Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2016 18:06
Moráváčka

XXX.XXX.70.185

Dobrý den, tak už zase otravuju :)
Dnes jsem byla s fenečkou 22 den po krytí na sonu, ale nejsem si jistá dobrým postupem u paní veterinářky. Vyholila bříško zajela na něj a byl vidět jen plný močák, zakývala hlavou že žádné štěně nevidí a že tam už jsou střeva. Když jsem se zeptala zdami ukáže dělohu čučela na mě jak z jara že to je ta děloha Asi zase stresuju a opět nebudeme březi :(

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2016 18:11

Moráváčka napsal(a):
Dnes jsem byla s fenečkou 22 den po krytí na sonu, ale nejsem si jistá dobrým postupem u paní veterinářky. Vyholila bříško zajela na něj a byl vidět jen plný močák, zakývala hlavou že žádné štěně nevidí a že tam už jsou střeva. Když jsem se zeptala zdami ukáže dělohu čučela na mě jak z jara že to je ta děloha Asi zase stresuju a opět nebudeme březi :(

22. den po krytí je zbytečně brzo.

najít prázdnou dělohu mezi těmi střevními kličkami je skoro nemožné. občas se to povede více méně náhodou.

12.7.2016 18:12
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Moráváčka napsal(a):

A proč stresujete?
To na tom tak záleží?

Proč chcete být i Vy březí?

12.7.2016 18:42
bilusik

XXX.XXX.168.4

Moráváčka napsal(a):

Postupovala jste špatně i vy. Na sono nemáte chodit dříve než 26. den od posledního krytí (22. den je opravdu moc brzo - musíte být sama trpělivější) a fenka má být vyčuraná - má mít co nejvíce prázdný močový měchýř. Takže zatím není důvod k nervování a panice, jděte nejdříve ten 26. nebo 28. den a s opravdu vyvenčenou - vyčuranou fenkou.

12.7.2016 19:18
Moráváčka

XXX.XXX.70.185

Fiona.Praha napsal(a):
A proč stresujete?
To na tom tak záleží?

Proč chcete být i Vy březí?

Představte si ano záléží, ušla jsem s ní kus cesty, udělala nespočet zdravotních testů a chci si po ní nechat štěnatko... ano záleží.

12.7.2016 19:35
lavacca

XXX.XXX.164.49

Moráváčka napsal(a):
Představte si ano záléží, ušla jsem s ní kus cesty, udělala nespočet zdravotních testů a chci si po ní nechat štěnatko... ano záleží.

Jasně, že záleží, jinak byste se asi neptala...ale jít na sono už 22.den je nesmysl. To už byste měla mít načteno, když se tak snažíte, aby to klaplo... ;) A to neberte jako rýpání.

12.7.2016 19:43
Moráváčka

XXX.XXX.70.185

lavacca napsal(a):
Jasně, že záleží, jinak byste se asi neptala...ale jít na sono už 22.den je nesmysl. To už byste měla mít načteno, když se tak snažíte, aby to klaplo... ;) A to neberte jako rýpání.

Já bych nešla, jen se bavím hodně s lidmi ze zahraničí a tam se běžně chodí 21 den a " prý " vidí. Já už mám načtene snad všechno, právě že se uvadí od 21 dne.. tak to zkusíme ještě v neděli :)

12.7.2016 20:13
bilusik

XXX.XXX.168.4

Moráváčka napsal(a):
Já bych nešla, jen se bavím hodně s lidmi ze zahraničí a tam se běžně chodí 21 den a " prý " vidí. Já už mám načtene snad všechno, právě že se uvadí od 21 dne.. tak to zkusíme ještě v neděli :)

Teorie z knížek je hezká věc, ale někdy naprd. Běžně se v praxi chodí od 26. dne od posledního krytí. Chce to trpělivost, pak se nebudete muset stresovat...

24.8.2016 10:59
antiska

XXX.XXX.49.218

Využiji tady té diskuse k mému dotazu. Mám děsné dilema a potřebuji radu, zda jít teď na sono nebo ne. Fenka (střední plemeno,24kg) od krytí 29. den. S každou fenou jsem chodila na sono kolem 28. dne. Ale u této fenky je problém. Je to děsná stresačka a hysterka z veterinářů. V čekárně probrečí celou dobu čekání. I krev na progesteron byl problém jí odebrat, byla děsně vystresovaná. A já se teď rozhoduji, zda jí mám stresovat se sonem. Sice jí nevyholují bříško, stojí, nemusí si lehat, takže dá se říci pohoda... ale nevím, nevím, jak to na ní bude působit. Pokud by byla březí, do 35. dne může stresem štěňata vstřebat, jak víme všichni. Co poradíte? Mám čekat třeba se sonem až třeba na 40. den, kdy už není taková možnost vstřebání jako v této době, kolem 30. dne? Vím, že kdysi mi vet řekl, že je lepší chodit na sono do 35. dne, že pak se můžou plody schovat. Tak nevím, jestli po tom 40. dnu ještě něco uvidíme. Spíš mi jde jen o potvrzení nebo nepotvrzení březosti, ani ne o počet štěňat.

24.8.2016 11:03

Omlouvám se za OT, ale já bych takovou čubu nenakryla.

24.8.2016 11:14
antiska

XXX.XXX.49.218

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Omlouvám se za OT, ale já bych takovou čubu nenakryla.

Dotaz nezněl na to, zda nakrýt fenu, když se bojí od malička prostředí veterinární ordinace.

24.8.2016 11:16

antiska napsal(a):
Dotaz nezněl na to, zda nakrýt fenu, když se bojí od malička prostředí veterinární ordinace.

No právě

24.8.2016 11:34
katkaa1

XXX.XXX.43.146

antiska napsal(a):
Využiji tady té diskuse k mému dotazu. Mám děsné dilema a potřebuji radu, zda jít teď na sono nebo ne. Fenka (střední plemeno,24kg) od krytí 29. den. S každou fenou jsem chodila na sono kolem 28. dne. Ale u této fenky je problém. Je to děsná stresačka a hysterka z veterinářů. V čekárně probrečí celou dobu čekání. I krev na progesteron byl problém jí odebrat, byla děsně vystresovaná. A já se teď rozhoduji, zda jí mám stresovat se sonem. Sice jí nevyholují bříško, stojí, nemusí si lehat, takže dá se říci pohoda... ale nevím, nevím, jak to na ní bude působit. Pokud by byla březí, do 35. dne může stresem štěňata vstřebat, jak víme všichni. Co poradíte? Mám čekat třeba se sonem až třeba na 40. den, kdy už není taková možnost vstřebání jako v této době, kolem 30. dne? Vím, že kdysi mi vet řekl, že je lepší chodit na sono do 35. dne, že pak se můžou plody schovat. Tak nevím, jestli po tom 40. dnu ještě něco uvidíme. Spíš mi jde jen o potvrzení nebo nepotvrzení březosti, ani ne o počet štěňat.

Ja by som počkala na ten 35-36 deň a išla až potom. Možno už nebude vet vedieť dobre šteňatá spočítať, ale či tam nejaké sú to vidieť bude.

24.8.2016 11:43

K čemu sono, jestli je či není březí bude i bez něj za chvíli jasno...

24.8.2016 11:43
antiska

XXX.XXX.49.218

katkaa1 napsal(a):
Ja by som počkala na ten 35-36 deň a išla až potom. Možno už nebude vet vedieť dobre šteňatá spočítať, ale či tam nejaké sú to vidieť bude.

Asi to tedy tak udělám, že počkám. dík.

24.8.2016 11:50
antiska

XXX.XXX.49.218

K čemu sono, jestli je či není březí bude i bez něj za chvíli jasno...

No abych pravdu řekla, když o tom tak přemýšlím, máte pravdu. Vlastně pokud bych šla za týden, tak už nějaké změny uvidím. Asi se na to úplně vykašlu. To jen, že majitel psa také už netrpělivě čeká, jak to dopadlo. Tak uvidíme a necháme se překvapit bez sona.

24.8.2016 12:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

antiska napsal(a):

Souhlasím s Rájkou. Nechci přivolávat, ale může se porod zkomplikovat, bude nutný císař, kontroly atd. a fena vám z toho dostane psotník..když je stresačka. Vztáhnu to na sebe, já si to musela objektivně posoudit a rozhodnout sama, vy jste to rozhodla za ni. Sama děti nemusím a z doktorů dostávám doslova panické záchvaty, jen jsem nucená někoho navštívit v nemocnici(sama dobrovolně bych doktora navštívila jedině v bezvědomí RZetou ) I to byl důvod, proč děti ne, protože bych všechno to kolem porodu nedala. I když jinak jsem tvrďák, tady se totálně sypu a neovládám.

24.8.2016 12:16

"Nechci přivolávat, ale může se porod zkomplikovat, bude nutný císař, kontroly atd. a fena vám z toho dostane psotník..když je stresačka"
tak podstata patrně bude ta, že labilní matka = vyšší pravděpodobnost lability potomků, tam je vliv nejen genů ale i chování matky...

24.8.2016 12:50
aneleh

XXX.XXX.128.47

antiska napsal(a):

Nebudu se vyjadřovat nějak víc k tomu, že bych takovou fenu nekryla - povahový vzorec se totiž dědí a většinu povahy mají štěńata od matky, nikoli od otce...
Nicméně - podle mě by vám mohlo pomoct sehnat si zkušeného chovatele z okolí a březost feny si nechat potvrdit nebo vyvrátit palpačně - vyšetřením pohmatem. Nebo zkuste požádat veta, aby přijel k vám domů - sono není tak velká věc, aby se nedala převážet. Jinak - pokud březí bude, doporučila bych vám absolvovat sono i po porodu - jestli ve feně nezůstala placenta nebo štěně... Abyste nebyla další den nemile překvapená dalším, tentokrát mrvým štěnětem a nebo fenou s horečkou, zimnicí a zánětem...

24.8.2016 18:13
ruru29

XXX.XXX.86.0

aneleh napsal(a):
Nebudu se vyjadřovat nějak víc k tomu, že bych takovou fenu nekryla - povahový vzorec se totiž dědí a většinu povahy mají štěńata od matky, nikoli od otce...
Nicméně - podle mě by vám mohlo pomoct sehnat si zkušeného chovatele z okolí a březost feny si nechat potvrdit nebo vyvrátit palpačně - vyšetřením pohmatem. Nebo zkuste požádat veta, aby přijel k vám domů - sono není tak velká věc, aby se nedala převážet. Jinak - pokud březí bude, doporučila bych vám absolvovat sono i po porodu - jestli ve feně nezůstala placenta nebo štěně... Abyste nebyla další den nemile překvapená dalším, tentokrát mrvým štěnětem a nebo fenou s horečkou, zimnicí a zánětem...

Jakoze od matky zdědí vetsi část povahy?

24.8.2016 18:19

ruru29 napsal(a):
Jakoze od matky zdědí vetsi část povahy?

Zdědí asi ne, ale okoukají toho spoustu a je-li fenka bojácná, tak se to od ní naučí taky.

24.8.2016 18:25
ruru29

XXX.XXX.86.0

Zdědí asi ne, ale okoukají toho spoustu a je-li fenka bojácná, tak se to od ní naučí taky.

Ano, presne tak, ve vysledku maji vic od matky, ale kvuli tomu, ze to okoukaji, genetickou informaci maji presne napul od obou rodičů. Ale casto se to rika ze vic zdědí od matky, ikdyz to neni pravda.

24.8.2016 21:13
aneleh

XXX.XXX.128.47

ruru29 napsal(a):
Ano, presne tak, ve vysledku maji vic od matky, ale kvuli tomu, ze to okoukaji, genetickou informaci maji presne napul od obou rodičů. Ale casto se to rika ze vic zdědí od matky, ikdyz to neni pravda.

Myslela jsem to samozřejmě tak, že fena jim ukazuje vzorec chování, který štěňata přebírají za svůj...

24.8.2016 21:19

ruru29 napsal(a):

Prostě nevyrovnaní jedinci nemají v kvalitním chovu co dělat.

24.8.2016 21:20
ruru29

XXX.XXX.86.0

Prostě nevyrovnaní jedinci nemají v kvalitním chovu co dělat.

To ja vubec nezpochybňuji.

25.8.2016 06:49

ruru29 napsal(a):

Ale vona to pravda bude :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mimojadern%C3%A1_d%C4%9Bdi%C4%8Dnost.

25.8.2016 07:02
ruru29

XXX.XXX.7.159

Ale vona to pravda bude :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mimojadern%C3%A1_d%C4%9Bdi%C4%8Dnost.

Ano část je i mimojaderna, ale je to max asi 10%, u vyšších organizmů jeste min. A jsou tam geny které mohou způsobit poruchu na úrovni buňky. Jaderné DNA je opravdu 50:50 od obou rodičů, některá část se pak muze orojevit vic protoze je dominantní, ale zrovna u toho chovani je to hlavně tim "okoukanim" od matky.

25.8.2016 07:36
scylla

XXX.XXX.150.32

antiska napsal(a):

Nechat tomu volný průběh a příště hysterku nekrýt.

26.8.2016 14:15
Dasvo

XXX.XXX.83.28

Nemyslím si, že fena bojící se veterináře musí být nutně hysterka, labil a de.ent, který nemá v chovu co dělat!

26.8.2016 14:16

Dasvo napsal(a):
Nemyslím si, že fena bojící se veterináře musí být nutně hysterka, labil a de.ent, který nemá v chovu co dělat!

Ano, strach je přirozený, ale hysterie a nepříčetnost už ne.

26.8.2016 18:54
ketlin

XXX.XXX.204.32

Ano, strach je přirozený, ale hysterie a nepříčetnost už ne.

Proto všem známým doporučuju poznat matku jejich štěňat co nejvíc...Mám doma z vlastní blbosti fenu po labilních rodičích a i když jsme toho hodně zlepšily, pořá se najdou okamžiky, které nedává a "blbne"..
Je blbé, že se toto děje a pro mnohé je rodokmen přednější než zdravý rozum...

26.8.2016 19:47

ketlin napsal(a):
Proto všem známým doporučuju poznat matku jejich štěňat co nejvíc...Mám doma z vlastní blbosti fenu po labilních rodičích a i když jsme toho hodně zlepšily, pořá se najdou okamžiky, které nedává a "blbne"..
Je blbé, že se toto děje a pro mnohé je rodokmen přednější než zdravý rozum...

Bohužel, povahy jdou do háje napříč všemi plemeny

Přidejte reakci

Přidat smajlík