AnetA21
napsal(a):
Dobry den, po dlouhé době jsem tu zpátky.
Kdo má doma chodského psa nebo má s ním nějaké zkušenosti, tak mi prosím napište jakou má povahu atd. atd.
Mám o něm přečtené sice hodně informací ale chtěla bych slyšet chovatele kteří o něm mají větší zkušenosti a informace.
Děkuji.
A na jaké diskuzi jste dřív byla/psala?
Uživatel s deaktivovaným účtem

AnetA21
napsal(a):
Kdo má doma chodského psa nebo má s ním nějaké zkušenosti, tak mi prosím napište jakou má povahu atd. atd.
Mám o něm přečtené sice hodně informací ale chtěla bych slyšet chovatele kteří o něm mají větší zkušenosti a informace.
Děkuji.
Švagrová má dva...za mě je to universální pes...hlídací, paničku dokáže ubránit, učenlivý, rád dělá vlastně cokoliv, hlavně, že se něco děje...
snad jedinou nevýhodou je "lovecký pud", ale vzhledem k tomu, že víc choďáků neznám, tak nevím zda je to běžné nebo vyjímka...
Já znám 2 s PP a doma mám křížence. U všech psů je problém s loveckým pudem. Jedna fena je taková bázlivá, můj kříženec taky, ale ten poslední pes je úplně v pohodě. Obrany jsme zkoušeli my a ta fena, ale nebylo to nic moc.
Až na tohle bych řekla, že jsou to dobří psi, co se hodí skoro na všechno.
Teď se koná Evropská výstava, tak se určitě přijdete podívat
http://www.kpchp.org/akce/akce1608060.php.
Zdravím, chodského psa jsme si vybrali z několika kandidátů jako vhodného psa pro naši famílii. Brali jsme si ho jako odrostlejší štěně, teď se mu blíží první narozeniny.
Náš Ned je kamarádský a nekonfliktní, miluje děti (ne s těstovinami) a dobře vychází i se psy a dalšími zvířaty. Vlastníkem loveckého pudu a lístku není, s našimi kočkami spí v pelechu, slepice občas shání dohromady, ale neublíží jim a na zajíce, bažanty atd., když mu při procházce vylítnou zpod nosu, kouká s výrazem "co to, paničko, je?" Hlídat teprve začíná, ale snaží se.
Baví ho všechny aktivity, co vymyslíme (miluje aportování, plavání, tanečky a schovávačky), klidně by se hodil na všechny psí sporty, co mě napadají, i canisterapii, ale není to hyperaktivní blázen (hlídávám kamarádovu borderku, mám srovnání ), když jsem měla chřipku, prakticky pořád mi ležel u postele a nevyžadoval skoro nic. Ani jako menší doma nic moc neničil. S pubertou přišla občasná rozjívenost a snaha nás přechytračit, ale žádný extrém.
Prakticky jediné jeho vady na kráse jsou špindírovitost (pokud existuje v okruhu padesáti kilometrů jediná bahnitá kaluž nebo kupka hnoje, vyválí se v ní) a pažravost, ale to se dá změnit ve výhodu - pár piškotů a mám nejposlušnějšího psa ve střední Evropě a přilehlých galaxiích.
Brali jsme si ho z malé rodinné stanice a viděli jsme oba rodiče - oba klidní, vyrovnaní psi se skvělou povahou, takže pokud mám radit, postupovala bych podobně. Vyšetřuje se na dysplazii, doporučuju dát si pozor na epilepsii.
To je zatím všechno, co mě v poledním dusnu napadá...
V poslední době je nějaké rojení chodáku a máme jich na cvičáku hned několik...v podstatě je to pes univerzální velikosti tak akorát ke všemu ani malej a ani moc velkej, srst to samé ani moc dlouhá a bohata ale ani krátká.Co se týká povah jsou to docela citlivky, lovecký pud tam moc není což psum pak chybí zvláště v obranách, jsou žraví což je plus na poslušnostech i stopách.Pes vhodný k výcviku i pro rozumné dítě ale je to prostě univerzál tak trochu ke všemu a k ničemu.Pokud chci psa jako rodinného společníka na vycházky, výlety, sem tam trochu aktivnější výcvik tak super ale k vyšším cílum ve výcviku to moc není i když jsou vyjímky.
Při výběru pozor na povahy u rodiču a hodně hlídat DKK, u psu co máme na cvičáku DKK docela lítá a i v pp pokud jsem se dívala je hodně pozitivních rtg.
napsal(a):
Švagrová má dva...za mě je to universální pes...hlídací, paničku dokáže ubránit, učenlivý, rád dělá vlastně cokoliv, hlavně, že se něco děje...
snad jedinou nevýhodou je "lovecký pud", ale vzhledem k tomu, že víc choďáků neznám, tak nevím zda je to běžné nebo vyjímka...
Naše choďačka měla lovecký pud pouze na louce, když honěné srnky zamířily do oranice, zhnuseně si odfrkla, že to se nedělá, takové podrazy, otočila se a běžela zpět.
Lovila sice myši, ale nosila mi je v tlamě živé
Měla tendenci shánět zvířátka dohromady. Ovce byly ok, spolupracovaly; svině také, ovšem jen do chvíle, než měly selata, pak naháněly svině psa
Nikdy bych nevěřila, že prasata umí tak rychle běžet
Kdyby se psi potili, tak by byla čuba z toho úprku úplně splavená.
Syn s ní jezdil na vodu( v létě) a bivakovat v zimě.
Nevadilo horko ani mráz a koupání měla také ráda.
Běžela i nějaké dogtrekkingy, ale moc netáhla. Neviděla smysl v tom, bez zastavování někam běžet.
Byla trochu bázlivá, cizí lidi jí nezajímali, ale svoje a přátele měla ráda.
Chodského psa mohu doporučit
AnetA21
napsal(a):
Děkuji.
Mrkněte na FB na skupinu "Chodský pes ČR". Je tam už přes 1700 lidiček a myslím, že vám tam dají ideální náhled na to, co lze všechno s choďáky podnikat, apod.
Protože jsem fanda českých plemen, tak jsem v té skupině taky a co sleduji diskuze přijde mi choďák prostě ideální pes do rodiny jako parťák, své si ohlídá, prostě takový universál. :).
Souhlasím s názorem, že choďák je univerzální pes pro aktivnější lidi, kteří nechtějí být první na MS.
Na cvičáku máme dva, psa a fenu, oba jsou nekonfliktní, dobří stopaři, průměrní obranáři, slušní na poslušnosti.
Oba žijí v rodině s dětmi a jsou k nim ohleduplní a tolerantní.
Dokáží vydat dobrý sportovní výkon i jen tak lenošit.
Chlupů je z nich dost, ale když si dá člověk práci s česáním, ani v bytě s tím nemusí být problém.
Pokud nemáte velké ambice na umístění na závodech a vyšších zkouškách, choďáka doporučuji.
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2789549/nemecky-ovcak/.
Hotový pejsek.
Jestli je zdravý... asi bych brala...
AnetA21
napsal(a):
Děkuji za odpovědi. Rozhoduji se mezi choďakem a německým ovčákem.Choďák Teda vyhrává ale pořád mě to táhne i k tomu nemeckymu ovcakovi
Máme černého NO doma...a příště bych šla do choďáka... No je skvělý, ale ty zadní nohy...ač jsem vybírala z pracovní linie a po rodičích s DKK 0/0 a celá linie dále je ok, zkoušek mraky (takže zatěžovaní)...a nejsou mu ani 3 roky a už ten zadek povoluje...ano, zadní noha ho zlobila už v 9 měsících, kdy k nám přišel, ale ač ho šetřím a dostává chondro, tak začíná ten zadek povolovat víc a víc. A to jsem si říkala, že když bude s PP, že tam bude předpoklad lepšího zdraví...ale je to prostě živý tvor no..a kdoví, co má ten náš za sebou... byl vrácen chovatelce a už jsme po operaci přední nohy, kde se mu udělaly boule, co se můžou vrátit a teď zas ty zadní... prostě pořád něco no...
Teď jsme šli do beaucerona, protože mi povahově sedí briard až na ty dlouhé chlupy a pokud u něj nadále nezůstaneme, tak mě láká právě ten choďák...
PS: Osobní tip - vybírejte srdcem. Já teď uvažovala ještě o RTW, protože se mi vždy líbili a povahově by mi taky seděli, plus strejda má už druhou čubu a je maximálně spokojený, ale při koukání na inzeráty mě žádný tolik nezaujal...a pak jsem mrkla na bosíky - šup a byla jsem "ztracená".
Já bych se rozhodoval podle rodiny. Kdo ho bude cvičit a venčit. Choďáka zvládne i větší rozumné dítě, na NO už to chce mít i trochu svaly (např. na obrany).
Choďák je více pes společenský. Ne vždy se povede NO, kterého můžete vzít kamkoli mezi jiné psy a kterého vám téměř kdokoli pohlídá, když pojedete na dovolenou.
Nepíšete, jaké podmínky máte a co psovi chcete nabídnout, a co od něj očekáváte vy.
rapotacka11
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2789549/nemecky-ovcak/.
Hotový pejsek.
Jestli je zdravý... asi bych brala...
Tak to je teda super výběr zku...ný kšefták s neprodejnou dkk nebo povahou od M.T.
sisi58
napsal(a):
Můžete mi váš příspěvek přeložit do češtiny?
Nerozumím řeči vašeho kmene
Volný překlad - psa nabízí někdo, kdo psy akorát přeprodává. A je to "odpad", který neprošel do chovu kvůli DKK či povaze... M.T. bohužel neznám, ale předpokládám, že to bude "proslulý" chovatel NO, který produkuje psy se špatným zdravím a povahou... ?
lavacca
napsal(a):
Volný překlad - psa nabízí někdo, kdo psy akorát přeprodává. A je to "odpad", který neprošel do chovu kvůli DKK či povaze... M.T. bohužel neznám, ale předpokládám, že to bude "proslulý" chovatel NO, který produkuje psy se špatným zdravím a povahou... ?
Super překlad až na to že M.T. není chovatel ale pouze překupník a kšefták nejhrubšího zrna..který se neštítí ničeho.

AnetA21
napsal(a):
A neznáte nějakou chovatel. Stanici v moravském kraji?
Vždyť máte internet!
http://www.kpchp.org/.