Dobrý den, chtěla bych si pořídit psa ale nevím jaké plemeno.Chtěla by jsem psa malé až střední velikosti a s krátkou až středně dlouhou srstí.Máme rodinný domek na vesnici s velkou zahradou a s velkým sadem.Pejsek by bydlel v garáži kde by měl svou boudu a měl by ve dveřích od zahrady do garáže malé dvířka takže by si kdykoliv mohl zajít ven. Každý den by jsem s ním chodila tak 2x ven a na 1 a půl hodiny.O víkendech pak tak na 2 až 3 hodiny do přírody a na pole kde by se vyřadil.Chtěla bych ho cvičit a chodit s ním na cvičák.Doufám že jsem všechny informace napsala a jestli ne tak se mě můžete klidně zeptat. Děkuji.
Pokud to má být "papírák", vyber si dvě, tři plemena, ty si nastuduj, pročti si co jsou zač a pak se pro jedno rozhodni. A kupte. Nepodlehni módě borderek, šeltinek a jiným "dábelským" plemenům jen proto, že jsou krásná a že přece umí tak krásně skákat.
Pokud to může být prostě vořech, tak si vyber a zachraň vořecha. A na něm se nauč, jak se psem vycházet a žít. Vem si, že to je na hodně dlouho. Časem vypadneš, oblížeš si nějakého borce a pes bude kde? Doma u rodičů.
Tak je na to připrav, když tak.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky se přikláním k tomu zachránit z útulku nějaké štěně středně velkého vořecha, nejlépe křížence německého ovčáka a s ním se naučit jak se dá se psem pracovat.

jahodapavel
napsal(a):
Hlavně si neber štěně z útulku. Taky bych nedoporučoval bez pp.Pokud chceš cvičit musíš mít představu co. Sportovní kynologie - belg. ovčák, Agility - border kolie.
No i agility se dá dělat s voříškem...
napsal(a):
No i agility se dá dělat s voříškem...
Asi tak.
Ta holka je "prvnička". Já osobně bych ji psa za těžké prachy nekupoval. Ať se naučí. Má hodně možností. Pokud tedy nechce "veverku". Dospělý a vyrovnaný pes ji dá daleko víc, než piplat borderku a dát ji, co potřebuje.
A jak to nakonec dopadá, nedělejme si iluze.
A ano, existují výjimky. To ano.
AnetA21
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych si pořídit psa ale nevím jaké plemeno.Chtěla by jsem psa malé až střední velikosti a s krátkou až středně dlouhou srstí.Máme rodinný domek na vesnici s velkou zahradou a s velkým sadem.Pejsek by bydlel v garáži kde by měl svou boudu a měl by ve dveřích od zahrady do garáže malé dvířka takže by si kdykoliv mohl zajít ven. Každý den by jsem s ním chodila tak 2x ven a na 1 a půl hodiny.O víkendech pak tak na 2 až 3 hodiny do přírody a na pole kde by se vyřadil.Chtěla bych ho cvičit a chodit s ním na cvičák.Doufám že jsem všechny informace napsala a jestli ne tak se mě můžete klidně zeptat. Děkuji.
Další stejná otázka do diskuse:
Chci psa - poraďte jakého.
Copak takhle se vybírá pes?

No mě z toho vychází nejlépe pes typ "ovčák"...ale nevím zda začátek by bala vhodná bordera nebo malina...ale klíďo křížence ovčouna...jsou jich plné útulky a taky se s ním dá normálnš cvičit, pořád csi myslím, že např fena NO je pro začáteřníka vhodná a i zařátečnický chyby toto plemeni o je schopné odpustit...nemám samozřejmě zkušenosti s x ovčákama, ale já s ním začínala v šestnácti, moje sestřenice ve dvanácti (obě feny), a dvě kamarádky ve třinácti- čtrnácti letech -psy...je to samozřejmě práce, ale dá se to...pokud by si moje dcera chtěla pořídit jiného psa než chrta (ona je chrtí) tak si myslím, že NO nebo choďák by pro ní byla jasná volba...a byl by to pes, ona to s nima víc umí...jeden jí vychoval, syna vychovala fena, tak ten protěžuje feny, mě taky vychovaly feny, tak jsem taky fení...
Spíš by mě zajímalo, co bude pes dělat mezi procházkama? Bude sám na zahradě? Bez kontaktu s rodinou?

Německý špic.

jahodapavel
napsal(a):
Pokud si vezmete psa z útulku, nikdy nevíte co zažil a jak vám zareaguje v neznámé situaci. navíc koupí dospělého psa se sami připravíte o ty krásné zážitky se štěnětem, výchovou si štěně přispůsobíte sobě a nemusíte se přizpůsobovat možná zkaženému psovi.
Nikdo tu děvčeti nedoporučoval aby si brala z útulku dospělého psa. V útulcích jsou i různá štěnata. Kříženci ovčáků nebo třeba labradorů jsou útulky přecpány, je jich tam nejvíc. Pokud si takové štěně vezme a vychová může s ním dělat téměř cokoliv.
Aliens_II
napsal(a):
Pokud to má být "papírák", vyber si dvě, tři plemena, ty si nastuduj, pročti si co jsou zač a pak se pro jedno rozhodni. A kupte. Nepodlehni módě borderek, šeltinek a jiným "dábelským" plemenům jen proto, že jsou krásná a že přece umí tak krásně skákat.
Pokud to může být prostě vořech, tak si vyber a zachraň vořecha. A na něm se nauč, jak se psem vycházet a žít. Vem si, že to je na hodně dlouho. Časem vypadneš, oblížeš si nějakého borce a pes bude kde? Doma u rodičů.
Tak je na to připrav, když tak.
"...oblížeš si nějakého borce...!
"Aliens", co to máte za divný způsob námluv? Vy si slečny koukám namlouváte rovnou po psím způsobu!
fikovnice
napsal(a):
"...oblížeš si nějakého borce...!
"Aliens", co to máte za divný způsob námluv? Vy si slečny koukám namlouváte rovnou po psím způsobu!
Já? Nikoli. Ale taky mi bylo 13. A zapáleně jsem začal oblizovat kde co.
Ne, s nadsázkou. Ale vždyť víme, jak to pak dopadá.
Holka najde jiný cíl sveho zájmu a je po psu.
Jako prvního psa doporučím Lapinkoiru. Je to střední pastevecké plemeno, ideální k dětem a naprosto nekonfliktní. Více na odkazu.
http://www.finnishlapphund.cz/cz/o-nas-a-lapinkach/o-nas-a-lapinkach.

Aliens_II
napsal(a):
Já? Nikoli. Ale taky mi bylo 13. A zapáleně jsem začal oblizovat kde co.
Ne, s nadsázkou. Ale vždyť víme, jak to pak dopadá.
Holka najde jiný cíl sveho zájmu a je po psu.
No bohužel znám taky hodně případů, kdy se slečně začaly "zapalovat lýtka" a pes šel úplně stranou, slečna ho pak měla problém i vyvenčit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
jahodapavel
napsal(a):
Hlavně si neber štěně z útulku. Taky bych nedoporučoval bez pp.Pokud chceš cvičit musíš mít představu co. Sportovní kynologie - belg. ovčák, Agility - border kolie.
Pane Jahoda, jste v pořádku? Doporučit belgičáka 13 leté začátečnici může jen někdo, kdo není příčetný!
AnetA21
napsal(a):
Taky jsem přemýšlela o oříškovy z útulku.Jen nevím zda by mi řekli s čím je to pravděpodobně skřížené když to bude ještě malé štěňátko.
Řeknou vám alespoň přibližnou velikost..jestli trochu ještě povyroste nebo ne, tak to bude překvapení na inzercích se inzerují štěňata kříženců běžně, tam aspoň víte co byla fenka a občas znají i otce štěňátek.
AnetA21
napsal(a):
Děkuji za odpovědi o kluky momentálně nemám vůbec zájem jenom o ty psí.No možná to začne ale nemám žádné pochyby že bych upřednostňovala kluky než pejsky.S pejsky jsem vyrůstala jako malá a doteď máme jezevčíka Astinku.
Časem můžeš mít zájem klidně i o holky, nikdy nevíš
Ale bylo to spíš myšleno, že tě pes přestane bavit.Každopádně, když už máte doma jezevčíka, tak by asi rodiče neměli problém se postarat i o dalšího pejska, co by "zbyl" po tobě.
A myslíš, že dosavadní jezevčice by byla nadšená ze štěněte?Kolik jí je? Doteď jsi venčila a starala se jen o ní a najednou vetřelec?Jak bys třeba pejsky oddělila, aspoň pro začátek, kdyby bylo třeba?
Máš osobně nějakého pejska, který by se ti vzhledově hodně líbil?Střední chlupatý je velmi široký pojem.Spíš bych si upřesnila co preferuji.Třeba nohatější s normálním čumákem, nebo naopak chlupáče s placatou hlavičkou, prostě své sympatie.
Astince je 5 let a je vykastrovaná.Preferují spíše s dlouhými čumáčky jako je jezevčík, jack Russel teriér, jagterier atd.Nejvíc se mi asi líbil jack Russel je takový malý má milý výraz ale o vzhledu to není, protože povahově je takový divoký spíše hyperaktivní Ale líbí se mi i ovčáci jako je třeba německý ovčák, bílý švýcarský ovčák, chodský pes, ale jsou moc velící.Mamka by chtěla spíše menšího líbí se jí papillon ale já moc nemám ráda ty malilinké křehké pejsky.Sice jezevčík je malý ale je takový nebojácný. Kdyby jsem si měla vybrat já vyberu si bílého švýcarského ovčáka je krásný a hodí se na cvičení i agility.

A nebo Peruánského naháče osrstěnou varietu
Teď zrovna je pár vrhů narozených.

Andrýsek3
napsal(a):
Mě tyhle malá společenská plemena do tý garáže prostě nesedí..
Jo no jo garáž já zapomněla

Fiona.Praha
napsal(a):
Další stejná otázka do diskuse:
Chci psa - poraďte jakého.
Copak takhle se vybírá pes?
Přesně tak. Taky jsem toužila po psovi. Od dvanácti let jsem hltala všechnu dostupnou literaturu a časopis Pes přítel člověka (jiný tehdy nevycházel). O svém budoucím psu, tedy o plemeni, jsem měla zcela jasnou představu, která vyplynula z načtených informací a z konzultací s majiteli různých plemen.

AnetA21
napsal(a):
Astince je 5 let a je vykastrovaná.Preferují spíše s dlouhými čumáčky jako je jezevčík, jack Russel teriér, jagterier atd.Nejvíc se mi asi líbil jack Russel je takový malý má milý výraz ale o vzhledu to není, protože povahově je takový divoký spíše hyperaktivní Ale líbí se mi i ovčáci jako je třeba německý ovčák, bílý švýcarský ovčák, chodský pes, ale jsou moc velící.Mamka by chtěla spíše menšího líbí se jí papillon ale já moc nemám ráda ty malilinké křehké pejsky.Sice jezevčík je malý ale je takový nebojácný. Kdyby jsem si měla vybrat já vyberu si bílého švýcarského ovčáka je krásný a hodí se na cvičení i agility.
Pokud by ti rodiče koupili čistokrevného psa a chceš opravdu dělat agility, třeba už na nějaké úrovni a ovčáci se vám prostě zdají moc velcí, podívej se na border teriera. je to také malý pes ale povahově úplně super.
napsal(a):
Pokud by ti rodiče koupili čistokrevného psa a chceš opravdu dělat agility, třeba už na nějaké úrovni a ovčáci se vám prostě zdají moc velcí, podívej se na border teriera. je to také malý pes ale povahově úplně super.
A nebo Foxíka, taky dobrý na agility. A ohromný společník. Já vím navrhuji své . Vyžaduje ale dost pohybu a zabavit.
https://www.youtube.com/watch?v=c2G-c7hoJc0.

AnetA21 šeltia, pudel, bradáč, cavalier, papillon, teriéry- jack, parson, fox, westík.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
AnetA21
napsal(a):
Nebo ještě chodský pes by docela vyhovoval. :).
Choďák je dobrá volba

AnetA21
napsal(a):
Nebo ještě chodský pes by docela vyhovoval. :).
Choďák je dobrá voľba, ale má dlhšiu srsť a vy ste chceli plemeno s krátkou až stredne dlhou srsťou.
A co ten border teriér?
Je to takový srandovní dědeček, myslím vzhledem, ale dají se s ním dělat super aktivity... jen bych mamku přemluvila s tou garáží - on je každej pes spokojenější se svou smečkou, líp se takovej pes i vychovává. Dvířka z garáže do zahrady kontakt s lidmi nenahradí... Já svého prvního psa (bylo mi 16) taky dala do kotce (přepychového), super bouda a všechno přesně podle chytrejch knih -byl tam jenom přes noc a vlastně jen pár měsíců, než jsme dostali rozum a začali jsme s ním žít - byl to úplně skvělej pes a já se mu dodneška v duchu omlouvám. Je to už víc než 40 let...

AnetA21
napsal(a):
Border teriér je taky pěkný.Jeden pán ho má a je poslušný ale takový hyperaktivný.Ale má roztomilý kukuč.Má v sobě ale hodně loveckého pudu.
Jasně lovecký pud má, je to lovecký pes, jeden z těch které ještě nezkazila módní popularita.Ale na výcvik jsou super. Na agility musí být hyperaktivní pes, s lenochodem se dělat nedá stejně tak na lovecký výcvik. Když se zkombinuje hyperaktivita s poslušností pak jsou tx nejlepší výsledky
AnetA21
napsal(a):
Jo a samozřejmě by býval někdy doma.Třeba při bouřce nebo velké zimě.A spával by taky s náma v posteli.Astinka s náma taky spává v posteli a vždy si zaleze pod duchnu a dělá že tam není aby tam mohla zůstat co nejdéle. :D.
To bude bydlet v garáži a když uznáš za vhodné, bude spát v posteli?
No potěš, koště.

AnetA21
napsal(a):
Chci jen říct že nebude pořád jenom v garáži.V garáži je teplo a tam bude mít svou vyteplenou boudu.
Anet, ono nejde o teplo, ale o kontakt se "smečkou", se svými lidmi...
Ano to já vím chci samozřejmě co nejvíc být s ním, ale mamka mi nechce dovolit s ním spávat každý den Ale určitě ji přemluvím. A až budou ty letní horka tak když s ním budeme chodit k rybníku se v létě očvachtat, tak mám ho pak umít normálně ve vaně (staré) bez šamponu?
Nebo ho mám tak nechat?Pokud tam není bláto, nečistoty atd.A ještě další otázka.
Ano to já vím chci samozřejmě co nejvíc být s ním, ale mamka mi nechce dovolit s ním spávat každý den Ale určitě ji přemluvím. A až budou ty letní horka tak když s ním budeme chodit k rybníku se v létě očvachtat, tak mám ho pak umít normálně ve vaně (staré) bez šamponu?
Nebo ho mám tak nechat?Pokud tam není bláto, nečistoty atd.
AnetA21
napsal(a):
Nebo ho mám tak nechat?Pokud tam není bláto, nečistoty atd.A ještě další otázka.
Normálně ho nechat, psa téměř nekoupu, samozřejmě záleží na plemeni...ale jinak koupat v rybníku a on oschne a bude jako novej..pokud se vyválí v něčem nevoňavém tak pak vzít vodou, popřípadě šamponem.

AnetA21
napsal(a):
Jo ale žeprý nějaké psí Šampony škodí srsti.Nebo doporučil/a by jste mi nějaký kvalitní šampon? Díky.
My sme kúpili šampón priamo u veterinára, ale nedoporučujem ním často kúpať. My ho použijeme cca 2-3 krát do roka, viac nie, lebo vysušuje pokožku.
napsal(a):
Pardon. ale... borderteriéra malé slečně, která se psy začíná? Psa, který je tvrdý lovec? to nevím teda.
Pokud se slečně líbí JRT - dle mého toto úplně čistý JRT nebude, ale jeho mix... http://zvirata.bazos.cz/inzerat/61797060/Daruji-hraveho-pejska.php ? Píšou, že je zvyklý na holčičku, atd. třeba byste si sedli ?!?
lavacca
napsal(a):
Pokud se slečně líbí JRT - dle mého toto úplně čistý JRT nebude, ale jeho mix... http://zvirata.bazos.cz/inzerat/61797060/Daruji-hraveho-pejska.php ? Píšou, že je zvyklý na holčičku, atd. třeba byste si sedli ?!?
Ten je krásný.

Zrzavci
napsal(a):
Pardon. ale... borderteriéra malé slečně, která se psy začíná? Psa, který je tvrdý lovec? to nevím teda.
Lovec to sice je, ale velice citlivý se snahou zavděčit se. Znám jich dost a znám i děvčata ve věku zadavatelky které s tímhle pejskem dosahují velmi dobrých výsledků, rozhodně je s ním snadnější pořízení než s dnes velice oblíbeným jack russelem.

AnetA21 Viac info máš v správe.

Hovawart, Finský Laphund, Australský Honácký pes, Parson Russell, Novoskotský retrívr, Kooikerhondje, Brittany, Hamiltonův Honič, Chodský pes, Border kolie, Šeltie, Australský ovčák, Entlebušský salašnický pes. Vím, že ne všichni splňují to co chceš ale třeba nějakého z nich vybereš

Nebo mě ještě napadá Luisianský leopardí pes

napsal(a):
Nebo mě ještě napadá Luisianský leopardí pes
Luisian pre 13.ročné dievča?

Ouk :Luisianský leopardí pes nie je pes vhodný pre začiatočníkov, nie je to pes pre každého. Určite by som ho nedoporučoval 13-ročnému dievčaťu. Dospelý luisian váži cca 40 kg, takže majiteľ by mal byť fyzicky zdatný a mal by mať nejaké tie skúsenosti so psami. Toto plemeno má vysoký lovecký pud a je dominantný k ostatných psov. Je u neho nutná dostatočná socializácia a aj zamestnanie - zamestnať ho nie len fyzicky, ale aj psychicky. Ľudia by si ho nemali kupovať len kvôli vzhľadu, preto že má krásne modré oči a atraktívny vzhľad. Buhužial ľudia si v dnešnej dobe dobre kupujú tzv. módne plemená, nezvládnu výchovu a psa dajú preč.

Třináctiletá holka (nebo kluk, to je fuk), která touží po psovi, a není to jen chvilkový rozmar, ale dlouhodobá touha, snad ví, jaké plemeno či plemena se jí líbí, a má o nich přečtenu všechnu dostupnou literaturu. A potom by měla mít jasno, jaké plemeno chce, nebo vybírat maximálně ze tří vybraných. Pokud tomu tak není, a holka žádá o radu jaké plemeno si pořídit, naprosto cizí lidi, kteří neznají ani ji, ani její rodinné prostředí, taková holka by si neměla pořizovat psa žádného až do doby, kdy bude mít sama jasno.
Nabídka nejrůznějších plemen se zde sešla opravdu široká. Bohužel, i dost plemen nevhodných pro začátečníka, těžkých na výchovu i pro zkušeného člověka.
Moje rada - holka, odlož pořízení psa, přečti co můžeš, dělej si z toho sama obrázek, oslov chovatele a majitele plemen, která se ti líbí, pobav se s nimi o nárocích jejich plemen, o výchově, zkrátka o všem kolem psů.

napsal(a):
Ouk :Luisianský leopardí pes nie je pes vhodný pre začiatočníkov, nie je to pes pre každého. Určite by som ho nedoporučoval 13-ročnému dievčaťu. Dospelý luisian váži cca 40 kg, takže majiteľ by mal byť fyzicky zdatný a mal by mať nejaké tie skúsenosti so psami. Toto plemeno má vysoký lovecký pud a je dominantný k ostatných psov. Je u neho nutná dostatočná socializácia a aj zamestnanie - zamestnať ho nie len fyzicky, ale aj psychicky. Ľudia by si ho nemali kupovať len kvôli vzhľadu, preto že má krásne modré oči a atraktívny vzhľad. Buhužial ľudia si v dnešnej dobe dobre kupujú tzv. módne plemená, nezvládnu výchovu a psa dajú preč.
Já předpokládala, že se psy už nějaké zkušenosti má. Ten leopardí pes byl jen návrh protože co znám tady ty psy tak jsou náhodou super, takže to bude asi hlavně ve výchově jinak jako taky znám lidi co měli úplně prvního psa a zvládli ho skvěle ale musí si zjistit všechno o výchově Ale uznávám, že tohle plemeno asi nebude to pravé. (brala jsem to jen podle psů co znám)

AnetA21
napsal(a):
Ano ale právě tady nikdo nemá tyhle pejsky.Chodský pes, šiperka, appenzelský pes, novoskotský retrívr (kanadský retrívr), jenom border teriéra tu má jeden pán, tak nevím s kým bych si tu promluvila.Moje teta je kynoložka tak by nejspíš o nich něco věděla.
Napsat na různé chs nebo na nějakou výstavu. Možná s tím novoskotským bych ti mohla když tak poradit
AnetA21
napsal(a):
Proč se nevěnuješ své Astince, které je jenom 5 let?
Proč vše, co tady plánuješ, neděláš s Astinkou?

Fiona.Praha
napsal(a):
Proč se nevěnuješ své Astince, které je jenom 5 let?
Proč vše, co tady plánuješ, neděláš s Astinkou?
Dobré otázky!

AnetA21
napsal(a):
Ano ale právě tady nikdo nemá tyhle pejsky.Chodský pes, šiperka, appenzelský pes, novoskotský retrívr (kanadský retrívr), jenom border teriéra tu má jeden pán, tak nevím s kým bych si tu promluvila.Moje teta je kynoložka tak by nejspíš o nich něco věděla.
A ty s tetou nemluvíš, když sis s ní ještě nepromluvila? To se snad samo nabízí...

Tak ve třinácti letech bych brala jakéhokoliv psa, kterého by mi eventuelně byla mamka ochotna pořídit, ale u nás to prostě nešlo...nejvíc jsem samozřejmě toužila po německé doze černé s bílými znaky...jeden pán od nás z města měl dvě...psa a fenu...no tak ty se mi líbily úplně nejvíc...no a teď, když bych si dogu klidně pořídit mohla to nějak vždycky skončí u něčeho jiného, teď naposled byla doga také jeden z kandidátů na nového rodinného psa...no a mám dva křížence, člověk míní, pánbůh mění...
Chci říct, že ve třinácti letech je člověk z velké touhy po psovi ochoten si pořídit cokoliv, co se mu líbí...samozřejmě jsou i vyjímky, ale těch si myslím moc nebude...
Otázkou také je zda se cítíš na to vychovat třeba psa-samce většího plemene? Jak se popřípadě do výchovy a výcviku zapojí rodiče...jestli máš v okolí nějaký cvičák, tak se tam jdi kouknout, jak pracují různá plemena a promluv si s majiteli a s instruktory...jestli to je dobrý cvičák, tak by ti mohli dle tvých požadavků na povahu pomoci v rozhodování...a také uvidíš jakým stylem to tam funguje, protože co si budem povídat ne všechny cvičáky jsou...dobré...
napsal(a):
Třináctiletá holka (nebo kluk, to je fuk), která touží po psovi, a není to jen chvilkový rozmar, ale dlouhodobá touha, snad ví, jaké plemeno či plemena se jí líbí, a má o nich přečtenu všechnu dostupnou literaturu. A potom by měla mít jasno, jaké plemeno chce, nebo vybírat maximálně ze tří vybraných. Pokud tomu tak není, a holka žádá o radu jaké plemeno si pořídit, naprosto cizí lidi, kteří neznají ani ji, ani její rodinné prostředí, taková holka by si neměla pořizovat psa žádného až do doby, kdy bude mít sama jasno.
Nabídka nejrůznějších plemen se zde sešla opravdu široká. Bohužel, i dost plemen nevhodných pro začátečníka, těžkých na výchovu i pro zkušeného člověka.
Moje rada - holka, odlož pořízení psa, přečti co můžeš, dělej si z toho sama obrázek, oslov chovatele a majitele plemen, která se ti líbí, pobav se s nimi o nárocích jejich plemen, o výchově, zkrátka o všem kolem psů.
Tak tohle nechápu..
Zadavatelka psala jakého psa by chtěla, ale nemá na to momentálně podmínky..
Přijde mi rozumná a nevrhá se hned po border kolii jako ostatní, hledá vhodnou alternativu, na které by mohla získat zkušenosti. Taky mám vysněne plemeno. Ale je na něj potřeba zkušenosti a prostoru a to z knížek nedostanu.

Andrýsek3
napsal(a):
Tak tohle nechápu..
Zadavatelka psala jakého psa by chtěla, ale nemá na to momentálně podmínky..
Přijde mi rozumná a nevrhá se hned po border kolii jako ostatní, hledá vhodnou alternativu, na které by mohla získat zkušenosti. Taky mám vysněne plemeno. Ale je na něj potřeba zkušenosti a prostoru a to z knížek nedostanu.
Nevím, co v mém příspěvku nechápeš. Přece když chci psa, tak sama si hledám informace, vyhodnocuju, čtu, zajdu na výstavu, promluvím s majiteli vyhlédnutého plemene...
Rady některých zde jsou špatné, protlačují plemeno buď své, nebo to, co se líbí jim, bez ohledu na to, že tazatelka je dítě - začátečník. Tyhle lidi zase nechápu já.
napsal(a):
Náhodou mi přijde dobře, že se ptá..tady chovatele jsou, takže sbírá informace...chce doporučení, aby vybrala vhodného a dala domov tomu správnému, dle podmínek které může nabídnout.

napsal(a):
Hovawart, Finský Laphund, Australský Honácký pes, Parson Russell, Novoskotský retrívr, Kooikerhondje, Brittany, Hamiltonův Honič, Chodský pes, Border kolie, Šeltie, Australský ovčák, Entlebušský salašnický pes. Vím, že ne všichni splňují to co chceš ale třeba nějakého z nich vybereš
Hamilton a honák určitě
Jak jste se ptali proč nedělám agility, cvičení s Astinkou.Astinku jsme si pořídili když mi bylo 8 let.Tehdy jsem nevěděla skoro nic o cvičení a už vůbec jsem nevěděla že nějaké agility existují.Astinku samozřejmě zkouším učit nové povely dokonce jsem si doma na zahradě postavila překážky, učila jsem ji od nejnižší po to co zvládne a postupovala jsem podle návodu co mám v knížce.Bohužel Astinka poslouchá jen mého taťku.Je na něm vázaná prostě k němu má respekt.Vlastně Astinka je taŤkův pejsek.Zkouším ji něčím zaujmout Každý den se s ní hraju, chodím s ní na procházky kde ji cvičím ale když tatka s ní zajde po nějaké době na procházku (většinou s ní chodím já) takto nenahradí ani 100 procházek se mnou protože je tatka myslivec tak ji vezme do lesa na kunu a to ji baví 100x víc než ty procházky se mnou.Samozřejmě chápu, kdyby jsem byla lovecké plemeno (jezevčík) taky by mě bavilo víc jít na kunu než na 2 hodinovou procházku na pole, ale to už moc odbočuji od tématu.
AnetA21
napsal(a):
Jak jste se ptali proč nedělám agility, cvičení s Astinkou.Astinku jsme si pořídili když mi bylo 8 let.Tehdy jsem nevěděla skoro nic o cvičení a už vůbec jsem nevěděla že nějaké agility existují.Astinku samozřejmě zkouším učit nové povely dokonce jsem si doma na zahradě postavila překážky, učila jsem ji od nejnižší po to co zvládne a postupovala jsem podle návodu co mám v knížce.Bohužel Astinka poslouchá jen mého taťku.Je na něm vázaná prostě k němu má respekt.Vlastně Astinka je taŤkův pejsek.Zkouším ji něčím zaujmout Každý den se s ní hraju, chodím s ní na procházky kde ji cvičím ale když tatka s ní zajde po nějaké době na procházku (většinou s ní chodím já) takto nenahradí ani 100 procházek se mnou protože je tatka myslivec tak ji vezme do lesa na kunu a to ji baví 100x víc než ty procházky se mnou.Samozřejmě chápu, kdyby jsem byla lovecké plemeno (jezevčík) taky by mě bavilo víc jít na kunu než na 2 hodinovou procházku na pole, ale to už moc odbočuji od tématu.
Fakt mě přijdeš rozumná..a doporučila bych ti nějakého křížence nebo toho choďáka nebo fenku NO. Snad ti zápal vydrží.

AnetA21
napsal(a):
Děkuju. přemýšlela jsem o choďákovy protože je menší 48-56 cm v kohoutku než jiné ovčácké plemena.
Moje švagrová má choďáky dva...nejdřív měla jednoho a protože jí velmi vyhovoval, tak si pořídila ještě druhého...připadají mi velmi "univerzální"...
AnetA21
napsal(a):
To zní logicky, jezevčík je lovecký pes, na agility si ho moc neumím představit a je to prostě jezevčík - poslouchá jen vůdce smečky. Navíc tě má určitě zafixovanou pořád jako dítě. Otec má už druhého jezevčíka a jsou to opravdu "svéhlavci ".
Moje první pudlička vyrůstala se synem od jeho 5ti let a ani v jeho 18 - 20ti ho nebrala, pokud jsme byli doma my. Ale to ani mě, pokud byl doma manžel, on s ní cvičil a byla na něj fixovaná. Měla prostě takovou svoji hierarchii smečky. Zato naše další dvě fenky, které už syna poznaly jako dospělého / a pobýval s nimi doma během zkouškového / ho milují a i když už s námi nebydlí, jsou nadšené, když přijde.
Jen bych opravdu zvážila tu garáž...doma s vlastní smečkou je prostě doma
Ano to chce jen mamka aby byl v garáži.Já bych s ním nejradši spala každý den aby měl co nejvíc lidského kontaktu, ale mamka mi to nechce dovolit.Zkusím ji přemluvit.A stejně když bude mamka v práci tak bude doma protože tatka mi to dovolil.Ale v době línání nebude moc doma protože by drželi chlupy na všem kromě psa, ale to je domov. :) :D.
AnetA21
napsal(a):
Ano to chce jen mamka aby byl v garáži.Já bych s ním nejradši spala každý den aby měl co nejvíc lidského kontaktu, ale mamka mi to nechce dovolit.Zkusím ji přemluvit.A stejně když bude mamka v práci tak bude doma protože tatka mi to dovolil.Ale v době línání nebude moc doma protože by drželi chlupy na všem kromě psa, ale to je domov. :) :D.
Tak nějak se ani nedivím, že mamka psa nechce.
Jen tak mimochodem, z línajícího psa padají chlupy pořád. Takže mamka brzy pozná, že s tátou nedodržujete to, co jste slíbili.

Anetko, pokud chcete plemeno, tak s pp být musí!
Aha, v tom případě budu opakovat to, co je na každé druhé diskuzi. Nekupujte psy bez PP a nepodporujte tímto množení bez dokladů, často na nestandardních jedincích, často na příbuzných jedincích a bohužel i často na zvířatech žijících v šílených podmínkách.
10 tisíc je poměrně slušná částka, spousta plemen se dá koupit i s PP v této cenové hladině, jen je třeba na to brát při výběru zřetel.
Co třeba klasický německý ovčák? Vybrat drobnější fenečku, ne přímo z pracovního spojení, na běžný výcvik může být prima, venkovní ubytko snese, cenově se vejdete .
Nebo pak ten útulek. Tam je výběr obrovský.
Ano děkuji ale německý ovčák už je větší samozřejmě chci fenečku protože je menší atd. Atd. Spíš kdyby existoval nějaký ovčák který by měl 45-55cm v kohoutku a povahu by mě stejnou jak německý ovčák a vzhled podobný.Možná jak říkáte tak ta menší fenečka toho německého ovčáka by byla dobrá.

Tady je seznam narozených vrhů u choďáků, tak se na to mrkni a prober to s rodiči
http://www.kpchp.org/chov_sten.php.
AnetA21
napsal(a):
A neznáte i nějakou chovatel. stanici německých ovčáků?
Http://riwalhof.webnode.cz/stenata/
Tady tu znám. Nemám NO ale chovají už léta.
Fiona.Praha
napsal(a):
Vy to Anetě věříte?
Já teda ani náhodou.
Neví jestli chce bordíka, nebo NO nebo šiperku. Nebo snad by to mohl být kanadský retrívr.
Nejlepší by byla fenka NO, ale mooooooooooc se jí líbí jagoš a jrt.
A domácímu jezevčíkovi se nevěnuje a věnovat nebude, protože Astinka má ráda tátu.
Proč by jste ji to nevěřil, koukam, že na tomhle vláknu jen prudite a nic kloudného neporadite.. neví jakého chce psa.. proč byste ji to neměla věřit?
Fiona.Praha
napsal(a):
Vy to Anetě věříte?
Já teda ani náhodou.
Neví jestli chce bordíka, nebo NO nebo šiperku. Nebo snad by to mohl být kanadský retrívr.
Nejlepší by byla fenka NO, ale mooooooooooc se jí líbí jagoš a jrt.
A domácímu jezevčíkovi se nevěnuje a věnovat nebude, protože Astinka má ráda tátu.
Hmm, po počáteční důvěře už to "Anetě" také moc nevěřím. Střídají se pasáže blbostí s pasážemi, které se mi zdají napsané celkem vyspěle. Nevím nevím...

whasabi
napsal(a):
Hm, tak kanadský retrívr a apenzel se do téhle ceny určitě nevejdou, snad jedině nestandardní jedinec, ale to by byla náhoda, pokud ho chcete v konkrétním termínu. U šiperek cenu neznám, chodský pes stojí většinou od těch 10 tisíc nahoru, tam možná ano. Chcete předpokládám psa s PP?
Appenzel stojí od 13500 - 19000 Kč. Neštandard okolo 10000 Kč.
Andrýsek3
napsal(a):
Proč by jste ji to nevěřil, koukam, že na tomhle vláknu jen prudite a nic kloudného neporadite.. neví jakého chce psa.. proč byste ji to neměla věřit?
Já jsem hodně důvěřivá, např. věřím tomu studentíkovi, co teď zjišťuje věci stran dočasky. Ale tady se mi zdá, že "Aneta" si jen tak fantazíruje. Jednoho psa již mají. Nevím nevím co by dělali kdyby se s novou fenou jejich jezevec nesnesl. Prostě se mi toto vlákno začíná jevit tak, že se jen někdo baví. Vygooglit seznam chovek by snad "Aneta" měla umět, když tu bez překlepu vychrlí seznam psů, u nichž bych třeba i já měla problém je napsat správně.
AnetA21
napsal(a):
Ano děkuji ale německý ovčák už je větší samozřejmě chci fenečku protože je menší atd. Atd. Spíš kdyby existoval nějaký ovčák který by měl 45-55cm v kohoutku a povahu by mě stejnou jak německý ovčák a vzhled podobný.Možná jak říkáte tak ta menší fenečka toho německého ovčáka by byla dobrá.
Tak pokud NO je už velký, koukni na vlčího, nebo velkého špice. I střeďák velikostí naprosto vyhovuje. Do ceny se hravě vejdeš a co se týká výcviku a ustájení, tak splňuje všechny tvé podmínky. Sice má delší srst, ale naprosto bezúdržbovou.

Proč je pro tebe NO moc velký?
Není podstatnější cvičitelnost psa? Jeho ochota ke spolupráci, nechat se vést?

AnetA21
napsal(a):
Máte někdo doma chodského psa nebo NO? Pište pls zkušenosti s těmito plemeny.Dík
Měla jsem NO fenu, za mě super univerzální pes ...cvičila jsem si jí jako začátečnice sama (ne na cvičáku) i tak se mi z ní povedlo vychovat psa, který fungoval na první dobrou...ovladatelná v každé situaci...nebojácná psí holka...(po pracovně vedených rodičích)
S jednou fenou NO jsem vyrostla...takže za mě super psi...
Choďáky má moje švagrová...taky univerzál, můj šálek kávy to teda není...ale pokud bych chtěla "menšího" ovčáka, tak bych asi volila toto plemeno...
To asi záleží na tom, co konkrétně komu vyhovuje

AnetA21
napsal(a):
Děkuji sardullah. Asi se rozhodnu pro NO...Ale nevím je to těžké.
Myslím, že obojí je vyhovující...tam se jen rozhodnout nejen pro "menší a větší" variantu psa, ale samozřejmě si také rozmyslet "typ srsti"...choďák je o trošku náročnější než krátkosrstý NO...oba rádi spolupracují a potřebují zaměstnat...
Rozhodně vás nebudu přesvědčovat...ale pokud bych chtěla psa, co se dá dobře vycvičit, co ohlídá mě, rodinu, dům, co mě bude v případě nouze bránit, tak si pořídím NO...pokud se zeptáte mojí švagrové, co má ty choďáky, tak vám řekne, že je to její srdcovka, že už nic jiného nechce...co člověk to názor...no v každém případě držím palce, aby byla volba (ať už vyberete cokoliv) to pravé ořechové a aby jste si s pejskem "sedli"

napsal(a):
Měla jsem NO fenu, za mě super univerzální pes ...cvičila jsem si jí jako začátečnice sama (ne na cvičáku) i tak se mi z ní povedlo vychovat psa, který fungoval na první dobrou...ovladatelná v každé situaci...nebojácná psí holka...(po pracovně vedených rodičích)
S jednou fenou NO jsem vyrostla...takže za mě super psi...
Choďáky má moje švagrová...taky univerzál, můj šálek kávy to teda není...ale pokud bych chtěla "menšího" ovčáka, tak bych asi volila toto plemeno...
To asi záleží na tom, co konkrétně komu vyhovuje
Appenzel je tiež pes všestranného využitia, sú to sebavedomí psy. Veľkosť tak akurát 48-58 cm. Je ich veľmi málo, u nás na Slovensku je iba 5 chovných staníc, takže ich nemá každý ako napr. NO. ale je to už na Tebe ako sa rozhodneš.
miky265

XXX.XXX.176.5
Ja si to teraz neviem predstaviť ako 13 dievča chce venčiť ovčiaka :D
osobne píšeš 2-3 hod o víkende, kde ja čo si tiež teraz vyberám psa sa bojím že tomu psovi bude málo 2x na aspoň pol hod a 1x na 2 a pol hod denne ísť von, víkendy behám na turistiku takže tam by bol pol dňa. No ja zas bývam v byte čo je rozdiel :P.

Ono to není jen o tom čase, ale hlavně, dle plemene a temperamentu jedince, o náplni.
AnetA21
napsal(a):
Máte někdo doma chodského psa nebo NO? Pište pls zkušenosti s těmito plemeny.Dík
Nemam doma, ale mala som oba vo vybere, takze skor co mam nacitane/napozerane.
NO je proste klasicky pracak, univerzalny, tvrdsi, splachovaci, najvsestrannejsi pes. To ze ich je tak vela neni nahoda :)
Chodaci su maksi, vo vseobecnosti priatelskejsi ale aj vacsie citlivky, na co treba pri treningu prihliadat.
Motivovatelni su dobre obaja.
Akurat nesuhlasim s tym ze je to len o velkosti a type srsti, hlavny rozdiel je v povahe.
Ten chodak bude asi trosku prijemnejsi na bezny spolocny zivot, je vo vseobecnosti menej konfliktny a poddajnejsi, ale najskor z neho nedostanes taky vykon ako z NO - a u toho NO sa lahsie napravuju treningove chyby.

Akurat nesuhlasim s tym ze je to len o velkosti a type srsti, hlavny rozdiel je v povahe.
Nepsala jsem, že rozdíl je "jen ve velikosti a typu srsti"...je to jeden z rozdílů...myslím, že požadavkům zadavatelky vyhovují obě plemena...jen jsem vyzdvihla další rozdíly