Ahoj potřebuji radu máme psa vlčáka a začlo to průjmama a byl pohublý a nafouklo se mu břicho a noha pravá zadní, tak jsme šli k veterináři a vzal krev a řekl že nam výsledek, že má ledviny i jatra dobré, ale že je zavodněný v břiše i tu jednu nohu ma zavodněnou, tak nám dal antibiotika entizol ma brát 2 x 1 tabletku za den a furon 3 x 1 tabletku za den na odvodnění, tak noha se uplně vylečila za dva dny, ale břicho se trošku zase zvětšilo, tak jsme jeli znova na veterinu a byla pejskovi odsána voda 0,75 litrů a říkal že mu ještě v břichu asi tak 1litr zůstal, ale že mu to nemůže vše vysát, že by skolaboval a vzal si vzorek z vody z břicha a říkal že krev tam není a výsledek je nějaký zánět že je v tom, tak nam dal další antibiotika ciplox 500 ma brát 2 x 1\2 tabletky za den tak to ted bere 4 dny.První dva dny hodně jedl i pil když měl odsátou tu vodu, ale ty další dva dny už jen tak mín jedl ale pije pořád ale břicho se mu zase zvětšilo, takže zítra pojedeme zase znova na veterinu, nevíte někdo co to může být a jestli je postup veterináře správný díky za rady moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ozyček
napsal(a):
Ahoj potřebuji radu máme psa vlčáka a začlo to průjmama a byl pohublý a nafouklo se mu břicho a noha pravá zadní, tak jsme šli k veterináři a vzal krev a řekl že nam výsledek, že má ledviny i jatra dobré, ale že je zavodněný v břiše i tu jednu nohu ma zavodněnou, tak nám dal antibiotika entizol ma brát 2 x 1 tabletku za den a furon 3 x 1 tabletku za den na odvodnění, tak noha se uplně vylečila za dva dny, ale břicho se trošku zase zvětšilo, tak jsme jeli znova na veterinu a byla pejskovi odsána voda 0,75 litrů a říkal že mu ještě v břichu asi tak 1litr zůstal, ale že mu to nemůže vše vysát, že by skolaboval a vzal si vzorek z vody z břicha a říkal že krev tam není a výsledek je nějaký zánět že je v tom, tak nam dal další antibiotika ciplox 500 ma brát 2 x 1\2 tabletky za den tak to ted bere 4 dny.První dva dny hodně jedl i pil když měl odsátou tu vodu, ale ty další dva dny už jen tak mín jedl ale pije pořád ale břicho se mu zase zvětšilo, takže zítra pojedeme zase znova na veterinu, nevíte někdo co to může být a jestli je postup veterináře správný díky za rady moc.
Nemáte diagnózu.
obecně: voda v břiše vzniká z několika důvodů: buď selhání srdce, nebo selhání jater, nebo selhání ledvin, nebo zánět, nebo nádor.
ani jeden z těch stavů není žádná prkotina, pes s vodou v břiše je vážně nemocný.
a veterinář by měl být schopný rozborem vody z břicha aspoň tušit, kterým směrem se vydat co se diagnózy týče a jaká další vyšetření je potřeba provést.
Hodila jsem to vedle, dám to i sem.
Nechci vás strašit, ale na něco podobného, mi před půl rokem umřel pes, aniž by se přišlo na co vlastně. Také se mu objevila voda v břiše, ale krevní testy nic hrozného neobjevily, dostal Prednison. Na ultrazvuku se ukázala obrovsky zvětšená játra, která se začala postupně zhoršovat a začaly mu také rapidně mizet červené krvinky. Měl váš pes klíště? Nebydlíte někde v okolí Břeclavi? U nás to nakonec mohla být rozjetá borelioza, či dokonce babezioza. Vyžádejte si na to spolehlivý test. Celkem to spěchá, můj pes se od nafouknutého břicha dožil dvou měsíců, kdy se zkoušelo všechno možné a nezabíralo nic
Rozborem vody nezjistil vet taky nic, bohužel. Tedy zjistil, že problém je v těch játrech, ale nezjistil proč a jakový.
napsal(a):
Nemáte diagnózu.
obecně: voda v břiše vzniká z několika důvodů: buď selhání srdce, nebo selhání jater, nebo selhání ledvin, nebo zánět, nebo nádor.
ani jeden z těch stavů není žádná prkotina, pes s vodou v břiše je vážně nemocný.
a veterinář by měl být schopný rozborem vody z břicha aspoň tušit, kterým směrem se vydat co se diagnózy týče a jaká další vyšetření je potřeba provést.
Nevím proč, ale jako úplně první mě napadl nějaký nádor.
I když možná teď tuším proč - prakticky je zde analogie s někým z mé rodiny (i stran toho problému s nohou).

fikovnice
napsal(a):
Nevím proč, ale jako úplně první mě napadl nějaký nádor.
I když možná teď tuším proč - prakticky je zde analogie s někým z mé rodiny (i stran toho problému s nohou).
Jasný, u selhání jater například není důvod, proč by otékala i JEDNA noha. Prostě když se pes zavodňuje protože srdce nestačí pumpovat nebo když nejsou v krvi bílkoviny a krevní plasma tím pádem "nedrží" v cévách, otok bývá tak nějak symetricky všude.
Ale když otéká nesymetricky něco, úplně se nabízí, že tam v tom místě něco tlačí.

napsal(a):
Jasný, u selhání jater například není důvod, proč by otékala i JEDNA noha. Prostě když se pes zavodňuje protože srdce nestačí pumpovat nebo když nejsou v krvi bílkoviny a krevní plasma tím pádem "nedrží" v cévách, otok bývá tak nějak symetricky všude.
Ale když otéká nesymetricky něco, úplně se nabízí, že tam v tom místě něco tlačí.
OT : Se zeptám - nějak jsem se stala na dospělá kolena alergikem - proč mi teda oteče a slzí jenom jedno oko?
napsal(a):
OT : Se zeptám - nějak jsem se stala na dospělá kolena alergikem - proč mi teda oteče a slzí jenom jedno oko?
Asi není moc srovnatelné slzení oka s edémem končetiny v důsledku útlaku nádorem
Ale těch příčin může být řada- oko může mít oproti druhému nějaký hendikep, třeba zúžení slzných kanálků, možná je víc namáhané z důvodu zrakové vady ( běžně mívá jedno oko víc dioptrií než druhé).
Stejně jako artrotiky nemesejí bolet obě kolena a lidem s ušními šelesty nemusí pískat shodně v obou uších.

Terven, ale tady nádor není potvrzen.Tak se ptám, jestli ta asymetrie vylučuje jako příčinu srdce, játra..., jak padlo výše
"oko může mít oproti druhému nějaký hendikep, třeba zúžení slzných kanálků, možná je víc namáhané z důvodu zrakové vady ( běžně mívá jedno oko víc dioptrií než druhé)."
mají stejně a reakce jsou různé - někdy to oko, podruhé druhé či obě...
ozyček - sono vet dělal?
napsal(a):
Terven, ale tady nádor není potvrzen.Tak se ptám, jestli ta asymetrie vylučuje jako příčinu srdce, játra..., jak padlo výše
"oko může mít oproti druhému nějaký hendikep, třeba zúžení slzných kanálků, možná je víc namáhané z důvodu zrakové vady ( běžně mívá jedno oko víc dioptrií než druhé)."
ozyček - sono vet dělal?
Tak jasně, diagnóza se takto stanovit nedá- potenciální nádor se musí zjistit nějakou zobrazovací metodou (sono, RTG, MR) a definitivní dg. lze vyslovit až na základě histologie (rozbor vzorku tkáně).
Asymetrický otok může být pro veterináře vodítkem, může pojmout podezření, ale dg. musí udělat - viz výše.
To srovnání se slzícím okem mi k tomu ale nějak nepasuje - bude-li mi slzet jedno oko, asi budu celkem v klidu, max. když to bude trvat dlouho, zajdu na oční. Otok jedné nohy by mě asi v klidu nenechal, tam si neumím představit skoro žádnou banální příčinu.

Terven, mi šlo čistě a pouze o onu asymetrii příznaků při "symetrické" příčině, o nic víc...
bobinka

XXX.XXX.117.9
Dobrý den, múj pes- fenečka zemřela právě 29.8. vypadalo to, že má v bříšku vodu a infekci na játrech, také nezjistili vubecnic, jen že má málo červených destiček. Ale z čeho chytla infekci také nevím a ani z rozború krve a to jí dělali 2krát.
napsal(a):
ozyček - sono vet dělal?
"...reakce jsou různé - někdy to oko, podruhé druhé či obě..."
Sice starší dotaz...ale jsem také alergička, a pokud jsem to pochopila dobře, tak při alergii Vám vždy teče sekrece jen z jednoho oka, ale střídavě - někdy z levého, někdy z pravého...? Pokud jsem to tedy pochopila správně, pak jde mj. o to, kolik alergenů a tím antigenů se zrovna v tu chvíli dostane tam, kam nemá. Pokud jde třeba o pylovou alergii (tu mám já) - foukne vítr, a zanese mi mikročástice třeba také více do jednoho oka než do druhého. No a u mě teda ještě přispívá faktor ten, že jak mě to rozčiluje a svědí a pálí, tak pak to oko mnu - no a samozřejmě o to je červenější, o to významněji sekretuje...
bobinka
napsal(a):
Dobrý den, múj pes- fenečka zemřela právě 29.8. vypadalo to, že má v bříšku vodu a infekci na játrech, také nezjistili vubecnic, jen že má málo červených destiček. Ale z čeho chytla infekci také nevím a ani z rozború krve a to jí dělali 2krát.
Nechali jste fenku pitvat? Tak by se příčina (asi) zjistila.