LibušeD

XXX.XXX.205.130
Dobrý den,
moc bych Vás prosila o názor na naši situaci se psem.
Mám 3letého německého ovčáka. Je cvičen, chodí se s ním na procházky a je neustále puštěný po velké zahradě kromě noci, tedy nic mu nechybí, má režim, věnujeme se mu.
Žije v naší rodině se mnou, mými dvěma bratry a rodiči. Já jsem přes týden v Praze a bývá nejvíce s mými rodiči. Tátu poslouchá na slovo, má u něj přirozený respekt a autoritu, ale jsou i kamarádi a pes se od něj rád nechává hladit nebo cvičit, nikdy na něj nebyl agresivní. Stejně tak má rád mě, jezdí se mnou o víkendech na cvičák, běháme spolu, občas chodí i ke mně do pokoje, je se mnou kamarád. Poslouchá mě, ale ne tolik, jako tátu, tedy pokud nejsou v dohledu jiní psi nebo zvířata, ale nikdy na mě není agresivní. S mými bratry do styku moc nepřijde, ale když na to přijde, poslechne a nedovolí si být agresivní.
Problém má jen a pouze s mojí matkou a nikdo nechápe proč. Kdykoliv (už jsem to viděla několikrát na vlastní oči a děje se to, i když jsem přes týden pryč) když k němu přijde a chce ho pohladit, nebo na něj jen vlídně začne mluvit, ať už on leží, sedí nebo k ní jde, tak okamžitě začne hrozně vrčet a cenit zuby. Mamka vždy odejde, ale kdyby pokračovala, věřím, že by ji byl schopný pokousat. Na tento jev nemá vliv, jestli je u toho někdo další, nebo ne, stane se to vždy, když k němu jde a chce ním chce mazlit.
Nikdy to nikomu jinému neudělal a jí to dělá vždy. Nerozumíme tomu nikdo. Nikdy ho nezmlátila ani tomu nepředcházel žádný konflikt mezi nimi, navíc ona ho každé ráno pouští na zahradu, než jde do práce. Od malička vyrůstal s náma se všema.
On se k ní chová normálně jen tehdy, když na něj nechce sahat a hladit ho. Dokonce i když mu nařídí, ať jde okamžitě do boudy, tak on tento rozkaz poslechne a jde a nevrčí. Problém je pouze ve fyzickém kontaktu - jakmile si ho chce pohladit, neskutečně agresivně vyjede. Opakuji, že ho nikdy nezmlátila - pochopila bych, kdyby se jí třeba bál, kdyby ho třeba někdy zbila nebo mu ublížila, ale to se opravdu nestalo. Nereaguje ani takhle na cizí lidi nebo známé, když si ho chtějí pohladit, prostě jen na mamku, a pouze jen v případě, že na něj chce sahat, normálně na procházku s ní třeba jde v pohodě, ale nesmí se ho dotknout.
Nevíte, co by za tím mohlo být? Jaké to mívá v praxi příčiny, kdo jste už podobný případ zažil? A myslíte, že by se to dalo odnaučit? Ale jak? Mamka se ho bojí a pouze ho krmí, pouští a zavírá do boudy, už na něj nesmí sahat ani mluvit, jinak by vrčel a pokousal by ji. Nevíte, jestli se jí spíš bojí, nebo jí nemá rád? Ale proč, když ho pouští i zavírá, je totiž z nás nejvíc doma...
Budu Vám hrozně moc vděčná, když mi napíšete svůj názor týkající se příčiny jeho chování a možné řešení..jsem už opravdu zoufalá
Moc děkuji za odpověď!
Uživatel s deaktivovaným účtem

LibušeD
napsal(a):
Dobrý den,
moc bych Vás prosila o názor na naši situaci se psem.
Mám 3letého německého ovčáka. Je cvičen, chodí se s ním na procházky a je neustále puštěný po velké zahradě kromě noci, tedy nic mu nechybí, má režim, věnujeme se mu.
Žije v naší rodině se mnou, mými dvěma bratry a rodiči. Já jsem přes týden v Praze a bývá nejvíce s mými rodiči. Tátu poslouchá na slovo, má u něj přirozený respekt a autoritu, ale jsou i kamarádi a pes se od něj rád nechává hladit nebo cvičit, nikdy na něj nebyl agresivní. Stejně tak má rád mě, jezdí se mnou o víkendech na cvičák, běháme spolu, občas chodí i ke mně do pokoje, je se mnou kamarád. Poslouchá mě, ale ne tolik, jako tátu, tedy pokud nejsou v dohledu jiní psi nebo zvířata, ale nikdy na mě není agresivní. S mými bratry do styku moc nepřijde, ale když na to přijde, poslechne a nedovolí si být agresivní.
Problém má jen a pouze s mojí matkou a nikdo nechápe proč. Kdykoliv (už jsem to viděla několikrát na vlastní oči a děje se to, i když jsem přes týden pryč) když k němu přijde a chce ho pohladit, nebo na něj jen vlídně začne mluvit, ať už on leží, sedí nebo k ní jde, tak okamžitě začne hrozně vrčet a cenit zuby. Mamka vždy odejde, ale kdyby pokračovala, věřím, že by ji byl schopný pokousat. Na tento jev nemá vliv, jestli je u toho někdo další, nebo ne, stane se to vždy, když k němu jde a chce ním chce mazlit.
Nikdy to nikomu jinému neudělal a jí to dělá vždy. Nerozumíme tomu nikdo. Nikdy ho nezmlátila ani tomu nepředcházel žádný konflikt mezi nimi, navíc ona ho každé ráno pouští na zahradu, než jde do práce. Od malička vyrůstal s náma se všema.
On se k ní chová normálně jen tehdy, když na něj nechce sahat a hladit ho. Dokonce i když mu nařídí, ať jde okamžitě do boudy, tak on tento rozkaz poslechne a jde a nevrčí. Problém je pouze ve fyzickém kontaktu - jakmile si ho chce pohladit, neskutečně agresivně vyjede. Opakuji, že ho nikdy nezmlátila - pochopila bych, kdyby se jí třeba bál, kdyby ho třeba někdy zbila nebo mu ublížila, ale to se opravdu nestalo. Nereaguje ani takhle na cizí lidi nebo známé, když si ho chtějí pohladit, prostě jen na mamku, a pouze jen v případě, že na něj chce sahat, normálně na procházku s ní třeba jde v pohodě, ale nesmí se ho dotknout.
Nevíte, co by za tím mohlo být? Jaké to mívá v praxi příčiny, kdo jste už podobný případ zažil? A myslíte, že by se to dalo odnaučit? Ale jak? Mamka se ho bojí a pouze ho krmí, pouští a zavírá do boudy, už na něj nesmí sahat ani mluvit, jinak by vrčel a pokousal by ji. Nevíte, jestli se jí spíš bojí, nebo jí nemá rád? Ale proč, když ho pouští i zavírá, je totiž z nás nejvíc doma...
Budu Vám hrozně moc vděčná, když mi napíšete svůj názor týkající se příčiny jeho chování a možné řešení..jsem už opravdu zoufalá
Moc děkuji za odpověď!
Jsou příčiny tři, jedna a ta nejběžnější je že psovi když byl mladý bylo nějakým spůsobem ublíženo, pes to vyhodnotil že ta osoba je pro něj nebezpečná, dále někdy kuřáci a poslední je člověk pod vlivem alkoholu.To je tak obecně největší příčiny agrese psa i kočky.
DG

XXX.XXX.173.14
Příčiny můžou být různé, hlavní je se mu nevnucovat, pes musí přijít za ní. Ať si ho nevšímá, ale dále mu dává jídlo atd. Nebo ještě lépe ať krmení spojí s nějakými povely-výcvikem, když mu nese misku s jídlem může si ho zavolat k sobě a teprve pak mu to jídlo dát, ale nehladit, chválit jen hlasem.

Vašu matku neberie ako autoritu. Mohla by s ním skúsiť tráviť viac času, chodiť s ním na prechádzky, na cvičák, výlety a vytvoriť si s ním vzťah. Niekedy pes nerešpektuje ženu, ale muža pokladá za prirodzenú autoritu. Už som sa s tým pár krát stretol.
Na druhej strane pes vycíti, keď sa ho niekto bojí a využije to. Nehladí ho náhodou zvrchu po hlave? Niektorí psy to nemajú radi. Nech ho skúsi suverénne pohladiť zospodku a ak sa mu to nebude páčiť, tak jednoducho nestojí o jej kontakt alebo nech si ho skúsi nevšímať a počkať kým sám prejaví záujem.

Jen ode mne takový dotaz, předpokládám, že máte pesana od štěněte...kdy se začal takhle chovat? Už jako štěndo? V pubertě? V dospělosti?...

napsal(a):
Jen ode mne takový dotaz, předpokládám, že máte pesana od štěněte...kdy se začal takhle chovat? Už jako štěndo? V pubertě? V dospělosti?...
Jo tak to je vcelku zásadní pkud ho nemáte od štěněte asi tam bude nějaký blok vůči né vaší mámě ale něco co se mu stalo dříve s osoou kterou mu vaše máma asi připomíná.
Evv

XXX.XXX.116.3
Taky si myslím že ji nebere jako autoritu, když ho poslouchá. Zkusila bych jestli si veme pamlsek z ruky a potom pohladit z boku, jak už tu bylo nehladit po hlavě, to pes dovolí jenom někomu koho respektuje. Nežárlí? U nás zase pes bral jako autoritu mamku a když se s tátou hádali tak táta nemohl na psa ani šáhnout.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
No, podle toho, jak se pes chová, je mi docela jasné proč...
Ve vaší smečce si pes zařadil mámu až pod sebe - tedy je z mámy "podpes".
Máma se ho bojí - má respekt spíš ona ze psa než obráceně, toho pes pochopitelně využil...
A pak je jasné, že každý smír z mámy strany pes bere, jako snahu se dostat nad něj - podle toho také reaguje.
Pokud sedíte na zahradě a pes na mámu cení zuby nebo vrčí, táta, jako autorita má po psovi hupsnout a odkázat ho do patřičných mezí, protože si to prostě nesmí dovolit. A máma? Ta by se měla přestat bát, dát psovi koš, vodítko a jít s ním makat (né mu jen nosit žrádlo, jak otrok), aby pes pochopil, kde je jeho místo...

Dle mého názoru prostě pes zařadil mámu pod sebe. Ono je to i tak, že podřízený člen smečky dolézá a šéf ho dle vlastního uvážení péruje. Když nemá šéf náladu, tak se na něj nesahá...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Já si myslím, že ani pes není zrovna vyrovnané povahy - i kdyby považoval maminku za jedince, který není hodný respektu, tak na ni nebude tak hnusný. Pokud samozřejmě nějak výrazně nehrábne do jeho "práv" - např. mu nepoleze do žrádla, nebude se ho snažit vyhodit z "jeho" křesla apod.
Nadřazený pes, co to má v hlavě v pořádku, nebude hledat konflikt s někým, kdo je v jeho očích nula, ale nějak ho neohrožuje. Tohle dělají jenom labilové, co si potřebují nad někým zvednout sebevědomí, protože ho sami mají mizerný (bohužel i u lidí).
Naši psi taky neberou vážně osatatní členy rodiny, ale takto se k nikomu nechovají - pokud se někým bavit nechtějí, tak se sbalí, a jdou si lehnout někam jinam, kde budou mít klid, a dál to neřeší (kdyby je ale tentýž člověk chtěl nějak sekýrovat, a neměli možnost to řešit bez konfliktu - třeba rožek, vodítko apod., tak mu to dají důrazně najevo).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, podle toho, jak se pes chová, je mi docela jasné proč...
Ve vaší smečce si pes zařadil mámu až pod sebe - tedy je z mámy "podpes".
Máma se ho bojí - má respekt spíš ona ze psa než obráceně, toho pes pochopitelně využil...
A pak je jasné, že každý smír z mámy strany pes bere, jako snahu se dostat nad něj - podle toho také reaguje.
Pokud sedíte na zahradě a pes na mámu cení zuby nebo vrčí, táta, jako autorita má po psovi hupsnout a odkázat ho do patřičných mezí, protože si to prostě nesmí dovolit. A máma? Ta by se měla přestat bát, dát psovi koš, vodítko a jít s ním makat (né mu jen nosit žrádlo, jak otrok), aby pes pochopil, kde je jeho místo...
Ale jo, s tím souhlasím.
Příklad, i když trochu jiný: k sestře mého psa přibyla další fenka (shodou okolností jejich sestřenice). Mladší na starší často vrčí, co všechno smí a nesmí, ta ustupuje a mrně převzalo velení. Jinak v pořádku, žádné konflikty. O víkendu jsme měli doma poprvé obě holky. Můj pes sestru miluje, s mladší je taky v pohodě. Ale samozřejmě to vede, tedy jen co se týče čtyřnohých. Se sestřenicí řádil a lítal půl dne jako blázen, nicméně když si začla moc vyskakovat, dal jí nekompromisně najevo, že takhle teda ne. Po pár hodinách sprintů všichni trochu zpomalili a vrhli se na paroží. První si vybral můj pes, pak jeho sestra. Malá přišla otravovat šéfa, ten na ní zavrčel, ať vypadne. Pak šla za starší fenou, ta na ní zavrčela taky, načež mrně ustoupilo a šlo si vybrat z toho, co zbylo. Ségra s bráchou v zádech jí najednou přeskočila a ona skončila na posledním místě, naprosto v míru, na nikoho se za celou dobu ani křivě nepodívala. Jen doufám, že z toho pak doma nebudou mít zmatek.
LibušeD

XXX.XXX.205.130
napsal(a):
Jsou příčiny tři, jedna a ta nejběžnější je že psovi když byl mladý bylo nějakým spůsobem ublíženo, pes to vyhodnotil že ta osoba je pro něj nebezpečná, dále někdy kuřáci a poslední je člověk pod vlivem alkoholu.To je tak obecně největší příčiny agrese psa i kočky.
Díky za názor, ale mamka vůbec nekouří a skoro nepije (a pokud někdy jo, tak je to max. oslava párkrát do roka, kde pes není a pak ji už nevidí)...
Že to ale nemá extrémně rád, to jsem si všimla, bráchu jednou kousnul, když jsme přišli z hospody a jen na něj promluvil, když byl docela dost opilej. A vždy, když mu začne přikazovat (třeba do boudy) někdo pod vlivem, tak vrčí, ale to právě není mamčin případ...
LibušeD

XXX.XXX.205.130
napsal(a):
Vašu matku neberie ako autoritu. Mohla by s ním skúsiť tráviť viac času, chodiť s ním na prechádzky, na cvičák, výlety a vytvoriť si s ním vzťah. Niekedy pes nerešpektuje ženu, ale muža pokladá za prirodzenú autoritu. Už som sa s tým pár krát stretol.
Na druhej strane pes vycíti, keď sa ho niekto bojí a využije to. Nehladí ho náhodou zvrchu po hlave? Niektorí psy to nemajú radi. Nech ho skúsi suverénne pohladiť zospodku a ak sa mu to nebude páčiť, tak jednoducho nestojí o jej kontakt alebo nech si ho skúsi nevšímať a počkať kým sám prejaví záujem.
Hladí ho zvrchu na hlavě až na čumák, ale to já dělám taky a snáší to v pohodě. Já ho hladím na hlavě, pod krkem, na břiše, za ušima, prostě všude a nikdy nedal najevo, že by mu to vadilo, jen od ní.
Btw proč to si nemají na hlavě rádi? To jsem právě nevěděla.. díky za odpověď.
LibušeD

XXX.XXX.205.130
napsal(a):
Jako štěně právě byl v pohodě se všema, ale asi před rokem a půl jsme na zahradě sbírali jablka, on ležel a pozoroval nás a mamka právě přišla začala na něj mluvit a chtěla se pomazlit a on poprvý takhle vyjel. Mockrát jsme toto období i období jemu předcházející řešili a vzpomínali, co se stalo, a opravdu jsme na nic nepřišli, nic se nestalo...
LibušeD

XXX.XXX.205.130
Šarina
napsal(a):
Vyjel ten pes po mamince někdy, nebo zůstává stále u toho vrčení a cenění?
Jo, asi dvakrát ji chytil zubama za ruku, ale to proto, že nepřestala a myslela, že se uklidní. Ale on vyloženě nekouše, chytí za ruku a trochu stiskne, aby dal najevo, že tohle prostě ne.
Jinak on má zvláštní povahu, je hrozně bojácnej, bojí se plavat (pak se třeba rozplave, ale musí být na vodítku a já musím plavat s ním vedle, jednou dokonce mi u rybníka zablokoval vstup, abych tam nemohla jít ani sama a potencionálně ho nenutila jít taky- stoupl si k vodě a vrčel, dokud jsem se nesbalila a neřekla, že jdeme domů), bojí se výšek a tím pádem chodit sám bez vodítka po schodech, když mu vyndáváme klíšťata nebo ho prohlížíme, tak je jak ostříž a když to dělá někdo jiný, než táta, tak vrčí taky, a u veterináře ho musí držet čtyři lidi a on brečí jak malý dítě, i když ho třeba jen prohlíží.
To jsme si už zvykli a jasně chápeme příčinu, prostě se o sebe až moc bojí a nerad je do něčeho nucen, ale nemá to žádnou spojitost s mamkou, to prostě nejde nikomu na rozum.
LibušeD

XXX.XXX.205.130
rapotacka11
napsal(a):
- nebo k ní jde, tak okamžitě začne hrozně vrčet a cenit zuby.
Mamka vždy odejde...
"""""""""""""""""""""""""
Proč odchází matka?
Proč ho někdo fofrem nežene a nevyžene, při každém takovém chování?
Protože ne vždy u toho někdo je. Pokud to třeba viděl táta, tak dostal vynadáno nebo i ránu přes čumák, tak se krčil a byl hodnej, ale při dalším incidentu se choval stejně.

LibušeD
napsal(a):
Jako štěně právě byl v pohodě se všema, ale asi před rokem a půl jsme na zahradě sbírali jablka, on ležel a pozoroval nás a mamka právě přišla začala na něj mluvit a chtěla se pomazlit a on poprvý takhle vyjel. Mockrát jsme toto období i období jemu předcházející řešili a vzpomínali, co se stalo, a opravdu jsme na nic nepřišli, nic se nestalo...
Tak to je asi začátek...v každém případě, jak už tady bylo psáno...já bych nenutila do fyzického kontaktu a nikdy bych nešla já za psem, ale psa bych volala k sobě...zavolat, dám odměnu (pokud to nepude z ruky, tak hodit na zem)...bez dramatu, jakoby o nic nešlo...a jít pryč...nebo ho třeba u sebe nechat ležet, ať si třeba okusuje kostičku, ale psa si nevšímat nebo mu třeba jen něco "vyprávět" bez očního kontaktu...nebo se psem zkusit pracovat...nějaký povely...a zkusit vybudovat vztah znovu...a ještě dotaz chová se tak k mamince i mimo jeho teritorium, třeba na procházce...nebo jen na zahradě?.
A jak psala rapotacka...když pes vyjede neodcházet, ale poslat pryč psa...
Rozmýšlela jsem se, jestli mám něco psát. Za prvé ať ho mamka nehladí po hlavě, ať mu dává ruku jakoby spodem pod bradu ať ji vidí a pak pomalu na stranu na krk a tam drbat. Za druhé ať mamka neodchází a psa ať někdo spacifikuje. Za třetí si myslím, že je dost nevychovaný, když dělá to, co jsi popsala. Pokud ti pes zakáže jít do rybníka, no tak už fakt čekejte až vás sežere jako Karkulku. Promiň, trochu přehnané, ale toho psa by měl někdo hezky rychle vychovat. Nemyslím tvrdě, násilně - pokud je fakt bojácný, tak najít pomoc a cvičit a cvičit.
LibušeD
napsal(a):
Jo, asi dvakrát ji chytil zubama za ruku, ale to proto, že nepřestala a myslela, že se uklidní. Ale on vyloženě nekouše, chytí za ruku a trochu stiskne, aby dal najevo, že tohle prostě ne.
Jinak on má zvláštní povahu, je hrozně bojácnej, bojí se plavat (pak se třeba rozplave, ale musí být na vodítku a já musím plavat s ním vedle, jednou dokonce mi u rybníka zablokoval vstup, abych tam nemohla jít ani sama a potencionálně ho nenutila jít taky- stoupl si k vodě a vrčel, dokud jsem se nesbalila a neřekla, že jdeme domů), bojí se výšek a tím pádem chodit sám bez vodítka po schodech, když mu vyndáváme klíšťata nebo ho prohlížíme, tak je jak ostříž a když to dělá někdo jiný, než táta, tak vrčí taky, a u veterináře ho musí držet čtyři lidi a on brečí jak malý dítě, i když ho třeba jen prohlíží.
To jsme si už zvykli a jasně chápeme příčinu, prostě se o sebe až moc bojí a nerad je do něčeho nucen, ale nemá to žádnou spojitost s mamkou, to prostě nejde nikomu na rozum.
Pes je na prášky a vy mu neumíte posktytnout oporu a podporu. On zavrčí a vy se sbalíte a jdete domů - posilujete jeho chování, protože se mu vyplácí. Není to agrese nebo zařazení někoho pod sebe, ale on se o sebe bojí, až s..e a vy mu s tím vůbec nepomáháte. Kontaktujte Evu Štemberovou, poradí vám, je to asi nejlepší vychovatel psů, co je u nás k dispozici.
LibušeD
napsal(a):
Protože ne vždy u toho někdo je. Pokud to třeba viděl táta, tak dostal vynadáno nebo i ránu přes čumák, tak se krčil a byl hodnej, ale při dalším incidentu se choval stejně.
Proč by se nechoval stejně, když mu to vychází a když mu nebylo pomoženo se základním problémem - strachem?
vava69
napsal(a):
Rozmýšlela jsem se, jestli mám něco psát. Za prvé ať ho mamka nehladí po hlavě, ať mu dává ruku jakoby spodem pod bradu ať ji vidí a pak pomalu na stranu na krk a tam drbat. Za druhé ať mamka neodchází a psa ať někdo spacifikuje. Za třetí si myslím, že je dost nevychovaný, když dělá to, co jsi popsala. Pokud ti pes zakáže jít do rybníka, no tak už fakt čekejte až vás sežere jako Karkulku. Promiň, trochu přehnané, ale toho psa by měl někdo hezky rychle vychovat. Nemyslím tvrdě, násilně - pokud je fakt bojácný, tak najít pomoc a cvičit a cvičit.
Co chcete cvičit a cvičit? Nejdřív je potřeba naučit lidi se psem komunikovat tak, aby chápal a přestal se bát. Cvičit můžou potom.
vava69
napsal(a):
Zadavatelka už poskytla celkem dost info, takže v podstatě souhlasím...
Ovšem než se rozepsala - jako první mě napadlo a zjevně teda špatně podotýkám - jestli není maminka nemocná...Totiž já to nezažila, ale slyšela jsem pár podobných případů, kdy se pes změnil v důsledku nějaké nemoci svého majitele a ten mu díky tomu prostě "smrděl" a pes to nedal...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
bhk
napsal(a):
Zadavatelka už poskytla celkem dost info, takže v podstatě souhlasím...
Ovšem než se rozepsala - jako první mě napadlo a zjevně teda špatně podotýkám - jestli není maminka nemocná...Totiž já to nezažila, ale slyšela jsem pár podobných případů, kdy se pes změnil v důsledku nějaké nemoci svého majitele a ten mu díky tomu prostě "smrděl" a pes to nedal...
Nevím, ale z těch dalších příspěvků docela jasně vyplynulo, že pes se bojí, je nejistý, ale rodina nerozumí psímu chování, tak na něm páchá nevědomky docela zvěrstva (i když v dobré víře), takže se tím situace zhoršuje, a pes ten stres ventiluje na pro něj neslabším článku
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, ale z těch dalších příspěvků docela jasně vyplynulo, že pes se bojí, je nejistý, ale rodina nerozumí psímu chování, tak na něm páchá nevědomky docela zvěrstva (i když v dobré víře), takže se tím situace zhoršuje, a pes ten stres ventiluje na pro něj neslabším článku
Jasně, však jsem psala, že mě to napadlo než dodala ostatní info..
scylla
napsal(a):
Co chcete cvičit a cvičit? Nejdřív je potřeba naučit lidi se psem komunikovat tak, aby chápal a přestal se bát. Cvičit můžou potom.
Tak snad jsem napsala najít pomoc. Cvičit musí všichni. Nemyslím cvičit psa na totální poslušnost atd. Cvičit s ním v klidu, učit se s ním zacházet aby se přestal bát.
vava69
napsal(a):
Tak snad jsem napsala najít pomoc. Cvičit musí všichni. Nemyslím cvičit psa na totální poslušnost atd. Cvičit s ním v klidu, učit se s ním zacházet aby se přestal bát.
Nejdřív je potřeba najít důvod, proč se pes bojí a ten odstranit. To znamená jednoznačně cvičit majitele, všechny majitele. Až budou vycvičení oni, je třeba vychovávat psa a získat si jeho důvěru a pak s ním možná něco cvičit.

Libuše, píšeš, že pes "je cvičen" - předpokládám tedy, že nějaké povely zná - např. ona situace u vody - pes vrčel a nechtěl tě pustit - proč jsi ho neodeslala povelem na místo/lehni-zůstaň/...? Nebo jsi to udělala a on tě neposlechl? Respektive - na to místo jsi ho měla odeslat dřív, než ho napadlo vůbec vrčet a měla ses jít vykoupat...
Máš nejistého labilního psa, potřebuje vedení vedení a ještě jednou vedení, potřebuje učit, co MÁ dělat, potřebuje ne abyste řešili "pár fackami" jeho špatné chování, ale abyste mu tím, že mu včas řeknete, co MÁ dělat, tomu nevhodnému chování zabránili...kdysi jsem četla velmi hezké přirovnání - představ si, že jsi žákem autoškoly, máš první jízdu, a lektor vedle tebe jenom řve - kam to jedeš, co děláš, to je blbě...jak ti asi bude a co budeš dělat?! A jak jiné to bude, když ten vedle tebe tě bude v klidu navádět - tam odbočíš doprava, už si podřaď, vyhoď blinkr...chápeš?
Mamku bych teď nechala, ať jenom vedle něj existuje, nekontaktuje ho...ale když si takhle "náhodou" vezme do kapsy voňavého buřtíka a pes projeví zájem, tak ať mu kousek uloupne a dá...
Mimochodem - ten výcvik samozřejmě k "terapii" nejistého psa patří!
napsal(a):
To je pěkné, jak jsme tady udělali z maminky zlého kuřáka, navíc alkoholika .
Tak a teď:
především žádné pleskání psa přes čumák. My jsme díky odbornici na psí chování zjistili, že k řešení konfliktu stačí pouhé lehké odsunutí psa nohou, vmísení se mezi ty dva "nepřátele" (nepíšu o zakousnutých stafordšírech), asi podobně, jako když se u nás ve výběhu chumel psů kočkuje a pochopitelně ten, kdo ostatní převálcuje, je vůdce. Čivava to teda běžně nebývá .
Jde to kupodivu i beze slov, pes tomuto jednání jaksi přirozeně rozumí a funguje to ohromně.
Každopádně po našich čerstvých pozitivních zkušenostech vehementně navrhuji pozvat právě takového odborníka, totiž na VÝCHOVU psů, nikoliv na výcvik. To je něco jiného.
Už proto, že ten pes evidentně psychicky vyrovnaný není.
Náš pes taky moc nemá rád hlazení po hlavě, častokrát uhne. Zbytek rodiny ho takhle nehladí, já se někdy zapomenu. Ale i když jsem u nás doma nejslabší článek a jistě si mě zařadil "pod sebe", nikdy se nestalo, že by na mě zavrčel.
Zas na druhou stranu - nedělám psovi, co nechce, a přece jen jsem si dokázala zařídit, že v klidu počká, když mu zkušebně položím maso na zem, on musí chvilku v klidu vydržet, pak maso zvednu a milostivě mu ho podám, čímž dle slov odborníka dávám najevo nadřazenost. Je pravda, že náš pes je bezvadně učenlivý a zřejmě vyrovnaný.
Exmanžel mi na tuhle moji radostnou zkušenost řekl: hmm, tak to bych byl v ten moment bez ruky. Pořídil si totiž nějakého raťafáka, křížence BOC a jezevčíka nebo co... a samozřejmě s ním ani on, ani ta jeho squaw neumějí správně zacházet.
Držím palce - když budete chtít, určitě to zvládnete.
hmn
Mamku bych teď nechala, ať jenom vedle něj existuje, nekontaktuje ho...ale když si takhle "náhodou" vezme do kapsy voňavého buřtíka a pes projeví zájem, tak ať mu kousek uloupne a dá...
No, ale právě v tom případě má maminka možnost uplatnit se jako vůdce smečky: nedávat ten pamlsek jen tak, protože ho on chce, ale ať si ho pes nějak zaslouží. Třeba před podáním uplatnit povel "sedni" nebo tak něco... A on pochopí, že je v pozici podřízeného.
RomčaJelča
napsal(a):
hmn
No, ale právě v tom případě má maminka možnost uplatnit se jako vůdce smečky: nedávat ten pamlsek jen tak, protože ho on chce, ale ať si ho pes nějak zaslouží. Třeba před podáním uplatnit povel "sedni" nebo tak něco... A on pochopí, že je v pozici podřízeného.
Ten pes nemá problém s podřízeností a nadřazeností, ale s tím, že lidem nevěří a bojí se o sebe. Buřtíček a sedni/lehni tohle opravdu neřeší.

Buřtíček je velice primitivní a srozumitelná komunikace "od toho člověka jde dobře" a s tou neaktivitou směrem ke psu by měla posunout jeho názor od negativního minimálně k neutrálnímu, ne-li pozitivnímu. Nedělá z člověka "vůdce". Proto + vzhledem k tomu, že ona maminka patrně komunikaci se psem vůbec neovládá, bych to s nějakým povelováním z její strany nespojovala (by se musela maminka asi hodně naučit).
Sedni/lehni řeší to, že člověk může slovně psu sdělit, co má udělat a tím např. předejít konfliktu. A u nejistého psa je opravdu důležité, aby věděl co má dělat, protože tápání jenom jeho nejistotu zvyšuje a řešení vymyšlená nejistým labilním psem nebývají ta nejlepší...
vava69
napsal(a):
Já až od minulého týdne díky specialistce rozlišuji výcvik a výchovu.
Výcvik - náš pes je dokonalý cirkusák, na povely reaguje střelhbitě, to je v pořádku.
Ale výchova - tam se jedná právě o to vnímání smečky, o chování vůči majiteli atd...
Takže možná jsme se tady "zaslovíčkařili" .
scylla
napsal(a):
Ten pes nemá problém s podřízeností a nadřazeností, ale s tím, že lidem nevěří a bojí se o sebe. Buřtíček a sedni/lehni tohle opravdu neřeší.
Ano, ale tím buřtíčkem a náznakem toho, že ho dám psovi, až JÁ budu chtít, se posunujeme k tomu, že pes si v tom svém mozečku udělá pořádek. Chápete?
Což souvisí s tou důvěrou a nedůvěrou atd.
Ale jistě je ten problém ještě hlubší, pokud je bojácný.
To my jsme u žádného z našich psů nějak nezaznamenali .
Naopak, dokud si naše psice myslela, že jsem podřízená, po mém pokárání neváhala mi vzpurně vyskočit na záda. Tedy pokuid jsem seděla. Prostě mě chtěal "sesmolit"
, zalehnout. Asi jako když ve výběhu prostě nějakého psa zalehne a tím mu dá najevo, že ona je šéf.
Dnes si to ke mně nedovolí.
hmn:
Buřtíček je velice primitivní a srozumitelná komunikace "od toho člověka jde dobře" a s tou neaktivitou směrem ke psu by měla posunout jeho názor od negativního minimálně k neutrálnímu, ne-li pozitivnímu. Nedělá z člověka "vůdce".
S dovolením to fakt není pravda.
Vůdce z nás dělá právě ten způsob chování, jakým psovi ten buřtík dáme.
Pes sice může vnímat, že ta osoba mu dělá dobře, ale to neznamená, že by tu osobu nehodlal kdykoliv jindy pokořit.
Ještě před týdnem bych tohle nevěděla. Ale fakt jsem výborně poučená od té specialistky, doporučila bych Vám taky popovídat s někým - my jsme paní pozvali domů, ona viděla naše chybky a jak mávnutím kouzelného proutku ještě v ten den odpoledne byl náš pes klidnější, protože naše chování (jak jsem popsala, že dávám pamlsek, až chci já, bez ohledu na to, jestli jsem dobrá nebo ne) je mu smečkově jasnější.
RomčaJelča
napsal(a):
Ano, ale tím buřtíčkem a náznakem toho, že ho dám psovi, až JÁ budu chtít, se posunujeme k tomu, že pes si v tom svém mozečku udělá pořádek. Chápete?
Což souvisí s tou důvěrou a nedůvěrou atd.
Ale jistě je ten problém ještě hlubší, pokud je bojácný.
To my jsme u žádného z našich psů nějak nezaznamenali .
Naopak, dokud si naše psice myslela, že jsem podřízená, po mém pokárání neváhala mi vzpurně vyskočit na záda. Tedy pokuid jsem seděla. Prostě mě chtěal "sesmolit"
, zalehnout. Asi jako když ve výběhu prostě nějakého psa zalehne a tím mu dá najevo, že ona je šéf.
Dnes si to ke mně nedovolí.
Buřtíček toto opravdu neřeší, to řeší celkové chování člověka, řeč těla, hlas, gesta, a hlavně srozumitelnost, důslednost a klid.
RomčaJelča
napsal(a):
hmn:
Buřtíček je velice primitivní a srozumitelná komunikace "od toho člověka jde dobře" a s tou neaktivitou směrem ke psu by měla posunout jeho názor od negativního minimálně k neutrálnímu, ne-li pozitivnímu. Nedělá z člověka "vůdce".
Pes sice může vnímat, že ta osoba mu dělá dobře, ale to neznamená, že by tu osobu nehodlal kdykoliv jindy pokořit.
Ještě před týdnem bych tohle nevěděla. Ale fakt jsem výborně poučená od té specialistky, doporučila bych Vám taky popovídat s někým - my jsme paní pozvali domů, ona viděla naše chybky a jak mávnutím kouzelného proutku ještě v ten den odpoledne byl náš pes klidnější, protože naše chování (jak jsem popsala, že dávám pamlsek, až chci já, bez ohledu na to, jestli jsem dobrá nebo ne) je mu smečkově jasnější.
Vůdce z nás nedělá to, jak dáváme pejskovi buřtíček. Co to bylo za specialistku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
hmn:
Nechci se Vás nějak dotknout, ale fascinuje mě, jak spousta lidí po jedné konzultaci nebo absolvovaným semináři propadnou pocitu, že už to mají v malíčku, a je na čase poradit ostatním...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechci se Vás nějak dotknout, ale fascinuje mě, jak spousta lidí po jedné konzultaci nebo absolvovaným semináři propadnou pocitu, že už to mají v malíčku, a je na čase poradit ostatním...
Přesně
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nedotknete se, protože vím, co nám prospělo. Ono se to tady špatně vypisuje a rozhodně se tu nedá vypsat celý ten proces, proto jste (jízlivě) fascinován naprosto zbytečně ;-).
Já jsem tu hlavně chtěla vyzvednout, kolik lidí absolutně neví, jak se svým psem jednat, a že je fakt dobré se obrátit na odborníka.
Po dvouhodiinové praktické ukázce našeho a psova chování a rozhovoru nastal u nás takový obrat, že jsem tomu sama nevěřila. Proto to sem píšu, to Vás nemusí vůbec pohoršovat.
Nikde, opakuji NIKDE jsem tady nepsala, že to máme v malíčku. Naopak nás čeká ještě nějaká doba, než se naučíme všechny rady paní specialistky uplatňovat. Mně konkrétně jde dost ztuha učení chodit temperamentního psa v klidu podél mojí nohy.
Přečtěte si moje příspěvky pozorněji, ať víte, co sděluji a nemusíte si domýšlet nesmysly.

Labilní pes. Pes nemá co majiteli zakazovat jestli může nebo nemůže do rybníka, to už je příliš to že ho u veterináře drží čtyři lidi a on řve taky o něčem svědčí. Vrčí když mu majitel vyndavá klíště, hrůza. Ten pes potřebuje vychovat. ne zmlátit jak tu někdo psal, ale naučit jak se má chovat. Citlivě ale důsledně mu vysvětlit základní chování pro soužití z člověkem. Bez trestů, za pomoci pochval a odměn ho namotivovat k žádoucímu chování. Otec necht mu nasadí košík předá ho matce a matka at ho učí, od jednoduchých věcí jak je sedni, lehni, chůze na povoleném vodítku, obraty apod. pochvaly, odměny pohlazení aby pes pochopil že se nemusí bát a že se vyplatí spolupracovat. ovšem s dospělým ovčákem tohle není snadné a zavání to průserem u nezkušených lidí, na to pozor.
napsal(a):
Labilní pes. Pes nemá co majiteli zakazovat jestli může nebo nemůže do rybníka, to už je příliš to že ho u veterináře drží čtyři lidi a on řve taky o něčem svědčí. Vrčí když mu majitel vyndavá klíště, hrůza. Ten pes potřebuje vychovat. ne zmlátit jak tu někdo psal, ale naučit jak se má chovat. Citlivě ale důsledně mu vysvětlit základní chování pro soužití z člověkem. Bez trestů, za pomoci pochval a odměn ho namotivovat k žádoucímu chování. Otec necht mu nasadí košík předá ho matce a matka at ho učí, od jednoduchých věcí jak je sedni, lehni, chůze na povoleném vodítku, obraty apod. pochvaly, odměny pohlazení aby pes pochopil že se nemusí bát a že se vyplatí spolupracovat. ovšem s dospělým ovčákem tohle není snadné a zavání to průserem u nezkušených lidí, na to pozor.
Ten pes v první řadě potřebuje, aby se učili jeho majitelé. Před pohlazením uhýbá a vrčí, takže asi hlazení s košíkem povede k větší ztrátě důvěry a možná k útoku. K čemu by mu byly obraty a sedni, lehni, když se bojí? Zkuste se zamyslet nad tím, kde je jádro problému - labilní pes a nečitelní lidé, kteří na něj tlačí nebo mu uhýbají.
scylla
napsal(a):
Ten pes v první řadě potřebuje, aby se učili jeho majitelé. Před pohlazením uhýbá a vrčí, takže asi hlazení s košíkem povede k větší ztrátě důvěry a možná k útoku. K čemu by mu byly obraty a sedni, lehni, když se bojí? Zkuste se zamyslet nad tím, kde je jádro problému - labilní pes a nečitelní lidé, kteří na něj tlačí nebo mu uhýbají.
Popsala by jste mi prosím jak by jste postupovala vy? Nikdy jste nenapsala trochu přesný návod (chápu, žeto úplně nejde), jak postupovat, vždy mi z vašich rad vyjde jen " musíte psů porozumět, atd.." nebo občas napíšete co nedělat.. Vím, ze to se psy určitě umíte, rozumíte jim.. šlo by teda to nějak popsat?
Pustím psa a nechám ho, aby mě sledoval. Sleduji já jeho a načtu si jeho gesta, signály, pohledy, na to, na co si dává pozor, jeho reflexní oblouk. Sleduji, jak reaguje on na moji řeč těla. Dám mu obojek a vodítko i doma, dlouhé 2,5 délky psa. Když po něm něco chci, vlídně oslovím, dám povel, za splnění pochválním tak, aby to bylo příjemné psovi. Pokud potřebuje pes pomoct, pomůžu mu za vodítko, jemně, bez používání síly, za splnění zase pochválím. Se psem ze začátku nemanipuluji rukama, ale pomocí toho vodítka. Když jsme seznámení a okoukaní, začnu pomalu s doteky, jen tak mimochodem. Případné vrčení nebo něco takového okomentuji - ty toho nakecáš a udělám si svoje, pochválím. Pokud musím, použiji košík. Postupně psa učím zákadní povely potřebné pro výchovu - přivolání, odvolání, odeslání na místo, chůzi na vodítku. Za každý úspěch pochválím, ocením každý kontakt se mnou, většnou ne pamlskem, ale tak, aby se pes vázal na mně a ne na to, co mám v kapse. Není to nic složitého.
scylla
napsal(a):
Pustím psa a nechám ho, aby mě sledoval. Sleduji já jeho a načtu si jeho gesta, signály, pohledy, na to, na co si dává pozor, jeho reflexní oblouk. Sleduji, jak reaguje on na moji řeč těla. Dám mu obojek a vodítko i doma, dlouhé 2,5 délky psa. Když po něm něco chci, vlídně oslovím, dám povel, za splnění pochválním tak, aby to bylo příjemné psovi. Pokud potřebuje pes pomoct, pomůžu mu za vodítko, jemně, bez používání síly, za splnění zase pochválím. Se psem ze začátku nemanipuluji rukama, ale pomocí toho vodítka. Když jsme seznámení a okoukaní, začnu pomalu s doteky, jen tak mimochodem. Případné vrčení nebo něco takového okomentuji - ty toho nakecáš a udělám si svoje, pochválím. Pokud musím, použiji košík. Postupně psa učím zákadní povely potřebné pro výchovu - přivolání, odvolání, odeslání na místo, chůzi na vodítku. Za každý úspěch pochválím, ocením každý kontakt se mnou, většnou ne pamlskem, ale tak, aby se pes vázal na mně a ne na to, co mám v kapse. Není to nic složitého.
Děkuji moc.

scylla
napsal(a):
K čemu by mu to bylo ? Možná k ničemu ale je to celkem jednoduchý cvik a pes se naučí že něco udělal dobře. od jednoduššího ke složitějšímu. Udělám dobře, poslechnu, následuje pochvala, odměna něco příjemného. Tím se utuží vztah mezi maminkou a psem. Ono je totiž pro labilní zvíře jednodušší si za pamlsek sednout k noze, nebo lehnout než třeba poslechnout odkázání na místo, což už mu může přijít jako hrozba. Hlazení s kočíkem, tím sem nemyslela že se paní na okošíkovaného psa vrhne a bude ho muckat, ale spíš pro její klid aby z ní pes necítil stres si ho tím náhubkem jistit.
Andrýsek3
napsal(a):
Popsala by jste mi prosím jak by jste postupovala vy? Nikdy jste nenapsala trochu přesný návod (chápu, žeto úplně nejde), jak postupovat, vždy mi z vašich rad vyjde jen " musíte psů porozumět, atd.." nebo občas napíšete co nedělat.. Vím, ze to se psy určitě umíte, rozumíte jim.. šlo by teda to nějak popsat?
Máte pravdu, že se málokde vyskytuje opravdu dobrý návod. Já jsem třeba do minulého týdne absolutně nevěděla, že když se mi pes cpe do dveří a chce jít přede mnou, což je špatně, protože tím mu přiznávám vedoucí roli, musím ho lehce nohou pošoupnout za mě a pak počkat, až sklopí uši mírně dozadu a svěsí ocas - teprve tehdy "přiznal", že je podřízený on.
Což jsem předtím nevěděla, všude jsem jen četla "musíte psa zklidnit"... což je stejně hloupě mnohoznačné, jako když matka okřikuje děcko "nezlob" - už v dávných pedagogických materiálech se psalo, že matka musí definovat, co děcko nemá dělat, a ne použít slovo "nezlob", což je pro to děcko v té chvíli abstrakce, neví, co si pod tím má vlastně představit.
Ale řada lidí to neví.
.
RomčaJelča
napsal(a):
Máte pravdu, že se málokde vyskytuje opravdu dobrý návod. Já jsem třeba do minulého týdne absolutně nevěděla, že když se mi pes cpe do dveří a chce jít přede mnou, což je špatně, protože tím mu přiznávám vedoucí roli, musím ho lehce nohou pošoupnout za mě a pak počkat, až sklopí uši mírně dozadu a svěsí ocas - teprve tehdy "přiznal", že je podřízený on.
Což jsem předtím nevěděla, všude jsem jen četla "musíte psa zklidnit"... což je stejně hloupě mnohoznačné, jako když matka okřikuje děcko "nezlob" - už v dávných pedagogických materiálech se psalo, že matka musí definovat, co děcko nemá dělat, a ne použít slovo "nezlob", což je pro to děcko v té chvíli abstrakce, neví, co si pod tím má vlastně představit.
Ale řada lidí to neví.
.
Pes který se cpe do dveří a chce jít přede mnou si přebírá vedoucí roli? kdo tuhle hovadinu zas vypustil z úst, prosím Vás. To není žádný přebírání role to je - NEVYCHOVANEJ PES, nic jinýho. proč kurnik musí svěšovat uši, ocas? kam ho to tlačíte? jaký přiznávání podřízenosti? Ježiš! Promiňte, nemyslím to vůbec špatně směrem k vám - ale tohle co píšete - to vás zavede tak leda... do háje a ze psa udělá vystresovanýho jedince. Můžu vědět, kdo vám tohle fakt poradil?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
Jééé, chození první do dveří...
... ještě povalení na záda, kousnutí do čumáku, a bude to komplet!
RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
No tak to mě přijdou teda jako blbosti, můj pes chodí do dveří,.že dveří první, někdy až po mě prostě jak to vyjde, určitě není u nás vedoucí, spí s námi na gauči, mě někdy až na hlavě.. určitě se nebudu honit za nějakým nadřazením..
Scylla má laskavý příštup ke psům, ale nikdy nepopsala jak by to dělala ona, proto mě to už dlouho zajímalo.

RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
No, já třeba deset let normálně psovi otvírám dveře a případně si pomáhám i "povelem" jdi, pak projdu já a dveře za sebou rovnou zavřu, případně rovnou zavřu a pes zůstane za dveřmi. a představte si to, normálně spolu fungujeme a na našem vzájemném vztahu fakt není pochybnosti o tom, kdo má poslední slovo.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
+ brát misku, to ještě chybí. A pak už jen čekat, až se majitelé ozvou s dotazem co se psem. Ale možná že to pes ustojí, tak jako stovky jiných. Jen ten vztah nebude takový, jaký by mohl být.
Jen ještě připodotknu - také psy učím nevylítávat ze dveří, ale není to kvůlí žádné dominanci, vedoucím rolím, ale kvůli bezpečnosti jejich a případně okolí. Pes který vystřelí ze dveří jak neřízená střela je nebepečný sobě i ostatním (projíždějící kolo, malé dítě na odstrkovadle, agresivní sousedův pes...atd.ú. Takže u nás je to čistě bezpečnostní pojistka, psi si sednou, kouknou na mne, jestli už jo a po mým potvrzení jdou. na vedoucí role se u nás nehraje. Teda hraje, ale ne tudyma.

RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
Proboha, proč by pes nemohl jít první do dveří. Můj pes chodí vždycky první, každej kterýho jsme kdy měli, já otevřu pes vejde, pak já a pak zavřu, nevím proč by to mělo být jinak a na můj vztah sep sem tohle nemá žádný vliv. proč by měl při tom věšet uši a ocas, k čemu je to dobré ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Proboha, proč by pes nemohl jít první do dveří. Můj pes chodí vždycky první, každej kterýho jsme kdy měli, já otevřu pes vejde, pak já a pak zavřu, nevím proč by to mělo být jinak a na můj vztah sep sem tohle nemá žádný vliv. proč by měl při tom věšet uši a ocas, k čemu je to dobré ?
Heh, jsem si úplně představila jak vejdu do baráku, pak za mnou projde smečka, a já pak za nima dojdu zavřít:-O. Nebo když je hnusně: utřu tlapy prvnímu psovi, pak vejdu do baráku (páč jsem ten vůdce ), dovolím mu jít dovnitř, pak utřu tlapy druhýmu psovi, zase ho uvedu do baráku, páč jsem vůdce, a tohle udělám 4x po každým venčení...
... se divím, že mě ta smečka ještě nesežrala, a poslouchají, když jsem v hierarchii až někde za prvokama
Zrzavci
napsal(a):
+ brát misku, to ještě chybí. A pak už jen čekat, až se majitelé ozvou s dotazem co se psem. Ale možná že to pes ustojí, tak jako stovky jiných. Jen ten vztah nebude takový, jaký by mohl být.
Jen ještě připodotknu - také psy učím nevylítávat ze dveří, ale není to kvůlí žádné dominanci, vedoucím rolím, ale kvůli bezpečnosti jejich a případně okolí. Pes který vystřelí ze dveří jak neřízená střela je nebepečný sobě i ostatním (projíždějící kolo, malé dítě na odstrkovadle, agresivní sousedův pes...atd.ú. Takže u nás je to čistě bezpečnostní pojistka, psi si sednou, kouknou na mne, jestli už jo a po mým potvrzení jdou. na vedoucí role se u nás nehraje. Teda hraje, ale ne tudyma.
Přesně. Mám naprosto "podřízeného" psa, který chodí do dveří zásadně první (za vchodovými sedne a čeká kvůli bezpečnosti), žere první, klidně, když si lehnu na zem, me zalehne.
A sežere.
Láskou.
Sapp
napsal(a):
Přesně. Mám naprosto "podřízeného" psa, který chodí do dveří zásadně první (za vchodovými sedne a čeká kvůli bezpečnosti), žere první, klidně, když si lehnu na zem, me zalehne.
A sežere.
Láskou.
Já nevím, kdy tohle konečně vymizí! To je fakt zoufalost už. Že na to člověk někde natrefí v nějaký diskuzi, ale aby to radil ODBORNÍK? Pro-bo-ha. To je pro mě odporník. Na tomhle to fakt nestojí, ano pes musí poslouchat- min. základní výbava, musí být vychován - protože náš svět je jinej, než ten jeho, je to v jeho vlastním zájmu, ale... no nic, to by bylo nadlouho. Nějak jsem tenhle týden uondána "kynologickými" zážitky a kynologickýma hovadinama podobného typu.
RomčaJelča
a ještě - proč kurnik psa odsouvat nohou, jak odbornice radila? Nestačí mu prostě říct, CO SE PO NĚM CHCE? a pokud tedy chci, aby nevybíhal, prostě ho to naučit? To je ta nejjednodušší cesta - ostatně to tady sama píšete. Tím že psa odstrkujete to popíráte
ani nemusím říkat to sedni, psi mají naučeno, že aby se otevřely dveře, tak tomu předchází dřepkins.
(tedy přiznám, že stará bábrdle už v rámci svého věku a nároku na určitý úlevy dřepkins nedělá, protože uznávám, že to je pro ni někdy namahavý, ale zůstane stát, koukne na mě svýma poloslepýma kukadlama a čeká co já.).

RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
No holka, tak to by mě zajímalo, co by dělala u nás...odjakživa pesani chodí krz dveře první...mimo vycházení z branky na ulici, to abychom náhodou nevlítli do nějakýho psa, je to pro mě praktický...prostě projde pes jdu já a rovnou zavřu, ne abych prošla já a pak čekala až projde pes a pak za ním zavřela...taky je fajn, když mám třeba plný ruce tak pesani jdou přede mnou a otvíraj...je pravda pokud potřebuju, aby šli za mnou, tak řeknu "já jdu první" a oni mě pustí...jen teda nečekám na podřízený gesta...většinou se psi tlemněj jak pitomý a mírně vrtěj ocasama...nebudu takový přístup odsuzovat, hlavně když to funguje, ale taky nemyslím, že je to o vedoucí úloze...
Připomíná mi to pořady např. od Cesara Milana...pes se kterým si majitelé neví rady a pak jak mávnutím kouzelného proutku vychovaný pes...ale je jak vyměněnej a já si říkám, chtěla bych to?...najednou je z živýho psa robot...úžasnej společník, co mě bude respektovat a poslouchat, ale vím, že třeba u nás bych musela např. zakazovat feně, aby si ke mě neustále sedala, protože má prý pocit, že mě musí bránit a tudíž je ve stresu...chudák pes...no chudák moje fena, jestli má pocit, že je na světě proto aby mě bránila, tak to je správnej pocit (já na oplátku bráním jí) a že u sebe rádi sedíme...no nevšimla jsem si, že by z toho byla ve stresu...nebo pes si vedle vás sedne a opře se vám o nohu, tím si vás přivlastňuje a to by neměl...na mě to je moc pravidel, který možná fungujou, ale mě nevyhovuje jejich dodržování...já vlastně dělám vše obráceně...psi do dveří první, krmím od stolu, leží na gauči, spí v posteli, neustále je mazlíme a pusinkujeme...no divim se, že mě ještě nesežrali
No Romčo, držim palce, aby to u tebe fungovalo a aby ti vydržel ten elán pravidla dodržovat
Zrzavci
napsal(a):
Já nevím, kdy tohle konečně vymizí! To je fakt zoufalost už. Že na to člověk někde natrefí v nějaký diskuzi, ale aby to radil ODBORNÍK? Pro-bo-ha. To je pro mě odporník. Na tomhle to fakt nestojí, ano pes musí poslouchat- min. základní výbava, musí být vychován - protože náš svět je jinej, než ten jeho, je to v jeho vlastním zájmu, ale... no nic, to by bylo nadlouho. Nějak jsem tenhle týden uondána "kynologickými" zážitky a kynologickýma hovadinama podobného typu.
Nebuďte smutná Dobře bude Odborníky sežerou jejich cvičenci a bude čisto, krásně a jasně
Já dnes byla ve škole u dětí (cca 12let), polovina měla doma psa a ani jeden človíček se neuměl se psem správně seznámit, pohladit, neuměl číst signály psa. To jsou děti. Ale ty mají doma rodiče. Očividně od nich se toto při soužítí se psem nenaučily...Smutek by mě taky přepadl, ale já mám raděj naději
Zrzavci
napsal(a):
Ano taky chodí první, ale vyjde 3 kroky a zastaví se, protože nechci aby vletěl pod kolo atd.. má to zafixovane, teď nevím proč, ale když jdeme domů, tak se zasekne a já jdu první a je to úplně naprd, protože pak musím čekat, abych za ním zavřela.
Asi super vycvikarka
Sapp
napsal(a):
Nebuďte smutná Dobře bude Odborníky sežerou jejich cvičenci a bude čisto, krásně a jasně
Já dnes byla ve škole u dětí (cca 12let), polovina měla doma psa a ani jeden človíček se neuměl se psem správně seznámit, pohladit, neuměl číst signály psa. To jsou děti. Ale ty mají doma rodiče. Očividně od nich se toto při soužítí se psem nenaučily...Smutek by mě taky přepadl, ale já mám raděj naději
Tak úplně nevím, jestli vám s tím...dobře bude... můžu věřit , tak nějak čím dál tím víc se zhušťuje to, jak na nás ti psi doplácí. Ale jo, dobře, budu vám věřit, je fakt, že naděje umírá poslední

RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
Že tabcvičitelka zkoukla celého Cezara a teď dělá chytrou ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
... a teď se to šíří jak neštovice

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
... a teď se to šíří jak neštovice
Jak mor

Andrýsek3
napsal(a):
No hlavně romča to doporučuje na každém vláknu
Jj, všimla jsem si
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Tak doufám děvčata, že máme dosti protilátek - tohle bych chytnout nechtěla (to raději umřu jako omega naší smečky).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak doufám děvčata, že máme dosti protilátek - tohle bych chytnout nechtěla (to raději umřu jako omega naší smečky).
Předně, raději být prvokem než bl.bcem.

Mě asi brzo sežerou psi, oni si na mě nepokládají jenm nohu, oni se na mě pokládají celí, koušou mě uši, tahají mě za tepláky a když spím přimáčknou mě čenich na obličej a upřeně na mě zírají, čekají až se probudím, zavrčím a chnapnu po nich aby se mohli radostně roztančit a srtkat mě čenich do obličeje, co by tomu řekl Cesar Milan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Mě asi brzo sežerou psi, oni si na mě nepokládají jenm nohu, oni se na mě pokládají celí, koušou mě uši, tahají mě za tepláky a když spím přimáčknou mě čenich na obličej a upřeně na mě zírají, čekají až se probudím, zavrčím a chnapnu po nich aby se mohli radostně roztančit a srtkat mě čenich do obličeje, co by tomu řekl Cesar Milan
Vyhrabejte si umírací jámu - s takovou už tady dlouho nebudete! Vidím to tak maximálně do švestek...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vyhrabejte si umírací jámu - s takovou už tady dlouho nebudete! Vidím to tak maximálně do švestek...
do zimy nevydrží
RomčaJelča
napsal(a):
Ale řada lidí to neví.
.
Ježísi, kdo vám takové hlouposti nakukal o tom chození ze dveří? To je nehorázná kravina. Navíc do psa šťouchat, až svěsí ocas - proč po něm vyžadujete omluvná gesta? Co to bylo za "poradce"? Viděl někdy psa?
Zrzavci
napsal(a):
Pes který se cpe do dveří a chce jít přede mnou si přebírá vedoucí roli? kdo tuhle hovadinu zas vypustil z úst, prosím Vás. To není žádný přebírání role to je - NEVYCHOVANEJ PES, nic jinýho. proč kurnik musí svěšovat uši, ocas? kam ho to tlačíte? jaký přiznávání podřízenosti? Ježiš! Promiňte, nemyslím to vůbec špatně směrem k vám - ale tohle co píšete - to vás zavede tak leda... do háje a ze psa udělá vystresovanýho jedince. Můžu vědět, kdo vám tohle fakt poradil?
No, já s tím Vaším názorem nesouhlasím, ale to ničemu nevadí. Paní, která chodí provozovat canisterapii do školek a podobných zařízení, se jeden den věnovala i nám.
Moje vlastní slova o podřízenosti nemusíte brát smrtelně vážně, neslovíčkařím; nejsem odborník - můžeme chování našeho psa klidně nazvat nevychováním, nicméně doporučený postup, jak ho zvládnout, považuji za správný a vzhledem k tomu, že už po 3denním uplatňování toho doporučeného postupu je pes v klidu a poslušně čeká, až projdu dveřmi já, to hovoří za vše.
Já jsem prostě tím, co někdo "bezbolestně" umí se psy, ohromená a náš pes opravdu vystresovaně nevypadá, za to Vám ručím .
Váš teatrálně zděšený příspěvek mi nevadí, ale prosím - jste taky schopná tedy naplno napsat, jak VY zajistíte jistě tou nesprávnější metodou, např. v tom, aby se netlačil do dveří? Když tedy přístup odbornice považujete za strašlivý?...
Pojďme na to konkrétně!
Já se ráda poučím, bez ironie. Jsme v období, kdy sbíráme informace.
scylla
napsal(a):
Ježísi, kdo vám takové hlouposti nakukal o tom chození ze dveří? To je nehorázná kravina. Navíc do psa šťouchat, až svěsí ocas - proč po něm vyžadujete omluvná gesta? Co to bylo za "poradce"? Viděl někdy psa?
Hodně se mi "líbí", jak tady moralizujete, přestože nemáte proč, ale jiný rozumný konkrétní nápad a návod z nikoho z vás nevypadl
.
Tak sem s tím.
Co děláte Vy, když se Vám pes dere do dveří? Mluvíme tady o 20kilovém psu, nikoliv o čivavě, ano?
Napiště mi prosím výchovný návod. Ten správný, samozřejmě. Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Hodně se mi "líbí", jak tady moralizujete, přestože nemáte proč, ale jiný rozumný konkrétní nápad a návod z nikoho z vás nevypadl
.
Tak sem s tím.
Co děláte Vy, když se Vám pes dere do dveří? Mluvíme tady o 20kilovém psu, nikoliv o čivavě, ano?
Co třeba povel sedni...?
Ještě jsem neviděla psa, co by se vsedě prodral dveřmi
napsal(a):
Nevím, kdo je Cézar. Paní provozuje canisterapii ve školkách a školách, tak snad je předpoklad, že o problematice něco ví.
Náš pes byl 20kilové torpédo, které prostě vylítlo z pokoje a poshazovalo cestou všechno, nebylo možné ho zachytit a já osobně nejsem pro tělesné tresty ani řvaní.
Paní nám ukázala, jak v klidu a beze slov se psem jednat, aby mu naše "povely" nebo "přání" byly jasnější.
Já jsem otevřeně hlásala, že vychovávat velké zvíře neumím, psa jsem nepořizoval já.
Jestli máte trochu soudnosti, přestaňte kritizovat, to totiž umí kdejaký... a pojďte radit.
Díky.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co třeba povel sedni...?
Ježíšmarja , povel sedni a 20 dalších zvládá jedničkově. Ale když je pes temperamentní až divoký a lítá kolem Vás jak torpédo
, samozřejmě takový povel ignoruje, resp. sedne, ale nevydrží.
My už jsme se začínali bát, že s ním není něco zdravotně v pořádku, protože třeba za celý den na zahradě si dobrovolně nesedl, nelehl, pořád dychtivě čeká na to, co bude.
To byste asi museli zažít...
Chápu Váš údiv, nemáte s něčím takovým zkušenost. Já ji taky neměla a už už jsem apelovala na potomky, ať ho dají pryč . Ale právě proto, že mi bylo jasné, že JÁ s tím psem něco neumím, nechala jsem se poučit. A dopadlo to výborně. Proto doporučuji - a je mi fuk, že moje doporučení se tady někomu, kdo něco neumí domyslet, nelíbí.
RomčaJelča
napsal(a):
Pokud se dozvím něco, co by mohlo někomu pomoct, proč bych to nemohla doporučit? A to s naprosto čistým svědomím.
Nám něco pomohlo, tak to šířím. Stejně jako jsme si doporučovali na jiném vlákně značku bot...
Protože to je blbost a cpat do dalších lidí názor toho, že pokud pes nepůjde až druhý do dveří, jinak bude přebírat alfa pozici dělá akorát problémy.. natož ho někam odsouvat, a donutit ho sveset uši, aby bylo jasné, že je podřízený. A ne opravdu nemáte jediná živého (divokého) psa.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Co třeba povel sedni...?
Takže tahle rada nic, máte další?
Pes sedne, ale jakmile se šáhlo na kliku, už nad ni vyskočila zadníma nohama! Možná po podrobnějším popisu pochopíte...
jakého psa vlastně máte? A když jste s ním šli z bytu na procházku ven, on Vás nikdy neměl tendence předběhnout?
Já tedy nemám povahu, že bych musela být první , ale holt jsou na chodbě 3 byt a ve dvou jsou malá děcka, takže pokud pes vylítl, dobré jméno nám to nedělalo, že...
A vsedě mi zas asi žádný pes ven neprojde, nemyslíte?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Ježíšmarja , povel sedni a 20 dalších zvládá jedničkově. Ale když je pes temperamentní až divoký a lítá kolem Vás jak torpédo
My už jsme se začínali bát, že s ním není něco zdravotně v pořádku, protože třeba za celý den na zahradě si dobrovolně nesedl, nelehl, pořád dychtivě čeká na to, co bude.
Chápu Váš údiv, nemáte s něčím takovým zkušenost. Já ji taky neměla a už už jsem apelovala na potomky, ať ho dají pryč . Ale právě proto, že mi bylo jasné, že JÁ s tím psem něco neumím, nechala jsem se poučit. A dopadlo to výborně. Proto doporučuji - a je mi fuk, že moje doporučení se tady někomu, kdo něco neumí domyslet, nelíbí.
Pokud povel ignoruje, nebo v něm nevydrží tak jej NEZVLÁDÁ
Jj, teď jste na to kápla - kde bych vzala zkušenost s temperamentním psem, když mám doma jen smečku maliňáků
Nezlobte se, ale pokud si i na takovou banalitu potřebujete volat domů "odborníka", tak myslím, že opravdu nejste úplně kompetentní k tomu šířit moudra o výchově psů (a ještě takového kalibru).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Takže tahle rada nic, máte další?
Pes sedne, ale jakmile se šáhlo na kliku, už nad ni vyskočila zadníma nohama! Možná po podrobnějším popisu pochopíte...
jakého psa vlastně máte? A když jste s ním šli z bytu na procházku ven, on Vás nikdy neměl tendence předběhnout?
Já tedy nemám povahu, že bych musela být první , ale holt jsou na chodbě 3 byt a ve dvou jsou malá děcka, takže pokud pes vylítl, dobré jméno nám to nedělalo, že...
A vsedě mi zas asi žádný pes ven neprojde, nemyslíte?
Po tomto popisu to chápu naprosto přesně - pes prostě neumí SEDNI, to je celé.
Cvik Sedni totiž nespočívá jen v tom, že přiloží pr... k zemi, ale i v tom, že v poloze setrvá.
RomčaJelča
napsal(a):
Joo, tak dát psa, pro kterého je typické pracovat, pryč je taky super... dobře nevybirala jste ho vy, ale tak, kdyz víte, žes vámi bude žít, tak si zjistím o tom plemeni něco, australaci se opravdu nepotřebuje válet, chce práci, hodně práce, nejlépe ovečky a to pořád...nebo aspoň náhradu, a to nějaký chození první do dveří opravdu nespravi..
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud povel ignoruje, nebo v něm nevydrží tak jej NEZVLÁDÁ
Jj, teď jste na to kápla - kde bych vzala zkušenost s temperamentním psem, když mám doma jen smečku maliňáků
Nezlobte se, ale pokud si i na takovou banalitu potřebujete volat domů "odborníka", tak myslím, že opravdu nejste úplně kompetentní k tomu šířit moudra o výchově psů (a ještě takového kalibru).
No, to jste to tedy pěkně překroutila.
Já přece nešířím žádné svoje rady - já jsem tady kritizovaná za to, že šířím informaci o tom, že jsme si pozvali domů odborníka.
A pokud potřebujete psát jízlivosti, tak Vás prosím, abyste se ovládla (jistě jste toho schopná) a zdržela se jich, děkuji.
A stále se mi od Vás nedostalo žádné rady.
Opakuji, pes si na povel sedne a sedí.
Ale - sáhnu na kliku a ? - pochopitelně se ten pes, jak jistě víte, musí zvednout (říkáme "můžeš!)a projít. A jde o to, že on projde VELMI RYCHLE
.
Andrýsek3
napsal(a):
Joo, tak dát psa, pro kterého je typické pracovat, pryč je taky super... dobře nevybirala jste ho vy, ale tak, kdyz víte, žes vámi bude žít, tak si zjistím o tom plemeni něco, australaci se opravdu nepotřebuje válet, chce práci, hodně práce, nejlépe ovečky a to pořád...nebo aspoň náhradu, a to nějaký chození první do dveří opravdu nespravi..
Ale neberte to tak smrtelně vážně, to víte, když vám pes proletí bytem, tak úplně vždycky nezachovám chladnou hlavu a zvolám teatrálně "dejte to zvíře někam..."
Neslovíčkařte.
A co rada, byla by?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Po tomto popisu to chápu naprosto přesně - pes prostě neumí SEDNI, to je celé.
Cvik Sedni totiž nespočívá jen v tom, že přiloží pr... k zemi, ale i v tom, že v poloze setrvá.
Dobře, sedíme.
Pokračujte: a jak tedy projde dveřmi?
Jakou máte představu?
Budu ráda, když to probereme.
RomčaJelča
napsal(a):
Ale neberte to tak smrtelně vážně, to víte, když vám pes proletí bytem, tak úplně vždycky nezachovám chladnou hlavu a zvolám teatrálně "dejte to zvíře někam..."
Neslovíčkařte.
A co rada, byla by?
Jako na vylítnutí, ze dveří? Myslím, ze sedni není úplně špatný nápad, a naučit psa sedět dokud neřeknu, že může jít..pak by mi neskákal na hlavu, nebo my máme čekej, pes jde první ze dveří, taky je nadšený, ale uděla dva kroky a kouká a čeká, než zamknu, a poveluji jdeme..kdy sebehne ze schodů a.pod schody opět čeká a čumí co bude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
No, to jste to tedy pěkně překroutila.
Já přece nešířím žádné svoje rady - já jsem tady kritizovaná za to, že šířím informaci o tom, že jsme si pozvali domů odborníka.
A pokud potřebujete psát jízlivosti, tak Vás prosím, abyste se ovládla (jistě jste toho schopná) a zdržela se jich, děkuji.
A stále se mi od Vás nedostalo žádné rady.
Opakuji, pes si na povel sedne a sedí.
Ale - sáhnu na kliku a ? - pochopitelně se ten pes, jak jistě víte, musí zvednout (říkáme "můžeš!)a projít. A jde o to, že on projde VELMI RYCHLE
.
Dobře, tak ještě jednou, a pomalu:
dám psovi "Sedni", sáhnu na kliku, otevřu dveře, a až chci aby šel dám povel "Volno", "jdi", nebo jakýkoliv jiný..., na to ho fakt nemusím okopávat. A pokud chcete, aby neletěl jako střelenej, tak si vezmu psa na vodítko, pamlsek, a za dveřma ho odměním.
Andrýsek3
napsal(a):
Jako na vylítnutí, ze dveří? Myslím, ze sedni není úplně špatný nápad, a naučit psa sedět dokud neřeknu, že může jít..pak by mi neskákal na hlavu, nebo my máme čekej, pes jde první ze dveří, taky je nadšený, ale uděla dva kroky a kouká a čeká, než zamknu, a poveluji jdeme..kdy sebehne ze schodů a.pod schody opět čeká a čumí co bude.
Nojo, ale každý pes je jiný a jak píšu, náš si sedne, sedí, ovšem - ty dveře se musí otevřít, že jo ,
a jde o to, že on vystřelí jak střela, sice až po povelu "můžeš", ale... nevím, jestli mi rozumíte... U toho psa jde o to, aby byl "jakoby" rozvážnější a nesrazil první dítě, které stojí náhodou u výtahu. Protože náš pes se po nás tedy neohlíží .
Lépe řečeno, měla bych psát v minulém čase.
Proto nám ta paní poradila, že ho máme v takovém případě, kdy se dere ven, šoupnout nohou (rukou by to prý bral jako hru) za sebe a on že pochopí, co se po něm chce, protože takhle to má ze smečky instinktivně nastavené; což se fakt stalo - ostatně jsem si uvědomila, jak ve výběhu v tom chumlu psů taky vítězí ten, kdo ostatní "odstrčí" - když pominu vrčení některých. A 3 dny nato už náš pes u dveří čeká...
Mně to prostě příjemně překvapilo.
Jednak ta správná rada té paní, jednak samozřejmě ochota našeho psa se učit. Já ve svém okolí přiznávám úplně normálně, že neumím psy cvičit, nikdy jsem po tom netoužila, nikdy jsem velkého psa nechtěla.
Proto jsem tu psala, že holt když si někdo nedokáže poradit se psem, není to asi žádná chyba, stává se to úplně běžně, tak jako si rodiče neumějí poradit s vlastním děckem, ale je fajn si teda nechat od někoho, kdo se výchovou psů zabývá, poradit.
To je celé.
RomčaJelča
napsal(a):
RomčoJelčo, že vám to poradila paní, která dělá vámi uvedené neznamená, že je odborník. Dělám to samé(zmiňovaná canis. a pod), co jste psala plus další, psa mám aktivnějšího než vy(berete-li, že BOC je přeci jen aktivnější než AUO) a nikdy bych nepodpořila takovou hloupost o vcházení dveří. A ano, můj pes chodí první ze dveří, a přesto si umí za nimi sednout a nevběhnout na chodník. To není projev temperamentu, jestliže pes neposlouchá. A neumí-li udržet pozici-prostě ji neumí.Opět vám to říkám ze zkušenosti s podobným plemenem jakým máte vy, tak snad to trochu berete.
Možná je chyba v psaném projevu a ten váš je tak samozřejmý a nekopromisní, že vám na to zde ostatní reagují jak reagují a vy popíráte, že kdokoliv jiný by zde mohl být lepší odborník, než paní, co byla u vás doma. Přesto, když budete pozorně číst, zjistíte, že těm co jízlivě odpovídate, jsou větší odobrníci s obrovskými zkušenostmi (nepočítám se k nim, canisterapie, práce s lidmi a psy tohle ze mě automaticky nedělá!-stejně jako z paní, která byla u vás doma), kteří vám jen vyvrací dávno překonaný přežitek o alfa pozicích.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobře, tak ještě jednou, a pomalu:
dám psovi "Sedni", sáhnu na kliku, otevřu dveře, a až chci aby šel dám povel "Volno", "jdi", nebo jakýkoliv jiný..., na to ho fakt nemusím okopávat. A pokud chcete, aby neletěl jako střelenej, tak si vezmu psa na vodítko, pamlsek, a za dveřma ho odměním.
Vidíte, a to je právě prý špatně.
Samozřejmě taky odměňujeme, ale to už by prý chytrý pes mohl i mírně zneužívat, protože vyletí, je na vodítku cuknut zpátky a ví, že pak dostane pamlsek.
My jsme dokonce vypozorovali, že skákal předníma packama na kuchyňskou linku opakovaně, protože jakmile byl okřiknut a sedl na zem, dostal za poslušnost piškot.
A buch ho, špatně - protože jsme tím tomu chytrému psovi rozvinuli reflex - skočím, pak sednu a smlsnu si.
Vidíéte? ;-)
Správné je odsunutí nohou a ten pes to fakt během 3 dnů nedělá! A nemusím nic vyslovit.
Chápete - s těmi dveřmi - protože to vodítko s ním cukne a pes v ten moment vůbec neví, co se po něm chce. On až tím cuknutím, vlastně přiškrcením (mně to teda dělá nebetyčně zlem, já bych obojky zakázala) ví, že se musí vrátit zpátky, ale to je až "posléze". A to je špatně.
On musí vědět, že nejdřív jdete vy, právě proto, abyste ho nemusela "držet zkrátka".
Hele, neberte mě, že tady rozumuju, já jsem to fakt donedávna nevěděla (a víc věcí), ale jak tyhle rady hezky fungují a jsou vlastně logické, to jsem z toho sama jelen.
Proto tím chci pomoct někomu, kdo taky neví...
Tak a teď už se cítím skoro jak nějaká reklamní propagátorka , tak to fakt ne, jen se opravdu ráda dělím o dobré rady nebo zkušenosti.
Sapp, nebojte se, nemyslím tak, jak mi tady implantujete - že by nebyl lepší odborník - vždyť to jsem nikde nenapsala.
Já jsem prostě jen sdělila, že jsme od někoho dostali rady a ty fungují a že mě to ohromilo.
Toť vše.
A napsala jsem že se ráda poučím. Já to neberu tak, že je to svaté , ale prostě - připadlo mi to bezvadné právě proto, že to funguje. A pochopitelně možná k jednomu kýženému výsledku vede víc cest.
Ale jak sama vidíte, mnozí kritizují, aniž by poradili .
RomčaJelča
napsal(a):
Nojo, ale každý pes je jiný a jak píšu, náš si sedne, sedí, ovšem - ty dveře se musí otevřít, že jo ,
a jde o to, že on vystřelí jak střela, sice až po povelu "můžeš", ale... nevím, jestli mi rozumíte... U toho psa jde o to, aby byl "jakoby" rozvážnější a nesrazil první dítě, které stojí náhodou u výtahu. Protože náš pes se po nás tedy neohlíží .
Proto nám ta paní poradila, že ho máme v takovém případě, kdy se dere ven, šoupnout nohou (rukou by to prý bral jako hru) za sebe a on že pochopí, co se po něm chce, protože takhle to má ze smečky instinktivně nastavené; což se fakt stalo - ostatně jsem si uvědomila, jak ve výběhu v tom chumlu psů taky vítězí ten, kdo ostatní "odstrčí" - když pominu vrčení některých. A 3 dny nato už náš pes u dveří čeká...
Jednak ta správná rada té paní, jednak samozřejmě ochota našeho psa se učit. Já ve svém okolí přiznávám úplně normálně, že neumím psy cvičit, nikdy jsem po tom netoužila, nikdy jsem velkého psa nechtěla.
Proto jsem tu psala, že holt když si někdo nedokáže poradit se psem, není to asi žádná chyba, stává se to úplně běžně, tak jako si rodiče neumějí poradit s vlastním děckem, ale je fajn si teda nechat od někoho, kdo se výchovou psů zabývá, poradit.
To je celé.
On se otáčí a čeká proto, že jsem ho to naučila pomocí vodítka, prostě jsem ho měla v ruce a on dál než 1,5 metru nedošel, tak zastavil a čekal s povelem čekej, to samé schody, je na vodítku, takze mě nepovleče jak tryskáč dolů ze schodů, takze v klidu, že schodů, čeká pod nimi než sejdu..a jdeme dál, otevřu další dveře, pokud by skákal. Tak bych prostě počkala než si sedne a.uklidni se, do té doby by se nikam nešlo (on nikam neskáče, ví že se musí otevrit dveře než se půjde ven), a znovu, chce vylítnout, tak má vodítko a udělá tak maximálně krok a čeká..takhle to funguje u nás, nevím jestli je to dobrý návod, je to můj první pes, a s hodně věcmi si nevím rady, ale tohle nám funguje, teď už normálně na volno..

RomčaJelča
napsal(a):
To je celé.
Já z Vás màm dost, nebohej pes roste jak sříví v lese a Vy ho za to ještě začnete šikanovat Vy neumíte nebo nechcete? naučit psa chodit pomalu ze dveří a dopřát mu kvalitní náplň života (práci) a proto byste ho dala pryč? Pecka!
Andrýsek3
napsal(a):
On se otáčí a čeká proto, že jsem ho to naučila pomocí vodítka, prostě jsem ho měla v ruce a on dál než 1,5 metru nedošel, tak zastavil a čekal s povelem čekej, to samé schody, je na vodítku, takze mě nepovleče jak tryskáč dolů ze schodů, takze v klidu, že schodů, čeká pod nimi než sejdu..a jdeme dál, otevřu další dveře, pokud by skákal. Tak bych prostě počkala než si sedne a.uklidni se, do té doby by se nikam nešlo (on nikam neskáče, ví že se musí otevrit dveře než se půjde ven), a znovu, chce vylítnout, tak má vodítko a udělá tak maximálně krok a čeká..takhle to funguje u nás, nevím jestli je to dobrý návod, je to můj první pes, a s hodně věcmi si nevím rady, ale tohle nám funguje, teď už normálně na volno..
No a to právě ta paní označila za špatné.
Manipulaci pomocí vodítka. On se tím možná vypěstuje zvyk (jak u kterého psa), protože prostě dál nemůže, tak tam ze zvyku zůstává stát, ale prý je z hlediska psí psychiky lepší, když vnímá svoje chování jako přirozeně smečkové než omezené vodítkem.
A já docela věřím tomu, že pes na konci krátkého vodítka prostě neví, co se děje, co má dělat.
Určitě je daleko lepší, když vodítko de facto nepotřebuje, aby udělal něco, co má, že jo.
To jsou jen úvahy, neberte to jako dogma, jo?
napsal(a):
Já z Vás màm dost, nebohej pes roste jak sříví v lese a Vy ho za to ještě začnete šikanovat Vy neumíte nebo nechcete? naučit psa chodit pomalu ze dveří a dopřát mu kvalitní náplň života (práci) a proto byste ho dala pryč? Pecka!
Ukázková jízlivost, samozřejmě zbytečná, že.
A ta rada?
RomčaJelča
napsal(a):
Sapp, nebojte se, nemyslím tak, jak mi tady implantujete - že by nebyl lepší odborník - vždyť to jsem nikde nenapsala.
Já jsem prostě jen sdělila, že jsme od někoho dostali rady a ty fungují a že mě to ohromilo.
Toť vše.
A napsala jsem že se ráda poučím. Já to neberu tak, že je to svaté , ale prostě - připadlo mi to bezvadné právě proto, že to funguje. A pochopitelně možná k jednomu kýženému výsledku vede víc cest.
Ale jak sama vidíte, mnozí kritizují, aniž by poradili .
Nebojím se o vás, nic vám neimplantuji , říkám vám, jak na mě působí váš písemný projev. Vím, že tady je větrný mlýn, takže ode mne vše.

RomčaJelča
napsal(a):
Ukázková jízlivost, samozřejmě zbytečná, že.
A ta rada?
Rada? Začít psa vychovávat a cvičit od začátku jako štěně. To s tou linkou je blbost, pes si sámmudí přijí na to, že se mu vyplatí s Vámi spolupracovat, jinak z toho nic nekápne.
RomčaJelča
napsal(a):
.
Tak sem s tím.
Pustit ho ze dveří prvního, pokud lze předpokládat, že za dveřmi není něco, co by tomu vadilo. Zapomeňte na kokotinu typu, že se tím projevuje dominance, to je pověra.
Naučte psa třeba povel sedni, dejte mu ho a uvolněte ho, až budete vy ze dveří venku, když vám to vadí. Jinak nemá chození ze dveří s postavením psa nic do činění a odstrkování nohou není dobrý nápad už vůbec.
RomčaJelča
napsal(a):
Nevím, kdo je Cézar. Paní provozuje canisterapii ve školkách a školách, tak snad je předpoklad, že o problematice něco ví.
Náš pes byl 20kilové torpédo, které prostě vylítlo z pokoje a poshazovalo cestou všechno, nebylo možné ho zachytit a já osobně nejsem pro tělesné tresty ani řvaní.
Paní nám ukázala, jak v klidu a beze slov se psem jednat, aby mu naše "povely" nebo "přání" byly jasnější.
Já jsem otevřeně hlásala, že vychovávat velké zvíře neumím, psa jsem nepořizoval já.
Jestli máte trochu soudnosti, přestaňte kritizovat, to totiž umí kdejaký... a pojďte radit.
Díky.
To vůbec není záruka toho, že o tom něco ví. Vůbec. Jsou organizace, kterým když zaplatíte, vydají vám certifikát a možná ani to ne, jen vás vyšlou do těch školek a mají z toho prachy.
První do dveří, to je prostě hrůza. César. Naši psi chodí první, spí v posteli, jedí z talíře, pijí kafe z hrnku. Přesto poslouchají. Taky mají dvacet kilo a jsou to ovčáci. Když jdeme ven a cpou Se dopředu, řeknu uhni nebo je pustím. Nevidím v tom žádný problém. To samé cestou domů. Nevím, nechci se nijak precenovat, ale psi mě prostě poslouchají, všichni. I když jsem venčila svoje psy a k tomu synovy včetně pitbula, neměla jsem s tím žádný problém.
scylla
napsal(a):
Pustit ho ze dveří prvního, pokud lze předpokládat, že za dveřmi není něco, co by tomu vadilo. Zapomeňte na kokotinu typu, že se tím projevuje dominance, to je pověra.
Naučte psa třeba povel sedni, dejte mu ho a uvolněte ho, až budete vy ze dveří venku, když vám to vadí. Jinak nemá chození ze dveří s postavením psa nic do činění a odstrkování nohou není dobrý nápad už vůbec.
Scyllo, já opravdu nebazíruji na domněnce, že jde o dominanci - nechce se mi slovíčkařit. Však už jsem to psala, že klidně připouštím, že pes byl "nevychovaný".
Zrovna tak nepovažuji onu paní za pánaboha, ale prostě dala rady, ty rady fungují a za to jsem ráda.
Rozumím Vám, nejsem dnešní, abych si myslela, že kdo má certfikát, ten umí. Je mi 51, já už se po určitých životních zkušenostech samozřejmě víc orientuji právě na tu praxi .
A ono - vadí... Mně ne , já bych si klidně psa právě nechala lézt pomalu po hlavě, zvířata mám hodně ráda. Ale jsou okolnosti - které prostě nutí člověka, aby po tom psu něco vyžadoval, že, a vzhledem k tomu, že já to neuměla a nevěděla si rady, nechala jsem si pomoct.
Ono to odstrkování nohou, no nemyslete si, mně se to první den taky příčilo.
Ale jde opravdu o lehké odsunutí, jakoby "protlačení se před psa" - a víte, to, že už pes zvědavě nestrká hlavu do odpadkového koše, že neskáče na linku, že netáhne na vodítku, že nejde do dveří první - tak to se takhle lehce a nenásilně zvládlo za 3 dny, já jsem z toho prostě příjemně překvapená. Navíc mi ty její rady potvrdily zkušenosti z toho výběhu - jak už jsem psala výš.
Zrovna včera se náš a pes jedné kámošky hodlali neshodnout, tak dcera jen vstoupila mezi ně, prostě nohou zahradila ten společný prostor - a psi se rozešli každý na jinou stranu - bez povelů, bez řvaní, bez tahání vodítkem (psi jsou navolno), bez nějakého plácnutí.
Ono to prostě funguje.
A děkuji, že jste napsala - člověk to musí probrat, že jo . Při kafi by nám to šlo určitě líp
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
První do dveří, to je prostě hrůza. César.
Já nevim, co na tom všichni máte, já taky chodim první do dveří a první ze dveří...
Do dveří první chodím, protože odmykám - ono přes 3 velký psy se odmyká fakt blbě a první chodím ze dveří, protože bydlím hned u silnice (z branky hned vyjdu na silnici - bydlím v dloooooooooouhé slepé ulici, ) a neodpustila, kdyby mi psa mou blbostí srazilo auto...
Psiska se naučila, že otevřu branku, kouknu, zda někdo nejede, vyjdem ven, zamknu a jdem...
vava69
napsal(a):
První do dveří, to je prostě hrůza. César. Naši psi chodí první, spí v posteli, jedí z talíře, pijí kafe z hrnku. Přesto poslouchají. Taky mají dvacet kilo a jsou to ovčáci. Když jdeme ven a cpou Se dopředu, řeknu uhni nebo je pustím. Nevidím v tom žádný problém. To samé cestou domů. Nevím, nechci se nijak precenovat, ale psi mě prostě poslouchají, všichni. I když jsem venčila svoje psy a k tomu synovy včetně pitbula, neměla jsem s tím žádný problém.
Ono to vždycky bude tak, že co vadí jednomu, nevadí druhému. Tak je to i s postojem rodičů k výchově a proto je svět tak pestrý .
Vidíte, Vaši psi dělají to, co jste popsala, což vy hodnotíte jako poslouchání, jiný člověk by na to měl opačný názor. Já už beru s rezervou různé poznámky, protože si říkám, kdo ví, jak (špatně) to ten člověk má doma doopravdy... ;-) je fakt, že když mi pes skočí na postel, beru to jako nevychovanost (a je to moje chyba).. Mně totiž stačí v posteli ty naše dvě kočky .
Ale o to tu původně nešlo.
Je škoda, že si nemůžeme znázornit, JAK se ten pes cpal do dveří. Ta písemná forma projevu prostě někdy působí jinak, než to ve skutečnosti je.
Ono je něco jiného, kdy že se pes teda "jenom" cpe, a něco jiného je, když vrazí do dveří tak, že se dveře rozletí s prásknutím o další zeď a on vyletí k výtahu, kde stojí malé děcko, případně z toho sedu ještě v chodbě vyletí až tak, že vyskočí zadníma nohama nad kliku; to prostě silově neudržíte a v ten moment pes žádný povel neslyší. Chápete?
Tady nešlo o žádné uplatňování mojí moci.
A já jsem ho za toto chování rozhodně nechtěla stahovat na vodítku - mně to prostě dělá zle, ani po něm řvát, ani ho za to bít - na odměny reakce nebyla. Lépe řečeno byla, ale příště se to opakovalo.
Tak jsme to vyřešili poměrně elegantně - dozvěděla jsem se holt o výchově něco, co jsem do té doby nevěděla, a jsem za to ráda.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já nevim, co na tom všichni máte, já taky chodim první do dveří a první ze dveří...
Do dveří první chodím, protože odmykám - ono přes 3 velký psy se odmyká fakt blbě a první chodím ze dveří, protože bydlím hned u silnice (z branky hned vyjdu na silnici - bydlím v dloooooooooouhé slepé ulici, ) a neodpustila, kdyby mi psa mou blbostí srazilo auto...
Psiska se naučila, že otevřu branku, kouknu, zda někdo nejede, vyjdem ven, zamknu a jdem...
Wulfino, ono totiž jistě došlo k písemnému nedorozumění, zřejmě někomu připadám jak uzurpátor, který psovi nic nedovolí . Přitom já jsem doslova měkkota
.
Ale viz výše... některé chování psa postě nešlo nechat být tak, jak jsem to (ne)zvládala do doby, než jsem si nechali poradit.
Ještě by teda v rámci debaty bylo (pro ostatní) dobré, kdybyste mohla popsat, jak jste se dostala k tomu odemykání.-), jestli Vás psi automaticky ustoupili, abyste mohla projít, nebo jste je musela někdy odstrčit... jak totiž pozoruji různé psy, nevěřím tomu, že by sami od sebe už ve štěněcí době galantně udělali půlmetrový prostor, abyste mohla otevřít. Tedy kromě vyloženě flegmatických psů, kteří ani nevědí, že jsou u dveří svého bytu
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
RomčaJelča
napsal(a):
Wulfino, ono totiž jistě došlo k písemnému nedorozumění, zřejmě někomu připadám jak uzurpátor, který psovi nic nedovolí . Přitom já jsem doslova měkkota
.
Ale viz výše... některé chování psa postě nešlo nechat být tak, jak jsem to (ne)zvládala do doby, než jsem si nechali poradit.
Ještě by teda v rámci debaty bylo (pro ostatní) dobré, kdybyste mohla popsat, jak jste se dostala k tomu odemykání.-), jestli Vás psi automaticky ustoupili, abyste mohla projít, nebo jste je musela někdy odstrčit... jak totiž pozoruji různé psy, nevěřím tomu, že by sami od sebe už ve štěněcí době galantně udělali půlmetrový prostor, abyste mohla otevřít. Tedy kromě vyloženě flegmatických psů, kteří ani nevědí, že jsou u dveří svého bytu
.
Aha
Mě to nikdo neradil, vyplynulo to samo...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Samozřejmě taky odměňujeme, ale to už by prý chytrý pes mohl i mírně zneužívat, protože vyletí, je na vodítku cuknut zpátky a ví, že pak dostane pamlsek.
My jsme dokonce vypozorovali, že skákal předníma packama na kuchyňskou linku opakovaně, protože jakmile byl okřiknut a sedl na zem, dostal za poslušnost piškot.
A buch ho, špatně - protože jsme tím tomu chytrému psovi rozvinuli reflex - skočím, pak sednu a smlsnu si.
Vidíéte? ;-)
Správné je odsunutí nohou a ten pes to fakt během 3 dnů nedělá! A nemusím nic vyslovit.
Chápete - s těmi dveřmi - protože to vodítko s ním cukne a pes v ten moment vůbec neví, co se po něm chce. On až tím cuknutím, vlastně přiškrcením (mně to teda dělá nebetyčně zlem, já bych obojky zakázala) ví, že se musí vrátit zpátky, ale to je až "posléze". A to je špatně.
On musí vědět, že nejdřív jdete vy, právě proto, abyste ho nemusela "držet zkrátka".
Hele, neberte mě, že tady rozumuju, já jsem to fakt donedávna nevěděla (a víc věcí), ale jak tyhle rady hezky fungují a jsou vlastně logické, to jsem z toho sama jelen.
Proto tím chci pomoct někomu, kdo taky neví...
Tak a teď už se cítím skoro jak nějaká reklamní propagátorka , tak to fakt ne, jen se opravdu ráda dělím o dobré rady nebo zkušenosti.
Vidíéte? smajlík ;-)
ne, nevidím - kouzlo tohoto je totiž v tom, že vy máte odměňit pouze SPRÁVNÉ CHOVÁNÍ, a ne to, že udělá chybu, a vy ho v ní zarazíte. To pak logicky nemá důvod to dělat dobře, když to žrádlo stejně dostane. Ono to jde udělat třeba tak, že psa posadíte, otevřete dveře, odměníte, a na druhý, pamlek s nějakým povelem (třeba jdeme) jej dveřimi provedete, zase posadíte, a odměníte. Tím mu nedáte prostor pro chyby, nemusíte ho okopávat, a ani ho držet "zkrátka".
A pokud se to nepovede napoprvé, tak to celé zopakuju, a odmění teprve až to udělá správně. Pes není de.bil, a zakrátko zjistí, že mu to vyražený z dveří nic nepřinese, a dokud se navyklidní, tak se nikam nejde. To je ale obyčejná výchova, a pozicí vůdce smečky to nemá nic společného.
Tím, že někomu (zadavatelce) poradíte, ať přikopne ve dveřích bázlivýho psa, který má už tak svých problémů dost, protože jinak nebude Alfa, tady určitě ovace nesklidíte, ani kdyby Vám to poradil sám Krokodýl Dundee...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
RomčaJelča
napsal(a):
Ještě jsem dopsala dovětek... Kdybyste mohla popsat to "vyplynutí" .
To už jsem psala...
Když jsem bydlela u našich, tak dům nemaj u silnice, ale kousek od chodníku a člověk nikdy nevěděl, zda tam nejde na volno nějakej pes, nejede cyklista, atd...
Prostě vždy jsme vyšla já, očíhla situaci a pak vyšli pesani...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To ale děláte z ryze praktických důvodů, alene, abyste "byla alfa".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To už jsem psala...
Když jsem bydlela u našich, tak dům nemaj u silnice, ale kousek od chodníku a člověk nikdy nevěděl, zda tam nejde na volno nějakej pes, nejede cyklista, atd...
Prostě vždy jsme vyšla já, očíhla situaci a pak vyšli pesani...
Ano, to jsem četla, ale jak to tedy vypadalo, když psi pochopili, že se půjde ven? Šli všichni klidně ke dveřím, udělali Vám prostor... ?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My jsme tady ale tu mnou zmíněnou dominanci už probrali.
A nepřekrucujte prosím text. Nikde jsem nepsala nic o přikopnutí, na to ostatně nemám povahu; tak si prosím nevymýšlejte, pro diskuzi je to zbytečné.
Právě že ho nechci držet zkrátka. To jsem tady taky nikde nepsala. Vy snad špatně čtete!
A vůbec si neuvědomujete, že výchova právě souvisí tou dominancí. Myslím tím napodobování smečkového chování.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
RomčaJelča
napsal(a):
Ano, to jsem četla, ale jak to tedy vypadalo, když psi pochopili, že se půjde ven? Šli všichni klidně ke dveřím, udělali Vám prostor... ?
U nás to vypadá tak, že všechny psy "oblíknu" na dvoře a rovnou všechny 3 připnu na vodítko (tedy nikdy se mi nestalo, aby moji psy vyběhli z branky a něco je sejmulo), a jdem směrem k brance, jdu první odemknu, očíhnu situaci, pak projdou psiska, zamknu a už si to šinem k lesu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
A nepřekrucujte prosím text. Nikde jsem nepsala nic o přikopnutí, na to ostatně nemám povahu; tak si prosím nevymýšlejte, pro diskuzi je to zbytečné.
Právě že ho nechci držet zkrátka. To jsem tady taky nikde nepsala. Vy snad špatně čtete!
A vůbec si neuvědomujete, že výchova právě souvisí tou dominancí. Myslím tím napodobování smečkového chování.
Diskuze s Vámi je zbytečná.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U nás to vypadá tak, že všechny psy "oblíknu" na dvoře a rovnou všechny 3 připnu na vodítko (tedy nikdy se mi nestalo, aby moji psy vyběhli z branky a něco je sejmulo), a jdem směrem k brance, jdu první odemknu, očíhnu situaci, pak projdou psiska, zamknu a už si to šinem k lesu
Jasně, to si umím představit, že je oblíkáte , ale teda - psi jsou klidní až tak, že je připnete a oni jdou pomalým krokem k brance? Ptám se proto, že si to neumím představit
.

RomčaJelča
napsal(a):
S dominancí?
takže když se mi 11 pětitýdenních štěňat hrne francouzským oknem do domu, protože tam to ještě neznají, a jediný způsob jak jim v tom zabránit je rychle ale opatrně přibouchnout a ty nejrychlejší kusy odnosit zpátky na zahradu, je to známka dominance?
mám se bát, že mě do odběru sežerou ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
RomčaJelča
napsal(a):
Jasně, to si umím představit, že je oblíkáte , ale teda - psi jsou klidní až tak, že je připnete a oni jdou pomalým krokem k brance? Ptám se proto, že si to neumím představit
.
Jo, jsou relativně v klidu - jasně, vrtí se, poštěkávaj, ale víc nic - k brance se nehrnou (než je obleču, tak každej k brance a zpátky udělá nejméně 2 kolečka, bělouš i 4) - pokud už jsou připlí na vodítku, tak ví, že se jde na vodítku a na vodítku se jde kultivovaně a pak až v lese se blbne...
Tak já nemám akční plemena, aby byli vyloženě celý paf z toho, že jdou ven, holt nemám hopíky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Nápodobně. Vždyť Vy si vymýšlíte něco, co člověk nenapsal.
Já jsem třeba do minulého týdne absolutně nevěděla, že když se mi pes cpe do dveří a chce jít přede mnou, což je špatně, protože tím mu přiznávám vedoucí roli, musím ho lehce nohou pošoupnout za mě a pak počkat, až sklopí uši mírně dozadu a svěsí ocas - teprve tehdy "přiznal", že je podřízený on.
Vy ho "lehce" nohou pošoupnnete, až sklopí uši a svěsí ocas, ale já si to vymýšlím!
... o tom, jak "lehce" to musíte ze začátku udělat, aby to 20 kilový rozjívený pes zaregistroval, by se dalo polemizovat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
napsal(a):
S dominancí?
takže když se mi 11 pětitýdenních štěňat hrne francouzským oknem do domu, protože tam to ještě neznají, a jediný způsob jak jim v tom zabránit je rychle ale opatrně přibouchnout a ty nejrychlejší kusy odnosit zpátky na zahradu, je to známka dominance?
To bys měla!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, můžu ti říct, že sem zrovna nad touto souvislostí nikdy nepřemýšlela, jak si řekla, dělám to ryze z praktických důvodů...
Dominance jde stranou, když vim, že soused rád v naší ulici závodí s "časem" a své vytuněné auto tam rád prohání (máme totiž dlouhou ulici bez retardéru)...
napsal(a):
S dominancí?
Ne, my jsme se tu bavili o dominanci jinak. A je fakt, že zabouchnutí dveří asi není výchova, že . Nebo jo?
Já nevím, myslím, že ne
Ale představa je to zajímavá . Úplně to vidím.
11 štěňátek, to musí být pěkné. Nechcete sem vložit nějakou fotku, abychom se pokochali?
LibušeD

XXX.XXX.205.130
Ahoj :)
Ráda bych vám všem poděkovala na názory a rady a chtěla bych se s vámi poděli o dnešní progres.
Byla jsem s oběma rodiči i se psem na zahradě, prvně jsme jen pracovali a pes kolem nás chodil a mamka si ho nevšímala. Pak jsem ji dala do kapsy nakrájený salám a pes si před ní sedl a koukal. Mamka si ho prvně nevšímala a dál chodila po zahradě se salámem. Po nějaké době na něj začala mluvil, ale nesahala na něj. Pak mu začala dávat povely, takže sedni, lehni, volno - poslouchal krásně. Pak zase poodešla a zavolala si ho k noze - přišel, dostal poprvé salám, mamka ho pochválila a podrbala pod krkem. Pak mu dala povel lehni, zůstaň a odešla. Nějakou dobu ležel, přivolala si ho k noze, a zase dostal salám, podrbání pod krkem a takhle několikrát dokola. Pes byl naprosto v klidu, vypadal spokojeně, cvičení ho bavilo, těšil se na salám a při drbání pod krkem se tvářil klidně a spokojeně. Ani náznak toho, že by byl ostražitý, nevrlý, zlý, nebo že by se chystal vrčet - všechny povely i dotyky přijímal rád. Poprvé jsme něco takového viděli, myslím, že je to na dobré cestě
Když jsem to tak pozorovala, problém byl asi opravdu v tom, že mamka dřív pouze chodila za ním, nevolala ho k sobě, a autoritu dá se říct taky neměla, povely mu vlastně nikdy nedávala, pouze povel do boudy. Samozřejmě vím, že po prvním dni není vyhráno a může se to ještě otočit, ale vypadalo to, že je to na dobré cestě a budou snad jednou kamarádi, když spolu budou cvičit a mamka se bude snažit vybudovat si k němu autoritu, ale zároveň kamarádský vztah.
Myslíte si, že tenhle postup je ten pravý?
Díky moc za názory a pomoc!
problém byl asi opravdu v tom, že mamka dřív pouze chodila za ním,
To je asi možné.
Souvisí to právě s tou dominancí...
Já jsem se třeba dřív zlobila na mladýho, že pes za ním přišel a podával mu pac a hračku atd. a on si ho nevšímal. Připadlo mi to od psa úžasné a od mladýho "nelidské".
Ale prý je to tak, že člověk má vzít od psa tu hračku, položit ji na zem a až po chvíli ji vzít a sám ji psovi nabídnout - tím se ukazuje, že si pes nebude určovat situaci sám, ale přenechá to (v podstatě skoro veškeré) určování pravidel na vůdci smečky.
No jak říkám, dozvídám se fůru věcí až teď. Do této doby jsem se chovala tak, jak chtěl pes. Protože bych je všecky nejradši uňuchala.

RomčaJelča
napsal(a):
To je asi možné.
Já jsem se třeba dřív zlobila na mladýho, že pes za ním přišel a podával mu pac a hračku atd. a on si ho nevšímal. Připadlo mi to od psa úžasné a od mladýho "nelidské".
Ale prý je to tak, že člověk má vzít od psa tu hračku, položit ji na zem a až po chvíli ji vzít a sám ji psovi nabídnout - tím se ukazuje, že si pes nebude určovat situaci sám, ale přenechá to (v podstatě skoro veškeré) určování pravidel na vůdci smečky.
No jak říkám, dozvídám se fůru věcí až teď. Do této doby jsem se chovala tak, jak chtěl pes. Protože bych je všecky nejradši uňuchala.
To jsou strašlivý plky, pardon... Už mi to nedá. Zkuste si pořídit nebo půjčit útlou knížečku: http://plotknihy.cz/cs/psi-dominance-mytus-nebo-skutecnost/307/p/
Vynechte slovo dominance ze svého slovníku, když máte doma psa, prosím!
Zadavatelce přeji úspěšné pokračování, zdá se, že jste na správné cestě.
napsal(a):
To jsou strašlivý plky, pardon... Už mi to nedá. Zkuste si pořídit nebo půjčit útlou knížečku: http://plotknihy.cz/cs/psi-dominance-mytus-nebo-skutecnost/307/p/
Vynechte slovo dominance ze svého slovníku, když máte doma psa, prosím!
Zadavatelce přeji úspěšné pokračování, zdá se, že jste na správné cestě.
Podívejte, já nemám tu správnou slovní zásobu ohledně výchovy psů, za to se omlouvám. Slovo dominance vyvolává odpor i úplně na jiných místech a u mě samozřejmě taky
, ale jiné vhodné mě momentálně nenapadá. Používám to jen ke zkrácení psaní, protože jsem předpokládala, že to každému bude jasné.
Ale že výchova souvisí s postavením psa ve smečce, čili s uplatněním podřízenosti či nadřízenosti (dominance) psa, o tom se snad bavit ani nemusíme.
Že Vám nebo mně to slovo vadí, to ale neznamená, že ta skutečnost neexistuje.
Lidi si mylně spojují dominanci s nějakým zlem, ale jde jen o vyjádření vztahu ve smečce, o nic víc. A pes není člověk, ten prostě to smečkové chování má.

RomčaJelča
napsal(a):
To je asi možné.
A pokud ten pes nepůjde nikam na pelech, ale bude neustále sledovat člověka, který si hračku vzal, tak to bude jak?

RomčaJelča
napsal(a):
Podívejte, já nemám tu správnou slovní zásobu ohledně výchovy psů, za to se omlouvám. Slovo dominance vyvolává odpor i úplně na jiných místech a u mě samozřejmě taky
, ale jiné vhodné mě momentálně nenapadá. Používám to jen ke zkrácení psaní, protože jsem předpokládala, že to každému bude jasné.
Ale že výchova souvisí s postavením psa ve smečce, čili s uplatněním podřízenosti či nadřízenosti (dominance) psa, o tom se snad bavit ani nemusíme.
Lidi si mylně spojují dominanci s nějakým zlem, ale jde jen o vyjádření vztahu ve smečce, o nic víc. A pes není člověk, ten prostě to smečkové chování má.
No Ale že výchova souvisí s postavením psa ve smečce, čili s uplatněním podřízenosti či nadřízenosti (dominance) psa, o tom se snad bavit ani nemusíme. to nemusíme, protože to je dávno překonaný nesmysl. Pes je sobec, pes není smečkové zvíře, pes přemýšlí jen nad tím, jak ukojit své osobní potřeby a dostat se ke zdrojům. Pes nemusí být nikterak podřízený či nadřízený, pes potřebuje vedle sebe člověka, který mu dává srozumitelně, jasně a v klidu najevo, co se po psovi chce. Bez nějakých Ne, Nesmíš, to nedělej, co to děláš - stačí psa nasměrovat na správné chování a i bez odsunování a blokování psa vlastním tělem to funguje. Takže za sebe říkám, že ta skutečnost opravdu neexistuje.
napsal(a):
No Ale že výchova souvisí s postavením psa ve smečce, čili s uplatněním podřízenosti či nadřízenosti (dominance) psa, o tom se snad bavit ani nemusíme. to nemusíme, protože to je dávno překonaný nesmysl. Pes je sobec, pes není smečkové zvíře, pes přemýšlí jen nad tím, jak ukojit své osobní potřeby a dostat se ke zdrojům. Pes nemusí být nikterak podřízený či nadřízený, pes potřebuje vedle sebe člověka, který mu dává srozumitelně, jasně a v klidu najevo, co se po psovi chce. Bez nějakých Ne, Nesmíš, to nedělej, co to děláš - stačí psa nasměrovat na správné chování a i bez odsunování a blokování psa vlastním tělem to funguje. Takže za sebe říkám, že ta skutečnost opravdu neexistuje.
Ale nebojte, v žádném případě u nás neplatí to, co jste napsala. Ale šlo u nás o to, že pes prostě vyletěl z pokoje, vyskočil nad kliku u dveří zadníma noha, proletěl bytem, kdy všechno poshazoval, tak proto jsem se snažila o nějaké usměrnění. Protože pro mě byl prostě nezvládnutelný. Možná jste nečetla všechno, ale psala jsem, že já psy vychovávat neumím a ráda si nechám poradit. Já jsem je vždycky spíš mazlila - jenže to byly podstatně nižší váhové kategorie.
V žádném případě nejde o uzurpování psa, o to se teda fakt u nás bát nemusíte.
Ale s prominutím na věty, co jste napsala (uvádím níže) už začínám být alergická a musím se smát , připomínají mi totiž staré kuchařské knížky typu " navážíme a pak upečeme". Ale při kolika stupních a jak dlouho, to se tam nepsalo
.
A vaše věta:
stačí psa nasměrovat na správné chování a i bez odsunování a blokování psa vlastním tělem to funguje
je prostě o ničem, pokud nedáte příklad JAK směrujete..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
napsal(a):
Existuje, ale není praktikovatelná paušálně na všechny psy...
RomčaJelča
napsal(a):
Ne, o tom se skutečně bavit nemusíme. Výchova totiž s postavením psa ve smečce a uplatňováním podřízenosti a nadřazenosti nemá vůbec nic společného. Nebo když budete vychovávat dítě, tak budete sledovat, jestli si o sobě moc nemyslí a nesnaží se náhodou převzít vládu nad světem?
Především, psi s lidmi netvoří smečku. Ne tu opravdickou, tu vždycky vytváří psi jen mezi sebou (a taky ne vždy), často reagují jen na základě momentální situace. Ke stejnému psu se jednou budou chovat nadřízeně, protože v té situaci mají navrch, jindy podřízeně, protože navrch nemají. To, co je pro ně nejvíc podstatné je, jestli se jim dané chování vyplatí nebo nevyplatí.
Vy jediné, co jste se naučila, je psovi zamezit v tom, aby dělal to, co nechcete. To je to vaše slavné strčení nohy - vůbec nemusíte čekat, až pes sklopí uši a začne se tvářit nervózně, protože je zmatený, jestli se teda jde nebo nejde. Prostě ve chvíli, kdy se přes vás nemůže ke dveřím dostat, nebude to dělat.
plaka: Takže za sebe říkám, že ta skutečnost opravdu neexistuje.
Takže popíráte, že ve vlčí smečce existuje nějaká hierarchie?
To si jako smečka vlků po ulovení kořisti sedne do kruhu a dobrovolně se rozdělí o části kořisti?
Nevím - to asi ne, že jo. Uplatňuje se dominance...
(jak říkám, taky mi to slovo nedělá úplně dobře, ale prostě - existuje.)
Žaneta kocková
napsal(a):
Ne, o tom se skutečně bavit nemusíme. Výchova totiž s postavením psa ve smečce a uplatňováním podřízenosti a nadřazenosti nemá vůbec nic společného. Nebo když budete vychovávat dítě, tak budete sledovat, jestli si o sobě moc nemyslí a nesnaží se náhodou převzít vládu nad světem?
Především, psi s lidmi netvoří smečku. Ne tu opravdickou, tu vždycky vytváří psi jen mezi sebou (a taky ne vždy), často reagují jen na základě momentální situace. Ke stejnému psu se jednou budou chovat nadřízeně, protože v té situaci mají navrch, jindy podřízeně, protože navrch nemají. To, co je pro ně nejvíc podstatné je, jestli se jim dané chování vyplatí nebo nevyplatí.
Vy jediné, co jste se naučila, je psovi zamezit v tom, aby dělal to, co nechcete. To je to vaše slavné strčení nohy - vůbec nemusíte čekat, až pes sklopí uši a začne se tvářit nervózně, protože je zmatený, jestli se teda jde nebo nejde. Prostě ve chvíli, kdy se přes vás nemůže ke dveřím dostat, nebude to dělat.
Ne, takhle já opravdu neuvažuji. To mi podsouváte svoje myšlenky.
Prostě ve chvíli, kdy se přes vás nemůže ke dveřím dostat, nebude to dělat.
Podívejte, zbytečně se do mě navážíte a rozčilujete se.
Jednáme se psem tak, aby to bylo účinné, bezbolestné a aby nám neskákal po hlavě. Že nesouhlasíte s metodou, no to je jako když já půjdu k jinému lékaři než Vy a budeme na ně mít prostě jiný náhled. Ale pokud mě uzdraví...
Ano, přestal to dělat. Po 3 dnech i v momentě, kdy si tam nestoupnu. A to považuji za opravdový pokrok.
RomčaJelča
napsal(a):
plaka: Takže za sebe říkám, že ta skutečnost opravdu neexistuje.
Takže popíráte, že ve vlčí smečce existuje nějaká hierarchie?
To si jako smečka vlků po ulovení kořisti sedne do kruhu a dobrovolně se rozdělí o části kořisti?
Nevím - to asi ne, že jo. Uplatňuje se dominance...
(jak říkám, taky mi to slovo nedělá úplně dobře, ale prostě - existuje.)
Ve vlčí smečce hierarchie existuje, ale vzhledem k tomu, že vlčí smečka je obvykle tvořená rodiči a jejich potomky, tak to tam zas tak moc tvrdě nechodí. Smečka se o kořist opravdu dělí, jinak by se nikomu nevyplatilo zůstávat ve smečce.
On je problém v tom, že dlouhá léta se vlčí smečky popisovaly na základě pozorování vlků v zoologických zahradách, ale tam šlo často o uměle vytvořená uskupení na malém prostoru. Tam se hierarchie opravdu docela vyhrotila. Jenže časem, když vědci získali více informací o chování vlků v přírodě, se zjistilo, že je to trochu jinak.
A človek + pes opravdu není smečka, natož vlčí.
LibušeD

XXX.XXX.205.130
LibušeD
napsal(a):
Ahoj :)
Ráda bych vám všem poděkovala na názory a rady a chtěla bych se s vámi poděli o dnešní progres.
Byla jsem s oběma rodiči i se psem na zahradě, prvně jsme jen pracovali a pes kolem nás chodil a mamka si ho nevšímala. Pak jsem ji dala do kapsy nakrájený salám a pes si před ní sedl a koukal. Mamka si ho prvně nevšímala a dál chodila po zahradě se salámem. Po nějaké době na něj začala mluvil, ale nesahala na něj. Pak mu začala dávat povely, takže sedni, lehni, volno - poslouchal krásně. Pak zase poodešla a zavolala si ho k noze - přišel, dostal poprvé salám, mamka ho pochválila a podrbala pod krkem. Pak mu dala povel lehni, zůstaň a odešla. Nějakou dobu ležel, přivolala si ho k noze, a zase dostal salám, podrbání pod krkem a takhle několikrát dokola. Pes byl naprosto v klidu, vypadal spokojeně, cvičení ho bavilo, těšil se na salám a při drbání pod krkem se tvářil klidně a spokojeně. Ani náznak toho, že by byl ostražitý, nevrlý, zlý, nebo že by se chystal vrčet - všechny povely i dotyky přijímal rád. Poprvé jsme něco takového viděli, myslím, že je to na dobré cestě
Když jsem to tak pozorovala, problém byl asi opravdu v tom, že mamka dřív pouze chodila za ním, nevolala ho k sobě, a autoritu dá se říct taky neměla, povely mu vlastně nikdy nedávala, pouze povel do boudy. Samozřejmě vím, že po prvním dni není vyhráno a může se to ještě otočit, ale vypadalo to, že je to na dobré cestě a budou snad jednou kamarádi, když spolu budou cvičit a mamka se bude snažit vybudovat si k němu autoritu, ale zároveň kamarádský vztah.
Myslíte si, že tenhle postup je ten pravý?
Díky moc za názory a pomoc!
No a teď jsme to zkoušeli zase, akorát bez pamlsků, jen tak si ho mamka volala, dala povely a za odměnu ho pochválila, podrbala pod krkem a dvakrát to bylo ok, potřetí se začal odsouvat od ní a nakonec začal lehce vrčet (ale zuby necenil, spíš jen tak potichu vrčel). Tak ho táta okřikl, mamka si ho zavolala zase a povely plnil, akorát na hlazení pod krkem reagoval tak, že se odsouval a pomali se plížil pryč, nebylo mu to příjemný. Takže můj odpolední optimismus se trochu vytrácí...odpoledne chtěl salám a strpěl proto i hlazení, ale teď, když věděl, že ho hladí a volá jen tak, tak už se mu to nelíbilo, přitom na něj mluvila vlídně, pěkně ho drbala, jako to děláme všichni, ale on prostě nechtěl...
LibušeD
napsal(a):
No a teď jsme to zkoušeli zase, akorát bez pamlsků, jen tak si ho mamka volala, dala povely a za odměnu ho pochválila, podrbala pod krkem a dvakrát to bylo ok, potřetí se začal odsouvat od ní a nakonec začal lehce vrčet (ale zuby necenil, spíš jen tak potichu vrčel). Tak ho táta okřikl, mamka si ho zavolala zase a povely plnil, akorát na hlazení pod krkem reagoval tak, že se odsouval a pomali se plížil pryč, nebylo mu to příjemný. Takže můj odpolední optimismus se trochu vytrácí...odpoledne chtěl salám a strpěl proto i hlazení, ale teď, když věděl, že ho hladí a volá jen tak, tak už se mu to nelíbilo, přitom na něj mluvila vlídně, pěkně ho drbala, jako to děláme všichni, ale on prostě nechtěl...
Tak na to nechodte takhle rychle, ta první fáze má probíhat týdny nebo alespoň dny..a ne, aby to vše pejsa zvládnul hned..odpoledne byl pokrok za odměnu, a takhle to má pokračovat. Takze se vraťte o krok zpět tam, kde se to zdálo nejvíc v pohodě. A pomaličku, to zkoušet, ani bych to nedělala tolikrát, prostě párkrát s parkem, sem tam bez parku a konec, a zasee jindy. za chvilku by ho to mohlo štvát ještě víc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
RomčaJelča
napsal(a):
Jednáme se psem tak, aby to bylo účinné, bezbolestné a aby nám neskákal po hlavě. Že nesouhlasíte s metodou, no to je jako když já půjdu k jinému lékaři než Vy a budeme na ně mít prostě jiný náhled. Ale pokud mě uzdraví...
Ano, přestal to dělat. Po 3 dnech i v momentě, kdy si tam nestoupnu. A to považuji za opravdový pokrok.
Nejde o metodu - těch je hromada (ona občas i jedna dobře mířená v pravou chvíli udělá víc, než hodiny vysvětlování), ale o to jakým způsobem to tady celé presentujete

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejde o metodu - těch je hromada (ona občas i jedna dobře mířená v pravou chvíli udělá víc, než hodiny vysvětlování), ale o to jakým způsobem to tady celé presentujete
Přesně.

LibušeD
napsal(a):
To jsem ti chtěla napsat hned po přečtení tvého předchozího příspěvku - NETLAČTE NA PILU! A bum - je to tady - zase to mamka udělala - vnucuje se psu.Ne! Ten kdo bude aktivně vyhledávat kontakt, musí být pes! Podrbat pod krkem jednou a krátce, pokud vůbec, a jít pryč! Pes si musí mamku namlouvat a ne že ona ho bude nahánět!
Udělali jste zase chybu, takže znovu a lépe...
"Postupně psa učím zákadní povely potřebné pro výchovu - přivolání, odvolání, odeslání na místo, chůzi na vodítku"
scyllo, málem mi oči vypadly - povely...fakt POVELY?! pro výchovu?! Výcvik je přeci úplně na nic...nebo jak to tedy je

No prolítla jsem tady diskuzi a musím se Romči trochu zastat...když má tady někdo problém se psem a neví co s tím, radíme odborníka popř. cvičák a když si ona na chování psa, které není schopná svými silami změnit, odborníka pozve, tak jí to tady zkritizujeme?
No nesouhlasím s tím, že pes procházející jako první dveřmi se cítí za alfu, ale pokud prostě potřebuje, z praktických důvodů, aby šel pes prostě až po ní, tak je potřeba, aby to pes respektoval.
Jinak Romčo já samozřejmě nemám, tak akční psy, ale pokud vycházíme na ulici, tak to mám jako Wulfina, já jdu první, rozhlédnu se a pak jdou na povel psi...jen já prostě použiju...SEDNI A ZŮSTAŇ...což už většinou dělají automaticky, jsou k tomu vedeni odmalička...jako štěňata, když se to učili jsem musela několikrát provést "korekci" několikrát je usadit na původní místo, protože dělali to co tobě, jakmile jsem otevřela, tak se rvali z branky...
RomčaJelča
napsal(a):
To je asi možné.
Kam na ty číčoviny chodíte? To by člověk opravdu brečel.
LibušeD
napsal(a):
Se psem se nic nezkouší, se psem se pracuje. Netlačte na něj. Je vidět, že se vztah nezlepšil, jen chtěl ten salám. A o tom to není, to jsem psala výš, že důvěra takových psů se nezíská buřtíčkem.
napsal(a):
To jsem ti chtěla napsat hned po přečtení tvého předchozího příspěvku - NETLAČTE NA PILU! A bum - je to tady - zase to mamka udělala - vnucuje se psu.Ne! Ten kdo bude aktivně vyhledávat kontakt, musí být pes! Podrbat pod krkem jednou a krátce, pokud vůbec, a jít pryč! Pes si musí mamku namlouvat a ne že ona ho bude nahánět!
Udělali jste zase chybu, takže znovu a lépe...
"Postupně psa učím zákadní povely potřebné pro výchovu - přivolání, odvolání, odeslání na místo, chůzi na vodítku"
scyllo, málem mi oči vypadly - povely...fakt POVELY?! pro výchovu?! Výcvik je přeci úplně na nic...nebo jak to tedy je
Doufám, že tato otázka nebyla myšlena vážně. Je pátek večer, venku je horko, tak to tak beru.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady je většina těch bludů pěkně pohromadě
http://www.lapinkoira.cz/vychova.html.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Terven
napsal(a):
To ta lapinkoira musí být nějakej děsnej dravec, když se na ni musí tak tvrdě!
... ještěže mám jen obyčejný belgičáky, protože tyhle pravidla trvale porušuju ve všech bodech - to by ze mě nezbyl ani skelet, mít toho lapinkoirosauruse
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To ta lapinkoira musí být nějakej děsnej dravec, když se na ni musí tak tvrdě!
... ještěže mám jen obyčejný belgičáky, protože tyhle pravidla trvale porušuju ve všech bodech - to by ze mě nezbyl ani skelet, mít toho lapinkoirosauruse
Nad tím posledním bodem nevím, jestli se mám smát nebo brečet-
- "vy smíte zírat psovi do očí, pes musí uhnout pohledem".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Terven
napsal(a):
Nad tím posledním bodem nevím, jestli se mám smát nebo brečet-
- "vy smíte zírat psovi do očí, pes musí uhnout pohledem".
Škoda, že tam není návod, co udělat v případě, že bude pes zírat taky
By mě zajímalo, co někoho vede k tomu, aby takto šikanoval psa, kterej je velkej, jak konvička na zalívání... ?!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ti psi rozeznají, z jakého důvodu to wulfina dělá?
Mám zato, že pokud něco udělám automaticky, nepřemýšlím nad tím, nezdůrazňuji, nepodceňuji, pro okolí je to tak nějak samozřejmost. Tedy i pro zvířata.
Pokud to tak wulfina dělá dennodenně, od vždycky, psi to neřeší, prostě se to děje.
Tohle je ten grif, se kterým horsamani zvládají koně, bez násilí a s lehkostí. A ti koně je berou"!
Jak se těmto borcům říká u psů, to nevím.
Ale jde o ten systém. Tihle lidé prostě ví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
A ti psi rozeznají, z jakého důvodu to wulfina dělá?
Mám zato, že pokud něco udělám automaticky, nepřemýšlím nad tím, nezdůrazňuji, nepodceňuji, pro okolí je to tak nějak samozřejmost. Tedy i pro zvířata.
Pokud to tak wulfina dělá dennodenně, od vždycky, psi to neřeší, prostě se to děje.
Tohle je ten grif, se kterým horsamani zvládají koně, bez násilí a s lehkostí. A ti koně je berou"!
Jak se těmto borcům říká u psů, to nevím.
Ale jde o ten systém. Tihle lidé prostě ví.
Ten koment se vztahoval k tomu, že wulfinu k tomuhle vede jiná pohnutka, než "touha po tom býti alfou". Je to prostě součást normální psí výchovy, ale nemá to co do činění s hierarchií, jak se nám tu paní snažila vnutit.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ten koment se vztahoval k tomu, že wulfinu k tomuhle vede jiná pohnutka, než "touha po tom býti alfou". Je to prostě součást normální psí výchovy, ale nemá to co do činění s hierarchií, jak se nám tu paní snažila vnutit.
Alfa sem alfa tam. Buď mám autoritu nebo nemám.
Mohu si pejska od mala vychovat, aby se s ním dobře spolunažívalo a byl mi potěchou.
Ale autorita se naučit nedá, moc lidí ji nemá. Někteří to neřeší a koupí si malého pejska a někteří to chtějí ukřičet. Hloupost , to prostě nejde. Pes to pozná.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Škoda, že tam není návod, co udělat v případě, že bude pes zírat taky
By mě zajímalo, co někoho vede k tomu, aby takto šikanoval psa, kterej je velkej, jak konvička na zalívání... ?!
Přesně tohle mě při čtení těch nesmyslů napadlo jako první - proč toho psa šikanovat? Asi se v tom snad někteří vyžívají, nebo nevím. Nejhorší je že když si to přečte někdo kdo o psech moc neví tak se tím často řídí
napsal(a):
No prolítla jsem tady diskuzi a musím se Romči trochu zastat...když má tady někdo problém se psem a neví co s tím, radíme odborníka popř. cvičák a když si ona na chování psa, které není schopná svými silami změnit, odborníka pozve, tak jí to tady zkritizujeme?
No nesouhlasím s tím, že pes procházející jako první dveřmi se cítí za alfu, ale pokud prostě potřebuje, z praktických důvodů, aby šel pes prostě až po ní, tak je potřeba, aby to pes respektoval.
Jinak Romčo já samozřejmě nemám, tak akční psy, ale pokud vycházíme na ulici, tak to mám jako Wulfina, já jdu první, rozhlédnu se a pak jdou na povel psi...jen já prostě použiju...SEDNI A ZŮSTAŇ...což už většinou dělají automaticky, jsou k tomu vedeni odmalička...jako štěňata, když se to učili jsem musela několikrát provést "korekci" několikrát je usadit na původní místo, protože dělali to co tobě, jakmile jsem otevřela, tak se rvali z branky...
Nepřišlo mi, že by tu někdo kritizoval to, že si Romča sehnala odborníka, ale kritizujeme její prezentaci převzatých informací. Nerozumí tomu, nic o tom neví, ale musí nutně vykládat velká moudra o tom, jak pes nesmí první do dveří, protože výchova je o nadřazenosti...

RomčaJelča
napsal(a):
Ne, my jsme se tu bavili o dominanci jinak. A je fakt, že zabouchnutí dveří asi není výchova, že . Nebo jo?
Já nevím, myslím, že ne
Ale představa je to zajímavá . Úplně to vidím.
11 štěňátek, to musí být pěkné. Nechcete sem vložit nějakou fotku, abychom se pokochali?

fikovnice
napsal(a):
Vlastně, jestli se můžu zeptat - oni přišli o mámu? Pamatuji se jak jste se zde ptala na krmení maličkých...
No, oni mámu vlastně mají, ale ta u mě nebydlí. Mým úkolem bylo je "nějak" odstranit, když se narodili. Tak jsem si je odvezla, no.
Žaneta kocková
napsal(a):
Nepřišlo mi, že by tu někdo kritizoval to, že si Romča sehnala odborníka, ale kritizujeme její prezentaci převzatých informací. Nerozumí tomu, nic o tom neví, ale musí nutně vykládat velká moudra o tom, jak pes nesmí první do dveří, protože výchova je o nadřazenosti...
Nejde jen o prezenataci těch informací, ale i o jejich obsah, protože ten "odborník" byl asi pejskař z leknutí, když jí něco takového radil.

napsal(a):
No jsou úžasní, klobouk dolů...srdíčko se na ně směje, ale musí to být záhul
scylla
napsal(a):
Nejde jen o prezenataci těch informací, ale i o jejich obsah, protože ten "odborník" byl asi pejskař z leknutí, když jí něco takového radil.
Ale to nemůžeme vědět, co přesně radil. Oni jsou lidi nevědomky schopni překroutit všechno... třeba jen mluvila o smečkovém chování a paní si z toho udělala, že jde o dominanci...

napsal(a):
No jsou úžasní, klobouk dolů...srdíčko se na ně směje, ale musí to být záhul
Ne, jsou to ňuňáskové, co nepotřebují krmit každé tři hodiny tak je to s nimi pohoda.
sice teda v noci vyvalili ohrádku a ráno byli úplně všude, a taky kašlou na nějaké smečkové chování jako chození první do dveří, taky se sápou na klín a koukají do očí a odstrčení nohou by pravděpodobně chápali jako výzvu k okousání dané končetiny, ale jinak jsou zcela bezproblémoví.

napsal(a):
Ne, jsou to ňuňáskové, co nepotřebují krmit každé tři hodiny tak je to s nimi pohoda.
sice teda v noci vyvalili ohrádku a ráno byli úplně všude, a taky kašlou na nějaké smečkové chování jako chození první do dveří, taky se sápou na klín a koukají do očí a odstrčení nohou by pravděpodobně chápali jako výzvu k okousání dané končetiny, ale jinak jsou zcela bezproblémoví.
No prostě typická štěňata...
napsal(a):

Já jsem neměla sílu číst to celé, často se odbočuje. Můj názor je ten : Když pes s matkou normálně funguje až na to hlazení, tak ať ho nehladí. Pouští ho ven, zavírá ho, krmí ho. Proč ho nutně musí "hajcat" ?
A pak mě ještě napadlo : Nemůže to být třeba zánětem uší? Nemyslím teď. Myslím třeba nějakým dříve prodělaným, kdy ho matka špatně pohladila, protože ještě nevěděla, že ho uši bolí. Třeba jako štěně. Kdo mu případně uši jako štěněti ošetřoval? To většinou také zbývá na matku.
napsal(a):
Já jsem neměla sílu číst to celé, často se odbočuje. Můj názor je ten : Když pes s matkou normálně funguje až na to hlazení, tak ať ho nehladí. Pouští ho ven, zavírá ho, krmí ho. Proč ho nutně musí "hajcat" ?
A pak mě ještě napadlo : Nemůže to být třeba zánětem uší? Nemyslím teď. Myslím třeba nějakým dříve prodělaným, kdy ho matka špatně pohladila, protože ještě nevěděla, že ho uši bolí. Třeba jako štěně. Kdo mu případně uši jako štěněti ošetřoval? To většinou také zbývá na matku.
Ten pes nefunguje "normálně" s nikým, jak vyplynulo s diskuse.
RomčaJelča
napsal(a):
No, já s tím Vaším názorem nesouhlasím, ale to ničemu nevadí. Paní, která chodí provozovat canisterapii do školek a podobných zařízení, se jeden den věnovala i nám.
Moje vlastní slova o podřízenosti nemusíte brát smrtelně vážně, neslovíčkařím; nejsem odborník - můžeme chování našeho psa klidně nazvat nevychováním, nicméně doporučený postup, jak ho zvládnout, považuji za správný a vzhledem k tomu, že už po 3denním uplatňování toho doporučeného postupu je pes v klidu a poslušně čeká, až projdu dveřmi já, to hovoří za vše.
Já jsem prostě tím, co někdo "bezbolestně" umí se psy, ohromená a náš pes opravdu vystresovaně nevypadá, za to Vám ručím .
Váš teatrálně zděšený příspěvek mi nevadí, ale prosím - jste taky schopná tedy naplno napsat, jak VY zajistíte jistě tou nesprávnější metodou, např. v tom, aby se netlačil do dveří? Když tedy přístup odbornice považujete za strašlivý?...
Pojďme na to konkrétně!
Nebylo to sice směřována na mě, ale nedá mi to. Moji psi prostě POSLOUCHAJÍ, takže když chci jít do dveří první, stačí povel uhni nebo sedni, podle situace, když chci, aby první prošli psi, máme povel běž nebo prostě otevřu dveře dokořán. Jednoduché, ne? A funguje to ve smečce 7 fen včetně 2 pastevců, můžu klidně i určit, v jakém pořadí feny půjdou, což občas hodí (březí fena, rekonvalescent apod.) Jenže vše je to postavené na vztahu se psem, výchově a základním výcviku, stojí to spoustu času, trpělivosti a důslednosti. Vedu u nás na cvičáku školičky a už několikrát jsme tam horko těžko napravovali dorostence, který byl vychováván podobným způsobem k "podřízenosti".

LibušeD
napsal(a):
Nějak mi to hlava nebere. Proč ho musí nutně hladit a drbat ?
Měla jsem psa, vychovaného na dudlíku, totálního závisláka, vrčel na mě, když jsem ho chtěla zvednout do náruče. Jen tak z rozmaru jsem ho chtěla zvednout. Tak jsem ho nezvedala. Když bylo potřeba zvednout ho např. u veterináře na stůl, ani nešpítnul.
Po čase jsme si uvědomili, kde to vzalo původ. V úplně štěněcím věku ( do 2 měsíců, když ještě byla všechna štěňata doma ), přenášeli jsme je do auta a on vypadl z náruče, nic se mu nestalo, sjel mi po noze, ale ten úlek v něm asi zůstal.
Ať ho matka prostě nehladí, nedrbe.

conie
napsal(a):
Nebylo to sice směřována na mě, ale nedá mi to. Moji psi prostě POSLOUCHAJÍ, takže když chci jít do dveří první, stačí povel uhni nebo sedni, podle situace, když chci, aby první prošli psi, máme povel běž nebo prostě otevřu dveře dokořán. Jednoduché, ne? A funguje to ve smečce 7 fen včetně 2 pastevců, můžu klidně i určit, v jakém pořadí feny půjdou, což občas hodí (březí fena, rekonvalescent apod.) Jenže vše je to postavené na vztahu se psem, výchově a základním výcviku, stojí to spoustu času, trpělivosti a důslednosti. Vedu u nás na cvičáku školičky a už několikrát jsme tam horko těžko napravovali dorostence, který byl vychováván podobným způsobem k "podřízenosti".
Máme na podobné situace povel "za paty". Doma fenu vypouštím do zahrady, může tedy klidně letět první. Teď jsme byli v penzionu, kde dveře vedly rovnou do cesty, kde mohl někdo jít, sem tam tam i jelo auto ( spíš mohlo jet ), chodila jsem ven první a fena "za patama".
Je to i jinak užitečný povel - když se jde po ledě, ze schodů, po úzké pěšině.
Učila jsem velice jednoduše. Povel a pamlsek v ruce "na zadku" .
Jinak rozumí i takovému běžnému "ne, napřed já, napřed já a potom pes, počkáš..." - my toho nakecáme.

napsal(a):
Máme na podobné situace povel "za paty". Doma fenu vypouštím do zahrady, může tedy klidně letět první. Teď jsme byli v penzionu, kde dveře vedly rovnou do cesty, kde mohl někdo jít, sem tam tam i jelo auto ( spíš mohlo jet ), chodila jsem ven první a fena "za patama".
Je to i jinak užitečný povel - když se jde po ledě, ze schodů, po úzké pěšině.
Učila jsem velice jednoduše. Povel a pamlsek v ruce "na zadku" .
Jinak rozumí i takovému běžnému "ne, napřed já, napřed já a potom pes, počkáš..." - my toho nakecáme.
...jo jo, taky toho hodně napovídáme... "kam se cpeš, vidíš, že jdu já"...a ze srandy..."tak kdo je tady vedoucí, ten půjde první"...toto teda moc nefunguje, takže se mi syn vždycky směje, když po týhle hlášce vyjde ze dveří první fena...
Jinak třeba když jdeme do schodů v baráku, tak by pesani nejradši šli vedle mě...takže jim říkám "vidíte, že se nevejdeme, musíme jít za sebou"...tak fena vyběhne nahoru a čeká a pes jde za mnou...

Lexaurin
napsal(a):
No a nebo:" Mam desne poslusneho psa, kdyz mu reknu:"Jdes a nebo ne?" Tak on jde a nebo ne"
Jo přesně to jsem chtěla taky napsat ...výborný je povel "a nebo tak" příklad
"Sárino, padej na místo, překážíš"...madam si lehne, což je vlastně taky vyhovující, takže dodám "a nebo tak"
alenkapisalka

XXX.XXX.102.81
RomčaJelča
napsal(a):
Dobrý den, myslím že chápu co jste tím vším ´myslela. Někdo prostě má přirozené vůdcovství a partnerství se psem v krvi, a někdo se to musí učit. Zvlášť když není pes jeho a pravděpodobně nemá ani žádné zkušenosti a pes ho prostě nebere. Nenechte se otrávit zde vulgárními a jízlivými připomínkami, hlavně že Vám to funguje, pes i vy jste v pohodě a můžete dále pracovat na vzájemné vztahu a porozumění.

napsal(a):
Jo přesně to jsem chtěla taky napsat ...výborný je povel "a nebo tak" příklad
"Sárino, padej na místo, překážíš"...madam si lehne, což je vlastně taky vyhovující, takže dodám "a nebo tak"
Jasně a potom ještě ( to máme my ) : Mám služebního psa. Slouží mu celá rodina.

napsal(a):
Jasně a potom ještě ( to máme my ) : Mám služebního psa. Slouží mu celá rodina.
No tak to jsme obě, koukám, přesně příklad, že tak se to dělat nemá ...zase na druhou stranu i moji psí rozmazlenci s velmi benevolentní výchovou přesně pochopí rozdíl mezi "povelem, o kterém se dá diskutovat" a když to panička myslí smrtelně vážně, ale i po tom fena občas držkuje, takže z toho vyplývá náš další oblíbený povel "a bez těch keců"

napsal(a):
No tak to jsme obě, koukám, přesně příklad, že tak se to dělat nemá ...zase na druhou stranu i moji psí rozmazlenci s velmi benevolentní výchovou přesně pochopí rozdíl mezi "povelem, o kterém se dá diskutovat" a když to panička myslí smrtelně vážně, ale i po tom fena občas držkuje, takže z toho vyplývá náš další oblíbený povel "a bez těch keců"
Jo, kdyby nás viděla fungovat "anonymx" nebo "inspektorpiš...", tak by se asi počůraly smíchy,
stejně jako mí vesničtí sousedé, když náhodou cestuju autobusem bez psa a na dotaz, kdeže je, odpovídám : "má dnes chůvu" ( odjíždím na 12 hodin a tak z 90% jezdí se mnou, jen sem tam "má chůvu", samotnou ji doma 12 hodin nenechám.).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Jo, kdyby nás viděla fungovat "anonymx" nebo "inspektorpiš...", tak by se asi počůraly smíchy,
stejně jako mí vesničtí sousedé, když náhodou cestuju autobusem bez psa a na dotaz, kdeže je, odpovídám : "má dnes chůvu" ( odjíždím na 12 hodin a tak z 90% jezdí se mnou, jen sem tam "má chůvu", samotnou ji doma 12 hodin nenechám.).
Nepočůraly - taky mám psy sice vychovaný, ale jinak rozmazlený až hanba
... a taky bez nich nikam nejezdím (všude kde jsem dýl než 7 hodin vozím celý "cirkus").

napsal(a):
Jo to já to mám doma naučený, že kdyz pesům nepřipravím sváču, tak mi děti volaj cože maj dát "štěňatům" ke svačině...tak řeknu třeba dejte ji chleba s paštikou a jablíčko...a nezapomeňte pořádně pomazlindat...kolegové se mi v práci smějí, že by taky chtěli být pes u nás doma, obzvlášť když je k svačině puding s piškotkama...no prostě jsem kynolog-specialista...na rozmazlování.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Terven
napsal(a):
Tak nevim, ale podle těhle blbin, to vypadadá, že mi psiska vlastně velí... Och bože, to jsou blbiny...
• Vy jste na gauči, pes na zemi (jste výš místně i hierarchicky).
- No, psiska mi do domu nesmí, venku mám pouze zahradní nábytek, na který nelezou - takže jo, sedim výš, ale co když roztáhnu deku a na zahradě se s piskama opalujem na dece?
• Pes nespí ve vaší posteli.
- No, nespí, jsou v kotci.
• Pes jí zásadně až po vás (Ve smečce se nejprve nají alfa zvíře, poslední jí zvíře hierarchicky nejníže postavené).
- To je blbost... Když přijdu z práce, jdu se psy ven a pak dostanou dlabanec, pak oběhnu zvířata v domě a nakonec jim já... Tak nevim, asi bych se nejdřív měla najíst a pak jít se psy a pak se ideálně pobl*t...
• Pes si musí nechat při jídle sáhnout do misky, či misku odebrat.
- No, nad tímhle jsme popravdě nikdy nepřemýšlela - to prostě tak jako vyplynulo (prostě součást výchovy)
• Nenechte psa na vás skákat (u štěněte tomu předejdete sednutím na bobek, většímu pejskovi se nebojte nastavit koleno se zákazovým povelem).
- Psiska mě z kotce vítají krátkým bouřlivým štěkotem a uplácáním se k smrti, a pak když otevřu kotec, maj jiné věci na práci než po mě hopsat...
• Iniciativa hry a mazlení je vždy ve vašich rukou. Vy rozhodnete o tom, kdy si budete spolu hrát a kdy se mazlit. Když se pes přijde mazlit, dejte mu nejprve povel, až potom ho za odměnu pohlaďte.
- Psiska jsou pány svého času, jako já nebo vy a teda, pokud si oběhnou zahradu a pak se přijdou pomazlit, tak je fakt nebudu povelovat... a pokud si donesou míček, nebo peška, tak hru neodmítnu, nicméně hru vždy končím s tím, že umírám a jdu se napít :-D
• Do dveří vcházíte první vy.
- Jo, to sedí... Přes 3 velký psy se blbě odemyká či zamyká...
• Vy smíte „zírat“ psovi do očí, pes musí uhnout pohledem.
- oči jsou klíčem k duši - a pokud mě pes hypnotizuje pohledem, tak evidentně něco "potřebuje"... Pokud pastevec na mě čučí upřeně, tak stačí zvednout obočí, usmát se a mám ho na klíně (a obvykle i kosmetiku obličeje), podobné je to u berňáka a pokud totéž udělám s běloušem, začne šíleně plácat ocasem, štěkat a pak obvykle donese míček
Přes to, jsou to všechno mí závysláčci a nikdy jsem neměla problém s autoritou...
Tohle všechno bych řekla, že je otázka vztahu mezi psem a člověkem, né o nějakých "pravidlech" které mnohdy realitě prostě neodpovídají... Přijde mi to spíš buzerace, než normální vztah mezi psem a člověkem...
RomčaJelča
napsal(a):
Pojďme na to konkrétně!
Jak to zajistím? No jednoduše - od štěněte - či od prvního dne, kdy si psa dovedu domů - je vedu a učím tomu, že pokud chce, aby se dveře otevřely, musí klidně sedět. Pak se dveře otevřou a já buď řeknu jdeme nebo počkají, až vyjdu já, něco vynesu, nebo počkám, až přejdou sousedé... Také máme jako vy na patře další sousedy, z toho jedna rodina s dětmi a kočkami a psem. A i právě proto a právě proto že sama nemám ráda nevychované psy, tak proto ty své vedu okamžitě po příchodu domů k tomu, že po chodbě se bez povelu nelítá (záměrně píšu bez povelu, protože náš mlaďas miluje honičky kolem výtahu a proto k týhle činnosti máme slovo, které ji spouští, jinak se neběhá, ale čeká se u dveří, než se dvounožci konečně sakra už taky vykohátají ven). A jak na to? No od jednoduchého postupně k těžšímu. Tedy naučím povel sedni v klidu bez jakéhokoliv rušivého elementu doma v klidném pokoji, pak ho přesunu do situace, které už štěně může rušit, ale pořád jsme doma, vyhradím si na tu činnost prostě svůj čas, jdu po tom systematicky. když to štěně zvládá, přidám pohyb dveří - možná zpočátku bude muset stačit jen ruka na klice, a le zpravidla, pokus se štěněti člověk opravdu věnuje a umí mu vysvětlit, jde to ráz-naráz. POkud je pes dospělý a už s zažitými návyky, může to trvat poněkud déle, záleži na jedinci (myšleno jak psím tak lidském), tak a jakmile pse zvládá postupné otevření dveří, otevřu je úplně a psa stále nechávám sedět. Jde soused? Fáájn a ještě mě pozdravil? prima, počítám s tím a pesana mám pořád v merku, abych mohla povel dovést tam, kde ho chci mít. Musím být vždy o krok vpřed v té situaci.
Můj teatrálně zděšený příspěvek byl takový proto, že fakt tyhle neustále se opakující nesmyslnosti, zvlášť pokud jsou nešťastně podané, jen vedou k tomu, že si lidé furt dokola komplikují vztahy se psy. Kvůli ničemu jinému. Mně může být jinak fučik, jak si to kdo udělá. Jen je to škoda. Protože lidi se pak diví tomu, proč pes tohle a pes támhleo... Nevedu psy k podříeznosti - sama ji nemám ráda. Vedu psy k partnerství. V tom, že na ně musí být spolehnutí -ale k tomu je musím dovést já, to neleží na jejich bedrech, protože to, co po nich chceme, je pro ně velmi nepřirozené, naopak všechno to co dělají a nám se nelíbí, je jejich přirozenost, takže já je musím postupně dovést k tomu, jak a co mají dělat, tak aby poté mohli žit maximálně svobodný život. A oni naopak musí mít spolehnutí na mne, že to vždy povedu tak, abychom dobře fungovali. Opravdu není zapotřebí podřízenosti, či tlačení do podřízenosti. Ano pes má a musí v jeho vlastním zájmu být - vychovaný, ovladatelný, nemusí být podřízený. Nebo aspoň mně ne.
RomčaJelča
napsal(a):
Ne nezvládá ten povel jedničkově, kdyby ano, tak se do těch dveří neprodere. Mám také velmi aktivní plemeno - maďarský ohař - je dost raketa. To ale neznamená, že z něj musí být neřízená střela. Právě proto je nutné ten temperament mít trochu pod kontrolou. Pořizuji-li si temperamentní plemeno, musím s tím počítat.
Ale vaše doporučení, která tady dáváte jsou opravdu kontraproduktivní, proto se tu zvedla taková vlna. Protože ti, kdo mají za sebou pár psů, vědí trošku víc, než teď vidíte vy.
Tak když už se bavíte o hloupých předsudcích co se týče výchovy, musím přidat jeden, co mi včera, zdvihl mandle,. Veterinářka, bydlící na venkově, chlubící se svým krásným vztahem ke zvířatům, má hlídacího psa jenom na dvorku, protože, jak mi pohrdavě vysvětlila, když jsem jí závistivě řekla, že se má, když má za barákem lesní rybník, kde může v horku psa vykoupat, že ona ze psem nikam chodí, ani nikdo jiný, protože, kdyby vyšel ze dvora, naučil by se toulat. Tak tumáš čerte kropáč, to jsou mi novinky .

amiš
napsal(a):
Tak když už se bavíte o hloupých předsudcích co se týče výchovy, musím přidat jeden, co mi včera, zdvihl mandle,. Veterinářka, bydlící na venkově, chlubící se svým krásným vztahem ke zvířatům, má hlídacího psa jenom na dvorku, protože, jak mi pohrdavě vysvětlila, když jsem jí závistivě řekla, že se má, když má za barákem lesní rybník, kde může v horku psa vykoupat, že ona ze psem nikam chodí, ani nikdo jiný, protože, kdyby vyšel ze dvora, naučil by se toulat. Tak tumáš čerte kropáč, to jsou mi novinky .
No a že takových tuláků je ...už to vidím jen v naší čtvrti by se na ulici neustále pohybovali desítky psů, kteří holt byli vyvedeni ze dvora a stali se tuláky...to je vědecký fakt
amiš
napsal(a):
No, tak pokud se náhodou někdy tenhle pes nedopatřením podívá za plot, tak se z něj tulák asi stane
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Bych taky byla útěkář, bejt zavřená celej život na dvoře...
Bohužel takových psů, kteří nevytáhnou paty ze zahrady je mraky...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Bych taky byla útěkář, bejt zavřená celej život na dvoře...
Bohužel takových psů, kteří nevytáhnou paty ze zahrady je mraky...
Bohužel jo. Já jsem na chalupě za exota, protože ač přijedeme na víkend a máme fakt obří pozemek, tak i přes to, že psi mají zatr aktivitu doma, ať už na zahradě nebo na louce, tak i přes to s nimi jdu každý den na procházku mimo. Z celý vesnice chodí ven akurát teda naši dva pražáci a jeden místní šarplaninec. Éto vsjo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Tak já sem za exota u nás na vsi...
Kromě mě a slečny s holanďanem a pak starší dáma s retrívrem tu nevenčí snad nikdo...
Přitom mám za zadkem Svatý Ján, kde příroda je naprostou oázou klidu :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Zrzavci
napsal(a):
Bohužel jo. Já jsem na chalupě za exota, protože ač přijedeme na víkend a máme fakt obří pozemek, tak i přes to, že psi mají zatr aktivitu doma, ať už na zahradě nebo na louce, tak i přes to s nimi jdu každý den na procházku mimo. Z celý vesnice chodí ven akurát teda naši dva pražáci a jeden místní šarplaninec. Éto vsjo.
Ps: komu šarploš patří?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já sem za exota u nás na vsi...
Kromě mě a slečny s holanďanem a pak starší dáma s retrívrem tu nevenčí snad nikdo...
Přitom mám za zadkem Svatý Ján, kde příroda je naprostou oázou klidu :).
... pak starší dáma s retrívrem tu nevenčí snad nikdo...
a chudák pani! Nikdo ji nevyvenčí... miluju češtinu!
Tak ale ten Sv. Ján tvrdě závidím! Do Hostimi do hospůdky kousek... spousta prostoru ke každodenním couračkám!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ps: komu šarploš patří?
Místnímu sedlákovi - nechci házet jméno, jmenuje se od B. Tomíkovi, jak pesanovi říkají, je tuším devět. Náš mladej ho zbožňuje, vždycky když jdou kolem, nutně musí jít dělat komunikátora a s Tomem komunikovat. Vždycky mám trošku infarktový stavy, jestli Tom, který fakt není socializovaný nějak moc, tak přes to, že pár signálů dává, tak jestli i přes to, ho jednou neprocedí tím plotem. Mlaďas je z něj nadšen, hluboce se mu koří, nad hlavou mává nápisem Si bůůůh! Tomovi se to líbí... ale...říkám si právě, jestli pes, který vysílá konejšivé signály, i přes to nemůže zareagoat nečekaně. Páníček mi moc nepřidává, páč mu nevěří... a já tyhle plemena načtený nemám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Zrzavci
napsal(a):
... pak starší dáma s retrívrem tu nevenčí snad nikdo...
a chudák pani! Nikdo ji nevyvenčí... miluju češtinu!
Tak ale ten Sv. Ján tvrdě závidím! Do Hostimi do hospůdky kousek... spousta prostoru ke každodenním couračkám!
No, paní nikdo nevenčí no...

Zrzavci
napsal(a):
Chudera no, tak prostě na vesnici to tak je, že nikdo ty starší dámy nevenčí... možná tak na hasičskej bál, že je vemou...
Ále mě moje psice vyvenčí každý den, ale zase nejsem dáma .
Jinak nevím, proč "bulíte", že na vsi nikdo nevenčí. Já jsem tomu hodně ráda. Ostatní vesničtí psi pěkně doma za plotem a prostor od nedohlédnu do nedohlédnu je náš. Není to paráda ? Tedy ve všední den, o víkendech se pár turistů se psy vyskytne.
amiš
napsal(a):
...zajímavá vetka...
Jinak držím pěsti s kocourkem! Co já se nahledala toho minulého mého tuláčka! Já jezdila třeba ve dvě h ráno v únoru po silnicích, po okolních vesnicích a hledala a hledala...ale vždy jsem našla - i když někdy už mi při tom mnohdy mnohahodinovém hledání kanuly slzy. Přece jen ten kocour se mnou žil 12let, a to není krátká doba...

napsal(a):
Jinak nevím, proč "bulíte", že na vsi nikdo nevenčí. Já jsem tomu hodně ráda. Ostatní vesničtí psi pěkně doma za plotem a prostor od nedohlédnu do nedohlédnu je náš. Není to paráda ? Tedy ve všední den, o víkendech se pár turistů se psy vyskytne.
Je to paráda. Bydlíme ve velkém sídlišti hned vedle polí, a za ten rok tady jsem v těch polích potkala jen jednoho cyklistu a dva lidi tažené polouškrceným NO. Stačí dojít na konec ulice, přeskočit zídku, a jsem pánem všeho tvorstva.

napsal(a):
Je to paráda. Bydlíme ve velkém sídlišti hned vedle polí, a za ten rok tady jsem v těch polích potkala jen jednoho cyklistu a dva lidi tažené polouškrceným NO. Stačí dojít na konec ulice, přeskočit zídku, a jsem pánem všeho tvorstva.
Ale jinak je mi těch místních psů líto.
napsal(a):
No "bulím" krzevá to hafo psů, kteří neznají nic než dvorek.
Já sama jsem ráda, že nikoho nepotkávám a jsme venku sami, ale... ti chudáci tam, těch je mi líto.
LibušeD

XXX.XXX.205.130
Dobrý den,
jakožto zakladatelka tématu vám všem děkuji za poznatky, názory a rady. Bohužel ale nastal ještě jeden problém podobného rázu, tak moc prosím o přečtení a vaše názory, jsem už opravdu zoufalá.
Situace se má tak, že jsme na konci července celá rodina odjeli na týden na dovolenou a o psa se celý týden staral bratrův kamarád, kterého z minulosti od vidění znal. Ráno ho pustil, vyvenčil, večer nakrmil a zavřel do klece a takto celý týden, naprosto bez problému, pes byl k němu kamarádský, nic se mezi nimi nestalo. No a po týdnu jsme přijeli a pes už když jsme vylezli z auta, tak začal vrčet na mého bratra, který s ním byl vždy velký kamarád, NIKDY se předtím nic takového nestalo, pes ho měl moc rád, hráli si spolu, chodili ven, pes ho poslouchal. Jenže vrčení se od návratu opakuje denně a je to už přesně celý měsíc! Ukázková situace: brácha s tátou přijedou společně z práce, brácha vystoupí první z auta, aby otevřel vrata, pes se skrčí, schová, nepřijde ho přivítat, a když k němu brácha sám přijde, tak se naježí a potichu vrčí a ostražitě kouká. Táta zaparkuje, vystoupí, pes za ním letí ho přivítat, radostně kňučí a mlátí ocasem. Takhle je to každej den, brácha zkusil už všechno možný, někdy na něj jen tak mluví, někdy ho pohladí, někdy nakrmí, donese mu piškoty, které mu dává a u toho ho hladí, cvičí ho a odměňuje párkem atd. atd., a výsledek je vždy stejný - pes vrčí, ostražitě naježeně kouká, je mu to nepříjemné, nejradši by ho sežral. Zkouší se s ním udobřit sám, ale i za mojí nebo tátovy přítomnosti, nepomáhá nic.
Já tomu absolutně nerozumím. Nestalo se opravdu NIC. Před dovolenou bylo vše ok a opravdu mezi nima nenastal žádný konflikt. Brácha prostě pouze odjel na dovolenou! Jenže já nebo táta taky, taky nás týden neviděl, ale k nám se chová jako dřív. Nevidím v tom naprosto žádnou logiku a chce se mi z toho už brečet, protože se na ty neustále napjaté situace mezi nima nemůžu dívat a nikdo už nevíme, co dělat, a hlavně nechápeme, PROČ, dyt je to celé naprosto absurdní, nechápu, co mu v té hlavě přeskočilo za ten týden, nedokázali jsme celá rodina za ten měsíc přijít na příčinu.
Můžete mi, prosím, na to napsat Váš názor? Moc děkuju!!

Něco mu provedl kamarád a bratr mu je podobný.
- brácha zkusil už všechno možný,
hladí, cvičí ho a odměňuje párkem atd.
- pes vrčí, je mu to nepříjemné, nejradši by ho sežral.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Že by byl pes na hlavu ?
Nevěřím.
A jakpak ten bratr toho NO "cvičí" ?
Zábavnou, hravou formou - vlastně už od štěněte,
s ním (kdokoliv z vás) zaběhne 1x týdně na cvičák
a tohle je výsledek ?
Tak to pak jo, kde je asi ta chyba ?
Čtu dobře ?
Ráno ho pustil, vyvenčil, večer nakrmil a
zavřel do klece...
LibušeD

XXX.XXX.205.130
rapotacka11
napsal(a):
- brácha zkusil už všechno možný,
hladí, cvičí ho a odměňuje párkem atd.
- pes vrčí, je mu to nepříjemné, nejradši by ho sežral.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Že by byl pes na hlavu ?
Nevěřím.
A jakpak ten bratr toho NO "cvičí" ?
Zábavnou, hravou formou - vlastně už od štěněte,
s ním (kdokoliv z vás) zaběhne 1x týdně na cvičák
a tohle je výsledek ?
Tak to pak jo, kde je asi ta chyba ?
Čtu dobře ?
Ráno ho pustil, vyvenčil, večer nakrmil a
zavřel do klece...
Ráno ho pustil z klece, šel s ním k lesu na procházku, pak ho nechal puštěného u nás na zahradě, a večer přišel, zavřel ho a nakrmil - je na tom něco špatně?

No něco se stát muselo...ne teda z vašeho pohledu, ale z pohledu psa určitě...
Nevím jestli správně chápu tu starost o psa v době vaší nepřítomnosti...to byl pes jako v kleci a vypouštěn pouze na venčení?
už jste takhle někdy předtím odjeli..nebo to bylo poprvé?
LibušeD

XXX.XXX.205.130
napsal(a):
No něco se stát muselo...ne teda z vašeho pohledu, ale z pohledu psa určitě...
Nevím jestli správně chápu tu starost o psa v době vaší nepřítomnosti...to byl pes jako v kleci a vypouštěn pouze na venčení?
už jste takhle někdy předtím odjeli..nebo to bylo poprvé?
Ne, byl právě puštěný celý den. Kamarád ráno přišel, pustil z klece, šel s ním k lesu na procházku (sice ne každý den), ale zkrátka ho nechal puštěného u nás na zahradě až do večera, a večer přišel, zavřel ho a nakrmil. Bydlí u nás ještě děda, ten si ho chodil pohladit nebo si ho vzal na chvíli i domu, aby nebyl venku sám, akorát krmení a zavírání jsme mu nesvěřili, protože by tam nedošel.

LibušeD
napsal(a):
Ne, byl právě puštěný celý den. Kamarád ráno přišel, pustil z klece, šel s ním k lesu na procházku (sice ne každý den), ale zkrátka ho nechal puštěného u nás na zahradě až do večera, a večer přišel, zavřel ho a nakrmil. Bydlí u nás ještě děda, ten si ho chodil pohladit nebo si ho vzal na chvíli i domu, aby nebyl venku sám, akorát krmení a zavírání jsme mu nesvěřili, protože by tam nedošel.
A k tomu kamarádovi se pes i po vašem návratu chová normálně?
LibušeD

XXX.XXX.205.130
napsal(a):
A k tomu kamarádovi se pes i po vašem návratu chová normálně?
No to já právě nedokážu posoudit, protože u nás ještě od té doby nebyl...on k nám zase tak často nechodil nikdy, spíš s s bráchou setkávají jinde.
Taky mě napadlo, jestli za to nemůže on, ptala jsem se ho, žádný konflikt dle jeho slov nenastal a ani na něj prý nevrčel. Ale asi se ti zdá, jestli to správně chápu, že mezi nima mohl nastat konflikt a pes teď vrčí na bráchu, protože ví, že kamarád je od něj..?

LibušeD
napsal(a):
No to já právě nedokážu posoudit, protože u nás ještě od té doby nebyl...on k nám zase tak často nechodil nikdy, spíš s s bráchou setkávají jinde.
Taky mě napadlo, jestli za to nemůže on, ptala jsem se ho, žádný konflikt dle jeho slov nenastal a ani na něj prý nevrčel. Ale asi se ti zdá, jestli to správně chápu, že mezi nima mohl nastat konflikt a pes teď vrčí na bráchu, protože ví, že kamarád je od něj..?
No člověk psovi do hlavy nevidí, ani si nemyslím, že by si myslel, že je od bratra...spíš, jak už bylo řečeno mu může bratr tipově toho kamaráda připomínat...nebo prostě bratr mohl něco nevědomky udělat a pes si teď připadá v ohrožení, protože to co popisujete mi nepřijde jako agrese aktivní spíš agrese ze strachu...
Nevidím situaci u vás, pokud nefungují na psa "úplatky"...třeba já bych zkusila svého psa, kdyby se takhle choval, sbalit a odjela bych někam na výlet...klíďo na víkend, abych ho vytrhla z jeho prostředí a aby pes nějakým stylem musel se mnou fungovat...bez nějakýho vnucování...prostě jen se psem bejt...
ale těžko říct...zda by to fungovalo...
LibušeD

XXX.XXX.205.130
rapotacka11
napsal(a):
Výsledek.
Já nevim no, ale jednalo se pouze o 6 dne, a navíc pořád nechápu, co je podle tebe na tom špatně, můžeš mi to, prosím, vysvětlit? Pes měl kontakt s člověkem, volnost i dostatek žrádla, celých 6 dní... takže proč podle tebe výsledek?
LibušeD

XXX.XXX.205.130
sisi58
napsal(a):
Kdo tedy vlastně toho psa obstarával a na koho vrčí?
Kamarád bratra byl doma a bratr na dovolené? S vámi?
To je celé nějaké uhozené
Bratr k vám dochází nebo bydlí s vámi?
A musí se se psem kamarádit?
Ať si bratr půjčí háravku, bude po vrčení. Ale POZOR, hlídat, nedávat z ruky!
Bratr tu bydlí, je doma víc, než já, je s ním v denním kontaktu od malička. Vždy to mezi nima fungovalo dobře. No a v době dovolený, kdy jsme odjeli celá rodina, se o psa staral bráchův kamarád. Toho kamaráda pes znal ze dřív, když ho brali s bráchou na procházky nebo chodil občas k nám. V den, kdy jsme mu ho předávali a odjížděli jsme, byl pes rád, že kamaráda vidí, hrál si s ním a vypadal nadšeně a podle kamaráda mezi nima žádný problém nenastal. A pes teď vrčí na bráchu. Jak by se choval k tomu kamarádovi teď, nevím, protože tu ještě od našeho návratu nebyl.
Já asi neporadím, nemám s tím zkušenosti, jen přidám svůj názor.
Jsme velká rodina, cca 15 lidí a za cca 25 let jsme měli několik psů a to:
NO - nalezence, dobrmana, ridgebacka, parson rusela a teď máme ruskou teriérku.
NIKDY se nestalo nic podobného, co popisuje zadavatelka a co sem tam čtu v různých vláknech, nechápu to. Ridgeback a dobrman(1989) byli docela dost tvrdí psi (samozřejmě na cizí lidi), v přítomnosti návštěv jsme je museli zavírat, ale nikdy se nestalo, že by projevili sebemenší náznak agrese na někoho domácího.
Když to přeženu, tak naše malé děti jim mohly skákat po hlavě a jim to nevadilo. V přítomnosti cizích lidí psi naše děti až přehnaně hlídali. Za pamlsek je děcka cvičily a blbly s nimi.
Teď je to samé alfa, beta až omega, autorita a neautorita babiček, dětí a jiných, ale já nevím, mám pocit, že je něco špatně.
Pitvání, zda se na psa náhodou babička špatně nepodívala a proto na ni vrčí, že děcka psu nemají dávat povely, protože si je pes zařadil pod sebe a jiné...
Když čtu příběh zadavatelky, přemýšlím, zda se u psů nemohou projevovat stejné poruchy jako u lidí (že existují psychouši agresivní prostě z podstaty nebo schyzofrenici).
Jinak tomu prostě nerozumím.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, je to jen takové zamyšlení.
napsal(a):
Něco mu provedl kamarád a bratr mu je podobný.
Souhlasím.
Bohužel se mě to kdysi dávno - podobné - stalo též. Manžel vyrazil se psem na výstavu, spolu s tehdy ještě kamarádem (já kvůli dceři nemohla)..
Pes ho do té doby měl rád - toho kamaráda i jeho maminku s kterou jsem byla v častém kontaktu..
No po té bylo vše jinak - vrátili se a pes mě najednou bez důvodu začal vrčet právě na tu jeho maminku a vyloženě se choval nepřátelsky... Nechápala jsem
Brzy pochopila - "kamarád" nás nečekeně a navíc v podnapilém stavu navštívil a pes na něj vystartoval (nic se nikomu nestalo, zarazila jsem ho - pak jsem si říkala - zcela vážně bohužel).
Skrátím to at nepíšu román - vylezlo z něho, že v době nepřítomnosti mého muže na té výstavě ho v chatce skopal- prý pro neposlušnost..hovado jedno, ještě ted se mě otvírá kudla v kapse.
Závěr ? Pes dobře věděl že máma patří k němu a bylo to.. Po nějaké době "jí" zase celkem vzal. Snad jsem to popsala srozumitelně...
Tady si teda myslím, že to bude podobné - kamarád bratra psu nějak ublížil a psisko ho má s bratrem spojený.. Takže náprava bude trvat. Na místě bratra bych se mu nevnucovala, podala jídlo, vzala ven...pomalu.

Ať přijde kamarád na návštěvu. A hned se uvidí.
napsal(a):
Ať přijde kamarád na návštěvu. A hned se uvidí.
Já mu kvůli tomu dneska volala a znovu mi řekl, že se fakt nic nestalo a pes poslouchal na slovo a sám od sebe navrhl, že se o víkendu staví, abych to sama viděla, že jsou v pohodě. Tak předpokládám, že se opravdu nic nestalo, když to ještě takhle sám navrhnul...tak pokud se prokáže, že se fakt nic nestalo a jsou spolu kamarádi, tak opravdu nevím...
sufle
napsal(a):
Já asi neporadím, nemám s tím zkušenosti, jen přidám svůj názor.
Jsme velká rodina, cca 15 lidí a za cca 25 let jsme měli několik psů a to:
NO - nalezence, dobrmana, ridgebacka, parson rusela a teď máme ruskou teriérku.
NIKDY se nestalo nic podobného, co popisuje zadavatelka a co sem tam čtu v různých vláknech, nechápu to. Ridgeback a dobrman(1989) byli docela dost tvrdí psi (samozřejmě na cizí lidi), v přítomnosti návštěv jsme je museli zavírat, ale nikdy se nestalo, že by projevili sebemenší náznak agrese na někoho domácího.
Když to přeženu, tak naše malé děti jim mohly skákat po hlavě a jim to nevadilo. V přítomnosti cizích lidí psi naše děti až přehnaně hlídali. Za pamlsek je děcka cvičily a blbly s nimi.
Teď je to samé alfa, beta až omega, autorita a neautorita babiček, dětí a jiných, ale já nevím, mám pocit, že je něco špatně.
Pitvání, zda se na psa náhodou babička špatně nepodívala a proto na ni vrčí, že děcka psu nemají dávat povely, protože si je pes zařadil pod sebe a jiné...
Když čtu příběh zadavatelky, přemýšlím, zda se u psů nemohou projevovat stejné poruchy jako u lidí (že existují psychouši agresivní prostě z podstaty nebo schyzofrenici).
Jinak tomu prostě nerozumím.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, je to jen takové zamyšlení.
Podle popisu zadavatelky pes vrčí z defenzivy, vykazuje všechny známky strachu - napětí, defenzivní vrčení, straní se ho. Kdyby to byla agrese jako taková, vyletěl by po něm.

"řekl, že se fakt nic nestalo"
Protože "dokopal jsem ti psa" vypadá o tolik lépe.
Sufle - samozřejmě i psi mohou být duševně nemocní, ale předpokládám, že méně často než lidí, ale s tím, že mohou trpět třeba i schizofrenií se vážně uvažuje.
Já osobně považuju za jeden z důvodů ustavičných potíží se psy to, že o psech, stejně jako o školství a zdravotnictví podle svého mínění ví každý všechno, ale realita je jiná,
Nesmysly s tím, že psi s námi tvoří smečku a imrvére usilují o postavení alfa zvířete vedou často k tomu, že jsou stále rušeni, furt jim někdo dokazuje, že jsou mu podřízeni, pokud mají lidé psů více, nedovolí jim, aby si dlouhodobě sami mezi sebou uspořádali vztahy a pletou se do toho, rozhodnou si, kdo je alfa zvíře a i když ostatní psi si to nemyslí, jsou k tomu stále vedeni, jsou znervózňováni, jsou nedostatečně venčeni, někdy nemají stálý přístup k vodě... lidé zkrátka nedovedou sami sebe přizpůsobit psům a jejich životnímu rytmu, aspoň ne všichni, psi jsou unavení a proto mohou i vyjet,
krátké hravé zavrčení štěněte "znalci" řeší jako agresi nebo počínající agresi, taky škrábnutí dítěte psem při hře, psi jsou nedostatečně socializováni jak s lidmi tak se psy, vede k tomu i dnešní stálý pohyb psů na vodítku bez možnosti setkat se s jinými volně, třeba s náhubkem a učit se s jinými svého druhu vycházet.
lidi sami jsou vynervovaní a mnohdy jsou ke psům zlí, vylijou si na nic vztek, kdo jiný by si to nechal líbit, a pak žasnou, že se jich vlastní psi bojí nebo nesnesou, aby se jim příliš přiblížili,
Možná by nebylo špatné, kdyby každí majitel prošel nějakým základním kurzem, aby dal psu to co on potřebuje a neočekával od něj to, co on neumí splnit.
napsal(a):
"řekl, že se fakt nic nestalo"
Protože "dokopal jsem ti psa" vypadá o tolik lépe.
Samozřejmě, že je to jen tvrzení, ale když se sám nabidl, že přijde a ukáže mi, že jsou kamarádi - to by asi nedělal, kdyby neměl čistý svědomí a věděl, že ten pes po nem vyjede nebo bude vrčet, až přijde, ne?