 20:07
tapina

XXX.XXX.211.181

Psočka napsal(a):
Děkuji poridim.

Možná teď tak zkouší - cítí si silný, hormony, nebo i může být naopak nejistý. To tu asi nevymyslíme. Já jsem u prvního psa nad tím taky strašně přemýšlela, pak jsem si to "omluvila" geny a že je to pes- chlap.
Teď s poslední fenkou těžko říct, jestli pokud by měla lepší socializaci, bude na psy hodnější. Je to asi sobecké, ale na jednu stranu jsem i ráda, že si moc hrát nechce, protože dokud chtěla, vždycky toho druhého jakéhokoli psa strašně zvalchovala. Ke štèněti bych ji nepustila. Vždycky už mám vyčíhlý okamžik, kdy ji volám, lidi nechápou.

Poslušnost byla pro mě jednodušší než vysvětlovat ostatním pejskařům, že trénuji toleranci smajlík

25.4.2016 20:11
Psočka

XXX.XXX.1.239

Tak my moc psů nepotkáváme a naštěstí se dá odvolat ( ještě se mi to teda nestalo, aby nepřišel ). Ale děláme agility, což bude asi trochu problém, ale věřím to u, že to zvládneme.

Knížku si přečtu. Děkuji moc za rady.

25.4.2016 20:14
tapina

XXX.XXX.211.181

Psočka napsal(a):
Tak my moc psů nepotkáváme a naštěstí se dá odvolat ( ještě se mi to teda nestalo, aby nepřišel ). Ale děláme agility, což bude asi trochu problém, ale věřím to u, že to zvládneme.

Knížku si přečtu. Děkuji moc za rady.

To se dá zvládnout! Zvládnete!

25.4.2016 20:25
Psočka

XXX.XXX.1.239

tapina napsal(a):
To se dá zvládnout! Zvládnete!

Díky. Přece jenom je to první pes. Ale snad to půjde.

25.4.2016 20:32
tapina

XXX.XXX.211.181

Psočka napsal(a):
Díky. Přece jenom je to první pes. Ale snad to půjde.

A taky jsem Vám ho zapomněla pochválit, že je čím dál tím hezčí. Fakt obdivuju. Velký kus práce.
On jeďko prostě dospěl, nemějte nervy z jeho projevů, chtějte, aby se soustředil na cvičení, trošku mu to ztěžte, ať nemá čas myslet na lumpárny. Třebas nějaké nečekané piřadí, nečekaně zalehnout nebo tak, aby se víc soustředil na Vás.

25.4.2016 21:05
anonymx

XXX.XXX.141.219

Achjo, zase ty nesmysly se zanedbanou socializaci... kdy uz pochopíte, ze muzete stene "socializovat" do aleluja; ale to z nej v zadnem pripade neuděla kamose všech psu?

25.4.2016 21:10
tapina

XXX.XXX.211.181

anonymx napsal(a):
Achjo, zase ty nesmysly se zanedbanou socializaci... kdy uz pochopíte, ze muzete stene "socializovat" do aleluja; ale to z nej v zadnem pripade neuděla kamose všech psu?

No ale přece i tak může dál sportovat, ne?

25.4.2016 21:45
anonymx

XXX.XXX.141.219

Jiste ze muze. Pokud majitelka zapomene na "socializaci" a.nauci psa poslusnosti a nevsimavosti. A to u 3 leteho psa bude asi pro ni problém kdyz to zacina resit az když uz jim "nezbyl zadny pes".

25.4.2016 21:56
Psočka

XXX.XXX.1.239

Anonymx: Jen jsem se socializací dala na rady zkušenějších. Řešila jsem to už před tím, ale ne tak intenzivně. Prostě z chyb se člověk učí. Každopádně se o to pokusím.

25.4.2016 21:57
Psočka

XXX.XXX.1.239

tapina napsal(a):
A taky jsem Vám ho zapomněla pochválit, že je čím dál tím hezčí. Fakt obdivuju. Velký kus práce.
On jeďko prostě dospěl, nemějte nervy z jeho projevů, chtějte, aby se soustředil na cvičení, trošku mu to ztěžte, ať nemá čas myslet na lumpárny. Třebas nějaké nečekané piřadí, nečekaně zalehnout nebo tak, aby se víc soustředil na Vás.

Děkuji. Přešli jsme na krmeni masem a je to fakt znát.

Dobře. Budu se snažit.

25.4.2016 21:58
tapina

XXX.XXX.211.181

anonymx napsal(a):
Jiste ze muze. Pokud majitelka zapomene na "socializaci" a.nauci psa poslusnosti a nevsimavosti. A to u 3 leteho psa bude asi pro ni problém kdyz to zacina resit az když uz jim "nezbyl zadny pes".

No, já to měla stejně, taky mi to bylo líto. Je to její první pes... já tomu taky dřív neříkala socializace, ale myslela jsem, že jsem udělala někde chybu, když okolo psi byli všichni "vpohodě" jen můj agresor. Naštěstí byl strašně chytrej a i když to byl agresor, nebyl to rapl, takže se to dalo. Věřím, že to taky zvládnou, když vzpomenete, co srm psala kdysi úplně prve..

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.4.2016 07:12

Mám psy sourozence...oba socializovaní stejně...pes malé pejsky miluje, obzvláště fenečky a s velkými psy není problém...pokud nejsou moc hrrrr...to se pak trochu bojí...
Fena by téměř všechny psy nejraději sežrala, má partu psů(asi 5), které zná odmalička, ale i když jdeme s nimi ven, tak si s nima nehraje...na vodítku naučená na "ignoraci", ale stejně je u štěkajících psů dost napjatá a někdy po nich taky blafne...
Všechny svoje štěňata intenzivně socializuji...dalo by se říct stejně a přesto jeden pes psy miluje a miluje i kočky a všechna zvířata na světě, druhý pes nemá problém se psy, ale kočky nesnáší, další pes je trochu bázlivka- přestože nikdy neměl žádný špatný zážitek se psem, další psy nemusí...ignoruje je...a další by je nejradši sežral...
Takže buď soudruzi z NDR někde udělali chybu nebo dobrá socializace prostě není zárukou, že se váš pes v dospělosti s ostatními psy bude kamarádit.

26.4.2016 07:26

Ale kde se vzala ta myšlenka, že by měl být dospělý pes s každým cizím dospělým psem kamarád? Ta ignorace je snad stav normální (patrně krom plemen "infantilních"), socializace znamená seznamování s okolním světem a ne že povinně "s každým kamarád"...Psočka, na hraní mu zkus najít nějakou pohodovou fenku.

26.4.2016 10:07
Psočka

XXX.XXX.119.130

Tady žádná fena neni, která by byla pohodová, většina už je tady takových starých, mrzutých. Takže to vidím jen na tu ignoraci.

Díky všem.

26.4.2016 11:21
anonymx

XXX.XXX.27.66

Psočka napsal(a):
Tady žádná fena neni, která by byla pohodová, většina už je tady takových starých, mrzutých. Takže to vidím jen na tu ignoraci.

Díky všem.

Máte úplně špatný přístup - na hraní má vás a ignorace je jediná možnost.
Také nechápu proč chtít za každou cenu aby pes byl kamarád se všemi psy.
Ještě to pochopím u "sídlištních" psů, se kterými se necvičí a znají jen park, ale jinak...

26.4.2016 11:27
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Socializace je na místě, nevím, proč by na ní měla zapomínat. Provozní poslušnost je její součástí a nevšímavost nemusí být vrcholem toho, jak se pes chová mezi ostatními. Ať už je pes ze sídliště nebo se s ním cvičí, může si užívat hru s jinými psy, pokud o ní stojí. Když ne, měl by se se psy umět aspoň domluvit a nebýt v jejich přítomnosti ve stresu.

26.4.2016 11:29
Psočka

XXX.XXX.119.130

anonymx napsal(a):
Máte úplně špatný přístup - na hraní má vás a ignorace je jediná možnost.
Také nechápu proč chtít za každou cenu aby pes byl kamarád se všemi psy.
Ještě to pochopím u "sídlištních" psů, se kterými se necvičí a znají jen park, ale jinak...

Já nepsala se všemi. Já chtěla aspoň s nějakým. Ale ani toho jednoho pejska/ fenu jsem nenašla, s kterým by se snesl. Takže ho budu učit ignorovat všechny psy.

26.4.2016 11:36
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):
Socializace je na místě, nevím, proč by na ní měla zapomínat. Provozní poslušnost je její součástí a nevšímavost nemusí být vrcholem toho, jak se pes chová mezi ostatními. Ať už je pes ze sídliště nebo se s ním cvičí, může si užívat hru s jinými psy, pokud o ní stojí. Když ne, měl by se se psy umět aspoň domluvit a nebýt v jejich přítomnosti ve stresu.

Já tomu pořád nemůžu věřit. Scylla - vy se vážně domníváte, že pokud si štěně hraje s jinými psy, tak se naučí v dospělosti se s nimi "domluvit" ?
Nebudu se už rozepisovat o tom, že 90% majitelů nedokáže být pro svého psa zajímavější než případná hra s jinými psy.

26.4.2016 11:44
Terven

XXX.XXX.110.147

Pod pojmem socializovaný pes si představím psa, který v tom takzvaně "umí chodit", umí číst řeč těla ostatních psů, protože měl příležitost se to naučit. Ví, kdy je namístě zaujmout podřízený postoj, nepodniká sebevražedné nájezdy na psy mnohokrát větší a silnější, neštěká jako o život, kdykoli nějakého psa spatří, ví, že štěňata a jedinci opačného pohlaví se nežerou.
Rozhodně nemusí být s každým psem kamarád, ale měl by být ovladatelný, i když je sok na dohled.
Pokud má být cílem výcviku ignorace jedinců vlastního druhu - děkuji, nechci. To mi přijde absurdní.

26.4.2016 11:53
Terven

XXX.XXX.110.147

anonymx napsal(a):
Já tomu pořád nemůžu věřit. Scylla - vy se vážně domníváte, že pokud si štěně hraje s jinými psy, tak se naučí v dospělosti se s nimi "domluvit" ?
Nebudu se už rozepisovat o tom, že 90% majitelů nedokáže být pro svého psa zajímavější než případná hra s jinými psy.

Tak mu tu hru s ostatními psy pro jistotu zatrhnu, abych nejzajímavější v jeho životě byla já?
Jinak- samozřejmě, hra štěňat nemá za následek, že pes - samec bude v dospělosti kamarád se všemi psy - samci. U fen dtto. Ale to si snad nikdo nemyslí.
Jen prostě pořád nechápu, jak jinak se pes naučí psí řeč jinak než řečí s ostaními psy. Anebo podle vás ji umět nemusí?

26.4.2016 12:14
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

anonymx napsal(a):

Ano - prohloubí se jeho komunikační schopnosti, pokud si hraje ve skupině normálních psů, kteří mu ukáží co může a co nesmí a co musí respektovat. Ano pes nemusí být se všemi kamarád, to po něm nikdo ani nechce, byl by to nesmysl, ale měl by umět komunikovat - tedy právě respektovat to, že mu jiný pes dá něco najevo např. - "Hele-jdi pryč, já se bojím/ je mi to nepříjemné apod." a nebude na něj tlačit tak, aby se ten druhý musel ohradit, a jiné. Pes by měl umět s ostatními komunikovat a umět je dobře přečíst - což se musí naučit, ne vše je mu dáno. Proto se to učí ve smečce. A protože mi ho z té původní smečky odebereme dřív, než má dostudováno, měli bychom mu to umožnit jinde.
To že budu pro psa zajímavější než případná hra se psy mu ovšem nenahradí komunikaci a kontakt se svým druhem, což si myslím, že je přirozené a potřebné a měli bychom se snažit, mu to umožnit. Pochopitelně, pokud je na tom jedinec tak, že už přes to nejede vlak, nebudeme ho do toho tlačit. Mluvím o štěněti.
Nevím proč píšete, že sídlišní psi znají jen park. Bydlím na sídlišti, necvičím se svými psy na vrcholové soutěže, nicméně s nimi cvičím, zaměstnání mají dostatek, neznají "jen" park. jsou vždy všichni vychovaní tak, aby mohli fungovat navolno - což znamená, že musí znát povely, být ovladatelní, ale znát i psí komunikaci. V případě že má některý z nich problém, protože je třeba nejistý, jsem tu od toho, abych mu dala oporu. Protože pokud je pes nejistý, ocení, když najde parťáka s kterým si může zablbnout. Přesně jsem to viděla u našeho prvního ohaře, ten se po útoku bál, ale když narazil na psího parťáka, kde se bát nemusel (no moc jich nebylo , na druhou stranu musím ocenit, že zase on sám uměl dát oporu těm, co se báli jeho), hrozně si tu hru užíval - a moc dobře se na to koukalo.

26.4.2016 12:16

"Tak mu tu hru s ostatními psy pro jistotu zatrhnu, abych nejzajímavější v jeho životě byla já?"
a neva, že se tady bavíme o psu, který si tu hru už modifikoval na útok?! A ano, majitel/psovod jako vůdce smečky by skutečně pro psa měl být tím NEJ... to přeci nevylučuje, že si pes, který si hrát umí a chce, hrát nebude...

"Jen prostě pořád nechápu, jak jinak se pes naučí psí řeč jinak než řečí s ostatními psy. Anebo podle vás ji umět nemusí?"
ale to se naučil už u mámy a sourozenců...nebo si snad někdo myslí, že jeden každý pes je vyrovnaných nervů a povahy a fakt nemůže být reaktivní, ať už z jakékoliv příčiny? Copak si někdo myslí, že náhodně se potkavšíse psi budou fungovat jako funkční smečka a ani náhodou se nepomlátí ?! Co je lepší u reaktivních psů - naučit se cizí psy nevyhledávat-ignorovat nebo teda ať se mlátí a vyšilujou při spatření cizího chlupu?!...

26.4.2016 12:34
Terven

XXX.XXX.110.147

a neva, že se tady bavíme o psu, který si tu hru už modifikoval na útok?! A ano, majitel/psovod jako vůdce smečky by skutečně pro psa měl být tím NEJ... to přeci nevylučuje, že si pes, který si hrát umí a chce, hrát nebude...

reagovala jsem na poslední větu příspěvku anonymx

Edit - scylla a anonymx polemizovaly o hře štěňat, zadavatelka nemá štěně, ale tříletého psa, tudíž je jasné, že není řeč o něm.

26.4.2016 13:33
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Tak mu tu hru s ostatními psy pro jistotu zatrhnu, abych nejzajímavější v jeho životě byla já?"

"Jen prostě pořád nechápu, jak jinak se pes naučí psí řeč jinak než řečí s ostatními psy. Anebo podle vás ji umět nemusí?"
ale to se naučil už u mámy a sourozenců...nebo si snad někdo myslí, že jeden každý pes je vyrovnaných nervů a povahy a fakt nemůže být reaktivní, ať už z jakékoliv příčiny? Copak si někdo myslí, že náhodně se potkavšíse psi budou fungovat jako funkční smečka a ani náhodou se nepomlátí ?! Co je lepší u reaktivních psů - naučit se cizí psy nevyhledávat-ignorovat nebo teda ať se mlátí a vyšilujou při spatření cizího chlupu?!...

Ne to si nidko nemyslí, že náhodně potkavší se psi budou funkční smečka, to snad nikoho ani napadnout nemůže, ale měli by mít možnost se naučit potkávat se v klidu a nevyvolávat zbytečně konflikty a k tomu potřebují v dnešní době potkávat i ty cizí /myšleno vyrovnaný psy i v období po odběru ze smečky. On se to totiž nenaučí jen u mámy a sourozenců. A ano jistě u reaktivních psů je lepší naučit se je ignorovat. To že by se měli nechat, ať se mlátí a vyšilujou tady přece nikdo nepsal, ne?

26.4.2016 14:58
L(phi)

XXX.XXX.125.67

Zrzavci napsal(a):
Ne to si nidko nemyslí, že náhodně potkavší se psi budou funkční smečka, to snad nikoho ani napadnout nemůže, ale měli by mít možnost se naučit potkávat se v klidu a nevyvolávat zbytečně konflikty a k tomu potřebují v dnešní době potkávat i ty cizí /myšleno vyrovnaný psy i v období po odběru ze smečky. On se to totiž nenaučí jen u mámy a sourozenců. A ano jistě u reaktivních psů je lepší naučit se je ignorovat. To že by se měli nechat, ať se mlátí a vyšilujou tady přece nikdo nepsal, ne?

Ono je v podstate jedno ci to niekto pisal tu alebo niekde inde - vseobecne je kde kade tlaceny nazor ze ked sa pes bije tak bol socializovany malo a potrebuje dosocializovat.
A tak clovek - zaciatocnik socializuje a socializuje jak o zivot a pes je stale horsi a horsi lebo "on je hodny" sa mu kolkokrat po prvom onuchani zakusne do krku.
To je naozaj v takej chvili lepsie zabudnut na celu socializaciu, zoznamovat len s opacnym pohlavim a radsej sa venovat spolocnym aktivitam.

26.4.2016 15:10
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):

Když se pes stýká se psy, tedy štěně s jinými psy, naučí se s nimi komunikovat, naučí se po psím. Pokud socializace probíhá dobře až do dospělosti, naučí se komunikovat a buď zůstane přátelský a hry si užije nebo se naučí se se psy říct - já pán, ty pán a nesežerem se. Já zase nemůžu uvěřit, tomu, že vás to udivuje.

Hra se psy, pokud jí má dost, se pro něj stane běžnou věcí a ničím, za čím by se trhal. Páníček si holt bude muset lámat hlavu, aby si zasloužil psí pozornost. Snad je normální, že se pes stýká se psy stejně jako je normální, že se člověk stýká s lidmi. Chápu, že cvičákovci socializaci nepotřebují pro trdlování po cvičáku a že udělají v podstatě cokoli, aby na nich byl pes závislý, ale není to pro psa normální ani přirozené.

Měla jsem psa, který byl opravdu dokonale socializovaný a dokázal sám se psy pracovat - uklidnit bázlivé psy a navázat je na sebe a přivést je k lidem, třeba ke mně nebo k majiteli, dokázal desítky psů zbavit strachu ze psů tím, že uměl dobře komunikovat a byl velice hodný. To neznamená, že si neuměl zjednat respekt, když bylo třeba, ale nezranil, vysvětlil, co ano a co ne a byl mezi psy dost autorita. Připadá mi to jako smysluplná činnost, která má reálný výstup.

26.4.2016 15:12
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

L(phi) napsal(a):
Ono je v podstate jedno ci to niekto pisal tu alebo niekde inde - vseobecne je kde kade tlaceny nazor ze ked sa pes bije tak bol socializovany malo a potrebuje dosocializovat.
A tak clovek - zaciatocnik socializuje a socializuje jak o zivot a pes je stale horsi a horsi lebo "on je hodny" sa mu kolkokrat po prvom onuchani zakusne do krku.
To je naozaj v takej chvili lepsie zabudnut na celu socializaciu, zoznamovat len s opacnym pohlavim a radsej sa venovat spolocnym aktivitam.

To ano, ale ten příspěvek, na který jsem reagovala, mluvil o něčem jiném. Socializace prostě ako taková potřeba je, bez té se pes těžko domluví. Pokud se to pak posune někam jinam - třeba z důvodu nejistoty psa a špatného pochopení ze strany majitele, nebo proto, že pes byl napaden, nebo proto, že prostě o psy nestojí, to je věc pak jiná a je zapotřebí jí řešit. A jak to řešit pak to už záleží na tom, z čeho reakce psa vychází. Psa nejistého mám šanci při svém správném přístupu posunout k tomu, aby se mu v dobré psí společnosti lépějí dýchalo a pohybovalo. Zdůrazňuji v dobré psí společnosti a při mém správném přístupu. Psa bitkaře a rváče musím ošéfovat jinak - vynikající poslušností, ovladatelností a pojištěním košem. A zcela pochopitelně ani jednoho z psů nebudu do kontaktu nutit. To že jsem pro své psy tím nejdůležitějším bodem já, to mi přijde jako samozřejmost, ať už mám psa kolektivistu, nebo asociála.

26.4.2016 15:13
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

scylla napsal(a):
Když se pes stýká se psy, tedy štěně s jinými psy, naučí se s nimi komunikovat, naučí se po psím. Pokud socializace probíhá dobře až do dospělosti, naučí se komunikovat a buď zůstane přátelský a hry si užije nebo se naučí se se psy říct - já pán, ty pán a nesežerem se. Já zase nemůžu uvěřit, tomu, že vás to udivuje.

Hra se psy, pokud jí má dost, se pro něj stane běžnou věcí a ničím, za čím by se trhal. Páníček si holt bude muset lámat hlavu, aby si zasloužil psí pozornost. Snad je normální, že se pes stýká se psy stejně jako je normální, že se člověk stýká s lidmi. Chápu, že cvičákovci socializaci nepotřebují pro trdlování po cvičáku a že udělají v podstatě cokoli, aby na nich byl pes závislý, ale není to pro psa normální ani přirozené.

Měla jsem psa, který byl opravdu dokonale socializovaný a dokázal sám se psy pracovat - uklidnit bázlivé psy a navázat je na sebe a přivést je k lidem, třeba ke mně nebo k majiteli, dokázal desítky psů zbavit strachu ze psů tím, že uměl dobře komunikovat a byl velice hodný. To neznamená, že si neuměl zjednat respekt, když bylo třeba, ale nezranil, vysvětlil, co ano a co ne a byl mezi psy dost autorita. Připadá mi to jako smysluplná činnost, která má reálný výstup.

Hezky napsaný.

26.4.2016 15:25
scylla

XXX.XXX.150.32

L(phi) napsal(a):

Majitel má oči a vidí, jak se chová druhý pes, takže by se měl vykašlat na řeči jeho majitele a řídit se tím, co vidí.

26.4.2016 15:33
L(phi)

XXX.XXX.125.67

scylla napsal(a):
Majitel má oči a vidí, jak se chová druhý pes, takže by se měl vykašlat na řeči jeho majitele a řídit se tím, co vidí.

Nesuhlasim. Prvomajitel toho vidi tak 20x menej nez vy ked sa stretnu dva psy.
Na zaciatku clovek vie len to co precital ale nic nevidel v reale, rozozna mozno tak ked sa k nim nieco ruti s vycerenymi zubami, ale jemne odtienky postavenia usi, pohlad, sposob akym pes prichadza...
Ked psy stuhnu je kolkokrat cas par desatin sekundy aby na to majitel zareagoval a situaciu uvolnil nez si skocia po krku. Ked mate skusenosti tak to je pre vas rutina, zaciatocnik tak rychlo nezareaguje.
To su vsetko veci ktore zbadat a vcas na ne reagovat moze byt rozdiel medzi prijemnym socializacnym stretnutim a zlou skusenostou. A ked o sebe viem ze tu hroziacu rvacku este rozoznat neviem v minimalne 99% pripadoch, tak to potom fakt neni socializacia ale len zbieranie zlych skusenosti.

26.4.2016 18:05
scylla

XXX.XXX.150.32

L(phi) napsal(a):
Nesuhlasim. Prvomajitel toho vidi tak 20x menej nez vy ked sa stretnu dva psy.
Na zaciatku clovek vie len to co precital ale nic nevidel v reale, rozozna mozno tak ked sa k nim nieco ruti s vycerenymi zubami, ale jemne odtienky postavenia usi, pohlad, sposob akym pes prichadza...
Ked psy stuhnu je kolkokrat cas par desatin sekundy aby na to majitel zareagoval a situaciu uvolnil nez si skocia po krku. Ked mate skusenosti tak to je pre vas rutina, zaciatocnik tak rychlo nezareaguje.
To su vsetko veci ktore zbadat a vcas na ne reagovat moze byt rozdiel medzi prijemnym socializacnym stretnutim a zlou skusenostou. A ked o sebe viem ze tu hroziacu rvacku este rozoznat neviem v minimalne 99% pripadoch, tak to potom fakt neni socializacia ale len zbieranie zlych skusenosti.

Když někdo myslí, vidí, že se druhý pes ježí, tuhne, táhne na vodítku a tak dále a čím výš má ruce jeho majitel, tím větším obloukem je třeba se jim vyhnout.

27.4.2016 09:55
anonymx

XXX.XXX.27.66

scylla napsal(a):

Nesmysl, nehledě na to, že podmínka "pokud socializace probíhá dobře" je pro většinu lidí nemožná.
Každé štěně je jiné a 99% začínajících majitelů nemá ani ponětí co z něj vyroste a jak vyhodnotit jeho projevy (viz. to množství "agresivních štěňat"). Nehledě na to, že najít parťáky vhodné právě k tomu konkrétnímu jedinci je pro většinu lidí nemožnost.
Za léta praxe uvedu jen poslední: máme dvě skoro stejně stará 6ti měsíční štěňata. Jedna je vůči psům submisivní, druhá dominantní. Obě jsou v "domácí" smečce, submisivní se stýká jen se psy přátelskými, protože jakýkoliv atak cizího psa je značně nežádoucí a dominantní už od 7týdnů se tvrdě prosazuje. Naši dospělí psi nejsou vůči nim agresivní ani omylem, spíš naopak se jim podřizují. Takže ta submisivní je stále stejná, ale ta druhá narůstá. Co myslíte, jaké budou v dospělosti? A opravdu si myslíte, že lze jejich chování vůči psům ovlivnit? Nelze, jde je jen korigovat a zabránit nežádoucímu.
Hra se psy se stane běžnou věcí a páníček si bude muset lámat hlavu jak si zasloužit pozornost - tak k tomu bych se nikdy nechtěla dopracovat.
Pominu vaše neustálé útočení na cvičákovské psy, ale pes je vyšlechtěn pro práci s člověkem a tedy závislost na člověku a ne na smečku jiných psů. Volný pohyb se psy není socializace.

27.4.2016 10:17
Terven

XXX.XXX.110.147

Anonymx - ještě jeden zásadní rozdíl vidím. Evidentně máte psů více, když píšete o domácí smečce. V takovém případě bych si i uměla představit zakazovat jim kontakt se psy cizími. I když důvod nevidím tak jako tak.
Ale spousta majitelů má jediného pejska a zakazovat štěněti od osmi týdnů kontakt s jedinci vlastního druhu, zvlášť, když většina jich po něm bytostně touží, to mi přijde dost proti přírodě.
Volný pohyb se psy možná není socializace, ale určitě je to radost, relax, odreagování. Nejen prací živ je pes. Myslím si, že milovat svého pána a komunikovat s jinými psy se nevylučuje. Je ale fakt, že pro mě není pes na prvním místě pracant, nýbrž kamarád.

27.4.2016 10:34

Terven napsal(a):
Anonymx - ještě jeden zásadní rozdíl vidím. Evidentně máte psů více, když píšete o domácí smečce. V takovém případě bych si i uměla představit zakazovat jim kontakt se psy cizími. I když důvod nevidím tak jako tak.
Ale spousta majitelů má jediného pejska a zakazovat štěněti od osmi týdnů kontakt s jedinci vlastního druhu, zvlášť, když většina jich po něm bytostně touží, to mi přijde dost proti přírodě.
Volný pohyb se psy možná není socializace, ale určitě je to radost, relax, odreagování. Nejen prací živ je pes. Myslím si, že milovat svého pána a komunikovat s jinými psy se nevylučuje. Je ale fakt, že pro mě není pes na prvním místě pracant, nýbrž kamarád.

Oba mí psi bytostně touží po kontaktu se svou smečkou a vzhledem k plemeni je to tak zcela v pořádku. Tož pastevec i bytostně touží po cizích psech, ale kvůli hře to fakt není ...a přitom má své kamarádky, se kterými si zařádí. Hovík byl vždy introvert (konstatoval už chovatel), aktivně kontakt s jinými psy/štěňaty nevyhledával a může sloužit jako živá ilustrace knih jako Konejšivé signály, psí řeč, vychovatel, gentleman, posel míru...prostě "je takový"

"Ale spousta majitelů má jediného pejska a zakazovat štěněti od osmi týdnů kontakt s jedinci vlastního druhu, zvlášť, když většina jich po něm bytostně touží, to mi přijde dost proti přírodě"
však nic proti tomu, naopak, ale jak už na to přišla i zadavatelka, pokud to ten pes nemá v sobě, tak jeho chování k cizím psům v dospělosti to radikálně neovlivní.

27.4.2016 10:38
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tak si to na závěr shrneme: nejde o to "zakazovat", ale žádném případě neupřednostňovat před hrou s majitelem. Malé štěně se rychle unaví a pokud se vylítá s jinými psy, tak promarníte čas na hru s vámi. Hra s jinými psy je pro psa atraktivní, ale vybalancovat to tak, aby vy jste byla přednější než psi umí málokdo. Dopřát mu tolik hry, aby pro něj nebyla zajímavá je v praxi nemožnost.
Takže pro každého psa by měla být prioritou hra s majitelem a kontakt se psy klidně, ale když mám psa na sebe navázaného a velmi vybírat případné kámoše.
Dnes a denně řešíme potíže, které má se svou 2letou fenkou kamarádka. Jako novopečenému majiteli jí všichni radili ať ji co nejvíc nechá hrát s jinými psy, tak to dělala a pak jí začal zajímat výcvik a nastal problém. Dnes už jsou jinde, ale stále nastanou okamžiky, kdy jí volně pobíhající pes zajímá víc než majitelka. A toho už se nikdy nezbaví.

27.4.2016 10:45
marcelaamax

XXX.XXX.214.10

anonymx napsal(a):
Tak si to na závěr shrneme: nejde o to "zakazovat", ale žádném případě neupřednostňovat před hrou s majitelem. Malé štěně se rychle unaví a pokud se vylítá s jinými psy, tak promarníte čas na hru s vámi. Hra s jinými psy je pro psa atraktivní, ale vybalancovat to tak, aby vy jste byla přednější než psi umí málokdo. Dopřát mu tolik hry, aby pro něj nebyla zajímavá je v praxi nemožnost.
Takže pro každého psa by měla být prioritou hra s majitelem a kontakt se psy klidně, ale když mám psa na sebe navázaného a velmi vybírat případné kámoše.
Dnes a denně řešíme potíže, které má se svou 2letou fenkou kamarádka. Jako novopečenému majiteli jí všichni radili ať ji co nejvíc nechá hrát s jinými psy, tak to dělala a pak jí začal zajímat výcvik a nastal problém. Dnes už jsou jinde, ale stále nastanou okamžiky, kdy jí volně pobíhající pes zajímá víc než majitelka. A toho už se nikdy nezbaví.

Já teda nevím, ale psa jsem jako štěně nechávala hrát s ostatními, teď (9 měsíců) ho se známými psy s kterými si sedí nechávám taky, ale jakmile vytáhnu hračku, tak pes dá přednost mě před psem, jde si hrát semnou a pes ho nezajímá. A to jsem to nijak netrénovala.

Ve psí školičce jsme občas dělali odvolání ze hry psů, s tím neměl a nemá problém. Ale pak jsem ho taky nechávala klidně hodinu v kuse řádit s jiným štěnětem a na sebe jsem ho neupoutávala (možná chyba). Ale teď když si hraje tak po mě občas koukne, nebo mě přijde zkontrolovat a hru semnou vždycky upřednostní.

27.4.2016 11:06
anonymx

XXX.XXX.27.66

marcelaamax napsal(a):
Já teda nevím, ale psa jsem jako štěně nechávala hrát s ostatními, teď (9 měsíců) ho se známými psy s kterými si sedí nechávám taky, ale jakmile vytáhnu hračku, tak pes dá přednost mě před psem, jde si hrát semnou a pes ho nezajímá. A to jsem to nijak netrénovala.

Ve psí školičce jsme občas dělali odvolání ze hry psů, s tím neměl a nemá problém. Ale pak jsem ho taky nechávala klidně hodinu v kuse řádit s jiným štěnětem a na sebe jsem ho neupoutávala (možná chyba). Ale teď když si hraje tak po mě občas koukne, nebo mě přijde zkontrolovat a hru semnou vždycky upřednostní.

Tak to máte kliku. Zřejmě to bylo dobře od začátku. Ještě si vyzkoušejte, jak reaguje při cvičení (bez pomoci motivace) na ostatní psy. Jestli i při tréninku bez hračky nebo pamlsku si ostatních psů kolem ani nevšimne, tak super. Např. při zkouškách ZOP se cvičí ve skupině a jinde jeden pes cvičí a druhý je na odložení.

27.4.2016 11:14
marcelaamax

XXX.XXX.214.10

anonymx napsal(a):
Tak to máte kliku. Zřejmě to bylo dobře od začátku. Ještě si vyzkoušejte, jak reaguje při cvičení (bez pomoci motivace) na ostatní psy. Jestli i při tréninku bez hračky nebo pamlsku si ostatních psů kolem ani nevšimne, tak super. Např. při zkouškách ZOP se cvičí ve skupině a jinde jeden pes cvičí a druhý je na odložení.

No, na zkoušky klasicky že jeden pes je odložený druhý cvičí trénujeme stále, takže s tím problém nemáme. Pak chodím ještě do "školičky pro pokročilé" kde cvičíme v kruhu, děláme hromadné odložení, nebo například to, že já psa odložím, a někdo druhý svého psa přivolá kolem toho mého, nebo s ním chodí u nohy okolo mého psa a tak podobně. A problém zatím nemáme.

Ale je pravda, že je to pořád s motivací. I když pes třeba hračku nevidí (záměrně mu jí neukazuji) tak ví, že ji pak dostane.

27.4.2016 11:27
anonymx

XXX.XXX.27.66

Tak to vypadá dobře. Jen tak dál...

27.4.2016 14:23
Zrzavci

XXX.XXX.65.169

marcelaamax napsal(a):

Mám to stejně. A to jsem ještě na začátku musela pracovat na tom, že štěndo bylo dost velký nezávislec a navíc zcela přirozeně, protože máme druhého psa, měl tendence se víc navazovat na ni, jako na příslušníka svého druhu. Nicméně hru se štěňaty jak v okolí, tak na cvičáku jsem mu dopřávala co to šlo. Za normálních okolností by byl ve své smečce, se sourozenci, které tím, že odešel do nového domova ztratil.

27.4.2016 17:43
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Nesmysl, nehledě na to, že podmínka "pokud socializace probíhá dobře" je pro většinu lidí nemožná.
Každé štěně je jiné a 99% začínajících majitelů nemá ani ponětí co z něj vyroste a jak vyhodnotit jeho projevy (viz. to množství "agresivních štěňat"). Nehledě na to, že najít parťáky vhodné právě k tomu konkrétnímu jedinci je pro většinu lidí nemožnost.
Za léta praxe uvedu jen poslední: máme dvě skoro stejně stará 6ti měsíční štěňata. Jedna je vůči psům submisivní, druhá dominantní. Obě jsou v "domácí" smečce, submisivní se stýká jen se psy přátelskými, protože jakýkoliv atak cizího psa je značně nežádoucí a dominantní už od 7týdnů se tvrdě prosazuje. Naši dospělí psi nejsou vůči nim agresivní ani omylem, spíš naopak se jim podřizují. Takže ta submisivní je stále stejná, ale ta druhá narůstá. Co myslíte, jaké budou v dospělosti? A opravdu si myslíte, že lze jejich chování vůči psům ovlivnit? Nelze, jde je jen korigovat a zabránit nežádoucímu.
Hra se psy se stane běžnou věcí a páníček si bude muset lámat hlavu jak si zasloužit pozornost - tak k tomu bych se nikdy nechtěla dopracovat.
Pominu vaše neustálé útočení na cvičákovské psy, ale pes je vyšlechtěn pro práci s člověkem a tedy závislost na člověku a ne na smečku jiných psů. Volný pohyb se psy není socializace.

Nidky bych neútočila na žádné psy, ani na cvičákovské, jen mě děsí vaše názory a bohužel je hodně cvičákovců má podobné, v reálu naprosto nesmyslné názory a vůbec jim, jak tady na ifauně předvedli, nevadí vyhladovělý pes z kotce hubený jak šindel ani kopání do psů a vyškrcování od CM. Prostě já se ke psovi chovám slušně a tohle mi vadí, vy a někteří další to považují za běžné a obhajují to. Proto se neshodneme.

Nemám problém si tu hlavu lámat, a protože psí wellfare je pro mě důležité, nebudu omezovat psovi kontakt s jeho živočišným druhem jen proto, že ho neumím na sebe navázat ho prostě omezovat nebudu. Ono to totiž není vůbec třeba.

27.4.2016 20:07
L(phi)

XXX.XXX.66.47

scylla napsal(a):
Nidky bych neútočila na žádné psy, ani na cvičákovské, jen mě děsí vaše názory a bohužel je hodně cvičákovců má podobné, v reálu naprosto nesmyslné názory a vůbec jim, jak tady na ifauně předvedli, nevadí vyhladovělý pes z kotce hubený jak šindel ani kopání do psů a vyškrcování od CM. Prostě já se ke psovi chovám slušně a tohle mi vadí, vy a někteří další to považují za běžné a obhajují to. Proto se neshodneme.

Nemám problém si tu hlavu lámat, a protože psí wellfare je pro mě důležité, nebudu omezovat psovi kontakt s jeho živočišným druhem jen proto, že ho neumím na sebe navázat ho prostě omezovat nebudu. Ono to totiž není vůbec třeba.

Vobec to netreba, jasne. A najlepsie je pre psa urcite, ked nasledne stravi cely zivot na voditku/stopovacke ked majitel-zaciatocnik nebude vediet odstranit skody ktore tym napachal. Pretoze na voditku si urcite zivot uzije ovela viac, nez keby v mladosti majitel pracoval NAJPRV na kontakte a ovladatelnosti a az potom mu poskytol tu neviazanu zabavu s inymi psami navolno.

27.4.2016 20:25

Co to je pořád s tím mládím a vodítkem chudáčkem ? však socializace snad probíhá pořád a určitě to neznamená pustit na volno mezi ostatní. se to tady překrucuje. tak aspoň víme, kde se ta moudra berou. co říká scylla a co anonymx jsou dost rozdílné věci.

27.4.2016 21:54
anonymx

XXX.XXX.244.56

Obe mame psy, ale ja jsem docela hrda na osloveni kynolog. A nesmirne mi vadi vyhladovely pes nebo surove zschazeni se psy, ale nejsem hystericka z fotky nebo televizni show.
Obe zrejme psy milujeme, ale potkavame se s naprosto jinymi psy i majiteli. Ja vidim prevazne psy zkazene premirou opici lasky a polidstovanim. Scylla psy tyrane. Scyla zrejme sve psy nechava volne rust jen s nutnou davkou vychovy. Ja psy cvicim a jsou pro me partaky ve sportu a dennim zivote. I pro mne je psi welfare dulezity, ale pro mne je prvotni vztah psa ke mne a jamjsem jeho smecka a kontakt se psi smeckou omezovat budu tak, ze budu ja vybirat psi partaky a ja budu rozhodovat kdy, jak a s kym.

27.4.2016 22:54

Ale i my vybíráme kdy a s kým. takhle to zní jako násilné vhazování do psího výběhu. socializace v lidské školce, škole, to přece správné je. jsou s vrstevníky a svého druhu. socializace je přirozená. že to někdo přehání ? tak ten vůbec nepobral tu myšlenku.

28.4.2016 06:21
scylla

XXX.XXX.150.32

anonymx napsal(a):
Obe mame psy, ale ja jsem docela hrda na osloveni kynolog. A nesmirne mi vadi vyhladovely pes nebo surove zschazeni se psy, ale nejsem hystericka z fotky nebo televizni show.
Obe zrejme psy milujeme, ale potkavame se s naprosto jinymi psy i majiteli. Ja vidim prevazne psy zkazene premirou opici lasky a polidstovanim. Scylla psy tyrane. Scyla zrejme sve psy nechava volne rust jen s nutnou davkou vychovy. Ja psy cvicim a jsou pro me partaky ve sportu a dennim zivote. I pro mne je psi welfare dulezity, ale pro mne je prvotni vztah psa ke mne a jamjsem jeho smecka a kontakt se psi smeckou omezovat budu tak, ze budu ja vybirat psi partaky a ja budu rozhodovat kdy, jak a s kym.

Citace z jednoho příspěvku, kde majitel líčí psí komunikaci.

Chodíme do psího výběhu, kde se nás občas sejde více. Povětšinou se pesani v klidu snesou a někteří si i krásně hrají. Můj... nikdy s žádným psem problém neměl, není to typ, co by vyvolával konflikty. Občas se objeví dominantnější pejsek který to většinou zkouší nejprve právě na něj, protože bývá největší...je ale v klidu, ale tak to dotyčného brzy přejde. Tentokrát přišel pán s labradorem. Kluci se očuchali a vše vypadalo v pohodě.. No po chvilce se labrador dost neurvale obořil na malého bišonka. Začal ho nahánět a asi by ho i dohnal, kdyby se že vzdálenosti několika metrů nepřihnal... a ladně mezi ně nevlítnul. Začal při tom tak poskakovat a štěkat, čímž odpoutal pozornost psa na sebe. Labrador se v tu chvíli samozřejmě zaměřil na něj a už to chvilku vypadalo i na rvačku. To už jsem ale zasáhl (i pan od labradora) a vše bylo ok.. Ten malý, pak následně přišel... poděkovat, nebo jak to nazvat, prostě k němu přiběhl a olízal mu čumák. konec citátu.

Toto je důvod, proč je dobré nechat psy si spolu hrát, spolu být, spolu komunikovat. Pes, který by byl od mala omezován kvůli tomu, aby se lépe navázal na člověka a člověk to neměl pracné a nemusel si lámat hlavu, aby si psí pozornost a respekt zasloužil, by se takto zachovat nemohl, i kdyby to měl v povaze, protože by neuměl komunikovat se svým živočišným druhem. Pes, který by byl vychováván tak, jak popisujete a propagujete, by nemohl pomoct jinému psovi. To, co zmiňovaný pes dokázal, to co dokázal můj pes, který už bohužel mezi námi není, pomohlo mnoha psům k životu bez strachu, naučili se také komunikovat a majitel to měl v běžném životě i pohodlnější. Naučit toto psa je jedno z nehjtěžších a nejhezčích věcí, má to praktický výstup, přidanou hodnotu a jsem ráda, že se mi to zatím u jednoho pejska podařilo. Psi mých kamarádů zvládají cvičit na vrcholové úrovni bez donucování, jsou nadšeni, protože jim byla vybrána práce, která jse baví a pro kterou mají vlohy. Zvládají i normální komunikaci se psy, nikdy nebyli omezováni svými majiteli, naopak jsou mezi psy co nejvíc. Nikdy to nebylo na překážku jejich vztahu k majitelům a jejich výkonu nebo poslušnoti.

Potkávám psy zkažené neporozuměním lidí vůči nim, psy, které lidi od mala šikanují krmením jako poslední, zákazem vyvýšených prostor, psy nepochopené lidmi, kteří se neumí chovat normálně a srozumitelně. Psy vynervené, protože je, jak je dnes moderní, majitelé nechávají bez vedení a čekají, až si na všechno přijdou sami. Když vidím, co někteří "kynologové" hlásají nebo kdo všechno si říká výcvikář nebo trenér nebo psycholog, je mi dost na nic a opravdu se k nim zařazovat nechci.

28.4.2016 06:59

"Toto je důvod, proč je dobré nechat psy si spolu hrát, spolu být, spolu komunikovat. Pes, který by byl od mala omezován kvůli tomu, aby se lépe navázal na člověka a člověk to neměl pracné a nemusel si lámat hlavu, aby si psí pozornost a respekt zasloužil, by se takto zachovat nemohl, i kdyby to měl v povaze, protože by neuměl komunikovat se svým živočišným druhem"
No, myslím, že četnější množina majitelů psů vyhledává společnost jiných psů pro své ulehčení - aby se svému psu nemuseli nějak věnovat a on se vylítal. Důsledkem je to, že na ně jejich pes se..., navázání nula bodů.

"by se takto zachovat nemohl, i kdyby to měl v povaze, protože by neuměl komunikovat se svým živočišným druhem. Pes, který by byl vychováván tak, jak popisujete a propagujete, by nemohl pomoct jinému psovi.... Naučit toto psa je jedno z nehjtěžších a nejhezčích věcí, "
Takový je ten můj od narození introvert, který nikdy psí společnost aktivně nevyhledával, tak se narodil a nikdo ho nic neučil...

28.4.2016 07:41

No, myslím, že četnější množina majitelů psů vyhledává společnost jiných psů pro své ulehčení - aby se svému psu nemuseli nějak věnovat a on se vylítal. Důsledkem je to, že na ně jejich pes se..., navázání nula bodů.

Určitě je to pohodlnější...ale já tedy jestli mohu za sebe, tak je to pro mě nejlepší činnost, kterou mohu psovi dopřát (pokud má zájem..už jsem měla dvě feny, které ač, jak se říká jsou socializované, tak nemají od určitého věku zájem si s ostatními psy hrát).
Asi záleží na tom, jak moc chcete aby byl váš pes na vás "navázaný"...jsem raději, když vlastním psa, který ostatní psy miluje a chce si s nimi hrát...a rozhodně si tedy nemyslím, když to pesanovi dovoluji, že by byl na mě míň navázaný (to asi spíš závisí na povaze a plemeni)...vždyť já jsem jeho "tátamáma"...všechny psy socializuji více méně stejně a přesto je rozdíl, jak se chová později chrt...setr..NO atd...jsem člověk, který si psa pořizuje v první řadě jako hlídače a společníka...na cvičák mezi psy nechodím...takže (obzvlášť když mám jen jednoho psa) vyhledávám společnost jiných psů ochotných si s námi zaběhat a pohrát si, když to mého psa těší...a rozhodně to není proto, že se psům nechci věnovat (věnuji se jim několik hodin denně...jsou můj život), ale každý nemusí se psem hned dělat nějaký sport nebo cvičit...někdo se psem může jen být (samozřejmě si vybírám psy, kteří se nezblázní, když nemohou pracovat)

Přidejte reakci

Přidat smajlík