Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

aree

6.7.2016 15:10
aree

XXX.XXX.11.34

Dobrý den, nakrývali jsme plánovaně ch.fenku velkého plemene.28 a 31 den provedeno sono, dvěma veterináři březost nepotvrzena. Dnes 36 den, ale máme stále podezření, že tam určitě něco bude. Máme dotaz kolikátý den jít znovu na sono, aby se 100% potvrdilo nebo vyloučilo, že tam není byť třeba jedno štěně schované. Plán je jít 45.den myslíte, že bude ještě něco vidět, samozřejmě za předpokladu, že je březí. Máte s tímto někdo zkušenost.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2016 15:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

aree napsal(a):
Dobrý den, nakrývali jsme plánovaně ch.fenku velkého plemene.28 a 31 den provedeno sono, dvěma veterináři březost nepotvrzena. Dnes 36 den, ale máme stále podezření, že tam určitě něco bude. Máme dotaz kolikátý den jít znovu na sono, aby se 100% potvrdilo nebo vyloučilo, že tam není byť třeba jedno štěně schované. Plán je jít 45.den myslíte, že bude ještě něco vidět, samozřejmě za předpokladu, že je březí. Máte s tímto někdo zkušenost.

45 den můžete jít na rtg - na sonu se může u velkého plemene jedno štěně někam schovat (i když by mělo jít vidět), ale na rtg uvidíte kostřičku na 100%.

6.7.2016 15:25
aneleh

XXX.XXX.128.47

Taky bych doporučila spíš RTG - ale osobně bych šla až 50.den - to už je kostra komplet osifikovaná a případné štěně bude dobře vidět...

6.7.2016 15:31
scylla

XXX.XXX.150.32

aree napsal(a):

Můžete na sono kdykoli, rentgen v žádném případě.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2016 15:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Můžete na sono kdykoli, rentgen v žádném případě.

RTG je naprosto běžná diagnostická metoda u březích fen - dneska už jsou přístroje natolik kvalitní, že fenu ani štěňata nijak neohrozí.

6.7.2016 15:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
RTG je naprosto běžná diagnostická metoda u březích fen - dneska už jsou přístroje natolik kvalitní, že fenu ani štěňata nijak neohrozí.

Běžné to není a rozumný chovatel to nikdy neudělá. Je dost studií, které dokazují, že rtg ovlivňuje imunitní systém a kvalitu kalcifikace kostí u štěňat. Jedna tato studie byla svého času na stránkách BSP a také GR, anglických stránkách. Myslící člověk tomu fenu nevystaví a nepotřebuje k tomu studie, ale jeslti si toto myslíte, tak si je najděte.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2016 16:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

scylla napsal(a):
Běžné to není a rozumný chovatel to nikdy neudělá. Je dost studií, které dokazují, že rtg ovlivňuje imunitní systém a kvalitu kalcifikace kostí u štěňat. Jedna tato studie byla svého času na stránkách BSP a také GR, anglických stránkách. Myslící člověk tomu fenu nevystaví a nepotřebuje k tomu studie, ale jeslti si toto myslíte, tak si je najděte.

Být zadavatelem, tak tuto možnost konzultuju s veterinářem - ten je myslím k tomuto nejkompetentnější.

6.7.2016 17:16
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Mám doma schovaný RTG snímek MĚ samotné v děloze - neexistoval UZV. RTG tehdy potvrdil konec pánevní a šlo se na sekci. Stejně jako Vy si nemyslím, že JEDEN RTG napáchá škodu, notabene dnešní - moderní.

6.7.2016 17:17
fikovnice

XXX.XXX.30.49

fikovnice napsal(a):
Mám doma schovaný RTG snímek MĚ samotné v děloze - neexistoval UZV. RTG tehdy potvrdil konec pánevní a šlo se na sekci. Stejně jako Vy si nemyslím, že JEDEN RTG napáchá škodu, notabene dnešní - moderní.

Jo a nemocná jsem fakt hodně, ale až teď ve středním věku a fakt si nemyslím, že ten jeden RTG mi způsobil nějaké poškození...

6.7.2016 17:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Nejsem tedy doktor ani veterinář, vím, že záření moderních přístrojů je staženo na minimum, ale tam je, jinak by rentgen nefungoval. Březí fenu by mne ani nenapadlo na RTG dávat, riziko poškození plodu si myslím, že je pořád velké, jinak by se vás u každého rentgenu neptali, jestli nejste náhodou těhotná. Nevím, je to tak důležité, jestli je či není březí? Buď ten ultrazvuk a nebo se uvidí samo

Neregistrovaný uživatel

6.7.2016 19:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):
Nejsem tedy doktor ani veterinář, vím, že záření moderních přístrojů je staženo na minimum, ale tam je, jinak by rentgen nefungoval. Březí fenu by mne ani nenapadlo na RTG dávat, riziko poškození plodu si myslím, že je pořád velké, jinak by se vás u každého rentgenu neptali, jestli nejste náhodou těhotná. Nevím, je to tak důležité, jestli je či není březí? Buď ten ultrazvuk a nebo se uvidí samo

Za moji karieru dostihového jezdce jsem byla na RTG při různých úrazech určitě víc jak 100x, a stále se těším výbornému zdraví, a ani v noci nesvětélkuji, tak to asi žádný "Černobyl" nebude

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.7.2016 19:38

lesnížínka napsal(a):

No, protože se rentgenují feny v poslední třetině březosti - kostičky plodů osifikují až nakonec, ve feně už jsou hotová štěňata ve chvíli, kdy má smysl dělat rtg kvůli březosti - riziko je naprosto minimální. ono k různým vlivům jsou nejcitlivější formující se embrya.

mimochodem, těhotenství není kontraindikací rentgenování. jo, asi je zbytečné, aby psa pod rentgenem držela těhotná panička, ale když si ta panička zlomí ruku, tak jí fakt neřeknou "sorry, řešíme to až porodíte".

6.7.2016 19:41
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aree napsal(a):

A to potřebujete nutně vědět už 45.den, jestli je nebo není březí?
Chovejte se k ní normálně, nestudujte ji pod mikroskopem a určitě se během pár dní dozvíte, jak to vlastně dopadlo.
Jestli březí není, nic s tím nenaděláte. Jestli březí je a někde je schovaný jeden mrňousek, budete se za pár dní radovat.
Proč to tedy hrotit?

6.7.2016 20:14
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, protože se rentgenují feny v poslední třetině březosti - kostičky plodů osifikují až nakonec, ve feně už jsou hotová štěňata ve chvíli, kdy má smysl dělat rtg kvůli březosti - riziko je naprosto minimální. ono k různým vlivům jsou nejcitlivější formující se embrya.

mimochodem, těhotenství není kontraindikací rentgenování. jo, asi je zbytečné, aby psa pod rentgenem držela těhotná panička, ale když si ta panička zlomí ruku, tak jí fakt neřeknou "sorry, řešíme to až porodíte".

Tak určitě jsou život ohrožující situace, kdy na rentgen musí jít i těhotná. Předpokládám ale, že jen při zlomené ruce, se břicho nějak odcloní. Když jsem šla držet psa u rentgenu(chtěla jsem u něj být) vet se mne na případné těhotenství ptal. RTG záření vyvolává různé druhy rakoviny, takže bych se nějakého vlivu určitě bála i u nenarozených štěňat.

6.7.2016 20:22

lesnížínka napsal(a):
Tak určitě jsou život ohrožující situace, kdy na rentgen musí jít i těhotná. Předpokládám ale, že jen při zlomené ruce, se břicho nějak odcloní. Když jsem šla držet psa u rentgenu(chtěla jsem u něj být) vet se mne na případné těhotenství ptal. RTG záření vyvolává různé druhy rakoviny, takže bych se nějakého vlivu určitě bála i u nenarozených štěňat.

Ono, ono co dnes nevyvolává rakovinu, že:D

to záření co jde z rentgenu je o řády nižší než přirozené radioaktivní pozadí. když vyjdete ven, ozařují vás rentgenovým zářením vzdálené pulsary a tak... neustále.

Neregistrovaný uživatel

6.7.2016 20:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

lesnížínka napsal(a):

Je zvláštní, že u mobilních telefonů také studie uvádí určitou míru "záření", a přesto je mají všichni trvale u hlavy, nebo v kapse na těle, a nikdo z toho paniku nemá.

6.7.2016 23:08
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Je zvláštní, že u mobilních telefonů také studie uvádí určitou míru "záření", a přesto je mají všichni trvale u hlavy, nebo v kapse na těle, a nikdo z toho paniku nemá.

Můj muž jo U mobilu jde o jiný typ záření, tam se ještě škodlivost nepodařilo spolehlivě prokázat.

7.7.2016 01:12
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Za moji karieru dostihového jezdce jsem byla na RTG při různých úrazech určitě víc jak 100x, a stále se těším výbornému zdraví, a ani v noci nesvětélkuji, tak to asi žádný "Černobyl" nebude

Opět s Vámi souhlasím! Jestli je něco opravdu kalibr, tak je to CT. Vzhledem k mým vážným nemocem, jich mám za sebou odhaduji kolem 20, a třeba po jedné z operací, kdy jsem dostala sepsi, tak to byly tuším 3 akutní CTčka během 2 dní...
Já myslím, že varovat před JEDNÍM RTG snímkem březí feny je fakt už přes čáru. Dovedu si představit, že se - možná i často - stane, že je nevědomky zrentgenována žena, která je těhotná a ještě o tom neví. To by snad měla jít na přerušení...?!

7.7.2016 01:13
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

7.7.2016 01:16
fikovnice

XXX.XXX.30.49

No, psalo se - ale je to už pár let - že toto záření snad má vyvolávat tu mozku. Přiznám se, že nevím, nakolik relevantní to byly údaje (studie?). Ale vím, že se tam psalo, že se to týká hlavně těch, co opravdu téměř neodlepí mobil od hlavy.

aree

7.7.2016 09:36
aree

XXX.XXX.177.130

Ano, potřebujeme to vědět k vůli výživě a také proto, že jedno schované štěně fena velkého plemene sama neporodí.

Divnotvor

7.7.2016 14:21
Divnotvor

XXX.XXX.192.16

lesnížínka napsal(a):

Jasne, a pak ze strachu z rakoviny po narozeni dostavaji RC mleko, ruzne startery a granule...

7.7.2016 15:41
kiko

XXX.XXX.225.98

Také jsme nedávno řešili stejnou věc. Fena dle UZ březí nebyla. Já věřila tomu, že je (nebyla). Nicméně jsem to nechala být. Pokud by se mi okolo termínu porodu cokoliv nezdálo, vyrazila bych na veterinu, stejně by jedno štěndo s největší pravděpodobností neporodila, tak bychom to tam rovnou řešili při jednom. Před nutným císařem nám pokaždé RTG dělat stejně museli. Takže asi bych to řešila takto - fenku nechat v normálním, max.trošku zmírněném režimu, jak bude cít ona sama, krmit taky rozumně a pokud by se Vám okolo termínu porodu něco nelíbilo, fenka byla neklid, měla výtoky, nadměrně se olizovala, prostě cokoliv, tak vyražte.

8.7.2016 01:03
fikovnice

XXX.XXX.30.49

Divnotvor napsal(a):
Jasne, a pak ze strachu z rakoviny po narozeni dostavaji RC mleko, ruzne startery a granule...

8.7.2016 10:22
lev

XXX.XXX.253.186

Po 50. dni březosti na rtg můžete. A já bych osobně šla, abych věděla, co může následovat.

8.7.2016 22:19
lavacca

XXX.XXX.164.49

aree napsal(a):
Ano, potřebujeme to vědět k vůli výživě a také proto, že jedno schované štěně fena velkého plemene sama neporodí.

Pokud čeká jen 1 štěně, tak bych krmila stejně jako doposud. Pokud by měla větší hlad, tak mírně přidat, ale nehrotila bych to až tak...

Pokud by byla opravdu před porodem, tak to zjistíte dle sestouplého břicha už cca týden před porodem /udělají se jí tzv. "hladové jámy"), takže to je případně dost času na to řešit císař, apod. až by to na fenu přišlo.

Suma sumárum bych krmila jako doposud, max. trošku přidat a připravila bych si kontakt na nejbližší pohotovosti a k feně se chovala dál stejně - běžné vycházky, apod. prostě jen nepřetěžovat...ona si stejně sama řekne, co a jak nejlépe.

9.7.2016 00:49
brebera

XXX.XXX.31.114

Osobně bych u feny velkého plemene šla na rtg než riskovat. Jedno štěně na ní nemusíte poznat a ani jí nemusí spustit porod. Už jsem se setkala s tím, že fena byla bez příznaků, a pak se řešil mohutný zánět díky už rozkladajicimu se štěněti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík