Catahoula nebo retrívr ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.6.2016 16:54
marprot

XXX.XXX.146.249

Dobrý den, mate někdo srovnání ?
Cela rodina se rozhodujeme koho vybrat. Je to snad nemožné. Jsme pětičlenná rodina s dalšími mnoha domácími mazlíčky a bydlíme v rodinném domě. A koho byste kdyžtak brali Vy? A proč? Všem dík za názory vím ze jsou to dvě různá plemena a byli jsme navštívit chovatele obou plemen tak mě ještě zajímá názor lidi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.6.2016 17:14

Už som tu raz písal o plemene catahoula. Nie je to pes pre začiatočníkov, je veľmi akčný -vyžaduje nie len fyzické ale aj psychické zamestnanie, samce sú zvyčajne dominantné k iným samcom.
Retriever je do rodiny ako stvorený. Je to ideálny spoločník pre deti a je vhodný aj pre začiatočníkov. Máte široký výber - labrador, zlaťák, chesapeake bay, hladkosrstý, kanadský.
Určite by som Vám poradil kúpu psa s pp.

21.6.2016 17:24
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Vždyť ty dva psy jsou úplně rozdílní? napište co psovi můžete nabídnout a bude to snazší.

21.6.2016 17:50
marprot

XXX.XXX.146.249

Ruzne psi hry (agility, dogdancing,...). Všechen volný čas. U koni, máme velkou zahradu, dva psi. Píšu jako jedno z děti, je mi 13 let. Jenom když člověk jezdí na koni nauci se zvířata jako taková chápat mnohem víc, vlastní zkušenost. Budeme chodit na cvicak. Jezdíme do hor. A tak rozdílná plemena jsou náhoda. Prosím nemyslete jsi ze jsem zase nějaký malý smrad co si vymyslel psa a rodiče mu ho chtějí koupit. Jedna se o velké rozhodnuti které bude mít následek dalších 14 let.

21.6.2016 17:55
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marprot napsal(a):
Ruzne psi hry (agility, dogdancing,...). Všechen volný čas. U koni, máme velkou zahradu, dva psi. Píšu jako jedno z děti, je mi 13 let. Jenom když člověk jezdí na koni nauci se zvířata jako taková chápat mnohem víc, vlastní zkušenost. Budeme chodit na cvicak. Jezdíme do hor. A tak rozdílná plemena jsou náhoda. Prosím nemyslete jsi ze jsem zase nějaký malý smrad co si vymyslel psa a rodiče mu ho chtějí koupit. Jedna se o velké rozhodnuti které bude mít následek dalších 14 let.

A vám se hodí ty dvě plemena k agility nebo dogdancingu a ke koni? Doporučuji zlatého retrívra..je méně náročný než catahoula, a myslím, že vybíráte pouze podle vzhledu..

21.6.2016 18:01
marprot

XXX.XXX.146.249

No věčinu lidi okouzlil tento pes prvně vzhledově ale i poté co jsme nacetli mnoho informaci o nich je stále v úvahách vím ze by bylo snazší si pořídit retrivra ale i tak... A ano obě plemena jsou vhodná na agility a nevím jak retrívr ale LLP je určitě vhodny ke konim.

21.6.2016 18:08

marprot napsal(a):

Ja som myslel, že máš viac. Ja mám skoro raz toľko ako ty a na louisiana by som si netrúfol.

21.6.2016 18:10
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marprot napsal(a):
No věčinu lidi okouzlil tento pes prvně vzhledově ale i poté co jsme nacetli mnoho informaci o nich je stále v úvahách vím ze by bylo snazší si pořídit retrivra ale i tak... A ano obě plemena jsou vhodná na agility a nevím jak retrívr ale LLP je určitě vhodny ke konim.

Ja nevím, překvapuje mě, že vybíráte mezi psem milujícím vše x dominantním a nepředvídatelnym, nejklidnějším z retrívrů x energetickým, psem spolupracujícím x nezávislým, i ten vzhled má každý jiný... píšete, že máte dva psy, catahoula, co jsem tak četla se často s ostatními blbě snáší.. myslím, ze si kvůli netradičnímu vzhledu chcete akorát komplikovat život...

21.6.2016 18:18
marprot

XXX.XXX.146.249

No jo to jsem chtěla vědět. Někde je vidí jako nevyspitatelne potvůrky jinde zase za inteligentní plemeno co jen potřebuji pevnou ruku ale ne driĺ. Pak nevím pravou povahu ale no dobře děkuji za názory. Tuším ze budou to co jsem napsala výše obojí dohromady. Možná pak někdy nápisu jak to dopadlo.

21.6.2016 18:20
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marprot napsal(a):
No jo to jsem chtěla vědět. Někde je vidí jako nevyspitatelne potvůrky jinde zase za inteligentní plemeno co jen potřebuji pevnou ruku ale ne driĺ. Pak nevím pravou povahu ale no dobře děkuji za názory. Tuším ze budou to co jsem napsala výše obojí dohromady. Možná pak někdy nápisu jak to dopadlo.

Tak vy jste se bavila s chovatelem, tak budete vědět víc, možná i s majiteli by bylo fajn... přeji vám ať vyberete dobře

21.6.2016 18:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Plemeno mi nic neříkalo, až leopardí mne navedl a musela jsem si charakteristiku načíst. Matně si vzpomínám, že tuším na CZ PSU s touto rasou někdo řešil dost velké problémy. Tak jak píšou ostatní, váš výběr jsou dvě naprosto rozdílná plemena: pes ochotně spolupracující a pes nespolupracující...stručně řečeno. Sama jsem měla ještě donedávna něco podobného doma(berňák a samojed) a 100x, když jsem měla chuť samojeda roztrhnout vejpůl, mi přišlo na um, proč probůh nemůže být tak bezproblémový, jako berňucha?!? S tím bylo všechno krásně snadné. Ale obě mé rasy byli psi absolutně neagresivní jak k lidem, tak psům i ostatnímu zvířectvu(samojed jen prožene, ale záměrně neubližuje)
Děti mu nevadí, ale kvůli jeho nepředvídatelnosti a přehnaně agresivním reakcím k nim není vhodný. I starší děti je nutné obeznámit, jak se ke psu chovat. Psy není vhodné chovat ve smečce s dalšími psy, protože jsou příliš dominantní - já se svou povahou prostě nepochopím, proč si život komplikovat pořízením takovéhohle plemena? Kdy budete muset být ve střehu, co udělá, přijedou příbuzní s dítětem a neustále hrozí průšvih atd. Za mne určitě ne. Osobně nemám ráda ani retrívry a labradory, ale to jen proto, že kolem je moře kříženců těchto ras a s prominutím, jeden větší blb než druhý" Dobře vedeného znám jen jednoho, se záchranářským výcvikem, ale to je vyšší level. Kupte si jednu z těchto retrívřích ras a zaměřte se na kvalitní výchovu...to je nejvíc. Ne nějaké super plemeno, kdy sice ze štěňátka sousedům padá čelist, ale konce to pak mívá podáním na policii za napadení lidí, zvířat apod.

21.6.2016 18:41
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Ve třinácti není přece nic problém .

21.6.2016 18:49
fikovnice

XXX.XXX.30.49

marprot napsal(a):

Pro zajímavost - které plemeno upřednostňuješ Ty (snad nevadí, že tykám)?

21.6.2016 18:53
rapotacka11

XXX.XXX.32.174

Zřejmě to neobyčejné, už ten název... to zní .

21.6.2016 19:12
marprot

XXX.XXX.146.249

fikovnice napsal(a):
Pro zajímavost - které plemeno upřednostňuješ Ty (snad nevadí, že tykám)?

No já upřednostňují LLP, protože mě fascinuje jak si drží svoji svobodu. Líbí se mi ze si o věcech rozhodují a nejdou slepě za někým. Když jezdím na koni, prvně si s tím koněm musím sjednat respekt aby mě uznal a až pak je mi ochotný naslouchat. Tak nějak mě tedy zaujmula povaha LLP. A ze s tím psem budu muset vybudovat nějaké partnerství.

21.6.2016 19:19
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

marprot napsal(a):
No já upřednostňují LLP, protože mě fascinuje jak si drží svoji svobodu. Líbí se mi ze si o věcech rozhodují a nejdou slepě za někým. Když jezdím na koni, prvně si s tím koněm musím sjednat respekt aby mě uznal a až pak je mi ochotný naslouchat. Tak nějak mě tedy zaujmula povaha LLP. A ze s tím psem budu muset vybudovat nějaké partnerství.

Tam je průser, pokud tě nevezme jako pána, ale třeba tátu nebo tak.. jsi ještě mladá a pro takového psa nebudeš třeba dostatečnou autoritou, předpokládám, že dva psy, které máte doma jsi necvičila ty, nebo ne úplně. A pokud tě ten pes nebude brát, tak spojení neposlušné catahouli u koní bude asi o hubu...myslím, že by jsi ji pak nemohla tam brát a mrzelo by tě to..někdo to má v sobě a zvládne nezávislou catahoulu klidně v deseti, někdo ani ne retrívra..já bych nejprve zkusila něco jednodušího, jako je ten retrívr.

21.6.2016 19:25
marprot

XXX.XXX.146.249

No asi to dopadne tak ze budeme mít retrivra jestli ho vycvičim a vychovám tak bych v budoucnu si pořídila LLP.

21.6.2016 19:45

Catahoula se hodí pouze do rukou zkušených chovatelů, kteří psa dokáží každodenně fyzicky i psychicky unavit jeho přirozenou prací, tzn hnaním buď dobytka nebo ovcí. Jsou to tvrdí psi, nebudou Vám trdlovat tanečky podle DD.

21.6.2016 20:08

marprot napsal(a):

Vychovat ho, tedy zařídit, aby tě pes respektoval, budeš muset u každého jedince kteréhokoliv plemene. K tomu, co jsi napsala, bych nevolila ani jedno z těch plemen. Co takhle chodský pes? Pro začátečníka určitě čitelnější a lehčí na výchovu než LLP, a můžeš s ním dělat vše, co jsi vyjmenovala...

21.6.2016 20:08
hunter

XXX.XXX.168.162

marprot napsal(a):
No asi to dopadne tak ze budeme mít retrivra jestli ho vycvičim a vychovám tak bych v budoucnu si pořídila LLP.

Že se 5 lidí neshodne na ničem, to mě nikterak nepřekvapuje. Co mě ale udivuje, že se nerozhodujte mezi dalmatinem a australským honáckým psem. Při troše vůle by i JRT nebyla špatná volba.

Místo toho přemýšlíte nad plemeny, kde u jedněch budete narážet na jejich fyzické limity, lovecký pud a možná i celkový nezájem o tuto činnost. Což jsou retrívři u koní.
Nebo LLP- jednoznačně nejhorší variantu do naší zalidněné krajiny plné pejskařů. Vhodnost k dogancingu nebo agility je už úplně mimo mísu.

Ale co se divím, když ohaře si berou lidi, kteří hledají společenská plemena. Toy plemena si berou lidi zapálené do agility a dogtrekků. Severská plemena si vezmou lidi do paneláku, kteří milují procházky v lese...

21.6.2016 20:18
Aliens_II

XXX.XXX.194.35

hunter napsal(a):
Že se 5 lidí neshodne na ničem, to mě nikterak nepřekvapuje. Co mě ale udivuje, že se nerozhodujte mezi dalmatinem a australským honáckým psem. Při troše vůle by i JRT nebyla špatná volba.

Místo toho přemýšlíte nad plemeny, kde u jedněch budete narážet na jejich fyzické limity, lovecký pud a možná i celkový nezájem o tuto činnost. Což jsou retrívři u koní.
Nebo LLP- jednoznačně nejhorší variantu do naší zalidněné krajiny plné pejskařů. Vhodnost k dogancingu nebo agility je už úplně mimo mísu.

Ale co se divím, když ohaře si berou lidi, kteří hledají společenská plemena. Toy plemena si berou lidi zapálené do agility a dogtrekků. Severská plemena si vezmou lidi do paneláku, kteří milují procházky v lese...

Je to IN, je to móda, je to normální. Už dávno se psi nepořizují k tomu, k čemu jsou určeni.
U určitých plemen se to dá i chápat, ale ano, přesně. Máte pravdu. Zabránit tomu ale nelze.

21.6.2016 20:24
marprot

XXX.XXX.146.249

Já určitě neuvažuji nad malým plemenem a nejsem ani začátečník. Nevím jestli je to tím ze jsme řekla svůj ven nebo čím ale zkušenosti mám v rodině máme Jan velké psi tak toy a některá určitě nejsou pro začátečníky a možná vám to fakt propadá divné ale LLP dělají agility a mohou ti dotáhnout na slušnou úroveň.

21.6.2016 20:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

marprot napsal(a):

Zkus Chodského psa.
Je to akční plemeno, koni v pohodě stačí (mimo A1/1) ale neloví, takže může do lesa bez nebezpečí,
že bude lovit a zastřelí ho myslivec.

21.6.2016 20:40

marprot napsal(a):
Já určitě neuvažuji nad malým plemenem a nejsem ani začátečník. Nevím jestli je to tím ze jsme řekla svůj ven nebo čím ale zkušenosti mám v rodině máme Jan velké psi tak toy a některá určitě nejsou pro začátečníky a možná vám to fakt propadá divné ale LLP dělají agility a mohou ti dotáhnout na slušnou úroveň.

A kolik do psa chcete investovat? Kupní cenu?

21.6.2016 20:43
marprot

XXX.XXX.146.249

No asi 15000.

21.6.2016 20:44

marprot napsal(a):

Na rozdíl od tebe tu máme mnozí několik desítek let zkušeností se psy. A když ti píšeme, že LLP není na ty účely, co jsi vyjmenovala, vhodný, tak to asi dokážeme posoudit líp, než ty. A nepíšeme to proto, že bychom ti LLP záviděli. Jen bychom tu za rok nechtěli číst dotaz v tom smyslu, že máš roční LLP, a i když ses fakt snažila, nezvládla jsi výchovu, pes začal být nebezpečný (členům rodiny, kolemjdoucím, vašim zvířatům - dosaď co chceš), neposlouchá, nerespektuje nikoho a co tedy máš - máte dělat.

21.6.2016 20:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na rozdíl od tebe tu máme mnozí několik desítek let zkušeností se psy. A když ti píšeme, že LLP není na ty účely, co jsi vyjmenovala, vhodný, tak to asi dokážeme posoudit líp, než ty. A nepíšeme to proto, že bychom ti LLP záviděli. Jen bychom tu za rok nechtěli číst dotaz v tom smyslu, že máš roční LLP, a i když ses fakt snažila, nezvládla jsi výchovu, pes začal být nebezpečný (členům rodiny, kolemjdoucím, vašim zvířatům - dosaď co chceš), neposlouchá, nerespektuje nikoho a co tedy máš - máte dělat.

přesně

21.6.2016 20:48

marprot napsal(a):

Ono kůň je trochu něco jiného, není to smečkové zvíře a slušně vychovaný kůň "povozí" každého...jezdila jsem taky na koních jako holka...ale pokud kůň není rapl, tak jsem si opravdu žádný respekt budovat nemusela, přišlo mi, že stačilo ke koni přistupovat s "jistotou" bez nervozity...stačilo jen koně umět ovládat, tam ani tak nešlo o respekt(možná ukázat koni, že se ho nebojím), ale o určitou suverenitu v sedle, aby kůň věděl, že na něm nesedí někdo, s kým si může dělat co chce...bohužel u psů je to něco trochu jiného a mnoho psů (myslím, že hlavně nezávislých samostatných plemen) nemusí brát dítě jako "vůdce" a to bez vší ironie nebo posmívání...pes si může udělat hierarchii pán-pes-ostatní členové rodiny...může tě milovat, bránit, dokonce i poslouchat, ale když dojde na krizovou situaci, tak si prostě řekne, že je na žebříčku víš než ty a tím pádem on je šéf a on tě prostě neposlechne...protože ví že jsi mládě...a není to o budování partnerství...myslím, že nezávislé plemeno, které si jak ty říkáš, drží svobodu je spíš pro vyzrálého dospělého...ale je to jen můj názor...
No hodně štěstí s tím správným výběrem...

21.6.2016 21:11

No ono kolikrát všeobecně popisovaná povaha u konkrétních jedinců vůbec nesouhlasí. Znala jsem fenu LLP a byla naprosto bezproblémový milius, vycházela v klidu se všemi členy rodiny i s návštěvami. A třeba můj BSN (a nejen ten můj) totálně popírá zažitou představu psa nekontaktního a nedůvěřivého k lidem. V okolí není kamarádštějšího psa, je to až otravka. Kdyby někdo zabafal, tak samozřejmě uteče, ale jinak se řítí kamarádit s každým. Zčásti povaha (v tom je dobré prozkoumat rodiče a předky), zbytek socializace.

Je ale pravda, že tihle psi chyby ve výchově/socializaci moc neodpouští.

Věk bych jako nepřekonatelnou překážku neviděla. Slečna empatii evidentně nepostrádá, když zvládne koně, a pokud bude se psem pracovat... Ve 12 letech rodiče pořídili jezevčíka. Z chovu lovecky vedených psů, takový machýrek a hormon, ale mě jako jedinou z rodiny poslouchal a pouze se mnou mohl chodit na volno i ve městě. Zbytek rodiny měl samozřejmě rád, ale když po něm chtěli něco, co se mu zrovna nehodilo (což byl vlastně jakýkoliv povel), tak s ním nehli. Se mnou šlapal jak hodinky.

Za mě bych záměr pořízení LLP úplně nezatracovala, berou to zodpovědně a ne stylem "hurá, pořídíme si atraktivního psa a budeme in".

21.6.2016 21:26

Za mě bych záměr pořízení LLP úplně nezatracovala, berou to zodpovědně a ne stylem "hurá, pořídíme si atraktivního psa a budeme in".

Tak ono defakto každej pes může fungovat na principu "toto dítě je můj pán a já to respektuji"...bohužel situace může být i opačná...

Výběr plemene komentovat nebudu, LLP neznám, nikdy jsem s nimi neměla co dočinění...a já jsem byla taky blázen, co by si ve třinácti troufl na všechno...možná bych měla psa "vycepovaného" líp než mám psy dnes...jelikož jsem věkem vyměkla a už se nechám v lecčems od psů "překecat", nejsem tak nekompromisní...jen možná tím, že jsem starší ve mě dříme obava...co když pes s "dítětem" fungovat nebude, tak jak si představují...co potom? Ale nebudu malovat čerta na zeď ...no holt už jsem starší paní...co řeší...co kdyby

21.6.2016 21:29
balisek

XXX.XXX.131.211

Ollie, opravdu si myslíte, že tohle je pes pro 13letou holku?

Louisianský leopardí pes je dominantní, samostatné a tvrdohlavé plemeno. Jeho majitel by se měl spokojit s tím, že ho pes nikdy nebude otrocky poslouchat. Je velmi dominantní. Má obranářské vlohy a vyvinuté teritoriální pudy, je to tedy dobrý a hlasitý hlídač. Je odvážný, ale zároveň nepředvídatelný.

Může se projevovat bázlivě či naopak agresivně vůči cizím lidem. Kvůli jeho nepředvídatelnosti a přehnaně agresivním reakcím není vhodný k dětem. I starší děti je nutné obeznámit, jak se ke psu chovat. Psy není vhodné chovat ve smečce s dalšími psy, protože jsou příliš dominantní, ale feny psům nevadí.

Toto plemeno vyžaduje pevnou ruku a tvrdou výchovu bez kompromisů. S výcvikem je nutné začít již po příjezdu do nového domova, aby si štěně mohlo zvyknout. Hodí se pro zkušené chovatele, nejlépe pro někoho, kdo s podobně dominantními psy má zkušenosti.

21.6.2016 21:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

marprot napsal(a):

Tento pes se nehodí ke koním.
Těžké vysvětlování proč, když jsme na diskuzi o pejscích.
Určitě by sis netroufla toto plemeno navrhnout ke koním na EQ
Koňáci se psy, by Tě tam roznesly na kopytech

21.6.2016 21:47
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

marprot napsal(a):

Hrozně by mne zajímalo, který LLP dělá agility.
Můžete hodit nějaký odkaz?
Děkuji.

21.6.2016 22:07

balisek napsal(a):
Ollie, opravdu si myslíte, že tohle je pes pro 13letou holku?

Louisianský leopardí pes je dominantní, samostatné a tvrdohlavé plemeno. Jeho majitel by se měl spokojit s tím, že ho pes nikdy nebude otrocky poslouchat. Je velmi dominantní. Má obranářské vlohy a vyvinuté teritoriální pudy, je to tedy dobrý a hlasitý hlídač. Je odvážný, ale zároveň nepředvídatelný.

Může se projevovat bázlivě či naopak agresivně vůči cizím lidem. Kvůli jeho nepředvídatelnosti a přehnaně agresivním reakcím není vhodný k dětem. I starší děti je nutné obeznámit, jak se ke psu chovat. Psy není vhodné chovat ve smečce s dalšími psy, protože jsou příliš dominantní, ale feny psům nevadí.

Toto plemeno vyžaduje pevnou ruku a tvrdou výchovu bez kompromisů. S výcvikem je nutné začít již po příjezdu do nového domova, aby si štěně mohlo zvyknout. Hodí se pro zkušené chovatele, nejlépe pro někoho, kdo s podobně dominantními psy má zkušenosti.

Pochopila jsem to tak, že slečna se pouze ptá, ne že by to měl být pes konkrétně pro ni.

Nicméně ta fena byla absolutně v pohodě a od vidění znám ještě dva. Donedávna jsem potkávala psa, který se zdál být naprosto v klidu a nekonfliktní, i když samozřejmě navolno nechodil, ale to ten můj taky ne. Jasně, z pohledu majitelky BSN jsem asi otrlejší, ale i tak třeba moje plemeno je podle charakteristiky v podstatě totálně nevhodné k chovu, když to přeženu, a navzdory tomu jsou to s trochou tolerance a správným přístupem báječní rodinní psi. Taky není pravda, že všichni okamžitě vezmou dráhu, jakmile je člověk pustí z vodítka. Nicméně samozřejmě chápu, že v nevhodném prostředí může být LLP daleko větší průšvih, nezlehčuji to, ale přijde mi, že se ten pes úplně démonizuje.

Asi by měl promluvit nějaký chovatel, takhle je to jen plácání do vody nebo kopírování ofiko popisu povahy.

21.6.2016 22:08
marprot

XXX.XXX.146.249

Fiona.Praha napsal(a):
Hrozně by mne zajímalo, který LLP dělá agility.
Můžete hodit nějaký odkaz?
Děkuji.

Https://www.youtube.com/watch?v=9MJPxV-sHjc&feature=share.

21.6.2016 22:19

marprot napsal(a):

Krásný... ale uvědom si, že to je spíš výjimka v plemeni. A byla by to moc velká náhoda, kdybys natrefila zrovna na takovou povahu.

21.6.2016 22:43

marprot napsal(a):

Já bych ti poradila flata, z retrívrů mě přijde ke koním tak nějak nejvhodnější. A až dokážeš opravdu dobře vycvičit fleťáka /psa samce/ tak potom můžeš uvažovat o LLP. Oni vycvičit opravdu dobře retrívra tak aby k něčemu byl taky není taková prd.l jak si někteří lidé myslí. Proto tu někdo psal že retrívry nemá rád, ono totiž potkat opravdu dobře vycvičeného retrívra a ne nezvládnutelného žravého magora je u nás přece jen vzácnost

21.6.2016 22:46
hunter

XXX.XXX.168.162

Já ho nedémonizuji, ale pro tyto účely jsou vhodnější plemena. Například retrívři se mi ke koním zdají ještě méně vhodní
Potíž je v tom, že jsme poměrně zalidněná země s velkým počtem psů. LLP je rychle "startovací" a ze sedla tyhle situace nezvládnete, ani je nemusí začít právě on. Plemeno má i zvýšený lovecký pud. Takže z něj nesmíte spustit oči, což ze sedla může být obtížné. Jestli někdo chce tvrdit, jak tito psi jsou v usa vidět převážně u koní, ať si také uvědomí, co dělají většinu dne, často je to lov nebo práce s dobytkem. To toho psa psychicky tolik odrovná, že je pak rád, když může jen běžet za koněm.
Ano, kombinace např. záchranářského výcviku a projížděk by už byla o něčem jiná. To, že není zrovna těžké u nich vyvolat teritoriální chování, pokud neměníte trasy, vám také potvrdí téměř každý chovatel.
Slečna se ptá, ano, ale odpověď nechce slyšet. Já se jen stále divím, proč si lidé pořizují plemena, která mají primárně jiné přednosti a účel, než aby sáhli po plemeni, které se na konkrétní účel hodí naprosto perfektně.

PS: Každý jedinec může být jiný. Ale těch lidí, co si vybrali pracovní/lovecké plemeno jako společníka, s tím, že ho občas vezmou ke kolu nebo bruslím, a teď jsou nešťastní z velmi energického psa, který si to vybíjí na čemkoliv, je prostě moc i tak. Tak nač ten počet stále zvyšovat ? Když někteří chovatelé doporučí své plemeno k čemukoliv...

21.6.2016 23:05

hunter napsal(a):
Já ho nedémonizuji, ale pro tyto účely jsou vhodnější plemena. Například retrívři se mi ke koním zdají ještě méně vhodní
Potíž je v tom, že jsme poměrně zalidněná země s velkým počtem psů. LLP je rychle "startovací" a ze sedla tyhle situace nezvládnete, ani je nemusí začít právě on. Plemeno má i zvýšený lovecký pud. Takže z něj nesmíte spustit oči, což ze sedla může být obtížné. Jestli někdo chce tvrdit, jak tito psi jsou v usa vidět převážně u koní, ať si také uvědomí, co dělají většinu dne, často je to lov nebo práce s dobytkem. To toho psa psychicky tolik odrovná, že je pak rád, když může jen běžet za koněm.
Ano, kombinace např. záchranářského výcviku a projížděk by už byla o něčem jiná. To, že není zrovna těžké u nich vyvolat teritoriální chování, pokud neměníte trasy, vám také potvrdí téměř každý chovatel.
Slečna se ptá, ano, ale odpověď nechce slyšet. Já se jen stále divím, proč si lidé pořizují plemena, která mají primárně jiné přednosti a účel, než aby sáhli po plemeni, které se na konkrétní účel hodí naprosto perfektně.

PS: Každý jedinec může být jiný. Ale těch lidí, co si vybrali pracovní/lovecké plemeno jako společníka, s tím, že ho občas vezmou ke kolu nebo bruslím, a teď jsou nešťastní z velmi energického psa, který si to vybíjí na čemkoliv, je prostě moc i tak. Tak nač ten počet stále zvyšovat ? Když někteří chovatelé doporučí své plemeno k čemukoliv...

Tak s tím posledním odstavcem souhlasím stoprocentně. U nás jsou to nekonečné mraky frustrovaných JRT, PRT, maďarů, foxů... To by mě taky čerti brali. Tak možná házečka, ale to ze psa může udělat neurotického závisláka, což je ještě horší. Unavený pes = hodný pes, ale musím vědět, jak to u konkrétního jedince udělat, ne každého nechat tupě lítat za míčkem.

22.6.2016 04:01
fikovnice

XXX.XXX.30.49

hunter napsal(a):

Souhlas!
"Když někteří chovatelé doporučí své plemeno k čemukoliv..."

...a toto nejsou pro mě ti praví chovatelé.

22.6.2016 07:07
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

marprot napsal(a):

Hezké, ale... jeden pes na youtube neznamená povahu celého plemene.
Myslím, tohle bude výjimka a velká dřina.
Kdyby to byl "agiliťák", je jich tu stejně jako např.BOC a JRT.

22.6.2016 09:55

Čítal som v skupine LLP a veľa majiteľov tam písalo, že ich psy sú dosť nevyrovnaní, veľa z ich je bojazlivých a reaguje zo strachu agresívne. Teraz zrovna majitelia darujú psa s pp pre agresiu. Ďalší problém u LLP je, že má silný lovecký pud.

22.6.2016 10:13
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

marprot napsal(a):

Ona vás ta fascinace přejde, až zjistíte, že pes se na vyjížďce pohybuje v kilometrovém okruhu kolem vás (a přijde mu to normální, nechápe, proč ho pořád voláte k sobě, případně za zabíhání trestáte), až i navzdory pravidelným lekcím na cvičáku bude mít pes vaše přivolání podle situace občas taky pěkně na háku, až vám bude mlátit další psy, protože chce být vůdce smečky, a v horším případě se začne chovat tvrdě i vůči ostatním členům rodiny...
Znám jen pár leopardů, kteří fungují jako spolehliví rodinní psi. Většina má spíš sklony stát se "psem jednoho pána" - a takových znám naopak dost a dost. Leopard neposlechne každého člena rodiny, narozdíl od retrívra nerad přijímá nižší příčku na společenském žebříčku a bude vás všechny neustále zkoušet. I děti. A jakmile se jednou přesvědčí, že může dítě neuposlechnout (tedy že má dost vysoké postavení na to, aby toho menšího pánečka poslouchat nemusel), a až totéž dítě přijde a něco si zkusí vynutit (ať už ostrým hlasovým povelem, fyzickým nátlakem nebo pouhým nevyzvaným vstupem do osobní zóny psa), leopard ho velice rychle usadí na jeho hierarchické místo. Zubama.

Taky rozhodně nepočítejte s tím, že vám bude houla makat při dogdancingu nebo agility. Tihle psi moc nemusí práci zaměřenou na přesné a opakované provádění cviků, čímž DD padá, a na AGI je můžete tak akorát zkusit provést parkurem a navést včas na správnou překážku - pak fungují dobře. Rozhodně ale nečekejte psa, co bude mít radost, když se mu při tréninku podaří podesáté správně proběhnout slalom. Pard vám do toho slalomu desetkrát ani nevleze, protože "jůů, tamhle je zajímavá kytka" a "jéé, tamhle letí pták".

Uvědomte si diametrální odlišnost mezi povahami těchto plemen. A pořiďte si retrívra, prosím.

22.6.2016 10:17
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

marprot napsal(a):

My agility děláme, ale leopard je prostě pořád leopard.

Mimochodem všimněte si, že ve videu je pes na celkem "top" úrovni, ale přesto přeskakuje nástupní zóny na kladině i áčku - proč asi? Protože leoparda tohle s největší pravděpodobností nikdy nenadrilujete. Taky běží na parkuru dost pomalu, zkrátka to není takový výkon, kterého dosahuje pes s využitím celého svého potenciálu (rychlosti, obratnosti, síly, vnímavosti, poslušnosti...).

22.6.2016 11:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nevím, kolik má pes na agi videu, ale přijde mi to ještě jako nedospělý jedinec. Ten si myslím, že by tam ještě trdlovat zvládnul, pak už na to zřejmě bude celkem dlabat. My to měli se samíkem stejně. Jo a ke koním v USA...to je ale úplně jiný level než u nás. Tam má každý pastviny táhnoucí se desítky kilometrů a nikdo jiný tam není. Tam si může jejich pes lítat, jak si zamane, aniž by mohl někoho ohrozit a pakliže ohrozí, tak to nikdo neřeší, je to jejich soukromý pozemek a jejich právo. Jsou tam jiné zákony.

22.6.2016 11:09

JanaLacko napsal(a):
Ona vás ta fascinace přejde, až zjistíte, že pes se na vyjížďce pohybuje v kilometrovém okruhu kolem vás (a přijde mu to normální, nechápe, proč ho pořád voláte k sobě, případně za zabíhání trestáte), až i navzdory pravidelným lekcím na cvičáku bude mít pes vaše přivolání podle situace občas taky pěkně na háku, až vám bude mlátit další psy, protože chce být vůdce smečky, a v horším případě se začne chovat tvrdě i vůči ostatním členům rodiny...
Znám jen pár leopardů, kteří fungují jako spolehliví rodinní psi. Většina má spíš sklony stát se "psem jednoho pána" - a takových znám naopak dost a dost. Leopard neposlechne každého člena rodiny, narozdíl od retrívra nerad přijímá nižší příčku na společenském žebříčku a bude vás všechny neustále zkoušet. I děti. A jakmile se jednou přesvědčí, že může dítě neuposlechnout (tedy že má dost vysoké postavení na to, aby toho menšího pánečka poslouchat nemusel), a až totéž dítě přijde a něco si zkusí vynutit (ať už ostrým hlasovým povelem, fyzickým nátlakem nebo pouhým nevyzvaným vstupem do osobní zóny psa), leopard ho velice rychle usadí na jeho hierarchické místo. Zubama.

Taky rozhodně nepočítejte s tím, že vám bude houla makat při dogdancingu nebo agility. Tihle psi moc nemusí práci zaměřenou na přesné a opakované provádění cviků, čímž DD padá, a na AGI je můžete tak akorát zkusit provést parkurem a navést včas na správnou překážku - pak fungují dobře. Rozhodně ale nečekejte psa, co bude mít radost, když se mu při tréninku podaří podesáté správně proběhnout slalom. Pard vám do toho slalomu desetkrát ani nevleze, protože "jůů, tamhle je zajímavá kytka" a "jéé, tamhle letí pták".

Uvědomte si diametrální odlišnost mezi povahami těchto plemen. A pořiďte si retrívra, prosím.

Pokud chcete dělat agility a chcete psa ke koni nepořizujte si ani retrívra. Možná by připadal v úvahu ten flat nebo toller ale zapomente na goldena nebo labradora, tihle psi se na to nehodí. ke koni a na agi bych vám doporučila třeba dalmatina nebo švýcarského ovčáka, klidně i borderku, australsého ovčáka, australského honáckého, krátkosrstou kolii, psů je mraky, pročhonit těžké psy jako jsou retrívři na překážkách když jsou to slídiči a jsou stvoření pro něco úplně jiného.

22.6.2016 11:30
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Pokud chcete dělat agility a chcete psa ke koni nepořizujte si ani retrívra. Možná by připadal v úvahu ten flat nebo toller ale zapomente na goldena nebo labradora, tihle psi se na to nehodí. ke koni a na agi bych vám doporučila třeba dalmatina nebo švýcarského ovčáka, klidně i borderku, australsého ovčáka, australského honáckého, krátkosrstou kolii, psů je mraky, pročhonit těžké psy jako jsou retrívři na překážkách když jsou to slídiči a jsou stvoření pro něco úplně jiného.

Dobrá poznámka. Zvlášť, pokud se zadavatelce houla líbí kvůli vzhledu, tak merlatá krátkosrstá kolie je dobrá volba a do rodiny ideální, ke koni a na sportovní výcvik též.

Alenka90

22.6.2016 11:44
Alenka90

XXX.XXX.68.78

Dobrý den já osobně si myslím, že každý pejsek je krásný pokud byste chtěla opravdu pejska, který má být třeba ke koním, nebo k ovcím či jiným zvířatům je potřeba si zjistit nejrůznější informace. Třeba i takové jak náročné bude se o určité plemeno starat. Spoustu informací se můžete dozvědět třeba zde http://psigalaxie.cz/. Zde si dokonce pejska můžete i koupit.

22.6.2016 11:47
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

Alenka90 napsal(a):
Dobrý den já osobně si myslím, že každý pejsek je krásný pokud byste chtěla opravdu pejska, který má být třeba ke koním, nebo k ovcím či jiným zvířatům je potřeba si zjistit nejrůznější informace. Třeba i takové jak náročné bude se o určité plemeno starat. Spoustu informací se můžete dozvědět třeba zde http://psigalaxie.cz/. Zde si dokonce pejska můžete i koupit.

to Podporujete ty podvodníky? Všechny inzeráty lámanou češtinou...

22.6.2016 11:50
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Alenka90 napsal(a):

Ale FUJ!, množitelé psů, bez ohledu na to, že štěňata možná vyrůstají v láskyplném rodinném prostředí, produkují psi s nejistými povahovými i zdravotními predispozicemi!

Mimochodem leopardy bez PP u nás produkuje jedna kdysi oficiální CHS, a většina štěňat je v dospělosti přinejmenším problematická na zvládnutí, neřku-li přímo nebezpečná.
Pozor na to...

22.6.2016 11:57

Já bych ti poradila flata, z retrívrů mě přijde ke koním tak nějak nejvhodnější. A až dokážeš opravdu dobře vycvičit fleťáka /psa samce/ tak potom můžeš uvažovat o LLP. Oni vycvičit opravdu dobře retrívra tak aby k něčemu byl taky není taková prd.l jak si někteří lidé myslí. Proto tu někdo psal že retrívry nemá rád, ono totiž potkat opravdu dobře vycvičeného retrívra a ne nezvládnutelného žravého magora je u nás přece jen vzácnost

Jak se projevuje ten nezvládnutelný žravý magor? To já jen abych si to mohla porovnat kterou variantu mám doma

22.6.2016 11:58

Australského honáka tsky néé, podobá se povahově LLP.

22.6.2016 12:26

Jak se projevuje ten nezvládnutelný žravý magor? To já jen abych si to mohla porovnat kterou variantu mám doma

První znak nezvládnutelného žravého magora je to že většinou nebývá nikdy puštěn z vodítka, bývá upoután flexinou a často i na halti ohlávce. Pokud je vypuštěn skáče, poráží lidi, šlape psům na záda a někdy se chce i rvát. Na zavolání absolutně nereaguje a bývá omlouván tím že si chce hrát. V pozdějším věku k tomu většinou bývá ještě tlustý jako sud. Doma žebrá, krade, leze do koše a na stůl a venku je schpoen zhltnout kdejaké hov.. a nebo třeba nahnilou odhozenou svačinu i z ubrouskem nebo igelitovým pytlíkem. Máte to doma ?

22.6.2016 12:46
Andrýsek3

XXX.XXX.44.20

První znak nezvládnutelného žravého magora je to že většinou nebývá nikdy puštěn z vodítka, bývá upoután flexinou a často i na halti ohlávce. Pokud je vypuštěn skáče, poráží lidi, šlape psům na záda a někdy se chce i rvát. Na zavolání absolutně nereaguje a bývá omlouván tím že si chce hrát. V pozdějším věku k tomu většinou bývá ještě tlustý jako sud. Doma žebrá, krade, leze do koše a na stůl a venku je schpoen zhltnout kdejaké hov.. a nebo třeba nahnilou odhozenou svačinu i z ubrouskem nebo igelitovým pytlíkem. Máte to doma ?

Jeee takové znám, tak my naštěstí takového nemáme, ale nemáme stoprocentní přivolání.. takže nemůžeme chodit pořád na volno

Neregistrovaný uživatel

22.6.2016 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.1

No, pokud nejsou rodiče kynologové, tak 13 leté slečně, prakticky bez zkušeností (to, že je pes v rodině neznamená, že dotyčná má zkušenost se psy - jako zkušenost se psy beru složení třeba zkoušky, reprezentace na závodech, asistence v chovatelské stanici, aktivní asistent v útulku, atd...) bych LC do rukou prostě nesvěřila...
Kamarádka má LC a jelikož je minrodka, tak s ním (mimo jiné) maká v lese. Je to akční pes, ale spíše se svou hlavou - přijde mi, že je to tak trochu pastevecká povaha - teritoriálně založený pes, s nezávislou povahou a tak trochu víc s vlastní hlavou, ne úplně vycházející s ostatníma psama (nevím, jak je na tom s ostatními zvířaty, ale kamarádky LC snese jen její 2 borderteriéry, ale ostatní psy prostě ne - třeba venčení společně mých psů a jejích není možné, a to i přes to, že LC byl řádně socializován a pod.)... Rozhodně bych ho neviděla, jako psa pro začátečníka.
Také by mě docela zajímalo, kdo s LC dělá agility (třeba v čr)... (video dobré, nicméně o ničem nevypovídající). Mmch, viděla jsem agility i s bulmastifem atd... - což nijak nedokazuje, že je LC na agi vhodný (jak vidno s každým plemenem se daj agility dělat - ale nékaždé plemeno se pro agi dlouhobě hodí)...

Docela by mě zajímalo, jak si lidi vybíraj plemena, když pak plácnou 2 plemena vcelku diametrálně odlišná... podle obrázků? Informací pochybných encyklopedií na netu?

Vem rodiče za ruku a dotáhni je aspoň do 2 chovatelských stanic LC, kde se se psem potkáš face to face, kde chovatel PŘEDNOSTNĚ poví tvým rodičům, co to obnáší mít LC doma (do tvých 15 let mají za psa i za tebe odpovědnost rodiče a když ty "svýho" LC neudržíš a půjde po krku jinému psovi, budou za to pikat tvý rodiče), totéž pak udělej a navštiv chovatelskou stanici retríverů... A myslím, že poslední slovo budou mít tvý rodiče... Protože ty si psa můžeš "jakože" vybrat, ale poslední slovo budou mít tvý rodiče - oni ho budou živit (minimálně do tvé první brigády - cožý je od 15 let) a popřípadě platit jeho nehody...

22.6.2016 12:56

Andrýsek3 napsal(a):
Jeee takové znám, tak my naštěstí takového nemáme, ale nemáme stoprocentní přivolání.. takže nemůžeme chodit pořád na volno

Stoprocentní přivolání nemá nikdo.Pes je živý tvor a ani sebelépe vycvičený pes má někdy zkrat, kdo tvrdí že mu pes maká vždy na sto procent, kecá

22.6.2016 13:02
Aliens_II

XXX.XXX.77.30

Stoprocentní přivolání nemá nikdo.Pes je živý tvor a ani sebelépe vycvičený pes má někdy zkrat, kdo tvrdí že mu pes maká vždy na sto procent, kecá

Tak teď jste tomu dala.
To se říkat nesmí.

Ale za mě souhlas.

22.6.2016 13:17

Pre zadavateľku by bola určite vhodnejšia fenka, ak by si vybrala LLP. Fenky zvyčajne nie sú také dominantné ako psy a skôr sa znesú s inými psami.

22.6.2016 13:22

Nesouhlasím! 100% ní přivolání mám i u pastevce...jenom si musím dát sakra pozor, kdy ten onen povel vypustím z pusy!

22.6.2016 13:24

Tak naštěstí nemáme
Na volno pouštím pravidelně a i v lese, ikdyž teda my tu lesy moc nemáme takže chodíme spíš po loukách, polích (polňačkách), kolem potoka, zajedeme k přehradě... flexinu používám, ale minimálně. Teď jsme byli na dovolené a využívali ji docela často, tam kde musel být pes na vodítku. Lidi neporáží, když jde na volno i na vodítku tak si nikoho nevšímá, občas má tendence na někoho vyskočit když se s někým zastavíme a ten člověk na něj začne mluvit, to nepopírám. Ale je to spíš výjimečně. Se psy se rvát nechce, naopak se chce s každým přátelit, což mně trochu vadí protože ne každý pes se chce přátelit s ním. Postavu má krásnou štíhlou, to si hodně hlídám a doufám že to tak i zůstane nadále. Na zavolání chodí, přijde téměř vždy. Ale 100% to není, obzvlášť pokud je v blízkosti pes. Řekla bych že přivolání máme tak 80%. Vím, asi je to málo. Snažím se to vylepšit.

Doma je teda úplně vzorový, nic neničí, neštěká, nekrade, nežebrá (nebo teda žebrá, ale jen tím že sedí u nás a dívá se jak jíme). Ze stolu si sám nic nevezme, ani z nízkého konferenčního. Do koše nevlezl nikdy ani jako štěně. Ale teda venku zase to už tak dobré není. Když vidím něco já první na zemi a řeknu mu že nesmí tak to nechá ležet a bez problému projdeme kolem jídla. Ale jak to vidí první on tak po jídle občas skočí. Nenažraný je, to přiznávám a nevím jak to změnit. Zkouším to výměnou a přes odměny, to se nám daří. Pustí na povel a já moc chválím, dám mu nějakou super odměnu, třeba sušenou ledvinku co nosím u sebe v ledvince Ale přála bych si aby si jídlo nevzal nikdy.

Takže dokonale vycvičený není, já ho jen vychovávám a určitě by bylo co zlepšit.

22.6.2016 14:50
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Dovolím si doplnit - v dospělosti na flexině neustále napadá ostatní psy, proto je izolován a se psy se potkává jen na chodnících, když není vyhnutí. U toho štěká a vypadá, že se buď uškrtí nebo utrhne paničce ruku v rameni. Většinou hrozí utržení ruky v rameni, protože bývá na kšírech, aby se na obojku neškrtil. Bývá omlouván tím, že nesnáší malé (velké, střední) černé (bílé, modré, kudrnaté)...psy (feny), protože ho jako štěně jeden takový napadl a skoro zabil a on si to pamatuje celý život.

Neplatí to jen pro některého retrívra. Dá se to aplikovat na jakékoli plemeno, bohužel většinou na pohlaví psa.

22.6.2016 15:09

No nebudu se tady tlouct v psa a vychvalovat...moje ovčanda cca od dvou let přivolání 100%...nebo tedy za celou dobu nenastala situace, kdy by neposlechla, takže možná jen 9 let štěstí...ale je to můj jediný pes o kterém to můžu říct...chrt přivolání cca 20% (když už byl starší)...u nynějších psů musím hoodně předvídat a nemohu pouštět všude, tam si nejsem stopro jistá, kdyby se v nějaký krizovce rozběhli(ve dvojici), jestli by na přivolání přišli...jedinou výhodou je, že nemaj loveckej pud a i když jim pod nosem vystartuje zajíc, tak na zavolání okamžitě přijdou, třeba srny je nechávaj úplně v klidu, ale to není výcvikem, to je jen jejich povaha...

22.6.2016 15:36
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

JanaLacko napsal(a):
Dobrá poznámka. Zvlášť, pokud se zadavatelce houla líbí kvůli vzhledu, tak merlatá krátkosrstá kolie je dobrá volba a do rodiny ideální, ke koni a na sportovní výcvik též.

Taky mne to napadlo, jednoho takového máme v okolí a je to fajn, bezproblémový pes

22.6.2016 15:55
Šarina

XXX.XXX.231.146

Znám několik krátkosrstých kolií a jsou super na různé aktivity. znám i jednu houlu a je to agresivní pes, který nemůže být puštěný na volno a ochota poslouchat obecně taky nic moc. Přestože socializaci má, na cvičák chodí a nemá ho začátečník... možná jen náhoda, ale pro mě by z těchto plemen byla volba jasná.

22.6.2016 22:47

Fiona.Praha napsal(a):
Dovolím si doplnit - v dospělosti na flexině neustále napadá ostatní psy, proto je izolován a se psy se potkává jen na chodnících, když není vyhnutí. U toho štěká a vypadá, že se buď uškrtí nebo utrhne paničce ruku v rameni. Většinou hrozí utržení ruky v rameni, protože bývá na kšírech, aby se na obojku neškrtil. Bývá omlouván tím, že nesnáší malé (velké, střední) černé (bílé, modré, kudrnaté)...psy (feny), protože ho jako štěně jeden takový napadl a skoro zabil a on si to pamatuje celý život.

Neplatí to jen pro některého retrívra. Dá se to aplikovat na jakékoli plemeno, bohužel většinou na pohlaví psa.

27.7.2017 00:54
marprot

XXX.XXX.26.173

Tak za chvíli to bude rok co mame doma nového člena rodiny. Nakonec to dopadlo úplně jinak. Mým prvním psem se stal pudl velký. Aktivně se věnujeme sportu a brzo nas čekají zkoušky poslušnosti. Chodíme na výstavy a trávime spolu většinu času . Každý týden chodíme na cvičak a denně cvičíme doma. Od te doby jsem potkala spoustu dalších LLP a 100% můžu říct, ze lidi tyto psy ošklivě odsuzují a v budoucnu je to jasná další volba. Přeji všem lidem, kteří mají své sny ať se jim splní. A kdo ještě váhá, jestli by určitě plemeno zvládl a je mu ochotný dat veškerý svůj volny čas tak ať přestane váhat a splní si svůj malý velký sen.

27.7.2017 12:00
balisek

XXX.XXX.131.211

Pudl byl SKVĚLÁ VOLBA! Ideální pes na sbírání zkušeností, který méně zkušenému majiteli mnohé "odpustí". A jednou možná dojte i na toho leoparda!

Nicméně si Tě dovolím opravit - pokud někdo váhá, zda by určité plemeno zvládl, neměl by si ho pořizovat. Vlastnictví a výchova psa totiž není jen o tom, kolik času mu můžeme věnovat. Velice záleží také na povahových vlastnostech majitele, jeho životním stylu, způsobu trávení volného času, místě bydliště atd.

Osobně se mi velice líbí dvě primitivní plemena - basenji a thajský ridgeback. Času bych měla dostatek. Nicméně vzhledem k mému životnímu stylu potřebuji psa, který je nekonfliktní, ovladatelný a nepříliš samostatný (bydlím na sídlišti kde je přepsíno), nemá rozvinutý lovecký pud a je schopen mě v těsné blízkosti následovat / uposlechnout bez vodítka v terénu (jezdím na vyjížďky s koněm). Tím pádem nepřichází primitiv v úvahu, protože bychom byli frustrováni oba.

Někdy je jednoduše lepší, když určité sny zůstanou jen v úrovni snění.

27.7.2017 12:55
marprot

XXX.XXX.26.173

Samozřejmě je potřeba použit zdravý rozum, ale psala jsem to pro ty lidi, kteří uz mají všechno zjištěny, vědí na čem jsou a i přesto si nic nerozmysleli a váhají vlastně kvůli ničemu. Tim nechci říct ze váhání a promyšlení je špatně, určitě je lepší si prvně zjistit co nejvíc info. Řekla bych, že pudl taky neni žádný odpouštěcí trdlo, ma svůj vlastní rozum, ale uznám ze to narozdíl od jiných plemen je mnohem lépe cvicitelný, je to od jedinci k jedinci. S pudly vyrustam od malička. Leoparda si poridim jakmile to půjde (po studiu). Jinak vím co obnáší pes, mame doma 4 psy a taky už mam něco načteno. Je to trochu psané ostře, za to se omlouvám není to napsane nijak proti Vám. Snění je důležité pro dosažení svých cílů.

27.7.2017 16:25
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

No tak to jsem ráda, jak to pěkně a rozumně dopadlo. :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík