Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Dobrý den. Prosím o radu: Po dlouhém zvážení, jsme si pořídili pejska-fenku Boerboela. Od různých chovatelů a tkzv.znalců jsme byli ujištování, že je to silný ostrý, obranářský, hlídací, razantně zasahující obranář. Máme zkoušky zákl.výcviku a dá se říci, že základy poslušnosti zvládla bez problému-perfekt. Ale co se týče hlídání(občas) blafá a to je vše. Obrana ostrost absolutně nic. Sháněli jsme velmi ostrého obranařského psa a to bohužel není ani náhodou. Je přátelská ke všem, těžký flegmatik. Je to vlastně ležící 65kg oblůdka. Má 2roky a máme za to, že by měla už dávno bránit své teritorium-RD. Jak prosím naučit, potlačit ostrost. Prosím at mi vůbec nepíši snaživci takové kravi-ny, budme rádi že máme social.psa, že chrání svou impozantností, že až se rozuří atd atd. To bychom si nepořizovali psa ale hrocha. Ob soused má kavkaze a projít mu kolem boudy, tak lítaj třísky...Velice děkuji za rady a zkušenosti. Patrik.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Víme jistě že by nezasáhl. Nevíme kdyby byl zahnán do kouta co by udělala, Ale je směšné se bavit takového to psa zahánět do kouta... A že zbytečně neštěká. Co je to zbytečně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
marcelaamax
napsal(a):
Myslím, ze zrovna boerboel je typ psa, ktery zbytečně neštěká, ale v pripade potreby zasáhne. Je ale mozne, ze mate výjimku a opravdu hlidat nebude.
Nevím, jak je na tom přímo boerboel, ale znám hodně molossů (hlavně fen), co by si nechali ukradnout i misku. Tahle plemena nemají skoro žádnou selekci na povahu, takže pokud se několik generací chová na zvířatech, která slouží jen jako doplněk nebo rodinný mazlík s nulovou selekcí, tak se ty vlohy ztrácí
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Omlouvám se 1příspěvku-nezažene nikoho do kouta ani nikam. Začne si hrát S K7MKOLIV. A zkoušeli jsme i že jsem jako napaden a jen kouká. Prosím kde jsou ti ostří burbulové? Přijedu kamkoliv. Mám se psy velké zkušenosti ale né s tímto plemenem. Byli jsme v Brně u jednoho pána a téměř to samé-za 10min jsem pejska hladil a pak si sním hrál...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Patrik L.
napsal(a):
Omlouvám se 1příspěvku-nezažene nikoho do kouta ani nikam. Začne si hrát S K7MKOLIV. A zkoušeli jsme i že jsem jako napaden a jen kouká. Prosím kde jsou ti ostří burbulové? Přijedu kamkoliv. Mám se psy velké zkušenosti ale né s tímto plemenem. Byli jsme v Brně u jednoho pána a téměř to samé-za 10min jsem pejska hladil a pak si sním hrál...
Víte, ono je to takový dvojsečný - v přelidněné ČR je asi i lepší, když jsou ti psi mírnější.2/3 zájemců o velké psy by povahově ostrého molosse nezvládlo, a za ty průsery pak to ani nestojí.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Děkuji asi se chovaj nejspíše u nás pro, okrasu"..škoda. Těm molosům se né nadarmo říká, že jsou to flegmoši-500m od nás je 75kg bulmastif a to je líné hovádko. Snad až se 1x za rok rozzuří, tak vyvrátí i ten betonovej plot. Proto jsme vybráli, svižnějšího" obranáře a je to vše na jedno brdo. Před urbulkou jsme měli 11+let Neapole a to byl fakt jen hroch. Patrik.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Patrik L.
napsal(a):
Děkuji asi se chovaj nejspíše u nás pro, okrasu"..škoda. Těm molosům se né nadarmo říká, že jsou to flegmoši-500m od nás je 75kg bulmastif a to je líné hovádko. Snad až se 1x za rok rozzuří, tak vyvrátí i ten betonovej plot. Proto jsme vybráli, svižnějšího" obranáře a je to vše na jedno brdo. Před urbulkou jsme měli 11+let Neapole a to byl fakt jen hroch. Patrik.
Bohužel většina psích plemen se dnes chová spíš pro okrasu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Boerboela nemám, ale není ještě mladá?Náš pes Tibetská doga, sice štěkal, ale razantně hlídat začal až po 3 roce.
Tak máte mollose, kteří psychicky dospívají až kolem 3.roku, takže to, že teď nehlídá ještě neznamená, že nebude...i když zrovna feny bývají ostřejší, co se týče hlídání domova, dříve, ale stejně je to co pes, to originál.
Jak jsou na tom s hlídání rodiče feny? Dělá se u tohohle plemene nějaká selekce dle povah (jako je např. povahový test u KAO, apod.)?
My kdysi dostali od pána, od které jsme si brali štěně knírače, jež měl na starost psy, kteří hlídali Karlštejn, že pokud chceme hlídače, aby psa nikdo nehladil na naší zahradě krom příbuzných, apod. kde je cílem, aby je toleroval. Venku bez problémů hladit klidně nechat, ale jak přejde branku domů, tak už ne. Praktikovali jsme to u všech psů a měli jsme hlídacího i samojeda... většina se jako štěně s cizími mazlila, jak rostli, tak cca kolem 9.-12.měsíce už od mazlení ze strany cizích lidí přestal být zájem. Nemáme "bestie", co žerou každýho na potkání, ale když jdu s nimi, můžu být v klidu, že by se mi nic nestalo...
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Přesně takovou odpověd nemám chut ani číst. Nám není 21let, že mám pejska na, machrování"., průsery atd. Mám RD s obrovským pozemkem a 2m.zed. Umí perf.zakl.povely+chodím na cvičák+soukr.cvičitel. CHCEME VELKÉHO OSTRÉHO OBRANAŘSKÉHO PSA. NIC VÍC, NIC MÍN. Děkuji.Patrik.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Děkuji, tibetanovi". je možné že ještě není vyzrálá, ale nezdá se nám, že za cca půl roku to bude opravdový pes obranář. No ale ve 2.letech by snad už mohla bránit své teritorium?
Patrik L.
napsal(a):
Přesně takovou odpověd nemám chut ani číst. Nám není 21let, že mám pejska na, machrování"., průsery atd. Mám RD s obrovským pozemkem a 2m.zed. Umí perf.zakl.povely+chodím na cvičák+soukr.cvičitel. CHCEME VELKÉHO OSTRÉHO OBRANAŘSKÉHO PSA. NIC VÍC, NIC MÍN. Děkuji.Patrik.
V tom případě si pořiďte dospělého kazoše nebo SAO, na FB je každou chvíli nějaký nabízen právě proto, že je ostrý.
Já bych ji nechala přirozeně dospět...stejně to teď asi nijak ovlivnit už moc nejde...i když mě tak napadá.. co takhle pořídit k ní ještě nějakého menšího hlídače? Nebránila bych se ani nějakému voříškovi z útulku, co by dost štěkal na cizí. Mohla by to od něj omrknout a mohl by jí dodat seběvědomí. ;).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Patrik L.
napsal(a):
Ale my za to nemůžeme, že Váš pes nesplňuje to, co jste od něj očekávali - to musíte vyreklamovat u chovatele
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Chci vašeho pejska
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
To je vše hezké co píšete, Ale děkuji.

Dobrý hlídač není jen ten, co se žene se řevem k plotu, když někdo projde kolem a který "sežere" každého, kdo se k vám přiblíží...a jak už bylo psáno, třeba až bude potřeba tak zasáhne...vím, že tohle jste nechtěl asi slyšet, že chcete vědět, zda a jestli váš pes bude hlídat jako sousedovo kavkazan...nevím...
Jen pro příklad (vím, že se tomu zasmějete, ale)...měla jsem afgánskýho chrta, k bráně šel zaštěkat, když už se tam dlouho někdo zdržoval nebo zaštěkal na pošťačku, ale v momentě, kdy nám vlezla na dvůr ženská na odečet plynu, tak na ní vystartoval a protože se k němu stihla otočit zády, tak z ní sundal na férovku baťoh, pak už jsem ho odchytla, ale načuřelej byl pěkně...a to afgán rozhodně není hlídací, ostré plemeno...
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Jasan zkoušeli. Na hadr jde dobře i na rukáv se snaží, ale jak k nám někdo dojde cizí je jeho a odnese si ho i s boudou. Vždy učíme když k nám někdo cizí vejde, nebo je u naší zdi řekneme tvrdě pozor. Občas zpozorní, ale po chvilce vítá.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Rozumím, nechceme aby zakousl koho potká. Ale klidně aby zakousl kdo přeleze zed a napadne např. mého star.dědu. Není možné, aby někdo přelízal plot-zed a on ho vítal?

Patrik L.
napsal(a):
Jasan zkoušeli. Na hadr jde dobře i na rukáv se snaží, ale jak k nám někdo dojde cizí je jeho a odnese si ho i s boudou. Vždy učíme když k nám někdo cizí vejde, nebo je u naší zdi řekneme tvrdě pozor. Občas zpozorní, ale po chvilce vítá.
Takovej přiblblej dotaz...a odvede si jí i když vy nebudete doma? Zkoušeli jste to s nějakým třeba figurantem? Jestli by měla třeba větší pocit odpovědnosti za teritorium, když tam nejste vy?
Jinak to co už psal někdo přede mnou...možná ještě dozraje...je to molos...já mám křížence BSP a bernardýna...pejsek byl ustrašenější a "neohrožený" začal být až po tom třetím roce...
asi bych ještě neházela flintu do žita...
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Nechceme dospělýho, šílence". Chceme pejska od štěnátka jako i kamaráda, který bude s námi a zároven nás bude chránit. Pane, Inspektor" vy se ale musíte nudit.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Děkuji. Ano spíše si jí odvede někdo bez naší přítomnosti, než s naší. My jí trošičku takzvaně buecujeme, ale po 3.minutách dán povel volno a běží k cizím.

lavacca
napsal(a):
Já bych ji nechala přirozeně dospět...stejně to teď asi nijak ovlivnit už moc nejde...i když mě tak napadá.. co takhle pořídit k ní ještě nějakého menšího hlídače? Nebránila bych se ani nějakému voříškovi z útulku, co by dost štěkal na cizí. Mohla by to od něj omrknout a mohl by jí dodat seběvědomí. ;).
To je dobrý nápad. Pořídit k ní malého ostrého psa s přirozenou schopností hlídání - on ji to naučí. Malý knírač ideál. I když se to nezdá, kníračům neunikne ani myš, když bude z dobrého chovu, bude vůči cizím lidem nedůvěřivý a rozhodně se nebude mazlit s každým.
Jejich nevýhoda je v tom, že jsou velice snadno zlikvidovatelní, ale neúplatní a pozorní hlídači to jsou ( tedy aspoň byli ) a fena by to brzy okoukala.
Patrik L.
napsal(a):
Nechceme dospělýho, šílence". Chceme pejska od štěnátka jako i kamaráda, který bude s námi a zároven nás bude chránit. Pane, Inspektor" vy se ale musíte nudit.
To chápu, jen u toho dospělého byste věděli, že je to hlásič. ;) Třeba takový špic - super parťák, ale návštěvu ohlásí a mohlo by to být právě to, co by potřebovala fena - podpru druhého psa. ;)
U nás třeba byla na to hlášení skvělá jorkšírka, ale byla sranda, jak malá začala štěkat, rozběhla se k plotu a když se ohlédla, že nikdo z velkých psů s ní neběží, zůstala stát a štěkala na místě. Jak běželi, letěla s nimi a dělala na každýho za plotem "velkýho trhače".
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Ježišku jakej alarm místo psa. Já se neptám na alarmy. A Vy jste právník? Mám asi na zdech 8.cedulí: pozor pes vstup pouze na vlastní nebezpečí. pkud kdokoli tuto zed a drát přeleze a bude pokosán, neponesu jako majitel psa ŽÁDNOU zodpovědnost. Nato jste došel kde?!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
To ani ne, ale rozčilujete se, že chcete ostrého psa na hlídání, ale Váš pes nehlídá, a jiného co už je prověřený nechcete - tady je každá rada drahá
Patrik L.
napsal(a):
Děkuji. Ano spíše si jí odvede někdo bez naší přítomnosti, než s naší. My jí trošičku takzvaně buecujeme, ale po 3.minutách dán povel volno a běží k cizím.
No a vy ji vždy i s cizími necháváte na volno? Nebo ji zavíráte např. do kotce?
Ono je totiž taky trochu blbost ji vůči cizím burcovat a na druhou stranu, když vám přijde návštěva, tak asi nechcete, aby je sežrala na místě, ne?

Patrik L.
napsal(a):
No nevím, jestli se něco takového dá naučit...abych pravdu řekla vždycky jsem měla psy, co začali dříve nebo později hlídat sami...neumím si představit, že se dá předělat lidumil-dospělý, vyzrálý pes (pokud teda nebude mít špatnou zkušenost)...ale nejsem odborník..
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
No dokonce jsme k němu ted na léto dali od dcery jorkšírka a ten štěká jako šílenec. Jenže co se stalo. burbulka před tím občas štěkla a ted nám připadá, že to nechala na jorkšírkovi. Snad se to zlepší časem a možná to pochytí. On štěká kouše jako drak a nejde k cizím ani áhodou. Tak si někdy představujem, jak by to bylo opačně-to by byl bombasticjej obranář...
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Vždy jí máme na volno doma zahradě. Pokud příjde návštěva tak chceme aby byla zlá. Pak dáme povel a přestane být zlíá-ne. Tak jako normální psi např.ve věznici (bratranec je bachař) Jeho rotwíka si můžu pohladit, ale pokud dá povel pozor lump, tak ne.
Já bych dala vaší fence ještě rok čas, měla jsem hovawartku, která byla pořízena a vedena jako rodinný pes, neměla žádný specializovaný výcvik, nikdy nekousala na rukáv apod. a ještě ve dvou letech nadšeně nosila návštěvám míček. O rok později už ale bylo všechno jinak, přes plot by jí nepřelezl nikdo a i našeho známého, kterého znala od malička a brala ho skoro jako člena rodiny zadržela na dvoře v naší nepřítomnosti takovým způsobem, že se chudák zmohl jen na to vytáhnout pomalu z kapsy mobil a přivolat si nás na pomoc .Zajímavé bylo, že v momentě, kdy jsme se objevili a uvítali ho, okamžitě "splaskla" a dále se k němu chovala přátelsky, jakoby se nic nestalo.
Molosse jsme nikdy neměli, ale myslím si, že takhle velké plemeno dospívá později a teritoriální pudy se ještě mohou projevit. Známí mají Moskevského strážního psa, jde mu na druhý rok a teprve teď začíná poblafávat a firemní zákazníky již nevítá s takovou radostí.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Každá rada drahá, také ale jak pro koho. Já se nerozčiluji. Já se ptám a prosím o radu POUZE na jakou se ptám..díky.
Patrik L.
napsal(a):
No dokonce jsme k němu ted na léto dali od dcery jorkšírka a ten štěká jako šílenec. Jenže co se stalo. burbulka před tím občas štěkla a ted nám připadá, že to nechala na jorkšírkovi. Snad se to zlepší časem a možná to pochytí. On štěká kouše jako drak a nejde k cizím ani áhodou. Tak si někdy představujem, jak by to bylo opačně-to by byl bombasticjej obranář...
To by nebyl obranář, protože řve strachy.
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Mambea-děkuji za Váš příspěvek radu. Počkáme, snad se to zlepší. Jen tak psa se nezbavíme a pokud to nepůjde, tak se stím smíříme. Máme ho moooc rádi ikdyž je to snad zatím velký trdlo. Dokonce nás potěšilo, že se nedala a postavila se stafordce. Spíše zdrhala před volně pobíhajícími pejsky u našeho pozemku a to i před prcky..
Patrik L.

XXX.XXX.185.208
Já vím že jorkšírek řve spíše strachy. to jen tak..

Patrik L.
napsal(a):
Vždy jí máme na volno doma zahradě. Pokud příjde návštěva tak chceme aby byla zlá. Pak dáme povel a přestane být zlíá-ne. Tak jako normální psi např.ve věznici (bratranec je bachař) Jeho rotwíka si můžu pohladit, ale pokud dá povel pozor lump, tak ne.
No vidíte já mám opačný případ, křížence dvou nejhodnějších ras na světě...štěňata socializovaná, když byli malí, tak se u nás dveře netrhli, všichni se s nimi chodili s těmi roztomiloučkými kuličkami mazlit a dnes je musím zavírat, protože jakmile návštěvu spustím z očí, tak automaticky přebere hlídací úlohu fena a nikdo se nesmí ani hnout...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, jak je na tom přímo boerboel, ale znám hodně molossů (hlavně fen), co by si nechali ukradnout i misku. Tahle plemena nemají skoro žádnou selekci na povahu, takže pokud se několik generací chová na zvířatech, která slouží jen jako doplněk nebo rodinný mazlík s nulovou selekcí, tak se ty vlohy ztrácí
Ja znam osobne pouze 3 beorbeoly, mozna je to náhoda, ale vsichni tři hlídají skvěle.
Patrik L.
napsal(a):
Prosím kde jsou ti ostří burbulové?
V JAR.
Dobrý den, pane Patriku, nejprve pár upřesňujících dotazů.1) Během toho dlouhého zvažování před pořízením štěněte, vyzkoušel jste si hlídací schopnosti matky a otce Vaší feny? Jak byste popsal jejich reakce na Vaši přítomnost za přítomnosti majitele? Zkusil jste se nejprve přiblížit k pozemku, který střeží, i bez přítomnosti majitele? Byl jste spokojen s jejich ostrostí a razantností - a dalšími ve Vašem dotazu zmíněnými vlastnostmi, které nyní požadujete po své feně? (Dědí se nejenom vzhled, ale i charakter, určitě s tímto máte zkušenosti a pak tedy nebudete hned naštvaný, když napíšu, že věřím, že víte, co jste kupoval) 2) Ptáte se cituji "jak prosím naučit, potlačit ostrost" - Tak chcete naučit psa být ostrým nebo ho odnaučit být ostrým? To jsou 2 rozdílné věci. Buď chcete mít psa, který bude z podstaty nedůvěřivý k cizím a bude reagovat ostře na jejich pokusy vstoupit na střežený pozemek. Nebo chcete psa trochu zmírnit, protože jeho ostrost je pro Vás nevyhovující. Ale obojí u molosa nepůjde - není to robot jako NO nebo BO (chovatelé a milovníci těchto plemen prominou), abyste ji nejprve rozpálil přítomností cizího, že bude vidět rudě a poteče jí pěna od modry a pak ji jedním povelem zklidnil a udělal z ní "hrocha". Chováme středoasijské pastevecké psy, zkusím Vám poradit z mého úhlu pohledu. Feně jsou 2 roky, již jste ji pěkně socializoval, teď je načase ji naučit, že cizí nemají na Vašem pozemku co dělat, vyjma několika jedinců z rodiny, kteří tam patří. Začněte tím, že ji pokaždé, když někdo přijde, než dotyčný vstoupí na pozemek, odvedete stranou, odložíte do kotce, kde zůstane, dokud ta návštěva nebude zase pryč na plotem. Žádné mazlení od cizích, omezte tento kontakt na minimum - přijde mi zbytečné a kontraproduktivní psa hecovat, aby dělal bububu a po chvilce ho pustit k cizímu, aby ho šel uslintat. To se možná dělá se služebními plemeny, kteří koušou na rukáv, protože rukáv je pro ně pak odměna, když ho figurant odepne a nechá mu ho aportovat páníčkovi - je to pro ně prostě hra, ale u nedůvěřivého hlídače to tak nefunguje - ten hlídá, protože to má v žilách a myslí to smrtelně vážně. U středoasiatů stačí upravit zvyklosti na pár týdnů a chování psa se viditelně změní. Třeba některé moje další rady zaberou i ve Vašem případě. To ale spíše formou soukromé zprávy, protože se tady nebudu dohadovat s ostatními diskutujícími, kterým moje rady nemusí vonět. Markéta.
Patrik L.

XXX.XXX.165.230
Velmi vážená paní Markéto. Velice děkuji za radu. Jo, budu tedka zkoušet i ty očasné návštěvy-odvést do kotce a po odchodu pustit. Matka i otec jsou dobří hlídači, ale 3 štěnátka jsou včetně naší zatím nehlídači. Jinak se omlouvám všem za hrubou chybu potlačit ostrost-samozřejmně naučit fenku ostrosti-Vy jste to pochopila. Děkuji. Patrik.
Patrik L.

XXX.XXX.165.230
No jo, v Jar asi ano, to je jako naší fotbalisté a Brazilci Viděl jsem je i na Ukrajině, to byli 80kg moví zabijáci.
Patrik L.
napsal(a):
Patriku, já vás plně chápu. Ze stejného důvodu a za stejným účelem jsem si pořídil KAO.
Byl jsem zklamaný, taky jsem měl dost zkušeností se služebáky. V osmi měsících jsem usoudil, že je čas. Bohužel nic, čekal jsem do roka, nic. Prostě tupoň. Naštěstí jsem si nechal říci od známého co měl zkušenosti s pastevci a řekl mi "nech ho bejt". V roce a půl nic, už jsem to nevydržel a nechal ho přes plot napadnout člověkem, co původně přišel v dobrém a když přišel pes k plotu, tak na něho s klackem vlítnul a klackem párkrát praštil do plotu. Pes o metr odlítl od plotu (jak se lekl), připlácl se na zem. Ale drak se probudil, oči mu zezelenaly a se vzteklým štěkotem se držel tak půl metru od plotu. Figurant odešel. Za týden opět, ale situace již jiná. Vzteklý štěkot u pletiva již při příchodu a po nápřahu a úderu do plotu, pes na zadních a rve pletivo. Figurant odcházíl a pes si sedá a kouká. Je prostě až moc vyrovnaný, venku (většinou na vodítku ) bez zájmu míjí běžce, cyklisty (jenom kočky jsou problém). Nyní jsou mu tři roky, čekal jsem asi víc, ale úplný průser to taky není. S těmito plemeny nemá smyslu chodit na cvičák a už vůbec ne k instruktorovi co zná jen služebáky. Figuranti většinou špatně, pod vlivem IPO a spol. budují lovecký pud. Kousání a dráždění na hadr, peška či rukáv špatně ! Dráždit přes plot na holou ruku a civilní oděv. Žádné dráždění se zvedáním rukou a-la kruhovka na cvičáku, osobní výpady na plot. Až se tato (nenávist) upevní, možná přejít na kontakt přes košík a pak někdy možná na ringo. Střídat figuranty chlapy, ženy, oblečení...
Ať kouše kam chce, nohy, zadek, záda jsou ideální. Žádné dlouhé zákusy, překusovat je ideální a efektivní (hrdinů jsou plné hřbitovy). Fena bývá většinou měkčí než pes, ale vaše je ještě relativně mladá. Oni jsou většinou opravdu pozdní. Má někdo přijít?, tak zavřít a při odchodu pustit (bez povelu) a návštěva pokud bude svolná ještě kope zvenku do plotu. Figurata jen doma a zvenku, krátce zato častěji. Již bych si nevybral štěně, které k vám přijde a hraje si. V budoucnu lépe hlídá ten co se trochu bojí a je odmala nedůvěřivý. Velkou roli taky hraje majitel psovod. Příliš asertivní majitel ovlivňuje i chovní psa, s někým slabším (manželkou) je to pak často jiný pes. V současné době začíná být všechno příliš "jako" a taky nesnáším "buďte rád, že..." Prostě změňte přístup, nespěchejte a cvičák už ne.

Šmarjá, to jenom já musím mít takové rodilé "hajzlíky", že je nemusím nic učit ?!

V budoucnu lépe hlídá ten co se trochu bojí a je odmala nedůvěřivý.
S tím teda nemohu souhlasit...mám fenu a psa...pes býval bázlivější štěndo, když dorostl po třetím roce, tak se z něj stal dle mého v rámci možností docela sebevědomý pes, ale ty pozůstatky tam zůstaly...opravdu bude to čemu vy říkáte "že lépe hlídá"...ale tady musím oponovat, já bych řekla, že díky své povaze jen špatně vyhodnocuje situace a proto vypadá razantněji...zatímco fena, která se od mala nebojí nikoho a ničeho je na tom podstatně lépe...příklad...jdu se psy a kolem nás projíždí bruslař (což není problém, to ignorujeme), ale bruslař škobrtne a za mými zády začne vyrovnávat rovnováhu, dupe a máchá rukama...fena se po něm podívá a s výrazem "to je nemehlo" pokračuje v cestě, pes v tu ránu stojí mezi mnou a tím chlapem visí na vodítku a řve...to samé na zahradě...pokud mám návštěvu na očích "hlídám si jí já", pesani si lehnou opodál a zdánlivě si nás nevšímají...když mě návštěva poplácá po zádech, fena je v klidu a pes okamžitě startuje, s tím že se staví mezi mě a domělého útočníka...pokud by mi hrozilo skutečné nebezpečí, což by fena určitě poznala, tak by okamžitě zasáhla...ale pokud návštěvu nechám na zahradě samotnou, tak přebírá okamžitě iniciativu fena a nikdo se nesmí hnout z místa a věřte, že to nedělá žádným řvaním s pěnou u huby...stačí postoj, pohled, krátké zavrčení...
Přes to všechno je pro mě "lepší hlídač a obranář" nebojácná fena...ona se nepotřebuje předvádět a nenávidět celý svět za plotem...ale vím, že pokud by k něčemu došlo, tak vystartuje bez varování a nebude si brát servítky...
A věřte tomu, že i když nemám KAO nebo podobný typ psa, tak na prvním místě toho co od psa chci je ten pocit absolutního bezpečí...a rozhodně to není o tom že mi pes bude rvát plot, když k němu někdo přijde...
rate
napsal(a):
Patriku, já vás plně chápu. Ze stejného důvodu a za stejným účelem jsem si pořídil KAO.
Byl jsem zklamaný, taky jsem měl dost zkušeností se služebáky. V osmi měsících jsem usoudil, že je čas. Bohužel nic, čekal jsem do roka, nic. Prostě tupoň. Naštěstí jsem si nechal říci od známého co měl zkušenosti s pastevci a řekl mi "nech ho bejt". V roce a půl nic, už jsem to nevydržel a nechal ho přes plot napadnout člověkem, co původně přišel v dobrém a když přišel pes k plotu, tak na něho s klackem vlítnul a klackem párkrát praštil do plotu. Pes o metr odlítl od plotu (jak se lekl), připlácl se na zem. Ale drak se probudil, oči mu zezelenaly a se vzteklým štěkotem se držel tak půl metru od plotu. Figurant odešel. Za týden opět, ale situace již jiná. Vzteklý štěkot u pletiva již při příchodu a po nápřahu a úderu do plotu, pes na zadních a rve pletivo. Figurant odcházíl a pes si sedá a kouká. Je prostě až moc vyrovnaný, venku (většinou na vodítku ) bez zájmu míjí běžce, cyklisty (jenom kočky jsou problém). Nyní jsou mu tři roky, čekal jsem asi víc, ale úplný průser to taky není. S těmito plemeny nemá smyslu chodit na cvičák a už vůbec ne k instruktorovi co zná jen služebáky. Figuranti většinou špatně, pod vlivem IPO a spol. budují lovecký pud. Kousání a dráždění na hadr, peška či rukáv špatně ! Dráždit přes plot na holou ruku a civilní oděv. Žádné dráždění se zvedáním rukou a-la kruhovka na cvičáku, osobní výpady na plot. Až se tato (nenávist) upevní, možná přejít na kontakt přes košík a pak někdy možná na ringo. Střídat figuranty chlapy, ženy, oblečení...
Ať kouše kam chce, nohy, zadek, záda jsou ideální. Žádné dlouhé zákusy, překusovat je ideální a efektivní (hrdinů jsou plné hřbitovy). Fena bývá většinou měkčí než pes, ale vaše je ještě relativně mladá. Oni jsou většinou opravdu pozdní. Má někdo přijít?, tak zavřít a při odchodu pustit (bez povelu) a návštěva pokud bude svolná ještě kope zvenku do plotu. Figurata jen doma a zvenku, krátce zato častěji. Již bych si nevybral štěně, které k vám přijde a hraje si. V budoucnu lépe hlídá ten co se trochu bojí a je odmala nedůvěřivý. Velkou roli taky hraje majitel psovod. Příliš asertivní majitel ovlivňuje i chovní psa, s někým slabším (manželkou) je to pak často jiný pes. V současné době začíná být všechno příliš "jako" a taky nesnáším "buďte rád, že..." Prostě změňte přístup, nespěchejte a cvičák už ne.
Aneb jak zkazit psa snadno a rychle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Lov figuranta nemá nic společného s hlídáním - lov figuranta je hra...Tedy je úplně zcestné spojovat hlídání teritoria s lovem figuranta. Pokud figurant není v obleku, pes neví, co s ním má dělat, když neví kam má kousnout (obrany - sportovka)...
Máte fenu mollosa - ony feny bývají jemnější, nicméně, máte stále ještě štěně - dospívají kolem 3.ho roku života a proměna je to skoro ze dne na den.
Pokud jste chtěli hlídače, pak jsme měli volit pastevce - tedy Kao, Sao, Jos, Anatola, apod.

Patrik L.
napsal(a):
Velmi vážená paní Markéto. Velice děkuji za radu. Jo, budu tedka zkoušet i ty očasné návštěvy-odvést do kotce a po odchodu pustit. Matka i otec jsou dobří hlídači, ale 3 štěnátka jsou včetně naší zatím nehlídači. Jinak se omlouvám všem za hrubou chybu potlačit ostrost-samozřejmně naučit fenku ostrosti-Vy jste to pochopila. Děkuji. Patrik.
Ja mám strážne plemeno - ročnú fenku, ktorá tiež pár krát štekne a to je všetko. Pred kúpou som čítal, že je to neúplatný strážca, veľa šteká pri obrane teritória. Zatiaľ sa mazlí aj s cudzími ľudmi. Snažil som sa ju dostatočne socializovať. Jej sestra tiež ešte nestráži a sestra z predošlého vrhu začala strážiť až v 2 rokoch, po 3.háraní. Ináč obidvaja rodičia strážia dobre, ale toto plemeno dospieva až v 3 rokoch. :) Otec mojej fenky je ostrejší, ale nechodia s ním veľa medzi ľudí, väčšinou iba na výstavy a keď príde návšteva, tak ho zatvárajú do koterca. Jej matka začala strážiť už v 6.mesiacoch. Moja fenka nestráži zatiaľ razantnejšie, ale dokáže rozoznať situácie. Pred pár dňami vyštekala ožralu, ktorý ležal na zemi a chlapíka, ktorý stál nehybne na ceste. Učili sme ju aj obranu a už sme sa dostali aj do takej situácie, keď ma bránila. Dával by som pozor, aby ju nekrmili cudzí, aj keď mne sa asi 3 krát stalo, že fenke dali žrádlo tak rýchlo, že som nestihol na to ani reagovať. Nemám rád, keď mi niekto krmi psa cez plot alebo na prechádzke. Ináč bývame v slepej uličke a máme veľké ploty, ľudia tam veľa nechodia a pes nepríde s nimi do kontaktu. Nehladili ju náhodou ľudia cez plot ako šteňa? A skúšali ste sa dohodnúť s nejakým figurantom, ktorý by prišiel k vám domov? Pýtali ste sa chovateľa kedy začali jej rodičia strážiť? Ak jej rodičia strážia dobre, tak by som sa neobával. Dajte jej ešte čas, potrebuje dospieť. Molosy dospievajú okolo 3.rokov.
rate
napsal(a):
To se opravdu hlídání učí takto? Slyším to poprvé. Myslela jsem, že pes to v sobě buď má nebo nemá.
Jinak teda vůbec bych nesrovnávala obrany ve sportovní kynologii s hlídáním, to nemá vůbec nic společného.
Já teda ač jsem hlídače ani nijak nechtěla, tak ho mám, vzhledem k plemenům se kterými je křížený jsem s tím ani nepočítala. Psovi je 11 měsíců a asi před měsícem jsem se přesvědčila, že na dvůr nikoho nepustí, respektive na dvůr jo, ale ven už ne. Byla jsem na zahradě, pes na dvoře, přišla sestřenice (kterou pes sice už viděl, ale jen párkrát a chvíli). Vešla dovnitř, pes bez jakéhokoli štěkání k ní přiběhl, vyskočil na ní, naježil se, držel ji a cenil zuby. V tu chvíli už jsem přišla já, sestřenice byla vyklepaná. Psovi jsem jen řekla ať jde dolů. Pak si sestřenku očuchal a už se nechal i hladit. Ale vzhledem k tomu, že v noci spí pes semnou v posteli tak mi to hlídání k ničemu není

marcelaamax
napsal(a):
To se opravdu hlídání učí takto? Slyším to poprvé. Myslela jsem, že pes to v sobě buď má nebo nemá.
Jinak teda vůbec bych nesrovnávala obrany ve sportovní kynologii s hlídáním, to nemá vůbec nic společného.
Já teda ač jsem hlídače ani nijak nechtěla, tak ho mám, vzhledem k plemenům se kterými je křížený jsem s tím ani nepočítala. Psovi je 11 měsíců a asi před měsícem jsem se přesvědčila, že na dvůr nikoho nepustí, respektive na dvůr jo, ale ven už ne. Byla jsem na zahradě, pes na dvoře, přišla sestřenice (kterou pes sice už viděl, ale jen párkrát a chvíli). Vešla dovnitř, pes bez jakéhokoli štěkání k ní přiběhl, vyskočil na ní, naježil se, držel ji a cenil zuby. V tu chvíli už jsem přišla já, sestřenice byla vyklepaná. Psovi jsem jen řekla ať jde dolů. Pak si sestřenku očuchal a už se nechal i hladit. Ale vzhledem k tomu, že v noci spí pes semnou v posteli tak mi to hlídání k ničemu není
Jo to řekněte lidem, co se v noci vzbudili a po pokoji jim chodil zloděj...co by za obranáře v posteli dali ...já mám v noci pesany zavřený v baráku...pesan spí nalepenej u vchodových dveří, fena v noci pendluje a několikrát obejde dům a všechny zkontroluje...
v létě teda se mnou celou noc v posteli nespí, je jí horko, ale v zimě, když mám v ložnici cca 15-18 stupňů, tak se mnou spí taky celou noc...

Jen taková technická...nevím tedy jestli to má na "obranářství" vliv, ale přijde mi, čím víc jsou moji psi "rozmazlováni", milováni, bráni jako plnohodnotní členi rodiny...čím víc důvěry a lásky k sobě máme, tak o to víc si to "dobré bydlo střeží"...zatím jsem to takhle měla u všech psů...
A už jsem viděla i retrívra, co miloval všechny lidi na světě a jak bránil svojí paničku, když jí chtěli obrat mladí občané jednoho nejmenovaného etnika...z hodňoučkého zvířete se změnil na zuřící běs...
napsal(a):
Jen taková technická...nevím tedy jestli to má na "obranářství" vliv, ale přijde mi, čím víc jsou moji psi "rozmazlováni", milováni, bráni jako plnohodnotní členi rodiny...čím víc důvěry a lásky k sobě máme, tak o to víc si to "dobré bydlo střeží"...zatím jsem to takhle měla u všech psů...
A už jsem viděla i retrívra, co miloval všechny lidi na světě a jak bránil svojí paničku, když jí chtěli obrat mladí občané jednoho nejmenovaného etnika...z hodňoučkého zvířete se změnil na zuřící běs...
Možná na tom něco bude. Jinak také jsem měla retrívra, který hlídal a celkově byl na lidi ostrý i venku, neměl rád hlazení od cizích, několikrát se stalo, že nám někdo vlezl na dvůr a on ho kousnul. Byl to ale retrívr bez PP a povahu retrívra prostě neměl.
rate
napsal(a):
Nemyslím si, že tohle byl způsob, jak ho naučit hlídat...spíš jste podpořil hlídání ze strachu, ale sebevědomí psa šlo nejspíš ještě níž než bylo...
Co se týče štěňat, co se bojí - první KAO po přinesení domů se hnedka v zádveří strachy počůrala. Celý život byla hrozný rapl /až moc/, řvala na lidi za plotem tak, že nebylo slyšet slova. K rodině včetně dětí, od kterých se nechala ňuchat i třeba zavřít do kotce, byla fantastická až na to, že krom úzké rodiny nikoho jiného nesnesla. Hlídat začala dost brzo, ale faktem je, že měla vzor v černém knírači /i když ten už budil hrůzu jen zjevem a vždy párkrát štěkl a zůstal stát a pozoroval, co bude/. Ale třeba na výstavě KAO, chtěla už v 8 měsících roztrhat každého, kdo se přiblížil k věcím páníčka...o tom, že ji nezastrašil ani dvojnásob velký KAO, co šel okolo a zařval na ní, ani nemluvě...měla sto chutí mu natrhnout prd.l... odešla brzy, byla bohužel trochu chatrného zdraví už cca od 1,5 roku /alergie na traviny, apod./...byla taková hubená, cca 40 kg vážící, ale děsu uměla udělat až až...
Pak jsme si vzali druhou KAO - sebevědomá holka, se změnou prostředí neměla nejmenší problém. Vzor v hlídání domova měla v té předešlé KAO asi půl roku, poté byla ještě rok s kníračem než nás opustil... ale sama začala štěkat na lidi za plotem kolem toho 7.-8.měsíce... měla ve zvyknu doběhnout k plotu, zaštěkat a zůstat stát a koukat, co bude... tak to dělala až do svých téměř 14 let, kdy nás letos v půli června opustila. Rodinu, která k nám jezdí jednou za 2-3 měsíce a sestřenky třeba i 1x za rok, tolerovala odmala bez potíží. Cizí domů nepustila a vždy jsem se musela usmívat, když někdo říkal "ona je hodná, že jo? Že tak vrtí ocasem?"...jo, to jste asi pane neviděl videa s KAO, kteří nejvíc vrtí ocasem právě před útokem... Byla úžasná a kéž bychom měli ještě někdy feňuli jako je ona. ...no, vlastně takovou menší kopii si vychovala v briardce, ta má ten styl hlídání totožný...
PS: Jak jsem psala výše, u nás na návštěvy krom úzké rodiny, vždy psy zavíráme do kotce a pouštíme je až je návštěva pryč...a je sranda pozorovat psy, jak když přijde návštěva od vrat pěšky, jak jedou po jejich stopách až k plotu, aby si byli jisti, že jsou všichni už pryč a nic nehrozí.
PSS: Jinak u první KAO si myslím, že opravdu tvrdého zásahu by bývala byla schopná kolem toho cca roku a půl. Druhá KAO cca ty dva roky. Že do té doby obě zastrašovaly štěkáním to ano, ale štěkání vs. tvrdý zásah je kapku něco jiného..a toho je dle mého pes schopný až tak kolem toho 1,5-2 let, mluvíme-li o pastevci...no, ono i služební psi by tvrdě zasáhli až takhle později.. /teď nemluvím o sportovní obraně, kde je to o kořistnickému pudu/.

"Co se týče štěňat, co se bojí - první KAO po přinesení domů se hnedka v zádveří strachy počůrala. Celý život byla hrozný rapl /až moc/, řvala na lidi za plotem tak, že nebylo slyšet slova. K rodině včetně dětí, od kterých se nechala ňuchat i třeba zavřít do kotce, byla fantastická až na to, že krom úzké rodiny nikoho jiného nesnesla. Hlídat začala dost brzo, ... Ale třeba na výstavě KAO, chtěla už v 8 měsících roztrhat každého, kdo se přiblížil k věcím páníčka...o tom, že ji nezastrašil ani dvojnásob velký KAO, co šel okolo a zařval na ní, ani nemluvě...měla sto chutí mu natrhnout prd.l... "
však tohle je ten projev nejistého, labilního psa, a ne sebevědomého hlídače...

rate
napsal(a):
Na můj názor nedejte, a l e nenaučíte takhle psa nenávidět všechno, co je za plotem ? To snad není účelem !
A pod čarou : Radost bydlet u vás v sousedství, nebo jen jít okolo !
A ještě otázka : Kde to žijete ? O co se tak bojíte ?
napsal(a):
"Co se týče štěňat, co se bojí - první KAO po přinesení domů se hnedka v zádveří strachy počůrala. Celý život byla hrozný rapl /až moc/, řvala na lidi za plotem tak, že nebylo slyšet slova. K rodině včetně dětí, od kterých se nechala ňuchat i třeba zavřít do kotce, byla fantastická až na to, že krom úzké rodiny nikoho jiného nesnesla. Hlídat začala dost brzo, ... Ale třeba na výstavě KAO, chtěla už v 8 měsících roztrhat každého, kdo se přiblížil k věcím páníčka...o tom, že ji nezastrašil ani dvojnásob velký KAO, co šel okolo a zařval na ní, ani nemluvě...měla sto chutí mu natrhnout prd.l... "
však tohle je ten projev nejistého, labilního psa, a ne sebevědomého hlídače...
Právě to myslím. Tj. že ustrašené štěně je pak ustrašený pes navždy...a s takovým je to žití rozhodně o dost horší než se psem vyrovnaným, co nemá potřebu na vše řvát jak blázen... viz to doporučení nahoře - "V budoucnu lépe hlídá ten co se trochu bojí a je odmala nedůvěřivý!" - jenže zas bacha na větší bojácnost no...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lov figuranta nemá nic společného s hlídáním - lov figuranta je hra...Tedy je úplně zcestné spojovat hlídání teritoria s lovem figuranta. Pokud figurant není v obleku, pes neví, co s ním má dělat, když neví kam má kousnout (obrany - sportovka)...
Máte fenu mollosa - ony feny bývají jemnější, nicméně, máte stále ještě štěně - dospívají kolem 3.ho roku života a proměna je to skoro ze dne na den.
Pokud jste chtěli hlídače, pak jsme měli volit pastevce - tedy Kao, Sao, Jos, Anatola, apod.
Wulfino, souhlasim s vami, ze zadavatel si nezvolil plemeno nejlepe, mel hledat bud mezi plemeny, co tu maji sirsi chovatelskou zakladnu: bud mezipasteveckymi plemeny po proverenych rodicich, nebo temi, ktera se uplatnuji ve strazni sluzbe v evropskych podminkach - NO a nekteri jini ovcaci, RTW, hovawart nebo si jistymi specifiky i treba takovy vlci spic, ktery byl stovky let selektovan prave na hlidani statku.
Staci se podivat, jaka plemena se upltnuji jako strazni u vojaku: NO, BOM, jejich krizenci a pak specificky v nekterych zemich i treba HO, RTW, HW, bauceron a v jeste specifictejsich podminkach pak pastevci a jejich derivaty typu moskevsky strazni.
Armada je v tomto dobrym voditkem, je pragmaticka, malo podleha mode, nehledi na exterier z pohledu libi/nelibu, resi co nejvyssi pravdepodobnost dobreho vykonu za co mozna nejmensiho usili a "odpadu".
Kdyby bursky buldok (muzu pridat treba bullmastif, pressa canario, cane corso, brazilska fila apod. plemena slechtena dnes uz na exterier, nekdy zachranena z nekolika priblizne stejne vypadajicich jedincu bez ohledu na povahu a tak dale) byli vhodni, budou je ozbrojene slozky pouzivat. Neuzivaji a vedi proc. Clovek muze mit stesti na jedince a nebo taky ne, nekdy muze jen brecet nad oblibenym videem na YT "dva boerboelove v JAR chytli zlodeje".
Ostatne jak to vlastne ma bursky buldok s celorocnim pobytem venku?
Dal muzu treba resit, ze pokud nekdo chce psa, co tvrde ranive zakroci proti komukoli neznamemu na jeho pozemku, je trouba. Nejde tak o oblibenou polopravdu "nase zakony nahravaji grazlum", ale o to, ze je spousta pripadu, kdy cizi clovek ma pravo bez vaseho vedomi vstoupit na vas pozemek: zamestnanec plynaren hledajici unik na potrubi, myslivecka straz dohledavajici ranene zvire, policista pronasledujici podezreleho co mu chce nadebehnout a X dalsich.
Kde ale nemate pravdu je to, kdyz mluvite o vyciku obran. Kazdy pes s vyjimkou politivanihodnych a nastesti vymirajicich pripadu cvicaku a cvicitelu, kde jsou 100 let za opicemi, zacina tak, ze se v nem buduje laska k zakusu, koristnictvi a lov peska, rukavu, cloveka v obleku, cloveka s manzetami a paraelne se pracuje na odolnosti psa proti vecem, ktere ho maji od koristi odradit (naprahy, udery, strelba, rev, veleni se po zemi, unikove manevry) a to tak, aby mel pes co nejvetsi sanci uspet a pres koristnicky pud a poteseni ze zakusu dokazal prekonat odrazovaci prvky. Tak se dnes uici v ozbrojenych slozkach pro opravdovou praxi, ne jinak.
lavacca
napsal(a):
To chápu, jen u toho dospělého byste věděli, že je to hlásič. ;) Třeba takový špic - super parťák, ale návštěvu ohlásí a mohlo by to být právě to, co by potřebovala fena - podpru druhého psa. ;)
U nás třeba byla na to hlášení skvělá jorkšírka, ale byla sranda, jak malá začala štěkat, rozběhla se k plotu a když se ohlédla, že nikdo z velkých psů s ní neběží, zůstala stát a štěkala na místě. Jak běželi, letěla s nimi a dělala na každýho za plotem "velkýho trhače".
Něco jako:
Hlasitým voláním rozštěkejte naše psy, zvonek totiž nemáme?

sisi58
napsal(a):
Něco jako:
Hlasitým voláním rozštěkejte naše psy, zvonek totiž nemáme?
Jo tak to je náš případ...ani nikdo nemusí hlasitě volat

sisi58
napsal(a):
Jenom koukne?
Ani nemusí kouknout, psice už ví o každém "narušiteli", když je ještě na začátku cesty k nám
( ať je to soused, nebo roznašeč letáků ) a petřičně ho ohlásí.

lavacca
napsal(a):
Právě to myslím. Tj. že ustrašené štěně je pak ustrašený pes navždy...a s takovým je to žití rozhodně o dost horší než se psem vyrovnaným, co nemá potřebu na vše řvát jak blázen... viz to doporučení nahoře - "V budoucnu lépe hlídá ten co se trochu bojí a je odmala nedůvěřivý!" - jenže zas bacha na větší bojácnost no...
Moja fenka nešteká skoro vôbec, ani keď počuje iných psov štekať a to som všade čítal, že appenzeli sú uštekaní. Šteká iba vtedy keď je niekto tesne blízko plota, ale veľa ľudí nám tam nechodí.

sisi58
napsal(a):
Jenom koukne?
Stačí když někdo začne u branky zevlovat
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Kde ale nemate pravdu je to, kdyz mluvite o vyciku obran. Kazdy pes s vyjimkou politivanihodnych a nastesti vymirajicich pripadu cvicaku a cvicitelu, kde jsou 100 let za opicemi, zacina tak, ze se v nem buduje laska k zakusu, koristnictvi a lov peska, rukavu, cloveka v obleku, cloveka s manzetami a paraelne se pracuje na odolnosti psa proti vecem, ktere ho maji od koristi odradit (naprahy, udery, strelba, rev, veleni se po zemi, unikove manevry) a to tak, aby mel pes co nejvetsi sanci uspet a pres koristnicky pud a poteseni ze zakusu dokazal prekonat odrazovaci prvky. Tak se dnes uici v ozbrojenych slozkach pro opravdovou praxi, ne jinak.
Aha, takže ze hry se stává "opravdovost", což pro majitele psa, pak potkání člověka je prakticky noční můra... Pes ztrácí rozlišovací schopnost, díky opravdovosti cvičení se pes vrhá po každém člověku, to si chtěl tvým příspěvkem říct?
Nebo si snad myslíš, že každej, kdo dělá se psem obrany patří automaticky pod výcvik ozbrojených složek? Výcvik ozbrojených složek je tak trochu odlišný od klasických sportovních obran... Navíc nikde od zadavatele není ani zmínka o tom, že psa potřebuje do služby, nýbrž k hlídání RD.

..."Aha, takže ze hry se stává "opravdovost", což pro majitele psa, pak potkání člověka je prakticky noční můra... Pes ztrácí rozlišovací schopnost, díky opravdovosti cvičení se pes vrhá po každém člověku, to si chtěl tvým příspěvkem říct?"...
Nevím, jestli to jezicek myslel takhle. Mám pocit, že asi ne.
Jinak mě pes s podobným výcvikem zadržel. Když jsme se potkali, měla jsem na jeho adresu nějaké poznámky, posadil se přede mě, zvedl hlavu, štěkl...a já stála v pozoru, dokud nedošel majitel a neřekl, tak už paní pusť.
Tak nějak by to asi mělo vypadat, když pak se psem vyjdete na ulici. Věřím tomu, že kdybych si ho nevšímala, minul by mě bez povšimnutí.

"Aha, takže ze hry se stává "opravdovost", což pro majitele psa, pak potkání člověka je prakticky noční můra... Pes ztrácí rozlišovací schopnost, díky opravdovosti cvičení se pes vrhá po každém člověku, to si chtěl tvým příspěvkem říct?"
teda po druhém přečtení jsem zaváhala, jestli to myslíš jako ironii nebo ne...
V každém případě, jako majitel psa obranáře na základě skutečně obranného pudu, zloby, chci říci, že výsledek je přesně opačný - zcela spolehlivý pes, který neřeší blbiny a zasáhne, když o něco opravdu jde + spolehlivě ovladatelný i ve vypjaté situaci.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
napsal(a):
..."Aha, takže ze hry se stává "opravdovost", což pro majitele psa, pak potkání člověka je prakticky noční můra... Pes ztrácí rozlišovací schopnost, díky opravdovosti cvičení se pes vrhá po každém člověku, to si chtěl tvým příspěvkem říct?"...
Nevím, jestli to jezicek myslel takhle. Mám pocit, že asi ne.
Jinak mě pes s podobným výcvikem zadržel. Když jsme se potkali, měla jsem na jeho adresu nějaké poznámky, posadil se přede mě, zvedl hlavu, štěkl...a já stála v pozoru, dokud nedošel majitel a neřekl, tak už paní pusť.
Tak nějak by to asi mělo vypadat, když pak se psem vyjdete na ulici. Věřím tomu, že kdybych si ho nevšímala, minul by mě bez povšimnutí.
A proč jako by tě měl cizí pes nějak zadržovat? Pes by kolem tebe měl projít bezpovšimnutí - pokud mu nezavdáš důvod, aby si tě všímal...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
napsal(a):
"Aha, takže ze hry se stává "opravdovost", což pro majitele psa, pak potkání člověka je prakticky noční můra... Pes ztrácí rozlišovací schopnost, díky opravdovosti cvičení se pes vrhá po každém člověku, to si chtěl tvým příspěvkem říct?"
teda po druhém přečtení jsem zaváhala, jestli to myslíš jako ironii nebo ne...
V každém případě, jako majitel psa obranáře na základě skutečně obranného pudu, zloby, chci říci, že výsledek je přesně opačný - zcela spolehlivý pes, který neřeší blbiny a zasáhne, když o něco opravdu jde + spolehlivě ovladatelný i ve vypjaté situaci.
No, vím jistě, že blbnutí s figurantem - pokud tedy nejde o služební výcvik vede jen ke hře...
Plno psů, pokud figurant nemá oblek či rukáv si ho ani nevšimnou...
Vidím to u nás... figuranti se s námi baví, blbnou, se psy se mazlí - žádnej pes po něm nejde, žádnej pes po něm neštěká nic...
Až když si figuranti vezmou rukáv nebo oblek, tak to je řev, psi se dostávaj do ajfru a jde se lovit...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, vím jistě, že blbnutí s figurantem - pokud tedy nejde o služební výcvik vede jen ke hře...
Plno psů, pokud figurant nemá oblek či rukáv si ho ani nevšimnou...
Vidím to u nás... figuranti se s námi baví, blbnou, se psy se mazlí - žádnej pes po něm nejde, žádnej pes po něm neštěká nic...
Až když si figuranti vezmou rukáv nebo oblek, tak to je řev, psi se dostávaj do ajfru a jde se lovit...
Ten opravdový obranný pud v sobě pes buď má, anebo nemá, a sportovní obrany na to nemají absolutně žádný vliv. Pudově dobře vybavený sporťák velice dobře rozliší show na place, a situaci, kdy je potřeba pána opravdu bránit.
Můj čistý sportovní pes, mě o tom přesvědčil bezezbytku: na place ho nikdy nenapadlo kousat jinam než do rukávu, s figurantem byl kamoš, klidně s ním cvičil i poslušnost, ale v momentě, kdy se ke mně tento figurant dost hrubě zachoval v běžném životě (on to neměl v hlavě úplně v pořádku, a když neměl argumenty, tak byl agresivní), tak ho pes bez zaváhání vzal natvrdo do břicha! Bylo to bez povelu, z absolutního klidu (pes seděl u nohy, neproběhla žádná hádka), a zrovna u tohoto mladýho psa by mě ani nenapadlo, že je schopný takovýho zákroku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ten opravdový obranný pud v sobě pes buď má, anebo nemá, a sportovní obrany na to nemají absolutně žádný vliv. Pudově dobře vybavený sporťák velice dobře rozliší show na place, a situaci, kdy je potřeba pána opravdu bránit.
Můj čistý sportovní pes, mě o tom přesvědčil bezezbytku: na place ho nikdy nenapadlo kousat jinam než do rukávu, s figurantem byl kamoš, klidně s ním cvičil i poslušnost, ale v momentě, kdy se ke mně tento figurant dost hrubě zachoval v běžném životě (on to neměl v hlavě úplně v pořádku, a když neměl argumenty, tak byl agresivní), tak ho pes bez zaváhání vzal natvrdo do břicha! Bylo to bez povelu, z absolutního klidu (pes seděl u nohy, neproběhla žádná hádka), a zrovna u tohoto mladýho psa by mě ani nenapadlo, že je schopný takovýho zákroku.
obranný pud v sobě pes buď má, anebo nemá...
Samozřejmě! To nijak nepopírám...
Spíš jde o to, jak si to pes vyloží, znám ovčáka, který je perfektní obranář a doma, místo aby zadržel zloděje, tak chrápal s páníčkem v ložnici... Znám psy, co bez rukávu či peška neví kam má kousnout a tak stojej a čučí. Nebo naopak znám psy, kteří lov figuranta neberou úplně jako hru a pak jdou po všem co se hne...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
obranný pud v sobě pes buď má, anebo nemá...
Samozřejmě! To nijak nepopírám...
Spíš jde o to, jak si to pes vyloží, znám ovčáka, který je perfektní obranář a doma, místo aby zadržel zloděje, tak chrápal s páníčkem v ložnici... Znám psy, co bez rukávu či peška neví kam má kousnout a tak stojej a čučí. Nebo naopak znám psy, kteří lov figuranta neberou úplně jako hru a pak jdou po všem co se hne...
Myslím si, že opravdový obranář ví přesně kdy zasáhnout i bez předchozího treninku, a ten kterýho to musí člověk pracně učit, tak stejně selže až na věc příjde.
Jeden čas jsem jezdila na aktivizace s MP, protože měli problém, že jim psi neznačili ženskou (prostě dělali, jako kdyby tam nebyla), a pak se tak nějak ukázalo, že většina těch psů zatloukalo i chlapy, pokud neměli rukáv
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím si, že opravdový obranář ví přesně kdy zasáhnout i bez předchozího treninku, a ten kterýho to musí člověk pracně učit, tak stejně selže až na věc příjde.
Jeden čas jsem jezdila na aktivizace s MP, protože měli problém, že jim psi neznačili ženskou (prostě dělali, jako kdyby tam nebyla), a pak se tak nějak ukázalo, že většina těch psů zatloukalo i chlapy, pokud neměli rukáv
Tak nějak jsem měla v hlavě, jsem ze staré školy, kdy cvičili NO popř.dobrmani, že se na cvičáku učí pes efektivně zadržet "lumpa"
Po přečtení vašich příspěvků v tom mám úplný guláš.
Pokud si koupím psa, aby mě bránil, jelikož mám v okolí nepřizpůsobivé občany, naučím ho na cvičáku, jak je odehnat popř. zadržet než přijede policie s tím, že jim mimo modřiny nic moc neudělá, ať nelítám po soudech.
Tak buď ten pes toho lumpa zdolá nebo ne. Ať už má na sobě plavky nebo vaťák.
Pokud nezdolá, je mi k ničemu. Myslím při mé obraně.
Nerozumím tedy, proč pes do rukávu kouše a do lumpa ne.
Na rukáv je jiný druh psa než na lumpy?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím si totéž, prakticky si vyjádřila to, co jsem já chtěla říct...
(asi horko, se nějak neumim vymáčknout... ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Tak nějak jsem měla v hlavě, jsem ze staré školy, kdy cvičili NO popř.dobrmani, že se na cvičáku učí pes efektivně zadržet "lumpa"
Po přečtení vašich příspěvků v tom mám úplný guláš.
Pokud si koupím psa, aby mě bránil, jelikož mám v okolí nepřizpůsobivé občany, naučím ho na cvičáku, jak je odehnat popř. zadržet než přijede policie s tím, že jim mimo modřiny nic moc neudělá, ať nelítám po soudech.
Tak buď ten pes toho lumpa zdolá nebo ne. Ať už má na sobě plavky nebo vaťák.
Pokud nezdolá, je mi k ničemu. Myslím při mé obraně.
Nerozumím tedy, proč pes do rukávu kouše a do lumpa ne.
Na rukáv je jiný druh psa než na lumpy?
Nějak se v tom Vašem textu ztrácím
Pokud si psa cíleně naučíte, že se na cvičáku kouše do rukávu, tak do něj bude kousat - to je snad logický. Když nebude pes sr.čka, a naučíte ho kousat kamkoliv a kdekoliv, tak bude kousat kamkoliv a kdekoliv. Jenom nevím, kde vezmete ty kašpárky, na kterých si toho psa budete učit kousat do lidí.
A na to, že po kousnutí psem bude mít člověk jenom modřiny úplně zapomeňte - on má pes totiž plnou hubu zubů, a neskutečný stisk (teda, když nepočítám štípnutí do lýtka od sousedovic Betyny).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud si psa cíleně naučíte, že se na cvičáku kouše do rukávu, tak do něj bude kousat - to je snad logický. Když nebude pes sr.čka, a naučíte ho kousat kamkoliv a kdekoliv, tak bude kousat kamkoliv a kdekoliv. Jenom nevím, kde vezmete ty kašpárky, na kterých si toho psa budete učit kousat do lidí.
A na to, že po kousnutí psem bude mít člověk jenom modřiny úplně zapomeňte - on má pes totiž plnou hubu zubů, a neskutečný stisk (teda, když nepočítám štípnutí do lýtka od sousedovic Betyny).
Tak jinak.
Jak naučím psa, aby mě bránil?
Nejde mi o útok, stačilo by zastrašení.
Cvičák jsem zmínila proto, že by to šlo nacvičit tak, aby dotyčného neroztrhal.
Myslím, že NO při své váze ani nemusí moc kousat. Pokud se zepředu opře nebo zezadu skočí, tak by to mělo stačit na kohokoliv.
Je to tak napsané lépe?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale zase - pes nemusí hned kousat. Kamarádka chodila s NO hlídat staveniště. Když tam vlezli zloději, pes skočil, chlapa povalil a stačilo, že na něm stál a vrčel mu do ksichtu a chlap se ani nehnul.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Tak jinak.
Myslím, že NO při své váze ani nemusí moc kousat. Pokud se zepředu opře nebo zezadu skočí, tak by to mělo stačit na kohokoliv.
Je to tak napsané lépe?
Naučte ho štěkat na povel, a pak se s nekým domluvte (v civilu, ne na cvičáku), aby na vás někde s výhružnými gesty naznačil útok, psovi dejte povel "pozor dej, štěkej", a v momentě kdy pes vyrazí za "figurantem", nebo trochu štěkne, tak se ten člověk dá na ústup, aby měl pes pocit, že ho zahnal. tohle párkrát zopakujte, aby pes získal sebedůvěru, a zjistil, že toho divnýho člověka jde zahnat. Pokaždý ale používejte aktivaci psa tím povelem "pozor dej", aby vám pak nestartoval po každým, koho potkáte. Samozřejmě musíte střídat místa i osoby, aby si to pes nespojil s konkrétním člověkem. Toliko teorie.
... a teď praxe:
pokud máte NO, tak si na vás žádnej běžnej drban netroufne (raději půjde opruzovat tam, kde to má bez rizika). A ten "neobyčejnej", co si na vás troufne ví moc dobře co má udělat, aby vám psa vyhnal nebo zlikvidoval. Pozitivní je, že těch neobyčejných je zanedbatelné množství, a pravděpodobnost, že se jeho obětí stane neškodný civil na procházce je mizivá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Tak jinak.
Je to tak napsané lépe?
Jinak pokud máte takového psa, že máte obavu, aby někoho neroztrhal, tak ho obraně učit nemusíte - on to zvládne i bet treninku.
Dál nechápu, proč by měl pes zezadu na někoho skočit - to se chcete "bránit" proti někomu kdo je zády...?
A vůbec, kde to žijete, že máte strach aby vás někdo se psem nenapadl? Mně se NIKDY nestalo, že by si na mě někdo někdy něco dovolil, když jsem měla psa, a to chodím v noci přes lesík, po městě, přes park a se svými 160 cm a 49kg bych byla myslím celkem "snadná oběť".
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jinak pokud máte takového psa, že máte obavu, aby někoho neroztrhal, tak ho obraně učit nemusíte - on to zvládne i bet treninku.
Dál nechápu, proč by měl pes zezadu na někoho skočit - to se chcete "bránit" proti někomu kdo je zády...?
A vůbec, kde to žijete, že máte strach aby vás někdo se psem nenapadl? Mně se NIKDY nestalo, že by si na mě někdo někdy něco dovolil, když jsem měla psa, a to chodím v noci přes lesík, po městě, přes park a se svými 160 cm a 49kg bych byla myslím celkem "snadná oběť".
Nikoho zezadu nebudu napadat psem, i když bych občas chuť měla, vzhledem k sousedům.
Jen jsem se pokusila rozmotat svůj první příspěvek.
Četla jsem příspěvky znovu a vyplynulo mi, že jsou psi sportovní, kteří koušou při soutěžích do rukávu figuranta a pak psi služební, kteří jsou cvičeni na zásah v reálu.
A má otázka byla, jestli pes cvičený na rukáv, bude schopen zasáhnout i v reálu.
Já mám doma pejska Jacíčka, který by tak nejspíš agresorovi podal pac a pak si lehl na záda, aby ho dotyčný podrbal na břiše.
Prostě nemohu chodit v noci a potmě na špatná místa. Ještě by mi psa někdo ukradl
Možná by měl pán přeci jenom bez všech experimentů vyčkat třetího roku psa. Měli jsme postupně, čuvače, tibetskou dogu (oba psy) a teď máme fenu hovawarta (ano, i toto plemeno patří mezi molosse). Čuvač byl kapitola sama pro sebe, ačkoli i on respektoval návštěvy, i několikadení, ale jinak nepustil nikoho a v noci ani stálé návštěvy. Tibeťan byl mírnější, ale své ohlídal spolehlivě. Hovina, když jsme doma pustí kohokoli, ale někdo jí přijde více podezřelý a toho stále hlídá a vrčením upozorńuje, když si něco třeba bere. Ale pokud jsme v domě, nebo mimo pozemek a někdo si troufne vlézt dovnitř, zadrží ho do našeho příchodu. A právě hlídat natvrdo začli až kolem třetího roku, kromě čuvače to do té doby byli kámoči z každým.
Jen na okraj. Před lety jsem měla od štěnda fenku z útulku, vážila okolo 30 kg. Byla černá s bílými odznaky, uši nahoru, pro laika, vlčák,.Tahle fenka tak milovala lidi, že by se radši kousla sama, než člověka. Štěkala za plotem, ale i cizí člověk klidně mohl projít dovnitř a byl vzápětí přivítán.2x s ní se mi stalo, že jsem byla napadena a 1x k nám vlezl zloděj, šel přes kuchyň. kde spala. A tato fenka, co milovala lidi bez rozdílu, ať opilce, bezdomovce, zakročila tak razantně, že kdyby dotyční neutekli, skončili byminimálně s těžkým pokousáním. V tu chvíli to byl jiný pes, včetně hlasového projevu. Oni psi taky vytuší, kdy jde do tuhého a zachovají se zcela jinak, než běžně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mně jo v devět hodin večer na sídlišti . Trojka ožralejch rusáků. Vzhledem k tomu, že pes měl krátce před tím za sebou napadení pitem - shodou okolností na tom stejném místě - a nechtěla jsem i vzhledem k jeho povaze, aby získal další nepříjemnou zkušenost, tak jsem na povel "Syčák je to!" velmi rychle zapomněla a místo toho zařvala "běž, vpřed" a oba jsme vypálili třetí kosmickou. On by mě bránit šel, ale nebyl to tvrďák, odskákal by to a to jsem nechtěla.
amiš
napsal(a):
Možná by měl pán přeci jenom bez všech experimentů vyčkat třetího roku psa. Měli jsme postupně, čuvače, tibetskou dogu (oba psy) a teď máme fenu hovawarta (ano, i toto plemeno patří mezi molosse). Čuvač byl kapitola sama pro sebe, ačkoli i on respektoval návštěvy, i několikadení, ale jinak nepustil nikoho a v noci ani stálé návštěvy. Tibeťan byl mírnější, ale své ohlídal spolehlivě. Hovina, když jsme doma pustí kohokoli, ale někdo jí přijde více podezřelý a toho stále hlídá a vrčením upozorńuje, když si něco třeba bere. Ale pokud jsme v domě, nebo mimo pozemek a někdo si troufne vlézt dovnitř, zadrží ho do našeho příchodu. A právě hlídat natvrdo začli až kolem třetího roku, kromě čuvače to do té doby byli kámoči z každým.
Jen na okraj. Před lety jsem měla od štěnda fenku z útulku, vážila okolo 30 kg. Byla černá s bílými odznaky, uši nahoru, pro laika, vlčák,.Tahle fenka tak milovala lidi, že by se radši kousla sama, než člověka. Štěkala za plotem, ale i cizí člověk klidně mohl projít dovnitř a byl vzápětí přivítán.2x s ní se mi stalo, že jsem byla napadena a 1x k nám vlezl zloděj, šel přes kuchyň. kde spala. A tato fenka, co milovala lidi bez rozdílu, ať opilce, bezdomovce, zakročila tak razantně, že kdyby dotyční neutekli, skončili byminimálně s těžkým pokousáním. V tu chvíli to byl jiný pes, včetně hlasového projevu. Oni psi taky vytuší, kdy jde do tuhého a zachovají se zcela jinak, než běžně.
Bylo by to fajn, kdyby se tak zachovali všichni psi.
Ovšem obávám se, že nás pes by je spíše ulízal než zahnal.
sisi58
napsal(a):
Bylo by to fajn, kdyby se tak zachovali všichni psi.
Ovšem obávám se, že nás pes by je spíše ulízal než zahnal.
Třeba právě ne. Moje fenka (útulková), byl opravdu pes, který jsem si byla jista, že nemůže nikdy kousnout. Cizí děti na ní jezdili jak na koni, cizí lidi jí hladili i tahali a nikdy nic. A 3x vystartovala, jinak za svůj 13 letý život, kromě štěkotu, nikdy ani náznak agrese a jak jsem psala, poučený člověk, pokud vešel do dvora kde štěkala, byl vždy přivítán a olízán .
Já si myslím, že pokud máte se psem vybudovaný super vztah, tak bude chránit. Mám taky takového miláčka všech, miluje lidi, děti, psy. Přesto, když jdeme za tmy, tak si hlídá každého kdo jde kolem, jednou šel proti mě ožrala a něco mi říkal...pes se štěkotem proti němu (měl asi 8 měsíců)... myslím, že by mě ubránit dokázal. A hlavně doufám, že to nikdy nepoznám, zda by to zvládnul.
kunar

XXX.XXX.16.14
Ahoj Partiku, napiš mi přes email, který jsem uvedl..Pomohu, poradím... mám molosse -knírače velkého a taktéž by měli dospívat mezi 2-3 roky. Ale na ostrost a agresi jsou jiné staré odskoušené metody.