Ahoj, prosím o radu - máme čivavu které bude rok, naučila se venčit venku. Pak jsme pořídili druhou, která se bohužel venčí doma /, tet nám i druhá čivava začala kadit doma :(, je tu někdo kdo mám doma více menších pejsků a řešil ten problém taky? Nebo jak to pak doma praktikujete? Psů mám více takže zkušenosti mám, ale čivavky mě dávají v tomhle zabrat , děkuji.
samaraa
napsal(a):
Ahoj, prosím o radu - máme čivavu které bude rok, naučila se venčit venku. Pak jsme pořídili druhou, která se bohužel venčí doma /, tet nám i druhá čivava začala kadit doma :(, je tu někdo kdo mám doma více menších pejsků a řešil ten problém taky? Nebo jak to pak doma praktikujete? Psů mám více takže zkušenosti mám, ale čivavky mě dávají v tomhle zabrat , děkuji.
Proč se ta druhá venčí doma? Obě musí vědět že venčit venku, ta první to doma cítí takže to dělá taky
Jak často s nimi jdete ven? Jak dlouho tam jste? Jak probíhají vaše procházky? Jak se při nich chová pes? Kde se doma vyměšují? Jak se chováte, když to udělají? Jak se oni chovají, když to dělají? Hledají si místo, abyste je neviděla nebo to dělají v pohodě před vámi? Kdy to dělají? Po jídle? Před jídlem? Po hraní? Po spaní?
samaraa
napsal(a):
Ta druhá to dělá od příchodu od chovatele, máme jí měsíc. Většinou je to přes noc, venčí se na dvoře, venku jsou každou hodinu krom noci..Na noc nekrmím.
Z Vašeho příspěvku jsem pochopila, že mladší čivu nepodporujete v konání potřeby doma a neprovozujete podobné hlouposti jako jsou čůrací podložky nebo vnitřní toalety. Pravděpodobně jí díky návyku od chovatele potrvá trochu déle, než pochopí, že byt není vhodné místo k venčení.
Předpokládám, že jakmile se vyřeší problém s jednou, vyřeší se i s druhou. Podobné regresivní chování bývá pozorováno u dětí. Když do rodiny přijde mimino, najednou starší dítě, které už umělo dodržovat hygienu, najednou začne opět vyžadovat plenky.
Pokračujte dále v tom, co děláte - v pravidelném venčení. Ubrala bych však na frekvenci (ani malé štěně nemusí ven co hodinu) a naopak natáhla čas venku s tím, že půjdete na řádnou venčící procházku místo krátkého vyčůrání na dvoře. Pokud se nehody dějí v noci, možná bych přidala jedno venčení pozdě večer nebo nad ránem (já si třeba poměrně dlouho natahovala budíka na třetí hodinu ranní).